Zasto dva istoka i dva zapada ne mogu biti ljetne i zimske tacke
izlaska i zalaska Sunca itd. Uostalom Sunce niti izlazi niti zalazi,
ali mi ne dovodimo u pitanje ovakve tvrdnje jer i danas koristimo ovaj
izraz.
u jednom kur´anskom ajetu piše da je Allah Gspodar dva istoka i dva zapada.Kako ćete ovaj ajet naučno objasniti?
Časni Kur´an,zaista kaže da je Allah Gospodar dva istoka i dva zapada.To je 17 ajet sure Er-Rahman:
Gospodara dva istoka i dva zapada... (Er-Rahman, 17)
U orginalnom,arapskom tekstu Kur´ana imenice istok i zapaad se koriste u dvojini.
Allah je Gospodar ekstrema istoka i zapada
Geografija nas uči da Sunce izlazi sa istoka, ali se tačka Sunčevog izlaska mijenja tokom godine.Samo u dva dana u toku godine-poznata kao ekvinociji (ravnodnevnice)-Sunce izlazi tačno sa istoka.Ostalih dana u godini izlazi malo sjevernije ili malo južnije.Tokom ljetnje dugodnevnice,Sunce izlazi iz jedne ekstremne tačke.Isto tako, Sunce zalazi u različitim tačkama na zapadu, u toku ljetne dugodnevnice i zimske kratkodnevnice.Taj fenomen se lahko može posmatrati u Bombaju( u Indiji),pored obala mora ili s visokih nebodera.
Ukratko, u toku godine,Sunce izlazi iz različitih tačaka s istoka i zalazi u različite tačke na zapadu.Dakle,kada Kur´an kaže da je Allah Gospodar dva istoka i dva zapada,to može upućivati na oba ekstrema Sunčevog zalaska na istoku i na zapadu.
Allah je Gospodar svih istoka i svih zapada
Arapski jezik ima dvije vrste množine.Jedna je dvojina(dual),tj. množina na dva objekta.Druga množina se odnosi na nešto čega ima više od dva, tj tri i više.U suri Er-Rahman, u spomenutom ajetu,stoje riječi
mešrikajni wel-magribejni,što predstavlja dvojinu
dva istoka i dva zapada.A sada, razmislite o sljedećem ajetu:
I Ja se kunem Gospodarom istoka i zapada...(El-Me´aridž,40)
U arapskom tekstu stoje riječi mešarik i megarib, što je množina koja se odnosi na tri i više.Iz toga se zaključuje da je Allah Gospodar svih tačaka na istoku i na zapadu,svih ekstremnih izlazaka i zalazaka Sunca.