Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Teologija krsta

power_settings_newLogin to reply
3 posters

descriptionTeologija krsta - Page 2 EmptyRe: Teologija krsta

more_horiz
malo off topki jer želim nešto reći on topki. Very Happy

Jedan od uzroka razlaza između dvije sestrinske crkve bilo je predbacivanje o jedenju sira i mlijeka u velikom korizmenom postu.

Pa sad se mislite šta sam htjela reći. lol!

more_horiz
Teologija križa i penalna substitucija jezgro su Pavlove a i čitave reformacijske teologije. U sadašnje vrijeme neki dolaze sa drugim teologijama (teologija utjelovljenja, teologija Christus Victor itd.), koje isto mogu biti od neke pomoći, ali središnje mjesto bi trebalo pripadati teologiji križa. to stari

more_horiz
Ja vise volim jednostavnost.

Dodjem Hristu i ostanem sa Njim.

Mozda ovo neznam objasniti strucno, ali ga imam, jer je Isus u meni.

To je prvo, i to je poslednje. A znanje i spoznaja dolazi kao rezultat.

more_horiz
Jevrejin je napisao/la:
Ja vise volim jednostavnost.

Dodjem Hristu i ostanem sa Njim.

Mozda ovo neznam objasniti strucno, ali ga imam, jer je Isus u meni.

To je prvo, i to je poslednje. A znanje i spoznaja dolazi kao rezultat.

Lijepo si to rekao. Teologija križa može biti veoma jednostavna:

Rock of Ages, cleft for me,
Let me hide myself in Thee;
Let the water and the blood,
From Thy wounded side which flowed,
Be of sin the double cure;
Save from wrath and make me pure.

Not the labor of my hands
Can fulfill Thy law’s demands;
Could my zeal no respite know,
Could my tears forever flow,
All for sin could not atone;
Thou must save, and Thou alone.

Nothing in my hand I bring,
Simply to the cross I cling;
Naked, come to Thee for dress;
Helpless look to Thee for grace;
Foul, I to the fountain fly;
Wash me, Savior, or I die.
While I draw this fleeting breath,

When mine eyes shall close in death,
When I soar to worlds unknown,
See Thee on Thy judgment throne,
Rock of Ages, cleft for me,
Let me hide myself in Thee.

Link do izvora

more_horiz
Dizma je napisao/la:
Ne, ne mislim umiranje ispod križa, umiranje stara čovjeka. Nosiš li rese na odjeći (i ta je zapovijed naime dio Zakona): "Govori Izraelcima i reci im: neka od naraštaja do naraštaja prave rese na skutovima svojih haljina, a za resu svakoga skuta neka privezuju ljubičastu vrpcu." ( Br 15,38 )
Nadam se i da ne nosiš odjeću od dvije vrste tkanine: "Ne stavljaj na se odjeće od dvije vrste tkanine." (Lev 19,19) Suspect

Nemoguće je nositi na sebi dvije tkanine - nebesku i zemaljsku.
Oni koji su očišćeni krvlju Isusa Krista kroz vjeru u Nebeskoj svetinji kroz službu Isusovu - imaju na sebi plašt Kristove pravednosti koja je istkana za nas na križu na potki Kristova tijela u osudi grijeha za grijeh u tijelu, provukao osudu kroz drugu smrt svojom smrću kojoj se suobličavamo da bismo bili stvarno obućeni u plašt tkanine Novog čovjeka..Aktivna Kristova pravda u nama u Novom čovjeku , čovjeku rođenom u Kristovoj smrti - pokazuje se u djelima ljubavi među neprijateljima Božjim kojima nosimo evanđelje.Stari se čovjek razapeo.Grijeh je izgubio silu - zakon, ali Zakon nije prestao..On se nalazi u ljubavi Božjoj što se pokazalo u jedinstvu pravde i milosti..Nije Bog prestao biti zakonodavac time što je sotona razotkriven kao neprijatelj Božjeg zakona..

more_horiz

Ah, nemoj komplicirati... U pitanju je kombinacija pamuka ili lana i vune. Provjeri u Lev 19,19.

more_horiz
Dizma je napisao/la:

Ah, nemoj komplicirati... U pitanju je kombinacija pamuka ili lana i vune. Provjeri u Lev 19,19.

O da, neću komplicirati, opravdani vjerom neće blagovati krvi niti će začinjati svađu oko Krvi Kristove koju blaguju kao i Njegovo tijelo...Srce ne može biti iztkano od dva mesa - mesa Kristova i mesa starog čovjeka.U tijelu starog čovjeka vlada smrt grijehom kojega je sila zakon, u tijelu Kristovom vlada život pravdom kojoj je sila ispunjeni zakon - ljubav.No struktura je ljubavi konkretna - činiti dobro a mrziti zlo - ispunjeni zakon..Činim ono što hoću neometan od mrtvoga grijeha - rako bi Pavao...
suobličen Kristovoj smrti...u kojoj je samo jedna tkanina koja se pokazala na nama - Božja pravednost...u kojoj smo se našli goli u novom šatoru
- novog čovjeka.

more_horiz

"
Znajući ovo da se stari naš čovek (grešno čovečanstvo) razape s Njime, da bi se telo grešno pokvarilo (učinilo nedelotvornim), da više ne bismo služili (robovali) grehu. Jer koji umre oprosti se od greha." Rim.6,6.7
Sveto Pismo uči da je sa Hristom na krstu razapeto i grešno čovečanstvo. Bog je problem greha rešio tako što nas našim saraspećem smrću doveo na teren koji više nije podložan zakonu smrti po kome je plata za greh smrt. "Jer ja zakonom zakonu umreh da Bogu živim; s Hristom se razapeh." Gal.2,19 Bog je dobro upoznao novog čoveka koji je nastao padom u greh, a to je da je tom čoveku greh postao mio kao i sam život. Zato je znao da nas ne može odvojiti od greha u nama samima. On nije došao da nam uzme greh na krst a nas ostavljajući bez greha. On nas je uzeo cele na krst. Tamo se desilo razdvajanje greha u Hristu, Njegovom smrću. Tamo smo mi umrli.Na ovaj način nam se otkriva nešto od tajne krsta. Poštovanje krsta bez Hrista nema nikakvog smisla, a poštovanje Hrista bez nas na krstu nije potpuno. Dragi čoveče, pomisli na to da je tvoj grešni život tamo prekinut. Možda nećemo odmah razumeti kako je to moguće, niti ćemo jasno sagledati sve strane ove tajne, ali možemo verom pogledati tamo.
. Hristovog groba tamo nema. On je umro tebi, ne sebi. Zato ti je ostavljen izbor hoćeš li da umreš i u sebi, prihvatajući Hrista koji je umro tebi.
.
Iskustvo raspeća sa Hristom nas odvaja od sile sveta, koji nas vuče da smrt svog starog čoveka ne zadržavamo u iskustvu Greh ima veze sa starom ljudskom prirodom, ali sa novom nema ništa."A ja Bože sačuvaj da se čim drugim hvalim osim krstom Gospoda našeg Isusa Hrista, kog radi razape se meni svet, i ja svetu.". Gal.6,14. Isto tako nas spasava od najtežeg greha kao što piše David u Psalmu: "I od voljnih sačuvaj slugu svog, da ne ovladaju mnome. Tada ću biti savršen i čist od velikog prestupa." Ps.19,13.
" U Hristovom krstu mi vidimo neiscrpni izvor snage koja može da nas učini delotvornima i uspešnima u duhovnom životu... Na sigurnost pobede i zagarantovani uspeh u borbi vere, svaki pojedinac može računati samo ako svoj pogled upravlja na Hristov krst. I ukoliko je srce dublje skriveno u Hristu, utoliko je sigurnije da će naslediti neprolazna blaga večnosti." ..." Duši paralisanoj grehom život može biti darovan samo zahvaljujući delu koje je Začetnik našeg spasenja ostvario na krstu" .6BC 112-113.1084
Krst predstavlja centralnu temu Svetog Pisma kroz koju razumemo sve ostale. Duh proroštva kaže: "Hristos na Golgoti privlači pažnju i izaziva divljenje, i na kraju će pobediti sve sile zemlje i pakla. U krstu su usredsređeni i iz njega proističu svi mogući uticaji. On je veliki centar koji sve privlači, jer je na njemu Hristos položio život za pali ljudski rod. Ta žrtva je prinesena da omogući povratak u njegovo prvobitno savršenstvo. Čak i više od toga, ona omogućava čoveku potpuni preobražaj karaktera čineći ga više nego pobednikom.
Oni koji Hristovom snagom pobede velikog neprijatelja Boga i ljudi, zauzimaće u nebeskim dvorovima položaj viši od anđela koji nikada nisu pali.
`Kad ja budem podignut sa zemlje´kaže Hristos, `sve ću privući k sebi`. Ako ne postoji uticaj povoljan u korist krsta, on ga stvara. Tokom generacija koje su dolazile, istina za dotično vreme otkrivala se kao `sadašnja istina`. U Hristu raspetom na krstu ispunilo se proročanstvo: `Milost i pravda srešće se, pravda i mir poljubiće se` Na taj način krst je pokrenuo svet
."

more_horiz
Tamo na Golgoti
stoji isusov križ
kao znak žrtve i ljubavi.

more_horiz
Noemi je napisao/la:
Tamo na Golgoti
stoji isusov križ
kao znak žrtve i ljubavi.

Spznaja križa počinje na križu - za razliku o spoznaji križa ispred križa.Upućujem nas na razapinjanje sebe i oblaćenje u novog čovjeka kroz iskustvo Kristove smrti - kroz suoblićenje u stvarnosti..

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply