Dina je napisao/la:
<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>
Dina jel ovi trče do oltara ili od oltara da konzumiraju brak
Dina je napisao/la:
<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>
Bhakti je napisao/la:a šta je s ljudima koji apstiniraju od seksa, al se onda ožene što prije moguće da bi se mogli seksat, pa se onda ožene bezveze, i iz sasvim krivih motiva? je li to bolje od mladog para koji se iskreno voli i ne mogu izdržati da nemaju seksualne odnose prije braka, kojeg iz određenih razloga još ne mogu ostvariti?
Bhakti je napisao/la:a šta je s ljudima koji apstiniraju od seksa, al se onda ožene što prije moguće da bi se mogli seksat, pa se onda ožene bezveze, i iz sasvim krivih motiva? je li to bolje od mladog para koji se iskreno voli i ne mogu izdržati da nemaju seksualne odnose prije braka, kojeg iz određenih razloga još ne mogu ostvariti?
dominik je napisao/la:O ljudi moji! Pa cemu tolika potreba za seksom?
Naravno da se brakovi raspradaju kada se ljudi bave razmisljanjem o tome da nadju curu ?! (a gdje je to u Bibliji?) i da se sheve! Umjesto da se bave tome da placu za 4 milijuna Hrvata koji idu u pakao. Umjesto da se brinu sto 4000 protestanata nije u stranju ni moliti kako spada za pravu promjenu u Hrvatskoj!
Naravno da vam grijesi skacu po glavi ako se ne bavite Bozjim poslom. Vi ste stvoreni za Boga, a ne za zivot ili svijet! Mozete zivjeti samo za jednu od tih stvari. Ili cete zivjeti za Boga ili cete zivjeti za svijet. A svijet i Bog su neprijatelji i Bog ce unistiti svijet!
Ako Bog ce dati zenu - dobro. Ako ne - dobro. Cemu razbijati glavu oko toga?
Svatko ima svoj dar, ali za neke stvari se treba odluciti.
To je ispravno razmišljanje, ali samo na teoretskoj razini. Osim ako ti možda ne namjeravaš živjeti poput Isusa i u potpunosti transcendirati ovaj svijet, ali ovi ostali stvarni ljudi imaju stvarne, praktične probleme. Možda ti trenutno nemaš takav problem, ali svejedno nije uzaludno raspravljati o njima.
dominik je napisao/la:
Seks prije braka je jako opasan.
Pavao kaze da ako ljudi ne mogu uzdrzati neka se ozene. Mislim da je to jasno. Ako se par voli - zasto se boji zeniti?
dominik je napisao/la:
Nije teoretska razina. To je moja iskustvena razina.
dominik je napisao/la:
Mozda sam ja tada "nestvarni" covjek. Ali i Isus je bio "nestvaran" covjek. I nije imao zene. I nije imao kuce. I nije imao fiksna primanja. I nije imao nikakve sigurnosti i potpore osim 12 ucenika koji ga nisu razumijeli.
Isus kaze: "Ja sam put, istina i zivot." Krist je praksa, a ne teorija. Mozda je problem sto ljudi smatraju da je i vjera zvana krscanstvo - teorija. Tada nije ni cudo da imaju probleme.
Isus kaze da tko ne mrzi svoju obitelj, zenu, djecu i sam svoj zivot - ne moze biti Njegov ucenik.
dominik je napisao/la:
A sto se parova koji su zaruceni/hodaju tice, neka se zene. Ali neka ipak sve provjere pred Gospodinom i molitvom. Ne dopustajte da vas uce neki ljudi s foruma za vase privatne stvari. Idite pred Boga i ako ga znate - dobiti cete odgovor.
Cuj, ako mislis da Pavao nije autoritet, tko je tebi autoritet? Poznajes li osobu ispunjenu Duhom Svetim vise od Pavla? Biblija je Riječ Božja i objava Duha Svetoga. Jedino potpuno cvrsto ucenje u danasnjem svijetu.Da, ali Pavao i nije neki autoritet što se tiče muško-ženskih odnosa i seksa.
Ženidba iz želje za seksom je još opasnija.
Suzdržavanje od seksa, kada on dolazi kao izraz duboke povezanosti i ljubavi je još opasnije.
A život transcendirati, poput Isusa je danas skoro pa nemoguće.
Ja se vraćam na moje pitanje, šta je to što je loše u seksu prije braka i koja razlika u zarukama i ženidbi?
dominik je napisao/la:Cuj, ako mislis da Pavao nije autoritet, tko je tebi autoritet? Poznajes li osobu ispunjenu Duhom Svetim vise od Pavla? Biblija je Riječ Božja i objava Duha Svetoga. Jedino potpuno cvrsto ucenje u danasnjem svijetu.
dominik je napisao/la:
Vidite, problem koji se ovdje analizira nije brak. Vec pozuda. Zbog koje ljudi, ne mogavsi je svladati, upadaju u blud i tada zele naci neki nacin da to opravdaju. Ja svjedocim da Bog moze covjeka izbaviti iz pandzi pozude tijela i dati mu mir. I to je bastina svakoga krscanina, naravno, koji je zeli.
dominik je napisao/la:
Ipak Isus je rekao:
I tko ne nosi svoga križa i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik!"
"Tako dakle nijedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik."
Dragi prijatelju. Procitaj si ove gore stihove. Nisi li se ti preracunao kada si postao krscanin? Zar ne znas da ako se ne odreces svega sto imas, i svojeg zivota - da ne mozes biti Isusov ucenik? Je li tebi jasno da jedino pravo u zivotu koje imas jest pravo da ides u pakao? (ovo vrijedi i za mene) Moj se zivot revolucionizirao kada sam odbacio svoj zivot i poceo zivjeti samo za Krista. Sva ceznja i pozuda za zenama je nestala. Sva ceznja za svijetom je nestala. Samo Isus je stvar koja me cini sretnim, samo Isus je stvar koja me ispunjava, samo Isus je ono sto ja zelim. I toliko ga ljubim da zelim zivjeti kako je On zivio i Isus to zeli te me blagoslivlja da mogu i da zivim kao sto je On zivio, to Krist zivi u meni. Ukoliko covjek ne zivi kao sto je Isus zivio - ukoliko u dubini duse ne slijedi Krista - taj ne moze biti Isusov ucenik.
Naravno da kao Isusov ucenik mozes imati i posao i zenu i djecu - ali ti nisi navezan na njih. Nisu tvoj idol koji MORAS imati. To su samo darovi koje ti je Bog dao i koje Bog ti moze bilo kada uzeti. A ti se ne brines oko toga, jer se brines za Isusa!
dominik je napisao/la:
1. Seks prije braka je blud.
2. Zaruke su odabir partnera, zenidba je spajanje partnera.
1. Pavao je očito imo nekih fizičkih problema koje su ga sprječavale u odnosima sa ženama, tako da nema tu iskustva. Nemože biti autoritet po pitanju braka i seksa netko tko nema u tome iskustva. Recimo Isus također nije imao u tome iskustva, ali se nije time ni bavio.
2. Tamo gdje nemamo primjer, imao opću smjernicu, a to je "Drži se ljubavi, jer ljubav ne čini zla"
Još samo treba spoznati što je točno ljubav i sve znamo.
Ali i kod nevezanosti imaš dvije vrste djelovanje.
Prva je potpuna transendencija svijeta, znači potpuno nadilaženje svega svjetovnog i potpuno nedjelovanje. to je ono što Isus čini.
Ali postoji i drugi put, a to je djelovanje iz nevezanosti. Znači ovo što ti kažeš, imaš ženu, plačaš porez, odgajaš djecu, radiš u firmi, voziš auto, itd. Ali sve to radiš potpuno savršeno, ispunjeno Duhom.
Isus je dao primjer za ovaj prvi stupanj, za ne djeolovanje.
Za ovaj drugi stupanj, nemamo primjera u kršćanstvu.
1. Znam da ti smatraš da je seks prije braka blud. Ja te pitam zašto je to blud i šta je to u njemu bludnu?
2. Zaruke su privatni zavijet između partnera, izraz želje i obečanje da će provesti cijeli svoj život zajedno. Po čemu se to razlikuje od čina ženidbe, gledano sa duhovne strane?
Bhakti je napisao/la:kaj ovo zadnje zatim bude express sex? niš te ne kužim...
uostalom, kaj je ovo? pa nismo u vrtiću da mi se slikama objašnjavaju stvari... daj mi konkretno ti, il bilo ko drugi, odgovorite na pitanja koja sam postavio gore u, vidi čuda, tekstualnom obliku...
dominik je napisao/la:
Isus kaze da tko ne mrzi svoju obitelj, zenu, djecu i sam svoj zivot - ne moze biti Njegov ucenik.
|
|