Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Pitanje

power_settings_newLogin to reply
+5
dominik
Izrail
aleksa1962
dragan
vivi
9 posters

descriptionPitanje - Page 2 EmptyRe: Pitanje

more_horiz
No Nick je napisao/la:
dominik je napisao/la:
Nista vise nije ni cisto ni necisto, za onoga tko jede sa cistom savjescu. Koga savjest osudjuje - taj neka radi po savjesti i drzi se Mojsija.

Jela su za trbuh i trbuh za jela, ali Bog ce unitisti i trbuh i jela.

ja jedem sve sa zahvalnoscu Gospodinu. Izbjegavam alkohol i kofein, i neke lijekove (recimo aspirin i slicno) jer utjecu mi na um. Ali opet, ponekad i to uzmem ako je potrebno. Ali, drzim se malih kolicina.

Mudar covjek ce se drzati onoga sto je Duh rekao po Pavlu. Ali, sto se hrane tice, to nije bitna istina, pa je dopustena sloboda ljudima.

Tuzno je samo, kada krscani, svoju slobodu pretvore u zakon za sebe i ostale - i tada cine zlo, kaljajuci tudju savjest i stavljajuci im kamenje na put.

Jer krscani vole gledati druge i njihove greske, ali boje se pogledati u svoje srce, jer cesto znaju se ruzne stvari skrivati po kutevima.

Sad

cekaj malo, prijatelju.

ja praktikujem Lev. 11, ako se ne varam, i sto ima tu lose, hajde objasni mi lepo, razumno, logicno? Za tebe je to "ropstvo", za mene je to sloboda u Kristu, jer lepo se osecam i zdravo.

Mozes li mi to objasniti?

Pa i dalje mi nisi odgovorio nikako, sem toga i ja sam odgovorio na poslednji zvonkov post.

I jos jedno pitanje. Da li razumes zasto adventisti (izmedju mnogih, nisu jedini) postuju zdravstvene principe koji se nalaze u Lev. 11??

Pozdrav.

more_horiz
Čini mi se da ne možemo zakon o čistoj i nečistoj hrani poistovjećivati s ostalim obrednim zakonima iz Petoknjižja.

Ne znam jeste li primijetili, ali zanimljivo je da postoji određeni obred OČIŠĆENJA za sve "nečistoće", osim za nečistoću koja nastaje jedenjem nečistog mesa.

Također je zanimljivo da razlikovanje ČISTOG od NEČISTOG mesa postoji još od vremena patrijaraha, dakle to je nešto neovisno o Mojsijevom zakonu.

Što se tiče Novog Zavjeta, ne govori se nigdje da je sad sve meso čisto i da se sve treba jesti, nego se govori o tome u drugim kontekstima.
U Rimljanima 14 Pavao očito govori o "slabima" u vjeri, koji su skrenuli u lagani fanatizam po nekim pitanjima. Nisu htjeli uopće jesti meso, jer nisu znali koje je bilo žrtvovano idolima, a koje nije... Iako Pavao kasnije objašnjava da nije grijeh jesti meso žrtvovano idolima ako to učinimo iz neznanja, Pavao ovdje kaže da trebamo jedni druge podnositi i ne sablažnjavati, jer te stvari nisu glavne za spasenje.

Što je glavno za spasenje? Ono što IZLAZI iz usta je ono što je GLAVNO, a ne ono što ULAZI u usta - to je Isus rekao. Međutim, podrazumijevalo se i tada, da će vjerni Židovi svakako držati pravila po pitanju ishrane, kao i sva ostala pravila koja im je Bog dao. Židovi onog vremena nisu imali problema s NEDRŽANJEM zakona, nego s PRETJERANIM DRŽANJEM zakona.

more_horiz
I u ovom citiranom odjeljku je kontekst duhovnog.Danas sam bas o tome slusao pouku o zdravlju iz Sacramento Central Church kalifornija iz usta Douga Batchelora sto ne mora biti kanon ali je blizu istini.Dakle zdrava rana je lijek tijelu pa onda i dusi,ali je svakkao preteznije ne pritiskati nekoga sa zdravstvenom reformom dok su jos bebe koja sisa mlijeko duhovne hrane...

more_horiz
Može se o ovome puno pisati. Današnji teolozi su uvidjeli da se o čistom/nečistom mesu treba govoriti iz perspektive stvaranja svijeta. Nevjerojatno je koliko tekstualnih paralela postoji u ta dva izvještaja. Ako tako postavimo stvari, tada vidimo da je glavni biblijski razlog za razlikovanje između čistog i nečistog mesa - teološki, tj. mi na taj način slavimo Boga, priznavajući Ga za svetog, te također pristajemo biti stvorenja "na Njegovu sliku", jer je izvještaj o stvaranju, kao i izvještaj o čistoj/nečistoj hrani, usko povezan s Božjom naredbom: "Budite sveti, jer sam i ja svet!".

Što se tiče NZ-a, današnji teolozi sve više razumiju da se u Novom Zavjetu ne može jasno vidjeti ukidanje čiste/nečiste hrane. U NZ-u postoje dva izraza za nečisto:

1. akatartos
2. koinos

Prvi izraz se odnosi na starozavjetno poimanje čistog/nečistog, a drugi izraz je nastao negdje u intertestamentalnom periodu (vjerojatno 2. st. prije Krista), a izmislili su ga židovski rabini. Ovaj izraz "koinos" označava onu nečistoću, koja je nastala zbog doticaja čistog s nečistim. Moramo shvatiti da ovakvo poimanje nečistoće Bog u NZ-u oštro osuđuje i tvrdi da bi Izraelci trebali prestati nazivati nečistim ("koinos") ono što je On proglasio čistim (Djela 10:14-15). Jasno nam je da Petar u ovom događaju nije imao na umu čisto/nečisto po uzoru na starozavjetne propise, nego KOINOS - nečistoću koju su izmislili židovski rabini, a koja ustvati ne postoji.

Isus je u Marku 7 i Mateju 15 također koristio riječ KOINOS, kad je govorio da nas ništa ne može "onečistiti" što ulazi u nas (Marko 7:14-15) - On nije tu imao na umu STAROZAVJETNO poimanje čiste/nečiste hrane, nego je On ovdje govorio protiv "ljudskih predaja" (Marko 7:7-9.13)!

more_horiz
Inače, kad proučavamo nečiste životinje u Starom Zavjetu, možemo uvidjeti nekoliko zanimljivih točaka:

- one su stalno nečiste
- ne mogu prenijeti nečistoću na nešto čisto
- ne mogu postati čiste
- nema kazne za jedenje istih, ali nema ni načina očišćenja nakon jedenja
- ponavljanje zakona iz Lev 11 u Pnz 14, ne sadrži u sebi obredne regulative povezane sa svetištem
- to su pre-mojsijevski zakoni (poznati su bili i u pretpotopnom svijetu)
- od svih zakona o čistom/nečistom, samo ovi se primjenjuju i na strance i došljake - to ukazuje na njihovu univerzalnu narav

more_horiz
Justin je napisao/la:

Ovo nije tačno. Te su uredbe o ishrani deo Mojsijevog zakona i važile su samo za Izraelce.

more_horiz
Zvonko M. je napisao/la:
Justin je napisao/la:

Ovo nije tačno. Te su uredbe o ishrani deo Mojsijevog zakona i važile su samo za Izraelce.

Tko su i što su trebali biti Izraelci među ostalim narodima, koju su vijest trebali prenijeti.. koju misiju.. u odnosu na Božje obećanje o Iskupitelju iz Stvaranja..
No ako pogledamo zdravstveno stanje Židova - ono je na najvišem medicinskom nivou..kao i kod adventista što se može vidjeti na pr. u Nacionalnoj geografiji..itd..No koji je smisao zdravlja..
Kada pogledamo da veliko mnoštvo čovječanstva nema što jesti - ne ispada da ljudi zbog toga jedu sve..nečisto..To što je Noju bilo dano sve da jede.. bio je kao pretpotopni čovjek genetski jači..
Neki u Hrvatskoj jedu nojevo meso itd.. u Europskim lukama kinezi prodaju i pseće meso itd..Nekome nešto može biti ukusno, na pr. pršut , rebarca, znaš ono kupus gleda jede meso.. i td.. no nije samo u pitanju čisto-nečisto meso.. na primjer rajčica genetski izmjenjena je nezdrava..itd..
Inzistiranje na jelu i piću i travama koje umanjuje i ometaju izgardnju karaktera postaje nemoralno u odnosu na Božje očekivanje čovjekovog odgovora na Otkup, na cijenu koju je platio Krist..S druge strane čisto-nečisto ako prelazi u kult norme sa duhovne strane nije ispravno te umanjuje izgradnju karaktera a medicinski je korisno samo djelomično..Medicinski je najkorisnij duhovno uravnotežani odnos prema zakonu čisto-nečisto..Ako danas jelo utiče na korištenje kapaciteta uma i tijela u izgradnji karaktera tada vrijedi Božja zakonitost za sve ljude a ne samo za Hebreje, Izrael onda ...Finci i Vojvođani jedu slaninu najviše na svijetu..i imaju slična oboljenja..Talijani koji upotrebljavaju maslinovo ulje manje oboljevaju od krvožilnih bolesti..Francuzi koji piju crno vino također..No zato oboljevaju od ovisnosti..
No još ima nešto u vezi čisto nečisto a odnosi se na ne mješanje Izraelaca sa susjednim narodima koji su im katkada nudili ukusne recepte i uvlačili ih u nedopuštene veze koje su ih odvajale od Boga..

more_horiz
U kontekstu blagoslova hrane koju unosimo je vazna i pouka o umjerenosti a i o postu kao nuznosti za ljude koji su zdravi i mogu to prakticirati.Dok sam bio sasvim zdrav mogao sam uzivati u tome kako mi je mozak bio prokrvljen jer stomak nije bio optercen tokom kraceg posta.Ovdje Muslimani za vrijeme ramazana dugo poste citav mjesec i mogu vam reci da se osjeti neki blazi duh od ovog uobicajenog nakon svih ovih godina opterecenih mukom koju su nanijeli ljudi ispunjeni zlim duhom u ovim nasim krajevima.

more_horiz
lepo je znati ali je Blagoslov u živeti !
šta je pravi post ?
pozdrav svima!

more_horiz
Zvonko M. je napisao/la:
Justin je napisao/la:

Kako onda objašnjavaš da su se životinje klasificirale na čiste i nečiste još u 7. poglavlju Postanka?

more_horiz
Justin je napisao/la:
Zvonko M. je napisao/la:
Justin je napisao/la:

Kako onda objašnjavaš da su se životinje klasificirale na čiste i nečiste još u 7. poglavlju Postanka?
to se neda objasniti

more_horiz
Justin je napisao/la:

Treba samo pažljivo čitati Bibliju.

Bog je za ishranu dao Noju "sve životinje" bez razlike:

"I sve zveri zemaljske i sve ptice nebeske i sve sto ide po zemlji i sve ribe morske neka vas se boje i strase; sve je predano u vase ruke. Sta se god mice i zivi, neka vam bude za jelo, sve vam to dadoh kao zelenu travu."

Postanje 9:2,3

Podela na "čiste i nečiste" životinje u Nojevo vreme nije bila vezana za ishranu, već za bogosluženje. Samo "čiste" životinje su se prinosile na žrtvu:

"I nacini Noje zrtvenik Gospodu, i uze od svake ciste stoke i od svih ptica cistih, i prinese na zrtveniku zrtve paljenice."
Postanje 8:20

Dakle, u to vreme nema nikakvih ograničenja u vezi ishrane. Podela na "čisto i nečisto" po pitanju ishrane pojavljuje se tek u Mojsijevom zakonu.

more_horiz
Postanak 9:2-3 je zanimljiv tekst i zaslužuje da mu se priđe otvorena uma.

Postoji ovdje nekoliko problema, ako ćemo ovaj tekst tumačiti na način na koji ga tumači Zvonko.

Spomenimo samo ovo: je li doista Bog dao ljudima da jedu sve bilje? U tekstu tako piše. Ali zašto onda ne jedemo neke otrovne i nejestive biljke?

Još ću se kasnije pozabaviti ovim tekstom, kad uhvatim malo vremena za detaljnu analizu.

more_horiz
veliko mnostvo-misli se na druge ovce..ivan 10:16.tko su onione??
a sveta tajna...mislim na stavak iz 1.mojsijeve 3:15... tko je zena i tko je njeno potomstvo, tko ce kome na glavu stajati? kako objasnjavas ovaj redak i da li ima povezanosti sa novim zavjetom??

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply