Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptionLjubav i sloboda - zakon svetosti EmptyLjubav i sloboda - zakon svetosti

more_horiz
Kako održati slobodu po Kristu da Novi čovjek ne doživi pad u grijeh nakon uništenja sotone?
Kako danas, ima li slobode bez zakona, kako se sloboda štiti od bezakonja..
abraham

descriptionLjubav i sloboda - zakon svetosti EmptyRe: Ljubav i sloboda - zakon svetosti

more_horiz
U Bibliji se Zakon Božji naziva "Zakon slobode"!

Jakov 1:25 - "Ali koji providi u savršeni zakon slobode i ostane u njemu, i ne bude zaboravni slušač, nego tvorac djela, taj će biti blažen u djelu svojemu."

descriptionLjubav i sloboda - zakon svetosti EmptyRe: Ljubav i sloboda - zakon svetosti

more_horiz
Kojim zakonom da se zaprijetim onima koji mi sputavaju slobodnu volju?

more_horiz
Ovaj redak me sad podsjetio na Lev. 18:5! Smile

Neki na temelju Levitskog zakonika 18:5 zaključuju da su starozavjetni savezi Boga s čovjekom bili bazirani na ZAKONU, a ne na MILOSTI (kao "novi savez").
Međutim, taj zaključak nema osnove.

«Držat ćeš moje naredbe i moje zakone; tko ih vrši, živ će biti kroz njih; ja sam Jahve.» (Lev. 18:5)

"Tko ih vrši, živ će biti kroz njih"... - što to znači????
Ovo ne znači da je zakon bio smatran sredstvom spasenja od grijeha pod sinajskim savezom. Poslušnost na koju se ovdje misli, osniva se na već postojećoj milosti, jer je upućena ljudima koji su već u savezu s Bogom koji ih je spasio. Unutar konteksta Levitskog zakonika 18, riječi «tko ih vrši, živ će biti kroz njih», su uvjetno obećanje koje se odnosi na daljnji život u obećanoj zemlji, koju su Kanaanci izgubili. Ideja je ista kao u Pnz 5:33: «Cijelim putem, koji vam je zapovijedio Jahve Bog vaš, idite, da biste živi bili i da bi vam dobro bilo, i da bi vam se produljili dani u zemlji koju ćete naslijediti.» (usporedi Izlazak 20:12; Pnz 8:1). Božji narod može uživati u Njegovoj Zemlji samo ako usklade svoje živote s Njegovim principima. Inače će Ga pogrešno predstaviti. Isus je potvrdio Levitski zakonik 18:5, kada je odgovorio učitelju zakona koji je sumirao starozavjetnu Toru kao ljubav prema Bogu i čovjeku: «Točno si odgovorio; to čini, i živjet ćeš» (Luka 10:28 ). Pavao je citirao Lev. zak. 18:5 da ilustrira misao da poslušnost zakonu ne može i nikada nije mogla, opravdati grešnika pred Bogom: «A da se zakonom nitko ne opravdava pred Bogom, poznato je: jer pravednik će živjeti od vjere. A zakon nije od vjere, nego čovjek koji to tvori, živjet će u tome.» (Gal. 3:11-12). Pavao je naučavao sljedeće: dok je praktično držanje Božjeg zakona bilo nužno da se dobije život u Zemlji (Levitski zakonik 18:5), ista dinamika uzroka i posljedica ne može se primijeniti na potrebu za lijekom od pada u prošlosti, kojega nikakva količina držanja zakona nikada neće moći proizvesti. Oproštenje koje daje vječni život dolazi samo milošću kroz vjeru (Efežanima 2:8.9). Ovo ne znači da nešto nije u redu s Božjim zakonom (usporedi Rim. 3:31; 7:7-12)! Posebno uključujući Deset Zapovijedi, Njegov zakon igra ključnu ulogu u otkrivanju božanskog standarda ka kojemu svi imaju odgovornost, kojim dolazi osuđivanje ljudi za grijeh i dovođenje istih do shvaćanja vlastite potrebe za spasenjem. Međutim, taj zakon nema mogućnost da opravda nekoga od grijeha, jer nikada to nije bila njegova uloga (Rim. 3:19-20; Gal. 3:19-25).

RAZUMIJEMO LI?

ZAKON BOŽJI JE ZAKON SLOBODE! AKO GA VRŠIMO, ŽIVJET ĆEMO! (vidjeli smo da ovo ne znači da se spašavamo djelima zakona...nikada to nije bio Božji način spasenja!)

more_horiz
Noemi je napisao/la:

Silom ljubavi jer si odgovorna za njihovo spasenje...
No i Adam je bio pod ljubavlju Boga koji je odložio kaznu izvršenjem kazne nad Kristom i oslobodio nas za slobodu..
Tko Ti ugrožava slobodu bit će kažnjen sudom..
Da bi funkcionirala prijetnja moraš ga moći voljeti ispunjenim zakonom
silom u Tebi od koje je odvojena kazna koja pripada sudu..
Nitko Te nema pravo natjerati na njegovu pobožnost i na određenu crkvu i tako dalje Sloboda savjesti ima silu u Boga...No nekad treba i karate i pomalo kungfu, ali u granicama ljubavi..
abraham

more_horiz
Shalom!

Ovo je jedna od ozbiljnijih tema koje su mi privukle pažnju i izneću svoje mišljenje kako to verujem da Bibilija uči.

Brat Abraham je ovaj put zaista postavio veoma zanimljivo pitanje: "Ima li slobode bez zakona, kako se sloboda štiti od bezakonja?"

Iz ovo pozicije u kojoj se mi nalazimo mnogo je jasnije videti smisao Zakona koga je Bog dao preko Mojsija nego u vreme dok su ljudi živeli pod njim. Jednostavno mnogi vernici S.Z. nisu razumeli svu njegovu suštinu i svrhu i kuda Zakon vodi.

Posmatrati Zakon iz ugla Novog Zaveta je zaista veličanstveno. Da bi dotakao pitanja brata Abrahama, krećem sa ulogom i svrhom Zakona i šta mu je bila uloga?

Pre svega Pismo nedvosmisleno i jasno uči da je Zakon (i moralni i ceremonialni) bio vodič ili učitelj do Hrista. Citiram iz Šarićevog prevoda no i svi ostali govore potpuno isto.
Galaćanima 3:19-25.
Što će dakle zakon? Zbog prestupaka bio je postavljen, doli dođe potomak, kojemu
je bilo dano obećanje, određen po anđelima, rukom posrednika,
A prije nego je došla vjera, bili smo pod zakonom čuvani i zatvoreni za vjeru,
koja se je imala objaviti.
Tako je zakon bio čuvar naš do Krista, da se vjerom opravdamo.

Dakle zakon je imao svrhu da vodi ljude ka Hristu.

Postavlja se pitanje da li je Zakon mogao ispuniti Božiju volju sam po sebi, odnosno da li je mogao doneti željenu slobodu od greha što je krajni cilj Božiji za svakog pojedinca koji veruje Bogu? Evo da vidimo šta je mogao Zakon učiniti.
Hebrejima 7:11-...
Ako je dakle savršenstvo dano po levitskom svećeništvu jer je narod pod njim
primio zakon, kakva je još potreba bila, da ustane drugi svećenik po redu
Melkizedekovu, a da se ne zove po redu Aronovu?
Jer kad se promijeni svećeništvo, potrebno je, da se i zakon promijeni.
Tako se ukida pređašnja zapovijed, što je bila slaba i beskorisna.
Jer zakon nije ništa usavršio, ali je uveo bolju nadu, po kojoj se približujemo
k Bogu.

Dakle Zakon je nazvan u samom Svetom Pismu kao SLAB i BESKORISTAN???? Hmmm?

Da li jedna takva stvar može doneti slobodu od greha ili samo njegovu spoznaju?

Rimljanima 4:13-...
Jer obećanje, da bude baštinik svijeta, nije dano Abrahamu ili potomstvu njegovu
zakonom, nego pravdom iz vjere.
Jer ako bi bili baštinici samo oni, koji su od zakona, to bi bila vjera bez
vrijednosti i obećanje ništavo,

Jer zakon dovodi samo gnjev: "gdje nema zakona, nema ni prijestupa,

Ovde nema ni pomena o slobodi brate Abrahame već se pominje gnev i prestup.

Kako onda jedna takva stvar može doneti slobodu ljudima?

II. Korinćanima 3:6-...
Koji i učini nas sposobne da budemo sluge Novoga Zavjeta, ne slova, nego Duha;
jer slovo ubija, a Duh oživljuje.

SLOVO KOJE UBIJA??? Sloboda, hmmmm?
II. Korinćanima 3:7.
Ako li je služba smrti koja je u kamenje urezana slovima, bila u slavi, tako da
sinovi Izraelovi ne mogoše pogledati na lice Mojsijevo od slave lica njegova,
koja prestaje:

Služba smrti ili slobode? Moralnog ili ceremonialnog Zakona? Nisu li ploče bile moralni deo Zakona? Koja prestaje?

I dalje se kaže u II. Korinćanima glava 3.-ća:

Kamo li neće mnogo većma služba Duha biti u slavi?
Jer ako je služba osude slava, mnogo većma izobiluje služba pravde u slavi.
Jer i nije slavno, što se je proslavilo s ove strane, zbog prevelike slave.
Jer ako je slavno, što prestaje, mnogo je većma slavno ono, što ostaje. (Ponovo prestaje???)
Imajući dakle takvu nadu s velikom smjelošću radimo;
I ne kao što je Mojsije metao pokrivalo na lice svoje, da ne bi sinovi Izraelovi
gledali svršetka onome, što prestaje. (Prestaje???)

DOBRO, GDE JE ONDA SLOBODA OD GREHA?

II. Korinćanima 3:17-18
A Gospodin je Duh; a gdje je Duh Gospodnji, ondje je sloboda.
A mi svi, koji otkrivenim licem i gledamo slavu Gospodnju, preobražavamo se u
istu sliku iz slave u slavu, kao od Gospodnjega Duha.

Evo brate Abrahame gde počinje sloboda od greha!!!

Rimljanima 8:2:
Jer zakon Duha, koji daje život u Kristu Isusu, oslobodio me je od zakona
grijeha i smrti.

Da li je to ZAKON SLOVA (Mojsijeve ploče) ili ZAKON DUHA (Duh koji dolazi kao rezultat Hristove žrtve za nas), koji donosi slobodu od greha.

Ja ovako razumem Pismo do ovog trenutka i ako grešim Bog mi pomogao!

Molim da ovo niko ne protumači kao rat protiv njegove doktrine ili verskog uverenja, već argumentovan razgovor iz Pisma.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Dragi dobri brate Aladine,
radujem se Tvojoj spoznaji o Kristovoj slobodi i oslobođenju čovjeka od staroga ne samo zbog grijeha već i od ograničenosti stvaralačke moći koja je bila blokirana zbog pristupa k drvetu spoznaje dobra i zla.Sloboda po Kristu koja nam se daruje kroz preobraženje rezultat je pobjede Kristove smrti u kojoj je umro jedan ogranićeni svijet ..Kreativnost je uvijek bila pod upitnikom usklađenosti sa zakonom koji je postavljao herubima onoga što se treba kao moralno mjerilo onoga što se hoće..Oslobođenje od mogućeg pada u neki drugi grijeh dobijamo prelaskom iz smrti u život - s darom vječnog života darovana nam je i sloboda od grijeha jer je tvorac grijeha pobijeđen i bit će uništen..Sila koja je ispunila zakon da nastavi u nama ispunjavati kreativnost u skladu sa Božjim stvaralaštvom daje nam radost slobode od zla.Mi u tome stanju ne zaboravljamo što je zlo jer je sastavni dio svijesne slobode odurnost prema grijehu..Nama nije potrebna
kretivnost izmišljanja proširenja slobode izvan njenih dovoljnih
mogućnosti koje su određene svetošću kao imanentnim svojstvom vječnog života..Obnovljeni moralni lik Božji u čovjeku je lik Kristov u čovjeku po Novom Adamu..
No dok se preobražavamo u isto obličje trebamo stražiti pomoću sile koja se nalazi u postignutom preobražaju kako nas sotona ne bi prevario..Pravednost u nama i svetost ne samo da prepoznaju moralne vrijednosti ispunjenog zakona kojim je čuvarev gnjev prestao jer je zadovoljen zahtjev zakona kroz smrt Isusovu, one su nam dane i sa moralnom silom činjenja onoga što hoćemo u sigurnosti spasenja..Primili smo evanđeosku silu sa obiljem duhovnih darova ...u kojima živimo pod drvetom života..Dobili smo sa Kristom i sam izvor pravednosti iz kojega je proistekao zakon zato što smo jednom izgubili silu pravednosti neposlušnošću..te je zakon bio oslabljen tijelom i nismo se mogli vršenjem zakona spasiti jer nismo bili pravedni..Pravednost po vjeri ima silu vršenja zakona..slobode - kreativnost bez grijeha jer je ta kreativnost darovana Kristovim uskrsnućem...U Kristu smo prestali sa starim griješnim Adamom a započeli sa Novim Adamom..No to praktično svlačenje starog i oblačenje novoga čovjeka nije bez krize.. Krist nam daje izvor pravednosti i svetosti kojima pripada moralnost - potpuna usklađenost sa Božjim karakterom...
Idemo dalje o toj krizi preobraženja...Slobodu još nismo dostigli , kao da drvo spoznaje dobra i zla trči za nama kao stara zmija u novim oblicima..?Nalazimo se u velikoj borbi..Ne radi se samo o oslobođenju od grijeha već i od starog Adama..To preobraženje karaktera starog čovjeka kroz Kristovu smrt ima i svoj svjesni dio u gledanju u slavu , iz slave u slavu ...svakodnevnim krštenjem Duhom Svetim..Sloboda nije dakle sloboda od Krista, sloboda od pravde, svetosti i Duha, sloboda od obaveza i odgovornosti, ona nije anarhija i pravo na zlo..Sa Kristom sloboda je uzdignuta i ostvarena kao sloboda spasenja..Sloboda je spasena..ako smo spašeni...Sloboda samu sebe održava silom ljubavi koja je ispunila zakon i darovala nam život Novog Adama ...Stara ga zmija ne može dohvatiti..
Da nam Bog pomogne
abraham

more_horiz
No u pitanju je sloboda savjesti, ali i odgoj savjesti u svim fazama života:
http://www.katolici.org/dogadjanja.php?action=c_vidi&id=8915

more_horiz
Koju slobodu donosi Božji Zakon? Mnogi tumače da smo slobodni od samog Zakona. Tvrde da nas je Krist oslobodio od Božjeg Zakona. A to nije točno razumjevanje.
Božji zakon donosi slobodu od grijeha!!! A budući da je grijeh upravo kršenje Božjeg zakona - tada je doista sloboda koju prisustvo zakona donosi čovjeku - sloboda od grijeha!!! Upravo to što moramo imati Zakon (zakon slobode), potvrda je da Božji zakon nije vrijedio samo do Krista!!! Tko tako tvrdi ne uviđa da je i nakon Krista jednako grijeh ubiti, ukrasti, biti idolopoklonik, nesvetkovati subotu, nepoštovati roditelje, imati grešne želje!!! Onaj tko tvrdi da je Kristovim dolaskom prestao važiti Božji zakon - on indirektno (nesvjesno) odobrava sve ove nabrojene grijehe. Ako bi takvu osobu pitali da li onda kršćanin smije krasti, lažno svjedočiti, ubijati - automatski bi rekla da ne smije!!! I time bi potvrdila da Kristovim dolaskom nije prestao vrijediti Božji zakon!!! Ta osoba bi sam oborila svoju teoriju!!!

Tvrdnja da je Zakon (i ceremonijalni i Moralni) bio samo čuvar do Krista, plod je nedovoljnog razumjevanja Biblije. Ceremonijalni zakon jest bio čuvar do Krista, njega je Bog saopčio po posredniku, radi već učinjenih grijeha!!! Ali Moralni zakon nije saopćen po posredniku, nego ga je Bog sam objavio i sam ispisao svojim prstom na kamenim pločama. I on nije dan radi već učinjenih grijeha (sa ciljem opravdanja grešnika), nego radi toga da do grijeha uopće niti ne dođe!!!

Kada je Krist došao, on nije mijenjao Moralni zakon, koji nas čuva da do grijeha uopće niti ne dođe!!! Nego je ispunio starozavjetne slike o Spasitelju onih koji već jesu učinili grijeh!!! Zato Isusovim dolaskom prestaje prinošenje životinjskih žrtava, a počinje opravdanje Kristovom žrtvom!!! Isus je donio promjenu na nivou Ceremonijalnog zakona, ali na nivou Moralnog zakona -ništa se nije promijenilo. Ubojstvo, lažno svjedočanstvo, idolopoklonstvo, grešne želje, nepoštovanje roditelja, nesvetkovanje subote, krađa - svih Deset zapovijedi su i dalje ostale iste kao što ih je Bog objavio na Sinaju.

more_horiz
Isus nebi umro na krstu da je zakon prestao važiti .

more_horiz
Noemi je napisao/la:

Onim zakonom kojeg se drzao Isus pred zidovskim velikim svecenikom i Pilatom.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply