miskec4096 je napisao/la:Gle, ja mogu shvatiti podložnost nekoj sili - recimo, želim isploviti iz luke, digne se orkanski vjetar i ja se vratim, jer sam procijenio da neću uspjeti isploviti. Ali podložnost osobi - podložnost u smislu toga da je apsolutno jasno tko je gazda, i da to mora biti osnovni preduvjet uopće početka našeg odnosa - ne dolazi u obzir. To je ono što kažem da se Bog postavlja kao tiranin, jer očekuje da svi prihvate kao preduvjet to da je on apsolutni gospodar. Jednostavno, svaki autoritet mora zaslužiti poštovanje svojim djelima. A tu je otprilike stvar ovakva: predaj se posve Bogu, pa će onda on činiti djela kroz tebe. Ja bih ipak volio isprobati stvar prije nego ju kupim.
One ne očeuje da ga bilo ko prihvati, On jeste apsolutni Gospodar samo što neki su sa Njim a neke misle da mogu d mu se odupiru, no on je svakako Gospodar i nad njima.Tu nema dileme, jedino što će oni koji se bune štetovati nažalost.
OK, to još uvijek ne negira mogućnost da je tako bilo i s Adamom. A onda se pojavio problem "podijeljenog carstva".
Zašrto ? Bog je stvorio čoveka da bude Gospodar nad zemljom, nije ga stvorio da bude jednak Bogu, kao Bog što znači jako sličan, ne i jednak. To samo čovek koji tek malecna tačka na zemlji koja je malecna tačka u svemiru može da pomisli da je jednak Bogu koji je to sve stvorio, koji je to kompleks.
Dobro, no rekli smo da ćemo primjenjivati one smjernice za čitanje Biblije koje si naveo. Ako uzmemo da je priča o stvaranju alegorija, onda je prah zemaljski materijalna osnova, tj. time je stvorena osnova da se čovjek vezuje za tjelesno. Adam bi stoga prije grijeha bio Bog u tijelu (dakle, Krist), a Jahve Bog u duhu. Grijehom Adam gubi vlastitu kristovitost.
Malo sam se zbnuni sad koje smernice, izvini.No ipak ću odgovoriti pa ako promašim nije namerno zaboravio sam.Ne Adam je pre greha bio kao Bog u telu , sličan Bogu .Bog na zemlji ali ne i Bog uopšte. Hrist je sam Bog, Hrist znači pomazanik Božiji neko na kome prebiva Bog i i pomazanje je uvek poslušno reči i prati reč Božiju. Verujem da je Jahve tek samo jedna objava Boga u biti Logos (reč) sredstvo komunikacije Boga nevidljivog. Kužiš Boga niko nikada nije video kaže Isus, svi koji su ikada mislili da su videli Boga videli su Logosa, izržaja Božiji koji je se na kraju nastanio u Isus iz Nazareta.
Razlika izemeđu Isusa i Adama je ta što je Adam stvoren a Isus rođen bez greha, no ima biblijski stih kojipovezuje Isusa i Adama :
1Co 15:45 Tako je i pisano: prvi čovjek Adam postade u tjelesnom životu, a pošljednji Adam u duhu koji oživljuje.
Tako da može biti (mislim nisam siguran) da je Isus izvršio obavezu koju je trebao Adam, bio je podložan reči Božijoj i to do sam smrti. Na mestu gde Adam je pao Isus je pobedio.
E vidiš, ali razlika ipak postoji, jer imaš voljno popuštanje (taoisti bi rekli "kao trska koja se pogiba pred vjetrom, pa ju on ne iščupa, dok iščupa hrast koji mu prkosi"), a imaš i popuštanje pred autoritetom iz straha.
Ti možda možeš reći da si shvatio da je Bog veći od tebe i da si se stoga prilagodio, no ja kažem - dok god u Bibliji postoji zapisano da će oni koji se ne povinuju Bogu biti uništeni, Bog koristi prijetnju i zastrašivanje da bi ljude privolio k sebi.
Jednostavno, to mi zvuči kao da Bog ne nudi dovoljno kvalitetnu opciju, tako da ljudi spontano dođu k njemu. Znaš ono, stvarno dobrom proizvodu ne treba reklama, a još manje mu treba blaćenje konkurencije. Jer stvarno dobar proizvod ni ne smatra da ima konkurenciju. Bog se dakle uopće ne bi ni trebao baviti onima koji ga ne žele prihvatiti, već ih jednostavno pustiti da žive svojim mizernim životom.
Pa vidiš to je tvoje mišljenje, no Bog nije rekao da će oni koji Njega odbiju biti uništeni već je tako dizajnirao naš ceo svet i univerzum da izvan Njega nema večnog života.A oni koji će biti kažnjeni će biti zbog svojih nedela koja su učinilli za života i nisu se drznuli ni da se pokaju pred Bogom, i zatraže oproštaj. Kužiš ?Nije poneta da Bog kaznama privoljeva čoveka, Bog ljubavlju privoljeva čoveka da dođe i da se pokaje od onoga što jeste, ali čovek ne želi i onda ispašta. E sada čovek može da se složi ili ne složi, no na kraju njegov izbor je taj koji određuje njegovu destinaciju.
Mada kao što sam ti i rekao sinovi Božiji će biti sa Bogom svi do jednog na kraju, nijednog Isus neće izgubiti, a nijedan sin pakla se neće provući. Ovo je samo doba u kojem i ti i ja učimo, no kada dođe zadnji čas, Bog će razvrstati ovce od jaraca svakako.
Vidiš, očito imamo bitno drugačiju percepciju stvari. Ja sam na svom poslu često znao ući u sukob mišljenja sa svojom šeficom, no ona je jedna jako dobra osoba i znala je to prihvatiti na normalan način - vidjela je da ne prkosim čisto iz prkosa, već zato što smatram da u nekoj stvari mogu bolje procijeniti situaciju.
E sad, Bog je blagonaklon i dobar. Znači, trebao bi moći prihvatiti sugestiju (uostalom, pogledajmo Lota). Naravno, ti možeš reći da mi sami ne znamo što je najbolje za nas, da Bog zna - ali ja sam ti već rekao da ne želim pustiti taj volan iz svojih ruku. Neka Bog sjedi kraj mene i brine se da to kad-tad završi onako kako bi trebalo, a ne da živi moj život umjesto mene.
Da, da slažem se.Ali pogledajkada Abraham razgovara sa Elohimom on ne negira Njegov autoritet, nego prilazi na jedan ispravan način. To istovaži i za gazdu ako mu priđeš na ispravan način prihvatajući njegov autoritet i daš konstruktivan predlog on će ga prihvatiti i ceniti te više, to se ne dovodi u pitanje.I Bog je takav tu nema dileme.Ali ne smeš da prezireš Njegov autoritet kao Boga i da se podižeš na Njegovu visinu, nego priznavajući Njegov autoritet daješ predlog.To je odnos , jedan dobar odnos u kojem Bog hoće da posluša čoveka ako Ga čovek lepo pita i na pravi način Mu priđe, niz primera gde je Bog čak promenio odluku jer Ga je čovek pitao.
Ali ne priznavati Njegov autoritet i odbijati ga će nositi posledice.
Kao kada bi rkao gazdi ma ko si ti da misliš da možeš meni da naređuješ kako ću da radim, valjda ja znam bolje. Tu je sve pitanje kakav čovek ima stav.
I ti želiš reći da je Božja pravda kao srpski pravni sustav?
Hvala lijepa na takvom Bogu.
He,he,he, koji si ti lik . Samo sam ti pričao kako možeš da prođeš u Srbiji sa tim stavom. No Božija pravda kada stigne čoveka dođe uvek iznenada, i posle je kasno za bilo što.Bolje je ne inatiti se sa Njim.
Hm, pa tako je bilo i prije Luciferova pada - pa se opet dogodilo zlo. Tko kaže da se to i na novoj zemlji neće dogoditi - da netko poželi još više?
Ovo sam ti već objasnio, zato služi između ostalog proces koji prolazimo u ovom životu, nećemo zasigurno kada se ne bunimo ovde sigurno nećemo ni tamo gde greha neće biti.
Ja i dalje ne kužim. Isus kaže da je prvorođenac među mnogom braćom. Znači, jedina posebnost koju kršćanstvo vidi u njemu jest da je bio prvi takav slučaj na svijetu. I kršćanstvo dopušta, dapače, to je i cilj, da nakon Isusa bude još na tisuće takvih kakav je i on bio - kroz koje će Bog djelovati.
Moje je pitanje bilo - kako znamo da je Isus prvi takav NA SVIJETU, a ne prvi takav MEĐU ŽIDOVIMA?
Ne u pitanju je da je Isus prvoređeni sin Božiji, a nakon Njega će se rađati mnogi sinovi Božiji. Pa sama činjenica je da je Isus sam rekao da će se evanđelje propovedati po celom svetu jedan od pokazatelja d se to odnosi na čitav svet. Vidiš ona slika sa mudracima kojisu došli da se poklone govorio o tome da su oni prepoznali momenat, da se rodio neko poseban, i Isus je svakako spasitelj celog sveta, ne samo židova.
Kada kažemo prvorođenac među mnogom braćom treba znati da je Isus jedini među svom braćom rođen bez greha i stoga je u njemu prebivao Bog u punini, to se nikada nikome u istoriji nije desilo. Isus je poseban slučaj u odnosu na sve predhodnike, pojedinci su mogli da manifestuju neke stvari koje je Isus manifestovao ali nijedna ličnost nije mogla da manifestuje sve ono što je Isus. Potome je on jedini takav.
Kreiranju čega? Hoće li svatko od nas stvarati svoje male svijetove u kojima će biti bogovi?
Koje je to stvari uostalom mogao Adam? Biblija ih baš ne opisuje.
Adam je bio Bog na zemlji, upravljao je nad svime. Sada mi smo rešili to pitanje da ja nemam sve odgovore koji bi tebe zadovoljili pa me nemoj cediti.Koliko sam imao o tome sam ti dao, ukoliko to nije tebi dovoljno ja više od toga nemam, što ne znači da nema više od toga nego samo da ja nemam više, a ne bih sada da izmišljam bajke da bih te zbavljao. No jako sam maštovit mogao bih i neki čak i to rade, ali ja ne želim baš da idem toliko daleko. Postoje ljudi Božiji koji su proroci koji su davali ta objašnjenja no ja volim u argumentaciji da se držim sam reči i koliko ona o tome govori, meni je to dovoljno dok ne stignem tamo.U biti ja sam jako zadovoljan što sam ovde sada sa Bogom, od kako sam se susreo sa Isusom meni je se život dramtaično promenio, i kada bih otkrio (mada lično u to ne verujem) da sam zmijino seme idalje bih bio zhavalan Bogu na onome što je uradio do sada u mom životu . Jer me je blagoslovio i blagosilja me preko svake mere i moje zasluge.
Ja bih to rekao ovako: imaš dvojicu kolega koji rade u istoj firmi. Jedan je poslušan, uvijek napravi što mu šef kaže, savjesno ispunjava svoje poslove i zadovoljan je time. Drugi pak svaki šefov zahtjev raščlanjuje, hoće da mu šef objasni zašto baš to hoće od njega, ne želi nikakvu slijepu poslušnost već uvid u proces šefova razmišljanja. Tj. napravit će neki zadatak, ali samo ako mu šef pojasni zašto baš to mora napraviti i zašto bi upravo taj način bio najbolji. Ako bi mu šef rekao "napravi taj posao zato što sam ti ja tako rekao, inače te čeka otkaz", onda ga garant ne bi napravio. Dakle, jednostavno želi imati nekakvog pojma o tome za što ga točno šef koristi, a ne da bude slijepo oruđe u njegovoj ruci.
Čuj ok ti izgleda to nikako ne možeš da razdvojiš u glavi. Nije tu u pitanju slepa poslušnost u kojoj ti ne razumeš o čemu se tu radi i radiš samo kako ti se kaže.Odnos sa Bogom je takav da ti On pokazuje i objašnjava šta i kako i zbog čega nešto trebaš ili ne trebaš da radiš.Ali ima jednu osobinu, onima koji ne žele da budu sa Njim ne daje nikakva objašnjenja, u biti daje im usporedbe da gledajući ne vide i slušajući ne čuju. Kada ti priđeš i tražiš od Njega objašnjenje u želji da Mu udovoljiš, On ti ga neće nikada uskratiti. Ali zapamti on poznaje naše i najtajnije misli, Njega se ne može prevariti, zato je bolje prvo ispitai svoje motive pa ond prići i pitati.
Vidiš, stvari nisu toliko jednostavne. To je kao pokus sa Schrödingerovom mačkom - mačka se nalazi zatvorena u kutiji u kojoj se nalazi i uređaj s malo radioaktivne tvari. Ta radioaktivna tvar ima 50% šanse da unutar sat vremena otpusti alfa-česticu. Ako se to dogodi, ta će čestica razbiti ampulu s kemijskim spojem koji je smrtonosan i ubit će mačku. Međutim, moguće je da se to i ne dogodi. U tom slučaju mačka je živa. Dok ne otvoriš kutiju, ti ne znaš je li mačka živa ili mrtva. Ona svakako jest nešto od toga dvoga, no dok to nije poznato, ne može se znati tko govori istinu. Tu se jednostavno radi o gađanju naslijepo.
Vidiš ja verujem Bogu na reč, u biti prvo verujem da biblija jeste Božija reč, pa onda verujem Bogu na reč.Pored toga budući da sam kao osoba jako sumnjičav tražim potvrde u životu kroz ljude, situacije itd... I Bog mi do sada nikada nije ostao dužan, nego mi uvek pošalje nekog da mi da odgovor koji tražim. Dešavalo mi se da me ljudi nazovu i bez da ih išta pitam kažu odgovor koji sam u molitvi tražio od Boga a nisam bio siguran. Tako d Bog je prema meni više nego divan kad hoće da me obavesti ili umiri.A veruj mi to nije zahvalan posao kada sam ja u pitanju.
Ne, ja jednostavno stvari postavljam ovako: imaš više osumnjičenih i svatko ima svjedoke koji su uvjereni da je upravo njihov osumnjičeni nevin. Svi su argumenti podjednako dobri i nema prevage, tj. vodi se mrtva trka. Što napraviti? Proglasiti da su svi nevini - izazvat će se negodovanje. Proglasiti da su svi krivi - opet će negodovati. Što onda?
Kažeš ne znam, to je najpoštenije, bolje je itako nego reći da neko ne govori istinu samo zato što ti nisi upoznat.Uf, ali je teško to reći, bolje je reći da niko nije upravu, to me čuva od priznanja da ustvari ne znam
. Eh to blaženo neznanje, reč kaže da narod gine od nedostatka znanja.Bolje je reći ne znam ako ne znaš nego govoriti da niko ne zna.Ali ako niko ne zna onda nije ništa strašno što i ja ne nam, ali ako neko zna onda ja ispadam glup. To je boljka čovekova najveća.
Ako tako gledaš, onda da. No ipak, ja na ovom forumu nisam prvo naletio na tebe, nego sam iznio jednu prilično neutralnu tvrdnju, postavio još par pitanja, a onda su mene počeli napadati. Tako da...
Čuj mene je baš juče jedan nazvao šizofrenikom , a hrišćanin kužiš ?
Mene naprimer smatraju ne tolerantnim , samo zato što ne želim da odustanem od istine. Vidiš ali ako bih bio ekumenski nastrojen i prihvati njihovu doktrinu o trojstvu, onda ne bih bio šizofren pa taman i bio stvarno šizofren. Zato ne treba kada su hrišćani u pitanju imati stav da je biblijski nauk ne tolerantan, ne on je samo ne popustljiv, biblija dopušta da ti ideš svojim putem i upozorava na posledice takvog života, no ti ako neveruješ u to onda te to neće ni uznemiravati. Samo nastaviš dalje ... Nabitnija stvar koju čovek treba da shvati je da Bog nikada neće nekog nagovarati, manipulisati, napadati samo zato što taj neko neće da postane deo Božijeg naroda. No ako neko postane i jeste deo Božijeg naroda Bog Ga disciplinuje.
Takoda je Isus pokazivao milosrđe prema onima koji su bili grešni, ali oštro disciplinovao one koji su bili učenici, ili su se izdavali za vernike.Isti princip i danas važi:Ako se jedan vernik susretne sa nekim nevernim čovekom, treba da pokaže razumevanje da ta osoba ne može da vidi stvari kao i on i stoga da pokaže strpljenje.Naravno ako je druga strana bezobrazna i vređa nije dužan, ali oseti se razlika u osobi koja želi da razgovara i koja je došla u nameri samo da provocira.
Dok sa onima koji se izjašnjavaju kao vernici i deo Božijeg naroda se oštrije razračunava ukoliko ustanovi da je ta osoba zalutala i sramoti ime Božije.Taj i tebao da zna, a ovaj i ne zna i zašto ga kriviti i napadati.
Zato je meni apsurd nekom ko nije vernik što je pušač recimo. Ja čak dozvolim i da zapali cigaru kod mene u stanu, ali čim se izjasni kao vernik odmah dobija drugi tretman. Kužiš ?
Ima vreme za sve i hrišćani baš zato što ne poznaju Isusa rade prave stvari u pogrešno vreme i to onda od pravih stvari čini pogrešne. Ali to nije razlog da se sada biblijski nauk napada, ako ćemo tako hinduisti i muslimani i hrišćane se tamane u Indiji dnevno. A svi pozivaju na mir , kužiš ? Ne sme čovek da zauzme takav generalan stav. Ovde na formu me jedan od tih što se zanimaju a taj unutrašnji mir, i meditaciju tako izvređao i pokazao toliki nedostatak takta da bih trebao da odbacim mogućnost da čovek postigne unutrašnji mir.
To ti odprilike izgleda ovako: "Ima da budeš tolerantan inače ću te sad ja ovom motkom po glavi, izbiću ja tebi tvoju ne tolerantnost iz glave, pogledaj kako sam ja tolerantan prema tebi. "
Zar to nije licemerje ?
Susreo sam se s ljudima iz Srbije koji bi onako po inerciji tvrdili da je Kosovo srce Srbije. Kad bih ih pitao da mi to malo raščlane i argumentiraju, postali bi agresivni - što je tipična reakcija kad čovjek zapravo ne zna argumentirati neki stav, nego je zapravo samo naučio nešto kao parolu.
Evo ja bih to ovako objasnio : Ako je Kosovo srce Srbije onda republika Kninska krajina nikada nije mogla i nije bila sveta Srpska zemlja.
No ako Kosovoje nije srce Srbije onda bi Kninska krajina mogla biti.
Dovoljno razuman stav ?
No kad stvarno imaš osobno iskustvo, kad nešto doživiš ne kroz parole, nego oči u oči, onda je iskustvo drugačije. Zato ja ne mogu reći da mrzim neki narod ili da volim svoj narod, ne razmišljam u takvim kategorijama. Nisam birao gdje ću se roditi, zašto da se ponosim time? Još više, zašto da se ponosim ljudima koji sa mnom nemaju veze, samo su se isto rodili gdje i ja? Ili zašto da prema njima osjećam veću solidarnost? Bezveze.
Potpuno se slažem, ja u zadnje vreme osećam veću povezanost sa Slovacima nego sa Srbima, toliko čak da se selim u mesto gde oni pretežno žive.Doduše nije razlog njihova nacionalnost već to što pripadamo istoj verskoj zajednici i osećam ih jako blisko, i stoga se i selim iz svog grada u neki u kojem do pre godinu nisam nijednom ušao.
Reći "ja sam Hrvat/Srbin" zapravo je poprilično isprazna fraza, jer ti pojmovi nemaju nekakav posebni sadržaj.
No kada to raščlanimo, onda uvidimo da ni reći "ja sam... (ubaci ime)" također nema puno veći sadržaj. Ja sam skup mišljenja, stavova i podataka koji se neprestance mijenjaju. Ništa od onoga što mogu reći da čini mene nije trajno - a opet sam sve to "ja".
To je ono što mene zapravo zanima. Tko sam ja i što sam ja? Što čini mene mnome? I zašto bih ja morao biti nužno odvojen od Boga?
Tačni ni Srbin ni Hrvat do relativno skoro isu ni postojali kao entitet, a postoje jako dugo kao deo jednog istog naroda, mnogo duže nego što postoje odvojeno.I sada koji idntitet prihvatit, ovaj novi koji traje kraće ili onaj od davnina koji traje duže.Ali logika je tu zakazala . Zato je moja nacionalnost određena mojim verskim opredeljenjem, ja sam deo Božijeg naroda stoga to je moja nacionalnost.