Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Zanima te Islam? Pitaj...?

power_settings_newLogin to reply
3 posters

descriptionZanima te Islam? Pitaj...? - Page 2 EmptyRe: Zanima te Islam? Pitaj...?

more_horiz
Evo snimak veoma kratak 30 sekundi sta je Islam Wink

https://www.youtube.com/watch?v=ZaJtiYcK7X

descriptionZanima te Islam? Pitaj...? - Page 2 EmptyRe: Zanima te Islam? Pitaj...?

more_horiz
Davud je napisao/la:
Evo snimak veoma kratak 30 sekundi sta je Islam Wink

https://www.youtube.com/watch?v=ZaJtiYcK7X

ustvari ovaj https://www.youtube.com/watch?v=ZaJtiYcK7XE

more_horiz
Jako dobar video koji ce vas upoznati sa Islamom,gdje Ali Baba govori zašto je prešao na Islam?Odgovor je jednostavan zato sto je Kur´an jedina knjiga koja nema ni jedne jedine greške,i nije došlo do njene izmjene kao što je slučaj sa drugima knjigama
Pogledaj te i razmislite zašto sve više ljudi prelaza na Islam

https://www.youtube.com/watch?v=Izx88n65qoU

more_horiz
Svi ovi nutricionistički dokazi protiv jedenja svinjetine (koje ja načelno prihvaćam, da se razumijemo) mogu se isto tako primijeniti i na govedinu. Mislim, svinja nema veću sklonost nametnicima nego što ju ima govedo. Možda ne istima, no kod krava također možemo naći trakavicu, metilje...
U takvom mi je slučaju mnogo razumljivije vegetarijanstvo, jer ono ne diskriminira pojedine vrste mesa, već ih odbacuje sve jednakomjerno.

Argumenti da i Biblija zabranjuje svinjetinu nisu sami po sebi nikakav argument, no ako već idemo uspoređivati, onda Levitski zakonik zabranjuje i devino meso, pa zeca, školjkaše...što je sve u islamu dopušteno.

Ovo o životnim navikama svinje, iako točno, nema nikakvog praktičnog utjecaja. Uostalom, i goveda se pare jednako eksplicitno. A kućne kokoši također prebiru po nečistoći. Kunići pak moraju jesti vlastiti izmet, jer im probavni trakt nije dovoljno dug, pa hranu moraju dvaput progurati kroz njega. A sve su te životinje u islamu dopuštene za jelo.

Mislim da je razlog mnogo praktičnije prirode. Svinja je, kao i čovjek, svejed. Drugim riječima, svinja i čovjek nadmeću se za istu ekološku nišu, što nužno dovodi do smanjenja raspoložive hrane. Iako se svinja hrani uglavnom otpacima ljudske hrane, ona svejedno mora nešto jesti. U pustinjskim zajednicama hrane je uvijek relativno malo i držanje svinja je zapravo neisplativo, jer bi ona umrla od gladi prije nego uopće stasa za klanje.

Odnosi li dse zabrana jedenja svinjetine i na veprovinu? Naime divlje su svinje mnogo čišće životinje, manje masne, žive u šumi i ne jedu ljudski otpad.

more_horiz
Ovaj video od 30 sekundi bi mnoge ljude mogao odgovoriti od prelaska na islam, jer sadrži dvije vrlo kontroverzne izjave:

Allah je stvorio ljude da mu robuju.
Moraš vjerovati da je Kur'an konačna objava, inače ideš u džehenem.

more_horiz
Svi ovi nutricionistički dokazi protiv jedenja svinjetine (koje ja
načelno prihvaćam, da se razumijemo) mogu se isto tako primijeniti i na
govedinu.

