Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Riječ Života

power_settings_newLogin to reply
+29
jakob
apostol
Južnjak
dubec
Gubavac
Caesar
stjepan
Debora
magdalena
Vjerna
NKL
zlatani
diamond
emanuel
Istina
Feba
Justin
Euro
dragan
Totus Tuus
Mila
Sinke
Daniel
dominik
kainos
ziger
braslav
Izrail
forestsilvy
33 posters

descriptionRiječ Života - Page 21 EmptyRe: Riječ Života

more_horiz
I pismo nije tu da ga prilagođavamo sebi već da sebe prilagodimo onome što Pismo od nas kao sljedbenika Isusovih i traži. Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

more_horiz
Psalam 19,1Nebesa pripovijedaju slavu Božju, djela ruku njegovih navješćuje svod nebeski:
Psalam 19,2Dan na dan šapće on tu vijest, noć na noć donosi on taj glas.
Psalam 19,3To nijesu govori, nijesu riječi, kojima se glas ne razabira:
Psalam 19,4U sav svijet prodire povik njihov, riječ njihova do na kraj zemlje! Suncu je stvorio šator na njima.
Psalam 19,5Ono izlazi kao zaručnik iz ložnice svoje; veseli se kao junak, da dobije trku:
Psalam 19,6Na rubu neba izlazi, okreće se istom na drugom kraju; ništa se ne može skriti žaru njegovu.
Psalam 19,7Zakon je Gospodnji siguran vođa, provodi dušu; svjedočanstvo je Gospodnje pouzdano, čini luđake mudracima.
Psalam 19,8Zakon je Gospodnji savršen, veseli srce; naredbe su Gospodnje čiste, prosvjetljuje oči.
Psalam 19,9Riječi su Gospodnje svete, ostaju zauvijek; odluke su Gospodnje istinite, pravedne sve kolike.
Psalam 19,10Dragocjenije su od zlata, od mnogoga čistog zlata; slađe su od meda, što teče iz sata.
Psalam 19,11I sluga se je tvoj dao prosvijetliti od njih; tko ih drži, ima veliku plaću.
Psalam 19,12A pogrješke - tko će ih znati? Očisti me od skrivenih!
Psalam 19,13I od strasti sačuvaj slugu svojega; ne daj da vladaju nada mnom; tada ću biti čist, slobodan od teške krivnje.
Psalam 19,14O da bi ti se riječi usta mojih dopale, misli srca mojega, Gospode, utočište moje i Spasitelju moj!

more_horiz
Gubavac je napisao/la:

Prvo i čisto kršćanstvo je ono kakvo su propovijedali i živjeli apostoli kao što nam i Pismo govori. A sve ovo što si ti napisao vezano uz marijino djevičanstvo i slično jest stupilo na snagu kada je Konstantin oženio kršćanstvo i paganizam. Jer su sve religije onog vremena imali božicu pa je tako i kršćanstvo moralo dobiti svoju. Sve tvoje riječi koje si izrekao govore protivno svemu onome što kaže Riječ . Tako da si malo razmisliš o tome što pišeš. A moju izjavu gore potvrđuje povijest tako da ako ne vjeruješ prostudiraj malo povijest. Čisto i temeljno kršćanstvo su imali apostoli i čisto i tmeljno kršćanstvo ima Sveto Pismo. A u njemu nema traga kompromisu i paganizmu koji danas vlada u kršćanstvu. Sve moje navode potvrđuje riječ jer stoji pisano da će se to sve desiti i povijest koja potvrđuje istinitost svega u Pismu napisanoga. Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

Teške riječi su izrečene i nadam se da si svjestan kako ćeš nam morati podastrijeti izvjesne dokaze... proučio jesam povijest u izvjesnoj mjeri i uvjeravam da tvoji stavovi nisu ništa drugo nego odjek jednog vrlo popularnog mita fundamentalističkih krugova koji služi da bi se vjernike odvuklo od proučavanja objektivnih izvora te eventualne spoznaje istine o katoličkim vjerovanjima. Tvrdnja da Mariju netko smatra božicom zasigurno spada u najgora moguća iskrivljivanja katoličkih učenja i ovim putem te pozivam da to argumentiraš konkretnim dokazima, u protivnom će objektivni promatrač vrlo lako moći prepoznati da širiš lažne optužbe o vjerovanjima Katoličke crkve.

S Konstantinom se nije dogodila baš nikakva promjena u ispovijesti vjere, štoviše njegova vladavina ima vrlo pozitivne zasluge za kršćanstvo jer osim što je kršćanstvo dobilo slobodu vjeroispovjesti time je bilo omogućeno održavanje prvog sveopćeg sabora na kojemu je osuđeno arijansko krivovjerje i stvorena stabilna podloga za učvršćivanje i razvoj vjere - nemojmo zaboraviti da ubrzo slijedi i Carigradski sabor na kojem je i službeno potvrđeno božanstvo Duha Svetoga, pa odmah potom sinoda u Rimu koja utvrđuje kanon svetih knjiga, a u slijedećem stoljeću opet dva ekumenska sabora na kojima se raspravlja o odnosu Kristove božanske i ljudske naravi. Sve bi to bilo teško zamislivo da nije bilo Konstantina i Milanskog edikta kojim kršćani dobivaju slobodu vjeroispovjesti, a čisto i temeljno kršćanstvo u aspektu vjerovanja zadržano je kroz čitavu povijest u Katoličkoj crkvi kojoj je Krist, izgrađenoj na Petru i njegovim nasljednicima, zajamčio da je vrata paklena (odnosno, krivi nauci koji vode u zabludu i propast) neće nadvladati. To čisto kršćanstvo držalo se apostolske Predaje u svojim počecima i kroz ćitavu povijest, i nije imalo sveto Pismo kao kanoniziranu zbirku tekstova sve do već spomenutih sinovda (Rim 382., pa Hipon 393. i Kartaga 397.) kada ga je po vlasti ključeva utvrdila Crkva - dakle s povijesne strane potpuno je pogrešno govoriti da su prvi kršćani imali sv. Pismo. Netočno, imali su knjige koje će kasnije postati dijelom kanona sv. Pisma, a jedinstvo poklada vjere činila je sv. Predaja koju danas i Riječ života kao i tvoja zajednica ne prihvaćaju. U tom pogledu ne možete imati vjeru prvih kršćana, jer oni nisu prihvaćali načelo ''sola Scriptura''.

I evo sad te pozivam da zajedno proučimo što su to vjerovali prvi kršćani - ako su prvi kršćani doista ispovijedali ona specifična vjerovanja Riječi života, a s Konstantinom dogodila radikalna promjena te umjesto toga uvedena specifično katolička vjerovanja - povijest će to vrlo lako pokazati. Tada sigurno nećemo prije početka 4. st. naći spomen o Marijinom trajnom djevičanstvu, stvarnoj prisutnosti, misnoj žrtvi, sakramentima, štovanju svetaca i molitvi za mrtve, a ako su naprotiv prvi kršćani ispovijedali istu vjeru koju imaju danas katolici, moći ćemo vidjeti da su sva vjerovanja prisutna i prije Konstantina, i nakon njega pa sve do današnjih vremena. pa provjerimo sami:

http://www.catholic.com/library/fathers_know_best.asp

Odabereš li koju god temu, naći ćeš mnoštvo izvadaka iz spisa crkvenih otaca i uglednih kršćana koji od samih početaka podržavaju katolička učenja. Uzmimo primjerice Marijino trajno djevičanstvo, stvarnu prisutnost te štovanje svetaca i anđela:

http://www.catholic.com/library/Mary_Ever_Virgin.asp
http://crkvadok.sosblog.com/Crkveni-dokumenti-b1/Ranokrsaanski-izvori-o-Marijinom-trajnom-djevieanstvu-b1-p4.htm

http://www.catholic.com/library/Real_Presence.asp
http://crkvadok.sosblog.com/Crkveni-dokumenti-b1/Ranokrsaanski-izvori-o-stvarnoj-prisutnosti-Isusovog-Tijela-i-Krvi-u-euharistijskom-sakramentu-b1-p17.htm

http://www.catholic.com/library/Intercession_of_the_Saints.asp
http://crkvadok.sosblog.com/Crkveni-dokumenti-b1/Povijesni-izvori-o-stovanju-anoela-i-svetaca-b1-p6.htm

Kao što vidimo, u sva tri spora povijest nepobitno svjedoči u prilog katolika - i prije i nakon 4. st. i kroz čitavu povijest imamo dokaze da su kršćani vjerovali u sva tri učenja. Dok s druge strane ne postoje nikakvi dokazi da bi ikoji eminentan crkveni čovjek osporavao bilo koje vjerovanje sve do pojave famoznog Konstantina, koji u tom pogledu uopće ne zaslužuje našu poznornost jer se ništa nije dogodilo njihovim nastupom. Trebalo je puna 4 stoljeća da se javi prvi kršćanin koji osporava Marijino trajno djevičanstvo - bio je to Helvidije protiv kojeg Jeronim piše vrlo opsežan spis o Marijinom djevičanstvu, a isto vjerovanje držali su prvi reformatori. Uvjerimo se sami:

http://www.catholic.com/thisrock/2000/0007sbs.asp

''The Protestant reformer John Calvin seconded Jerome: "Helvidius has shown himself too ignorant, in saying that Mary had several sons, because mention is made in some passages to the brothers of Christ" [quoted by Bernard Leeming, Protestants and Our Lady, 9]. Martin Luther agreed with Calvin that Mary was always a virgin, as did Ulrich Zwingli: "I esteem immensely the Mother of God, the ever chaste, immaculate Virgin Mary" [E. Stakemeier, De Mariologia et Oecumenismo, K. Balic, ed., 456].''

Dakle ljudi od kojih je Riječ života preuzela biblijski kanon njihovog istomišljenika Helvidija nazivaju neznalicom i ističu da veoma časte vazda čistu djevicu Mariju - mislim da nam je to dovoljan dokaz. A za stvarnu prisutnost je trebalo još duže - tek u 11. st. javio se Berengar iz Toursa koji je krenuo osporavati isto učenje, što je naposlijetku bio povod službenoj definiciji IV. lateranskog sabora o transupstancijaciji. Prije toga nijednog jedinog zapisa da bi itko osporavao ovo apostolsko učenje, dok nasuprot imamo desetine, pa čak i stotine spisa koji svjedoče u prilog katoličkog nauka. Isto je i s molitvama za mrtve gdje su već prvi kršćana protiv kojih su vršeni progoni, na zidovima katakombi i na grobovima ispisivali molitve kako mrtvima, tako mučenicima za koje su vjerovali da imaju posebnu moć zagovora kod Boga. Eto prijatelju o tome govori povijest i vrlo je uvjerljivo na katoličkoj strani, dok s druge strane nijednog zapisa koji bi dao sugerirati da su kršćani imali vjerovanja zajednice Riječ života.

S. P. D.

more_horiz
Možeš reći što god želiš ali povijest jest svoje rekla i potvrdila Sveto Pismo jer na kraju krajeva Sveto Pismo pokazuje i upućuje na sve što će se dešavati sa crkvom kroz povijest . Zato i imamo Otkrivenje Isusa Krista. Neka svatko čini po savjesti svojoj .Hvala. Bog s vama.

Ivan 12,47Tko čuje moje riječi, ali ih ne drži, ja mu neću suditi, jer ne dođoh da sudim, nego da spasim svijet.
Ivan 12,48Tko
prezire mene i ne prima riječi mojih, ima već suca svojega: Riječ, koju
sam ja navijestio, ona će mu suditi u posljednji dan.

more_horiz
Gubavac je napisao/la:
Možeš reći što god želiš ali povijest jest svoje rekla i potvrdila Sveto Pismo jer na kraju krajeva Sveto Pismo pokazuje i upućuje na sve što će se dešavati sa crkvom kroz povijest . Zato i imamo Otkrivenje Isusa Krista. Neka svatko čini po savjesti svojoj .Hvala. Bog s vama.

Ivan 12,47Tko čuje moje riječi, ali ih ne drži, ja mu neću suditi, jer ne dođoh da sudim, nego da spasim svijet.
Ivan 12,48Tko

Upravo tako... u ovome se obojica slažemo. Pozdrav.

more_horiz
Gubavac je napisao/la:

Ivan 12,48Tko

Zašto onda ne čuješ Riječi o Apostolskoj Predaji ( Tradiciji ) ?

Hvalim vas što me se u svemu sjećate i držite se predaja kako vam predadoh.
1 Korićanima 11:2

Stoga braćo, čvrsto stojte i držite se predaja u kojima ste poučeni bilo našom riječju, bilo pismom.
2 Solunjanima 2:15

Da slušaš Sveto Pismo, znao bi gdje se u Starom Zavjetu "spominje" rasprava nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona ( Poslanica Jude Apostola 1:9 ), Usmena Predaja Apostola koja nije zapisana u Svetom Pismu i koja je konačan dokaz da Reformirane Crkve nemaju puninu nauka koju imaju Katolici i Pravoslavci što se tiče spoznaje Biblije.

more_horiz
Judina poslanica se nalazi u Svetom Pismu. Isto tako sve što je Bog htio da se nalazi u Pismu u Pismu je i zapisano. Sve van Pisma može biti svačiji produkt te produkt svakavih okolnosti(političkih i inih) i kao takvo nema snagu i važnost kao samo Pismo. Bog je po tom pitanju veoma jasan U samom Pismu. Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

more_horiz
Gubavac je napisao/la:
Judina poslanica se nalazi u Svetom Pismu. Isto tako sve što je Bog htio da se nalazi u Pismu u Pismu je i zapisano. Sve van Pisma može biti svačiji produkt te produkt svakavih okolnosti(političkih i inih) i kao takvo nema snagu i važnost kao samo Pismo. Bog je po tom pitanju veoma jasan U samom Pismu. Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

Ovo ne može stajati. Ako apostol Juda u svojoj Poslanici, sastavnom dijelu Svetog Pisma, tvrdi da postoje vanbiblijski izvori spoznaje i citira ih, tada tko tvrdi da je Biblija jedini izvor vjere prkosi i Bibliji i apostolu.

Nigdje u Bibliji ne piše da je Bog ostavio knjigu za spoznaju Svoje vjere- već Crkvu. Ako apostoli vjeruju da postoje istine van Pisma, zar možemo tvrditi da su krivo shvatili Isusa?

more_horiz
Pismo jest mjerilo. Sve van Pisma se stavlja u svjetlost samoga Pisma. Ako informacije koje daje knjiga ili film ili bilo što kontradiktorne onomu što naučava Pismo od đavla su i kao takvi se odbacuju. Što misliš zašto nam je ostavljeno Pismo ? Radi odgajanja u pravednosti i raspoznavanje obmane u onome što čitamo i gledamo. Radi uvidanja ljubavi i milosti koju nam je iskazao Bog . U Pismu jest život jer Pismo svjedoči za Onoga koji nas je svojom ljubavlju i milošću otkupio.Hvala. Bog s vama.

Psalam 119,104Od propisa tvojih zadobih razboritost, zato mrzim na svaki put lažni.
Psalam 119,105Riječ je tvoja svjetionica nozi mojoj, svjetlo na stazi mojoj.
Psalam 119,106Zakleh se i hoću to držati, da slijedim pravedni zakon tvoj,
Psalam 119,107Poništen sam veoma, Gospode, po riječi tvojoj daj mi da nađem život!
Psalam 119,108Primi milostivo žrtve usta mojih, Gospode, i nauči me poznavati naputke tvoje!
Psalam 119,109Život svoj nosim uvijek u ruci svojoj, ali zakona tvojega nikada ne zaboravih.
Psalam 119,110Bezbožnici mi metnuše zamke, ali ja ne odstupih od zapovijedi tvojih.
Psalam 119,111Baština su moja zauvijek svjedočanstva tvoja, jer su samo ona slast srcu mojemu.
Psalam 119,112Prignuh srce svoje, da vršim naredbe tvoje dovijeka, bez kraja.
Psalam 119,113Nestalni su mi mrski, a ja nauku tvoju zavoljeh.
Psalam 119,114Ti si mio brana i štit, čekam riječ tvoju.
Psalam 119,115Odstupite od mene, zločinci, jer hoću da držim zapovijedi Boga svojega.
Psalam 119,116Podupri me po riječi svojoj, da živim, i nemoj me osramotiti u nadanju mojem!
Psalam 119,117O, pomozi mi, da se spasim i da se vazda veselim naredbama tvojim!
Psalam 119,118Odbacuješ sve, koji ostavljaju naredbe tvoje, jer je mišljenje njihovo isprazno.
Psalam 119,119Kao troske držiš sve bezbožnike na zemlji, zato volim svjedočanstva tvoja.

more_horiz
Pismo jest mjerilo. Sve van Pisma se stavlja u svjetlost samoga Pisma. Ako informacije koje daje knjiga ili film ili bilo što kontradiktorne onomu što naučava Pismo od đavla su i kao takvi se odbacuju. Što misliš zašto nam je ostavljeno Pismo ? Radi odgajanja u pravednosti i raspoznavanje obmane u onome što čitamo i gledamo. Radi uvidanja ljubavi i milosti koju nam je iskazao Bog . U Pismu jest život jer Pismo svjedoči za Onoga koji nas je svojom ljubavlju i milošću otkupio.Hvala. Bog s vama.

Sve ovo stoji- ali i samo će ti Pismo reći da nije jedino ostavljeno.

Ako Biblija za sebe govori da nije jedini izvor vjere, već da postoje i Usmene Predaje ( 1 Korićanima 11:2, 2 Solunjanima 2:15 ) tko može reći Bibliji na koji je način čitati?

Primjerice- znamo da je Usmena Predaja o raspravi nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona Biblijska- spominje je apostol Juda, dakle znamo sigurno da je istinita. Ali gdje u Bibliji piše išta o tome? Gdje se u Starome Zavjetu spominje da se nad Mojsijevim tijelom desila rasprava Mihaela i demona?

Nigdje. Ovo je Usmena Tradicija koja dokazuje da Biblija nije jedini izvor vjere- niti je bila apostolima ,niti je jedini izvor vjere današnjoj Crkvi.

Aleluja! Pozdrav u Isusu Kristu!

more_horiz
Ali je zapisana u Bibliji što znači da ima svoje mjesto. I to je ono što tvrdim. Sve što je na našu dobrobit i spoznaju dano je u Pismu. Sve ostalo se stavlja u svjetlost Pisma da bi se utvrdilo da li je za nas dobro ili nije i da lije napisano istinito ili je laž i obmana.I samo se Pismu može vjerovato kao takvom pogotovo u današnje vrijeme kada laž i obmana vladaju a ljudi žive po svojoj volji. Danas usmena predaja i slično ne stoji jer ne znamo iz kojih namjera i pobuda se govori i iznosi. Imamo samo Riječ na čiji se sud možemo osloniti. Hvala. Bog s vama.

more_horiz
Ali je zapisana u Bibliji što znači da ima svoje mjesto. I to je ono što tvrdim.

Možeš li mi malo bolje objasniti to mjesto, kako ga ti vidiš? Meni to izgleda prilično kontradiktorno, da ti budem iskren, da se vjeruje da je Biblija jedini izvor vjere a u isto vrijeme da se smatra raspravu nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona autentičnom.

Sve što je na našu dobrobit i spoznaju dano je u Pismu. Sve ostalo se stavlja u svjetlost Pisma da bi se utvrdilo da li je za nas dobro ili nije i da lije napisano istinito ili je laž i obmana.I samo se Pismu može vjerovato kao takvom pogotovo u današnje vrijeme kada laž i obmana vladaju a ljudi žive po svojoj volji.

Ovo nitko ne sumnja. Pitanje je samo je li u Pismu piše da je jedini izvor vjere ili ne. Ako Biblija tvrdi da postoje Apostolske Tradicije, tada bi bilo laž tvrditi da ne postoje. Ja vjerujem Pismu, i siguran sam da svi želimo što više vjerovati u njega.

Danas usmena predaja i slično ne stoji jer ne znamo iz kojih namjera i pobuda se govori i iznosi. Imamo samo Riječ na čiji se sud možemo osloniti. Hvala. Bog s vama.

Ovo je, da budem iskren, nemoguće vjerovati. Ako su apostoli imali Usmene Predaje, one nisu mogle samo tako nestati ( nigdje u Bibliji ne piše da Usmene Predaje "prestaju" radi nečeg ).

Treba napomenuti, dakle, da ja isto tako vjerujem da se na Riječ možemo osloniti- ali isto tako vjerujem da Riječ govori o postojanju drugih izvora spoznaje o Bogu.

Drugim riječima, radi se o svojevrsnoj "zamjeni teza" koje nas dvoje imamo. Ti tvrdiš da si vjeran Bibliji tako što je smatraš jedinim izvorom vjere, ja smatram da sam joj vjeran upravo zato što je ne smatram tako. Smile

more_horiz
Bog je jedini izvor --- nema drugih izvora.A Pismo jest objava Božja koja se sastoji od objava koje su od Boga objavljene piscima same njegove objave. Tako da opet sve vodi samo ka Bogu. Usmena predaja jest opasna jer sadrži elemente koji nisu uvijek vezani uz Boga (čovjek je ipak sebičan pa mora malo ostaviti osobnog traga u svemu što radi).A to opet ovisi o onomu koji ju prenaša . Isto tako i pismena predaja ovisi o zajedništvu sa Bogom onoga koji piše. Tako da svaku objavu stavljamo u svijetlost one koja je dana od Boga. Da razjasnim pisci Pisma su bili od Boga nadahnuti kako govori i svjedoči samo Pismo. To su bili ljudi koji su se bezupitno predali Bogu i služili mu tako njihova predanost i vjerodostojnost ne dolazi u obzir jer inače dovodimo u pitanje samu Božju objavu koja je i znanstveno i povijesno-arheološki i promjenom koju čini u životu čovjeka kada joj otvori srce dokazala svoju vjerodostojnost, snagu i istinitost. Na kraju krajeva Krist je i sam rekao da Riječ svjedoči za Njega. Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

more_horiz
Kao što sam već rekao nema se smisla prepirati. Prepustimo radije svo vodstvo Kristu . Hrabrimo se i sokolimo se međusobno te se podupirimo. Pokažimo tu ljubav djelima a ne samo riječima . Pismo jest najjači svjedok Kristov i kao takav nije upitan. Njegova važnost u spoznaji i kršćanskom odgoju jest neprocjenjiva. I Bog ga je u svojoj ljubavi ostavio nama da možemo spoznati koliko nas zapravo ljubi . Isto tako nam je dao smjernice za kvalitetan ovozemaljski kršćanski život. Zato prepustimo svoje živote Kristu, otvorimo srce njegovoj Riječi i pustimo Kristu da nas oblikuje i pretvori u ljude kakve želi da budemo.Neka bude Njegova volja za naše živote svaki dan. Amen. Aleluja. Hvala. Bog s vama.

more_horiz
Gubavac je napisao/la:
Kao što sam već rekao nema se smisla prepirati. Prepustimo radije svo vodstvo Kristu . Hrabrimo se i sokolimo se međusobno te se podupirimo. Pokažimo tu ljubav djelima a ne samo riječima . Pismo jest najjači svjedok Kristov i kao takav nije upitan. Njegova važnost u spoznaji i kršćanskom odgoju jest neprocjenjiva. I Bog ga je u svojoj ljubavi ostavio nama da možemo spoznati koliko nas zapravo ljubi . Isto tako nam je dao smjernice za kvalitetan ovozemaljski kršćanski život. Zato prepustimo svoje živote Kristu, otvorimo srce njegovoj Riječi i pustimo Kristu da nas oblikuje i pretvori u ljude kakve želi da budemo.Neka bude Njegova volja za naše živote svaki dan. Amen. Aleluja. Hvala. Bog s vama.

S ovim riječima ohrabrio si moje srce. Neka nam bi bilo tako.
Tebi hvala, a slava i čast onome kome pripada: Isusu koji je Krist.

more_horiz
Bog je jedini izvor --- nema drugih izvora.A Pismo jest objava Božja koja se sastoji od objava koje su od Boga objavljene piscima same njegove objave. Tako da opet sve vodi samo ka Bogu. Usmena predaja jest opasna jer sadrži elemente koji nisu uvijek vezani uz Boga (čovjek je ipak sebičan pa mora malo ostaviti osobnog traga u svemu što radi).A to opet ovisi o onomu koji ju prenaša . Isto tako i pismena predaja ovisi o zajedništvu sa Bogom onoga koji piše. Tako da svaku objavu stavljamo u svijetlost one koja je dana od Boga.

Ovo uistinu nitko nema namjeru osporiti. Problem je što samo Sveto Pismo tvrdi da Usmene Predaje postoje, i da nisu izmišljene od čovjeka već dio plana Svemogućeg Boga.

Drugim riječima, nije pitanje je li Bog ostavio Sveto Pismo- svatko to zna.

Pitanje je da li li je Sola Scriptura ( vjera da je Biblija jedini izvor vjere ) Biblijski princip ili Lutherova usmena predaja koja nema nikakve podrške u Svetom Pismu.

Da razjasnim pisci Pisma su bili od Boga nadahnuti kako govori i svjedoči samo Pismo. To su bili ljudi koji su se bezupitno predali Bogu i služili mu tako njihova predanost i vjerodostojnost ne dolazi u obzir jer inače dovodimo u pitanje samu Božju objavu koja je i znanstveno i povijesno-arheološki i promjenom koju čini u životu čovjeka kada joj otvori srce dokazala svoju vjerodostojnost, snagu i istinitost. Na kraju krajeva Krist je i sam rekao da Riječ svjedoči za Njega. Hvala. Mir vam u Isusu Kristu Gospodinu našemu.

Dakle, da ja razjasnim- nitko ništa od ovog gore ne sumnja. Što ja ne razumijem u vašoj vjeri je na koji način pomirujete činjenicu da su apostoli pod nadahnućem Duha Svetoga citirali Usmene Predaje nezapisane u Pismu, a u isto vrijeme tvrdite da nisu mjerodavne? Ako je Duh Sveti koristio Usmene Predaje, znači da i On Sam drži do njih, i ako se netko tome suprotstavi u teškoj je kontradikciji sa Svetim Pismom. I love you

more_horiz
Gubavac je napisao/la:

Ali ja se stvarno ne prepirem. Ovdje smo da raspravljamo i da držimo jedan kulturan i svrsishodan dijalog. Neka nam naši razgovori budu svjedoci ljubavi i razumijevanja, te prijateljstva Katoličke Crkve i Adventista Sedmog Dana- ta i jednima i drugima je uzor Isus Krist. Upoznajmo jedni druge i ojačajmo se u Kristu!

more_horiz
Ti češ morati biti jasniji i objasniti što ti smatraš pod usmenim predajama? Kako ti definiraš iz svoje perspektive usmenu predaju? S obzirom na spoznaju koju imaš o Pismu? Juda nije usmena predaja kad je zapisan već stotinama godina. Po tome je onda cijelo Pismo usmena predaja jer ju je Bog usmeno objavio prorocima i patrijarsima i apostolima koji su za svjedočanstvo čovječanstvu to napisali jer je tako ;čini se, bila volja Božja inaće ne imali Sveto Pismo kao takvo. Ali to više nije usmena predaja. Imam osjećaj da ti pod time smatraš objave date van Pisma. Pa zar nisam to već rekao. Ako je objava u sukladnosti s Pismom nema problema. Ako nije e onda je đavao autor. Jer ništa što govori Duh Sveti neće i nemože biti protiv Boga i njegove volje i riječi koju je dao u Svetom Pismu. Jer u tom slučaju bi Bog bio kontradiktoran sam sebi i svemu što je stotinama godina govorio patrijarsima i prorocima. A dobro znamo da Bog ne samo da nije kontradiktoran već je i savršeno jasan. I još nikada Bog nije nikoga naveo protiv Pisma baš obrnuto čovjek kad se obrati i otvori svoje srce Bogu proučava Pismo sa još većim žarom i spoznaje kakav je njegov Gospod. Dok za đavla znamo. Njemu je u cilju uvijek biti protiv vbilo čega vezano uz Boga. Tako da ćeš svoje izjave morati potkrijepiti predajama koje nisu zapisane u Pismu. Jer ako ti stalno citiraš Pismo samo dokazuješ njegovu važnost. Ja se slažem da su istine zapisane jednom bile usmena objava ali su kao takve zapisane za svjedočanstvo cijelom čovječanstvu. I ne možemo ih nazivati usmenim objavama kadasu zapisane već stotinama godina. Ti ipak misliš na stvari koje su van Svetog Pisma. Pa ond daj primjere. Hvala. Bog s tobom.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply