Justin je napisao/la: Morthule, savjetujem ti da promijeniš ime
Što ima loše u tom aliasu? Ajd' prevedi ga
Justin je napisao/la: Inače sam tolerantan prema drugim vjerama, ali teorija evolucije je od samog svog začetka išla kontra Božjem otkrivenju.
Ah, tu smo. Ali ne brini, to je normalno, daleko od toga da si jedini koji zatvara oči i uši kad netko prozbori drugačije.
Justin je napisao/la: Prava znanost i danas jasno pobija teoriju evolucije
Kreacionizam možda? Jaoooo
Pseudo-znanost?!
"Šta je meni ovo trebalo..." pjeva jedan sa estrade
Evolucija, bog stvoritelj, evolucija, bog... To je, izgleda mi, beskonačni sukob teorija i vjerovanja. Ali kad razmislim, lijepo je biti agnostik i tražiti nešto "deseto".
Meni je, Justine, osobno sada mnogo vjerojatnija evolucija nego Jahve, jer pazi - na strani evolucije su dokazi koji su dobiveni promatranjem, pokusima, egzaktne stvari, ali ima i puno rupa, za sad neobjašnjivih stvari. Tu upadaju hipoteze i vjerovanja, pretpostavke.
Na strani Jahve imaš samo hrpu spisa koje ti je netko prenio - to više za tebe nije otkrivenje, jer je to bilo otkrivenje onome tko je to primio, a tebi je to samo prepričavanje otkrivenja. Znači, ja kao nekakav vjernik moram vjerom usvojiti nešto što mi je drugi čovjek priredio, uvjerio me ili kako god, a NE radi se o egzaktnim stvarima (koje mogu provjeriti uvijek), već o apstraktnim!
Gledaj, meni se više sviđa sjediti na skupu onih koji misle i kojima govornik podastire na ekranu eksperimente i rezultate, pa ja to mogu provjeriti, nego sjediti u masi koja sluša dobro izvježbanog propovjednika glumca govornika koji slušatelje uvjerava u nešto apstraktno! Navlačenje "znanstvenih" dokaza od strane kreacionista je, također, uzaludno, jer ako je to
znanstveno onda je opet podložno kritici, novim protudokazima, i mora biti podložno promjenama, a to se njima ne bi sviđalo. Ne znam jesam li bio jasan i ne znam padaš li ti u istu zamku onih koji kritiziraju znanost - znanstveni rad je uvijek podložan promjenama, kritici i poboljšanjima. Stoga evolucija i dalje ostaje TEORIJA, a kreacionisti koji podastiru "dokaze" o božjem stvaranju i koji žele da to ostane definitivno, nisu znanstvenici, i to onda NIJE znanost.
Slušam jednoga gospodina, cijenjenog teologa (ne želim ga kompromitirati objavljivanjem), koji je godinama pregledavao i kreacionistički i teološki i neodarvinistički materijal, te se na kraju ipak mudro povukao od svojih nekada definitivnih kreacionističkih stavova i kaže: "Na kraju, ja sam ipak za inteligentni dizajn. Previše je složenosti u svemiru da bi sve postojalo slučajno." U toj se izjavi osjećala mudrost i razumnost pred ozbiljnim teretom koji su nam ostavile mnoge pametne glave znanstvenika koje ti i tebi slični ne možete tek tako proglasiti kretenima i njihov životni rad popljuvati kao da su sve izmišljali iz svoje glave, samo zato jer se njihovi egzaktni rezultati ne slažu s vašom dogmom! I to dogmom koju ti je komunicirao netko-ne-znaš-tko ni zašto je taj to radio, ni kakve je koristi imao, ni kakvo mu je duševno stanje bilo dok je pisao "vizije" i prenosio ti diskutabilne pojmove na nekom svom drevnom jeziku koji mi sad moramo svi doktorirati da bismo razumjeli ili biti bedasti kao babe u crkvi i čekati da nam glumac propovjednik karizmatično nahrani dušu nečim apstraktnim. I to osobito jer svoju ogromnu rupu neznanja u umu želimo popuniti jednim objašnjenjem - bogom - i to nam je dosta. E, to je ispod razine najgoreg mediokriteta i nemoj me tražiti tamo.
Ja se slažem da Biblija u svojoj biti, u svojemu duhu ima nešto što druge religije ne mogu dati svojim vjernicima, nešto bitno različito i dobro, stoga i ja imam izvjesno poštovanje prema tim spisima. Ali ne prema svemu što su tamo ljudi natrpali! Niti imam namjeru svoj život i razum kompromitirati definitivno nerazumnim pozivanjima na slijepo vjerovanje u šestodnevni postanak prije par tisuća godina, Noin potop i ne znam ti ja sad kakvim sve baljezgarijama. Kad kod predavača znanstvenika čujem i nanjušim baljezgariju koju mi pokušava proturiti, oprostim mu prvi put. Ali kada vidim da to čini malo-malo pa često, onda je taj za mene mrtav.
Nemoj se ljutiti, ali nemoj ni srljati, čitaj ovo opet ako imaš neke teške emocije, jer sam posvetio izvjesno vrijeme tome, a nisam htio biti grub, samo iskren.