Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Predbračni seks

power_settings_newLogin to reply
+14
Istina
Konin
Spart
vivi
senka
Totus Tuus
Aladin
Izrail
Trešnja
Justin
Češljugar
Daniel
dominik
Bhakti
18 posters

descriptionPredbračni seks - Page 3 EmptyRe: Predbračni seks

more_horiz
Dina je napisao/la:

<BLOCKQUOTE>

<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE>Predbračni seks - Page 3 060103Wedding002_prv</BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>

Dina jel ovi trče do oltara ili od oltara da konzumiraju brak lol!

more_horiz
e sorry ljudi, al ja niš nisam skužio ovo...

more_horiz
<BLOCKQUOTE>Predbračni seks - Page 3 060103Wedding001_prvBahakti,vidi prvo to,pa ondaPredbračni seks - Page 3 020106YA4_prv a zatim,Predbračni seks - Page 3 011203bed_prvi dragi moj sad si razumio,nema sexa prije braka,jer onda budePredbračni seks - Page 3 060106NA21_prvPredbračni seks - Page 3 060106NA9_prv

http://promos.hotbar.com/promos/promodll.dll?GetPromo&El=em%3bimg%3b&SG=&RAND=31648&partner=hbtools&/p.gif

a zatim</BLOCKQUOTE>

more_horiz
kaj ovo zadnje zatim bude express sex? niš te ne kužim...

uostalom, kaj je ovo? pa nismo u vrtiću da mi se slikama objašnjavaju stvari... daj mi konkretno ti, il bilo ko drugi, odgovorite na pitanja koja sam postavio gore u, vidi čuda, tekstualnom obliku...

more_horiz
Bhakti je napisao/la:
a šta je s ljudima koji apstiniraju od seksa, al se onda ožene što prije moguće da bi se mogli seksat, pa se onda ožene bezveze, i iz sasvim krivih motiva? je li to bolje od mladog para koji se iskreno voli i ne mogu izdržati da nemaju seksualne odnose prije braka, kojeg iz određenih razloga još ne mogu ostvariti?

Nije.
Što se tiče odnosa između dvoje ljudi, ja nevidim razlike između zaruka i samog čina ženidbe.
Uči u brak iz krivih razlika je puno gore, nego seks između dvoje ljudi koji se vole i žele cijeli život provesti zajedno, iako nisu još vjenčani.
Isto kao što i seks u braku može biti bludan i kao takav grešan. Nije sve tako jednostavno.

Mene zanima jel ima netko od vas kakav dobar argument zašto seks prije braka nije poželjan, osim onog "tako piše u Bibliji"?

more_horiz
Bhakti je napisao/la:
a šta je s ljudima koji apstiniraju od seksa, al se onda ožene što prije moguće da bi se mogli seksat, pa se onda ožene bezveze, i iz sasvim krivih motiva? je li to bolje od mladog para koji se iskreno voli i ne mogu izdržati da nemaju seksualne odnose prije braka, kojeg iz određenih razloga još ne mogu ostvariti?

Upravo tako.Poznat mi je jedana maladi krscanski bracni par koji se ozeni jer su normalno htjeli prakticirati svoju ljubav nakon 2 mj. hodanja i paf...Otislo sve...Necu sad pricat sto se sve izdogadalo...Po meni je manaja greska imati sexsulani odnos prije braka nego uci u brak iz krivih razloga, misleci da je poriv za tjelesnom blizinom ljubav,i onda se rastavljati...

more_horiz
O ljudi moji! Pa cemu tolika potreba za seksom?

Naravno da se brakovi raspradaju kada se ljudi bave razmisljanjem o tome da nadju curu ?! (a gdje je to u Bibliji?) i da se sheve! Umjesto da se bave tome da placu za 4 milijuna Hrvata koji idu u pakao. Umjesto da se brinu sto 4000 protestanata nije u stranju ni moliti kako spada za pravu promjenu u Hrvatskoj!

Naravno da vam grijesi skacu po glavi ako se ne bavite Bozjim poslom. Vi ste stvoreni za Boga, a ne za zivot ili svijet! Mozete zivjeti samo za jednu od tih stvari. Ili cete zivjeti za Boga ili cete zivjeti za svijet. A svijet i Bog su neprijatelji i Bog ce unistiti svijet!

Ako Bog ce dati zenu - dobro. Ako ne - dobro. Cemu razbijati glavu oko toga?

Svatko ima svoj dar, ali za neke stvari se treba odluciti.

more_horiz
dominik je napisao/la:
O ljudi moji! Pa cemu tolika potreba za seksom?

Naravno da se brakovi raspradaju kada se ljudi bave razmisljanjem o tome da nadju curu ?! (a gdje je to u Bibliji?) i da se sheve! Umjesto da se bave tome da placu za 4 milijuna Hrvata koji idu u pakao. Umjesto da se brinu sto 4000 protestanata nije u stranju ni moliti kako spada za pravu promjenu u Hrvatskoj!

Naravno da vam grijesi skacu po glavi ako se ne bavite Bozjim poslom. Vi ste stvoreni za Boga, a ne za zivot ili svijet! Mozete zivjeti samo za jednu od tih stvari. Ili cete zivjeti za Boga ili cete zivjeti za svijet. A svijet i Bog su neprijatelji i Bog ce unistiti svijet!

Ako Bog ce dati zenu - dobro. Ako ne - dobro. Cemu razbijati glavu oko toga?

Svatko ima svoj dar, ali za neke stvari se treba odluciti.

To je ispravno razmišljanje, ali samo na teoretskoj razini. Osim ako ti možda ne namjeravaš živjeti poput Isusa i u potpunosti transcendirati ovaj svijet, ali ovi ostali stvarni ljudi imaju stvarne, praktične probleme. Možda ti trenutno nemaš takav problem, ali svejedno nije uzaludno raspravljati o njima.
Dakle, problem je sljedeći, u dužoj si vezi, međusobno se volite, vjerujete si i podržavate se u svemu, odlučite de ćete zajedno provesti svoj cijeli život. U jednom trenutku osjetite da je prirodno tu vašu ljubav produbiti, odnosno uči u seksualne odnose. Kako ste obadvoje "dobri" kršćani smatrate da je seks prije braka grijeh, a zbog određenih razloga još se nećete oženiti.
Da li je veći grijeh susprezati tu vašu seksualnu povezanost i na taj način možda narušiti odnose u vašoj vezi ili se poseksati i tako nabiti sebi osjećaj krivnje da ste učini nešto "grešno".
Da bi se izbjegla takva lose-lose situacija, treba točno znati da li je i šta je grešno u seksu prije braka?

more_horiz
Seks prije braka je jako opasan.

Pavao kaze da ako ljudi ne mogu uzdrzati neka se ozene. Mislim da je to jasno. Ako se par voli - zasto se boji zeniti?

To je ispravno razmišljanje, ali samo na teoretskoj razini. Osim ako ti možda ne namjeravaš živjeti poput Isusa i u potpunosti transcendirati ovaj svijet, ali ovi ostali stvarni ljudi imaju stvarne, praktične probleme. Možda ti trenutno nemaš takav problem, ali svejedno nije uzaludno raspravljati o njima.

Nije teoretska razina. To je moja iskustvena razina.

Osobno sam prosao i usamljenost i zelju za zenom i seksom i Bog me od svega toga oslobodio i dao mi slobodu i radost da se mogu osloniti na Njegovu providnost i ne probadati se mukama zbog ljubavi prema stvarima koje nisu mi jos dane.

Mozda sam ja tada "nestvarni" covjek. Ali i Isus je bio "nestvaran" covjek. I nije imao zene. I nije imao kuce. I nije imao fiksna primanja. I nije imao nikakve sigurnosti i potpore osim 12 ucenika koji ga nisu razumijeli.

Isus kaze: "Ja sam put, istina i zivot." Krist je praksa, a ne teorija. Mozda je problem sto ljudi smatraju da je i vjera zvana krscanstvo - teorija. Tada nije ni cudo da imaju probleme.

Isus kaze da tko ne mrzi svoju obitelj, zenu, djecu i sam svoj zivot - ne moze biti Njegov ucenik.

Vrijeme je da se odlucimo za sto cemo zivjeti - poruka samcima.

A sto se parova koji su zaruceni/hodaju tice, neka se zene. Ali neka ipak sve provjere pred Gospodinom i molitvom. Ne dopustajte da vas uce neki ljudi s foruma za vase privatne stvari. Idite pred Boga i ako ga znate - dobiti cete odgovor.

more_horiz
dominik je napisao/la:

Seks prije braka je jako opasan.
Pavao kaze da ako ljudi ne mogu uzdrzati neka se ozene. Mislim da je to jasno. Ako se par voli - zasto se boji zeniti?

Da, ali Pavao i nije neki autoritet što se tiče muško-ženskih odnosa i seksa.

Ženidba iz želje za seksom je još opasnija.
Suzdržavanje od seksa, kada on dolazi kao izraz duboke povezanosti i ljubavi je još opasnije.

dominik je napisao/la:

Nije teoretska razina. To je moja iskustvena razina.

Ako nisu u dubokoj i značajnoj vezi sa nekom curom, onda je to teoretska razina.

dominik je napisao/la:

Mozda sam ja tada "nestvarni" covjek. Ali i Isus je bio "nestvaran" covjek. I nije imao zene. I nije imao kuce. I nije imao fiksna primanja. I nije imao nikakve sigurnosti i potpore osim 12 ucenika koji ga nisu razumijeli.
Isus kaze: "Ja sam put, istina i zivot." Krist je praksa, a ne teorija. Mozda je problem sto ljudi smatraju da je i vjera zvana krscanstvo - teorija. Tada nije ni cudo da imaju probleme.
Isus kaze da tko ne mrzi svoju obitelj, zenu, djecu i sam svoj zivot - ne moze biti Njegov ucenik.

Ma nije Isus bio "nestvaran" čovijek, kao što nije ni ta ideja, ali to je ideja transcendiranja svijeta. Kada Isus kaže da je on put, on kaže da je on put prema Bogu, a ne put u životu. Lako je gledati na te stvari kada ih transcendiraš, ali što ako želiš djelovati u njima, ali djelovati poput Boga, savršeno, to je puno kompleksnije. Tu nam Isus nije dao baš neki primjer. A život transcendirati, poput Isusa je danas skoro pa nemoguće.

dominik je napisao/la:

A sto se parova koji su zaruceni/hodaju tice, neka se zene. Ali neka ipak sve provjere pred Gospodinom i molitvom. Ne dopustajte da vas uce neki ljudi s foruma za vase privatne stvari. Idite pred Boga i ako ga znate - dobiti cete odgovor.

Slažem, prvenstveno treba djelovati u skladu sa svojim osjećajem Boga i onga što je ispravno.
Ali zašto ne podijeliti neka iskustva i razmišljanja, zato i služi ovaj forum?

Ja se vraćam na moje pitanje, šta je to što je loše u seksu prije braka i koja razlika u zarukama i ženidbi?

more_horiz
Da, ali Pavao i nije neki autoritet što se tiče muško-ženskih odnosa i seksa.
Cuj, ako mislis da Pavao nije autoritet, tko je tebi autoritet? Poznajes li osobu ispunjenu Duhom Svetim vise od Pavla? Biblija je Riječ Božja i objava Duha Svetoga. Jedino potpuno cvrsto ucenje u danasnjem svijetu.

Ženidba iz želje za seksom je još opasnija.
Suzdržavanje od seksa, kada on dolazi kao izraz duboke povezanosti i ljubavi je još opasnije.

Neoženjenima pak i udovicama velim: dobro im je ako ostanu kao i ja. Ako li se ne mogu uzdržati, neka se žene, udaju. Jer bolje je ženiti se negoli izgarati.

Znaci, seksualni poriv i dodao bih poriv za partericom je jak. Bog je zamislio da muskarac i zena postaju jedno. I to je sasvim normalno. Naravno, blagoslovljeniji je onaj tko ima dar od Boga da bude samac - jer moze vise sluziti Gospodina. No, ipak, sasvim je dozvoljeno da se ljudi zene i postaju jedno tijelo i opet sluze Gospodina. Znaci postoji sloboda!

Znaci, ako netko ne moze uzdrzati od samoce (cak i vise nego od tijela) tada neka se zeni. Naravno, da odluku o zeni treba izmoliti od Boga, da se ozenimo sa zenom koju je Bog doista namijenio i planirao za nas. Tako ce taj brak biti blagoslovljen.

No, ako netko je podlozen i nema pobjedu nad pozudom. I pokusava je rijesiti curom, seksom ili cak brakom koji nije odobrio Bog - probosti ce se mnogim mukama.

Vidite, problem koji se ovdje analizira nije brak. Vec pozuda. Zbog koje ljudi, ne mogavsi je svladati, upadaju u blud i tada zele naci neki nacin da to opravdaju. Ja svjedocim da Bog moze covjeka izbaviti iz pandzi pozude tijela i dati mu mir. I to je bastina svakoga krscanina, naravno, koji je zeli.

A život transcendirati, poput Isusa je danas skoro pa nemoguće.

Ipak Isus je rekao:
On se okrene i reče im: "Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik! I tko ne nosi svoga križa i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik!"

"Tko od vas, nakan graditi kulu, neće prije sjesti i proračunati troškove ima li čime dovršiti: da ga ne bi - pošto već postavi temelj, a ne mogne dovršiti - počeli ismjehivati svi koji to vide: 'Ovaj čovjek poče graditi, a ne može dovršiti!' Ili koji kralj kad polazi da se zarati s drugim kraljem, neće prije sjesti i promisliti da li s deset tisuća može presresti onoga koji na nj dolazi s dvadeset tisuća? Ako ne može, dok je onaj još daleko, poslat će poslanstvo da zaište mir." "Tako dakle nijedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik."
"Dobra je sol. Ali ako i sol obljutavi, čime će se ona začiniti? Nije prikladna ni za zemlju ni za gnojište. Van se baca. Tko ima uši da čuje, neka čuje!"

Dragi prijatelju. Procitaj si ove gore stihove. Nisi li se ti preracunao kada si postao krscanin? Zar ne znas da ako se ne odreces svega sto imas, i svojeg zivota - da ne mozes biti Isusov ucenik? Je li tebi jasno da jedino pravo u zivotu koje imas jest pravo da ides u pakao? (ovo vrijedi i za mene) Moj se zivot revolucionizirao kada sam odbacio svoj zivot i poceo zivjeti samo za Krista. Sva ceznja i pozuda za zenama je nestala. Sva ceznja za svijetom je nestala. Samo Isus je stvar koja me cini sretnim, samo Isus je stvar koja me ispunjava, samo Isus je ono sto ja zelim. I toliko ga ljubim da zelim zivjeti kako je On zivio i Isus to zeli te me blagoslivlja da mogu i da zivim kao sto je On zivio, to Krist zivi u meni. Ukoliko covjek ne zivi kao sto je Isus zivio - ukoliko u dubini duse ne slijedi Krista - taj ne moze biti Isusov ucenik.

Naravno da kao Isusov ucenik mozes imati i posao i zenu i djecu - ali ti nisi navezan na njih. Nisu tvoj idol koji MORAS imati. To su samo darovi koje ti je Bog dao i koje Bog ti moze bilo kada uzeti. A ti se ne brines oko toga, jer se brines za Isusa!

Nije nemoguce, samo treba zeljeti i vjerovati te moliti - i Bog nece nikoga iznevjeriti. Sve krscanstvo manje od potpunog predanja zivota Isusu - je podosta promaseno, slabo krscanstvo. Ako sjeme ne umre, ne moze donijeti roda.

Ja se vraćam na moje pitanje, šta je to što je loše u seksu prije braka i koja razlika u zarukama i ženidbi?

1. Seks prije braka je blud.
2. Zaruke su odabir partnera, zenidba je spajanje partnera.

more_horiz
dominik je napisao/la:
Cuj, ako mislis da Pavao nije autoritet, tko je tebi autoritet? Poznajes li osobu ispunjenu Duhom Svetim vise od Pavla? Biblija je Riječ Božja i objava Duha Svetoga. Jedino potpuno cvrsto ucenje u danasnjem svijetu.

Pavao je očito imo nekih fizičkih problema koje su ga sprječavale u odnosima sa ženama, tako da nema tu iskustva.
Nemože biti autoritet po pitanju braka i seksa netko tko nema u tome iskustva. Recimo Isus također nije imao u tome iskustva, ali se nije time ni bavio.
Tamo gdje nemamo primjer, imao opću smjernicu, a to je "Drži se ljubavi, jer ljubav ne čini zla"
Još samo treba spoznati što je točno ljubav i sve znamo. ;)

dominik je napisao/la:

Vidite, problem koji se ovdje analizira nije brak. Vec pozuda. Zbog koje ljudi, ne mogavsi je svladati, upadaju u blud i tada zele naci neki nacin da to opravdaju. Ja svjedocim da Bog moze covjeka izbaviti iz pandzi pozude tijela i dati mu mir. I to je bastina svakoga krscanina, naravno, koji je zeli.

Sa ovim se slažem.

dominik je napisao/la:

Ipak Isus je rekao:
I tko ne nosi svoga križa i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik!"
"Tako dakle nijedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik."
Dragi prijatelju. Procitaj si ove gore stihove. Nisi li se ti preracunao kada si postao krscanin? Zar ne znas da ako se ne odreces svega sto imas, i svojeg zivota - da ne mozes biti Isusov ucenik? Je li tebi jasno da jedino pravo u zivotu koje imas jest pravo da ides u pakao? (ovo vrijedi i za mene) Moj se zivot revolucionizirao kada sam odbacio svoj zivot i poceo zivjeti samo za Krista. Sva ceznja i pozuda za zenama je nestala. Sva ceznja za svijetom je nestala. Samo Isus je stvar koja me cini sretnim, samo Isus je stvar koja me ispunjava, samo Isus je ono sto ja zelim. I toliko ga ljubim da zelim zivjeti kako je On zivio i Isus to zeli te me blagoslivlja da mogu i da zivim kao sto je On zivio, to Krist zivi u meni. Ukoliko covjek ne zivi kao sto je Isus zivio - ukoliko u dubini duse ne slijedi Krista - taj ne moze biti Isusov ucenik.

Naravno da kao Isusov ucenik mozes imati i posao i zenu i djecu - ali ti nisi navezan na njih. Nisu tvoj idol koji MORAS imati. To su samo darovi koje ti je Bog dao i koje Bog ti moze bilo kada uzeti. A ti se ne brines oko toga, jer se brines za Isusa!

Svaka čast, dobro si to rekao, slažem se sa pojmom nevezanosti za svjetovne stvari.
Ali i kod nevezanosti imaš dvije vrste djelovanje.
Prva je potpuna transendencija svijeta, znači potpuno nadilaženje svega svjetovnog i potpuno nedjelovanje. to je ono što Isus čini.
Ali postoji i drugi put, a to je djelovanje iz nevezanosti. Znači ovo što ti kažeš, imaš ženu, plačaš porez, odgajaš djecu, radiš u firmi, voziš auto, itd. Ali sve to radiš potpuno savršeno, ispunjeno Duhom.
Isus je dao primjer za ovaj prvi stupanj, za ne djeolovanje.
Za ovaj drugi stupanj, nemamo primjera u kršćanstvu.
Ja sam inače za ovu podjelu čuo tek iz jedne druge religije, ali mi se čini da dobro opisuje stanje stvari.

dominik je napisao/la:

1. Seks prije braka je blud.
2. Zaruke su odabir partnera, zenidba je spajanje partnera.

1. Znam da ti smatraš da je seks prije braka blud. Ja te pitam zašto je to blud i šta je to u njemu bludnu?
2. Zaruke su privatni zavijet između partnera, izraz želje i obečanje da će provesti cijeli svoj život zajedno. Po čemu se to razlikuje od čina ženidbe, gledano sa duhovne strane?

more_horiz
1. Pavao je očito imo nekih fizičkih problema koje su ga sprječavale u odnosima sa ženama, tako da nema tu iskustva. Nemože biti autoritet po pitanju braka i seksa netko tko nema u tome iskustva. Recimo Isus također nije imao u tome iskustva, ali se nije time ni bavio.

2. Tamo gdje nemamo primjer, imao opću smjernicu, a to je "Drži se ljubavi, jer ljubav ne čini zla"
Još samo treba spoznati što je točno ljubav i sve znamo.

1. Toj tvrdnji nema temelja. Iako ima temelja da svi koji se ne slazu s ucenjima ap. Pavla nalaze u njemu neke probleme. Jer naravno tko ne prima Bozjeg proroka - kamenuje ga. Jer ga prorok osudjuje za grijeh.

2. To takodjer nema temelja. Tamo gdje nemamo smjernicu trebamo slijediti Duha Svetoga. Zapravo, uvijek trebamo slijediti Duha Svetoga - bez obzira na smjernice, jer Duh Sveti nikad nije protiv Pisma, vec ga ispunjava!

Ali i kod nevezanosti imaš dvije vrste djelovanje.
Prva je potpuna transendencija svijeta, znači potpuno nadilaženje svega svjetovnog i potpuno nedjelovanje. to je ono što Isus čini.
Ali postoji i drugi put, a to je djelovanje iz nevezanosti. Znači ovo što ti kažeš, imaš ženu, plačaš porez, odgajaš djecu, radiš u firmi, voziš auto, itd. Ali sve to radiš potpuno savršeno, ispunjeno Duhom.
Isus je dao primjer za ovaj prvi stupanj, za ne djeolovanje.
Za ovaj drugi stupanj, nemamo primjera u kršćanstvu.

Transendencija nije krscanska rijec. Sam svjedocis svoju krivnju da petljas s drugim religijama. Cuvaj se toga jer ce te odvesti u propast, a vec si na rubu jer zelis opravdati grijeh. Samo krscanstvo je Bozja vjera (i judaizam u neku ruku) sve ostalo su demonske nauke, pune lazi i prijevara.

U istini, nema ni prvog ni drugog puta. Vec postoji Bozji plan za svakog covjeka. Tako se svakome objavljuje sto i kako zivjeti, i neki su poslusni tome, a drugi nisu - no Bog nikoga ne prisiljava na sluzbu. Doista, koji slijede Krista slijede ga zbog ljubavi prema nasem predivnom Gospodinu. Gdje god ih Krist kroz Duha vodi, tamo oni idu - jer slusaju glas svoga Pastira.

1. Znam da ti smatraš da je seks prije braka blud. Ja te pitam zašto je to blud i šta je to u njemu bludnu?

Ima u Bibliji navoda koji to spominju...kao npr "pnz 22,20".
Ali ne vjerujem da ce te to uvjeriti, jer mislim da ti ne trazis istinu - vec izgovor. Jer da trazis istinu, vec bi te Duh osvjedocio.

2. Zaruke su privatni zavijet između partnera, izraz želje i obečanje da će provesti cijeli svoj život zajedno. Po čemu se to razlikuje od čina ženidbe, gledano sa duhovne strane?

Zasto se tada ljudi krste? Ako su se obratili? Sve ima svoje razloge.

more_horiz
Prema katoličkoj moralnoj teologiji:
" brak je za Crkvu uzvišen, on je sakrament. I zato ne može biti »braka prije braka« i zato Crkva ne može odobriti predbračni (spolni) život dvoje mladih ljudi kao svojevrsnu »pripremu« - kako se to danas često kaže - na sam brak. Oni koji zastupaju takvo stajalište, obično ga brane razmišljanjem da se mladi na taj način bolje upoznaju, te se na taj način (gotovo) isključuje mogućnost pogreške u odabiru bračnoga partnera. Time zapravo jasno pokazuju da nisu razumjeli do kraja što je sakrament ženidbe koji nastaje onim trenutkom kada mladenci u zajednici Crkve jedno drugome obećaju vjernost »u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti« prema propisima Crkve. Zato je jasno da svaki »brak na probu« ili igranje »anticipiranja« braka, predbračni odnosi i različiti oblici zajedničkog života o kojima pišete nisu u skladu s Božjim naumom o braku koji je potvrdio i usavršio Isus. Katolička Crkva svoj nauk o braku svojim vjernicima ne tumači samo sociološkim, psihološkim i drugim dokazima, već to čini u vjeri. Na temelju vjere, ističu moralni teolozi Häring i Fuček, jasno je svakome vjerniku da je bračni život prije sklapanja crkvenoga braka nedopušten, niti da »velika ljubav« između djevojke i mladića ne može opravdati taj takozvani »brak prije braka«. Kako kaže o. Fuček: »'Dobro' koje si žele stupajući u predbračne odnose za katoličke mladence svakako nije dobro nego zlo. Unatoč općem krivu mentalitetu koji nas okružuje, katolički mladić i djevojka u vjeri će prihvatiti objavu i na temelju te objave nepokolebljiv nauk Crkve.«
I tu se sada ponovno javlja teško pitanje koje postavljate: Kako to promijeniti? Ako su doista vjernici katolici i ako su svjesni svojih slabosti, pa i ako su pogriješili, morali bi uvidjeti svoju slabost i u ispovijedi prije vjenčanja jasno iznijeti što su sagriješili, požalivši što nisu sačuvali čistoću svoje ljubavi. No, danas se i ljubav između dvoje mladih ljudi previše često shvaća »ovozemaljski« i materijalistički i kao da nema nikakvih drugih, dubljih vrijednosti, koje nadilaze ovo naše »sada« i »odmah«. Zato je i mladim ljudima teško shvatiti - a kao loš primjer navodite i odrasle - da su objektivno pogriješili, jer subjektivno smatraju da je njihovo ponašanje ispravno. »Opći mentalitet« im, na neki način, daje za pravo. Znamo da protiv struje nije lako plivati. No, opravdava li nas to? Zar zato moramo odmah odustati, niti ne pokušati? Velika je odgovornost i na roditeljima i njihova odgojna zadaća danas nije laka. Oni moraju u ljubavi pratiti svoju djecu, no to ne znači da im moraju sve odobravati i na sve pristajati. Ni djeca ne vole »mlake odgovore« i mlaki život svojih roditelja. I oni poštuju ozbiljne i odlučne roditelje koji jasno životom svjedoče ono o čemu s djecom razgovaraju. Zato se katolički roditelji danas moraju potruditi da u »moru raznih ponuda« jasno govore o svojim vjerničkim stavovima glede predbračnih odnosa svoje djece.
Jednako tako, moraju upozoravati i na sve one probleme s kojima bi se njihovo dijete suočilo odabere li »brak prije braka« - i to ne samo one vjerničke naravi, nego vezane uz - ljudsku narav. Crkva je sa svojim naukom na strani, ako to tako možemo reći, ljudske prirode i ljudskoga dostojanstva svakoga čovjeka. Na strani onoga ravnovjesja koje predstavlja jedinstvo tjelesne i duhovne osobe. A predbračni spolni život ne može poštivati ni ljudsku narav, ni ljudsko dostojanstvo, pa ni to duhovno-tjelesno ravnovjesje. U »hodanju« apriori je isključeno potpuno spolno darivanje pridržano isključivo supružnicima. Smisao je »hodanja« dobro uzajamno upoznavanje da bi se sa sigurnošću moglo donijeti iznimno važnu životnu odluku, a ne glumljenje muža i žene kad još mladi ni objektivno ni subjektivno nisu spremni do kraja preuzeti odgovornost jedno za drugo. »Predbračni odnosi ponajčešće isključuju porod. Ono što se prikazuje kao bračna ljubav ne može se, kao što bi inače moralo biti, produžiti u očinsku i materinsku ljubav. Ako do poroda i dođe, bit će na štetu djece jer neće imati ozračje sigurnosti u kojoj bi morala rasti i u njoj pronalaziti putove i pomagala za svoje uključivanje u cjelinu društva«, navodi se u dokumentu Zbora za nauk vjere o nekim pitanjima spolne etike »Persona umana« (br. 7). Mijenjati mentalitet nije lako. Mijenjati ga u vlastitoj sredini još je teže i zato treba puno snage i molitve. Da bi se spasilo mnoge buduće dobre brakove."

Prema iskustvu, ako baš ne želite biblijske citate, tek stupanjem u brak Bog dariva vjernike svetom dubinom plemenitog smisla spolnog sjedinjavanja kojem za cilj nije samo prokreacija već i slava zadovoljstva vjernosti koju prije braka budući muž i žena ne bi mogli stvarno osjetiti ni spoznati jer nisu primili sakramentalni dar koji se prima u sklapanju braka..a ne prije braka..Težnja prema sjedinjenju trebala bi imati plemenitog strpljenja koje Bog zaista nagrađuje razvojem plemenitog karaktera..
Zarobljenici strasti sve više gube moralnu čvrstinu te lako upadaju u daljnje nevjerstvo Bogu i bračnome drugu.."Seks" bez Božjeg dara spolnog sjedinjavanja - poznanja - je erotski osiromašen orjentacijom na liberalno tjelesno zadovoljavanje..Parovi koji to tako čine kad tad osjete tjeskobu iz koje u mir vodi samo jedan put - spoznaja gubitka kojeg su sami sebi nanijeli ..Čežnju ka punini bračnog odnosa ne mogu zadovoljiti samoopravdanjem ..

Zadnja promjena: ; pet 22 lip 2007, 22:11; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Bhakti je napisao/la:
kaj ovo zadnje zatim bude express sex? niš te ne kužim...

uostalom, kaj je ovo? pa nismo u vrtiću da mi se slikama objašnjavaju stvari... daj mi konkretno ti, il bilo ko drugi, odgovorite na pitanja koja sam postavio gore u, vidi čuda, tekstualnom obliku...

Dragi Bhakti,
ja sam se malo nasalila,ali,uistinu,i da biblija dopusta predbracni sex,ne bi bio dobar.Prvo ostaju trajne posljedice,psiha moze biti povrijedjena,traume koje tad nastaju,mogu biti za brak,razorne,medicinski,opasnost,od venericnih bolesti,zatim posljedice od prezervativa,i ima 100 razloga zasto ne,a mi kao krscani,ako se drzimo Bozje rijeci,onako kako je Dominik naveo,je super.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
dominik je napisao/la:

misli misli misli kako klanja

more_horiz
Da nastavim..
Teško je u erotiziranoj "kulturi" koja nema ni osnovnoga poštivanja prema spolnosti, govoriti o potrebi gospodarenja nad samim sobom, jer je to gospodarenje povezano s dugim nastojanjem. Ono se ne postiže »instant« rješenjima koja se ljudima danas nude na sve strane, kako bi sve saznali i iskusili »preko noći«. Krepostan i čist čovjek izgrađuje se, pak, iz dana u dan, iz opredjeljenja u opredjeljenje, iz odluke u odluku. Zato on spoznaje, ljubi i čini moralno dobro u skladu sa stupnjevima rasta, svjestan da čistoća predstavlja izrazito osobno zalaganje, ali i da je Božji dar - milost - plod Duha."
Citiram katolički stav :
"
Život u izvanbračnoj zajednici, koji se naziva i »slobodna veza«, postoji kada muškarac i žena odbijaju dati pravni i javni oblik vezi koja uključuje spolnu intimnost. Ako su rastavljeni, a bili su crkveno vjenčani, onda ne mogu ostvariti i sklopiti crkveni brak. Sam izraz »slobodna veza«, kao i život u izvanbračnoj zajednici je varljiv: što može značiti veza u kojoj se osobe ne obvezuju jedna prema drugoj i tako svjedoče manjak povjerenja jedne u drugu, u same sebe, ili u budućnost? Izraz prikriva različite situacije: konkubinat, odbijanje ženidbe kao takve, nesposobnost vezati se obvezama na dugi rok. »Sva ta stanja povređuju dostojanstvo ženidbe; ruše i sam pojam obitelji; slabe smisao vjernosti. Protive se moralnom zakonu: spolni čin mora imati mjesta isključivo u braku; izvan njega uvijek je teški grijeh i priječi pristup sakramentalnoj pričesti« (KKC 2390). Tjelesno jedinstvo moralno je zakonito samo onda kad se između muškarca i žene uspostavi neopoziva zajednica života.
To ne znači da su osobe koje nisu u braku odbačene od Crkve, već i njima Crkva pokušava pružiti potporu i pozvati ih na obraćenje kako bi živjele u skladu s evanđeoskim naukom. Ukoliko bi pristupile ispovijedi, tj. sakramentu pomirenja, dužnost im je navesti da su rastavljeni i da žive u izvanbračnoj zajednici kako bi im svećenik ispovjednik mogao savjetovati u tim njihovim teškim vjerskim prilikama. Moralni teolog Bernard Häring upozoravao je na svu delikatnost odnosa svećenika u pastoralu prema vjernicima koji žive u tim prilikama, ističući da se u pastoralu, koji mora biti pun razumijevanja, nikada ne smije dati povoda razmišljanju kao da se ne priznaje crkveni zakon koji je na snazi, u poštivanju prema Crkvi koja je sakrament spasenja i opraštanja. A na život u izvanbračnoj zajednici Crkva gleda kao na grijeh. Pastoralna blagost prema onima koji se nalaze u pravno bezizlaznim prilikama ima smisla samo onda ako njome ispovjednik potiče pokorniku volju za vjernošću i za velikodušnim opraštanjem. Tradicionalna moralna teologija naziva »izvanbračnim prilegom« - kaže Häring - »svaki spolni snošaj između dviju osoba različitog spola koje nisu u braku. Moralno prosuđivanje uvijek se obaziralo i na povezani grijeh sablazni ili sudjelovanja u tuđem grijehu. Mnogi teolozi upozoravaju na to da - radi razlikovanja - ne valja uvijek upotrebljavati istu etiketu »bludnosti« za stvarnosti koje se razlikuju: prostitucija, konkubinat, promiskuitet neoženjenih osoba i razni stupnjevi predbračnih odnosa. Pod bludnošću se smatra tjelesno sjedinjenje slobodna muškarca i slobodne žene, izvan braka. »On se teško protivi dostojanstvu osoba i ljudske spolnosti koja je prirodno usmjerena bilo dobru supružnika bilo rađanju i odgoju djece. Osim toga to je teška sablazan kad se time kvare mladi« (KKC, 2353).
Oni koji žive u izvanbračnoj zajednici ne mogu primati pričest i morali bi se obvezati da će živjeti u potpunoj uzdržljivosti, zapravo kao brat i sestra, u čistoći koja uključuje cjelovitost osobe. No, je li to u izvanbračnoj zajednici moguće i stupaju li osobe u izvanbračnu zajednicu s tom nakanom? Ali, alternativa čistoći je jasna: ili čovjek zapovijeda svojim strastima i postiže mir, ili pušta da ga zarobe i postane nesretan. Svatko onaj tko hoće ostati vjeran obećanjima svoga krštenja, pa i ako je došlo do rastave njegova kršćanskoga braka, opirat će se napastima i neće stupati u izvanbračne veze. U tome mu mogu pomoći razna sredstva - preporučuje Crkva - kao što su upoznavanje sebe, vođenje asketskog života već prema prilikama u kojima se nalazi, slušanje Božjih zapovijedi, vježbanje u moralnim krepostima i vjernost u molitvi. Da bi se postigla krepost čistoće, čovjeku je potrebna umjerenost pri čemu razum upravlja strastima i težnjama ljudskih osjećajnosti. Ali, takvo je naučavanje - zbog »seksualiziranosti« i »opsjednutosti seksom« u javnosti i medijima - i za vjerničke uši, bilo s propovjedaonice bilo na druge načine - »tvrdo«. Nije se lako nositi s teretom koji svim ljudima, pa i vjernicima neodgovorno na leđa stavljaju oni koji gospodare javnim prostorom propagirajući kako je sve roba - pa čak i čovjek i njegovo, od Boga stvoreno, tijelo. Teško je u erotiziranoj kulturi, koja nema ni osnovnoga poštivanja prema spolnosti, govoriti o potrebi gospodarenja nad samim sobom, jer je to gospodarenje povezano s dugim nastojanjem. Ono se ne postiže »instant« rješenjima koja se ljudima danas nude na sve strane, kako bi sve saznali i iskusili »preko noći«. Krepostan i čist čovjek izgrađuje se, pak, iz dana u dan, iz opredjeljenja u opredjeljenje, iz odluke u odluku. Zato on spoznaje, ljubi i čini moralno dobro u skladu sa stupnjevima rasta, svjestan da čistoća predstavlja izrazito osobno zalaganje, ali i da je Božji dar - milost - plod Duha."
--------------
Pozdrav svima,

Dakle, slobodno možemo naglasiti da je pitanje odnosa između muškarca i žene svoje korijene ima u najdubljoj biti ljudskoga bića i svoj odgovor može naći samo krećući od njih dvoje. To se pitanje ne može odvojiti od pitanja koje si čovjek stalno postavlja: Tko sam ja? Tko je čovjek? To je pitanje povezano s pitanjem o Bogu i njegovu postojanju, a odgovor je da je Bog čovjeka stvorio na svoju sliku. U tom se viđenju nalazi »kršćanska antropologija«, kršćansko gledanje i razumijevanje čovjeka, jedinstva tijela i duha. Ako je Bog ljubav, onda i čovjek postaje sličan Bogu kada ljubi. U slobodnom ujedinjenju muškarca i žene u braku, očituje se i odgovornost. A ta se odgovornost mora potvrditi i javnim »da«, a sam brak predstavlja instituciju. Današnji različiti oblici rastapanja braka, kao što su »slobodne veze i 'brak na probu', pa čak i pseudobrak između osoba istoga spola, izrazi su anarhične slobode, koja se na pogrešni način shvaća kao pravo oslobođenje čovjeka. Takva pseudosloboda temelji se na banalizaciji tijela, koja neizbježno uključuje banaliziranje čovjeka. Njezina je pretpostavka da čovjek od sebe može raditi što hoće: tako njegovo tijelo postaje sekundarna stvar, kojom se s ljudskoga gledišta može manipulirati, koristiti ga kako se hoće. Libertinizam, koji se hoće prikazati kao otkrivanje tijela i njegove vrijednosti, zapravo je dualizam koji prezire tijelo, stavljajući ga - da tako kažemo - izvan istinskoga bića i dostojanstva osobe..
Društvo danas relativizira sve, pa i obitelj. Stoga nije jednostavno djelovati na odgojnom području, na kojemu je potrebno i puno slobode. Relativizam želi sve proglasiti »nedefinitivnim«; po njemu ništa nije »konačno«, i kao »posljednju mjeru svega« stavlja »vlastito ja i njegove prohtjeve«. Tako pod prividom slobode za svakoga postaje zatvor, jer rastavlja čovjeka od čovjeka, tako da se svatko zatekne zatvorenim u svoje »ja«. U tom relativističkom okruženju nije moguć pravi odgoj: bez svjetla istine prije ili kasnije svaka osoba osuđena je na sumnju o dobroti vlastitoga života i odnosa koji ga čine, valjanosti svoga zauzimanja da s drugima izgradi nešto zajedničko. Jasno je, dakle, da moramo nastojati ne samo nadići relativizam u našemu djelovanju na formaciji osoba, već smo također pozvani suprotstaviti se njegovoj razarajućoj prevlasti u društvu i kulturi..
a posebno su tome pozvani mladi da se odupru koncentracionim logorima duša koje zarobljava strast tijela - sila zakona grijehovnog..
Zlo vlada svijetom i preko ove pseudoslobode koju podgrijavaju pohlepa i vlastoljublje..Pogledajte, nema više klasne svijesti koja je nadahnuta Kristovom ljubavlju..Klasnom sviješću vladaju niske strasti..kako kod bogatih tako i kod siromašnih..

Zadnja promjena: ; pet 22 lip 2007, 22:48; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Zapravo predbracni sex,unistava ljepotu braka,i sexa u braku.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply