Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

power_settings_newLogin to reply
+42
kainos
amos
sivko5
piramida4
misliti
Mika
Domenika
Moderator
magdalena
lapillus
apostol
otpadnik
jakob
Medeni
servus dei
nathan
Navi
vijesnik
ILIJA
emanuel
Justin
crusader
Naomi
imhotep
Bhakti
mickey_mouse
moki72
Istina
tomahowk1
Trešnja
forestsilvy
Velikomucenik
Konin
Euro
Feba
dragan
Želislav
No Nick
dominik
Ruta
Aladin
jony
46 posters

descriptionPropovijedaju li u vašoj crkvi žene? - Page 8 EmptyRe: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

more_horiz
postoji samo jedno pravo jevanjelje a ono je od Hrista Isusa i netreba puno rasprave o tome jeli dopušteno ženama da govore u crkvi ili ne i šta je Pavle rekao i mislio kad je kazao jer svaki koji prizove ime Gospodnje spašće se a koji je spasen taj će znati što je volja Božija koja se obznanila u celom Svetom Pismu pa i kroz spise apostola Pavla dakle glavno je svemu što si čuo Boga se boj i zapovesti njegove drži jer je to sve čoveku !
POZDRAVLJA VAS VAŠ brat U HRISTU !
mir Božiji .

descriptionPropovijedaju li u vašoj crkvi žene? - Page 8 EmptyRe: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

more_horiz
moki72 je napisao/la:
postoji samo jedno pravo jevanjelje a ono je od Hrista Isusa i netreba puno rasprave o tome jeli dopušteno ženama da govore u crkvi ili ne i šta je Pavle rekao i mislio kad je kazao jer svaki koji prizove ime Gospodnje spašće se a koji je spasen taj će znati što je volja Božija koja se obznanila u celom Svetom Pismu pa i kroz spise apostola Pavla dakle glavno je svemu što si čuo Boga se boj i zapovesti njegove drži jer je to sve čoveku !
mir Božiji .

Super, brate, dobro si kazao.

Ali ja ovde vidim problem. Jer, citajuci te iste spise, dolazi se do dva zakljucka. Koji odabrati? Sto je kriterijum za bilo koji? Sta utice da donesemo pravi zakljucak?

Inace, u potpunosti se slazem sa tim sto si naveo, ali mozemo i dublje sagledati ovaj problem.

Pozdrav.

more_horiz
moki72 je napisao/la:
mir Božiji .

Shalom moki 72
Da li to znači da je apostol Pavle pogrešio, kada je rekao da žene treba da ćute?

Bog vas Blagoslovio

Želislav

more_horiz
Konin je napisao/la:

Isus je bio savršen u smislu da ja u potpunosti bio ispunjen Duhom i savršeno poznavao Boga i u potpunosti djelovao u skladu sa Njegovom voljom. Normalno da je istodobno imao ljudska svojstva i da je s njima bio ograničen. Normalno da riječi koje je govorio nisu apsolutna istina, jer apsolutna istina se nemože izraziti ljudskim jezikom. Ali možeš savršeno poznavati Boga i savršeno djelovati s obzirom na okolnosti, provoditi Božju volju.
Meni je to sasvim normalno i očito, tebi nije zato jer ti se onda ruši cijeli svjetonazor.
Razmisli, da li to neželiš prihvatiti jer to nije istina, ili zato jer se bojiš šta bi to za tebe značilo?

Ne bojim se prihvatiti istinu... Nitko sretniji od mene ako mi istina sruši cijelu koncepciju. Međutim, nećeš se ljutiti, ne vidim da je istina ovo što ti govoriš. Relativiziranje onog što je Isus govorio nije bilo ponašanje apostola. Nikad nisam vidio u poslanicama da su apostoli relativizirali, ispravljali Isusove riječi.

[quote="Konin"]
Želislav je napisao/la:

Da ja sada tebe pitam, šta ćemo sa ovim: (JONY i tebi ide ovo pitanje)
Mt 5:20: "Uistinu kažem vam: ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanac i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko."
Pismoznanci i farizeji su proučavali spise i slijepo sljedili zakone i propise i gdje ih je to dovelo? Koja je razlika izmađu njih i vas, jedino što vi ne slijedite Mojsijeve zakone nego "Isusove i Pavlove".
II Kor 3,6: "On nas osposobi za poslužitelje novoga Saveza, ne slova, nego Duha; jer slovo ubija, a Duh oživljuje."
Znači, novi Savez, nema više slova, nema više zakona, samo je Duh bitan! Isus je samo prijmjer, nadahnuće, putokaz do punine Duha, jer samo On oživljuje!

Upravo je u tome bila caka - da su se pismoznanci držali Pisma, proroka i slično - prepoznali bi Isusa. To im sam on kaže. Iv. 5: 39 Istražujte Pisma jer mislite, da imate u njima život vječni! Upravo su ona, koja svjedoče za mene.

Problem je bio što farizeji nisu istraživali Pismo - već su ga učili napamet, natjecali se u znanju, pazili na tradiciju i običaje i zakon. Pazili su na svoju pravednost pred ljudima i slično. Što naravno nije bilo ono što su proroci i zakon zaista govorili - jer su oni usmjeravali na Isusa.

E sad, tko se slijepo držao Pisma? Isus. Kad je bio kušan u pustinji, sotonu je pobijedio upravo sa PISANO JE i to od slova do slova. Nije čak ni objašnjavao. Jednostavno je izgovorio pravu TOČNO PISANU RIJEČ u pravo trenutku. Pa tako mi imamo pravo kad je u pitanju propovijednaje žena upotrijebiti TOČNO PISANU RIJEČ:

1. Tim. 2:12
Ne dopuštam da žena poučava niti da gospodari nad mužem. Neka šuti i sluša.

1. Kor. 13: 33-35
Jer Bog nije Bog nesloge, nego mira. Tako je u svima crkvama svetih.
Žene neka šute na sastancima, jer se njima ne dopušta da govore, nego da budu pokorne, kao što i zakon govori.
Ako li hoće ćemu da se nauče, kod kuće muževe svoje neka pitaju, jer je sramota ženi da govori na sastanku.

To je pisano! Ako se Isus pozvao na Pisano i pobijedio u svojoj kušnji - mislim da je On pravi primjer kako da mi pobijedimo u našim kušnjama, dilemama, pitanjima - PISANO JE! Pisano je neka žene šute na sastancima!

more_horiz
To je pisano! Ako se Isus pozvao na Pisano i pobijedio u svojoj kušnji - mislim da je On pravi primjer kako da mi pobijedimo u našim kušnjama, dilemama, pitanjima - PISANO JE! Pisano je neka žene šute na sastancima!

Smile Pa pisano je: Nema muskoga ni zenskoga, nego ste svi jedno u Isusu Hristu.

Prema tome, znaci i zene mogu biti isto sto i muski u sluzbi za Boga. Tako je bar pisano. Smile

Pozdrav.

more_horiz
jony je napisao/la:
Relativiziranje onog što je Isus govorio nije bilo ponašanje apostola. Nikad nisam vidio u poslanicama da su apostoli relativizirali, ispravljali Isusove riječi.

Pa normalno da apostoli nisu relativizirali Isusove riječi, onu su djelovali u istim okolnosti.
Ali Isus je relativizirao Mojsijeve zakone npr. radio je u subotu, iako u Pismu piše da se to nesmije raditi.
Zamislim sada sebe da živiš u doba Isusa i da jedino kako rasuđuješ da li je netko od Boga ili nije, je koliko se čvrsto drži Pisma.
Isus bi po tebi pao na prvom koraku!
Isus je donio posve novi pogled na bilo koje zakone. A to je, da nije čovijek stvoren radi zakona, nego zakon radi čovijeka. Zakon je tu da pomogne čovijeku, ne da ga ograničava.

jony je napisao/la:

Problem je bio što farizeji nisu istraživali Pismo - već su ga učili napamet, natjecali se u znanju, pazili na tradiciju i običaje i zakon. Pazili su na svoju pravednost pred ljudima i slično. Što naravno nije bilo ono što su proroci i zakon zaista govorili - jer su oni usmjeravali na Isusa.

Ma nije problem u tome da nisu oni dovoljno dobro poznavali zakon, nego u tome što su ga se predoslovno držali. Nisu imali duha, rasuđivali su samo na osnovu koliko se nešto poklapa sa doslovno napisanim zakonima. Isus se nije poklapao s njihovim zakonima, ali je djelovao u duhu zakona. To ti i pokušavam objasniti, važno je poznavati duh zakona, a ne sam zakon. Treba znati zašto je nešto napisano i šta se s time mislilo. Sama riječ nije dovoljna!

jony je napisao/la:

Ma Isus bi propao da se samo držao Pisma, Isus je takav kakav je jer je ostvario jedinstvo s Bogom, zato jer on Zna te zakone, Zna njihov Izvor, a ne samo što je napisano!

Još jedna stvar. Da je Bog htjeo dati ljudima opet neke nove zakone kojih se treba pridržavati, napravio bi to kao i kod Mojsija. Nešto tipa "JA sam Gospodin Bog, ovo su moji zakoni kojih se morate pridržavati"
Primjeti da Pavao nikada ne govori iz pozicije Ja Jesam. On piše raznim crkvama i ljudima, sa primjedbama i savjetima, na osnovi okolnosti u kojima se nalaze. Nisu to univerzalni zakoni.
Nemoj misliti da je pokušavam ukinuti neke zakone ili govoriti o nekim drugačijim zakonima. Ja smatram da je Pavao u velikoj mjeri bio ispunjen Duhom i da sve što je govorio je skladu s Duhom, ali je to govorio u određenim okolnostima, a ne univerzalno za sve vjekove!
To su ljudi spočitavali i Isusu, jer je govorio stvari koje su na prvi pogled činile drugačijim od onih pisanih u Zakonu, ali je On rekao da nije došao ukinuti zakone, nego ih ispuniti. Naravno to nitko nije onda razumio, a koliko vidim ni danas ne razumije.

Gledaj, žene trebaju šutjeti na sastancima, ali kakve žene, žene koje nemaju pojma o ničemu, koje su potpuno neobrazovane, koje bi svojom riječi samo smetale širenju Božje riječi. Koliko danas ima takvih žena?

Ajde, Jony, ti si barem pametan i koliko vidim imaš neke veze sa Bogom, zar stvarno misliš da sve žene moraju u crkvi u potpunosti šutjeti, ne prozboriti ni riječi, jer je to ono što Pavao govori.
Daj se pomoli Bogu, ostvari neku vezu s njim i onda ga pitaj, zamisli situaciju u kojoj Boga zabranjuje SVIM ženama da uopće PROZBORE IJEDNU jedinu riječ. I pogledaj koliko je to u skladu sa Njegovom voljom!

Još jedna stvar, koja tebi neće baš ništa značiti, možda će djelovati baš i suprotno, ali moram to napomenuti. Ratzinger, današnji papa, kojeg ipak većina kršćana smatra velikim intelektualcem i vrhonskim teologom, govori o "diktaturi relativizma", kao o jednoj od najvažnijih stvari u slušanju Božje riječi.

more_horiz
Mislim da smo previše proširili temu i da sada dolazimo u poziciju da ispravljamo jedan drugog za neke stvari koji ni jedan nisko rekli niti su to naši stavovi. Npr. ja sam veliki protivnik zakona! Stoga, zaista nema potrebe pristupati kao da sam taj koji zastupa zakon! Isto tako, slažem se s tobom u pogledu Duha. Međutim, hoću reći da je Isus bio ispunjenje Zakona i da je on ispunio sva starozavjetna proroštva o sebi (njih preko 600). Stoga, da su se farizeji zaista držali zakona, odnosno proroštva, prepoznali bi Isusa. Zašto nisu? Zato što su se držali teologije zakona, odnosno tijekom vremena se razvila određena filozofija zakona i doktrina zakona. Ljudi su pokušali naučiti, a ne doživiti, ono što zakon kaže.

Danas, kad je zakon uminuo u Kristu, više nije preostao zakon - već milost, odnosno Božja ljubav. Međutim, ljubav i milost nisu anarhija - niti su legalizam. Ljubav ima za posljedicu dijela slična dijelima koja postiže zakon - ali jedno je od srca, a drugo iz straha. Jedno je iz slobode, drugo je iz obveze.

Dakle, vjerujem da se trebamo držati Isusovih riječi. Međutim, problem nastaje kad uzmemo teologiju, a ne Božju riječ. Problem nastaje kad uzmemo filozofiju o Božjoj Riječi - a ne Božju Riječ. Dakako, nema koristi od uzmanja Božje Riječi kao pukog slova i zakona i zapovijedi - jer su takva dijela isforsirana i mrtva. Nisu iz ljubavi. Međutim, ako doživimo blizak odnos s Bogom, počet će nas zanimati Njegove Riječ i one će nam postati svete i onda će taj naš odnos s njim proizvesti djela koja on navodi u svojoj Riječi.

Mali primjer. Zaljubiš se i moraš se rastati s nekim koga jako voliš na recimo 5 godina. I ona ti pošalje pismo prvi put nakon 5 godina. Ako ju voliš - iz ljubavi ćeš doslovno čitati to pismo. Nećeš o njemu filozofirati, relativizirati i slično... Ako tako prihvatimo Božju Riječ - sve ostalo je posljedica (pa tako i naša dijela koja činimo).

Dakle, da kratko ponovim. Danas postoji jako mnogo teologija, mišljenja, tumačenja, objašnjenja, i slično o Božjoj Riječi. Većina uzmu jedan dio Božje Riječi i prihvate ga doslovno - onaj dio koji im paše. A ostale dijelove relativiziraju, u stilu: "Ma nije se to mislilo reći." Što je po meni neiskreno. Ja radije biram uzeti Božju Riječ i analizirati pojedino pitanje i temu i osjetiti vodstvo Duha po toj temi... Zato što Biblija sama sebe tumači!

Inače, ako mislite da je Isus nije uspio iznijeti Božju poruku za nas - jer je bio u ljudskom tijelu, govorio ljudskim jezikom - zanima me tko je to danas koga bi mi morali slušati da nam malo pojasni Isusove riječi i stavi ih u kontekst današnjeg vremena i okolnosti?

more_horiz
Samo ja i dalje ne vidim odgovor na moje pitanje. Smile

Pozdrav.

more_horiz
Pa No Nicki da bi procitao ponovo u Galacanima 3:15-29
Znaci ovdje se govori naravi i shvrhi zakona i da sada nismo vise pod zakonom nego smo vjerom opraravdani i nema vise ni Grka ni Zidova,ni roba ni slobodnjaka,nema vise ni musko ni zensko svi smo isto spaseni u Kristu.

more_horiz
Shalom svima,

NE, tamo gde odlazim u crkvu tamo ŽENE ne propovedaju, ali sigurno imaju pravo da kažu nešto u crkvi.
Eto da dam konkretan odgovor na ovo pitanje.

Želislav

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE>
Želislav je napisao/la:
moki72 je napisao/la:
mir Božiji .

Shalom moki 72
Da li to znači da je apostol Pavle pogrešio, kada je rekao da žene treba da ćute?

Bog vas Blagoslovio

Želislav

Zelislave,vec sam te opomenula,da ne pises cjele postove,drugom bojom.Ako ne prestanes, a vec sam te ovo drugi put OPOMENULA,bit cu prinudjena poduzeti odgovarajuce mjere,prva je brisanje takvih postova,jer je nedopustljiva bezobzirnost,prema drugima,idi molim te na etiku foruma,u dnu foruma i vidi,tamo stoji i bonton.</BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>

more_horiz
Dina je napisao/la:
Zelislave,vec sam te opomenula,da ne pises cjele postove,drugom bojom.Ako ne prestanes, a vec sam te ovo drugi put OPOMENULA,bit cu prinudjena poduzeti odgovarajuce mjere,prva je brisanje takvih postova,jer je nedopustljiva bezobzirnost,prema drugima,idi molim te na etiku foruma,u dnu foruma i vidi,tamo stoji i bonton.

Izvinjavam se Dina,

moram da priznam, da nisam primetio prvu opomenu, tek sada kada si mi poslala poruku sam uvideo da sam bio opomenut.

Neće se ovo više desiti obećavam.

Gospod neka vas blagoslovi.

Želislav

more_horiz
Ruta je napisao/la:
Znaci ovdje se govori naravi i shvrhi zakona i da sada nismo vise pod zakonom nego smo vjerom opraravdani i nema vise ni Grka ni Zidova,ni roba ni slobodnjaka,nema vise ni musko ni zensko svi smo isto spaseni u Kristu.

U potpunosti se slazem sa tobom.Mislim da je u danacnje vrijeme razgovarati o tome zaista bez predmetno kad se zna da se Apostola Pavla u sve duzno postovanje koje zasluzuje naravno,naziva zenomrscem i zna se zasto je on napisao sto je napisao o zenama.....Osim toga u originalnom prevodu Biblije lijepo pise da SE PREPORUCA da zene u Crkvi ne mole...A preporuka nije zakon niti naredba...Tako da svakom ko razmislja svojom glavom a ne slusa druge je jasno kako i sto treba sa zenama.lol!

more_horiz
Istina je napisao/la:
Ruta je napisao/la:

U potpunosti se slazem sa tobom.Mislim da je u danacnje vrijeme razgovarati o tome zaista bez predmetno kad se zna da se Apostola Pavla u sve duzno postovanje koje zasluzuje naravno,naziva zenomrscem i zna se zasto je on napisao sto je napisao o zenama.....Osim toga u originalnom prevodu Biblije lijepo pise da SE PREPORUCA da zene u Crkvi ne mole...A preporuka nije zakon niti naredba...Tako da svakom ko razmislja svojom glavom a ne slusa druge je jasno kako i sto treba sa zenama.lol!

Uh, pa upravo to i jeste problem. Zakon je ukinut, prestao da vazi, pa prema tome-zene i muski su ravnopravni. Ne znam otkuda je odjednom bitan kontext Pavlovih reci kada je on jasan: "Nema tu muskoga ni zenskoga".

Pozdrav.

more_horiz
jony je napisao/la:

Danas, kad je zakon uminuo u Kristu, više nije preostao zakon - već milost, odnosno Božja ljubav. Međutim, ljubav i milost nisu anarhija - niti su legalizam. Ljubav ima za posljedicu dijela slična dijelima koja postiže zakon - ali jedno je od srca, a drugo iz straha. Jedno je iz slobode, drugo je iz obveze.

Svaka čast, ovo u potpunosti potpisujem!
Imaš dobru teoriju, ali onda ti očito praksa šteka. ;)

jony je napisao/la:

Dakle, vjerujem da se trebamo držati Isusovih riječi. Međutim, problem nastaje kad uzmemo teologiju, a ne Božju riječ. Problem nastaje kad uzmemo filozofiju o Božjoj Riječi - a ne Božju Riječ. Dakako, nema koristi od uzmanja Božje Riječi kao pukog slova i zakona i zapovijedi - jer su takva dijela isforsirana i mrtva. Nisu iz ljubavi. Međutim, ako doživimo blizak odnos s Bogom, počet će nas zanimati Njegove Riječ i one će nam postati svete i onda će taj naš odnos s njim proizvesti djela koja on navodi u svojoj Riječi.

Opet, u potpunosti potpisujem.
Ali treba znati što je Božja riječ, Božju riječ ti može "reći" samo Duh.
Pisan riječ, je kao takva nesavršena, relativna, podložna mnogim drugim utjecajima.

Zar ne primjećuješ da ja, ili netko drugi, može bez problema jednako uspješno kao i ti, Biblijom braniti potpuno suprotnu ideju!

jony je napisao/la:

Dakle, da kratko ponovim. Danas postoji jako mnogo teologija, mišljenja, tumačenja, objašnjenja, i slično o Božjoj Riječi. Većina uzmu jedan dio Božje Riječi i prihvate ga doslovno - onaj dio koji im paše. A ostale dijelove relativiziraju, u stilu: "Ma nije se to mislilo reći." Što je po meni neiskreno. Ja radije biram uzeti Božju Riječ i analizirati pojedino pitanje i temu i osjetiti vodstvo Duha po toj temi... Zato što Biblija sama sebe tumači!

Pa, kako ne vidiš da to upravo i ti radiš, jednog citat se fanatično držiš, a neki drugi ignoriraš ili relativiziraš.
Ali to je normalno, moraš znati tumačiti te izjave unutar okolnosti, jedino tako ćeš doći do Istine.
Biblija je puno dvosmislenosti i nesavršenosti, a Božja Riječ nije.
Kako znaš da se ti ispravnih citat držiš, a druge ispravno relativiziraš?
To jedino možeš znati, ako imaš Duha i promatraš kako se ti osjećaš dok nešto tvrdiš ili radiš.

jony je napisao/la:

Inače, ako mislite da je Isus nije uspio iznijeti Božju poruku za nas - jer je bio u ljudskom tijelu, govorio ljudskim jezikom - zanima me tko je to danas koga bi mi morali slušati da nam malo pojasni Isusove riječi i stavi ih u kontekst današnjeg vremena i okolnosti?

Za mene znaš, a to nije za ovaj forum.

more_horiz
No Nick u pravu si Pavle kaze da musko i zensko su isto u Kristu(doslovice)
No Nick sta je kad Pavle kaze doslovice:Rimlj,14;3 Koji jede SVE neka ne prezire onog koji ne jede SVE,jer ga je Bog primio medju svoje. Rimlj,14;5 Jedan polaze na jedan dan(subotu)a drugi na svaki dan,samo neka bude posve ubdjeden u svoje misljenje.
Rim 14;14 Ja znam i uvjeren sam u Gospodinu Isusu da nista nije necisto po sebi nego samo onima koji nesto drzi necistim,necisto je, itd............. pa Nick ovdje mi nesto ne stima?Rolling Eyes

more_horiz
Ruta je napisao/la:
No Nick u pravu si Pavle kaze da musko i zensko su isto u Kristu(doslovice)
No Nick sta je kad Pavle kaze doslovice:Rimlj,14;3 Koji jede SVE neka ne prezire onog koji ne jede SVE,jer ga je Bog primio medju svoje. Rimlj,14;5 Jedan polaze na jedan dan(subotu)a drugi na svaki dan,samo neka bude posve ubdjeden u svoje misljenje.
Rim 14;14 Ja znam i uvjeren sam u Gospodinu Isusu da nista nije necisto po sebi nego samo onima koji nesto drzi necistim,necisto je, itd............. pa Nick ovdje mi nesto ne stima?Rolling Eyes

E vidis, zato je Bog u svojem vrtu posadio raznovrsno cvece, da bude saroliko i razlicito, a oped da divno mirise i svedoci o Bozjoj slavi. Smile Slazes se (mislim da se znamo mi sa drugog foruma:) ?? Eto, meni je to sve lepo jasno... Smile

Prijatno vece ti zelim. (i nastupajuci dan)

more_horiz
Žene uz tijelo Kristovo:
Svrši se...:
http://www.cyberhymnal.org/htm/f/r/fromthec.htm
Propovijedaju li u vašoj crkvi žene? - Page 8 The%20Burial%20of%20Jesus,%20by%20Gustave%20Dore%20(1832-1883)

more_horiz
remove_circleSimilar topics
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply