Justin je napisao/la: Ok, sad te bolje razumijem i vjerujem da težiš k pravim vrijednostima.
Ali i dalje ne razumijem ovakvo razmišljanje:
Naravno da postoje Bogom određene zakonitosti, ali one nisu nigdje zapisane. Zapisani zakoni ograničavaju i sputavaju razvoj ljudske savijesti, duha i raskidaju vezu sa Bogom.
Ako je nešto zakon, onda je to zakon, bio on napisan, ili izgovoren, ili jednostavno sprovođen, ali to je i dalje ZAKON. Nije li tako? Ne kužim tu logiku, da nešto prestaje biti zakonom, ako se ZAPIŠE?? Po kojoj logici? Zašto "zapisani zakoni raskidaju vezu s Bogom"?? Nije li sam Bog NAPISAO svojim prstom Deset Zapovijedi??
Naravno da Bog nije svojim prstom zapisao Deset Zapovijedi. Treba znati šta je to zakon, ja bi rekao da je zakon djelovanje u skladu sa Božjom voljom. Božja volja se nemože zapisati u deset rečenica ili ako baš hoćeš u jednoj knjizi. Ako slijedimo pisane zakone ne slijedimo Boga, nego slijedimo spis, Isus je izričito govorio protiv toga:
"slovo ubija, a duh oživljuje" i "
ako vam pravednost ne bude veća od one farizeja i pismoznanaca, nećete vidjeti kraljevstvo božje". Da bi mogli poštivati Božje zakone, trebamo prvo Boga u potpunosti spoznati i onda se uskladiti sa Njegovom voljom. Božja volja se živi po Duhu, nije Božja volja zapisana u nekom spisu i sada treba slijediti poštivati neka pravila. Bogu je bitna naša narav, a ne naša "pravednost".
Justin je napisao/la:
To je barem jasno kao dan, da ZAKONITOSTI POSTOJE i ako ih kršimo, neće biti dobro! A ne vidim kakve veze s ovime ima činjenica da su ljudi proučavali te prirodne zakone i shvatili na temelju toga još neke druge zakone...? What's your point?
Msilim da ti je Bhakti dobro objasnio. Zakonitosti su tu da se spoznaju i da se s njima uskladimo, a ne da se slijepo slijede neka pravila.
Malo prije sam napisao, bitna je tvoja narav, a ne tvoja "pravednost". Tvoja narav mora biti u skladu sa Božjom naravi, inače ti se nepiše dobro, koliko god poštivao neka pisana "pravila". Kao što je Isus objasnio ako i pogledaš ženu sa požudom , počinio si grijeh, znači bitna je narav, bitna je duh, a ne djelo. Pisani zakoni sprječavaju samo djela, transformacija duha u skladu s Bogom, mijenja našu narav na način da se odreknemo svih takvih pobuda.
Justin je napisao/la:
Tvrdiš da je NAMJERA ono što nam je temeljni indikator o tome je li nešto grijeh ili ne. Ali mi možemo imati najbolje namjere, a učiniti veliko zlo. Jesi čuo onu: "Put u pakao popločen je dobrim namjerama."??
Pravo pitanje je ponovno: Kako ja uopće znam koja namjera je dobra, a koja nije?
Često čovjek osjeti te stvari kasnije, posljedice dođu i onda shvati da je uz najbolju namjeru - pogriješio.
Naravno, ta izreka postoji da bi se pokazalo kako ljubav bez razuma vodi u zlo.
Takve stvari postoje da bi učio nešto. Nije problem pogriješiti, zato i postoji ovaj svijet, da učimo i griješimo. Ono što se očekuje od nas je da se uskladimo s Božjom voljom, osjetimo koja djela su skladna i da na takav način djelujemo. Ako vidimo da smo počinili grijeh, treba shvatiti zašto smo ga počinili, šta je to u njemu grešno i onda sljedeći put napraviti bolje.
Justin je napisao/la:
Ali kako shvatiti ZAKONITOST koja postoji i koje se treba pridržavati?
Kao što sam rekao, moramo proučavati Bibliju. A ona se ne sukobljava s najboljim znanstvenim otkrićima. Ako odgovor tražimo u svojim namjerama, osjećajima i željama - ne kažem da će stvar nužno biti katastrofalna, ali sigurno nam neće biti TAKO DOBRO, kako je moglo biti, da smo slušali što nam Tvorac prirodnih zakona ima za reći o tome. Eto to je moj stav, nadam se da sam bio jasan i da ćemo krenuti u istraživanje biblijskih i znanstvenih principa po pitanju ljudske seksualnosti, umjesto što filozofiramo.
Ono što je Isus naučavao je da sami spoznamo Boga, sjedinimo se s njime i onda ćemo biti ispunjeni, kako on to naziva "Braniteljem Istine" koji će nam priopćavati šta je u skladu s Bogom, a šta ne. Ljudi su shvatili da tako nešto postoji i nazvali su to "savijest". Samo sada je jedino pitanje kako prepoznati šta je naša savijest, kako ju pročistiti, kako ju staviti na prvo mijesto u našem životu, odnosno šta je od Boga, a šta je recimo đavolja prevara. Nije to baš jednostavno.
Justin je napisao/la: A drago mi je da smo se konačno dogovorili oko toga da ZAKONI POSTOJE.
Ma naravno da postoje, ali ne baš u smislu kakvim ih ti smatraš. Zakonitosti postoje, ali su prekompleksni da bi ih mogao pojednostavniti, poopćiti i zapisati. Židovi su mislili da mogu zapisati zakone za svaki pojedini slučaj, ali to baš nije funkcioniralo. Onda je Isus doneo nauku malo višeg stupnja, pa rekao da svi zakoni ovise o ljubavi, ako djeluješ iz ljubavi nemožeš ići protiv nijednog zakona, jer svi zakoni ovise o njoj. Tako je prvo naučavao narod, a poslje je to podignuo na još višu razinu sa teologijom duha, pa rekao kada primite Duha, Branitelja Istine, On će vam govoriti od Boga, šta je skladno, a šta nije.