Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Mariologija

power_settings_newLogin to reply
+45
10
servus dei
jakob
Surrealist
Medeni
pavao
apostol
Istina
emanuel
Caesar
Peaceful_warior
ILIJA
moki72
tomahowk1
mikic
Trešnja
Djuro Djuric
Češljugar
gideon
Tomasso
forestsilvy
Stena
dominik
Totus Tuus
cubela
bolna
No Nick
kon
Darko
Sinke
Mistagog
Justin
Živac
braslav
Wiklif
Spart
Izrail
laodikejac
hrvoje hrki
Daniel
Ruta
Mali princ
samaritanka
mirjam
kainos
49 posters

descriptionMariologija - Page 15 EmptyRe: Mariologija

more_horiz
Hrki, nemam ništa protiv tebe, neću ulaziti u tvoju vjeroispovijest.

samo ti želim reči: ti bio predivan vjerni božji sin kada bi svoju toliku revnost potpuno predao Isusu Kristu i dopustio da ti on osobno pokaže Njegovu Istinu. Tada bi shvatio mnoge stvari.

Molim te, osvijesti se. Stani malo. I zapitaj Gospoda što je Istina , o svemu. Neka ti Gospodin pokaže. ne mislim samo po pitanju , da li je ili nije Marija djevica ostala. nego o svemu razmsli. Uzmi Bibliju kao da je prvi put u životu vidiš. Pomoli se svim žarom ljubavi Bogu. I neka ti osobno On pokaže stvarnost vjere.

Tako svi trebamo raditi. Hajdemo zajedno rasti u spoznaji božje istine i volje NA TEMELJU BOŽJE RIJEČI.

Pustimo etikete, nazive, klasificiranja, krivovjera, stanimo pred Boga skrušeno i ponizno i vapimo pred Njegovim licem. Tražimo GA. Predajmo se Bogu. Ne dopustimo da nas bilo što odvoji od njegove istine, pustimo na stranu ono što su ljudi uvodili u vjerovanje. Dajmo se Bogu oblikovati.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Mali princ je napisao/la:
Ne gubi se nevinost, dragi moji, pred Bogom, kada mi legnemo sa nekim, to se tada desava samo fizicki, vec cim pomislimo zlo u svom srcu.

Svaka čast majstore! Bravo!

Od svih pisanija,jedino se s tobom mogu sloziti Mali Prince,a sto,i koliko je bitno Marijino djevicanstvo ili nedjevicanstvo, za moje spasenje, ako vas ja toliko psujem preko njega,sto je bitno za moje spasenje ako ja ne zivim krscanskim zivotom.To je ono sto me jako zacudjuje kod krscana,da ne recem izludjuje.Ma tocno se zna koja je opcija spasenja,a mi kao da izbjegavamo osobnu odgovornos spasenja.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Noemi je napisao/la:
Hrki, nemam ništa protiv tebe, neću ulaziti u tvoju vjeroispovijest.

samo ti želim reči: ti bio predivan vjerni božji sin kada bi svoju toliku revnost potpuno predao Isusu Kristu i dopustio da ti on osobno pokaže Njegovu Istinu. Tada bi shvatio mnoge stvari.

Molim te, osvijesti se. Stani malo. I zapitaj Gospoda što je Istina , o svemu. Neka ti Gospodin pokaže. ne mislim samo po pitanju , da li je ili nije Marija djevica ostala. nego o svemu razmsli. Uzmi Bibliju kao da je prvi put u životu vidiš. Pomoli se svim žarom ljubavi Bogu. I neka ti osobno On pokaže stvarnost vjere.

Tako svi trebamo raditi. Hajdemo zajedno rasti u spoznaji božje istine i volje NA TEMELJU BOŽJE RIJEČI.

Pustimo etikete, nazive, klasificiranja, krivovjera, stanimo pred Boga skrušeno i ponizno i vapimo pred Njegovim licem. Tražimo GA. Predajmo se Bogu. Ne dopustimo da nas bilo što odvoji od njegove istine, pustimo na stranu ono što su ljudi uvodili u vjerovanje. Dajmo se Bogu oblikovati.

nepotrebno daješ ove "savjete"
za mene je Isus -Bog moj Spasitelj i Otkupitelj, to je barem jasno iz sveg moga dosadašnjeg izlaganja i na drugim temama
nema potrebe da o tome razglabam

samo bih ipak rekao da moramo biti jako pažljivi kad olako pričamo i BDM , njenom djevičanstvu i slično
koliko vidim mnogima je važniji abraham, danijel, jošua, izak , ezav, benjamin i drugi likovi iz starog zavjeta nego Bogorodica
pa razmislite malo , imam osjećaj da mnogi puno više čitaju stari zavjet , negoli Novi Zasvjet koji je ustanovio Isus i njegova žrtva
a na njega se olako pozivamo;)

more_horiz
Mali princ je napisao/la:
A zašto bi došlo uopće do narušavanja Marijine čistoće kad bi vodila ljubav s Josipom?
Pa bili su zakoniti muž i žena, i jedno i drugo Bogu odani. Tu grijeha nema, ili je po vama nekima seks sam po sebi grijeh?

Koristim ovu važnu temu, o Mariji -onako kako se ta tema ekumenski pripravlja da bi se mogao razriješiti problem radi zajedničke euharistije između katolika i protestanata.Ove godine u mjesecu lipnju održat će se evangelički dani sa preko 400.000 vjernika koji će pokušati dati svoj pridonos..-da bih ukazao na jedno nezaobilazno teološko pitanje koje se tiče reforme svih kršćanskih denominacija- pitanje očišćenja i čistoće vezano za sadašnju Kristovu službu u Nebeskoj svetinji.
Naime, kao što se u staro vrijeme grijesi naroda simbolično prenešeni u zemaljsku svetinju krvlju žrtve za grijeh, tako se i naši grijesi danas stvarno prenose u nebesku svetinju krvlju Isusa Krista.I kao što se simboličko čišćenje nebeske svetinje vršilo udaljavanjem grijeha koje su je prljali, tako se i stvarno sadašnje čišćenje nebeske svetinje ima izvršiti odstranjivanjem, odnosno čišćenjem grijeha koji su u njoj zapisani..Ovo iziskuje ispitivanje knjiga za spomen da bi se vidjelo čiji grijesi su očišćeni Kristovom krvlju, putem vjere i priznanja.Čišćenje svetinje obuhvaća rad istražnog suda .Opravdanje, na kojem inzistiraju protestanti , oslikava pravni postupak kojim se netko proglašava pravednim.Otkupljenje prikazuje kako je nešto ponovno otkupljeno.Oprost podrazumijeva brisanje duga..Čišćenje ukazuje na uklanjanje nečistoće i prljavštine.
Poslanica Hebrejima uči da je ljudskom rodu potrebno očišćenje.
Pojam čišćenja nalazimo u Poslanici Hebrejima.Čišćenje grijeha daje ton cijeloj poslanici.Čovjek se ne izbavlja od onečišćenja tako da mu se ono oprašta, da se s njim miri ili ga se opravdava unatoč grijeha.Ako je netko uprljan, mora biti očišćen - iskvarenost mora se ukloniti.Sredstvo tog očišćenja je krv samog Krista - kaže Poslanica Hebrejima..Kako poslanica Hebrejima govori o očišćenju od grijeha, kako u svom životu doživljavamo to očišćenje?Ako Svetište ukazuje na spasenje koje se ostvaruje prigodom drugog Kristovog dolaska, onda Svetište mora biti povezano sa drugim dolaskom.Zaobilaženje poslanice Hebrejima vodi ekumenu u slijepu ulicu.Uvažavanje poslanice Hebrejima omogućava ostvarenje unutardenominacijskih reformi koje će zaista usmjeriti denominacije prema Crkvi ostatka..Ima mnogo toga za reformirati..Što vi o tome mislite u kontekstu Marije i izvan tog konteksta?Mogu samo reći da se u protestantskim denominacijama nisu dovoljno teološki istražile biblijske dimenzije Marije kao posebne osobe.Također mislim da je katolička mariologija hipertrofirala Mariju nasuprot protestantskom nedostatku..Tu nam može pomoći poslanica Hebrejima..kako da živimo svetim životom, kako zaista da držimo da smo mrtvi grijehu, ne da mislimo da smo mrtvi a nismo, već da zaista jesmo - da imamo sveto iskustvo, ne po djelima zakona , već djelima od Kristove pravde, po opravdanju..Naglasak stavljam na iskustvo surazapinjanja - jedno je hvaliti surazapinjanje a drugo iskusiti surazapetost sa Kristom vjerom - vidjeti da je u nama grijeh mrtav - vidjeti da smo mrtvi tj sumrtvi u Kristu...Kako ste to doživjeli..

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:
ona je bila samo formalno njegova žena !

Šta ovo znači? Jesu oni bili sveta obitelj ili ne?

Vidim da se u ovoj raspravi protežu dvije definicije djevičanstva. Prema jednoj djevica je ona koja nije imala spolnog odnosa, a prema drugoj ona koja ima cijeli himen. Postoji li možda i treća moguća definicija? I na koju se definiciju misli kada se kaže "vazda djevica"?

more_horiz
Živac je napisao/la:
hrvoje hrki je napisao/la:
ona je bila samo formalno njegova žena !

Šta ovo znači? Jesu oni bili sveta obitelj ili ne?

Vidim da se u ovoj raspravi protežu dvije definicije djevičanstva. Prema jednoj djevica je ona koja nije imala spolnog odnosa, a prema drugoj ona koja ima cijeli himen. Postoji li možda i treća moguća definicija? I na koju se definiciju misli kada se kaže "vazda djevica"?

naravno Oni su bili Sveta Obitelj
upravo zato i jest važna Marijina uloga
kad sam rekao formalno žena , mislio sam na to da iz odnosa sa Josipom nije imala druge djece kako to ovdje mnogi tvrde
mislim da si i ti primjetio kakave se sve bezvezne teze proturaju kroz ovu temu i glede BDM
o tome sam mislio , nisam mislio da oni nisu živjeli skupa u ljubavi i skupa odgajali Isusa sve do 30 godine
nadam se da se barem ja i ti razumijemo oko toga:D Very Happy
za druge nisam siguran:roll: Wink

more_horiz
Da dobro. Ali ta formalna ženidba je jedina ženidba. Ženiti se mogu samo ljudi, ne možeš biti u braku sa Duhom Svetim.

Naravno da je to bila sveta obitalj, i to je bio sveti brak. Pa ne bi li onda trebali konzumirati taj brak kad je već bio svet, tj. idealan? Ako nisu konzumirali brak, znači li to da svaki idealan brak ne bi smio biti konzumiran?

Šta veliš na drugi dio pitanja oko definicije djevičanstva?

Uostalom, zašto Crkva non stop moli "vazda djevica"? Što je toliko za vjeru bitno u tome da ona nije spavala s Josipom, ako se tako protumači djevičanstvo?

more_horiz
Živac je napisao/la:
Da dobro. Ali ta formalna ženidba je jedina ženidba. Ženiti se mogu samo ljudi, ne možeš biti u braku sa Duhom Svetim.

Naravno da je to bila sveta obitalj, i to je bio sveti brak. Pa ne bi li onda trebali konzumirati taj brak kad je već bio svet, tj. idealan? Ako nisu konzumirali brak, znači li to da svaki idealan brak ne bi smio biti konzumiran?

Šta veliš na drugi dio pitanja oko definicije djevičanstva?

Uostalom, zašto Crkva non stop moli "vazda djevica"? Što je toliko za vjeru bitno u tome da ona nije spavala s Josipom, ako se tako protumači djevičanstvo?

pa ja vjerujem da je vazda djevica
oko toga nema spora
ona je službenica Božja i najponiznija od svih žena od postanka do kraja svijeta
zašto je ona ostala Djevica do kraja života, nabrzaka ti ne mogu odgovoriti 100% sigurno i argumentirano
ali Njoj i Josipu to očito nije smetalo , pa ne vidim tu nekog problema
Poimanje života i ljubavi između njih je vjerojatno puno svetije nego nas običnih smrtnika
recimo to ovako, bila je Njihova , ali i Božja volja da bude tako

ako u Bibliji u Luki imamo da će je svi do kraja svijeta zvati Blaženom, onda to rečeno preko Božjeg glasnika-anđela Gabroijela ipak nešto znači

ali na žalost mnogim vjernicima-kršćanimo to što piše u bibliji da će je blaženom zvati svi , na žalost, ne znači puno, pa se moramo raspravljati o tako barem po meni jasnih stvari , da li je ostala Djevica, da li je Isus imao rođenu braću isl:pale: Sad

more_horiz
jel mogu ja ponovno pitati da li vi vjerujete da je Marija zaručnica Duha Svetoga? a tko je onda Zaručnik Crkve? i da li će se Marija oženjeti za Duha Svetoga kada i kako? da li isto onda kada će se Crkva oženjeti za Isusa?

more_horiz
pa naravno da je Zaručnica Duha Svetoga
kako je začela??study

po DUhu Svetome, a ne po odnosu sa Josipom svojim zemaljskim zaručnikom
u tom je smislu zaručnica Duha Svetoga
i naravno Bogorodica:)andjeo

Zadnja promjena: ; sub 27 sij 2007, 20:54; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
da li je Isus postojao prije Marije?

more_horiz
Daniel je napisao/la:

brate zašto postavljaš trik pitanja
ako te to zanima otvori neku novu temu ili postavi na nekoj više odgovarajućoj već otvorenoj temi
ovdje je druga tema:idea:

more_horiz
pa pitam tebe...ne moraš odgovoriti ako ne želiš

more_horiz
Hrki, nisi mi odgovorio zašto misliš da termin djevica u "vazda djevica" znači da nije spavala s Josipom?

Rekao si da ako njima ne smeta nespavanje, ne bi trebalo smetati ni meni. Ok, naravno, ne smeta mi. Ali zašto mi to non stop ponavljamo, koja je važnost toga za vjeru? Da je to samo neka njihova interna stvar koja za mene nema nikakvo značenje osim da mi ne smije smetati, nema razloga to toliko naglašavati.

Inače, blažena i djevica nije baš isto. Wink

Naravno da se ne slažem sa mnogim izjavama rečenim na ovom topicu, ali na nih se niti ne oshvrćem.

Daniel je napisao/la:

U fizikalnom vremenu ne. Ali Isus jest uzrok postojanja svega, pa i Marije. Zato ako prihvatimo filozofsko vrijeme kao slijed uzrok-posljedica, u takvom filozofskom vremenu Isus jest prije Marije, što se govori u Iv 1:1.

Mitovi nemaju problema s ovim i uvijek govore u terminima mitskog vremena koje se poklapa sa ovim filozofskim. Tako da bi ti eventualni mit o Isusu rekao da je prvo bio Isus.

more_horiz
Daniel je napisao/la:
pa pitam tebe...ne moraš odgovoriti ako ne želiš

JA NARAVNO ZNAM ODGOVOR
ali ne želim ti odgovoriti na ovoj temi , jer ćemo se nepotrebno začetati
otvori novu temu, pa ću ti istog trenutka odgovoriti:grli:grli

more_horiz
Daniel je napisao/la:

Filipljanima 2,6-11: "On , trajni lik Božji nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe "oplijeni" uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu.."
zatim:
Galaćanima 4,4: "A kad dođe punina vremena , odasla Bog Sina svoga: od žene bi rođen, Zakonu bi podložan ..."
Kao Janje zaklano znao je za svoje utjelovljenje - Alfa i Omega - i vrijeme kada će biti rođen od žene...

more_horiz
Živac je napisao/la:
Hrki, nisi mi odgovorio zašto misliš da termin djevica u "vazda djevica" znači da nije spavala s Josipom?

Rekao si da ako njima ne smeta nespavanje, ne bi trebalo smetati ni meni. Ok, naravno, ne smeta mi. Ali zašto mi to non stop ponavljamo, koja je važnost toga za vjeru? Da je to samo neka njihova interna stvar koja za mene nema nikakvo značenje osim da mi ne smije smetati, nema razloga to toliko naglašavati.

Inače, blažena i djevica nije baš isto. Wink

Naravno da se ne slažem sa mnogim izjavama rečenim na ovom topicu, ali na nih se niti ne oshvrćem.

Daniel je napisao/la:

U fizikalnom vremenu ne. Ali Isus jest uzrok postojanja svega, pa i Marije. Zato ako prihvatimo filozofsko vrijeme kao slijed uzrok-posljedica, u takvom filozofskom vremenu Isus jest prije Marije, što se govori u Iv 1:1.

Mitovi nemaju problema s ovim i uvijek govore u terminima mitskog vremena koje se poklapa sa ovim filozofskim. Tako da bi ti eventualni mit o Isusu rekao da je prvo bio Isus.

nisam nikada tvrdio da je to krucijalno za vjeru
tu tezu su na ovoj pelijepoj temi nametnuli drugi

ja samo kroz razgovor branim njenu titulu koju sum nam je u poklad vjere, u nauk naše apostolske i univerzalne Crkve ostavili naši oci i naučavatelji
zašto bih išao protiv njihovih učenja ili protiv objava koji su mnogi katolici, sveci i svetice ili obični vjernici imali u objavima i viđenjima
npr. sv Ljudevit Maria Grignion Montfortski i mnogi drugi:pop: obred

ako je kroz te posebne objave Duh sveti nešto pojašnjavao svijetu i Crkvi , zašto da ja samo tako pređem preko njih
ta pitanja su vjerojatno stoljećima proučavali i umovali mnogi veći kalibri , egzegete , ljudi puni Duha, ljudi koji su čitali mnoge svete knjige , od ranog kršćanstva pa do sada:D Smile
ja se ne smatram većim egzegetom od njih pa si neću ni dati pravo da to poričem ili u to ne vjerujem
Gospa je BDjevica Marija i to je naša vjera
nitko ne kaže da je ona Bog ili Božica:!:Exclamation

more_horiz
Nemora se zbog toga zapeniti.

Niko ne zeli da omalovazi veru koju neki imaju u Mariju. Ali, je zaista vrlo fanaticno i krajnje glupo, verovati da je ona bila manje BLAZENA ako je spavala sa svojim muzem.

Naravno da je ostala i dalje devica iako je kasnije spavala sa Josifom. Ona ce uvek i biti u tom smislu, kao devojka koja je rodila Isusa, devica.

Molim vas da ne dizete prasinu kako neko zeli katolicima da omalovazi znacaj Marije. A posebno to pripisivati meni. Neke reci zvuce kao uvreda.
Ja uopste ne lupam i ne govorim nebuloze. Molim vas da mi tako vise ne odgovarate. Ja citam u Bibliji da je Isus imao bracu, i da je imao sestre. Da li se one rodjene pre Njega ili posle, bi bio najbolji dogovor na moje stavove.

Tako bi smo shvatili da li je ona bila u bliskoj vezi sa Josifom ili ne. Sve drugo su pretpostavke ili necije tvrdnje. Ali iako bi smo najjace vikali da bi smo nametnuli svoje tvrdnje, to opet nisu nikakvi dokazi.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply