Zena moze voditi i crkvu i narod :
a moze i stradati za vjeru u vjeri i istini:
a moze i stradati za vjeru u vjeri i istini:
otpadnik je napisao/la:Postavio bih pitanje. Sta ako zena moze voditi Crkvu, to jest Bozji narod samo ako Gospod posebno, izvanredno, pozove zenu u jednu takvu sluzbu?
Slazem se da zena moze da vodi Bozji narod. Moze sto da ne! Ali kada? I kako?
Covek je glava zeni, i on joj je gospodar!!!
otpadnik je napisao/la:Postavio bih pitanje. Sta ako zena moze voditi Crkvu, to jest Bozji narod samo ako Gospod posebno, izvanredno, pozove zenu u jednu takvu sluzbu?
Slazem se da zena moze da vodi Bozji narod. Moze sto da ne! Ali kada? I kako?
Covek je glava zeni, i on joj je gospodar!!!
Da, i sestre imaju duhovne darove, tako da sestra može da ima otkrivenje Svetim Duhom i da kaže nešto nekoj osobi, ili da nagovesti nešto što joj je Bog otkrio.
No ona nikako ne može biti pastir ili učitelj ili da praktikuje autoritet nad lokalnom crkvom ili čak nad mužem. Bog joj to striktno zabranjuje u Bibliji, od Postanka pa sve do kraja knjige Otkrivenja.
Onaj koji sumnja u to neka pažljivo pročita šta je Bog rekao Evi u Postanku nakon pada u greh. Zatim šta sve piše o ulogi žene u Starozavetnoj crkvi. Zatim Pavlove i Petrove poslanice, biće vam sve jasno.
Mislim da si u ovm stihu podvukao baš ono što je bitno, a to je da je u vrijeme kada je apostol Pavle pisao ovaj tekst bilo sramota za ženu da govori u društvu. Nije bilo grijeh, nego je bilo sramota. Sramota zbog ljudskih običaja i kulture.
Da su žene tada pričale, to bi jako bolo u oči i ondašnje Židove i pagane, i sigurno bi zbog toga imali predrasude prema kršćanstvu. Zato Pavle savjetuje vjernike da žene ne govore u crkvi da se to ne bi desilo. Apostoli su imali misiju da ljudima propovijedaju evanđelje, a ne da im nose nove običaje.
Na isti način, i ja bih danas ženama u kršćanskim crkvama na bliskom istoku savjetovao da šute u crkvi, pošto tamo žene nigdje u društvu ne govore i ljudi tamo bi to svatili kao uvlačenje zapadne kulture koje su poprilično siti. A naša misija nije da im donesemo zapadnu kulturu, nego evanđelje.
No, ovdje u Evropi, društvo je drugačije, pa se trebamo znati prilagoditi i ovoj kulturi i običajima.
Ljudi moji - tako možemo naći opravdanje i za homoseksualizam i sve ostalo. Nekad je to bila sramota, a sad nije pa možemo! Što sve danas nije sramota - a nije kršćanski i po Bibliji. Što to znači da sad to možemo činiti?
Brate, nemožeš odvojiti evanđelje od toga da je ženi zabranjeno propovijedati i naređeno šutiti na sastancima. To je dio evanđelja.
A sestro Noemi, ne zabranjujem ja nego brat Pavao. Bi li se i prema njemu ponijela kao prema meni i napala ga tko je on da ti govori da žene ne smiju propovijedati. Spominješ Korint - kako je bilo kod njih - pa upravo njima i piše kad zabranjuje ženi propovijedati...................Sumnjam da bi se to našlo u Bibliji da se ne odnosi i na nas danas. I to se nalazi na mnogo mjesta u Bibliji - ne samo na jednom. Inače, ako je to vrijedilo za ondašnji mentalni sklop ljudi kad su ljudi manje iskvareni, sigurno vrijedi i za današnji sklop kad su ljudi više iskvareni, golotinja na svakom koraku, itd. Ako to vrijedi i za jedno vrijeme - vrijedi za ovo naše (jer danas pogotovo muškarci nisu muškarci - u svojim pozicijama, a žene nisu žene u svojoj poziciji. Žene su uzele mjesto muškaraca, a muškarci žena. A za to nisu krive žene, nego upravo muškarci koji nisu bili čvrsti u Kristu...)
Možete li zamisliti da je Petar stao i propovijedao, a da je Isus sjedio u prvom redu i slušao i govorio Amen. (Jednom kad je pokušao, Isus je rekao: "Odlazi od mene, sotono.") Ne! Što Petar ne bi tu i tamo imao nešto pametno za reći! Vjerojatno bi. Ali Krist je taj koji poučava svoju Zaručnicu - a preslika toga je odnos žene i muškarca...
Feba
Ruta je napisao/la: U mojoj crkvi jedna sestra ima dar prorostva,a sto se tice same Biblije tu mozemo naci nekoliko primjera zena prorocica.Sa tim uopste nemam problema.Pred Bogom mi smo svi jednaki ali nas Bog je Bog reda i tako da je ostavio da muskarci vode crkve ili da budu glava zeni,ja sa tim nemam problema iako sam zena, jer sta je od Boga to je dobro i na nasu izgradnju i nase dobro.
Slažem se.
Poznajem par žena koje imaju dar podučavanja i one ga koriste kad služe sestrama bilo jedan na jedan ili na ženskim sastancima.
Propovijedanje nije jedini način na koji netko služi. Tako da žena koja ima dar bilo koje vrste ima načina da ga koristi i da bude na blagoslov.
Ljudi moji dragi,
Pa zar neki od Vas zaista ne žele vidjeti da je apostol Pavao pisao o ženama na takav način, jer je to bio običaj u to vrijeme?
Nemojte govoriti da sve što je Pavao napisao, vrijedi i za nas danas. Kako biste onda objasnili činjenicu gdje Pavao govori kako rob mora služiti svom Gospodaru?
Danas su žene u samom znanstvenom vrhu i političkom.
U Pavlovo doba žena se nije smjela pojaviti sama na ulici, jer se smatralo da je usamljena žena u stvari prostitutka!!!
Budite iskreni, pročitajte Pavlove poslanice još jednom i sami se uvjerite da neke stvari iz njegovih poslanica danas više ne vrijede. I molim vas nemojte pisati da te stvari više ne vrijede, jer smo mi današnji kršćani pokvareni, pa smo eto dopustili da žena propovijeda u crkvi!!!
Pavao je pisao kako rob treba slušati svog gospodara i služiti mu kao samom Bogu. Hvala tom Bogu da danas više nemamo robovlasništvo!!!
jony je napisao/la: |
|
Je, ista stvar u potpunosti, samo što nije ni slična.
Nemožeš gledati tako na Pavlove poslanice, kao ni na druge biblijske knjige. Ono što je tada zapisano treba gledati u skladu sa okolnostima u kojima je pisano. Apsolutna istina se nemože ispisati riječima.
Uzmimo u obzir, recimo da je Pavao bio u potpunosti savršen i ispunjen duhom kada je to govorio (iako i on sam kaže da nije), ali i u tom slučaju sve to treba sagledavati kao savršena rekacija na tadašnje okolnosti.
Ono što bi mene zanimalo je kakve su točno okolnosti bile, kakve su žene tada bile, zašto bi Pavao smatrao da nije dobro da žene propovijedaju?
Ja sam pročitao jedno objašnjenje koje mi ima puno više smisla. Žene su u doba prije pojave kršćanstva doslovno bile smatrane nižim bićima, nisu imale nikakva prava niti nikakvo obrazovanje. Pojavom kršćanstva su dobila nekakva prava i sudjelovala su u bogoslužju, ali pošto im je sve to bilo novo, stalno su upadali u riječ i pitale nebitna, "početnička pitanja", pa je ta Pavlova izjava u smislu, da na bogoslužju šute, a doma pitaju muža šta im nije jasno.
Zamisli da ženama nije dopušteno da uče matematiku i onda ih odjednom pustiš da prisustvuju predavanju na fakultetu, možeš mislit kakva bi pitanja postavljala. Znači bolje neka osnovnu duhovnu naobrazbu steknu doma od muža, a ne da pričaju na bogoslužju.
Takvu logiku danas apsolutno ne možeš primjeniti, jer su žene danas jednako obrazovane kao i muškarci, a i jednako su sposobne za duhovna iskustva, samim time i službu.
Ja znam samo jedno da apostola Pavla je vodio Duh Sveti i da nije imao straha da kaze istinu ako je bila potrebna.Po vama ispade da se Bog mjenja i da je Duh Sveti postao sttrasljiv i savremen.Bog se proslavlja kroz zene i dao je divnu ulogu zenama.Svakako da je velika uloga zene u evangelizaciji i po crkvama ali da zena vodi crkvu ne moze jer to tako kaze Bozija Rijec a sada je na namda da li ce mo to prihvatiti ili ne.
otpadnik je napisao/la:Mozemo reci zena danas moze propovedati, moze drzati seminare i sta ti ja znam sta sve ne. To zena, vecina sposobnih zena moze ciniti i neka tako i deluju u Crkvi.
Ali, spor u mojoj glavi je u tome da li ona moze upravljati Crkvom kao Pastorica ili staresinica? Moze li, bez posebnog Bozjeg opunomocenja biti vodja Crkve. Da li ona moze biti Papa, ili predsednik Generalne Konferencije?
To je ono sto me zanima.
Gledano logicno, zena moze biti i papica i predsednica. Sto ne bi mogla biti. Moze, jer ima veoma sposobnih i razumnih zena.
Medjutim, licnost zene nije ista kao covekova. Mislim da Biblija podrzava ovakvu moju postavku. Zena je drugacija od coveka. I mnogo cemu je drugacija. I ona cesto, veoma je sklona tome, donosi odluke osecanjima a ne glavom. Mnoge inteligentne i razumne, sposobne zene imaju tu malu falinku, koja moze da je lakse skrene sa duznosti nego covek koji bi bio na istom intelektualnom nivou ili sposobnosti.
Covek isto moze pasti, covek je isto podlozan ljudskim slabostima, ali zena je jos slabija i mnogo ranjivija od coveka, mislim od muskarca. U tom pogledu, moze biti, mozda moze biti, da je Bog skloniji poveriti muskom svetu vazne i odgovorne duznosti nego zenama. Ujedno, ne vidim danas u svetu da zene doprinose napretku covecanstva u toj meri da bi smo trebali prenebregnuti cinjenice o njenoj slabosti.
Naravno ne zaboravite da samo kazem: "Mozda?"
Početak omalovažavanja žena
Svakako potječe kao posljedica praiskonskog grijeha naših praroditelja u Edenu. Prije tog pada nije bilo gospodarenja, dominacije, iskorištavanja ili manipuliranja partnerom kao da je on kućni predmet.
U knjizi Post 3,16b sv. pisac nam jasno govori što je posljedica pada u grijeh i koje razorne učinke on može prouzročiti. Naime, muška vladavina nad ženom nije jedan od Božjih blagoslova, kao što nije ni trnje i korov, mukotrpan rad i znoj, bolest i smrt, jer su isto posljedice pada u grijeh.
Između ostaloga i zato je trebao doći spasitelj Isus Krist, da i to tamno područje našeg života osvijetli, ozdravi, pročisti, izmiri i vrati na početak, a taj je opisan u Post 1,27.
S Kristom počinje jedan kvalitetniji odnos između muškarca i žene. Stoga s pravom možemo kazati da nije isto razmišljati o tom odnosu, i donositi zaključke, prije prvog dolaska Isusova i poslije Njegova dolaska. Ništa više nije isto!
Svako dobro želim ženama.
Hvala Bogu da nam je dao to stvorenje, jer bez žene muškarac bi se sasušio, uginuo, nestao, iscijedio, propao ...
Vaš Ćubela.
otpadnik je napisao/la:Mozda bi bilo interesantno reci da je zena uzeta od muskarca. Ona je njegovo rebro. I meso, nego sta.
Tek kada zena potcini sebe coveku, ljubavlju i odanoscu, a muskarac prihvati tu ljubav ljubeci samog sebe kroz nju, covek postaje kompletan, i bez muskarca zena bi se sasusila, uginula i nestala.
Jer tek muskarac i zena sacinjavaju celog coveka. Tek kada muskarac pridje i spoji se sa svojom zenom, oni postaju jedno telo i covek je celo bice. Dvoje postaju jedno. Nikako pre toga.
Ali sve dok je na zemlji greh, i slaba ljudska priroda, zena je po Bozjem zakonu podlozna muskarcu. I slabiji je sud od njega. A po tim recima, slabiji sud, zena nije kao muskarac. Ne zato sto ja to tako tumacim, vec tako kaze Biblija. Ja samo pokusavam da to razumem. A ako tako Biblija govori, ja sam skloniji da joj verujem.
Po meni, zena ne sme biti idol razuma i bozanstvo kojim je proglasena za vreme Francuske revolucije. Ona ne sme coveku biti boginja razuma i strasti. Ona postaje, Bozjom voljom, muskarcu drugarica. Ali nije jaci sud od njega, jer je, cini mi se, prva pogresila. Tada kao da je nesto puklo i odlepilo se kod nje. Nije postala luda, ali se nesto desilo i deformisalo. Pokazala je slabosti i nedostatke kao savrsena, i kao savrsena dozvolila iskusenju da je savlada i porazi. To se desilo jos u vreme njene bezgresnosti.
Ovo nam moze mnogo otkriti o zeni danas!
Uzdizati zenu, danas, toliko da bi je postavili na isti polozaj kao muskarca je greh. Preterivanje. Zena je covekovo rebro i meso. Ona je covek sa muskarcem. Ona kao jedinka, je daleko slabija od muskraca, i tek sa njim postaje kompletna kao stvorenje, to jest ona je covecica samo uz muskarca.
Ovo su samo pitanja. Ko zna, koliko smo mi po neki put u pravu kada uzdizemo ili velicamo zakljucke koje smo doneli. Stoga ja ne bih zeleo da neko shvati kako tvrdim da sam u pravu. A pravu sam jedino da u Bibliji covek, po Bozjem nalogu, stoji ispred zene. I to ne samo do Hrista, vec i od Hrista pa do danasnjeg dana.
Na primer, zar Isus nije mogao da za apostolsku sluzbu izabere i jednu zenu? Na primer Mariju Magdalenu, i ucini je poslanicom ( apostolicom ) svoga Jevandjelja? Mogao je! Ali zasto nije?
Zasto to nije ucinio, i srusio predrasude koje su vladale do tog perioda. Isus je srusio mnoge predrasude u toku svog boravka na zemlji, tako isto je mogao da izjednaci zenu sa muskarcem pozivajuci je u redove ucenistva. Ali nije to ucinio. Zasto? Pa i u to vreme su postojale prorocice i narod je to prihvatao. Setimo se samo Ane prorocice koja je zivela u vreme kada se Isus rodio. Zasto onda Isus nije mogao da u apostolsku sluzbu pozove i jednu zenu? Time bi nam sve rekao.
Zbog toga mene golicaju tumacenja u kojima se zena uzdize na isti nivo kao muskarac. To jest, da je ona sposobna koliko i muskarac.
Sto Pavle onda govori da je ona slabiji sud? Sta znaci pojam slabiji sud? Da li to znaci da u njenom mozgu postoji manje znanja od muskarca? Pitam samo, nemojte se odma ljutiti.
Sto je Bog svojom zapovednom recju, proizveo posle Evinog greha u Edemu, da se njena volja preda pod vlascu njenog muza? Zasto je to rekao, i zasto je zahtevao od zene da mu se pokorava?
Da li je moguce, da je do greha zena bila ravnopravna sa muskarcima, ali od greha pa do sada ona to vise nije, jer ne moze biti? Jer to ne moze postici? Da li je greh, greh preko koga je srusila muskarca, oborila ga i ponizila do prasine zla, ostao kao posledica od koje se zena u telu greha nikada nece potpuno isceliti, osim u trenu preobrazenja i duhovnog obnovljenja?
Greh, i njegova posledica usadio se kao zaraza u sud zene, slabiji sud i ona vise nije u stanju da ravnopravno na istom nivou kreira i upravlja bez muskarceve pomoci zivotnim prilikama od velike, boznaske vaznosti?
Ne cini li vam se, da su ovo interesantna pitanja?
Dobro, razmisljam samo!
Dobro, razmisljam samo!
otpadnik je napisao/la:Zene???
otpadnik je napisao/la:
Zanimljivo je zapazanje kada vidimo da muskarac prednjaci u zlu! Da to su cinjenice.
I ove cinjenice daju nam za pravo da zaklucimo da je i to dokaz da je covek u mnogo cemu superiorniji od zene. Muskarac je dominantnija licnost, jaca i raznovrsnija.
Zato su zene u vecini slucajeva same po svojoj prirodi sklone da se potcine svojoj jacoj polovini!
Ko zna???
Najzastupljeniji strahovi |
VRSTA PRIJESTUPA | POSTOTAK ONIH KOJE MUČI STRAH |
Provala / krađa u kući | 60,7 % |
Provala / krađa u automobilu | 45,2 % |
Ulični prepad / napad na osobu | 43 % |
Silovanje | 36,3 % |
Muški i ženski strahovi |
muškarci | žene | |
Prilično sigurno | 78,7 % | 51,5 % |
Djelomično / gotovo nimalo sigurno | 18,5 % | 36,1 % |
Ne izlazim sam/a | 2,9 % | 12,4 % |
muškarci | žene | |
prilično sigurno | 92,9 % | 83 % |
prilično nesigurno | 7,1 % | 17 % |
muškarci | žene | |
Ne | 92,6 % | 57,8 % |
Da | 7,4 % | 42,2 % |
muškarci | žene | |
Da, prilično | 36,1 % | 55,8 % |
Malo ili uopće ne | 63,9 % | 44,2 % |
Legalizacija pobačaja = manje kriminala (!?) |
Kriminalci od malih nogu |
U posljednje vrijeme u javnosti je trgovanje ženama sve prisutnija tema i najčešće se o njoj govori s aspekta kršenja ljudskih prava i borbe protiv organiziranog kriminala. Ovdje ćemo o tom problemu progovoriti iz jedne druge perspektive: aspekta muškog nasilja nad ženama. To se nasilje ne očituje samo u obiteljskom nasilju (gdje smo ga već naučili prepoznavati) nego i u prostituciji. Kao i drugi oblici muškog nasilja nad ženama, prostitucija je rodno specifični fenomen; velika većina žrtava su djevojke i žene, a počinitelji, u ovom slučaju "korisnici" su u pravilu muškarci. Zašto postoji prostitucija? Bitan preduvjet za prostituciju i trgovanje ženama su seksualni prohtjevi muškaraca usmjereni na žene, mlade djevojke i djecu. Kad muškarci seksualno iskorištavanje žena i djece ne bi smatrali pravom koje se samo po sebi razumije, prostitucija i trgovina u svrhu seksualne eksploatacije ne bi postojale. Trgovci ljudima i svodnici profitiraju na ekonomskoj, socijalnoj, političkoj i pravnoj podčinjenosti i ovisnosti žena i djevojaka. Jasan dokaz toga je činjenica da su žene koje su izvrgnute dodatnom potlačivanju i eksploataciji - kao što je rasizam - mnogo zastupljenije u globalnoj industriji prostitucije i trgovine ženama. U zemljama gdje je ostvaren napredak u poboljšanju statusa žena i uvjeta u kojima žive - u društvima u kojima su im garantirana određena bazična politička prava, dostupnost zasposlenja i obrazovanja i gdje je životni standard viši - žene i djevojke imaju više alternativa i stoga su manje ranjive i rjeđe pribjegavaju prostituciji kao načinu opstanka i egzistencije. Siromaštvo, neadekvatno i nedostupno školovanje, beskućništvo, ovisnost o drogama, seksualna i rasna diskriminacija su konstatne teme u životopisima žena koje su sada u prostituciji ili su se njome prije bavile. Pored toga, međunarodne studije pokazuju da je između 65 i 90% prostitutki bilo seksualno zlostavljano od strane muških rođaka ili poznanika dok su bile djevojke. Mnogo djece, većinom djevojčica, koje su bile seksualno iskorištavane u vrlo ranoj dobi, muškarci koji su ih iskorištavali potom prodaju u prostituciju.. Prema zadnjim međunarodnim studijama, 14 godina starosti predstavlja prosječnu dob za ulazak djevojaka u prostituciju. U istraživanju koje je obuhvatilo oko petsto prostitutki iz pet zemalja, ustanovljeno je da se u 67% slučajeva javljaju simptomi karakteristični za posttraumatski stresni poremećaj ratnih vojnih veterana a taj postotak je sličan još samo kod žena žrtava nasilja, žrtava silovanja i žrtava raznih oblika torture. Tko su kupci? Pošto se tradicionalno pretpostavlja da muškarci koji kupuju i iskorištavaju djevojke i žene prostitutke to čine iz svoje «prirodne» seksualne potrebe, njihove se skrivene motive rijetko preispitivalo ili proučavalo. Umjesto na korisnike prostitucije, to jest muškarce, pažnja je uglavnom usmjerena na prostitutke, usprkos činjenici da se prostitucija održala u potpunosti zbog muških seksualnih prohtjeva i ponašanja. Pa tko su onda ti muškarci koji posjedovanje i kupovinu žena i djece doživljavaju svojim pravom i podvrgavaju ih bolnim seksualnim iskustvima i povređivanju? Prema najnovijim studijama koje je proveo švedski Nacionalni institut za javno zdravstvo (Folkhälsoinstitutet 1998:1) jedan od osam muškaraca u Švedskoj bar jednom tokom života pribavlja seksualne usluge prostitutki. Ti pojedinci predstavljaju prosjek švedskih muškaraca svih dobi i iz svih društvenih slojeva. Većina ih je u braku ili u vanbračnoj zajednici i imaju djecu. Pretpostavka da se radi o usamljenoj, devijantnoj osobi nije se pokazala točnom. Vjerojatnije je da je on dobro odjeven, dobro plaćen, iz srednjeg sloja, otac na službenom putu. Kupci imaju novac, stabilnost, obrazovanje i moć, za razliku od žena i djece koje kupuju. Studija provedena u Stockholmu tokom 2002.g. je pokazala da je 10% mladića u dobi između 16 i 25 godina u nekom trenutku "platilo za seksualnu uslugu". Kupci su po tome vrlo vjerojatno i tinejdžeri koji imaju pristup prostitutkama putem kompjutera za kojim sjede u svojoj spavaćoj sobi. Efekti prostitucije Popularni suvremeni filmovi, oglasi, moda, glazba, književnost i mediji općenito portretiraju žene i djevojke kao poželjne objekte, ali na taj način prezentiraju nerealnu sliku kako žena općenito, tako i prostitucije. Time je trivijalizirano ekstremno nasilje koje nad djevojkama i ženama vrše kupci, svodnici i trgovci ljudima. U svakom drugom kontekstu njihovo bi ponašanje prema osobama koje se prostitutiraju bilo okarakterizirano kao seksualno nasilje i silovanje. Pored ekstremnog ponižavanja i degradacije, žene i djevojke u prostituciji redovito su izložene zlostavljanju, silovanjima, fizičkim napadima, mučenju, neželjenim trudnoćama, neplodnosti, ozljedama ili trajnim povredama kostura, genitalnog područja i anusa. Drugi konstantno prisutni rizik je rizik od spolno prenosivih bolesti, uključujući i HIV/AIDS, što ne samo da tim ženama i djevojkama šteti, nego predstavlja i teško kršenje njihovog dostojanstva, integriteta i ljudskih prava. Činjenica da su ta djela počinjena u zamjenu za novac ni na koji način ne umanjuje ogromnu fizičku i psihičku štetu koja se čini njihovim tijelima i umu. Psihološki i emocionalni efekti mogu ostaviti doživotne posljedice na žene i djevojke. Međunarodne studije pokazale su da prostitutke pate od istih emocionalnih trauma kao ratni veterani i žrtve mučenja. One također mogu osjećati i iste simptome - flash back, duboku anksioznost ili depresiju, nesanicu i stres. Vrlo su česta samoubojstva i pokušaji samoubojstva. Jedna kanadska studija pokazala je da je vjerojatnost za ubojstvo prostitutki 40 puta veća nego što je to u populaciji žena općenito, pa nije pretjerivanje ako kažemo da je prostitucija smrtonosna za žene. ---------- <LI class=latestnews>Trgovina ljudima okrene 12 milijardi dolara godišnje <LI class=latestnews>Madame prostitucijom zaradila pola milijuna kuna <LI class=latestnews>Najnoviji slučaj podvođenja <LI class=latestnews>Obećao joj posao pa ju drogirao i silio na prostituciju </LI> |
|
|