Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Martin Luther

power_settings_newLogin to reply
+5
Mali princ
Izrail
ziger
Spart
kainos
9 posters

descriptionMartin Luther - Page 3 EmptyRe: Martin Luther

more_horiz
Njemu nitko ne može osporit nepristajanje uz loše u Crkvi i tu on ima veliku ulogu dapače velik je on čovjek.
I stvarno ne vidim vezu izmegu katoličkog ponašanja prema njemu na ovoj temi, koja je otvorena samo za to i trpanja pape u sve teme kako to čine neki.

more_horiz
Ma ljudi, hocu da kazem kako je potrebno poznavati pozadinu vremena u kom je ziveo Luter, da bi smo razumeli ono sto je bilo i sto se cinilo.

Nisam pomenuo pape da bi o njima sada pricali, ali bi bilo dobro znati kakvi su bili tada u Martinovo vreme Crkveni oci na celu sa tadasnjim papom, da bi smo shvatili ovog reformatora. Koje su i kakve okolnosti dovele do toga da i on sam ima neke pogresne stavove.

To vreme je bilo rano jutro reformacije. I taj covek sigurno nije mogao biti tako lako bez mana i pogresnih shvatanja. Ono sto je on tada uradio, Bog preko njega, dovelo je do ovog sto mi gledamo danas. Slobodu veroispovesti i slobodu savesti, protestantizma koje i danas zivi u srcima nekih ljudi.

Pohvalno je ako i katolici danas vide u njemu onu vrednost koju je taj covek za ono vreme posedovao. Ali mi smeta, sto se njegove greske sada stavljaju pod takvu lupu da je to postalo trazenje na neki nacin dlake u jajetu, a istovremeno se ljute i bune ako se isto tako razmislja ili analizira pogreska onih koji su i doveli do reformacije.

Znaci nema napadanja, radi se naime o potrebi za ravnotezom.

more_horiz
Ne određuju čovjeka sva velika i sveta djela koja učini nego ono jedno jedino nisko djelo koje počini a s kojima ukaka cijeli svoj opus i djelo. Zapravo, ta "mala" nepodobština je pravo gledalo temelja iz kojeg je osoba djelovala. To vrijedi kako za osobu tako i za organizaciju pa ja ne hvalim nikoga, ama baš nikoga, a kamoli KC koja itekako ima putra na glavi. No, isto tako vrijedi za sve, od pravoslavnih do luteranskih zajednica. Sve su one samo devijacije izvornog učenja i brijačine na temu što je Krist htio reći prenesene kroz naraštaje pokvarenog telefona apostolskog naslijeđa.

Zato braćo kršćani, nikoga ne uznosite a priori za sveca ili nedodirljivog, sve dok ste robovi raznih zajednica i vi ste krvavi ispod kože, kao i svaki do vas. Kad nadiđete potrebu da stojite uz neku zajednicu tek tada ćete uči u jedinu i pravu Crkvu.

more_horiz
Mali princ je napisao/la:
Ne određuju čovjeka sva velika i sveta djela koja učini nego ono jedno jedino nisko djelo koje počini a s kojima ukaka cijeli svoj opus i djelo. Zapravo, ta "mala" nepodobština je pravo gledalo temelja iz kojeg je osoba djelovala. To vrijedi kako za osobu tako i za organizaciju pa ja ne hvalim nikoga, ama baš nikoga, a kamoli KC koja itekako ima putra na glavi. No, isto tako vrijedi za sve, od pravoslavnih do luteranskih zajednica. Sve su one samo devijacije izvornog učenja i brijačine na temu što je Krist htio reći prenesene kroz naraštaje pokvarenog telefona apostolskog naslijeđa.

Zato braćo kršćani, nikoga ne uznosite a priori za sveca ili nedodirljivog, sve dok ste robovi raznih zajednica i vi ste krvavi ispod kože, kao i svaki do vas. Kad nadiđete potrebu da stojite uz neku zajednicu tek tada ćete uči u jedinu i pravu Crkvu.

Čovječe, prvo trebamo definirati ko je svet i šta znači riječ sveto. Sv. Pavao kaže u svojim poslanicama Korinćanima: "Sveti." A malo dalje iste svete Korinčane kori zbog grijehova koje su počinili. Svetost dakle ne znači bezgriješnost. Svi trebamo Spasitelja. pomoc

I hvala Bogu, imamo ga! klap

Zadnja promjena: ; pet 23 vel 2007, 22:08; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Ma to je tacno svi imamo tog putera na glavi. Ja prvi se osecam tako. Kao da bih bio bolji onda nego danas.

A sta onda mali prince znaci kada kazemo kad nadidjemo potrebu da stojimo uz neku zajednicu tek tada cemo uci u jedinu i pravu Crkvu? Da li mislis samo na nepristrasnost ili nesto vise?

more_horiz
Dizma je napisao/la:

Sv. Pavao kaže u svojim poslanicama Korinćanima: "Sveti." A malo dalje iste svete Korinčane kori zbog grijehova koje su počinili. Svetost dakle ne znači bezgriješnost.

Ispuštaš iz vida poantu! Nije pitanje tko je svet a tko nije, nego da jedan osnivač religiozne zajednice po svojim riječima i djelima više spada na Haški sud nego da se razmatra jel' svet ili nije.
Isto tako navodni prorok Muhamed je ženio curicu od 9 godina. affraid

Što reći o takvim "duhovnjacima" odnosno temeljima na kojima je narasla njihova zajednica?

Doduše nije niti sam Petar u puno boljem stanju: stijena se razmrvila pri prvom spomenu da treba pokazati hrabrost, tek početnu duhovnu vrlinu.

more_horiz
Jevrejin je napisao/la:
Ma to je tacno svi imamo tog putera na glavi. Ja prvi se osecam tako. Kao da bih bio bolji onda nego danas.
A sta onda mali prince znaci kada kazemo kad nadidjemo potrebu da stojimo uz neku zajednicu tek tada cemo uci u jedinu i pravu Crkvu? Da li mislis samo na nepristrasnost ili nesto vise?

Meni se čini da je čovjek što je duhovno više, poput raznih biskupa i propovjednika, to skloniji takvim ispadima-poput ubojstava drugih naroda i slično, sve pod kapom Božjom i duhovnom izlikom. To malom čovjeku ne bi palo na pamet, te se nadam da niti tebi, u koje god vrijeme živio. Imamo mi putra na glavi, no bi li itko od nas popalio sela i prognao ljude?

A što se tiče tvog zadnjeg pitanja mislim na činjenicu da čovjek kada je istinski slobodan ne osjeća se pripadnikom niti jedne konfesije ili religije nego svoju pripadnost daje jedino Bogu.

more_horiz
Meni se čini da je čovjek što je duhovno više,
poput raznih biskupa i propovjednika, to skloniji takvim ispadima-poput
ubojstava drugih naroda i slično, sve pod kapom Božjom i duhovnom
izlikom.

Ne znam šta znači "duhovno više". Prema mom mišljenju je problem više u pokusu obvlađivanja braće i sestara. Kontrolirati druge je napast u onih koji su postavljeni u službu drugima.

more_horiz
Vidis mali prince,

Ja kada kazem, da danas isto imamo svi, kako ti rece putera na glavi, onda mislim na ove nase male trzavice na forumu koje nam se dogode. Sta bi tek bilo da smo ziveli u vreme Maritna Lutera?

Mozda bi smo, za to vreme, cinili isto kao ti ljudi koje sada osudjujemo.

Dok ja kazem kako je Luter ili papa to mogao da radi, zaboravljam kako je to vreme bilo. I ko zna kako bih se tada ja poneo.

Bilo je to neko zavrnuto vreme.

more_horiz
Jevrejin je napisao/la:

Ti se ravnaš po onoj latinskoj: Kakva vremena, takvi ljudi...
No isto tako ne zaboravi da su u prvim danima kršćanstva ljudi bili drugačiji, iako je to vrijeme bilo još surovije.

more_horiz
Da, ali i to primetimo, da su u te dane razapali Sina Bozjeg u svojoj ludosti.

more_horiz
Mali princ je napisao/la:
Jevrejin je napisao/la:

Ti se ravnaš po onoj latinskoj: Kakva vremena, takvi ljudi...
No isto tako ne zaboravi da su u prvim danima kršćanstva ljudi bili drugačiji, iako je to vrijeme bilo još surovije.

Pa zna se u kojoj i čijoj je crkvi odrastao Luther. Nakon rastanka sa Rimom ili izopćenja sa rimskog biskupa Leona X. (baš onog bogohulnika koji je privatno ismijavao kršćanstvo i divio se paganskim antičkim filozofima) Luther je postao nekakav "nadomjestni papa", ali on u mnogočemu nije dorastao toj ulozi.

more_horiz
ziger je napisao/la:
Hey!
Bok svima!
Katolici, prijatelji! Budete vidjeti brvno u svomu oku, a onda gledajte nama.
Zakaj ne pročitate Augustburško Vjerovanje. Luther je bio heroj vjere i dokazao je pogrešne doktrine KC. Nije htio osnovati novu crkvu, već na Izvor vratiti postojeću, vi ste ga istjerali i htjeli ubiti.
A što se tiče nacizma: moj pradjed i djed su pritiskom fašisoidnih ljudi bili primorani otić u katolike, a bili su protestanti.
Papa je surađivao s nacistima i podržavao ih.
Moj djed je svjedok i što je KC u NDH činila. Monstroznosti.
A neki među vama vidim idolske molitve mole na forumu u inat nama protestantima. Ne živcira me to uopće, ako Bog da da vam pokaže istinu.
Inliner je junak na ovomu forumu.
Da Sandra, hvala Bogu za Luthera i za sve koji zabludi rekoše NE.
Isus je ISTINA, jedini posrednik, drugog nema!
KRIST JE KRALJ!

ako nisi znao papa Pio XII je spasio više židova od svih protestanata cijele europe skupa
samo se raspitaj, prije nego što zbog ispranosti mozga u pogledu mržnje prema papinstvu općenito pljuješ i po konkretnim papama:(study Sad

more_horiz
Ma ja mislim da ih je papa mnogo vise ubio nego spasio. Ali mozda nisam u pravu. Ko zna koliko je ko koga ubio. To ce Bog jednog dana pokazati.

A sto se tice papa interesantno da su oni u vise slucajeva podrzavali neke vrlo tiranske rezime i vojne hutne, i njihovim blagoslovom ubijani su ljudi.

I sto nas optuzujete da mi nekoga mrzimo kada mi samo govorimo sa istorijskog aspekta. Nismo mi to izmislili. Ko je vama kriv sto su vasi verski oci pravili gluposti, pa sada vas je sramota zbog toga.

Ako vas je uopste i stvarno sramota, jer da vas je sramota vi nebi ste jos pokusavali da krijte cinjenice i sve koji o njima govore ucutkavali. Samo vam jos fale lomace i logorske vatre pa da nam zatvorite usta.

Obratite malo paznju kako i na koji nacin pisete ovde, i videce da vas duh nije se nista promenio, kakav otac takvi sinovi.

more_horiz
I prestanite stalno da nas lazno optuzujete da mi nekoga mrzimo.

Upravo takav i toliki pritisak sa vase strane pokazuje da bi ste kada bi ponovo imali moc, cinili sve da mi nesmemo cak ni da pomenemo neke istorijske cinjenice.

To nije mrznja, ali je duh inkvizicije u onima koji bi neistomisljenicima podmetanjem i pretnjama kao i laznim tvrdnjama zatvorili usta jer ukazuju na svoje stavove vere i ono sto misle.

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:
ziger je napisao/la:
Hey!
Bok svima!
Katolici, prijatelji! Budete vidjeti brvno u svomu oku, a onda gledajte nama.
Zakaj ne pročitate Augustburško Vjerovanje. Luther je bio heroj vjere i dokazao je pogrešne doktrine KC. Nije htio osnovati novu crkvu, već na Izvor vratiti postojeću, vi ste ga istjerali i htjeli ubiti.
A što se tiče nacizma: moj pradjed i djed su pritiskom fašisoidnih ljudi bili primorani otić u katolike, a bili su protestanti.
Papa je surađivao s nacistima i podržavao ih.
Moj djed je svjedok i što je KC u NDH činila. Monstroznosti.
A neki među vama vidim idolske molitve mole na forumu u inat nama protestantima. Ne živcira me to uopće, ako Bog da da vam pokaže istinu.
Inliner je junak na ovomu forumu.
Da Sandra, hvala Bogu za Luthera i za sve koji zabludi rekoše NE.
Isus je ISTINA, jedini posrednik, drugog nema!
KRIST JE KRALJ!

ako nisi znao papa Pio XII je spasio više židova od svih protestanata cijele europe skupa
samo se raspitaj, prije nego što zbog ispranosti mozga u pogledu mržnje prema papinstvu općenito pljuješ i po konkretnim papama:(study Sad

Niko nikog ovdje ne mrzi,niti na bilo kog pljuje.Mislim, Rolling Eyes što si se ti Hrvoje uspjenio,kao da ovaj forum služi za prepiranje.Mi smo zahvalni Bogu za sve one koje je blagoslovio i upotrjebio za širenje radosne vijesti.Mir s tobom Hrki!

more_horiz
Jevrejin je napisao/la:
Ma ja mislim da ih je papa mnogo vise ubio nego spasio.

Čuj ovo nije istina i obična je laž, daj dokaze već jednom koga je to papa ubio.

A sto se tice papa interesantno da su oni u vise slucajeva podrzavali neke vrlo tiranske rezime i vojne hutne, i njihovim blagoslovom ubijani su ljudi.

Dao sam ti podatke da je i sam Luther tako činio ali to ti kod njega paše a nisi tako opravdalački raspoložen prema papi.

I sto nas optuzujete da mi nekoga mrzimo kada mi samo govorimo sa istorijskog aspekta. Nismo mi to izmislili. Ko je vama kriv sto su vasi verski oci pravili gluposti, pa sada vas je sramota zbog toga.

Isto ja kažem za vas.
Samo što se papa pokajao za grijehe koji su počinjeni u ime Crkve ali od strane protestanata nema slične akcije kad je riječ o protestantskim grijesima i ubojstvima..

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Jevrejin je napisao/la:
Ma ja mislim da ih je papa mnogo vise ubio nego spasio.

Čuj ovo nije istina i obična je laž, daj dokaze već jednom koga je to papa ubio.

Dao sam ti podatke da je i sam Luther tako činio ali to ti kod njega paše a nisi tako opravdalački raspoložen prema papi.

Isto ja kažem za vas.
Samo što se papa pokajao za grijehe koji su počinjeni u ime Crkve ali od strane protestanata nema slične akcije kad je riječ o protestantskim grijesima i ubojstvima..

Ja nikoga nisam ubio i zato se nemoram nikome izvinjavati. Iako se papa izvinuo, ostaje cinjenica da je bilo ubijanja. A ti kazes zbog toga da ga ja mrzim, pa jos kazes da mrzim sadasnjeg papu, naravno kada mi pokusavas podmetnuti laz. Ti lazes na mene a trazis od mene da dokazem ono sto ceo svet zna. Mnoge pape jedan za drugim ubijali su ljude, naravno svojom komandnom odgovornoscu.

Nije ni Milosevic licno ubijao, ali je komandovao i zato je na sudu. Isto je tako i sa papama. Eto ti dokaz. Toliko si ga trazio pa si ga dobio, zar ne?

Kazes da je Luter isto to cinio, ali po tvojoj logici ti sada govorim. Luter je bio otpadnik od Svete Crkve Katolicke. Papa je bio predstavnik Boga, Isusa i apostola Petra, te on nije imao pravo da ubija ili naredjuje icije spaljivanje i unistavanje.

Da li si se sada osvestio o cemu govorimo. Papa je bio predsavnik Boga ljubavi, Boga prastanja i Boga koji ljubi neprijatelje. Luteru je prema tome manji greh.

Ako Lutera napadate na takav nacin da on nije smeo nikoga ubiti, tada vi priznajete otpad pape i istinu da je Luter bio u pravu sto je papu smatrao antihristom. Nije mi jasna vasa logika. I zato i ne verujem u potpunosti takvim podacima iako mogu da razumem da je Luter pravio greske. Medjutim, mozda je to u ono vreme bilo normalno, mozda je Luter za Boga odradio jedan posao i sigurno je to tako, ali je poneo mnogo nakaradnih stavova iz okrilja svoj majke Ckrve. Pa ko ga je ustvari skolovao i ucio, ako ne tadasnja hijerarhija katolicke Crkve.

Trebalo bi da je nju sramota za to sto je Luter cinio, a ne sada da njega napada i prikazuje kao nekog progonitelja i loseg coveka. On je imao zablude, jer su mu te zablude u mozak ulili jos kada je kao mlad ucen u samostanu. To je uvek cena reforme, jedan deo zablude nikada odma ne dozivi potpuno razoblicenje.
Bog je morao jos dugo da radi na drugim ljudima kako bi smo dosli do ovoga sto danas imamo. A kao sto znamo, evo ni danas se nismo izlecili do mrznje i neistomisljenja.

Pohvalno je sto se papa izvinuo, ali se nije za sve izvinuo. Nije se izvinuo sto je njegova Crkva u Brazilu podrzavala vojnu hutnu koja je kroz tiraniju takodje njenom podrskom ucinila velika zla tom narodu. Ima jos nekih stvari o kojima ne bih sada.

Ujedno ne zabrovi moj Izraele, da protestanti kada su se branili od inkvizicije neki put su morali da primene odbranbenu borbu, kako bi spasili svoju decu od bacanja sa stena zivih ljudi, ili spaljivanja na lomacama.

I sto je tebi tesko priznati da je bilo tako?
Zasto mislis da tebe ili papu danas ja zbog toga mrzim? Ma to nema veze, danas je katolicizam nesto drugo. A videcemo dokle ce tako biti.

I sta je sad bilo?

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply