Godine 1832 je medalja podjeljena u Parizu i uskoro preplavila Francusku i svijet.. kao čudotvorna medalja..
Haime, nitko ne dovodi u pitanje TIJEK i NAČIN donošenja doktrina RKC, već se dovodi u poitanje AUTORITET RKC da tako nešto čini.
Kako je RKC činila zločine spram "heretika" tako su činili i protestanti, ali u daleko manjoj mjeri. Ali grijeh je grijeh.
RKC za razliku od protestanata za sebe tvrdi da ima jednog vođu i da ima kontinuitet. Samim time RKC može se ograditit od raznih zločina kroz povijest.
Čitam cijeli tijek razgovora oko ove teme i nameće mi se kao jasno vidljivo da ovdje nitko nikoga ne ČUJE. Dakle, netko izgovori neki "argument" ali se to ne ČUJE. Ne razgovara se o argumentu nego se nabaci neki drugi "protuargument". I tako u nedogled.
Meni je jasno da haim objašnjava RKC.
Servus dei, pak, pokušava pobiti ta objašnjenja.
Mislim da se kreće iz dvije različite platforme. Servus dei dovodi u pitanje uopće autoritet RKC, a haim to pitanje zaobilazi.
Kada bi se ČULI argumneti tada bi i razgovor bio konkretniji i jasniji.
Haime, nitko ne dovodi u pitanje TIJEK i NAČIN donošenja doktrina RKC, već se dovodi u poitanje AUTORITET RKC da tako nešto čini.
Povijest je čista i jasna glede načina donošenja raznih doktrina, postoje pisani tragovi.
Ne bi se smijeli zanemariti ti pisani tragovi.
Kako je RKC činila zločine spram "heretika" tako su činili i protestanti, ali u daleko manjoj mjeri. Ali grijeh je grijeh.
Velika je razlika u RKC i protestantskim crkvama. Činjenica je da protestanti nemaju hijerarhiju pa se oni niti ne mogu izvinjavati za grijehe tamo nekih koji su u povijesti nešto činili. RKC za razliku od protestanata za sebe tvrdi da ima jednog vođu i da ima kontinuitet. Samim time RKC može se ograditit od raznih zločina kroz povijest.
Po tom pitanju RKC je težem položaju od protestanata, ali ako tvrdi da IMA NASLIJEĐE onda je to NJENA ODGOVORNOST. "Kome je više dano, od njega će se tražiti više".
Dakle, da bih mogao više naučiti volio bih kada bi se razgovaralo argumentima, uvažavajući povijesne činjenice.
Npr. haime, servus dei je iznio niz povijesnih podataka o papinstvu, citirao neke zapise, ali ti se nisi na to niti osvrnuo.
Mene ti citati zbunjuju u poimanju pape i papinstva.
Volio bih kada bi barem nešto rekao o citatima servus dei-a. Hvala ti unaprijed
lapillus:
I ja se slažem da je to autoritet KC. No ako dio te KC ne priznaje neke stvari, događaje i slično, onda RKC nema autoritet to pronositi kao stav KC. Naprimjer, koncili se spominju kao ekumenski,a samo su biskupi RKC bili prisutni na nekima od njih. Veliki dio KC, Pravoslavni i protestanti, neke stvari ne priznaju, a RKC i dalje to fura kao stav KC.
lapillus:
nisam rekao da protestanti to nisu činili. Kada kažem u "manjoj mijeri" mislim da to nije bio stav i svih protestanata. No ako RKC od vrha, Papa, pa naniže, biskupi, drži takve čini RKC pravovaljanim onda dolazi do problema. RKC u kojem god dijelu svijeta postojala podložna je Papi. Protestanti nisu.
Što se tiče genocida nad domorocima; on se je događao radi oduzimanja zemlje, a ne radi POKRŠTAVANJA, kako je to ognjem i mačem radila RKC od Slavena pa do Inka i td.
Što se tiče antikatoličkog nasilja u moderno vrijeme..? Ako misliš da protestanti il pravoslavni negdje vrše nasilje nad katolicima, daj me molim te prosvijetli. Gdje se to događa? Ako, si pak, mislio na to što se događa neko nasilje nad KRŠĆANIMA, onda je to zajednički problem kršćana jer u nekim zemljama takvog nasilja ima. Ali nemoj sve kršćane u svijetu koji imaju takvih problema stavljati pod kapu RKC, jer to doživljavaju i Pravoslavni i protestanti.
lapillus:
RKC je ipak jedna velika institucija, čak i država. Dakle, ona kao takva ima i veći utjecaj i veću odgovornost. Ona ima i SLUŽBENU slijednost i DUHOVNU ako prihaća apostolsko naslijeđe. Dakle, velika i ogromna je razlika u odgovornosti za prošlost i još uvijek ne negiranju tih čina. Pazi, ako se netko hoće "busat" onda mora i prihvatiti posljedice.
lapillus:
ako si tako nešto pisao, nisam primjetio, nov sam. Mislio sam na tekstove koje je servus dei pisao o papinstvu i ne priznavanju papinstva u počecima crkve i td. Mislim da je to na strani prije ove.
Hegel je rekao: ISTINA JE CIJELINA.
Dobro je shvatiti da CIJELINA Crkve su i Rimokatolici i Pravoslavni i Protestanti.
Nažalost, Duh se institucionalizirao pa imamo što imamo.
Tko ima snega nadići se iznad toga, doživjeti će prisutnost Duha i prepoznati sestru i brata u ČOVJEKU koji ljubi Krista.
Tu ljubav nije moguće sakriti.
Sve ostalo pokazuje kojeg smo duha.
lapillus je napisao/la:haim, dobar si ratnik.
Ipak daleko od Krista.
Ti poznaješ RKC i time misliš da poznaješ Krista.
Pitanje je poznaje li Krist tebe?
Nećeš pred Njega stati sa RKC, nego sam.
lapillus je napisao/la:haim, dobar si ratnik.
Ipak daleko od Krista.
abraham je napisao/la:lapillus je napisao/la:haim, dobar si ratnik.
Ipak daleko od Krista.
Kojom trskom mjeriš udaljenost duše od Krista i spoznaju Krista..
Nitko ne stoji pred Kristom sa denominacijom.
Ocjena pobožnosti nečije duše ..kako bi mogli iskazati Kristovim riječima koje su u nizu Njegovih poziva - Dođi..? ne bi trebala povrijediti..
Tako i za mene i drugoga - bližnjega..
Kršćani su odgovorni jedni drugima za pravilan odnos prema Kristu..
Caesar je napisao/la:Neću da dalje podižemo tenzije, ali na ovo jednostavno moram reagirati i izvjestiti objekitvne promatrače o čemu se zapravo radi - da servus Dei koristi literaturu te iznosi podatke koje ozbiljan istraživač ni u šali ne može smatrati mjerodavnim. Dovoljno je samo preoučiti nekoliko nepristrano argumentiranih studija pa uvidjeti da se radi o sirovim izmišljotinama koje nemaju veze s realnošću.
Najprije, omiljenu knjigu antikatolicizma pod nazivom ''Babilonska misterijska religija'' autor Ralph Woodrow osobno je povukao iz prodaje te opovrgnuo fantastične teorije o katolicizmu kao direktnom epigonu misterijskih kultova nakon što je otkrio nekoliko grubih pogrešaka u svojoj studiji:
|
|