Ja sam ti iznio stav "zasto je muslimanima zabranjena svinjetina",naravno da postoje stvari vezane i za druge životinje, ti si pitao za svinjsko meso, i dobio si odgovor iz Kur´ana i Bilblije, i naučne činjenice.Nama muslimanima je i govedina zabranjena ako nije zaklana u ime Allaha,al to je sada druga stvar.Sada htio se ti sloziti sa time ili ne,to je več tvoja stvar Wink

more_horiz
Ovaj video od 30 sekundi bi mnoge ljude mogao odgovoriti od prelaska na islam, jer sadrži dvije vrlo kontroverzne izjave:

Taj čovjek ti je i prešao na islam,tako da neznam tebi prijatelju mnogo sta nije jasno.Ali jedna je stvar jasna Biblija je dozivjela izmjenu, i imala je svoje vrijeme do kada je vazila.Mi muslimani vjerujemo u Bibliju koja je objavljena Isa a.s. A ta sada Biblija što je vi imate ona je izmjenjana i naveo sam ti "kontradiktornosti Biblije i naučnih činjenica".A posljednja knjiga od objava je Kur´an poslan poslaniku Muhammedu a.s. svim ljudima,i dužnost je svakome da ga prihvati i da slijedi Njega.Pitas se sigurno zasto?
Jer je Kur´an upucen i meni i tebi, a jasno je da Kur´an vjerodostojan,i to sam iznijeo kao naučne činjenice.

more_horiz
Ma u redu, ne kažem ja da ne vidim svrhu u zabrani svinjetine, već ne vidim svrhu u zabrani svinjetine, a dopuštanju jedenja ostalog mesa koje može biti jednako opasno za zdravlje. To mi se čini kao nedosljednost.

Što se drugoga dijela tiče, pa ja ni ne tvrdim da je Biblija nepogriješiva. Meni sigurno ne trebaš dokazivati proturječja u Bibliji.
Kur'an možda jest vjerodostojniji od Biblije i u manjoj kontradikciji sa znanstvenim otkrićima, no ideja da će uzimanje Kur'ana (ili bilo koje druge svete knjige) sa skepsom odvesti tu osobu u pakao zapravo je zastrašivanje. Da ne govorimo što će se dogoditi ako se slučajno otkrije neki podatak u znanosti koji proturiječi Kur'anu. U tom će času znanost, koja se sada citira u korist Kur'ana, odjednom postati zabluda.
A već sam jednom rekao da nije potrebno zauzeti toliko rigidni stav konačne objave, već da je Kur'an bio možda konačna objava u doba Muhameda, no kako se čovječanstvo razvija, možda Allah poželi dati ljudima novu razinu spoznaje, koja će razjasniti one stvari koje je Kur'an ostavio otvorenima ili nedovoljno razjašnjenima.

Također, još uvijek nismo riješili glavni problem, a to je problem da Allah traži pokornost.

more_horiz
Pa dobro, miskec ima nekih dobrih poenti. Medjutim ja kao osoba koja je zavrsila skolu iz mesne prerade, znam dobro da je svinjsko meso na dnu ljestvice po kvaliteti i korisnosti. Od svih mesa koji se najcesce jedu onaj zec (odnosno kunic) koji istina jede svoj prvi izmet radi dobivanja nutrijensa jer ih dovoljno ne iskoristi u prvoj probavi i curka (tuka) su na vrhu ljestvice. Iza dolazi koza, ovca, govece, pa tek onda perad (sem curki). Nije ni cudo da su kokosi nazivali u narodu "muslimanskim svinjama". A na kraju odnosno na dnu skale dolazi svinjsko meso. Najnekvalitetnije i najstetnije meso u ishrani.

Argumenat o zabrani svinjskog mesa zbog pustinjskih uslova mi se cini slabim iz vise razloga. Prvo tu bi bilo zabranjeno uzgajanje, ali ne i jedenje. Drugo upravo sto je svinja svejed ona je i najrentabilnija od svih zivotinja. Trece, svinjsko meso je bilo zabranjivano i Izraelicanima, a upravo se u njihovoj postojbini navode dogadjaji da je Isus nailazio na uzgajanje svinja.

more_horiz
Sto se nauke tice, u Kur'anu nisam nasao protivljenje dosadasnjim naucnim otkricima. Medjutim i ja mislim da mnogi muslimani (najcesce iz neznanja) pretjeruju u mnogim stvarima. Ja licno ne vidim zasto zvijezda Tarik mora biti Pulsar. Zasto onaj dim moraju biti maglice. Zasto dva istoka i dva zapada ne mogu biti ljetne i zimske tacke izlaska i zalaska Sunca itd. Uostalom Sunce niti izlazi niti zalazi, ali mi ne dovodimo u pitanje ovakve tvrdnje jer i danas koristimo ovaj izraz.

