Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Predbračni seks

power_settings_newLogin to reply
+14
Istina
Konin
Spart
vivi
senka
Totus Tuus
Aladin
Izrail
Trešnja
Justin
Češljugar
Daniel
dominik
Bhakti
18 posters

descriptionPredbračni seks - Page 5 EmptyRe: Predbračni seks

more_horiz
Predbračni seks - Page 5 Chaton_Peluche

E ,vidi Bhakti,i ovo je divna slicica,ali bi bila bezveze za ovu temu,s jedne strane ,a s druge strane istinita,tako ti neka mackica zagrli medjedica,a on medjed,medje.....i mislim da pogadjas sto dalje mislim,tako da 100% stojim iza teze,ljudi nema formule za srecu, i bracni i predbracni sex nije 2a+2a=4a,nego je kunst od a+b=ab e ,sad kod tog ab,ima i lijepih stvari,ako ljudi hoce lijepe stvari,i ruzni sve ovisi,o tome kakve je kakvocPredbračni seks - Page 5 Bears_and_Pandas_Bear_fishes_prve covjek i covjecica.

Predbračni seks - Page 5 P

more_horiz
hihi, Dina, ta slika je stvarno živa istina... ne mogu si međedi pomoć kad ih mačkica salijeće...

more_horiz
Konin je napisao/la:
dominik je napisao/la:

Bozji Zakoni su tu da ih se slijedi, a ne da se raspravlja o njima.

Nitko ne slijedi Boga jer ga u potpunosti shvaca i razumije, vec zato jer ga voli. Isto tako tko voli Boga, slijedi Njegove Zakone slobode (od grijeha), a tko ne voli Boga - ne slijedi.

Filozofiranje i logika su grcke vjere, ne krscanske.

Ne slažem se, sljeđenje zakona je protivno kršćanskoj vjeri, jer zakoni gase čovijekovu savijest. Isus je ukinuo bilo kakve zakone, donio je novi Savez, Savez Duha. Da bi pročistio svoju svijest i primio Duha, moraš se koristiti stvarimo poput razuma, logike, filozofije, ljubavi i percepcije Duha. Sve je to istodobno i cilj i sredstvo.
Ako slijediš zakone, ne razlikuješ se od pismoznanaca i farizeja, a takvi neće u kraljevstvo Božje, tako je bar rekao Isus.

Konin, prijatelju stari, baš si smiješan ponekad.
Hajde probaj da ne slijediš zakon gravitacije, npr. Ili zakon da čovjek mora disati da bi živio. Ili neke osnovne zdravstvene zakone... Pa da vidimo koliko dugo ćeš biti na životu...

Zakoni postoje, Bog ih je uspostavio i ako ih kršimo, ne bu dobro... Exclamation

more_horiz
Justin je napisao/la:

Konin, prijatelju stari, baš si smiješan ponekad.
Hajde probaj da ne slijediš zakon gravitacije, npr. Ili zakon da čovjek mora disati da bi živio. Ili neke osnovne zdravstvene zakone... Pa da vidimo koliko dugo ćeš biti na životu...

Zakoni postoje, Bog ih je uspostavio i ako ih kršimo, ne bu dobro... Exclamation

Je, a ti si naravno mislio baš na takve zakone... Rolling Eyes
Ali, ajde kad već spominješ zakon gravitacije.... zar nije baš ljudska filozofija, proučavanje, nauka, dovela do toga da znaš kako točno djeluje, zbog čega i na koji način joj se oduprjeti... pa je tako došlo do recimo nekog glupog izuma zvanog "padobran"....
Ali neeee, bolje bi bilo napisati ljudski zakon koji kaže "ne smije se ni pokušavati letjeti jer ćeš umrjeti"... tako bi sigurno daleko dogurali....

more_horiz
Vjeruješ li da postoje Bogom određene zakonitosti i po pitanju seksualnog dijela čovjekovog života?

Padobran ne pomaže čovjeku da leti. Padobran samo pomaže da čovjek sporije pada. Padobran je koristan samo onda, ako ćeš pokušati kršiti prirodni zakon gravitacije, jer ti pomaže da se ne ozlijediš jako pri tome.
Čovjek nije stvoren za letenje. Ptice lete. Čovjek ne leti. To je prirodni zakon. Ako čovjek pokuša letjeti i pri tome se ozlijedi, sam si je kriv. Moguće je da se i ne ozlijedi, ali znači li to da svi trebamo skakati s padobranom? Kao što sam rekao, padobran je koristan samo u slučaju ako želimo kršiti prirodni zakon, tj. ako smo dovoljno ludi da skačemo po oblacima... Isto tako, predbračni seks je kršenje prirodnog zakona. Moguće je da ne bude negativnih posljedica, ali znači li to da radimo dobru stvar? Nemojmo srljati, nego uđimo duboko u ovo i razmislimo dobro o svemu.

Ako se mene pita, čovjeku bi život bio puno bolji, da nikad nije izumio ni automobil, ni avion, ni padobran, ni tvornice, ni elektroniku... Da je čovjek ostao živjeti u prirodnom ambijentu, ne bi znao za mnoge probleme s kojima se danas muči. Istina, ovaj svijet nije baš najudobniji, jer je osuđen na propast, ali zašto da se upropastimo prije reda?? Zar mi doista mislimo da bi nam bilo manje udobno ako bismo živjeli bez automobila i aviona i kompjutera? Bili bismo zdraviji, imali bismo puno jače odnose i svi bismo bili PUNO SRETNIJI. To je znanstveno dokazano.

Ali jedna od najmutnijih riječi je riječ "prirodno". Čini mi se da je svakome prirodno ono što se NJEMU sviđa. A ako dublje uđemo u sve to, shvatit ćemo da su one stvari koje nam se najviše sviđaju uglavnom jako loše za nas. Ali moderni čovjek ne želi razmišljati o tim stvarima, jer je moderni čovjek jedna velika kukavica. A kukavice su prva kategorija ljudi koji stoje u Bibliji na popisu za vječno uništenje...

more_horiz
Justin je napisao/la:
Vjeruješ li da postoje Bogom određene zakonitosti i po pitanju seksualnog dijela čovjekovog života?

Naravno da postoje Bogom određene zakonitosti, ali one nisu nigdje zapisane. Zapisani zakoni ograničavaju i sputavaju razvoj ljudske savijesti, duha i raskidaju vezu sa Bogom. Tamo gdje se slijede zapovijedi, tamo je Bog daleko, to je ono što nas je Isus došao naučiti, "Slovo ubija, a duh oživljuje".
Najsigurnije je reći, seks prije braka je grijeh, ali to je skroz neprecizna zakonitost, to nema veze za Bogom.
Kod boga postoji samo jedna zapovijed, ljubi Boga i ljubi bližnjega svoga, jer ljubav ne čini zla.
Bitna je kvaliteta naše naravi, duha, bitno je da li nas nešto udaljava ili približava Bogu, to su stvari koje mene zanimaju, a ne suhoparne zapovijedi.
Seks može biti grešan i prije i nakon braka, isto tako može biti potpuno čist, opet i prije i nakon braka.
Zato sam ja i želio započeti raspravu, šta je to točno grešno u seksu, iz kakvog stanje svijesti se čini grijeh, kakav odnos je grešan, a kakav savršeno čist. To su bitna pitanja, a ne sljeđenje zapovijedi!

Justin je napisao/la:

Padobran ne pomaže čovjeku da leti. Padobran samo pomaže da čovjek sporije pada. Padobran je koristan samo onda, ako ćeš pokušati kršiti prirodni zakon gravitacije, jer ti pomaže da se ne ozlijediš jako pri tome.

Ma pusti sada padobran, govorimo o seksu! Wink
Da probam dati još neku analogiju, opet vezano za silu gravitaciju. Bez izučavanja sile gravitacije, njezine prirode, uzroka i posljedica, nebi postojao recimo heliocentrični sustav, nego bi i dalje slušali crkvu i mislili da sunce kruži oko Zemlje.

Justin je napisao/la:

Ali jedna od najmutnijih riječi je riječ "prirodno". Čini mi se da je svakome prirodno ono što se NJEMU sviđa. A ako dublje uđemo u sve to, shvatit ćemo da su one stvari koje nam se najviše sviđaju uglavnom jako loše za nas. Ali moderni čovjek ne želi razmišljati o tim stvarima, jer je moderni čovjek jedna velika kukavica. A kukavice su prva kategorija ljudi koji stoje u Bibliji na popisu za vječno uništenje...

Ti stalno želiš implicirati da ljudi raspravljaju o nečemu samo zato da bi sebi ugodili, svome egu. Zar ti nije palo na pamet da je netkom stalo do Boga, do Izvora, do Istine?
Čini mi se da imaš problema sa onim što se u psihologiji zove projekcija, vidiš one mane i pobude koje su tebi svojstvene, svugdje okolo osim u sebi.
Ja ne želim opravdati seks prije braka, baš naprotiv, ja tvrdim da seks iz krivih razloga može biti jednako grešan prije i nakon braka.
Mene zanima namjera, čistoća duha, stanje naravi iz koje netko djeluje, samo tako možemo doći do prave istine, što je grešno, a što nije.

more_horiz
Ok, sad te bolje razumijem i vjerujem da težiš k pravim vrijednostima.
Ali i dalje ne razumijem ovakvo razmišljanje:
Naravno da postoje Bogom određene zakonitosti, ali one nisu nigdje zapisane. Zapisani zakoni ograničavaju i sputavaju razvoj ljudske savijesti, duha i raskidaju vezu sa Bogom.

Ako je nešto zakon, onda je to zakon, bio on napisan, ili izgovoren, ili jednostavno sprovođen, ali to je i dalje ZAKON. Nije li tako? Ne kužim tu logiku, da nešto prestaje biti zakonom, ako se ZAPIŠE?? Po kojoj logici? Zašto "zapisani zakoni raskidaju vezu s Bogom"?? Nije li sam Bog NAPISAO svojim prstom Deset Zapovijedi??

I kažeš mi da pustim padobran, a ti još uvijek tupiš po gravitaciji... Smile Čovječe, razumiješ li moju poantu? Čovjek ne može letjeti, zato što bi se to protivilo prirodnom zakonu, ok? Pokušaj reći da se taj zakon može kršiti, pokušaj skočiti s 10 kata, pa da vidimo kako ćeš proći... Samo to. To je barem jasno kao dan, da ZAKONITOSTI POSTOJE i ako ih kršimo, neće biti dobro! A ne vidim kakve veze s ovime ima činjenica da su ljudi proučavali te prirodne zakone i shvatili na temelju toga još neke druge zakone...? What's your point?
Ja uopće nisam o tome pričao, nego samo o tome da ZAKONI POSTOJE. Amen. Točka. I sam si priznao da postoje, prirodni zakoni o svemu, pa i po pitanju ljudske seksualnosti. I budući da se tu slažemo, sad samo trebamo DEFINIRATI taj zakon o ljudskoj seksualnosti, ne? A ja vjerujem da nam Biblija, u skladu sa najkvalitetnijim i najboljim znanstvenim otkrićima, može puno pomoći u tome. Sve drugo je naše naklapanje, zar ne?

Tvrdiš da je NAMJERA ono što nam je temeljni indikator o tome je li nešto grijeh ili ne. Ali mi možemo imati najbolje namjere, a učiniti veliko zlo. Jesi čuo onu: "Put u pakao popločen je dobrim namjerama."??
Pravo pitanje je ponovno: Kako ja uopće znam koja namjera je dobra, a koja nije?
Često čovjek osjeti te stvari kasnije, posljedice dođu i onda shvati da je uz najbolju namjeru - pogriješio.
Ali kako shvatiti ZAKONITOST koja postoji i koje se treba pridržavati?
Kao što sam rekao, moramo proučavati Bibliju. A ona se ne sukobljava s najboljim znanstvenim otkrićima. Ako odgovor tražimo u svojim namjerama, osjećajima i željama - ne kažem da će stvar nužno biti katastrofalna, ali sigurno nam neće biti TAKO DOBRO, kako je moglo biti, da smo slušali što nam Tvorac prirodnih zakona ima za reći o tome. Eto to je moj stav, nadam se da sam bio jasan i da ćemo krenuti u istraživanje biblijskih i znanstvenih principa po pitanju ljudske seksualnosti, umjesto što filozofiramo.

A drago mi je da smo se konačno dogovorili oko toga da ZAKONI POSTOJE. Smile

more_horiz
justin je napisao/la:
A ne vidim kakve veze s ovime ima činjenica da
su ljudi proučavali te prirodne zakone i shvatili na temelju toga još
neke druge zakone...? What's your point?

mislim da je ta činjenica jako važna - time što proučimo gravitaciju, eliminiramo mogućnost da netko nama manipulira, da nam govori gluposti o gravitaciji (naveden je primjer zablude o zemlji kao centru svemira). isto tako ako proučavamo moralne zakone, eliminiramo mogućnost da netko nama manipulira, shvaćamo zašto je taj zakon tu i pomoću njega nam se otvaraju nove mogućnosti shvaćanja koje nam pomažu pri postupanju... iz propitivanja zakona izlazi puno više dobra i mogućnosti nego iz slijepog slijeđenja... na kraju krajeva, da Bog hoće da slijepo slijedimo zakone, ne bi nas stvorio sa slobodnom voljom, već kao neke unaprijed isprogramirane robotiće... ne, Bogu je cilj da ispitamo zakone koje je dao, i da ih onda slijedimo zato što smo ih shvatili, a ne samo zato što su oni tu

jasno, ja baš i ne poznajem Boga, pa su rečenice tipa: Bog hoće, Bogu je cilj, itd. zapravo vrlo arogantne rečenice... zamjenite te fraze sa "logično je", možda bi bilo bolje

more_horiz
Konin je napisao/la:

Ma pusti sada padobran, govorimo o seksu! Wink

Dakle o seksu i padobranu? Pa dobro. Ajmo onda jedan vic - koja je razlika između padobrana i prezervativa?

Ako se padobran probuši - jedan život manje !
Ako se prezervativ probuši - jedan život više !

pozdrav

Euro

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Bhakti je napisao/la:
justin je napisao/la:

mislim da je ta činjenica jako važna - time što proučimo gravitaciju, eliminiramo mogućnost da netko nama manipulira, da nam govori gluposti o gravitaciji (naveden je primjer zablude o zemlji kao centru svemira). isto tako ako proučavamo moralne zakone, eliminiramo mogućnost da netko nama manipulira, shvaćamo zašto je taj zakon tu i pomoću njega nam se otvaraju nove mogućnosti shvaćanja koje nam pomažu pri postupanju... iz propitivanja zakona izlazi puno više dobra i mogućnosti nego iz slijepog slijeđenja... na kraju krajeva, da Bog hoće da slijepo slijedimo zakone, ne bi nas stvorio sa slobodnom voljom, već kao neke unaprijed isprogramirane robotiće... ne, Bogu je cilj da ispitamo zakone koje je dao, i da ih onda slijedimo zato što smo ih shvatili, a ne samo zato što su oni tu

jasno, ja baš i ne poznajem Boga, pa su rečenice tipa: Bog hoće, Bogu je cilj, itd. zapravo vrlo arogantne rečenice... zamjenite te fraze sa "logično je", možda bi bilo bolje

Vidis ja ne kuzim,zasto ateisti,misle da je zakon ogranicenje Bhakti,pa ako postujes prirodne zakone nisi rob,nego slobodnjak.Vidi,evo ja sad ovog casa krsim prirodni zakon,idem spavati iza 22 sati,sutra cu biti za toliko sati umorna,e reci ti meni kao ateista,jesam li slobodnjak ili rob,prirodni zakoni su nam dati,da mi upravljamo sobom.Vidi ako imam potrebu za seksom,pa necu na kolodvoru odmah,nego cu se malo suzdrzati,i tako toliko tih zakona koji nas,drze u slobodi-oprosti malo mojoj vulgarnosti.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Justin je napisao/la:
Ok, sad te bolje razumijem i vjerujem da težiš k pravim vrijednostima.
Ali i dalje ne razumijem ovakvo razmišljanje:
Naravno da postoje Bogom određene zakonitosti, ali one nisu nigdje zapisane. Zapisani zakoni ograničavaju i sputavaju razvoj ljudske savijesti, duha i raskidaju vezu sa Bogom.

Ako je nešto zakon, onda je to zakon, bio on napisan, ili izgovoren, ili jednostavno sprovođen, ali to je i dalje ZAKON. Nije li tako? Ne kužim tu logiku, da nešto prestaje biti zakonom, ako se ZAPIŠE?? Po kojoj logici? Zašto "zapisani zakoni raskidaju vezu s Bogom"?? Nije li sam Bog NAPISAO svojim prstom Deset Zapovijedi??

Naravno da Bog nije svojim prstom zapisao Deset Zapovijedi. Treba znati šta je to zakon, ja bi rekao da je zakon djelovanje u skladu sa Božjom voljom. Božja volja se nemože zapisati u deset rečenica ili ako baš hoćeš u jednoj knjizi. Ako slijedimo pisane zakone ne slijedimo Boga, nego slijedimo spis, Isus je izričito govorio protiv toga: "slovo ubija, a duh oživljuje" i "ako vam pravednost ne bude veća od one farizeja i pismoznanaca, nećete vidjeti kraljevstvo božje". Da bi mogli poštivati Božje zakone, trebamo prvo Boga u potpunosti spoznati i onda se uskladiti sa Njegovom voljom. Božja volja se živi po Duhu, nije Božja volja zapisana u nekom spisu i sada treba slijediti poštivati neka pravila. Bogu je bitna naša narav, a ne naša "pravednost".

Justin je napisao/la:

To je barem jasno kao dan, da ZAKONITOSTI POSTOJE i ako ih kršimo, neće biti dobro! A ne vidim kakve veze s ovime ima činjenica da su ljudi proučavali te prirodne zakone i shvatili na temelju toga još neke druge zakone...? What's your point?

Msilim da ti je Bhakti dobro objasnio. Zakonitosti su tu da se spoznaju i da se s njima uskladimo, a ne da se slijepo slijede neka pravila.
Malo prije sam napisao, bitna je tvoja narav, a ne tvoja "pravednost". Tvoja narav mora biti u skladu sa Božjom naravi, inače ti se nepiše dobro, koliko god poštivao neka pisana "pravila". Kao što je Isus objasnio ako i pogledaš ženu sa požudom , počinio si grijeh, znači bitna je narav, bitna je duh, a ne djelo. Pisani zakoni sprječavaju samo djela, transformacija duha u skladu s Bogom, mijenja našu narav na način da se odreknemo svih takvih pobuda.

Justin je napisao/la:

Tvrdiš da je NAMJERA ono što nam je temeljni indikator o tome je li nešto grijeh ili ne. Ali mi možemo imati najbolje namjere, a učiniti veliko zlo. Jesi čuo onu: "Put u pakao popločen je dobrim namjerama."??

Pravo pitanje je ponovno: Kako ja uopće znam koja namjera je dobra, a koja nije?
Često čovjek osjeti te stvari kasnije, posljedice dođu i onda shvati da je uz najbolju namjeru - pogriješio.

Naravno, ta izreka postoji da bi se pokazalo kako ljubav bez razuma vodi u zlo.
Takve stvari postoje da bi učio nešto. Nije problem pogriješiti, zato i postoji ovaj svijet, da učimo i griješimo. Ono što se očekuje od nas je da se uskladimo s Božjom voljom, osjetimo koja djela su skladna i da na takav način djelujemo. Ako vidimo da smo počinili grijeh, treba shvatiti zašto smo ga počinili, šta je to u njemu grešno i onda sljedeći put napraviti bolje.

Justin je napisao/la:

Ali kako shvatiti ZAKONITOST koja postoji i koje se treba pridržavati?
Kao što sam rekao, moramo proučavati Bibliju. A ona se ne sukobljava s najboljim znanstvenim otkrićima. Ako odgovor tražimo u svojim namjerama, osjećajima i željama - ne kažem da će stvar nužno biti katastrofalna, ali sigurno nam neće biti TAKO DOBRO, kako je moglo biti, da smo slušali što nam Tvorac prirodnih zakona ima za reći o tome. Eto to je moj stav, nadam se da sam bio jasan i da ćemo krenuti u istraživanje biblijskih i znanstvenih principa po pitanju ljudske seksualnosti, umjesto što filozofiramo.

Ono što je Isus naučavao je da sami spoznamo Boga, sjedinimo se s njime i onda ćemo biti ispunjeni, kako on to naziva "Braniteljem Istine" koji će nam priopćavati šta je u skladu s Bogom, a šta ne. Ljudi su shvatili da tako nešto postoji i nazvali su to "savijest". Samo sada je jedino pitanje kako prepoznati šta je naša savijest, kako ju pročistiti, kako ju staviti na prvo mijesto u našem životu, odnosno šta je od Boga, a šta je recimo đavolja prevara. Nije to baš jednostavno.

Justin je napisao/la:

A drago mi je da smo se konačno dogovorili oko toga da ZAKONI POSTOJE. Smile

Ma naravno da postoje, ali ne baš u smislu kakvim ih ti smatraš. Zakonitosti postoje, ali su prekompleksni da bi ih mogao pojednostavniti, poopćiti i zapisati. Židovi su mislili da mogu zapisati zakone za svaki pojedini slučaj, ali to baš nije funkcioniralo. Onda je Isus doneo nauku malo višeg stupnja, pa rekao da svi zakoni ovise o ljubavi, ako djeluješ iz ljubavi nemožeš ići protiv nijednog zakona, jer svi zakoni ovise o njoj. Tako je prvo naučavao narod, a poslje je to podignuo na još višu razinu sa teologijom duha, pa rekao kada primite Duha, Branitelja Istine, On će vam govoriti od Boga, šta je skladno, a šta nije.

more_horiz
Dina je napisao/la:
<blockquote>
Bhakti je napisao/la:
justin je napisao/la:

Vidis ja ne kuzim,zasto ateisti,misle da je zakon ogranicenje Bhakti,pa ako postujes prirodne zakone nisi rob,nego slobodnjak.Vidi,evo ja sad ovog casa krsim prirodni zakon,idem spavati iza 22 sati,sutra cu biti za toliko sati umorna,e reci ti meni kao ateista,jesam li slobodnjak ili rob,prirodni zakoni su nam dati,da mi upravljamo sobom.Vidi ako imam potrebu za seksom,pa necu na kolodvoru odmah,nego cu se malo suzdrzati,i tako toliko tih zakona koji nas,drze u slobodi-oprosti malo mojoj vulgarnosti.</blockquote>

kao prvo, ne smatram se ateistom, jer to mogu biti samo prehrabri ili preglupi ljudi, ili pak dawkins style fanatici... smatram se teističkim agnostikom kojemu kršćanstvo (ono biblijsko) ima najviše logike od postojećih religija... kao drugo, pročitaj još jednom pažljivije moj post, čini mi se da nisi shvatila moju poantu. ja uopće nisam govorio o tome da li zakon ograničava ili oslobađa (mislim da je to sasvim nebitno), već o tome zašto slijedimo zakon. ne samo zato što nam je tako rečeno, a mi niš ne znamo, pa ga slijedimo pod prijetnjom. takav je nažalost bio pristup kršćanstva dugo vremena (i određenoj mjeri ovisno o ljudima i miljeima još uvijek jest)... znači: ima da slušaš, a ako ne slušaš, nadrapo si i da se nisi usudio pitat zašto. jednostavno zato jer ja tako kažem. smatram da je zakon tu da ga mi istražimo... da vidimo zašto je on tu, na koji način funkcionira, koje su posljedice slijeđenja ili ne slijeđenja tog zakona i da ga onda slijedimo jer smo shvatili njegovu korisnost. ako toga nema, onda smo vrlo otvoreni za manipulaciju, i ona se u povijesti prečesto događala... vladaru bi puhnulo da izda neki zakon i onda su ljudi slijedili taj zakon, samo zato jer je takav zakon, a zakon ustvari možda nije valjao (evo ti biblijski primjer kralja darija i zakona protiv obožavanja danielovog Boga)... ne kažem da Božji zakoni ne valjaju, ali ljudska percepcija istih ne mora valjati, i zato smo pozvani na njihovo propitivanje i sagledavanje iz naprednijih perspektiva.

sve je u biti u ljudskoj percepciji... prije 1000 godina, ljudi su mislili da je grom ili Božja ili demonska pojava... stari slaveni su misili da ih udara perun, a vikinzi thor, no s godinama se pojavilo znanje o elektricitetu, i onda smo shvatili da grom i nije ono za što smo ga prije držali... no grom je isti bio i tada i sada, samo se naša percepcija o njemu promijenila zato jer smo istraživali i došlo do više razine spoznaje... potpuno ista stvar je i sa Božjim zakonom... on je uvijek isti, no naša percepcija se s vremenom mijenja, istražujemo ga, mislimo o njemu, i shvaćamo ga sve potpunije...

more_horiz
Malo da odem u offtopic.

Bhakti je napisao/la:

kao prvo, ne smatram se ateistom, jer to mogu biti samo prehrabri ili preglupi ljudi, ili pak dawkins style fanatici... smatram se teističkim agnostikom kojemu kršćanstvo (ono biblijsko) ima najviše logike od postojećih religija...

Ovo baš nije česta pojava, rekao bi baš jedna od najrjeđih. Agnosticizam je dijametralno suprotna pojava od fanatizma. Koliko sam ja do sada vidio najviše fanatika ima u Islamu, judaizmu, pa i u kršćanstvu(protestantizmu), a najmanje rekao bi u budhizmu. Tako da se obično agnostici koji traže nekakav smisao najviše mogu pronači u budhizmu i ili ako skrenu u nekim sotonističkim sektama.
Ne odnosi se ovo na tebe Bhakti, ovo je samo moja mala digresija.

Bhakti je napisao/la:

kao drugo, pročitaj još jednom pažljivije moj post, čini mi se da nisi shvatila moju poantu. ja uopće nisam govorio o tome da li zakon ograničava ili oslobađa (mislim da je to sasvim nebitno), već o tome zašto slijedimo zakon. ne samo zato što nam je tako rečeno, a mi niš ne znamo, pa ga slijedimo pod prijetnjom. takav je nažalost bio pristup kršćanstva dugo vremena (i određenoj mjeri ovisno o ljudima i miljeima još uvijek jest)... znači: ima da slušaš, a ako ne slušaš, nadrapo si i da se nisi usudio pitat zašto. jednostavno zato jer ja tako kažem. smatram da je zakon tu da ga mi istražimo... da vidimo zašto je on tu, na koji način funkcionira, koje su posljedice slijeđenja ili ne slijeđenja tog zakona i da ga onda slijedimo jer smo shvatili njegovu korisnost. ako toga nema, onda smo vrlo otvoreni za manipulaciju, i ona se u povijesti prečesto događala... vladaru bi puhnulo da izda neki zakon i onda su ljudi slijedili taj zakon, samo zato jer je takav zakon, a zakon ustvari možda nije valjao (evo ti biblijski primjer kralja darija i zakona protiv obožavanja danielovog Boga)... ne kažem da Božji zakoni ne valjaju, ali ljudska percepcija istih ne mora valjati, i zato smo pozvani na njihovo propitivanje i sagledavanje iz naprednijih perspektiva.

Da, vrlo zanimljivo. Ovo sam već prije primjetio i to je vrlo alarmantna pojava za većinu vjernika. A to je da u praksi stvarno izgleda da ateisti i agnostici imaju u prosjeku najispravniji osjećaj za Boga. Oni se vode za nekim svojim osjećajem ispravnosti i morala, a kako Bog nije nešto daleko i odvojeno od ovog svijeta, nego naprotiv, prožima ga, jednako kao što prožima i nas. Isto tako sljedeći svoj osjećaj, slijedi u jednoj mjeri i Boga. Većina vjernika radi baš suprotno ubijaju svaki osjećaj za dobro i za Boga, često ga objašnjavajući kao đavolje iskušenje i slijede mrtvo slovo, pisani zakon, koji im možda izvana pruža osjećaj pravednosti, ali iznutra kida svaku vezu sa Bogom.

Ponovljam, ovo je malo offtopic, mala digresija, ali nekako nisam mogao odoliti da se ne osvrnem na ovaj problem. Ne ciljam na nikoga osobno, već pišem ono što vidim nekako u globalnom smislu.

more_horiz
to je zato što postoje ljudi koji slijede savjest i oni koji ju ne slijede, ili da još više konrektiziram - ljudi dobrih i loših namjera, odnosno ljudi koji u svojem postupanju pokazuju i oni koji ne pokazuju ljubav... u tom smislu nije bitno tko je ateist, tko agnostik, tko kršćanin, tko budist... jedan ateist koji će humanistički nastrojen biti pun ljubavi za život koji ga okružuje je bolji od kršćanina koji će gledati samo na svoje dupe, a sve ostale osuđivati i proglašavati poganima, vrijedi i za obratnu situaciju

a osobno mislim da ako sotona stvarno djeluje iz svoje nevidljive dimenzije, onda je njegovo najveće postignuće da razdvoji humanizam od kršćanstva i onda često s jedne strane imamo kršćane kojima se puca za ljude oko sebe (stalo im je samo da ih pridobiju za svoju crkvu, najčešće jer tako umiruju savjest), a s druge strane ljude koji su puni ljubavi za druge ljude, ali ne vjeruju u Boga (najčešće razočarani postupcima onih koji vjeruju)

more_horiz
Bhakti je napisao/la:
to je zato što postoje ljudi koji slijede savjest i oni koji ju ne slijede, ili da još više konrektiziram - ljudi dobrih i loših namjera, odnosno ljudi koji u svojem postupanju pokazuju i oni koji ne pokazuju ljubav... u tom smislu nije bitno tko je ateist, tko agnostik, tko kršćanin, tko budist... jedan ateist koji će humanistički nastrojen biti pun ljubavi za život koji ga okružuje je bolji od kršćanina koji će gledati samo na svoje dupe, a sve ostale osuđivati i proglašavati poganima, vrijedi i za obratnu situaciju

a osobno mislim da ako sotona stvarno djeluje iz svoje nevidljive dimenzije, onda je njegovo najveće postignuće da razdvoji humanizam od kršćanstva i onda često s jedne strane imamo kršćane kojima se puca za ljude oko sebe (stalo im je samo da ih pridobiju za svoju crkvu, najčešće jer tako umiruju savjest), a s druge strane ljude koji su puni ljubavi za druge ljude, ali ne vjeruju u Boga (najčešće razočarani postupcima onih koji vjeruju)

BRAVO!U potpunosti si u pravu!

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Bhakti je napisao/la:

E za ovo ti jako hvala Bhakti,mislim da ces dobitit Gospodnjeg blagoslova,treba biti posten i realan.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Shocked

...ah.. sada su bar neke stvari jasnije....

more_horiz
@istina & dina: ne mogu opisati koliko mi je drago da postoje kršćani (u ovom slučaju kršćanke Wink ) koji se slažu s time... mislim da bi kršćanstvo doživilo velike, pozitivne promjene kad bi svi to shvatili...

a pretpostavljam da su dominiku stvari jasnije u tom smislu da sad vidi da ste i vi, reći ću to njegovim rječnikom, sotonine sluge jer mislite da je voljeti druge dobra stvar... po njegovom treba samo osuđivati, jel...

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply