miskec4096 je napisao/la:
Vidiš, u tome jest sva razlika. Naime, ti vjeruješ da ja tvrdim da je monoteizam pogrešan. To nije točno, jer ja općenito ne dajem konačne ocjene. Ja tvrdim da je mala vjerojatnost da je taj stav točan, na temelju opaženog. Nisam toliko zatucan da ću za išta tvrditi da je 100% točno ili 100% pogrešno, jer bih ispao smiješan u slučaju da se ipak dokaže da vrijedi suprotno.
Pa ne znam onda kao da shvatim onda ovu izjavu koju si dao:
miskec4096 je napisao/la: O, ne, nisam. Bio sam monoteist nekih dvadesetak godina svogživota i itekao sam ispitivao to je li moguće da svemir bude stvoren. Bez brige, moje vjerovanje do kojega sam sada došao posljedica je dobrog promišljanja te teme, te na kraju uviđanja neodrživosti monoteističkog koncepta.
Ovde si jasno rekao da si nakon godina promišljanja došao do zaključka di ne veruješ u održivost monoteističkog koncepta, onda je to zato što si me ti na to naveo.E sada budući da se povlačiš od te izjave uredu, prihvatam.Ako je nešto ne održivo onda je neodrživo, ali ako je nešto održivo onda je održivo.Pa ti sada odaberi, jel monoteistički koncept održiv ili nije, jer ako nije 10% neodrživ onda postoji mogućnost da jeste, makar mala ali idalje održiva, na stranu što ja verujem da je održiva itekako.
Pa naravno da stvaranje još uvijek traje kad je Bog izvan vremena. Bogu od trenutka stvaranja nije prošao ni čas.
Inače, ja ni ne tvrdim da je svemir beskonačan u prostornom smislu, ali tvrdim da je vječan.
Što je naravno kontradiktorno naučnoj postavci zar ne ?
Naravno, nijedna od dviju tvrdnji nije praktično provjeriva, no postoji nešto što se u filozofiji naziva Occamova britva - ukoliko postoje dva objašnjenja za neku pojavu, treba pretpostaviti da je jednostavnije istinito. Svemir dakle može biti: a) vječan i nestvoren, b) stvoren, od strane nekog drugog bića koje je vječno i nestvoreno. Occamova britva kaže da je pretpostavka a) smislenija, jer ako dopustimo pretpostavku b), onda nas ništa ne priječi i da zamislimo pretpostavku c) po kojoj je svemir stvoren od strane drugog bića, koje je opet samo stvoreno od strane nekog trećeg bića koje je nestvoreno i vječno. Lako možeš zamisliti i daljnje pretpostavke u tom nizu - nad svakim Bogom može biti još jedan Bog.
To je sve pod uslovom da je Occamova brtitva tačna postavka, ako nije onda sve na čemu gradiš sadašnji argument pada u vodu, dakle ti veruješ tome, ja nemam ništa protiv svako ima pravo da veruje šta god želi, naravno dali je nešto tačno to je već druga stvar i pitanje dokazivanja tačnosti određene tvrdnje.
Ne. Znanost je objasnila kako nastaje iluzija o stvaranju (uslijed neznanja da ništa u svemiru ne nastaje i ne nestaje, stari narodi imali su mitološku sliku o tome da je svijet stvoren).
Vidiš reč iluzija je jako zanimljiva zar ne, no istina je da nauka znao o tome taman koliko je i Job znao koji se nalazi u nastarijoj biblijskoj knjizi.Nemaju pojma o tome samo nagađaju a ti to nazivaš činjenicom.
Opet ti kažem, znanost ne funkcionira u apsolutnim kategorijama, nego u kategoriji vjerojatnosti. No vjerojatnost stvaranja iz ničega poprilično je malena.
Nije malena nego sigurno jednakao realna kao i svaka druga pretpostavka, možda je malena sa tvoje tačke gledišta i sa tačke gledišta naučnika koji nisu Hrišćani, ali to je samo pitanje verovanja ili ne verovanja.Neko veruje jednim ljudima, a neko drugima po pitanju određene stvari, i sada ako postoji većina ili bar ima najveću zastupljenost u medijima, onda će se verovatnoća smanjivati i smanjivati.
Slažem se da je opis raja možda nemoguć, no isto je tako nemoguć i opis pakla. Svejedno, opis pakla i muka koje čekaju griješnike je mnogo određeniji (iako vjerujem da ni tu riječi ne mogu dočarati stvaran doživljaj). Biblija nije ni pokušala opisati raj. U Kur'anu recimo nalazimo opis koji je daleko od ikakvog savršenstva, ali je barem nekakav (vrtovi sa stablima datulja, obilje vode...ono što bi se u principu među ljudima iz pustinje moglo smatrati nekakvim konsenzusom o tome što je ugodno).
Biblija govori kao prvo o više mesta na kojima prebivaju posle smrti.Postoji mesto čekanja suda i za jedne i za druge. No nakon suda i kada se sve završi postoje dve destinacije:
Ognjeno jezero
Novo nebo i nova zemlja
Nema tu pominjanja o nekavom raju, sama činjenica da više neće biti greha i grešnog tela je raj na zemlji, čovek Adam je bio besmrtan tako će biti i ostali sinovi Božiji.U tome je stvar, ne radi se tu o tome da ćemo krz celu večnost svirati harfu i leteti na oblaku i slaviti Boga zbog Njegove ljubavi.Njegova volja za savršenog Adam nije bila takva, pa neće biti ni za nas.Mi ćemo zauzeti poziciju koju nam je Bog odredio i živeti večno, dok će drugi biti uništeni u ognjenom jezeru.
Svaki drugi opis je pokušaj da se van biblijski dočara mesto muke je samo pokušaj, i držim se rezervisano prema njemu. Tako da ako se zagledaš u samu reč videćeš da tu nije sa ništa više reči opisano mesto muke nego li mesto gde će biti sinovi Božiji.
Pa gle, ti si osjetio kontrast u vlastitom životu, a smatraš se Božjim. O tome ti govorim, o tome da je moguće uvidjeti kontrast i iz vlastitih stanja "prije" i "poslije", ne nužno imati nekoga u kome će se koncentrirati sva opačina samo zato da ti uvidiš kako to izgleda.
Ali Bog je na taj način dopustio da uđe greh u svet, tako što je nastao Kain prvi rođeni od žene.Pre toga trenutka nije bilo razlike, on je prvi čovek koji je uspostavio religiju koju je Bog odbacio (njegova žrtva nije prihvaćena) , prvi koji je slagao, prvi koji je ubio,koji je bio drzak prema Bogu i prvi koji je obelezen znakom odpadništva od Boga. On je bio direktna posledica greha i u isto vreme je pokazao kakve posledice rađa greh.
Vidiš u tome i jest stvar - znanost ne tvrdi a priori da je konačnu istinu moguće otkriti, ali joj se pokušava uz pomoć svojih metoda čim više približiti. Dakle, upravo zato jer želi doći čim bliže istini, ona ponekad i zaluta, no ostavlja mogućnost da svatko podatke podvrgne ispitivanju i eventualno opovrgne, te ponudi svoje objašnjenje. Znanost je dakle zbroj svih ljudskih pregnuća da se dozna istina o određenoj pojavi.
Biblija se postavlja autoritativno, kao da zna istinu, ali istovremeno ne dopušta provjeru svih činjenica niti priznaje ono što joj nije po volji. Zato Biblija stoji sve vrijeme.
Slažem se ali ljudi se drže te znanosti kao da ona iznosi jasne činjenice koje se nikada neće oboriti, i to sa tolikom čvrstinom i rešenošću da se ja iznenadim količinom nerealnosti koju prepoznam, u jednom tenutku si me i ti iznenadio sa izjavom to je činjenica, zar ne ?
To je otprilike ovako: imaš neku planinu, čiji je vrh vrlo visok i vrlo opasan. I ljudi se oduvijek pokušavaju popesti na nju. Mnogi su se alpinisti uspinjali, dolazili više nego itko drugi, neki bi pritom i poginuli, neki bi zastranili, no na vrhu nije nitko bio. No, postoji jedan čovjek koji tvrdi da se on popeo na taj vrh. To nitko nikada nije vidio, dapače, njegove penjačke sposobnosti su poprilično slabašne, uspuše se i po stepenicama, ali on svejedno tvrdi da se popeo na vrh. Kada ga drugi pitaju "Zašto se ne popneš opet?", on im odgovara "Zašto? Pa bio sam već jednom gore, znam kako je, i ne zanima me novi uspon."
Naravno, pomislit ćeš da taj čovjek izmišlja. Loš je penjač, nitko ga nije vidio kako se ikad penje na planinu - a jedini način kojim bi dokazao da govori istinu, taj da ponovi uspon, izbjegava kao kugu.
Tako otprilike funkcionira Biblija.
Mislim da grešiš, biblija je stalno predmet novih istraživanja i arheoloških potvrđivanja. Uostalom najosporavanija i najprodavanija knjiga svih vremena se uvek suočava sa kritičkim pogledima na nju, i stalno ima svoje uspone u dokazivanju svojih tvrdnji, i naravno otkrivenje koje ide napred iz doba u doba neprestano otkriva nove stvari vezane za biblijske tvrdnje.Mislim da ti stalno imaš sudar u mišljenjima sa teolozima mračnog doba, a ono je prošlo odavno iako su neke crkve zadržale takve stavove to ne znači da su sve i da biblija nija podvrgavana dodatnim ispitivanjima. Samo kada govorimo o ispitivanju biblije postoje dve grupe:
1.Ona koja ispituje bibliju da bi oborila njenu autentičnost
2.Ona koja ispituje da bi potvrdila.
3.Nepristrasnih nema niti će ih ikada biti.
Ti se zalažeš da 2 grupa posmatra na način na koji posmatra prva, ali to je nemoguće jer u tom slučaju druga grupa bi postala prva, što znači odricanje identiteta kojeg ti ne želiš da se odrekneš, pa zašto onda to očekuješ ?
Znanost postavlja pretpostavke, često i pogriješi, ali se digne i nastavlja dalje. Da je Biblija apsolutno istinita, ona bi se morala moći podvrći znanstvenoj analizi i dati bolje i točnije rezultate nego bilo koja druga znanost. Ipak, ti rezultati su vrlo često na razini odavno odbačenih pretpostavki, poput npr. one da je srce sjedište emocija, a bubrezi nagona. Kada se to spomene, onda se odmahne rukom i kaže "ah, pa to je samo slika".
Koje znanosti, kada sama znanost greši, ko kaže da ta znanost koja bude analizirala ne greši u petpostavkama, i šta bi to onda dokazalo ? Stvorilo bi samo još jednu pretpostavku ništa bliže istini nego i svake druge pretpostavke o kojima nauka nema pojma.Kao drugo biblija nije naučna knjiga, biblija je knjiga kojoj se pristpa na određeni način koji sam naveo ali evo ponovo ću da navedem:
1. Ono što nije objašnjeno ne mora da bude i neobjašnjivo.
2.Pogrešno tumačenje ne znači i pogrešno otkrivenje.
3.Razumeti kontekst odeljka
4.Teško razumljive odeljke treba tumačiti u svetlu jasno razumljivih.
5.Ne treba graditi doktrinu na nedovoljno jasnim odeljcima.
6.Biblija je knjiga sa ljudskim odlikama.
7.To što izveštaj nije potpun, ne znači i da je neistinit.
8.Novozavetni citati ne moraju biti strogo precizno ili doslovno navedeni.
9.Biblija ne odobrava nužno sve iskaze koji su njoj navedeni.
10. Biblija koristi (laički) svakodnevni jezik
11.Biblija koristi i približne i tačne brojke.
13.Greške u prepisu ili prevodu ne treba poistovetiti sa greškom u izvorniku.
14.Uopštene izjave ne znače nužno i opštevažeća obećanja.
15Kasnija otkrivenja imaju prednost u odnosu na ranija
* Preuzeto iz knjige "Novi dokazi o kojima treba doneti sud" Džoš Mekdauel
Nemojmo sad govoriti općenito. Znanost može pogriješiti u smislu da dadne nedovoljno dobar model objašnjenja neke pojave. No ta se greška ispravlja tako da se taj model redefinira. Ne događa se da znanost ide 200 godina u krivom smjeru, onda kaže "Malo smo se zeznuli" i vrati se onamo gdje su bili prije 200 godina. Onog časa kad je uveden heliocentrični model svemira, geocentrični je posve odbačen. Jasno, Kepler je kasnije pokazao da ni Kopernik nije bio posve u pravu, ali je još uvijek bio više u pravu od Ptolemeja. I danas nitko normalan u astronomiji neće ići vraćati se na geocentrični model. Takve ljude s pravom će nazvati zatucanima.
Mislim, naravno, još i danas postoji Flat Earth Society, društvo koje vjeruje da je Zemlja rotirajući disk kojemu je u središtu Sjeverni pol, a na obodu mu je Antarktika. Ali vrlo je malo vjerojatno da će se znanost ikad vratiti na tu postavku, tim više jer je Zemlja snimljena iz svemira.
Polako, videćemo kako će se sve završiti na kraju sa tim različitim pretpostavkama, nauka pretpostavlja naravno, ali biblija je govorila o mnogim stvarima pre nego je nauka to uvidela.Ne kažem da je iz tog razloga biblija naučna knjiga jer ona nije, i svako ko bude rekao da jeste je samo zaglupljen.Biblija je knjiga koja se bavi Bogom i sam tim je u startu izvan svih naučnih mogućnosti, i Njegovim odnosom prema čoveku.Cela biblija ima jednu misiju ne da pokaže kako je sve nastalo i funkcioniše, već da pokaže ko je i kakav je Bog i to kroz usta ljudi koji su živeli kroz godine kroz koje se Bog otkrivao ljudima sve do ovog doba u kojem živimo.Očekivati od biblije da bude i naučna knjiga je nepravedno, ona to nije iako se tu i tamo bavi nekim stvarima koje imaju naučni karakter.
Nije li to bizarno? Ne vjeruje, ali kad mu zagusti, onda zove vjernika da se moli za njega. Kao, na taj način zadržava odmak prema stvari.
Pa vidiš nevolja rađa veru bilo uvek i biće, drugačije ni onaj razvratni sine nebi došao u situaciju da se vrati ocu , zar ne ? Muka je ta koja nas natera da počnemo da razmišljamo o rešenju koje je izvan nas, najgore od svega što može da se dogodi čoveku je da u tom ternutku naleti na nekog ko ne štedi Božija obećanja a da se pre toga nije konsultovao sa istim, pa od silnih obećanja dođe i silno razočarenje. Mada mogu ti reći da sam bi svedok mnogih ispunjenih molitvi ljudima koji nikada nisu odlučili da budu sa Hristom.Ali su u tim trenutcima bili jako spremni na sve.
Poenta je u tome što se njihovo zadovoljstvo temelji na iluziji
Hm, pa mislim da se svako zadovoljstvo temelji na nekoj vrsti iluzije, odnosno, barem na nedopuštanju da te dotiču stvari koje ti ne odgovaraju.
Pa zadovoljstvo može doći i od brzog mirenja sa realnošću, zašta je potrebna brza uteha od Boga.
Naravno da te zakon vjerovatnoće neće spasiti nečega ako ti se to dogodi, no da razmišljaš o svemu što si se teoretski može dogoditi svakoga dana jednako, ti ne bi ujutro uopće trebao ustati iz kreveta. A ni to nije preporučljivo, jer je statistička najveća vjerojatnost da doživiš nesreću kod kuće.
Dakle, ja kad se ujutro probudim mogu razmišljati "Hm, da li da odem danas na posao ili da pričekam izvlačenje lota, možda sam izvukao jackpot, pa mogu dati otkaz". To bi bilo da razmatram sve mogućnosti jednako. No ipak, ja se neću zanašati dobitkom na lotu i otići ću na posao.
E, a vjerojatnost da Isus dođe jest statistički još manja nego da dobijem na lotu, jer na lotu godišnje u svijetu glavni zgoditak izvuku stotine ljudi, a Isus još došao nije.
Što ne znači da ćeš ti dobiti na lotou a da Isus neće doći.Razumeš šta sam ti hteo ukazati, stvar je ušta položiš svoju veru, ali svakako živiš od vere ako ništa u sam zakon verovatnoće, koji nije nikakvo pravilo već samo prognoza koja može da pogreši i greši stalno.Ali ti položiš veru u to i to ti da snagu da ustaneš iz kreveta i živiš i radiš, i zadovoljan si jer je tvoja vera našla svoje mesto u nečemu.
Ako su prenijeli njegove riječi točno. Baš tako. A znamo da su se evanđelja prenosila usmenim putem barem nekih 15 godina. O tome što se sve događa u usmenoj predaji, treba samo pogledati kad se djeca igraju pokvarenog telefona.
Ivan se nije igrao pokvarenog telefona, bio je sa Isusom od početka do kraja i zapisao rečenicu:
1Jn 1:1 Što bješe ispočetka,
što čusmo,
što vidjesmo očima svojima,
što razmotrismoi
ruke naše opipaše, o riječi života: 1Jn 1:2 I život se javi, i vidjesmo, i svjedočimo, i javljamo vam život vječni, koji bješe u oca, i javi se nama; 1Jn 1:3
Što vidjesmo i čusmo to javljamo vama da i vi s nama imate zajednicu; a naša je zajednica s ocem i sa sinom njegovijem Isusom Hristom.
Naravno, ne isključujem da je Isus doista uskrsnuo. Samo što taj čin sam po sebi nije dovoljan da mu se prida sve ono teološko značenje koje mu je pridao Pavao (žrtva za kolektivni grijeh čovječanstva).
To mu je pridavao i Ivan koji je bio očevidac . Ti možeš da ne veruješ u to , ali onda je jasno da ne veruješ biblijskom izveštaju i ne veruješ tim ljudima koji su napisali ono što su videli,čuli,opipali i samim tim indirektno kažeš da su napisali nešto što :nisu čuli,videli,opipali, a pošto su oni rekli da jesu onda po tome ispada da ne govore istinu. Tu nema dvojbe i bio bi pošteno da to priznaš pa da idemo dalje.Ne moraš ti da veruješ tim ljudima, ali bar budi iskren po tom pitanju u onoj meri u kojoj sam ja iskren prema tebi. Ti pokušavaš da promičeš ono što veruješ, ja pokušavam ono što ja verujem i fino razgovaramo i stoga nema potrebe da se pretvaramo.
Upravo tako. A ako smo obojica u krivu, a u pravu su muslimani, onda ćemo se zajedno pržiti. A ako je Isus bio tek židovski heretik, onda smo opet u gabuli. A ako se ispostavi da je grčka mitologija u pravu, opet nam baš neće biti zabavno u carstvu sjena. A ako...
Kužiš ideju, ne? Kad bih razmišljao što bi mi se sve dogodilo da je u pravu bilo tko osim kršćana, zaključak je da mi se ne piše dobro. Onda je bolje ne odabrati nijedan unaprijed servirani put, nego se držati na oprezu.
Što je isto tako jedan od načina verovanja jednako isključiv kao i svi ostali koje smo naveli. No vidiš bar što se tiče Hrišćana, oni svuda imaju svoje mesto, sve religije ispovedaju da će oni koji veruju i slede Isusa Hrista, odnosno Njegovo učenje nakon smrti dobro proći.To je zanimljivo. Dok su isključivi prema ostalima. Mislim na nauk ne na praksu, praksa se razlikuje u praksi se ubijaju svi redom i mrze, valjda je teško pretočiti u praksu (to važi i za hrisšćane).
Da, to je jedina misao koja se provlači kroz čitavu Bibliju, ta da je Bog jedan. No na temelju toga kriterija bi i Kur'an spadao u biblijski korpus. Kao i bilo koji drugi monoteistički spis. Zašto su baš ti spisi uzeti u kanon, od čitave židovske nabožne literature? Što npr. s apokrifima? Zašto recimo Knjiga o Juditi nije po protestantima nadahnuta? A da ne govorimo o spisima koji su ostali izvan bilo kojeg kanona.
Čuj biblija je već korištena pre nego što će biti sklopljena u kanon, i znalo se koji tekstovi su utemeljeni na činjenicama, ali evo opet ću ti prebaciti nešto da pogledaš:
Pošto verujem da sam bio malo škrtiji u informacijama želim sada da
dodam još neke zanimljivosti vezane za to ko je i kada napravio Sveto
pismo.Pošto sam čuo tvrdnje da je katolička organizacija "napravila"
pismo želim dodati neke istorijske činjenice:
Klement rimski 95
godine ,Origen ga naziva učenikom apostola u knizi protiv jeresi
poglavlje 23 Tertulijan piše da je Klement rukopložen od Petra.Sličnu
ocenu daje i Irinej napominjući da učenje apostola još uvek odzvanja u
njegovim(Klementovim) ušima i da im je njihova doktrina svagda pred
očima.Klement navodi citate iz :
Ev po Mateju,Marku,Luci,Dela
apostolskih,1 Korinćanima.Titu,Jevrejima,1 Petrove.
Ignacije(70-100)
episkop Antiohijski i mučenik.Dobro je poznavao apostole.Njegovih sedam
poslanica sadrže citate iz:
Ev po Mateju,Ivanu,Dela
apostolskih,Poslanice Rimljanima,1 Korinćanima,
Galatima,Efescima,Filipljanima,Kološanima, 1 i 2 Solunjanima,1 i 2
Timoteju,Jakovljeve,1 Petrove.
Polikarp (70-156),Varnava (70) Hermija
(oko 95),Tatijan (oko 170) i Irinej(oko 170)
Klement Aleksandrijski
navodi 2400 citata iz svih novo-zavetnih knjiga izuzev tri.
Tertulijan
(160-220) prezviter crkve u Kartagini citira Novi Zavet preko 7000
puta.Samo evanđelje navodi 3800 puta.
Hipolit (170-235) navodi N
Zavet više od 1300 puta
Justin mučenik (133) sporio se sa jeretikom
Marcionom.
Origen 185-253 ili 254 ) Navodi više od 18000 hiljada Novo
Zavetnih citata.
Kiprijan(umro 258) episkop u Kartagini koristi 740
Staro Zavetnih i 1030 Novo Zavetnih citata.
Gejzler i Niks sa pravom
zaključuju da okvirni pregled pokazuje da je bilo oko 32000 citata pre
nego što je održan Nikejski sabor 325 godine.To nije konačna cifra jer
ako dodamo Euzebija koji je stvarao pre i za vreme Nikejskog sabora, to
nas dovodi do cifre od 36000 citata.
Što se tiče Isusa, on je uglavnom ograničen na Novi zavjet, prilično je upitno koliko se njega nesumnjivo najavljuje u Starom zavjetu.
Ko ima uho da čuje neka čuje.Šta ćeš ako nisu mogli to da razumeju pismoznaci iz doba Isusa kako onda da očekujem da vidiš ti danas.Ali postoji niz stihova koji ukazuju na to.
Opet si isključiv.
Ja znam iz vlastitog iskustva, kad razmišljam o nekom prošlom događaju, da mi masa dijelova izblijedi. Kad razmišljam o mjestu gdje sam bio, također mi se slika u glavi izmijeni. Onda ponovno odem na neko od tih mjesta i uvidim da sam nešto krivo zapamtio.
Zaboravnost ili nehotična izmjena nije prevarantstvo. Da, postojao je Isus. Da, činio je neke neobične stvari. No je li nešto rekao točno onim riječima kojima je zapisano? Ne znamo. Pogledajmo onda dalje. Taj tekst koji je Isus rekao na aramejskom preveden je na grčki. S grčkoga je preveden u masu jezika. Ako danas pogledamo više verzija Biblije na hrvatskom i srpskom, vidjet ćemo da se one razlikuju. Znači, konačni proizvod nisu više Isusove riječi, već riječi koje su prošle kroz tko zna koliko umova, uključujući i prevoditeljske, dok se nisu našle u primjerku Biblije na mojoj polici.
Pogledaj gore pomenuti način prilaženja bibliji i biće ti jasno. Nisam isključiv nego sam direktan, vidiš nije mi jasno kako ti koji niti si video,niti čuo, niti opipao imaš mogućnost da iz spisa koje su pisali oni koji su čili,videli i opipali izvučeš ono što je istina a oni sami nisu mogli da razluče to dok su zapisivali.Vidiš biblija je u originalu čistija mnogo više nego što ti predpostavljaš, brojane su reči kada je prevođena.Uostalom ako si otvorenog uma da pročitaš jednu knjigu koju bih ti preporučio koja bi ti pružila bolji uvid u ono o čemu razgovaramo, pod uslovom da si nepristrasan kao što govoriš, ukoliko nisi i već imaš stav koji je utvrđen po tom pitanju i ovde razgovaramo samo radi razgovora onda ništa.Knjiga je ozbiljna i puna argumenata i zove se :"Novi dokazi o kojima treba doneti sud" Jako zanimljiva i meni korisna knjiga.
Vidiš, a kad je riječ o znanosti onda to spočitavaš kao loše. Znanost to isto radi, dorađuje teoriju, kako bi bila usklađenija.
I želi se približiti istini. Ti si dakle u biblijskoj paradigmi radio isto što čine i znanstvenici.
Ono što pokušavam da ti ukažem da je nepravedno što zameraš bibliji nešto što sam sebi nećeš da zameriš i zato spočitavam nauci.Ne podižem ja bibliju iznad nauke, nauka ima svoje mesto i nije čak u istoj disciplini kao Hrist, ali ne dozvoljavam da neko proziva bibliju i hrišćane zato što je isključiva, pritom na tako isključiv način da me to iznenađuje.Tako sam naveo greške nauke da bi ukazao da mi nije realno na temelju naučnih pretpostavki isključivati verodostojnost biblije.Ono što želim da ukažem da kako god bilo da bilo za čoveka je istina ono ušta stavi svoje poverenje, tu činjenice ne igraju bitnu ulogu, jer sam činjenice mogu da se ispostave kao neistinite činjenice.
Ok?
Znači, ako sam dobro shvatio, ti vjeruješ da će broj biblijskih vjernika sve više opadati, dok na kraju neće posve iščeznuti - i to će označiti početak kraja?]
Pa u biti verujem da će doći do uzenesenja, ali da će to na kraju biti tako mali broj ljudi da to niko neće ni primetiti.Ali da smanjivaće se sve više i više, pa znaš da Isus kaže da se pita hoće li naći vere na zemlji kada ponovo dođe.I to je istina, vere više gotovo i da nema, ekumena, tolerancija,humanizam,psihologija, manipulacija, mir, ljubav ali ljubav koja nema veze sa biblijskom definicijom. Hrišćani su to već progutali, primetio si ideju da Hrišćani i Budisti veruju u istog Boga, nije li to smešno ?
Hrišćani čekaju veliki odpad a ne primećuju da se to događa, misle da će da šire reč na sve strane, a jedino što uspeju je što su farizeji isto uspevali:
Mat 23:15 Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što prehodite more i zemlju da bi prisvojili jednoga, i kad ga prisvojite, činite ga sinom paklenijem udvoje većijem od sebe.
Tako da mislim baš tako.