Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Nedjeljni Zakon

power_settings_newLogin to reply
5 posters

descriptionNedjeljni Zakon - Page 4 EmptyRe: Nedjeljni Zakon

more_horiz
Biblijski stav je da svatko ima, ako nikakvu posebnu spoznaju, onda barem savjest (kao što naš brat i kolega Daniel lijepo kaže na temelju Rimljanima poslanice..).
Istina je da subotu nije toliko jednostavno shvatiti isključivo pomoću savjesti, ali, uostalom, zar nam je naša grešna, iskvarena savjest jedini vodič, koji nam pokazuje volju Božju, koji nas uči što je moralno, a što nije?? Zamislimo se nad ovim... Naša savjest je iskvarena! Ona nam nije dovoljna! Nju mi možemo ušutkati na 1001 način... Tko god kaže da je Zakon Božji upisan u srce svakog čovjeka, u tom smislu da svaki čovjek ima tako dobru savjest, da točno zna što je moralno, a što nije - taj neka se zapita koliko je obraćen i ponizan! To što naša savjest ne shvaća važnost subote sama po sebi, ne znači da subota nije moralna zapovijed! Na kraju krajeva, zar nije Isus morao objašnjavati, ne samo subotu, nego također je objašnjavao i držanje ostalih zapovijedi iz Dekaloga - Isus je učio ljude da UBITI ne znači samo fizički ubiti, nego i mrziti...da PRELJUB nije samo fizička stvar, nego i želja!!! Zašto je Isus ljudima morao pojašnjavati Deset Zapovijedi, ako su one bile zapisane u njihovim srcima?????
ZATO ŠTO NITKO OD NAS NEMA DOVOLJNO "SLUHA" ZA MORAL I ZA BOŽJI ZAKON, SAM PO SEBI! NITKO!!! SVI MI MORAMO TRAŽITI BOGA SVIM SRCEM SVOJIM, I TEK TADA ĆEMO GA NAĆI!!! NITKO NEMA TAKO JAKU SAVJEST, DA SE NE TREBA PUNO MUČITI DA SHVATI ŠTO JE BOŽJA VOLJA, NE!! SVI MI NJEGA MORAMO ČEZNUTLJIVO TRAŽITI, MORAMO UPREGNUTI SVAKI ATOM SNAGE DA GA NAĐEMO!!! AKO TO NE UČINIMO, NEMAMO IZGOVORA ZA NEZNJANE I ZA NEPOSLUŠNOST!!!

Pavao je u Rimljanima 14 rekao da svatko mora biti potpuno UVJEREN u svoju vjeru i da će tada biti spašen. Ja se s ovim, naravno, slažem. Međutim, čini mi se da tu postoji opasnost, da ljudi ne razumiju ili NE ŽELE RAZUMJETI, što to znači biti potpuno uvjeren u nešto? To NE ZNAČI imati neki svoj pogled na stvari i držati se toga "ko pijan plota" dok ne umrem...bez obzira koliko me bilo tko uvjeravao... NE!!! Kad Pavao ovdje kaže da trebamo biti uvjereni, on podrazumijeva, prije svega poniznost i stalno traženje istine!!! Čovjek treba stalno, neprestano biti otvoren za rad Božjeg Duha, otvoren za nove, dublje spoznaje. Ako neki čovjek nije ovakav, on tada sigurno nije obraćen (2. Tim. 3:7 - mislim da tu piše da su ljudi u svijetu takvi, da stalno UČE, a nikad ne dođu do SPOZNAJE ISTINE!).
DAKLE: smatram da JEST MOGUĆE da netko ne svetkuje subotu, a svejedno bude spašen. Isto kao što je moguće i da se netko klanja kipovima, a da bude spašen. Međutim, bit će spašen samo onda, ako nije još dobio tu spoznaju (unatoč tome što je potpuno iskren i ponizan pred Bogom i spreman da uči...). A RECITE MI KOLIKO NA SVIJETU IMA TAKVIH VJERNIKA, KOJI SU STALNO OTVORENI GLASU BOŽJEG DUHA, SPREMNI NA PROMJENU, SPREMNI DA IH BOG PODIGNE NA VIŠU RAZINU, DA IM PROŠIRI HORIZONTE? KOLIKO IMA PONIZNIH? Ponizni će biti spašeni, ako baš hoćete definiciju... PONIZNI!!

p.s. Ispričavam se, ako sam odlutao od teme, ali činilo mi se da je ovo jedno od važnijih pitanja u ovoj raspravi...

more_horiz
a daj se ne deri...ne govorim ja o savjesti nego o Duhu Svetom...imaš pravo za poniznost...no da li si ti ponizan?

more_horiz
Justine koji Boziji dar imas kad smo kod nivoa.Govoris li u jezicima ili imas dar prorostva ili samo spoznaja subute>

more_horiz
Braćo, ne napadam ja nikoga, ja samo objašnjavam... Wink
Nemojte se ljutiti na mene...

more_horiz
Daniel je napisao/la:
a daj se ne deri...ne govorim ja o savjesti nego o Duhu Svetom...imaš pravo za poniznost...no da li si ti ponizan?

Daniele, brate i prijatelju, pa nemam ja ništa protiv tebe, ustvari - simpa si mi... Wink
Čuj, jel bi mi htio sad objasniti to što si gore napisao da govoriš o Svetom Duhu? Baš me zanima tvoj stav... ti imaš duboke misli... možda mi proširiš horizonte... ozbiljno ti kažem, ne zezam te! Ja sam spreman da učim.

more_horiz
Ruta ti je dobro rekla, treba se moliti za darove Duha Svetoga...jer što će ti Zakon i obnašanje Zakona ako nemaš Ono što te opečaćuje (DA, Duh Sveti je pečat Božji, ne subota), a to je Duh Sveti...

10 djevica tako jasno ilustriraju plamen Duha Svetoga u vjerniku, Duh Sveti je taj koji mjenja čovjeka, ne Zakon. Onaj koji ima Duha Svetoga, koji je kršten Duhom Svetim AUTOMATSKI zna, jer mu Duh nalaže, što je krivo a što nije.

Biti budan znači imati oči i uši čuti Duha Svetoga i kako On djeluje, a ne kopati od knjižurinama i knjižurinama tražeći jedan jedini citat koji će biti pobjedonosni za nekoga koji tvrdi drukčije...a onda možda biti i u krivu u vezi toga na kraju...zamisli ti tog srama da pred Bogom moraš odgovarati za svoja učenja koja su kriva pred Njim...a još si se i ponosio tim učenjima, i kako ti najbolje znaš...

Duh je rješenje, Duh koji mjenja čovjekov duh koji je vječan, Duh pečati čovjekov duh u život, a ne u smrt...

ti kažeš da bi htio učiti....ako bi htio učiti moli se Bogu za Duha Svetoga, da ti Ga da u količinama koje On hoće, neka te Duh Sveti vodi po Riječi koju je On inspirirao, neka ti pokaže bar malu realnost duhovnog svijeta. Neka ti pokaže tko je bio Isus Krist i zašto je nemoguće da je On prestao postojati za 3 dana u grobu.

ovo su delikatne teme koje ti detaljno provodiš i sistematitiraš, a tiču se cijele Biblije i cijele kršćanske teologije, jer jedna mala kriva sitnica vodi do promjene cijele kršćanske teologije...a time i do krivih učenja...

veoma si pametan, mnogo mnogo pametniji od mene, ali treba nekak imat mudrosti zapravo razumjet što je Krist napravio na Križu, i kakva je to Milost potekla iz tog Križa...

treba razumjet ulogu Izraela u posljednima danima, treba vidjeti Izrael ne kao nešto što je otpalo od Boga zauvijek, nego nešto što je Bogu milo i drago, ali još uvijek pod prokletstvom...

Izrael je Ključ posljednih vremena

more_horiz
Daniele, žao mi je što imaš takvo mišljenje o meni.
Ja nisam legalist.

more_horiz
Pecat je Duh Sveti, to je istina jer tako pise. Duh Sveti zapecacuje za spasenje. To je ono sto je nama danas vise nego ista potrebno.

Ali dozvolite mi da vam kazem ono sto ja vidim u tome a povezano je sa Subotom. Subota u sebi nosi pojam odmora od svojih napora, od svog truda da postignemo spasenje miloscu a ne od dela. Kada Sveti Duh udje u nas, i On nas zapecati svojim odmorom, kroz svoju silu IZBAVLJANJA nase duse, mi smo utonuli u vecni Subotni odmor od svih dela svojih.
I tada ja, kroz iskustvo ODMORA u Moci Duha Svetoga, pocivam i svesno sa ljubavlju svetkujem Subotni sedmicni dan, za, pazite ponavljam, za fizicki, telesni i psihicki odmor, od svog rada u taj dan, odvajam ga za zajednicu, za druzenje sa Isusom Hristom Gospodom u pristunosti milosti zapecanjenja Duhom Svetim.

Medjutim, kao da ne poznajemo svi porive milosti u nama, kada nam Sveti Duh govori o odmoru koji zeli da nam daruje.

A on nije samo duhovan, to jest nije samo duhovno zapecacenje vec je i telesan, fizicki ili psihicki. Zato ja, pa i neki drugi vidimo pecat Bozji u Suboti i smatramo je pecatom Svetoga Duha.

Medjutim, ko ce se sada o tome raspravljati ako drugi to vide drugacije.

Svako dobro, i malo vise opreznosti kada o tome govorimo. A koliko vidim ovo je tema o nedeljnom zakonu.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply