dragomir je napisao/la: Slazems se upotpunosti sa tobom, to je istina. Medjutim mozda je mali problem u tome sto kada bi otisli ispod povrsine videli bi DA GOTOVA SVAKA DENOMINACIJA KAZE DA JE U NJOJ I SAMO NJOJ SPASENJE, odnosno da je ona ta koja ima punu istinu.
Prema ostalim vernicima se odnose na nacin da cekaju da oni DOBIJU TO NJIHOVO OTKRIVENJE KAO KONACNO I NAJBOLJE.
Sada iskreno sta mislis je li SPASENJE ZAVISI OD PRIPADNISTVA ODREDJENOJ DENOMINACIJI?
Evo da budem iskren upotpunosti, ono sto meni smeta, je sledece. To napadno prihvatanje jedni drugih. Pogledaj samo forum, koliko sam shvatio neki od autora su adventisti neki pentakostalci i mi tu imamo jedno postovanje jednih za druge.
Sada kada pogledamo dubinu ucenja vidimo da adventisti PO PROROSTVU, U KOJE VERUJU, VERUJU DA SU PENTAKOSTALNE CRKVE NA KRIVNOM PUTU.. Mislim na stav Elen White da ce doci vreme kada ce se pojaviti sluge od djavola koje ce leciti bolesne i da je to nova forma spiritizma.
Koliko ja shvatam ovo se ispunjava po adventnom uceju u Pentakostalnoj denominaciji, i onda sta mi tu mozemo uciti jedni od drugih ako vec u srcu naseg uverenja jeste da je onaj drugi spiritista.
Ustvari ja kada sam poceo govoriti u drugim jezicima pre sada vise od jednu deceniju, u preteranoj revnosti sam govorio jednom bratu adventisti o tome i poceo govoriti u jezicima i on je bukvalno pobegao od mene.
Sa druge strane pentakostalci o adventistima misle da su pod zakonom, da imaju zenu proroka koju uzdizu da je to lazno prorostvo itd.
Dakle nisam ni za izlive ljubavi nego pre svega za iskren razgovor medju ljudima i zato sam ti rekao kada meni pises postove reci sve sto mislis bez uvijanja i ulepsavanja ja takve ljude sa takvim stavovima cenim!
Drago mi je da imam istomišljenika po ovom važnom pitanju!E pa da znaš da ću ti uvijek sve govoriti otvoreno, bez uljepšavanja! A isto očekujem i od tebe.
Unaprijed ti moram reći, da nije Ellen White kriva što mi adventisti gledamo na današnje govorenje u jezicima kao na nešto što nema utemeljenje u Bibliji! Inače, Ellen White nije adventistima dala osnovu za teologiju, nego su to oduvijek činili naši vjerni i Bogu predani i vrlo obrazovani teolozi, istraživači Pisma! I na temelju njihovog istraživanja, imamo izgrađenu doktrinu i naučavanje, između ostaloga, i o govorenju u jezicima...
Što se tiče govorenja u jezicima, mogu ti dati neke razloge zašto se naši vjernici možda "boje", ili "klone" onih koji govore u jezicima...
Naime, neki naši vjernici su ranije prisustvovali nekim pentekostalnim bogoslužjima i tamo su doživjeli da je cijela atmosfera bila poprilično "čudna"...osjećao se nekakav neprijazni duh, itd... Ali povrh svega, neki adventistički vjernici su iznijeli svoja svjedočanstva, da su prisustvovali tim govorenjima jezika i da su vidjeli da se ti ljudi koji govore u jezicima ponašaju na "čudan" i "nekršćanski" način... Meni se osobno jedno iskustvo urezalo u pamćenje: Jedna osoba koja je poznavala hebrejski jezik (ne sjećam se više o kome je točno riječ, davno sam čuo to iskustvo) je prisustvovala pentekostalnom bogoslužju, kad je neki vjernik tamo počeo govoriti u jezicima...i slučajno je baš govorio na hebrejskom! I svi su "padali u transeve", svi vjernici su bili osvjedočeni da je taj vjernik koji govori u jezicima pun Duha Svetoga! A ovaj čovjek koji je znao hebrejski se ZGRAŽAVAO, nije mogao doći k sebi, čak se
uplašio, stvarno! Zašto? Pa zato što je ovaj koji je bio "pun Duha", ustvari
na hebrejskom psovao Boga! Kaže da je govorio grozne riječi hule na Boga!
E PA SAD TI JE VALJDA JASNO ZBOG ČEGA SE MI ADVENTISTI "KLONIMO" TIH, KOJI GOVORE U JEZICIMA... Ali naravno, mi nismo nekakvi glupaci, koji samo tako osuđujemo ljude, na temelju onoga "rekla, kazala"... Mi
na temelju Biblije vidimo da to govorenje u jezicima koje danas postoji, nema nikakve biblijske osnove i da je to nešto sasvim drugo, nego ono o čemu je Pavao govorio u 1. Kor. 14. poglavlju...Ali o tome bi trebalo posebno raspravljati...
Zatim, što se tiče liječenja... Inače, u Bibliji imamo redke koji nam kažu da će u posljednje vrijeme i sam đavao činiti mnoge čudesne znakove... PROČITAJ Otkrivenje 13:13-14; Matej 24:24; 2. Korinćanima 11:13-14; 2. Solunjanima 2:8-10!! Pa znaš i sam da danas postoje razne metode liječenja, "bioenergija", i tome slično... Od koga to potječe? Pitaj obraćene ljude koji su se nekad time bavili (ja sam imao priliku o tome razgovarati s jednim vjernikom iz moje crkve...)! Sotona MOŽE liječiti! Čitaj Otkrivenje: zvijer će USKRSNUTI! Sotona će u posljednje vrijeme oponašati samo Trojstvo, knjiga Otkrivenje nam to jasno daje do znanja! Stoga, ako hoćeš da budemo potpuno iskreni, molim te da budeš JAKO OPREZAN, kad je u pitanju govorenje jezicima, liječenje, činjenje bilo kakvih čuda.... Sotona je jako sposoban da imitira Boga... Čak kaže da će činiti da i "oganj silazi s neba"! Ej, znaš li što to znači? Sjećaš li se Ilije na gori Karmelu? Baalovi proroci nisu to mogli izvesti, nego samo Bog Jahve! Ali Otkrivenje nam kaže da će u posljednje vrijeme đavo čak i to čudo činiti!!!
Zato, nemoj misliti da mi adventisti "mrzimo" pentekostalce ili da ih se "gadimo", ili bilo što slično... Ok, možda se neki "boje" pentekostalaca
, ali takvi sigurno imaju za to razloga, brate moj! Eto, nadam se da malo bolje sada razumiješ ove stvari... Inače, adventistička crkva nikad nije govorila da se ljudi koji nisu njeni članovi NE MOGU SPASITI! Ne, to nikad nije bio i nikad neće biti stav adventističke crkve! Najdublje smo uvjereni da će se spasiti čak i oni ljudi, za koje to nikada ne bismo pomislili... Na Nebu će nas sigurno dočekati mnoga iznenađenja...