DraganZ je napisao/la: Istina je napisao/la: Cini mi se intersantno to o cemu govori ovaj sajt...Sto to mislis DraganeZ?
Pa sta da ti kazem, sajt kao sajt je interesantan u vidu opstih informacija, al nekako ne ulazi u teolosku sustinu njihovog ucenja i zivota u toj cudnoj zajednici, ne svidja mi se to sto rade. Vidim da uzimaju od svakoga po nesto a gube nekakvu svoju samobitnost, jos uvek mi nije jasno ko su i sta su. Po ovom molitvenom(meditativnom) stavu sa ovih slika vidi se da eksperimentisu i sa dalekoistocnom duhovnoscu. Iako sve vise i pravoslavni tamo idu mene ne privlace.
Pokušajmo razumjeti ovu zajednicu i njenog utemeljitelja u kojoj ima nešto dobro a nešto neprihvatljivo za protestante i ortodokse..Naime još nije obikovan svjetski model zajedničkog globalnog suživota između različitih kultura , religija, politika, ekonomija...Neki u ovoj ekumenskoj zajednici vide podsticaj traženja rješenja za suživot različitosti..
citat:
Kad je 2. svjetski rat započeo, brat Roger je bio uvjeren da treba prvo pomagati ljudima u nevoljama, kao što je to i njegova baka činila tijekom 1. svjetskog rata. Malo selo Taizé, gdje se smjestio, bilo je blizu demarkacijske linije koja je dijelila Francusku na pola, te je tako to bilo pravo mjesto za prihvat izbjeglica. Njegovi prijatelji iz Lyona bili su sretni što ljudima koji su tražili zaklon, mogu dati adresu Taizéa.
Zahvaljujući malom kreditu, brat Roger je uspio kupiti kuću u Taizéu koja je bila godinama nenaseljena kao i kuće uokolo. Zamolio je jednu od svojih sestara, Geneviève, da dođe i pomogne oko izbjeglica. Većina izbjeglica koji su se skrivali, bili su Židovi. Materijalni resursi bili su ograničeni. Nije bilo pitke vode, tako da se za nju morali ići do seoskog izvora. Hrana je bila jednostavna, obično su to bile juhe od kukuruznog brašna, jeftino kupljenoga u obližnjem mlinu.
U želji da ne čini bilo kakav pritisak na one koji su se skrivali, brat Roger molio je sam; a često je išao u šume blizu kuća i pjevao. Geneviève je objasnila onima koji imaju potrebu za molitvom, da to čine u osami svoje sobe, tako da se nitko od izbjeglica, posebno oni koji su bili Židovi ili agnostici, ne bi osjećali nelagodno.
Roditelji brata Rogera zamolili su prijatelja obitelji, umirovljenog francuskog oficira da ih drži na oku, znajući da su njihovi sin i kćer u opasnosti. I on je to činio stalno. Ujesen 1942. godine, on ih je upozorio da su ovi otkriveni i da svi trebaju hitno napustiti mjesto. Brat Roger se uspio vratiti 1944. godine, i tada nije bio sam. U međuvremenu, nekoliko mu se braće pridružilo, te oni započinju zajednički život koji nastavljaju u Taizéu.....
http://www.taize.fr/hr_article393.html Po ćemu se protestantske meditacije razlikuju od katoličkih?