A sto se tice nauke (znanosti) same. Ona je samo jedna halatka covjeku. Njeni principi su prihvaceni, dokazani i dokazuju se. Ona se moze uvijek revidirati, medjutim ona nije dala konacnu rijec. Uostalom ona je u sluzbi covjekovog uma. Koliko je covijek sposoban da dokuci toliko je i nauka. U svojoj srzi je bazirana na vjerovanju da je svijet racionalan. To dokazati naucno bilo bi tautologija. Nauka je ovdje u corsokaku. Ne smijemo je odbacivati, ali ne treba joj se bas ni slijepo klanjati u svakom pogledu i svakoj njenoj rijeci.

more_horiz
RahatLokum je napisao/la:
Argumenat o zabrani svinjskog mesa zbog pustinjskih uslova mi se cini slabim iz vise razloga. Prvo tu bi bilo zabranjeno uzgajanje, ali ne i jedenje. Drugo upravo sto je svinja svejed ona je i najrentabilnija od svih zivotinja. Trece, svinjsko meso je bilo zabranjivano i Izraelicanima, a upravo se u njihovoj postojbini navode dogadjaji da je Isus nailazio na uzgajanje svinja.

Pa meni se to baš čini smisleno. Levitski je zakonik sastavljen za pustinjske nomade kakvi su bili Židovi u doba Mojsija i uglavnom Arapi za vrijeme Muhameda. U Isusovo se vrijeme već prešlo na poljoprivredni način života, a i Palestina nije toliko pustinja koliko unutrašnjost Arabije ili Sinaj.

Zabrana uzgoja naspram zabrane jedenja - pa većina ljudi zapravo uzgaja svinje radi hrane, no ne vidim zašto ne bi netko držao svinju samo radi eliminacije organskih otpadaka, a da ju ne pojede. Formulacija u Kur'anu ostavlja tu mogućnost. No kada bi netko držao svinju za hranu, onda bi ju morao toviti, a to zahtijeva mnogo veću potrošnju prehrambenog otpada.
Ne znam koliko uopće ima svinja u arapskom svijetu, no vjerujem da su one poprilično mršave.

I ponovit ću, kako stoji stvar s divljim svinjama koje se hrane drugačije i žive drugim načinom života?

Inače, kad smo već kod tih zabrana, a govoreći o progresivnoj objavi - ni Biblija ni Kur'an ne govore ništa o duhanu. Naravno, budući da on nije bio poznat prije otkrića Amerike. Sada se postavlja pitanje, dopušta li Allah duhan ako ne dopušta alkohol ili svinjetinu, a znamo da je duhan mnogo štetniji? Ipak, sastavni dio islamskoga svijeta su nargile.
Upravo zbog takvih stvari smatram da je nužno davati progresivnu objavu, jer danas jedni mogu reći "Kur'an zabranjuje opojna sredstva, pa bi ovamo trebalo ubrojiti i duhan", a drugi kažu "Kur'an nigdje izričito ne spominje duhan, a Allah je znao za duhan iako Muhamed i njegovi suvremenici nisu, i da je htio, mogao ga je zabraniti".

more_horiz
Također, još uvijek nismo riješili glavni problem, a to je problem da Allah traži pokornost.

''O ljudi, Gospodaru svome robujte.'' (Sura
El-Beqare, 21)

Šta je to robovanje? Koji su to njegovi
ogranci? Da li cjelokupna vjera ulazi pod

ovaj termin
ili ne? Šta je suština robovanja? Da li je robovanje najuzvišeniji

stupanj na
dunjaluku i Ahiretu, ili iznad njega ima veci stupanj? Pa da nam se

pojasni ovo spomenuto.

Kaže: ''Bio je
upitan'' – Ovo je to pitanje koje je upuceno znamenitom Imamu – da

mu se Allah
smiluje – pa je bio upitan o rijecima Uzvišenog: ''O ljudi, Gospodaru

svome robujte.'' Ovo obracanje kroz rijeci
Uzvišenog ''O ljudi, Gospodaru svome

robujte.'' je
upuceno svim ljudima; vjernicima i nevjernicima, muškarcima i ženama,

arapima i
nearapima, slobodnim ljudima i robovima, dakle svima njima su upucene

ove rijeci, i
od svakog pojedinacno, od njih, se zahtijeva da robuju Allahu
dž.š.,
ujedno

ovo je prva
naredba (imperativ) u Kur'anu u suri El-Beqare, prva naredba koja im je

naredena u
rijecima Uzvišenog :O ljudi, Gospodaru svome robujte, Koji je stvorio

vas i one
prije vas, da biste bili bogobojazni" Te je imam bio upitan o ovom

plemenitom
ajetu. Neko ce se zapitati: ''Allah nam je naredio robovanje (ibadet),

onda šta je to
robovanje? Koji su to njegovi ogranci? Da li opci pojam vjere ulazi u

ovaj termin
ili nešto što je van nje tj. vjere? Šta je suština ibadeta? Da li je robovanje

najuzvišeniji
stupanj ili postoji visociji stupanj osim ibadeta? Što znaci da se radi o

pitanju koje
ima svoja podpitanja. A u odgovoru ce doci da ibadet ili robovanje

obuhvata sve
vrste naredbi i zabrana, kao i da je cjelokupna vjera unutar ovog

termina. A suština robovanja jeste da iskreno obožavaš
Allaha samo Njemu vjeru

ispoljavajuci, kao i to da je robovanje najuzvišeniji stupanj, jer
su najuglednija

stvorenja medu ljudima bili vjerovjesnici i poslanici a za njih je
najuzvišeniji stupanj

bio robovanje Allahu i poslanstvo.
Takode najuzvišeniji stupanj našeg Vjerovjesnika

s.a.w.s . je
bilo robovanje Allahu i poslanstvo.

Robovanje je
cjelokupni naziv za sve ono što Allah voli i sa cime je zadovoljan od

rijeci i
skrivenih i ocitih djela. Tako da su,
namaz, zekat, post, hadž, istniti govor,

izvršavanje emaneta, poslušnost roditeljima, održavanje rodbinskih
veza,

pridržavanje na ugovore, naredivanje dobra, sprjecavanje zla,
borba protiv

nevjernika i licemjera, dobrocinstvo prema komšiji, jetimu,
siromahu i putniku

namjerniku, prema robu ljudskog roda i životinjama, dova, zikr,
ucenje Kur'ana, i

sl. tome, vrste ibadeta ili robovanja Allahu s.w.t.
Isto tako ljubav prema Allahu i

Njegovom
Poslaniku
s.a.w.s, strah od Allaha i
stalno traženje utocišta kod Njega,

iskreno
ispoljavanje vjere Allahu, strpljivost radi Njegove presude ili propisa,

zahvala na
Njegovim blagodatima, zadovoljstvo sa Njegovom odredbom, oslonac

na Njega, nada
u Njegovu milost, strah od Njegove kazne i sl. tome su vidovi

robovanja
Allahu
s.w.t.

''Robovanje'' je cjelokupni naziv za sve
ono što Allah voli i sa cime je

zadovoljan od
rijeci i skrivenih i ocitih djela, što je ujedno i definicija ibadeta ili

robovanja. Dakle
to je naziv koji obuhvata sve ono što Allah voli i sa cime je

zadovoljan bez
obzira da li se radi o rijecima ili djelima, bez razlike izmedu onoga što

je skriveno i
onoga što je ocito, takode bez razlike da li se radi o srcanim djelima ili

djelima udova ili
rijecima jezika, jer sve to ulazi u naziv robovanja sve dok se radi o

necemu što
Allah voli i sa cime je zadovoljan.

Naravno ovo ti
je samo dio iz Knjige Robovanje Allahu dž.š.

more_horiz
Inače, kad smo već kod tih zabrana, a govoreći o progresivnoj objavi - ni Biblija ni Kur'an ne govore ništa o duhanu

Odgovor na tvoje pitanje,na ovom video

https://www.youtube.com/watch?v=Jq6EKag2ntU

more_horiz
Zasto dva istoka i dva zapada ne mogu biti ljetne i zimske tacke
izlaska i zalaska Sunca itd. Uostalom Sunce niti izlazi niti zalazi,
ali mi ne dovodimo u pitanje ovakve tvrdnje jer i danas koristimo ovaj
izraz.

u jednom kur´anskom ajetu piše da je Allah Gspodar dva istoka i dva zapada.Kako ćete ovaj ajet naučno objasniti?
Časni Kur´an,zaista kaže da je Allah Gospodar dva istoka i dva zapada.To je 17 ajet sure Er-Rahman:

Gospodara dva istoka i dva zapada... (Er-Rahman, 17)

U orginalnom,arapskom tekstu Kur´ana imenice istok i zapaad se koriste u dvojini.

Allah je Gospodar ekstrema istoka i zapada

Geografija nas uči da Sunce izlazi sa istoka, ali se tačka Sunčevog izlaska mijenja tokom godine.Samo u dva dana u toku godine-poznata kao ekvinociji (ravnodnevnice)-Sunce izlazi tačno sa istoka.Ostalih dana u godini izlazi malo sjevernije ili malo južnije.Tokom ljetnje dugodnevnice,Sunce izlazi iz jedne ekstremne tačke.Isto tako, Sunce zalazi u različitim tačkama na zapadu, u toku ljetne dugodnevnice i zimske kratkodnevnice.Taj fenomen se lahko može posmatrati u Bombaju( u Indiji),pored obala mora ili s visokih nebodera.
Ukratko, u toku godine,Sunce izlazi iz različitih tačaka s istoka i zalazi u različite tačke na zapadu.Dakle,kada Kur´an kaže da je Allah Gospodar dva istoka i dva zapada,to može upućivati na oba ekstrema Sunčevog zalaska na istoku i na zapadu.

Allah je Gospodar svih istoka i svih zapada

Arapski jezik ima dvije vrste množine.Jedna je dvojina(dual),tj. množina na dva objekta.Druga množina se odnosi na nešto čega ima više od dva, tj tri i više.U suri Er-Rahman, u spomenutom ajetu,stoje riječi mešrikajni wel-magribejni,što predstavlja dvojinu dva istoka i dva zapada.A sada, razmislite o sljedećem ajetu: I Ja se kunem Gospodarom istoka i zapada...(El-Me´aridž,40)
U arapskom tekstu stoje riječi mešarik i megarib, što je množina koja se odnosi na tri i više.Iz toga se zaključuje da je Allah Gospodar svih tačaka na istoku i na zapadu,svih ekstremnih izlazaka i zalazaka Sunca.

more_horiz
miskec4096 je napisao/la:
Svi ovi nutricionistički dokazi protiv jedenja svinjetine (koje ja načelno prihvaćam, da se razumijemo) mogu se isto tako primijeniti i na govedinu. Mislim, svinja nema veću sklonost nametnicima nego što ju ima govedo. Možda ne istima, no kod krava također možemo naći trakavicu, metilje...
U takvom mi je slučaju mnogo razumljivije vegetarijanstvo, jer ono ne diskriminira pojedine vrste mesa, već ih odbacuje sve jednakomjerno.

Argumenti da i Biblija zabranjuje svinjetinu nisu sami po sebi nikakav argument, no ako već idemo uspoređivati, onda Levitski zakonik zabranjuje i devino meso, pa zeca, školjkaše...što je sve u islamu dopušteno.

Ovo o životnim navikama svinje, iako točno, nema nikakvog praktičnog utjecaja. Uostalom, i goveda se pare jednako eksplicitno. A kućne kokoši također prebiru po nečistoći. Kunići pak moraju jesti vlastiti izmet, jer im probavni trakt nije dovoljno dug, pa hranu moraju dvaput progurati kroz njega. A sve su te životinje u islamu dopuštene za jelo.

Mislim da je razlog mnogo praktičnije prirode. Svinja je, kao i čovjek, svejed. Drugim riječima, svinja i čovjek nadmeću se za istu ekološku nišu, što nužno dovodi do smanjenja raspoložive hrane. Iako se svinja hrani uglavnom otpacima ljudske hrane, ona svejedno mora nešto jesti. U pustinjskim zajednicama hrane je uvijek relativno malo i držanje svinja je zapravo neisplativo, jer bi ona umrla od gladi prije nego uopće stasa za klanje.

Odnosi li dse zabrana jedenja svinjetine i na veprovinu? Naime divlje su svinje mnogo čišće životinje, manje masne, žive u šumi i ne jedu ljudski otpad.

evo posto video zapis mnogo vise govori pogledaj

https://www.youtube.com/watch?v=PG9ogfwRiXM

more_horiz
Što se drugoga dijela tiče, pa ja ni ne tvrdim da je Biblija
nepogriješiva. Meni sigurno ne trebaš dokazivati proturječja u Bibliji.
Kur'an
možda jest vjerodostojniji od Biblije i u manjoj kontradikciji sa
znanstvenim otkrićima, no ideja da će uzimanje Kur'ana (ili bilo koje
druge svete knjige) sa skepsom odvesti tu osobu u pakao zapravo je
zastrašivanje. Da ne govorimo što će se dogoditi ako se slučajno
otkrije neki podatak u znanosti koji proturiječi Kur'anu. U tom će času
znanost, koja se sada citira u korist Kur'ana, odjednom postati zabluda.

Eto prijatelju sam se slazes da Biblija nije nepogrijesiva.Neznam ni ja koliko vrsta ima tih Biblija,ima tu dosta dosta sto su ljudi dodali,i zato mi muslimani nju ne prihvatamao.A Kur´an ne mozda da je vjerodostojniji od Biblije nego je 100% ispravan i sacuvan od bilo koje izmjene.Ako nevjerujes probaj naci,mnogi su pokusali pa su na kraju prihvatili Islam.Elhamdulillah

more_horiz
Miskec evo i mene. Drago mi je cuti da radis doktorat, zanima me koja obast.
Poprilicno smo daleko ja sam u Bosni u Tuzli ali ako budes prolazio imas moj mail pa pisi....

Kao sto rece brat Davud ti imas dosta pitanja i jako istrazujes, sto je jako razumno jer niko nezeli vjerovati slijepi a i Islam nas tome uci. Tebe brine nekoliko krupnih pitanja a sve ostalo bi se sklopilo nekako kada bi to rijesio kako sam razumio.
Glavno pitanje je da neznas dali je Allah (Bog) dobar ili zao, isto tako postavljas si pitanje za Ibliza, tako da ti istrazivas. Molim te ovo je moja procjena tvoga problema ako grijesim ispravi me.
Ako i dalje zelis da ti mi odgovaramo putem foruma mi cemo i dalje ustrajati na tome insallah, ili pak zelis da ti dam jedan web poznati Islamski web gdje su sa sigurnoscu mnogo mnogo uceniji od nas ovdje, pa tamo ces mozda dobiti bolji odgovor. iako vidim da braca ovdje jako kvalitetno pisu i u to nema sumnje... ako zelisa da ti preporucim ovaj web javi jer neznam dali smijem javno iznositi web mozda je zabranjeno na forumu.

Preporucio bih ti da kada postavljas pitanje budes veoma jasan sa njim da kazes sto tacnije gdje je problem u tome i tome, jer tako ces dobiti direktniji odgovor. kada postavis opsirno pitanje malo ovo malo ono onda se vaza ima za pisati i nezna covjek sta bi ti prije odgovorio zatim se tema razvuce kao zvaka i pukne a ti nisi dobio odgovor ne? Smile

Ja cu insallah prije nego se ti izjasnis pokušati ukratko dati ti odgovor na neke tvoje nedoumice...

more_horiz
Kazes u jednom dijelu da bi Tevrat trebao vrijediti u islamu, mislim da si kroz govor brace prije mene dobio stav islama uvezi prijasnjih knjiga. A isto tako i kroz moj teks na topiku Dali je Biblija Bozija rijec.
Ono sto Islam uci jeste da je Allah svim ljudima slao posalnike i nekima od njih je slata knjiga. kada kazemo svim ljudima tu se podrazumijeva da bilo koji poslanik nije bio poslan cijelom covjecanstvu nego odredenoj skupini ljudi osim Muhammeda s.a.v.s. koji je pecat svim vjerovijesnicima i poslan je ne samo arapima ili bosancima nego i kinezima i cijelom svijetu. kao sto se i u Biblije navodi da je Isa a.s. posaln izgubljenim ovcama Izraela jeli tako.
Ono sto neki muslimani tvrde da je islam objavljivan od prvog covjeka to je pogresno vjerovatno iz njihovg neznja je to proizaslo. Islam isto tako nije poceo sa objavom tek sa Muhammedom s.a.v.s. nego je poceo od Ibrahima a.s. ali takva islam koji je on promovisao nije bio u potpunosti isti kao oavaj danas nego je se sa generacima poslanika upotpunjavao sto je sasvim logicno, namdamse da me razumijes do ovdje. Neki od poslanika su primali knjige a neki su dolazili samo da ljude opomenu jer su se udaljili od izvora te knjige. Svaka od tih knjiga je imala svoj rok trajanja, sve dok Allah nije poslao svoju posljednju objavu a to je Kuran. on je do sudnjega dana zadnja objava i nema potrebe da dolazi nova objava, kao sto primjetis Kuran se i sa naukom jako perfektno uklapa, a kako i da nebi kada ga je objavio Gospodar svemira, kao sto Allah kaze ni musicu mi nemozemo stvoriti a kamoli da sumljamo u onoga koji je stvorio sve ovo.
ono sto je se desilo sa prijanjih objava jeste da su vremenom zagubljene i pisane na osnovu historijskih tekstova i vlastitih prohtjeva, zato mi kada kazemo da vjerujemo u prijasnje objave odnosi se na objave koje su bile ispravne, pa cak kada bi ih sada imali da nijedno slovo nije izmjenjeno mi bi slijedili Kuran jer smo ubijedeni da bi te objave na to nagovjestavale kao sto sam rekao one su bili poslane za odredeni perio i odredenom narodu a ne cijemom covjecanstvu kao sto je to slucaj sa Kuranom... ovo je stav islam i njegovih sljedbenika povodom ovog pitanja, svaka greska u odgovoru je uistinu plod mog neznanja a ne moje vjere...

zatim Kuran govori o Iblizu, i tema o Iblizi je kako vidim otvorena vec prije ove, ima dole tema pa mozemo dole vec pisati o njoj...

Slijepo vjerovanje u nasoj vjeri je zabranjeno, kada neko postaje musliman on treba da bude ubjeden u ono sto vjerje inace moglo bi se desiti da bude musliman samo na papirimane, zato razumijem tvoju potragu za objasnjenjima o zabranama i dozvolama koje Allah iznosi u posljenjoj objavi Kuranu.
U onom primjeru sa vodom, kada sam rekao ako popies tu casu vode dobices upalu grla. svi znamo da onaj koli ti zeli dobro i postice te na dobro, da sam zelio da dobije upalu grla nebi te na to posticao nego bih uzeo ulogu negativca. iz toga mozes da zakljucis da ja nisma negativac ne? isto tako mozes da prepoznas dali je Allah te pozivao na nemoral ili moral, dali te poziva na dobrocinstvo prema roditeljima i opcenito ili ne. Vjujem da me sada bolje razumijes...

Sve zabrane su sa ciljem da bi bilo bolje covjeku. Allah nema nista od toga dali ces se ti pridrzavati nekih zabrana ili ne, dali ces mu robovat ili ne, to je samo za dobrobit tebe a kada ti neko zeli dobro va ljada te on voli zato te je i upozorio na neprijatelja (Ibliza) i zato nam je zabranio sve sto nije dobro za nas...

Svinjetina, citao sam tamo sta ste pisali, Davud je iznijeo stav Islama.
Razlika izmedu kokoške i svinje te brine jer jedu svasta. Nije problem sto svinja jede razne stvari, to nije problem, problem je u njenom sistemu za varenje. kod kokoske i svinje nisu isti sistemi kao ni kod zeca, jesi li kada vidio da kokoska jede pijesak ili kamencice jesi li se zapitao zasto to radi. svinja zbog svoga probavnog sistema ima jako nezdravo meso za covjeka. kao sto si vidio i kada se njeno meso skuha jajascad ostaju u njemu. zbog toga sto je jako nezdrava za covjeka zabranjena je i to je mudrost ove zabrane. jos neke zivorinje su zabranjene muslimanima, a to su zivotinje koje nisu biljojedi, tj. mesojedi. njihovo meso je zabranjeno, zasto??? medicina je dokazala da ljudi koji jedu meso mesozdera da postaju agresivnije i to meso je mnogo vise podlozno bakterijama, dok ljudi koj jedu meso biljojeda postaju mnogo blazi zo je stav medicine i nauke koji samo potvrduje mudrst Allahove zabrane i dokaz da ti allah želi dobro. i odavde sada isto vidimo da onaj ko ti zeli dobro nije isti onaj koji ti zeli zlo ne? nadam se da si zadovoljan odgovorom...

Allahov rob. Šta ti mislis pod ovim. posto izgleda da nikako nemozes da razumijes ovo.
vidio sam da je jako lijepo Davud ti objasnio znacenje roba u islmu. Želim pročitati tvoju viziju sta je to Allahov rob. Šta podrazumijevaš pod robovanjem?

Tumacenje Kurana. Nisam detaljno upoznat kako to rade druge religije, odakle crpe izvore za tumacenje svojih tekstova. ono sto znam o kršćanstvu jeste da knjige koje su katolici odbcili pod tvrdnjom da to nije Božija riječ a pravoslavci je prihvatili, oni kazu da te tekstove koriste kao tumacenje biblije, tj. svoje tumacenje crpe iz tih tekstova da sada ne nabrajam koje si to knjige.
Kuran se donekle moze sam po sebi tumaciti, jer na neke ajete daje sam odgovor, medutim tumacenje kurana se zasniva na mnogo ozbiljnijem i detaljnijem pristupu.
Hadis. sta je to hadis? Hadisi su izreke koje je Muhammed s.a.v.s. izekao
Pored hadisa postoje i predaje. Te predaje nam govore sta je se desavala u tom momentu npr. neke bitke ili slcni dogadaji. te predaje nam prenose direktno oni koji su to vidjeli i bili tu.
Hadisi i predaje su vrijedno i veoma odgovorno priklupljeni u hadiske zbirke. dojazi za predaje da su ispravni nalaze se u lancu prenoslilaca svkog hadisa pojedinacno i svake predaje pojedinacno. ovakv ozbiljan i detaljan pristup nema ni jedna druga religija, kao sto smo zapoceli temu Dali je Biblija Božija riječ i tamo sam za početak iznijeo dokaze nepostojanja lanca prenosilaca za Tevrat...
Blago koje muslimani imaju jeste da se jasno zna sta i gdje je Allahov govor (Kuran), šta su Muhammedove s.a.v.s. izreke. to nije slucaj sa drugim religijama, gdje je pomiojesano i govor poslanika i historijski dogadaji i možda da se nalatizi nesto od govora Allaha.
Muhammed s.a.v.s. je odredene ajete iz Kurana objašnjavao (za koje je bilo potrebe), tj. tumacio ih je.
Na osnovu tih izreka (hadisa) tumaci se Kuran. Znaci u islamu nije dopusteno da neko lupa po svome nahodenju tumacenje Kurana ako za to postoji jasan hadis.
ono sto je jedna od odlika Allahaovog govora u Kuranu jeste da ga je lahko razumjeti tako da covjek i bez tumaca Kurana moze da razumije veoma dobro Allahov govor.
Nemoj misliti da muslimani imaju sve sto je Muhammed s.a.v.s. pricao to bib bilo nelogicno jelda. ono sto mozesda uradis da vidis kako to izgleda jeste da nabavis si neki tumac Kurana ili neku zbirku hadisa.
dvije najpoznatije zbirke hadisa su Muslimova i Buharina.
Tumaca nema mnogo u idlamu jer ako tumacis po pravilima islama imacemo isti izvor hadisa i princip tumacenja. Jedna od najpoznatijih jeste komentar od Ibn Kesira. ja ovo vec sve imam u pdf.-u pa ako hoces mogu ti poslati na mail...?

Nadam se da sam ti obznanio neke stavove Islama, svaka greska je od mene i svaka manjkavost u odgovoru je plod moga neznjanja a ne moje vjere. Nadam se da cemo i dalje imati fin dijalog...

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply