Krizostom je napisao/la: Citirat ću R. Ricea:
Ovo je možda najtamnije, najmanje atraktivno učenje u adventističkoj teologiji. Izgleda da su svi oni koji ne dijele određena uvjerenja o suboti zakleti neprijatelji Božji. Za mnoge je ovakvo vjerovanje suviše arogantno i sebično jer izgleda kao da adventisti vjeruju da ih njihovo zanimanje za subotu čini Božjim miljenicima. Da bismo izbjegli ovakav dojam, moramo obratiti pažnju na nekoliko činjenica.
Prvo, potrebno je isticati da je subota Božji dar svim ljudima. Adventisti se trebaju truditi da taj dar učine dostupnim i drugima, a ne da čestitaju sebi što ga posjeduju. Drugo, adventisti se moraju kloniti legalističkog duha koji mnogi ljudi povezuju s držanjem subote. Nitko nije spašen držanjem zakona, pa bilo da se radi i o četvrtoj zapovijedi. Potrebno je da iz subote uklonimo legalističke primjese i u našim shvaćanjima i u našem iznošenju te istine drugima.
Treće, možda i najvažnije, adventisti ne smiju zaboraviti da svetkovanje subote i nedjelje poprima ovakvo dramatično značenje samo u okviru određene povijesne situacije. Svetkovanje nedjelje postaje "žig zvjerin" tek onda kada ljudi jasno razumiju istinu o izboru prvoga dana od odmora. To vrijeme još nije došlo, prema tome, teološki je netočno i osobno neodgovorno govoriti o bilo kome da sada posjeduje žig zvjerin.
Stoga Danijele, bez obzira što će drugi forumaši reći, ja se slažem sa ovim posljednjim rečenicama dole...
Prema Otkrivenju 13,11-18 Druga Zvijer u službi prve Zvijeri koja načinja kip prev Zvijeri kako bi se po nalogu tog kipa o poklanjanju prvoj Zvijeri pobili svi koji joj se neće pokloniti..Zvijer čini da svi... udare sebi žig..
Udariti sebi žig - znači dobrovoljno - poslušati..možda i uz malo nećkanje...
U Otkrivenju 18,4 u ponovljenoj , drugoj anđeoskoj opomeni o padu Babilona daje se vrijeme milosti za preispitivanje svog sudioništva u Babilonskim grijesima .. to je vrijeme kada su babilonski grijesi doprli do neba..Necjelovito svjedočanstvo o Suboti , istrgnuto iz dinamične cjeline Troanđeoske istine - iz sadašnje istine - nanosi fanatičnim legalizmom štetu opomeni o opasnosti sudjelovanja u babilonskim grijesima svojim ispraznim formalizmom i nenavođenjem argumenata o sladosti obnoviteljske duhovne miline svetkovanja Subote u Gospodaru od Subote..
Tko u sebi ima Krista neće reći Suboti - bježi od mene- ja u sebi imam
umbra luci viventis, ne treba mi svjetlo koje nije pravo svjetlo moga nutarnjeg svjetla.
Subotari koji u sebi nemaju Krista - ne drže Zakon, nemaju istinsko svjetlo o suboti, njihovo je nutarnje svjetlo - sjena neistinitog svjetla , oni nisu iskusili duhovnu nasladu odmora i obnove u Kristu...Ispitajte sami , objektivno, po pravome svjetlu , koju vam pravu duhovnu nasladu miline dana od odmora pruža - subota ili nedjelja?!Da li je vaša milina suobličena Kristovoj milini ispunjenja Zakona, ako li svetkujete dan od odmora prema nutarnjem svjetlu kao sjeni izvanjskoga svjetla, da li je vaše svjetlo došlo od Boga u Duhu Svetom i svjedočanstvu Riječi, gospodari li vašim umom Duh Sveti - donosite li djela Gospodara ljubavi koji je Gospodar Zakona?Odbacio li je Zakon time što ga je ispunio, zakon koji se dodade grijeha radi, jer ga je nestalo iz naših srca Adamovim prijestupom.?Kako je On ispunio Zakon - ljubav koju Vam je dao zar u sebi ne osuđuje grijeh.Ljubi li ljubav grijeh ili se drži svetosti, svoga neprevarljivog uma koji je u Kristu osudio grijeh za grijeh u tijelu da bismo mi mogli biti ispunjenje Njegove pravde.Kaže li pravda - ne treba mi Zakon,
On je u meni od početka Jagnjeta zaklanog, ja sam sila života - ljubav svetosti bez zakona ?!Kaže li svetost sama sebi - ne treba mi zakon jer sam pravedna?!Nisam pod zakonom ali stavljam pod zakon ...
Zadnja promjena: ; uto 30 sij 2007, 16:02; ukupno mijenjano 1 put.