Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Predbračni seks

power_settings_newLogin to reply
+14
Istina
Konin
Spart
vivi
senka
Totus Tuus
Aladin
Izrail
Trešnja
Justin
Češljugar
Daniel
dominik
Bhakti
18 posters

descriptionPredbračni seks - Page 4 EmptyRe: Predbračni seks

more_horiz
apostol je napisao/la:
Zapravo predbracni sex,unistava ljepotu braka,i sexa u braku.

Brak i obitelj imaju svoje mjesto u povijesti spasenja, i kako utjelovljenje Sina Božjega otkriva svoje pravo značenje u križu, tako je i istinska ljudska ljubav darivanje sebe, i ne može postojati ako se želi udaljiti od križa. Poziv na ljubav ono je što čovjeka čini istinskom slikom Božjom. U muškarcu i ženi , tjelesno-duhovni odnosi ne mogu se svesti samo na »biološko«, ili na "slobodni" seks - suprotno je ljudskoj ljubavi, dubokome pozivu muškarca i žene - sustavno zatvaranje svojeg zajedništva daru vječnog života, i još je gore taj život svoditi na niske strasti..umjesto preči iz smrti u život..
Ne budimo robovi strastima, već strasti umrtvimo duhom da se radost tijela ispuni po Bogu...
Predlažem širenje teme :
Kršćanska erotika, što je to...?

more_horiz
dominik je napisao/la:
1. Pavao je očito imo nekih fizičkih problema koje su ga sprječavale u odnosima sa ženama, tako da nema tu iskustva. Nemože biti autoritet po pitanju braka i seksa netko tko nema u tome iskustva. Recimo Isus također nije imao u tome iskustva, ali se nije time ni bavio.

2. Tamo gdje nemamo primjer, imao opću smjernicu, a to je "Drži se ljubavi, jer ljubav ne čini zla"
Još samo treba spoznati što je točno ljubav i sve znamo.

1. Toj tvrdnji nema temelja. Iako ima temelja da svi koji se ne slazu s ucenjima ap. Pavla nalaze u njemu neke probleme. Jer naravno tko ne prima Bozjeg proroka - kamenuje ga. Jer ga prorok osudjuje za grijeh.

2. To takodjer nema temelja. Tamo gdje nemamo smjernicu trebamo slijediti Duha Svetoga. Zapravo, uvijek trebamo slijediti Duha Svetoga - bez obzira na smjernice, jer Duh Sveti nikad nije protiv Pisma, vec ga ispunjava!

1. Kako nema temelja, pa pročitaj poslanice. Gledaj, ja uopće ne umanjujem značaj Pavla i mislim da je on najveći kršćanski mislioc i učitelj tog doba. Ali činjenica je da nije imao ženu, a samim time ni nikakva seksualna iskustva. Njegov savijet glasi, dobro se je ne ženiti, ja se sa time slažem, ali ako netko ipak odluči u svom životu imati ženu, onda mu tu Pavao nemože puno pomoći.

2. Nema temelja? Daj razmisli malo što si napisao, imam osjećaj da je ova tvrdnji tu samo da kontrira mojoj.
"Ljubav bližnjemu zla ne čini. Punina dakle Zakona jest ljubav."
To je smjernica koje ako se držiš, teško da možeš pogriješiti.
Naravno ako si u potpunosti predan u Duhu, onda te On vodi, ali kada pričamo o smjernicama i savijetima, teško da možeš djelovanje Duha opisati riječima.

dominik je napisao/la:

Transendencija nije krscanska rijec. Sam svjedocis svoju krivnju da petljas s drugim religijama. Cuvaj se toga jer ce te odvesti u propast, a vec si na rubu jer zelis opravdati grijeh. Samo krscanstvo je Bozja vjera (i judaizam u neku ruku) sve ostalo su demonske nauke, pune lazi i prijevara.

Ajme, koja krivnja, koristim ne kršćansku riječ! Jel ti to ozbiljno?
Transcendirati je inače latinska riječ (transcendere), a njen pojam je definiran, davno prije pojave kršćanstva, a znači "nadilaženje nečega što je prihvaćeno kao
granica".
Ako Isus nije nadilazio nešto što je prihvačeno kao granica, neznam tko je.
Druga stvar, ja ne želim opravdati grijeh!
Ja želim znati šta je točno grijeh i šta je to što je grešno u određenim stvarima, da bi to mogao prepoznati i zaobići. Zato jer slijepa poslušnost napisanih zakona vodi u propast.
Zar tebe nije strah da ćeš nešto Božansko proglasiti demonskim, samo zbog neznanja o tome ili zbog još gore kombinacije znanja i fanatizma?

dominik je napisao/la:

U istini, nema ni prvog ni drugog puta. Vec postoji Bozji plan za svakog covjeka. Tako se svakome objavljuje sto i kako zivjeti, i neki su poslusni tome, a drugi nisu - no Bog nikoga ne prisiljava na sluzbu. Doista, koji slijede Krista slijede ga zbog ljubavi prema nasem predivnom Gospodinu. Gdje god ih Krist kroz Duha vodi, tamo oni idu - jer slusaju glas svoga Pastira.

Ma sve je to super, ali opet to je poopćeno teoretiziranje.
Znam i ja princip, ali dobro bi došli neki primjeri, naputci, rasprave?

dominik je napisao/la:

1. Znam da ti smatraš da je seks prije braka blud. Ja te pitam zašto je to blud i šta je to u njemu bludnu?

Ima u Bibliji navoda koji to spominju...kao npr "pnz 22,20".
Ali ne vjerujem da ce te to uvjeriti, jer mislim da ti ne trazis istinu - vec izgovor. Jer da trazis istinu, vec bi te Duh osvjedocio.

Varaš se, tražim Istinu! S druge strane teško je prepoznati šta je istina, a šta je laž, što upravo pokušavam ovim pitanjem.

Pnz 22:20"Ali ako optužba - da se na mladoj ženi nije našlo djevičanstvo - bude istinita, neka djevojku izvedu na kućna vrata njezina oca pa neka je ljudi njezina grada kamenjem zasiplju dok ne umre, jer je počinila besramnost u Izraelu odajući se bludu u očevu domu."

To je tebi odgovor na pitanje šta je bludno u seksu prije braka? Po drugi put, jel ti to ozbiljno?

dominik je napisao/la:

2. Zaruke su privatni zavijet između partnera, izraz želje i obečanje da će provesti cijeli svoj život zajedno. Po čemu se to razlikuje od čina ženidbe, gledano sa duhovne strane?

Zasto se tada ljudi krste? Ako su se obratili? Sve ima svoje razloge.

Da ali mene zanima koji je taj razlog?

more_horiz
Inače da ja samo nadodam ispravak netočnog navoda...Pavao je bio član Sanhedrina, a SVI ČLANOVI Sanhedrina su MORALI imati ženu da bi došli na taj visoki Židovski položaj...stoga logički je zaključiti da je Pavao IMAO ženu....a što je bilo s njom, ne znamo, ili nije prihvatila Krista, ili je umrla....

more_horiz
i drugo Pon. Zak. 22:20 ne govori o tome da je sex prije braka blud, nego da je mlada žena lagala za svoje djevičanstvo (ili njezina obitelj), inače ako su muškarac i žena stupili u odnos prije braka, oni su se MORALI oženiti...PonZak 22:28-29...ali zanimljivo je da je krv na plahti za vrijeme prvog sex dokaz da je bila djevica pošto je krv uvijek u Bibliji potreban za neki savez...

more_horiz
S kojima se ne opći!:

1 Još zapovjedi Gospod Mojsiju:
2 Govori sinovima Izraelovim ovo: Ja sam Gospod, Bog vaš.
3 Ne smijete činiti, što se čini u zemlji egipatskoj, gdje ste prebivali, niti što se čini u zemlji kanaanskoj, kamo ću vas voditi; po uredbama njihovim ne smijete živjeti!
4 Nego vršite zapovijedi moje i živite hodite po uredbama mojim. Ja sam Gospod, Bog vaš.
5 Zato držite zakone i zapovijedi moje; tko ih vrši imat će po njima život. Ja sam Gospod!
6 Nitko ne smije nepošteno općiti s rođacima svojim po krvi. Ja sam Gospod!
7 S ocem svojim i s materom svojom ne smiješ nepošteno općiti! Ona je mati tvoja; ne smiješ je obeščastiti! Ne otkrivaj golotinje njezine!
8 Sa ženom oca svojega ne smiješ nepošteno općiti! Obeščastio bi oca svojega!
9 Sa sestrom svojom, kćerju oca svojega ili kćerju matere svoje, bila rođena u kući ili izvan kuće, ne smiješ nepošteno općiti! Ne otkrivaj golotinje njezine!
10 Sa kćerju sina svojega ili sa kćerju kćeri svoje ne smiješ nepošteno općiti; jer one su tvoje vlastito meso! Ne otkrivaj golotinje njihove!
11 Sa kćerju žene oca svojega, koju je rodio otac tvoj, ne smiješ nepošteno općiti; ona ti je sestra. Ne otkrivaj golotinje njezine!
12 Sa sestrom oca svojega ne smiješ nepošteno općiti! Ona ima istu krv kao otac tvoj.
13 Sa sestrom matere svoje ne smiješ nepošteno općiti! Jer ona ima istu krv kao mati tvoja.
14 Sa ženom brata oca svojega ne smiješ nepošteno općiti! K ženi njegovoj ne smiješ se približiti. Ona ti je strina.
15 Sa snahom svojom ne smiješ nepošteno općiti! Ona je žena sina tvojega; ne smiješ s njom općiti! Ne otkrivaj golotinje njezine!
16 Sa ženom brata svojega ne smiješ nepošteno općiti! Inače obeščastiš brata svojega. Ne otkrivaj golotinje njezine!
17 Sa ženom i ujedno sa kćerju njezinom ne smiješ nepošteno općiti kćer sina njezina ili kćer kćeri njezine ne smiješ uzeti, da općiš s njima! One su iste krvi, to bi bilo rodoskvrnje.
18 Također ne smiješ uzeti žene k sestri njezinoj i time svađu uzbuđivati, kad bi s njom općio uz onu za života njezina!
19 Ne smiješ se približiti ženi u vrijeme nečistoće njezine, da općiš s njom!
20 Sa ženom bližnjega svojega ne smiješ griješno općiti. Ti bi se tim onečistio.
21 Ne smiješ nijedno svoje dijete prinijeti Moleku za žrtvu i obeščastiti ime Boga svojega. Ja sam Gospod!
22 Ne smiješ općiti s muškarcem kao sa ženom! Bio bi to čin gadan.
23 I sa životinjom ne smiješ općiti i sebe onečistiti žena se ne smije podati životinji za općenje! Bila bi to sramota velika.
24 Nemojte se onečistiti nigdje ničim takvim! Jer svim tim oskvrnili su se narodi, što ću ih protjerati, kad vi dođete.
25 Jer je zemlja postala nečista, pohodit ću je radi zlodjela njezinih, tako da će zemlja izbljuvati stanovnike svoje.
26 Tako eto držite zakone i zapovijedi moje. Ne činite ni jedne od tih opačina, ni domaći ni stranac, koji živi kod vas.
27 Jer sve te opačine činili su ljudi, što su prije vas stanovali u zemlji, i tim je postala zemlja nečista.
28 Onda vas zemlja neće izbljuvati, jer ste je onečistili, kao što je izbljuvala narod, što je bio prije vas.
29 Tko čini takvu opačinu, ljudi, koji tako što čine, neka se istrijebe iz sredine naroda svojega.
30 Tako eto držite odredbe moje; ne ravnajte se po gadnim običajima, što su se držali prije vas, i ne oskvrnite se time. Ja sam Gospod, Bog vaš!"

more_horiz
Daniel je napisao/la:
i drugo Pon. Zak. 22:20 ne govori o tome da je sex prije braka blud, nego da je mlada žena lagala za svoje djevičanstvo (ili njezina obitelj), inače ako su muškarac i žena stupili u odnos prije braka, oni su se MORALI oženiti...PonZak 22:28-29...ali zanimljivo je da je krv na plahti za vrijeme prvog sex dokaz da je bila djevica pošto je krv uvijek u Bibliji potreban za neki savez...

Ponovljeni zakon glava 22,28.29 naglašava zaruke koje znače da je djevojka nevjesta i da je nitko ne može uzeti za žene do ženik s kojim je zaručena..Djevojka koja nije zarućena biva oskrvnaljena ako je muškarac "uhvati" i opći s njome te je mora uzeti za ženu..
28 Ako netko nađe nezaručenu djevojku, uhvati je, opći s njom, i zateku ih,
29 Onda čovjek, koji je općio s njom, ima ocu djevojčinu platiti pedeset srebrnih šekela. Mora je uzeti za ženu, jer ju je oskvrnio. Pustiti je ne smije dok je živ. ---
No , kada se napominje : "i zateknu ih" upučuje na praksu nedozvoljenog - "nezaručnog" tj. "nezavjetnog" seksa ...Mnogi danas koriste priliku - da ih ne zateknu..Što to znači - zateči ih, skrivati se da ih ne zateknu..? Ili , jednostavno ignorirati bračni sakrament?Ne mariti za moralnu vrijednost sakramentalnog međusobnog utjelovljenja..?
No ako su se dvoje obećali i duhovno zaručili zavjetom vjernosti to još moraju potvrditi u Bogu primanjem ženidbenog sakramentalnog dara Duhom
kako bi ostvarili ženidbenu vjernost..Oni time nemaju pravo na seks prije braka jer je potvrda njihovog obećanja - ženidba u Bogu - potvrđena Isusovim Ispunjenjem Božjeg Zakona ..
Ovdje ukazujemo na Zavjet, tj na zakletvu, prisegu onih koji se žele iz ljubavi utjeloviti ...Krv bez prisege ostaje samo gola krv koja vapi za vrijednošću koju samo Bog daje svojom pravednošću koja je puna dobrote ..Međusobno tjelesno darivanje bez prisege po Bogu dovodi mlade u položaj naglog gubitka - oni sebi postaju objekti zadovoljavanja..prestaju biti posebna tijela jedno za drugoga.. postaju tijela za bilo koje tijelo ali sada u grijehu tijela samoobezvrijeđene osobnosti..

Prolazna prisega bi opet značila da je druga osoba samo prolazna, samo prolazni objekt vlastitoga užitka, čime bi opet bila uništena osobnost ljudskoga bića, njegova sveta tajnost... Nije teško ne uvidjeti da prolazni seksualni odnosi prije i bez prisege (tzv. predbračni odnosi) navikavaju mlade ljude na rastjelovljenje odnose. Nakon mnogih seksualnih proba prije prisege (prije braka) tijelo bilo koje osobe ne doživljava se više kao jedinstveno tijelo, nego kao jedno od mnogih drugih tijela koja su omogućila seksualni užitak. Pa čak ako se osoba odluči prekinuti s predbračnim seksualnim probama te prisegnuti konačno jednoj voljenoj osobi, erotizacija s tom istom voljenom osobom ne može više biti intenzivna jer se već sve ili dosta toga isprobalo. Tijelo te voljene osobe ostaje trajno uspoređeno s tijelima drugih osoba.Čuvajte se toga - prisege prije prisege kako ne bi izgubili silu sakramentalne prisege..
Ne zaboravimo - evanđelje obuhvata bračnu vjernost...Predbračni seks - Page 4 BugsinlovedpPredbračni seks - Page 4 IqtestsPredbračni seks - Page 4 Bugsinlovedp

Zadnja promjena: ; ned 24 lip 2007, 23:22; ukupno mijenjano 7 put/a.

more_horiz
ok...ipak trebam slušati mojeg team leadera Very Happy

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Daniel je napisao/la:
ok...ipak trebam slušati mojeg team leadera Very Happy

A ja Danijel,mislim naseg team leadera,koji kad nas je stvarao,mislio je najbolje za nas.Jer sex,nije samo spavanje s curom i deckom,nego puno kompleksnija stvar,tu je bitna jako dusa i osjecaji,zastita i sigurnost,radost koja se djeli-obostrana.A kad se netko zeni ,ne mora praviti balkanske svatove,3 dana,pa zatim 300 ljudi od kojih poznaje 3 covjeka,mamu tatu i sebe,nego moze u domacoj atmosferi,i proslaviti Boga,jer brak je prva ustanova koja je uspostavljena za covjeka u raju.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
ne, on je više vrhovni zapovjednik nego team leader...Very Happy dobro dina...znam da je tako...

more_horiz
Spavati sa zenom prije braka,je oduzimanje radosti iz buducnosti,za sadasnji trenutak.a to nije fer.Uzeti,njeznost za trenutak,kao zalogu za buducnost nije fer.Nema sile,ni sredstva koja mogu to opravdati....!!!!

more_horiz
Predbračni seks - Page 4 Bugsinlovedp

<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE>

<BLOCKQUOTE>

Ono malo što znaju o seksu naučili su na internetu

Prema istraživanjima, većina adolescenata ulazi u spolni odnos u prvih mjesec dana poznanstva. Najveća je predrasuda da mladi znaju sve o seksu

Prosječna dob stupanja u seksualne odnose u Hrvatskoj je 16 godina. Istraživanja pokazuju da većina adolescenata u spolne odnose ulazi u prvih mjesec dana poznanstva. Pritom je jedna od najvećih predrasuda da mladi znaju sve o seksu. Naprotiv, mladi Hrvati su kad je o spolnosti i svemu što ona nosi riječ, više-manje neznalice.
Među ispitanicima mlađim od šesnaest godina najučestaliji izvor informacija o seksualnom odgoju je internet, pokazuju rezultati Durexova on-line istraživanja seksualnog ponašanja. Čak 41 posto mladih informacije koje ih zanimaju o stupanju u seksualne odnose, načinima kontracepcije i spolno prenosivim bolestima dobivaju upravo on-line. Roditeljska uloga u seksualnom odgoju među mlađima od 16 godina vrlo je slaba, što pokazuje da su roditelji najneskloniji dijeljenju savjeta, ali i informacija o spolnosti. O seksualnosti se najčešće priča među vršnjacima istog spola, a načini i sadržaji razgovora bitno se razlikuju što ovisi upravo o spolu. Dok se djevojke više savjetuju i pričaju ozbiljnije, dečki međusobno ne pričaju tako otvoreno već drže stvari za sebe. Komunikacija je često neozbiljna, puna vulgarnosti, hvaljenja i pretjerivanja. Prema istraživanjima, vrlo slaba ili nikakva komunikacija između mladića i djevojaka o spolnosti rezultira nerazumijevanjem i nesporazumima u međusobnim vezama. Upravo tema seksualnosti i kontracepcije u adolescentskim vezama izvor je brojnih komunikacijskih problema.
»Mladi ne znaju razgovarati s osobom s kojom su u vezi o zaštiti. Dečki misle da time rade pritisak na djevojku, a djevojke pak smatraju da takvim pitanjem stvaraju sebi lošu reputaciju«, objašnjava Nataša Bijelić, sociologinja u udruzi CESI - Centru za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.
Prema istraživanju koje je provela zajedno s kolegom u udruzi, sociologom Amirom Hodžićem, i djevojke i mladići jasno izražavaju potrebu za informacijama i savjetima o seksualnosti. A da im je to prijeko potrebno, svjedoči podatak da čak 22 posto adolescenata ne rabi nikakvu zaštitu u spolnim odnosima. Ili, kad je riječ o prvom spolnom odnosu, čak 62 posto ispitanika koji su prvo seksualno iskustvo doživjeli u ozbiljnoj vezi izjavili su da nisu upotrijebili kondom.
Istraživanje iz 2000. godine koje su između ostalih proveli Aleksandar Štulhofer, Vesna Jureša i Maja Mamula, pokazalo je da je 46 posto adolescenata bilo zadovoljno svojim prvim seksualnim odnosom, njih 42 posto nije koristilo kontracepciju za vrijeme prvog odnosa, a 90 posto je imalo barem jedno iskustvo seksualno rizične aktivnosti. Redovito upotrebljava prezervativ 34 posto mladih, a svega ih 27 posto zna o osobnom riziku od seksualno prenosivih infekcija uključujući HIV/AIDS.
Upravo stoga što im se učinilo da su mladi gladni relevantnih informacija o spolnosti koje teško uspijevaju pronaći put do njih, udruga CESI još je 2002. godine pokrenula web portal SeZaM - seksualna edukacija mladih (www.sezamweb.net). Tamo mladi mogu anonimno postaviti pitanja vezana uz seksualnost, kontracepciju, spolno zdravlje, ali i pročitati niz tema i srodnih linkova poput toga kada je najbolje započeti seksualni život, što ako dođe do trudnoće, kako se nositi s različitim osjećajima, koja seksualna prava postoje i slično.
Da su u postavljanju svog projekta uspjeli, u udruzi su dobili potvrdu na festivalu »Mediji i zdravlje« koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva organizirala Škola narodnog zdravlja »Andrija Štampar« i na kojem je SeZaM proglašen najboljim u kategoriji web stranica koje se bave zdravljem. Ta je stranica ocijenjena vizualno privlačnim izvorom pozitivnih, jasnih i točnih informacija o seksualnosti i odnosima među spolovima namijenjenih adolescentima i adolescenticama.
Više od 100.000 posjeta stranici koliko ih je zabilježeno samo tijekom 2006.godine i mjesečno pedesetak pitanja na koja odgovaraju stručne osobe iz CESI-ja ili liječnica, pokazatelj su da nisu pogriješili i da su mladi željni informacija.
»Željeli smo informacije o seksu i reproduktivnom zdravlju nadopuniti pa tako naše web stranice pokrivaju širi aspekt seksualnosti. Imamo i kutak za roditelje, govorimo i o rodnoj ravnopravnosti, o emocionalnoj strani seksualnosti i slično«, objašnjavaju Nataša Bijelić i Amir Hodžić, sociolozi koji u CESI-ju rade na edukaciji i istraživanjima i koji većinom odgovaraju na pitanja mladih.
Odgovore na postavljena pitanja mladi dobivaju odmah ili najkasnije u roku od dan, dva. »Za njih je ta brza povratna informacija jako važna, pogotovo kad imaju pitanja o kontracepciji«, kažu u udruzi.
Najčešća su pitanja vezana uz reproduktivno zdravlje može li djevojka zatrudnjeti ako je imala spolni odnos za vrijeme menstruacije. Slijede pitanja o spolno prenosivim infekcijama, o trudnoći i korištenju kontracepcijskih pilula. Tu su i teme vezane uz emocionalnu stranu seksualnosti, poput one da se djevojci nakon što je spavala s mladićem, on više ne javlja. Mlade interesira i kako pristupiti nekome tko im se sviđa. Javljaju se i djevojke koje su iskusile nasilje u adolescentskoj vezi pa pitaju za savjet. Ima i pitanja koja odražavaju totalno neznanje u stilu je li migrena spolno prenosiva bolest.
»Mi sva pitanja doživljavamo ozbiljno, niti jedno ne tretiramo kao zezanciju. Ono što iz većine pitanja iščitavamo je potreba za savjetovalištima u kojima bi mladi mogli dobiti informacije. U Zagrebu još i ima takvih savjetovališta - u Klaićevoj i Petrovoj bolnici, ali ne i u manjim sredinama. Tamo je problem i u tome što djevojke ne žele otići na ginekološki pregled jer je to ujedno ginekolog ili ginekologinja njihove majke. Također, u manjim sredinama stavovi o seksualnosti mladih rigidniji su nego u većim sredinama«, ističe Bijelić.
Hodžić drži da bi spolni odgoj u školama oko čijeg se uvođenja podiglo dosta galame, trebao biti posebni program koji bi u ključnim adolescentskim godinama bio pojačan i davao konkretne informacije mladima, te govorio o nenasilju i uvažavanju različitih seksualnih orijentacija.
»U nas se stalno priča o dva programa - jednom jako liberalnom, a drugom konzervativnom. No, nama se čini da svi moraju dobiti relevantne informacije i da je u tome bit. Nerealno je očekivati da mladi neće u današnje vrijeme stupiti prije braka u spolne odnose«, dodaje Hodžić.
Prema riječima njegove kolegice, pitanja koja dobivaju na web stranici SeZaM ilustriraju neznanje i zbunjenost pa je vidljivo da bi edukacija o spolnosti u školi jako pomogla mladima. »Budući da su najčešći izvori informacija o spolnosti mladima mediji i prijatelji, roditelji snažno podupiru uvođenje spolnog odgoja u škole jer im je samima neugodno razgovarati s djecom o tim pitanjima«, napominje sociologinja Bijelić.

Dobar link za edukaciju je www.sezamweb.net</BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>

more_horiz
Dina je napisao/la:

Ono malo što znaju o seksu naučili su na internetu
Dobar link za edukaciju je www.sezamweb.net

Malo sam pogledao tu stranicu...neznam, meni je sve to jadno. S jedne strane treba djeci pružiti što bolju i precizniju seksualnu naobrazbu i stvarno im treba sve objasniti i upoznati ih sa svim aspektima, s druge strane oba dva program mi se čine jako loša. Jedan je jako liberaran i zasniva se samo na fizičkom aspektu, a drugi je crkveni i nema veze sa stvarnim stanjem stvari, čak više odmaže nego pomaže.
Nitko ne daje kvalitetnu psihološku i duhovnu podlogu seksualnim odnosima. Liberalni program gleda samo na tijelesne funkcije i posve zanemaruje ove duhovne i psihičke i na taj način može biti jako štetan, s druge strane ovaj crkveni opet ne daje istinsko znanje, ne odgovara na nikakva pitanja zašto, zbog čega, kakvi su tu procesi, samo imaju nekakve zakone i propise, koji izgleda da su pali sa neba. A stanje među tinejđerima je katastrofalno i pogoršava se. Moralnosti nema, ne cijeni se, niti se pozna.

Ja sam probao tu provesti nekakvu raspravu, ali vidim da nema nikoga sposobnog za takvu vrstu razgovora. Na moja pitanje šta je to što je bludno u seksu i na koji način i koji apsekti seksa nas mogu udaljiti ili približiti Bogu, nitko očito nije niti razmišljao. Ako oni koji govore da slijede Boga, ne razmišljaju i nemaju odgovore na takva pitanje, nego samo slijede nekakve propise, iako većina osjeća da nisu ispravni, kako možemo očekivati išta više od tih tinejđera?

more_horiz
Ja sam probao tu provesti nekakvu raspravu, ali vidim da nema nikoga sposobnog za takvu vrstu razgovora.

Bozji Zakoni su tu da ih se slijedi, a ne da se raspravlja o njima.

Nitko ne slijedi Boga jer ga u potpunosti shvaca i razumije, vec zato jer ga voli. Isto tako tko voli Boga, slijedi Njegove Zakone slobode (od grijeha), a tko ne voli Boga - ne slijedi.

Filozofiranje i logika su grcke vjere, ne krscanske.

more_horiz
dominik je napisao/la:
Ja sam probao tu provesti nekakvu raspravu, ali vidim da nema nikoga sposobnog za takvu vrstu razgovora.

Nitko ne slijedi Boga jer ga u potpunosti shvaca i razumije, vec zato jer ga voli. Isto tako tko voli Boga, slijedi Njegove Zakone slobode (od grijeha), a tko ne voli Boga - ne slijedi.

vrlo se ne slažem s ovim. nisam shvatio Boga kao takvog koji je stvorio ovcu a ne čovjeka... stvorio nam je razum sa sposobnošću da se propituje. neki manipulativni faktori uistinu ne žele da se raspravlja ili razmišlja o nekim stvarima, i to je jedno od zala koje je kršćanstvo napravilo u povijesti

more_horiz
dominik je napisao/la:

Ne slažem se, sljeđenje zakona je protivno kršćanskoj vjeri, jer zakoni gase čovijekovu savijest. Isus je ukinuo bilo kakve zakone, donio je novi Savez, Savez Duha. Da bi pročistio svoju svijest i primio Duha, moraš se koristiti stvarimo poput razuma, logike, filozofije, ljubavi i percepcije Duha. Sve je to istodobno i cilj i sredstvo.
Ako slijediš zakone, ne razlikuješ se od pismoznanaca i farizeja, a takvi neće u kraljevstvo Božje, tako je bar rekao Isus.

more_horiz
Imhotep,slazem se s tobom,Bog nam je dao slobodnu volju,i mozemo donositi zakljucke,ali i Dominik ima prava,znaci sve u okviru Bozjih pravila i nacela,a Konin,vidi,kako nemas dva covjeka na svijetu ista,tako i za sex, nemas dvoje istih,nema recépta,pa su upravo zato i jako stetni pornografski filmovi za partnere.Zasto,ono sto je lijepo i drago i interesantno,glumcima ili je to samo njihova uloga,ne moze odgovarati meni i mom suprugu;jer prvo,ono na oko tjelesna gradja je drugacija,drugo psihicka struktura
naseg partnerstva i iiiiii.Slazem se Konin,da u svijetu postoje dvije krajnosti,ali covjek odgojen u poboznosti zna mjeru,vrijednosti,plemenitosti,i nalazi ono s cim nece povrijediti,osobu s kojiom ima koitus,a naravno nece samo ni sebe nesebicno,zadovoljavati,trazice,ljepotu kojom ih je Bog obdario za taj zivotni cin.

more_horiz
Predbračni seks - Page 4 Cool_couple

ovo bi mogao biti pocetak ljubavnog cina,ali za pingvine,ali bi bilo smjesno za mene i moga supruga,.......i tako tu ljudi nema formule,ali ne zaboravite stih,sto je god cisto,sto je god praveno,to je dopusteno a ono drugo,je na rubu,ne mojte si dopustiti,zbog svog Stvoritelja i svog ljudskog dostojanstva.

more_horiz
predivna slika... btw, konin, jako se slažem s ovim što si rekao da postoje dva ekstremna stava prema seksu... mislim da je to zapravo izvor svih seksualnih problema koji postoje u svijetu... liberali bi trebali prestat pitat za mišljenje isključivo svoj spolni organ, a kršćanski fundamentalisti bi trebali prestat pitat isključivo svoje popove

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply