Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Priprava za drugi Kristov dolazak

power_settings_newLogin to reply
+6
ILIJA
Ruta
crusader
Peaceful_warior
braslav
maki
10 posters

descriptionPriprava za drugi Kristov dolazak - Page 2 EmptyRe: Priprava za drugi Kristov dolazak

more_horiz
U podrumu radim zalihe šećera, mesnih i ribljih konzervi i druge nekvarljive hrane. Cool

Uopće se ne pripremam za drugi Kristov dolazak, jer ne vjerujem da će uopće doći.
Isus je svojim učenicima govorio da će se vratiti ubrzo, za njihova života, pa nije.

descriptionPriprava za drugi Kristov dolazak - Page 2 EmptyRe: Priprava za drugi Kristov dolazak

more_horiz
Pravednik je napisao/la:
U podrumu radim zalihe šećera, mesnih i ribljih konzervi i druge nekvarljive hrane. Cool

Uopće se ne pripremam za drugi Kristov dolazak, jer ne vjerujem da će uopće doći.
Isus je svojim učenicima govorio da će se vratiti ubrzo, za njihova života, pa nije.

No, bez obzira na Tvoju kršćansku praksu Isus će doći ponovo i vidjet će ga i rugači..
I u podrumu i na tavanu - hrana je kvarljiva..
Nadam se da čekaoci Krista ne skupljaju hranu , niti bilo što drugoga..osim nebeskoga ulja..
Ima ljudi kojima je Krist jedino što imaju, jer nemaju ni oca ni majke ni sestre ni braće , nikoga, stradaše im u ratu, logoru itd..
Zašto nevjeruješ da će Isus doći?

more_horiz
Zato jer ne vjerujem u puno stvari koje nam serviraju u Novom Zavjetu.

more_horiz
Pravednik je napisao/la:
Zato jer ne vjerujem u puno stvari koje nam serviraju u Novom Zavjetu.

Tko hoće sumnjati i nevjerovati - nači će mnoštvo stvari opravdanja za nevjerstvo..
Kada si počeo otkrivati mnoštvo stvari svojom vjerom odnosno naukom o serviranju u Novom Zavjetu..?
Na čemu je zasnovan tvoj skepticizam ..? Nisi li
sam sebi ispirao i uništavao nadanje i iščekivanje Krista...
Zar Isus nije nježan prema Tebi?
U koji dio pisma - Novoga Zavjeta vjeruješ a u koji ne..
Pišeš li svoju verziju Novoga zavjeta?

more_horiz
Novi Zavjet proučavam kao i SZ, ali ništa ne pišem (barem ne za sada o NZ). Posao i obitelj mi ne ostavljaju mnogo vremena. Sada da ti nabrajam sve dijelove SZ i NZ u koje ne vjerujem , bio bi to jako dugačak popis.
Moj skepticizam, ali i optimizam je zasnovan na vjeri u dobro i Boga Stvoritelja.
Počeo sam sa time jednog dana prije 6 godina i od tada je to moj "hobby".
Nježni su ljudi prema meni. Ja vjerujem da u ljudima ima više dobrog nego zla i da se dobrota "isplati".

more_horiz
Ja vjerujem da u ljudima ima više dobrog nego zla i da se dobrota "isplati".

Amen!

pozdrav

Euro

more_horiz
Pravednik je iskusio da:
Nježni su ljudi prema meni. Ja vjerujem da u ljudima ima više dobrog nego zla i da se dobrota "isplati".

Da zaista se dobrota "isplati", ali covjek nije u stanju sam po sebi biti prav pred Bogom jer
kaze apostol Pavao i svo silno mnostvo kao i moj djeda kojemu su svirepo ubili sina oteli sve , mucili ga..:
Rimljanima 7,18:

"Doista znam da dobro ne prebiva u meni, to jest u mojem tijelu. Uistinu: htjeti mi ide, ali ne i činiti dobro.

Hvala Bogu za to sto nije vise bilo zla u povijesti, sto su sile zla bile obuzdavane, zamislimo kako ce silno pakosno zlo biti kada
andjeli zavrse zapecacenje Bozjeg naroda u vrijeme probe koja pokazuje tko je uistinu bio postojan u vjeri karakterom kojemu nista nije moglo nauditi - ni laz, ni mucenje, ni progoni, ni grozote od kojih zadrhti cijeli svemir sa svojim svjetovima koji nisu pali poput covjeka kojega je Bog darovao Isusa da smrcu svojom satre smrt i drzavnika smrti - sotonu..Vjerujem da bi ljudi mogli vise vjerovati nego sto vjeruju kad bi se odlucili protiviti se zlu - dobrim..Vjera nadvisuje iskustvo jer je vjera Isusova vrijednosna supstanca Duha u povijestikoja u sebi nosi jamstvo ostvarenja nade..To nas jamstvo vodi iz smrti u zivot novorodjenjem kroz kriz na kojem smo s Kristom surazapeti , suumrli i suuskrsli..kako bismo po Njegovom dolasku bili preobrazeni u tijelo slave za vjecni zivot u kome prebiva samo dobro jer je zlo unisteno...
Moje je takodjer iskustvo - da kada gledam razapetoga Krista koji je umro radi nas - da se u tome pokazuje ljubav koja se na nas izljeva - da je jedan stradao za sve da bismo - svi imali zivot po Njegovoj pravednosti..
Tko zeli iskusati zivu vjeru - neka gleda u kriz na Golgoti..Njegova ce imaginacija biti osvjetljena dogadjajem koji djeluje na promjenu uma..
Hvala na ohrabrenju i podsticaju na cinjenje dobra koje cinimo radi samoga dobra sto izvire iz svetosti i sastavni je dio vjecnog zivota..Mi ne mozemo cineci dobro zaraditi da budemo sa Kristom..Cinimo dobro zato sto nam je dao dar milosti - ispunjenje Zakona da bismo imali pravo nazvati se djecom Bozjom jer to i jesmo po daru pravednosti koju smo primili kroz vjeru od koje je kriz neodvojiv..

more_horiz
Mi možemo vjerovati  što hoćemo.Biblija međutim jasno govori o ljudskom stanju:
"kao što je pisano:
Nema pravedna ni jednoga,
11nema razumna,
nema ga tko bi Boga tražio.

12Svi skrenuše, svi se zajedno pokvariše,

nitko da čini dobro -
nijednoga nema.

13Grob otvoren grlo je njihovo,

jezikom lažno laskaju,
pod usnama im je otrov ljutičin,
14usta im puna kletve i grkosti;

15noge im hitre da krv proliju,

16razvaline i nevolja na njinim su putima,

17put mira oni ne poznaju,

18straha Božjega nemaju pred očima."
Jer svi sagriješiše te su lišeni slave Božje, no opravdani su besplatno njegovom milošću kroz otkupljenje što je u Kristu Isusu.Samo zahvaljujuči Kristu i njegovoj dobroti možemo s nadom čekati njegov dolazak.

more_horiz
Ne slažem se sa Pavlom koji je apokalitpično orijentiran da dobro ne prebiva u mojem tijelu. Svatko od nas radi greške, ali pobrojite sami svoje grijehove i svoje vrline. No vrline se teško broje jer mislimo da to nisu vrline, već nešto normalno. Nebudimo skromni.

more_horiz
Mi nemamo tijelo slave da bi u nama prebivalo dobro,
nase je tijelo jos nepreobrazeno i pod raspadnucem je.
Kako mozemo prebrajati vrline i grijehove , na osnovu kojeg mjerila?Poznajemo mjerilo Zakon - koji nas je cuvao do dolaska vjere..Sto zanci - dolazak vjere?
Dolazak vjere je po onome koji je osudio grijeh za grijeh u tijelu da bi smrcu satro silu grijeha i silu smrti kako bi po oprostenju predjasnjih grijeha onima koji uzvjeruju dao dar pravednosti i posvecenja..
Preobrazenje smrtnoga tijela kojim je kraljevala smrt grijehom
dogodit ce se pravednicima - onima koji umom i srcem drze da su mrtvi grijehu vjerom ..Isunjenje vjere - Drugi dolazak Isusa Krista darovat ce pravedicima , umrlima i zivima preobrazenje jer su njihova tijela otkupljena.
Platon pise u svojoj Drzavi da na svijetu ima vise zla nego dobra.
Po Platonu nije svako dobro ujedno i pravednost.
No sto je po nekima Dobro?
A sto Pravednost i Pravda.
Za utvrdjivanje dobra i pravednosti potreban je Apsolut
tj Bog..

more_horiz
Od kada je Eva zagrizla jabuku, znamo razlikovati dobro i zlo. S toga nam nebi trebao biti problem prebrojati svoje vrline i grijehove.
Platon je nešto rekao. Pa što onda. Pa nije on mjerilo svijeta i društva.

more_horiz
Pravednik je napisao/la:
Od kada je Eva zagrizla jabuku, znamo razlikovati dobro i zlo. S toga nam nebi trebao biti problem prebrojati svoje vrline i grijehove.

Eva zagrizla?
Što je zagrizla Eva - jabuku?
Po čemu znaš da znamo razlikovati dobro i zlo?
Po iskustvu?
Jesi li patio?
Što je dobro?
Što je zlo?
Ako znamo što je dobro a što zlo?
Nije li da znamo i što je sveto?
I što je pravedno?
Platon zaista nije za sebe mislio da je mjerilo svijeta i društva , istine..
Aristotel je započeo kritiku Platona itd..
te je po Augustinu filozofija postala sluziteljica teologije..
I konaćno pa što onda, ali ipak postoji mjerilo - dobra i mjerilo zla..
Da li je to savjest?
Članovi Inkvizicije spaljivali su ljude od savjesti
tvrdeći da rade po savjesti..No odakle racionalizacija savjesti?
Da li su norme savjesti dobre ako je savjest autoritarna -
oslanja se na državu ili neki autoritet..
Čovjek koji je vjerovao Hitleru osjećao je da djeluje
po svojoj savjesti a koja su bila odvratna..
Bez obzira na hijerarhijsku moć onoga koji djeluje
u odnosima vrijednosti ne ovisi etičko mjerilo o moći
već o objektivnom dobru -
No uopće je vrlo vrlo teško slušati samoga sebe..
jer oni koji bježe od slobode ne mogu biti nasamo sami sa sobom
te te mogu voljeti bližnje kao sami sebe...
Tko je i što je mjerilo svijeta i društva?

more_horiz
Pravednik je napisao/la:

Pravedniče,
drago mi je da si uključen u kršćanski forum, jer ovdje svatko može iznositi svoja mišljenja. Problem imamo mi koji ne iznosimo svoja mišljenja, nego uvijek citiramo i navodimo Božju riječ. Jer mi smo odbacili svoja mišljenja, da bismo živjeli u Božjoj istini. Zato nas ljudi često ne razumiju.

Zato kada čujemo da je Eva zagrizla jabuku, u nama se automatski javlja otpor svojevoljnim tumačenjima Božje riječi. Jer smo poučeni da je Eva zagrizla (i pojela) "plod sa drveta spoznaje dobra i zla". A to nije bila jabuka. "Jabuka razdora" se spominje u grčkoj mitologiji, kada je Erida bacila pred tri boginje jabuku (ubranu u rajskom vrtu ili vrtu Hesperida), koji je Apolon trebao dati najljepšoj. Tako da to nema veze sa Biblijom. Ali površnim poznavateljima Biblije tu je zapravo "sve jedno te isto".

I kako sada razgovarati kada se miješaju "žabe i babe", pa imamo razgovore poput dva gluha čovjeka.

Čovjek ne može sam prebrojati svoje grijeh, ni svoje vrline. Jer nema dovoljno dobra mjerila za njihovo razlikovanje. Zato ljudi mnoge svoje grijehe i loše osobine - smatraju vrlinama i dobrim karakteristikama. Svatko od nas je u svojim očima pravednik. Ali u Božjim očima ti "pravednici" su zadrti grešnici. Preljubnik sebe ne zove preljubnikom, nego ljubavnikom, a svoj grijeh proziva ljubavlju (prema tuđem bračnoim partneru). Proždrljivac svoje grijeh žderanja proziva "ljubavlju prema hrani". A pohlepan čovjek svoj grijeh proziva "ljubavlju prema novcu". Grešnik će svaki svoj grijeh prozvati ljubavlju. I zato mi ne znamo prepoznati ni svoje vrline, a kamoli svoje grijehe.

"Platon je nešto rekao, pa šta onda" - točno kažeš. Ali kada Bog nešto kaže, i Isus to potvrdi svojim životom - onda je to nešto drugo!!! Jer ako ne živimo poslušno Božjoj riječi - nema nam budućnosti. A na to će samo neozbiljni i neodgovorni ljudi reći: "pa šta onda".
Pozdrav.

more_horiz
Simly, kako onda "vi" imate različita mišljenja? Tko ste to "vi"?

Jabuku sam upotrijebio simbolički. Ionako ne vjerujem da je postojalo drvo spoznaje dobra i zla.

Zna se što su grijesi. Imaš ih definirane u Bibliji. Ja znam koji su moji grijesi i kada bi ih počeo brojati, znao bih koliko sam griješnih djela počinio. Znam i što sam dobro učinio, a koje me nitko nije tražio, već sam to učinio iz svog srca.

No niti u Bibliji nemaš sve grijehe definirane. Naprimjer ropstvo se ne spominje kao grijeh. A je li po tebi u redu porobiti čovjeka?

Evo nekih bisera:

Laura Schlessinger, radio moderatorica u SAD, daje savjete svojim slusateljima za vrijeme njezinog showa. Kao savjesna krscanka je ocijenila da homoseksualnost nije u skladu sa Sv. Pismom, citirajuci Levicitus 18:22. Na to joj je jedan slusatelj napisao slijedece pismo:

Stovana gospodjo
Zahvaljujem na vasem trudu i zrtvovanju koje pokazujete ukazujuci ljudima Boziji zakon. Puno toga sam naučio slusajuci vasu emisiju i trudim se moja spoznanja podijeliti sa što vise ljudi. Kada netko brani homoseksualnost, jednostavno ga podsjetim na Knjigu Mose 3, Levicitus 18:22, gdje je pojašnjeno da je homoseksualnost kriminal. Kraj diskusije.
Treba mi još nekoliko objašnjenja o nekim posebnim zakonima Božjim, kao
a) Kada pred oltarom spaljujem bika kojeg žrtvujem Bogu, znam da je Njemu to ugodan miris. Problem su moji susjedi koji se žale na smrad. Da ih satrem?
b) Htio bi prodati moju kćer kao robinju (Exodus 21:7). Što mislite, kolika bi trebala biti njezina cjena?
c) Znam da ne smijem stupiti u kontakt sa ženom koja upravo ima menstruaciju (Levicitus 15:19-24). Kako ću to samo saznati? Pokušao sam pitati, ali večina žena reagira uvrjeđeno.
d) Prema Levicitus 25:44 smijem imati robove i to muške i ženske, ukoliko su od susjednih nacija. Moj prijatelj tvrdi da se to odnosi na Meksikance, ali ne Kanađane. Mozete li mi to objasniti? Zašto ne smijem posjedovati Kanađane?
e) Jedan od mojih susjeda radi subotom. U Exodusu 35:2 piše jasno da ga se mora zato ubiti. Dali sam stvarno moralno obavezan da ga vlastoručno ubijem?
f) Jedan od mojih prijatelja tvrdi da se školjke i rakovi ne smiju jesti (Levicitus 11:10) ali da to ipak nije toliko strašno kao homoseksualnost. Možete li nam pomoći?
g) Levicitus 21:20 propisuje da se smijem približiti oltaru samo ukoliko su mi oči zdrave. Moram priznati da nosim naočale za čitanje. Mora li moj vid biti perfektan ili ipak postoji neki manevarski prostor?
h) Večina mojih prijatelja šišaju kosu (cak i na slijepoočnicama) i briju bradu, unatoč zabrani (Levicitus 19:27). Na koji način da ih smaknem?
i) Levicitus 11:16-8 nas uci da ne trebamo dirati kozu mrtve svinje. Smijem li ipak igrati nogomet ako nosim rukavice?
j) Moj tetak ima farmu. Ogriješio se protiv Sv. Pisma (Levicitus 19:19) jer mu rastu razni plodovi na istom polju. Osim toga njegova zena nosi odjecu od dviju razlicitih tkanina (pamuk i poliester). Da bi stvar bila jos gora, cesto psuje i uzalud spominje ime Bozije. Dali je stvarno potrebno da okupimo cijelo selo da bi kamenovali tetka i njegovu zenu (Lev. 24:10-16)? Zar ne bi bilo dovoljno kad bi ih spalili na lomači u okviru male obiteljske ceremonije, kako je i običaj za grijesnike koji spavaju sa svojom svekrvom (Lev. 20:14)?

more_horiz
Vjerovanje u Kristov drugi dolazak utječe na naš sistem vriednosti i podstiče nas da svjedočimo za Krista i da propovJedamo Njegovo evanđelje. Za to je potrebna duhovna priprema. Pošto je pozvao svoje učenike da budu spremni za dolazak Sina čovječjega (Matej 24,44), Isus im je ispričao priču o deset djevojaka (Matej 25,1-13). Pet djevojaka je opisao kao lude, zato što se, svjesne da će ženik ubrzo stići- nisu pripremile za susret. Ostalih pet su nazvane mudrima, jer su imale zalihu ulja, očekujući da ženik može i okasniti. Obje grupe su bile iznenađene vikom ženik dolazi, ali su samo mudre bile u stanju proci probu vremena čekanja između najave ženikovog dolaska i njegovog stvarnog pojavljivanja. Samo oni koji imaju osobni odnos sa Isusom moci ce svladati teškoće.

Priča u Mateju 25,1-13. kao i p o dvojici slugu (Matej 24,45-51), naglašava važnost duhovnog života i vjerne službe u odnosu sa Kristovim drugim dolaskom.

Da bismo živjeli vječno pod Božjom vlašću, moramo prvo sada živeti u pokornosti Njegovim zakonima. Zato i apostol Pavao osuđuje grijehe, tipične za ljude koji će biti izgubljeni (1. Korinćanima 6,9.10). I Ivan naglašava tu istu misao (Otkrivenje 21,8; 22,15). Prorok Amos piše: "Teško onima koji žele dan Gospodnji!" – ali ne osporavaju da sud "teče kao voda i pravda kao silan potok" (Amos 5,18.24) Nasuprot njima, svi oni koji drže zapovjesti Božje i imaju svjedočanstvo Isusa Krista dobijaju pohvalu (Otkrivenje 12,17; 14,12). Svetost ponašanja i pobožnost su prirodne posljedice očekivanja Kristovog drugog dolaska (2. Petrova 3,11;

Ako znamo sto je grijeh po sebi samima – po zakonu koji je u nama, imamo li zelju prestati grijesiti i biti sveti – bez grijeha..

Mrzimo li na grijeh u sebi ?

Zar nije umno tvrditi i bez vjere da samo svetosti pripada zivot vjecni?

more_horiz
Vjerovanje u Kristov drugi dolazak utječe na naš sistem vriednosti i podstiče nas da svjedočimo za Krista i da propovJedamo Njegovo evanđelje. Za to je potrebna duhovna priprema. Pošto je pozvao svoje učenike da budu spremni za dolazak Sina čovječjega (Matej 24,44), Isus im je ispričao priču o deset djevojaka (Matej 25,1-13). Pet djevojaka je opisao kao lude, zato što se, svjesne da će ženik ubrzo stići- nisu pripremile za susret. Ostalih pet su nazvane mudrima, jer su imale zalihu ulja, očekujući da ženik može i okasniti. Obje grupe su bile iznenađene vikom ženik dolazi, ali su samo mudre bile u stanju proci probu vremena čekanja između najave ženikovog dolaska i njegovog stvarnog pojavljivanja. Samo oni koji imaju osobni odnos sa Isusom moci ce svladati teškoće.

Priča u Mateju 25,1-13. kao i p o dvojici slugu (Matej 24,45-51), naglašava važnost duhovnog života i vjerne službe u odnosu sa Kristovim drugim dolaskom.

Da bismo živjeli vječno pod Božjom vlašću, moramo prvo sada živeti u pokornosti Njegovim zakonima. Zato i apostol Pavao osuđuje grijehe, tipične za ljude koji će biti izgubljeni (1. Korinćanima 6,9.10). I Ivan naglašava tu istu misao (Otkrivenje 21,8; 22,15). Prorok Amos piše: "Teško onima koji žele dan Gospodnji!" – ali ne osporavaju da sud "teče kao voda i pravda kao silan potok" (Amos 5,18.24) Nasuprot njima, svi oni koji drže zapovjesti Božje i imaju svjedočanstvo Isusa Krista dobijaju pohvalu (Otkrivenje 12,17; 14,12). Svetost ponašanja i pobožnost su prirodne posljedice očekivanja Kristovog drugog dolaska (2. Petrova 3,11;

Ako znamo sto je grijeh po sebi samima – po zakonu koji je u nama, imamo li zelju prestati grijesiti i biti sveti – bez grijeha..

Mrzimo li na grijeh u sebi ?

Zar nije umno tvrditi i bez vjere da samo svetosti pripada zivot vjecni?

more_horiz
Pravednik je napisao/la:
Simly, kako onda "vi" imate različita mišljenja? Tko ste to "vi"?

Jabuku sam upotrijebio simbolički. Ionako ne vjerujem da je postojalo drvo spoznaje dobra i zla.

Zna se što su grijesi. Imaš ih definirane u Bibliji. Ja znam koji su moji grijesi i kada bi ih počeo brojati, znao bih koliko sam griješnih djela počinio. Znam i što sam dobro učinio, a koje me nitko nije tražio, već sam to učinio iz svog srca.

No niti u Bibliji nemaš sve grijehe definirane. Naprimjer ropstvo se ne spominje kao grijeh. A je li po tebi u redu porobiti čovjeka?

Evo nekih bisera:

Laura Schlessinger, radio moderatorica u SAD, daje savjete svojim slusateljima za vrijeme njezinog showa. Kao savjesna krscanka je ocijenila da homoseksualnost nije u skladu sa Sv. Pismom, citirajuci Levicitus 18:22. Na to joj je jedan slusatelj napisao slijedece pismo:

Stovana gospodjo
Zahvaljujem na vasem trudu i zrtvovanju koje pokazujete ukazujuci ljudima Boziji zakon. Puno toga sam naučio slusajuci vasu emisiju i trudim se moja spoznanja podijeliti sa što vise ljudi. Kada netko brani homoseksualnost, jednostavno ga podsjetim na Knjigu Mose 3, Levicitus 18:22, gdje je pojašnjeno da je homoseksualnost kriminal. Kraj diskusije.
Treba mi još nekoliko objašnjenja o nekim posebnim zakonima Božjim, kao
a) Kada pred oltarom spaljujem bika kojeg žrtvujem Bogu, znam da je Njemu to ugodan miris. Problem su moji susjedi koji se žale na smrad. Da ih satrem?
b) Htio bi prodati moju kćer kao robinju (Exodus 21:7). Što mislite, kolika bi trebala biti njezina cjena?
c) Znam da ne smijem stupiti u kontakt sa ženom koja upravo ima menstruaciju (Levicitus 15:19-24). Kako ću to samo saznati? Pokušao sam pitati, ali večina žena reagira uvrjeđeno.
d) Prema Levicitus 25:44 smijem imati robove i to muške i ženske, ukoliko su od susjednih nacija. Moj prijatelj tvrdi da se to odnosi na Meksikance, ali ne Kanađane. Mozete li mi to objasniti? Zašto ne smijem posjedovati Kanađane?
e) Jedan od mojih susjeda radi subotom. U Exodusu 35:2 piše jasno da ga se mora zato ubiti. Dali sam stvarno moralno obavezan da ga vlastoručno ubijem?
f) Jedan od mojih prijatelja tvrdi da se školjke i rakovi ne smiju jesti (Levicitus 11:10) ali da to ipak nije toliko strašno kao homoseksualnost. Možete li nam pomoći?
g) Levicitus 21:20 propisuje da se smijem približiti oltaru samo ukoliko su mi oči zdrave. Moram priznati da nosim naočale za čitanje. Mora li moj vid biti perfektan ili ipak postoji neki manevarski prostor?
h) Večina mojih prijatelja šišaju kosu (cak i na slijepoočnicama) i briju bradu, unatoč zabrani (Levicitus 19:27). Na koji način da ih smaknem?
i) Levicitus 11:16-8 nas uci da ne trebamo dirati kozu mrtve svinje. Smijem li ipak igrati nogomet ako nosim rukavice?
j) Moj tetak ima farmu. Ogriješio se protiv Sv. Pisma (Levicitus 19:19) jer mu rastu razni plodovi na istom polju. Osim toga njegova zena nosi odjecu od dviju razlicitih tkanina (pamuk i poliester). Da bi stvar bila jos gora, cesto psuje i uzalud spominje ime Bozije. Dali je stvarno potrebno da okupimo cijelo selo da bi kamenovali tetka i njegovu zenu (Lev. 24:10-16)? Zar ne bi bilo dovoljno kad bi ih spalili na lomači u okviru male obiteljske ceremonije, kako je i običaj za grijesnike koji spavaju sa svojom svekrvom (Lev. 20:14)?

Pozdrav pravedniče. Evo , naša diskusija ide dalje. Naravno da se nećemo oko svega složiti, naročito oko tumačenja i razumjevanja Biblije. Jer joj ja (kao i ostali iskreni i detaljni pročavatelji Biblije - to smo "mi") pristupamo na vrlo ozbiljan i temeljit način.

Nisam ni sumnjao da ti uopće vjeruješ Bibliji, pa tako ni izvještaju o "drvetu spoznaje dobra i zla". Za mene je to stvarnost koju Bog otkriva, a za tebe je to nebitna i neistinita stvar. Po tome se već u startu razlikujemo.

Glavni problem današnjih čitatelja Biblije je taj da oni sve biblijske tekstove automatski primjenjuju na sebe i sada. A to je potpuni promašaj. Nije Bog ni meni, ni tebi rekao kako da se ponašamo prema robovima - jer ih danas nema. Ali sve do 19. stoljeća, u svijetu ih je bilo (sjeti se Američkog građanskog rata za ukidanje ropstva). Bog nije mijenjao društva, niti njihova uređenja: ni robovlasnički, ni komunistički, ni demokratski, ni autokratski, ni barbarski. Bog se objavljuje ljudima tijekom povijesti koji su živjeli uglavnom u robovlasničkim uređenjima. I zato im daje načela kako postupati u tako uređenom društvu. Zato su biblijski propisi o robovima - najplemenitiji i najbolji. Robovi onog vremena bi bili sretni da su bili robovi u Izraelu!!! Bog je osigurao njihova prava i nakon određenog broja godina i oslobađanje!!!!!! (Koji rob u ostatku svijeta je imao nadu da će biti slobodan u "oprosnoj godini"????)

A ovo pismo koje si naveo (ovog homoseksualca) je samo još jedan pokazatelj kako se Biblija mora razumjeti - da bi se u njoj vidio smisao i Božja istina. A ovakvi "tumači" nisu smješni samo tebi (koji ne poznaješ Bibliju, pa se zato i slažeš sa onim što on piše), nego su još više smiješni onima koji poznaju Bibliju i njezin smisao, kao i njenog Autora. Samo što se mi ne možemo složiti sa ovakvim izopačenim tumačenjem Biblije.
Znam da neki tumače Bibliju i na ovaj način: čitajući Bibliju nasumice, otvarajuću njene stranice bez reda - jedan čitatelj otvori Bibliju na početku i pročita: "skoči Kain i ubi brata Abela". A zatim odmah okrene Bibliju dalje i otvori Isusovu poruku: "Idi pa i ti čini tako". I što je ovaj čitatelj mogao zaključiti iz toga???

Lijep pozdrav i svako dobro u Novoj godini želim.

more_horiz
Simply, Bibliju rijetko tko može savršeno poznati, a sumnjam i ti, jer je toliko obimna i kompleksna da nam brojne misli i detalji koji se u njoj nalaze se gube pred očima.

No ono što uvijek volim kod "vas" premda pojma nemam koji ste to "vi" je taj što najčešće izbjegavate odgovoriti na konkretno pitanje i "filozofirate" uokolo.

Strašno bi me zanimalo kako si ti došao na tu ideju da su robovi onog vremena bili sretni što su robovi u Izraelu! Hoćeš li ti biti moj rob, kad tako zdušno braniš robovlasnički sustav! Cool Dat ću ti slobodu za nekoliko godina! Laughing

Ovo o tumačenju Biblije na preskoć mi je glupost svjetskih razmjera, ali budala ima svugdje.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply