Sinke je napisao/la:
Kakvi te darovi spopali? Katolici sasvim sigurno ne ostavljaju darove relikvijama- ako postoji malena kutijica za milodare pred relikvijom novac koji se stavi unutra sasvim sigurno nije dar relikviji već Crkvi. Kao što su i Židovi imali u svojim hramovima riznice ( Luka 20:1 kaže da se prizor iz Luka 21:1 desio u Hramu ) tako i Katolici imaju u svojim Hramovima mjesta za skupljanje milodara ( 1 Korićanima 16:2 ).
Sve si sam rekao... zarada je u pitanju!
Sve sam rekao- Biblija govori da su milodari potpuno ispravan način stjecanja novca Božjih slugu. Tko je protiv mene ovdje, prvo mora Bibliji objasniti svoje stavove.
Ne shvaćam baš previše ovu teoriju- po tebi je Petar čudotvoran pa daje rupčiće? Ako i tako misliš, što sumnjam, tko je Taj koji Petra čini čudotvornim?
Ne shvaćaš ti mnogo toga, ne zato što ne možeš, nego jer nećeš! A to je tvoj izbor! Izabrao si slijepo slijediti ljudsku doktrinu svoje crkve, na što imaš puno pravo...
Tipičan fundamentalistički odgovor- kada ga Katolički apologetik stisne s Biblijskim činjenicama, on počne govoriti kako Katolici imaju lažne doktrine i lažne predaje, bez da išta objašnjava. Bježiš glavom bez obzira, jer odjednom Biblija koju si dosad citirao brani od glave do pete Katolička učenja i prokazuje tvoja kao neosnovana i bez ikakve argumentacije.
Govorimo o Bibliji, jony. I o mojim direktnim pitanjima za tebe u vezi čudotvornosti predmeta. Biblija govori da su rupčići bili čudotvorni, Božjom Voljom ( jer kako bi drukčije bili? ) a ne vjerom ljudi koji su ih primali-
točka. Možeš objašnjavati i razgovarati, ali uvjeravam te da tvoje optužbe na moj račun u vezi Crkvene doktrine nisu ništa drugo nego napad koji služi prikrivanju vlastite nemoći da se odupreš istinitosti Biblije.
Par pitanja:
Gdje Biblija kaže da su djelovi križa čudotvorni?
Gdje Biblija kaže da su sve kosti svih svetih čudotvorne?
Neke od svetaca čije su kosti navodno čudotvorne ubila je sama Crkva.
Gdje kaže Biblija da su posude u kojima je Isus pretvarao vodu u vino čudotvorne? Itd.
Odgovori:
1. Biblija govori da neživi predmeti mogu biti čudotvorni ako Bog želi. Kako Biblija kaže da je bilo čuda i nakon Isusove smrti, a ne navodi kakvih konkretno, moguće je da su i ta bila povezana s neživim predmetima - uključujući djelove križa. Biblija jasno govori da je takvo što moguće. U potpunosti brani relikvije.
2. Kada sam ja rekao da su sve kosti svih svetih čudotvorne u ovoj diskusiji? Rekao sam da Bog može činiti što želi, i da je želio u prošlosti kroz nežive kosti uskrisiti mrtve- dakle može i danas. Što uopće ne znači da su sve kosti čudotvorne- Katolici govore kako je Bog taj koji uskrisuje i ozdravljuje, a ne relikvija, dakle ni Elizejeve kosti ne mogu uskrisiti ako Bog ne poželi da uskrisuju mrtve. Kao što sam i rekao, nitko nije vjerovao da njegove kosti mogu oživjeti mrtve,
Bog je čovjeka uskrisio Elizejevim kostima bez ičije vjere da je takvo što moguće. 3. Upravo suprotno, Katoličke svece ubili su Katolici koji nisu bili vjerni Evanđelju. Ti ljudi umrli su s Isusom na usnama, veselo uzvikujući kako umiru na slavu Boga, Marije, Općinstva Svetih i Kršćanstva općenito. Ideja da su Katolici stoljećima prije reformacije ubijali milijune Kršćana koji su vjerovali u Protestantske usmene predaje u najmanju ruku se može nazvati pogreškom. Većina ubijenih u Inkvizicijama Katolika nisu bili Protestanti već Katolici koji su priznavali autoritet Pape, ali su bili optuženi za bavljenje magijom i čarobiranjem.
Tako da nije Crkva ta koja je sustavno ubijala ljude- Inkvizicija je mahom bila inter-Katolički fenomen gdje su Katolici ubijali Katolike.
Naravno, niti Protestanti ne zaostaju u tome. Protestantski pastori palili su tisuće seljaka, kao i znanstvenika koji su u to vrijeme branili činjenice u koje se tada nije smjelo vjerovati.
4. Kao i u slučaju relikvija, nisu posude u Bibliji čudotvorne, već Isus koji čini čudo. Košare koje imaju riba za desetine ljudi, bačve koje ne presušuju vinom na vjenčanjima- sve su čuda koja Isus učini Svojom Voljom koristeći nežive predmete.
Sinke je napisao/la:
Kao što je bilo rečeno, Biblijski je posve opravdano vjerovati da Bog kroz nežive predmete čini čuda- od mjedene zmije do rupčića.
Da li kroz sve predmete? Što neki predmet čini čudotvornim?
Ne kroz sve, ali ako se čovjek digne iz kolica jer posjeti Marijinu kućicu
a tamo kaže "Gospodine, molim na ovom svetom mjestu za svoje zdravlje" tada se desilo isto što i u slučaju Biblijskih primjera.
Primjeri iz Biblije su primjeri relikvija, jony. Time dokazujem da relikvije u Katoličkim Crkvama nisu u sukobu s Biblijom. Dapače, dobivaju potvrdu.
Većina tih predmeta (priznatih ili ne od KC) stoje u crkvama i ljudi pred njima ostavljaju milodare! Nisu povučeni iz upotrebe, već se koriste za svoju svrhu - skupljanje novca.
Opet moram ponoviti....
Za skupljanje novca služe škrabice za milodare. Relikvije su samo izložene kako bi ih ljudi vidjeli i ojačali svoju vjeru pored njih ( pa što ti imaš protiv izlaganja relikvija- ti bi izložio tipkovnicu jer ista može poslužiti po tebi jednako kao i kosti mrtvog sveca) .
Kako i Isus pohvaljuje ženu koja daje milodar u Hramu, nisam dužan vjerovati da skupljanje novca nije protivno Isusovom učenju (
Luka 21:1 ) . Ti raspravi s Biblijom svoje kontradiktornosti, ja sam svoj stav iznio- kao i Biblija.
A KC ih je nazvala "čudotvornim relikvijama" i također od njih napravila drugog Boga.
Kako je službeno stajalište Katoličke teologije da Bog Starog i Novog Zavjeta čini čuda relikvijama, nismo od njih napravili drugog boga, već dajemo slavu Bogu priznavajući autentičnost tih predmeta.
Barem deseti put ponavljam ovo stajalište. Daljnja iskrivljavanja neka budu primjer tvojih zlih namjera. Na svoju savjest dalje govoriš da Biblija govori kako vjera čini čuda, a ne Bog.
Milodari nisu žrtve koje prinosite pred tim predmetima?
Ne u smislu žrtvi za spašavanje naših duša- samo Isus može spasiti našu dušu. Milodari su žrtve kojima pokazujemo svoje štovanje Bogu na nebesima i kao znak pokore za svoje grijehe- kako Biblija i uči da se predamo Bogu kao žrtvu Njegovoj slavi svojim životima (
2 Timoteju 4:6,
Filipljanima 2:17,
Hebrejima 13:15,
Rimljanima 12:1. )
To Biblija kaže - ne kaže da moramo vjerovati Bogu da pomaknemo planinu, nego reći i ne posumnjati u svom srcu!
Kako samo iskrivljavaš Božju Riječ! Biblija govori da ako imamo vjeru u Boga, možemo micati planine, a ne vjeru u sebe, da će planina biti pomaknuta našom vjerom u sebe!
Evo rješenja za uskrsnuće. KC ima hrpu kosti svetih, i samo kad ti netko voljen umre doneseš tu kost i dotakneš ga i on će oživjeti. Ako je to moguće, KC je kriva što su svi umrli mrtvi - jer ih može uskrnuti samo jedinim dodirom kosti, a neće... Tko je ikad uskrnsuo dotaknuvši neku od relikvija koje KC ima?
Da mrtvi uskrisuju kako Bog želi, uključujući doticanjem kostiju mrtvih, Biblijska je činjenica.
Dok se ne sjećam da je itko oživio doticanjem svetačkih kostiju, imam popriličan popis čuda vezanih uz njihovo prisustvo.
Bi li stvarno, jony? Kada bi izliječio člana svoje obitelji rupčićem Svetog Pavla, i zaključio da imaš mnogo rupčića- bi li Pavlov rupčić bacio u vatru?
Stavio bi ga na ulaz u svoj stan i ispod kutijicu da svatko nešto ubaci
!
Jony, brate, odgovori mi na pitanje- bi li bacio rupčić u vatru ili ne? Ovo plitko zaobilaženje odgovora sigurno već i Protestantima ide na živce. Treći put te tražim da mi odgovoriš! Prestani se igrati samnom i reci- da, da- ne, ne.
Sinke je napisao/la:
Tada svi protestanti koji imaju slike preminulih članova svoje obitelji na zidu čine idolopoklonstvo jer stavljaju njihove slike na posebna mjesta?
Bravo!
U tom slučaju, i Židovi u Hramu su idolopoklonici jer su držali da riznica Hrama mora biti čista i da u njoj ne smije biti novca koji nije "svet"-
Matej 27:6. Dakle, smatrali su je više svetom i posebnijom od ostalih riznica.
Ovo je, držim, još jedan dokaz da Biblija priznaje "posebnost mjesta" i "posebnost predmeta", te još dublje dokazuje istinitost Katoličkog stajališta.
Ja se ne bih bojao... Jer to ne bih napravio odbacujući ili ne poštivajući Boga Biblije. Ukoliko bi to bio pokazatelj mog odbacivanja Boga, ne bih to napravio. Nikad ne bih pljuno na Bibliju kao znak odbacivanja Boga. Međutim, ukoliko bih slučajno pljuno ili kihnuo ili slično na Bibliju - prebrisao bi je i ne bi se niti molio Bogu da mi oprosti - jer ne vjerujem da sam time pogriješio. Nadam se da si shvatio što sam htio reći, jer inače imaš tedenciju namjernog ne shvaćanja što ti sugovornik hoće reći!
Nemam tu namjeru, namjera moje argumentacije je dokazati kako ti držiš da baciti Bibliju u vatru nije drukčije od baciti tipkovnicu u vatru.
Ako kažeš da baciti Bibliju u vatru nije grijeh, tada ću te pitati zašto Židovi u Hramu drže da je novac stečen na pošten način jedini koji može ići u svetost riznice.
Ako kažeš da baciti Bibliju u vatru jest grijeh, pitat ću te zašto neživ predmet smatraš nečim što će uvrijediti Boga ako ga uništiš, i nisi li tada priznao kako i relikvije imaju taj status.
Očekujem odgovore na pitanja koja sam postavio, a na koja nisi odgovorio u svojem zadnjem odgovoru- što bi učinio s rupčićem i vatrom itd. Možeš uzeti vremena.