RahatLokum je napisao/la:Sto se nauke tice, u Kur'anu nisam nasao protivljenje dosadasnjim naucnim otkricima. Medjutim i ja mislim da mnogi muslimani (najcesce iz neznanja) pretjeruju u mnogim stvarima. Ja licno ne vidim zasto zvijezda Tarik mora biti Pulsar. Zasto onaj dim moraju biti maglice. Zasto dva istoka i dva zapada ne mogu biti ljetne i zimske tacke izlaska i zalaska Sunca itd. Uostalom Sunce niti izlazi niti zalazi, ali mi ne dovodimo u pitanje ovakve tvrdnje jer i danas koristimo ovaj izraz.
A sto se tice nauke (znanosti) same. Ona je samo jedna halatka covjeku. Njeni principi su prihvaceni, dokazani i dokazuju se. Ona se moze uvijek revidirati, medjutim ona nije dala konacnu rijec. Uostalom ona je u sluzbi covjekovog uma. Koliko je covijek sposoban da dokuci toliko je i nauka. U svojoj srzi je bazirana na vjerovanju da je svijet racionalan. To dokazati naucno bilo bi tautologija. Nauka je ovdje u corsokaku. Ne smijemo je odbacivati, ali ne treba joj se bas ni slijepo klanjati u svakom pogledu i svakoj njenoj rijeci.
Zahvala pripada Allahu dž.š. Neka je mir i spas na
Allahovog Poslanika i na njegovu porodicu i sve njegove ashabe.
Utječem se Allahu od prokletog šejtana .U ime
Allaha,Svemilosnog,Milostivog.
„Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima
svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur´an istina".
A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu
obavješten?
Gospodaru moj učini prostranim prsa moja i olakšaj
zadatak moj odriješi uzao sa jezika mog da bi razumjeli govor moj.
Časni Kur´an je posljednja i konačna objava,koja je
objavljena posljednjem i konačnom Božijem poslaniku Muhammedu s.a.w.s. Da bi
smo za neku knjigu mogli tvrditi da je objava od Boga, ta knjiga mora položiti
vremenski test.Nekada davno je bilo doba čudesa.Hvala Allahu, Kur´an je čudo na
čudima!
Kasnije,došlo je vrijeme književnosti i
poezije.Muslimani i nemuslimani se slažu da je Časni Kur´an najsavršenije djelo
na arapskom jeziku, ikada napisano!
Međutim,danas je doba nauke i tehnologije.
Hajde da analiziramo da li je Kur´an kompatibilan
ili ne, sa savremenom naukom.
Albert Ajnštajn je rekao: „Nauka bez vjere je
osakaćena, a vjera bez nauke je slijepa“.
Samo da vas podsjetim da Časni Kur´an nije knjiga
Nauke,već je to knjiga Znakova,knjiga ajeta.
Kur´an se sastoji od preko 6.000 znakova,ajeta,od
kojih preko hiljadu njih govori o nauci.
Nadam se inshAllah da cete iz ovoga teksta izvuci korisne stvari,na vama je da prihvatite,za sve imaju dokazi.U islamu nema slijepo slijedenje,kao sto je prijemer sa drugim religijama.Mi cemo se ako Bog da truditi da vam odgovrimo na pitanja koliko je moguce blize da bi ste shvatili,ali kada je rijec o doktoratu i kao sto vec ovaj prijatelj Miskec zeli detaljne odogovre,onda su tu knjige koje itekako mora procitati.Ja cu naravno reci kao i brat Ensar sve sto ovdje pogrijesim,to je od mene a moja vjera Islam je cista od gresaka.