jony je napisao/la: Relativiziranje onog što je Isus govorio nije bilo ponašanje apostola. Nikad nisam vidio u poslanicama da su apostoli relativizirali, ispravljali Isusove riječi.
Pa normalno da apostoli nisu relativizirali Isusove riječi, onu su djelovali u istim okolnosti.
Ali Isus je relativizirao Mojsijeve zakone npr. radio je u subotu, iako u Pismu piše da se to nesmije raditi.
Zamislim sada sebe da živiš u doba Isusa i da jedino kako rasuđuješ da li je netko od Boga ili nije, je koliko se čvrsto drži Pisma.
Isus bi po tebi pao na prvom koraku!
Isus je donio posve novi pogled na bilo koje zakone. A to je, da
nije čovijek stvoren radi zakona, nego zakon radi čovijeka. Zakon je tu da pomogne čovijeku, ne da ga ograničava.
jony je napisao/la:
Problem je bio što farizeji nisu istraživali Pismo - već su ga učili napamet, natjecali se u znanju, pazili na tradiciju i običaje i zakon. Pazili su na svoju pravednost pred ljudima i slično. Što naravno nije bilo ono što su proroci i zakon zaista govorili - jer su oni usmjeravali na Isusa.
Ma nije problem u tome da nisu oni dovoljno dobro poznavali zakon, nego u tome što su ga se predoslovno držali. Nisu imali duha, rasuđivali su samo na osnovu koliko se nešto poklapa sa doslovno napisanim zakonima. Isus se nije poklapao s njihovim zakonima, ali je djelovao u duhu zakona. To ti i pokušavam objasniti, važno je poznavati duh zakona, a ne sam zakon. Treba znati zašto je nešto napisano i šta se s time mislilo. Sama riječ nije dovoljna!
jony je napisao/la:
To je pisano! Ako se Isus pozvao na Pisano i pobijedio u svojoj kušnji - mislim da je On pravi primjer kako da mi pobijedimo u našim kušnjama, dilemama, pitanjima - PISANO JE! Pisano je neka žene šute na sastancima!
Ma Isus bi propao da se samo držao Pisma, Isus je takav kakav je jer je ostvario jedinstvo s Bogom, zato jer on Zna te zakone, Zna njihov Izvor, a ne samo što je napisano!
Još jedna stvar. Da je Bog htjeo dati ljudima opet neke nove zakone kojih se treba pridržavati, napravio bi to kao i kod Mojsija. Nešto tipa "JA sam Gospodin Bog, ovo su moji zakoni kojih se morate pridržavati"
Primjeti da Pavao nikada ne govori iz pozicije Ja Jesam. On piše raznim crkvama i ljudima, sa primjedbama i savjetima, na osnovi okolnosti u kojima se nalaze. Nisu to univerzalni zakoni.
Nemoj misliti da je pokušavam ukinuti neke zakone ili govoriti o nekim drugačijim zakonima. Ja smatram da je Pavao u velikoj mjeri bio ispunjen Duhom i da sve što je govorio je skladu s Duhom, ali je to govorio u određenim okolnostima, a ne univerzalno za sve vjekove!
To su ljudi spočitavali i Isusu, jer je govorio stvari koje su na prvi pogled činile drugačijim od onih pisanih u Zakonu, ali je On rekao da nije došao ukinuti zakone, nego ih ispuniti. Naravno to nitko nije onda razumio, a koliko vidim ni danas ne razumije.
Gledaj, žene trebaju šutjeti na sastancima, ali kakve žene, žene koje nemaju pojma o ničemu, koje su potpuno neobrazovane, koje bi svojom riječi samo smetale širenju Božje riječi. Koliko danas ima takvih žena?
Ajde, Jony, ti si barem pametan i koliko vidim imaš neke veze sa Bogom, zar stvarno misliš da sve žene moraju u crkvi u potpunosti šutjeti, ne prozboriti ni riječi, jer je to ono što Pavao govori.
Daj se pomoli Bogu, ostvari neku vezu s njim i onda ga pitaj, zamisli situaciju u kojoj Boga zabranjuje SVIM ženama da uopće PROZBORE IJEDNU jedinu riječ. I pogledaj koliko je to u skladu sa Njegovom voljom!
Još jedna stvar, koja tebi neće baš ništa značiti, možda će djelovati baš i suprotno, ali moram to napomenuti. Ratzinger, današnji papa, kojeg ipak većina kršćana smatra velikim intelektualcem i vrhonskim teologom, govori o "diktaturi relativizma", kao o jednoj od najvažnijih stvari u slušanju Božje riječi.