Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Pitanje

power_settings_newLogin to reply
+5
dominik
Izrail
aleksa1962
dragan
vivi
9 posters

descriptionPitanje EmptyPitanje

more_horiz
U subotu sam cula pitanje koje glasi: Zasto je Bog podelio zivotinje u ciste i neciste? scratch study
Pa molim za odgovore pozdrav svima!

descriptionPitanje EmptyRe: Pitanje

more_horiz
Pa danas je već dokazano da su upravo one životinje koje su u Bibliji svrstane u nečiste, štetne za čovjekovo zdravlje. Sada bi sljedeće pitanje, pretpostavljam bilo, a zašto je meso nekih životinja štetno? Pa to ovisi o načinu života koje te životinje vode.

Nakon pada čovjeka u grijeh i pojave smrti, pojavila se potreba da neke životinje u prirodi preuzmu ulogu čistača. Neke se hrane živim životinjama, neke uginulim, neke jedu sve odreda što nađu. Ovo su samo neki od razloga. više bi ih mogao navesti neko kome je to struka.

more_horiz
Hvala ti dragane za tvoje misljenje!

more_horiz
Prva podela se javlja u Nojevo vreme u bogoslužbene svrhe - čitamo u knjizi postanja da je on nakon Potopa prineo Gospodu žrtvu od svih "čistih" životinja (1.Moj 8:20). On nije imao podelu na "čiste i nečiste" životinje što se ishrane tiče: "I sve zveri zemaljske i sve ptice nebeske i sve sto ide po zemlji i sve ribe morske neka vas se boje i strase; sve je predano u vase ruke. Sta se god mice i zivi, neka vam bude za jelo, sve vam to dadoh kao zelenu travu." (1.Moj 9:2,3)

U vreme proroka Mojsija Gospod je Izraelcima dao poseban Zakon po kome su se razlikovali od ostalih naroda, a u okviru njega im je i zabranio korišćenje određene hrane. Ove zapovesti imale su praktičnu ulogu da spreče "mešanje" Izraelaca sa ostalim narodima, a osim toga i duhovnu simboliku koju, na primer, tumači još Varnavina poslanica (g.10) s kraja I ili početka II veka:

Prema tome, nije zapovest Božija da se ne jede, nego je to Mojsije u duhovnom smislu rekao. Evo kako: Za „svinju" je rekao zbog ovoga: nemoj se, veli, družiti sa takvim ljudima koji su slični svinjama, to jest kada se odaju uživanjima oni zaboravljaju Gospoda, a kada dođu u nemaštinu onda se sete Gospoda. Baš kao i svinja: kada jede, ne zna za gospodara, a kada je gladna onda grokće i kad dobije hranu zaćuti.

„Niti jedi, kaže dalje, orla, ni sokola, ni kraguja, ni jastreba", to jest, veli, nemoj se družiti niti se izjednačuj sa takvim ljudima koji ne znaju da trudom i znojem pribavljaju sebi hranu, nego u bezakonju svome otimaju tuđe, i izgledaju kao da hode u nevinosti, a ustvari takvi posmatraju i vrebaju koga će svojom grabljivošću da opljačkaju. Kao što i ove spomenute ptice ne sakupljaju same sebi hranu, nego besposleno sedeći samo čekaju kako he tuđe meso da pojedu, jer su nezasite u lukavosti svojoj.

Svako dobro

more_horiz
Ja bih još dodao i zdravstvene razloge. To nemožemo zanemarit. Naš Tvorac zna što je za nas najbolje, koja hrana. Nakon što je dozvolio upotrebu mesa, životinje je odvojio na čiste i nečiste. Opravdanost takve podjele potvrđuje i današnja znanost. Samo šteta što je kasnila za biblijskim savjetima par hiljada godina.

more_horiz
Teško bi se moglo reći da Mojsijev zakon ima na umu zdravstvene razloge, u pitanju je više simbolika i ceremonija. Osim toga, bio je namenjen samo jednom narodu - Izraelu.

more_horiz
E pa sad. Ajde bar da priznas da postoje bar malo neki zdravstveni razlozi. Ali rec kak nema nista od toga, to se baš vidi da si pristran.

Zanemarit to da ti se za masu bolesti prva stvar koja se miče iz ishrane je upravo svinjetina. Zanemarit znanstvena istrazivanja koja dokazuju da ljudi koji se danas drže biblijskih savjeta o zdravom načinu života žive 5-10 godina duže od prosjeka i tvrdit kako je sve to samo neka simbolika. Prije 200 godina bi možda i prošlo. Danas zvuči smješno. Wink

more_horiz
Muslimani isto ne jedu svinjetinu, i neki to objasnjavaju vrucinom u zemlajam gdje su oni i zbog higijene. Medjutim razlog je jednostavan,jer svinja ne preziva i cesto se larva trihine zadrzava u njoj i onda mnogi budu zarazeni sa mesom svinje...Dakle prevashodno prakticni i jasni razlozi da se spasimo od te starsen bolesti trihinoze.

more_horiz
aleksa1962 je napisao/la:
Muslimani isto ne jedu svinjetinu, i neki to objasnjavaju vrucinom u zemlajam gdje su oni i zbog higijene. Medjutim razlog je jednostavan,jer svinja ne preziva i cesto se larva trihine zadrzava u njoj i onda mnogi budu zarazeni sa mesom svinje...Dakle prevashodno prakticni i jasni razlozi da se spasimo od te starsen bolesti trihinoze.

Zašto onda jedu govedinu kad se od nje može dobiti još gora bolest recimo ludilo?

more_horiz
http://www.skac.hr/downloads/kravlje_ludilo.doc

Vidite ovu prezentaciju,da se malo nasmijete.Pitanje 040107NA14

Pitanje P

more_horiz
Nista vise nije ni cisto ni necisto, za onoga tko jede sa cistom savjescu. Koga savjest osudjuje - taj neka radi po savjesti i drzi se Mojsija.

Jela su za trbuh i trbuh za jela, ali Bog ce unitisti i trbuh i jela.

ja jedem sve sa zahvalnoscu Gospodinu. Izbjegavam alkohol i kofein, i neke lijekove (recimo aspirin i slicno) jer utjecu mi na um. Ali opet, ponekad i to uzmem ako je potrebno. Ali, drzim se malih kolicina.

Mudar covjek ce se drzati onoga sto je Duh rekao po Pavlu. Ali, sto se hrane tice, to nije bitna istina, pa je dopustena sloboda ljudima.

Tuzno je samo, kada krscani, svoju slobodu pretvore u zakon za sebe i ostale - i tada cine zlo, kaljajuci tudju savjest i stavljajuci im kamenje na put.

Jer krscani vole gledati druge i njihove greske, ali boje se pogledati u svoje srce, jer cesto znaju se ruzne stvari skrivati po kutevima.

Sad

more_horiz
dominik je napisao/la:
Nista vise nije ni cisto ni necisto, za onoga tko jede sa cistom savjescu. Koga savjest osudjuje - taj neka radi po savjesti i drzi se Mojsija.

ja jedem sve sa zahvalnoscu Gospodinu. Izbjegavam alkohol i kofein, i neke lijekove (recimo aspirin i slicno) jer utjecu mi na um. Ali opet, ponekad i to uzmem ako je potrebno. Ali, drzim se malih kolicina.

Mudar covjek ce se drzati onoga sto je Duh rekao po Pavlu. Ali, sto se hrane tice, to nije bitna istina, pa je dopustena sloboda ljudima.

Tuzno je samo, kada krscani, svoju slobodu pretvore u zakon za sebe i ostale - i tada cine zlo, kaljajuci tudju savjest i stavljajuci im kamenje na put.

Jer krscani vole gledati druge i njihove greske, ali boje se pogledati u svoje srce, jer cesto znaju se ruzne stvari skrivati po kutevima.

Sad

cekaj malo, prijatelju.

ja praktikujem Lev. 11, ako se ne varam, i sto ima tu lose, hajde objasni mi lepo, razumno, logicno? Za tebe je to "ropstvo", za mene je to sloboda u Kristu, jer lepo se osecam i zdravo.

Mozes li mi to objasniti?

more_horiz
No Nick je napisao/la:
ja praktikujem Lev. 11, ako se ne varam, i sto ima tu lose, hajde objasni mi lepo, razumno, logicno? Za tebe je to "ropstvo", za mene je to sloboda u Kristu, jer lepo se osecam i zdravo.

Niko nema ništa protiv, sve dok se to ne proglasi kao obaveza za sve Hrišćane. Apostol jasno kaže:

"A slaboga u veri primajte lepo, da se ne smeta savest. Jer jedan veruje da sme svasta jesti, a koji je slab jede zelje. Koji jede neka ne ukorava onog koji ne jede; i koji ne jede neka ne osudjuje onog koji jede; jer ga Bog primi. Ko si ti koji sudis tudjem sluzi? On svom gospodaru stoji ili pada. Ali ce ustati; jer je Bog kadar podignuti ga. Tako jedan razlikuje dan od dana, a drugi drzi sve dane da su jednaki: svaki da bude uveren za svoju misao. Koji razlikuje dane, Gospodu razlikuje; i koji ne razlikuje dana, Gospodu ne razlikuje. Koji jede, Gospodu jede: jer hvali Boga; i koji ne jede, Gospodu ne jede, i hvali Boga."

(Rimljanima 14:1-6)

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
dominik je napisao/la:

Sad

Dragi moj Dominice,jest da je nutricionizam znanost novijeg doba,pa ako ne zbog savjesti,ali barem zbog trbuha,bi mogao paziti,i vidjeti koji ljudi dobijaju rak debelog crijeva,zatim hemeroidi,-koji znaju biti jako neugodni,rak dojke i materice,rak zeluca,sto mislis,da li to dolazi,od hrane ili,od neznam cega???study study </BLOCKQUOTE>

more_horiz
Zvonko M. je napisao/la:
No Nick je napisao/la:

Niko nema ništa protiv, sve dok se to ne proglasi kao obaveza za sve Hrišćane. Apostol jasno kaže:

"A slaboga u veri primajte lepo, da se ne smeta savest. Jer jedan veruje da sme svasta jesti, a koji je slab jede zelje. Koji jede neka ne ukorava onog koji ne jede; i koji ne jede neka ne osudjuje onog koji jede; jer ga Bog primi. Ko si ti koji sudis tudjem sluzi? On svom gospodaru stoji ili pada. Ali ce ustati; jer je Bog kadar podignuti ga. Tako jedan razlikuje dan od dana, a drugi drzi sve dane da su jednaki: svaki da bude uveren za svoju misao. Koji razlikuje dane, Gospodu razlikuje; i koji ne razlikuje dana, Gospodu ne razlikuje. Koji jede, Gospodu jede: jer hvali Boga; i koji ne jede, Gospodu ne jede, i hvali Boga."

(Rimljanima 14:1-6)

Cuj, postoji pitanje da li pavle uopste govori o cistoj i necistoj hrani, ili necem drugom. no ja nisam to hteo ni pitat ni kazat, ali nema veze.

Dominik, eto moje pitanje, zanima me tvoj odgovor.

Pozdrav.

more_horiz
dominik je napisao/la:

Sad

Ja ne osudjujem nikoga sto jede ovo ili ono. Adventista sam i shvatam stav pentekostalaca. To sto ti dominik govoris mi je dobro poznato.

Ali da li ti znas koliko vasih vernika umire od raka i drugih oboljenja prouzrokovanih pogresnom ishranom? Ja to neznam, ali znam da je kod adventista dokazano da duze zive, a posebno oni koji se pravilno hrane. I ne samo to, nego se mnogo manje razboljevaju od tih bolesti sa kojima drugi ljudi, pa i hriscani muke muce danas.

Takav dokaz za mene je dovoljan. I ja ga jasno razumem. I znam da Bog kroz njega jasno govori mojoj duhovnoj prirodi. Jer sta vredi velika duhovnost, ako nije podrzana zdravljem tela, jer ko duze odrzi svoje telo zdravim i okretnim i sposobnim duze proslavlja svojom religijom Boga, sluzeci drugima u njihovim potrebama.

I ne placi nad drugima, vec nad sobom i decom svojom prijatelju moj.

more_horiz
No Nick...

Moj odgovor ti je ono sto je Zvonko M. rekao u svom poslijednjem postu u ovom topicu.

Ne mislim da si u ropstvu. Nisam to nigdje rekao. Vec sam rekao da ukoliko svoju slobodu pretvoris u zakon i nameces drugima tada lose cinis.

Podrzavam Rimljane 14:1-6....

Ne osudjujem te za nista, imas slobodu jesti prema Lev. 11. Ali, lose je ako ti, ili netko to namece onima koji ne zive prema Lev 11, vec prema Rimljanima....tada to radja svadjama, isto je i u obratnom slucaju, ako netko tko drzi Rimljane namece onome koji drzi Lev 11. Wink

Molim te da ne gledas moje postove toliko prijetece. Smile

more_horiz
Jevrejin je napisao/la:

Ja ne osudjujem nikoga sto jede ovo ili ono. Adventista sam i shvatam stav pentekostalaca. To sto ti dominik govoris mi je dobro poznato.

Ali da li ti znas koliko vasih vernika umire od raka i drugih oboljenja prouzrokovanih pogresnom ishranom? Ja to neznam, ali znam da je kod adventista dokazano da duze zive, a posebno oni koji se pravilno hrane. I ne samo to, nego se mnogo manje razboljevaju od tih bolesti sa kojima drugi ljudi, pa i hriscani muke muce danas.

Takav dokaz za mene je dovoljan. I ja ga jasno razumem. I znam da Bog kroz njega jasno govori mojoj duhovnoj prirodi. Jer sta vredi velika duhovnost, ako nije podrzana zdravljem tela, jer ko duze odrzi svoje telo zdravim i okretnim i sposobnim duze proslavlja svojom religijom Boga, sluzeci drugima u njihovim potrebama.

I ne placi nad drugima, vec nad sobom i decom svojom prijatelju moj.

ja, dragi prijatelju, nisam pentakostalac.

I ne ocekujem ni dug, ni zdrav zivot. Znam da me u zivotu ceka samo patnja, tuga, bol i krv. Ja niti zelim biti sretan. Ja sam sretan u Gospodinu. I zahvaljujem Mu, čak i sada, na svakom blagoslovu koji mi velikodusno daje. Hvala Bogu i na teskim stvarima i boli, i kusnjama, i krizu. Hvala Ti Boze i na tome.

A svoje suze cu proliti za one koje mi Bog stavi na srce.

Ako te moj ovaj ili prosli uvrijedio, oprosti. Nije mi namjera. Ja vam zelim samo najbolje. A to je Isus.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply