U subotu sam cula pitanje koje glasi: Zasto je Bog podelio zivotinje u ciste i neciste?
Pa molim za odgovore pozdrav svima!
Pa molim za odgovore pozdrav svima!
Prema tome, nije zapovest Božija da se ne jede, nego je to Mojsije u duhovnom smislu rekao. Evo kako: Za „svinju" je rekao zbog ovoga: nemoj se, veli, družiti sa takvim ljudima koji su slični svinjama, to jest kada se odaju uživanjima oni zaboravljaju Gospoda, a kada dođu u nemaštinu onda se sete Gospoda. Baš kao i svinja: kada jede, ne zna za gospodara, a kada je gladna onda grokće i kad dobije hranu zaćuti.
„Niti jedi, kaže dalje, orla, ni sokola, ni kraguja, ni jastreba", to jest, veli, nemoj se družiti niti se izjednačuj sa takvim ljudima koji ne znaju da trudom i znojem pribavljaju sebi hranu, nego u bezakonju svome otimaju tuđe, i izgledaju kao da hode u nevinosti, a ustvari takvi posmatraju i vrebaju koga će svojom grabljivošću da opljačkaju. Kao što i ove spomenute ptice ne sakupljaju same sebi hranu, nego besposleno sedeći samo čekaju kako he tuđe meso da pojedu, jer su nezasite u lukavosti svojoj.
aleksa1962 je napisao/la:Muslimani isto ne jedu svinjetinu, i neki to objasnjavaju vrucinom u zemlajam gdje su oni i zbog higijene. Medjutim razlog je jednostavan,jer svinja ne preziva i cesto se larva trihine zadrzava u njoj i onda mnogi budu zarazeni sa mesom svinje...Dakle prevashodno prakticni i jasni razlozi da se spasimo od te starsen bolesti trihinoze.
dominik je napisao/la:Nista vise nije ni cisto ni necisto, za onoga tko jede sa cistom savjescu. Koga savjest osudjuje - taj neka radi po savjesti i drzi se Mojsija.
Jela su za trbuh i trbuh za jela, ali Bog ce unitisti i trbuh i jela.
ja jedem sve sa zahvalnoscu Gospodinu. Izbjegavam alkohol i kofein, i neke lijekove (recimo aspirin i slicno) jer utjecu mi na um. Ali opet, ponekad i to uzmem ako je potrebno. Ali, drzim se malih kolicina.
Mudar covjek ce se drzati onoga sto je Duh rekao po Pavlu. Ali, sto se hrane tice, to nije bitna istina, pa je dopustena sloboda ljudima.
Tuzno je samo, kada krscani, svoju slobodu pretvore u zakon za sebe i ostale - i tada cine zlo, kaljajuci tudju savjest i stavljajuci im kamenje na put.
Jer krscani vole gledati druge i njihove greske, ali boje se pogledati u svoje srce, jer cesto znaju se ruzne stvari skrivati po kutevima.
No Nick je napisao/la:ja praktikujem Lev. 11, ako se ne varam, i sto ima tu lose, hajde objasni mi lepo, razumno, logicno? Za tebe je to "ropstvo", za mene je to sloboda u Kristu, jer lepo se osecam i zdravo.
Mozes li mi to objasniti?
"A slaboga u veri primajte lepo, da se ne smeta savest. Jer jedan veruje da sme svasta jesti, a koji je slab jede zelje. Koji jede neka ne ukorava onog koji ne jede; i koji ne jede neka ne osudjuje onog koji jede; jer ga Bog primi. Ko si ti koji sudis tudjem sluzi? On svom gospodaru stoji ili pada. Ali ce ustati; jer je Bog kadar podignuti ga. Tako jedan razlikuje dan od dana, a drugi drzi sve dane da su jednaki: svaki da bude uveren za svoju misao. Koji razlikuje dane, Gospodu razlikuje; i koji ne razlikuje dana, Gospodu ne razlikuje. Koji jede, Gospodu jede: jer hvali Boga; i koji ne jede, Gospodu ne jede, i hvali Boga."
(Rimljanima 14:1-6)
dominik je napisao/la:Nista vise nije ni cisto ni necisto, za onoga tko jede sa cistom savjescu. Koga savjest osudjuje - taj neka radi po savjesti i drzi se Mojsija.
ja jedem sve sa zahvalnoscu Gospodinu. Izbjegavam alkohol i kofein, i neke lijekove (recimo aspirin i slicno) jer utjecu mi na um. Ali opet, ponekad i to uzmem ako je potrebno. Ali, drzim se malih kolicina.
Mudar covjek ce se drzati onoga sto je Duh rekao po Pavlu. Ali, sto se hrane tice, to nije bitna istina, pa je dopustena sloboda ljudima.
Tuzno je samo, kada krscani, svoju slobodu pretvore u zakon za sebe i ostale - i tada cine zlo, kaljajuci tudju savjest i stavljajuci im kamenje na put.
Jer krscani vole gledati druge i njihove greske, ali boje se pogledati u svoje srce, jer cesto znaju se ruzne stvari skrivati po kutevima.
Zvonko M. je napisao/la:No Nick je napisao/la:ja praktikujem Lev. 11, ako se ne varam, i sto ima tu lose, hajde objasni mi lepo, razumno, logicno? Za tebe je to "ropstvo", za mene je to sloboda u Kristu, jer lepo se osecam i zdravo.
Mozes li mi to objasniti?
Niko nema ništa protiv, sve dok se to ne proglasi kao obaveza za sve Hrišćane. Apostol jasno kaže:"A slaboga u veri primajte lepo, da se ne smeta savest. Jer jedan veruje da sme svasta jesti, a koji je slab jede zelje. Koji jede neka ne ukorava onog koji ne jede; i koji ne jede neka ne osudjuje onog koji jede; jer ga Bog primi. Ko si ti koji sudis tudjem sluzi? On svom gospodaru stoji ili pada. Ali ce ustati; jer je Bog kadar podignuti ga. Tako jedan razlikuje dan od dana, a drugi drzi sve dane da su jednaki: svaki da bude uveren za svoju misao. Koji razlikuje dane, Gospodu razlikuje; i koji ne razlikuje dana, Gospodu ne razlikuje. Koji jede, Gospodu jede: jer hvali Boga; i koji ne jede, Gospodu ne jede, i hvali Boga."
(Rimljanima 14:1-6)
Jevrejin je napisao/la:
Ja ne osudjujem nikoga sto jede ovo ili ono. Adventista sam i shvatam stav pentekostalaca. To sto ti dominik govoris mi je dobro poznato.
Ali da li ti znas koliko vasih vernika umire od raka i drugih oboljenja prouzrokovanih pogresnom ishranom? Ja to neznam, ali znam da je kod adventista dokazano da duze zive, a posebno oni koji se pravilno hrane. I ne samo to, nego se mnogo manje razboljevaju od tih bolesti sa kojima drugi ljudi, pa i hriscani muke muce danas.
Takav dokaz za mene je dovoljan. I ja ga jasno razumem. I znam da Bog kroz njega jasno govori mojoj duhovnoj prirodi. Jer sta vredi velika duhovnost, ako nije podrzana zdravljem tela, jer ko duze odrzi svoje telo zdravim i okretnim i sposobnim duze proslavlja svojom religijom Boga, sluzeci drugima u njihovim potrebama.
I ne placi nad drugima, vec nad sobom i decom svojom prijatelju moj.