dominik je napisao/la: 1. Pavao je očito imo nekih fizičkih problema koje su ga sprječavale u odnosima sa ženama, tako da nema tu iskustva. Nemože biti autoritet po pitanju braka i seksa netko tko nema u tome iskustva. Recimo Isus također nije imao u tome iskustva, ali se nije time ni bavio.
2. Tamo gdje nemamo primjer, imao opću smjernicu, a to je "Drži se ljubavi, jer ljubav ne čini zla"
Još samo treba spoznati što je točno ljubav i sve znamo.
1. Toj tvrdnji nema temelja. Iako ima temelja da svi koji se ne slazu s ucenjima ap. Pavla nalaze u njemu neke probleme. Jer naravno tko ne prima Bozjeg proroka - kamenuje ga. Jer ga prorok osudjuje za grijeh.
2. To takodjer nema temelja. Tamo gdje nemamo smjernicu trebamo slijediti Duha Svetoga. Zapravo, uvijek trebamo slijediti Duha Svetoga - bez obzira na smjernice, jer Duh Sveti nikad nije protiv Pisma, vec ga ispunjava!
1. Kako nema temelja, pa pročitaj poslanice. Gledaj, ja uopće ne umanjujem značaj Pavla i mislim da je on najveći kršćanski mislioc i učitelj tog doba. Ali činjenica je da nije imao ženu, a samim time ni nikakva seksualna iskustva. Njegov savijet glasi, dobro se je ne ženiti, ja se sa time slažem, ali ako netko ipak odluči u svom životu imati ženu, onda mu tu Pavao nemože puno pomoći.
2. Nema temelja? Daj razmisli malo što si napisao, imam osjećaj da je ova tvrdnji tu samo da kontrira mojoj.
"Ljubav bližnjemu zla ne čini. Punina dakle Zakona jest ljubav."
To je smjernica koje ako se držiš, teško da možeš pogriješiti.
Naravno ako si u potpunosti predan u Duhu, onda te On vodi, ali kada pričamo o smjernicama i savijetima, teško da možeš djelovanje Duha opisati riječima.
dominik je napisao/la:
Transendencija nije krscanska rijec. Sam svjedocis svoju krivnju da petljas s drugim religijama. Cuvaj se toga jer ce te odvesti u propast, a vec si na rubu jer zelis opravdati grijeh. Samo krscanstvo je Bozja vjera (i judaizam u neku ruku) sve ostalo su demonske nauke, pune lazi i prijevara.
Ajme, koja krivnja, koristim ne kršćansku riječ! Jel ti to ozbiljno?
Transcendirati je inače latinska riječ (transcendere), a njen pojam je definiran, davno prije pojave kršćanstva, a znači
"nadilaženje nečega što je prihvaćeno kao
granica". Ako Isus nije nadilazio nešto što je prihvačeno kao granica, neznam tko je.
Druga stvar, ja ne želim opravdati grijeh!
Ja želim znati šta je točno grijeh i šta je to što je grešno u određenim stvarima, da bi to mogao prepoznati i zaobići. Zato jer slijepa poslušnost napisanih zakona vodi u propast.
Zar tebe nije strah da ćeš nešto Božansko proglasiti demonskim, samo zbog neznanja o tome ili zbog još gore kombinacije znanja i fanatizma?
dominik je napisao/la:
U istini, nema ni prvog ni drugog puta. Vec postoji Bozji plan za svakog covjeka. Tako se svakome objavljuje sto i kako zivjeti, i neki su poslusni tome, a drugi nisu - no Bog nikoga ne prisiljava na sluzbu. Doista, koji slijede Krista slijede ga zbog ljubavi prema nasem predivnom Gospodinu. Gdje god ih Krist kroz Duha vodi, tamo oni idu - jer slusaju glas svoga Pastira.
Ma sve je to super, ali opet to je poopćeno teoretiziranje.
Znam i ja princip, ali dobro bi došli neki primjeri, naputci, rasprave?
dominik je napisao/la: 1. Znam da ti smatraš da je seks prije braka blud. Ja te pitam zašto je to blud i šta je to u njemu bludnu?
Ima u Bibliji navoda koji to spominju...kao npr "pnz 22,20".
Ali ne vjerujem da ce te to uvjeriti, jer mislim da ti ne trazis istinu - vec izgovor. Jer da trazis istinu, vec bi te Duh osvjedocio.
Varaš se, tražim Istinu! S druge strane teško je prepoznati šta je istina, a šta je laž, što upravo pokušavam ovim pitanjem.
Pnz 22:20
"Ali ako optužba - da se na mladoj ženi nije našlo djevičanstvo - bude istinita, neka djevojku izvedu na kućna vrata njezina oca pa neka je ljudi njezina grada kamenjem zasiplju dok ne umre, jer je počinila besramnost u Izraelu odajući se bludu u očevu domu."
To je tebi odgovor na pitanje šta je bludno u seksu prije braka? Po drugi put, jel ti to ozbiljno?
dominik je napisao/la: 2. Zaruke su privatni zavijet između partnera, izraz želje i obečanje da će provesti cijeli svoj život zajedno. Po čemu se to razlikuje od čina ženidbe, gledano sa duhovne strane?
Zasto se tada ljudi krste? Ako su se obratili? Sve ima svoje razloge.
Da ali mene zanima koji je taj razlog?