To se zove poganizam ili idolopoklonizam. Ni jedna poganska religija nije vjerovala da je kip bog - već je tom kipu smatrala kao nešto u što će se njihov bog spustiti i napraviti nešto natprirodno. Nisu bili toliko mentalno ograničeni da nisu znali da je to kamen ili drvo. Međutim, to im je prestavljalo nešto kroz što će se njihov bog manifestirati i prikazti svoje moći! Znači, ako to je parafrazirana definicija idolopoklonizma ako promatraš što kažu povjesničari poganskih religija. Nažalost, isto vrijedi i za katolicizam.
Idemo ispočetka.
Upotrijebiti ću tvoj riječnik: Bog
prikazuje Svoje moći kroz nežive predmete i ne radi se o nikakvoj poganskoj praksi već o Biblijskoj činjenici.
Da li kosti svetaca mogu oživjeti mrtvo tijelo koje na njih padne, jony?
Ja kažem da ne- ali ako Bog poželi prikazati Svoje Moći i pravovjenost
Svojih slugu tim načinom- tada Bog čini tako kroz njihove kosti.
Da li rupčići mogu spasiti vjernike od bolesti? Ne mogu! Ali ako Bog poželi da su rupčići Njegovog sluge čudotvorni, učinit će ih čudotvornim. Ili ti misliš da nisam u pravu?
Ja se u potpunosti ovdje slažem s Biblijom, dok ti sam zapravo ne znaš u što vjeruješ. Sada si rekao da je vjerovati kako Bog čini čuda iz neživih predmeta pogansko vjerovanje, iako Biblija jasno govori da Bog tako čini Svojom Voljom.
Dalje, ne znam zašto si stekao dojam da mijenjam svoj stav! Ja sam protiv relikvija i točka! Dakle, posmrtne ostatke u grob. Kipove razbiti!
Evo ga,
opet mijenjaš svoj stav. Malo prije si rekao da ljudi pred kipovima doživljavaju čuda, a sad bi ih razbio.
Tko čini čuda, jony? Bog ili kip? Ja kažem Bog, kao i svi Katolici prave vjere u svijetu. Bog Svojom Voljom čini čuda kroz te kipove i dok ne smatramo kip bogom umjesto Gospodara Nad Gospodarima, ne shvaćam u čemu je problem.
Ako bi ti razbio kip kojeg je Bog učinio čudotvornim Svojom Voljom, tada mislim da bi svoje postupke trebao objasniti Bogu.
Da li misliš da relikvije ne postoje? Biblija kaže da postoje- nevažno je u ovom trenu u diskusiji da li su u grobnici ili procesiji. Ako si ti protiv relikvija, što je s kostima Elizeja? O procesijama sam rekao da ćemo pričati kada izjasniš svoj stav.
Ali prema tom bi se rupčiću donosio kao prema rupčiću, a ne kao predmetu koji je Bogu mio...
Bi li stvarno, jony? Kada bi izliječio člana svoje obitelji rupčićem Svetog Pavla, i zaključio da imaš mnogo rupčića- bi li Pavlov rupčić bacio u vatru?
Ja bih ga stavio na posebno mjesto u kući, da me uvijek podsjeća kako je Bog moćan. Protiv organiziranog prohoda ulicama grada ne bih imao ništa protiv-dapače u prvome redu bih hodao i kliknuo ljudima "Ovo je predmet kojim Bog spasi nevrijednog slugu Svojega!"
Ljudi bi pohitali, željeli bi možda i dotaći rubac, kao što je željela i žena dotaći Isusov dio odjeće. I ako bi netko rekao "Samo ako dotaknem rubac kojeg je nosio Božji sluga Pavao- ozdravit ću, jer Bog je tako moćan"- i kada bi ozdravio- zar ne bi Bogu bilo milo kada bi ljudi klicali NJegovu Imenu što kroz jedan rubac spašava ljude od jezivih bolesti?
predmetu koji je Bogu mio... Inače, to mi jako smješno zvuči. Postavlja mi se pitanje, ima li Bog npr. i životinju koja mu je jako mila - recimo nekog kućnog ljubimca...
Misliš, dakle, da Biblija nije Bogu mio predmet?