otpadnik je napisao/la: Fazlija je napisao/la: Ma, sam sam htio postaviti teolosko pitanje, a ne ulaziti u podrucje sporta, politike ili patriotizma. Nazalost, nije se nasao nitko od onih koji vjeruju u postojanje Vraga kao nezavisne i samostalne sile zla u svemiru da mi odgovori na to pitanje. Mozda je hrvatska reprezentacija kriv primjer. Pokusajmo ovako, kada se dogodi potres, tko drma zemlju? Bog ili Vrag?
Pa vrag naravno! Zahvaljuci ljudskim gresima.
Navodim odgovor na slicno pitanje u svezi nogometa:
Molitveno »iznuđivanje« pobjede u nogometu
|
Ovih dana svjedoci smo određene euforije nogometom. Budući da u tome očito sudjeluju i kršćani koji moguće i mole za određeni uspjeh svojih ljubimaca, moje je pitanje kako kršćanski gledati na takvu molitvu. Naime, vjerojatno i navijači druge (protivničke) strane mole za pobjedu svojih ljubimaca. Ima li takva molitva uopće smisla budući da se time na određeni način Boga stavlja u »dilemu« i pokušavamo »trgovati« s Bogom (slično kao Abraham u Starom zavjetu: »A ako ima deset pravednika hoćeš li Gospodine i tada razoriti grad?« Postoji li kakav kanonski stav o tome? Čitatelj J. S. Nije ništa neobično da u vrijeme velikih (a i manjih) sportskih događanja vjernici i molitvom »stanu« na stranu svojih sportskih ljubimaca. Tako je bilo oduvijek, a činjenica je da sportska natjecanja pokreću mnoštvo događaja koji nemaju izravne veze sa sportom. Na taj način sport pokazuje kako ima snagu koja zahvaća ne samo politiku, gospodarstvo i kulturu, već i samu religioznost. Europsko nogometno prvenstvo što se održava u Austriji i Švicarskoj to već i pokazuje. Tako je vidljivo da se na utakmicama »svojih reprezentacija« pojavljuju i političari zemalja sudionica te smotre, »zbrajaju« se gospodarski dobici i zarada, navijače se nastoji pobuditi da sudjeluju i u kulturnim događajima koje im mjesta održavanja utakmica priređuju, a po strani nisu ostale ni kršćanske Crkve - kao što je izvijestio naš tjednik - koje žele duhovno skrbiti ne samo za nogometaše već i za navijače koji posjećuju Austriju i Švicarsku. Često smo svjedoci kako se brojni sportaši, kod ulaska ili izlaska iz igre, križaju, mole; kod postignutog gola upiru prstom u nebo kao da žele svima pokazati da na tome zahvaljuju Bogu i ponavljaju slične geste, poput nošenja potkošulja s vjerskim motivima i napisima ispod službenoga dresa. Na taj način, kao da žele dobiti »snagu odozgo«, premda je vrlo ružno i potpuno neprihvatljivo da se nakon toga s nekih usta može iščitati gruba bogohulna psovka ili uvreda protiv protivničkog igrača ili suca. Zato je kod molitve za svoj uspjeh i uspjeh svoje reprezentacije potrebno voditi računa o više stvari. Ponajviše o smislu kršćanske molitve. U »sportskom kontekstu«, s dr. Ivanom Šaškom možemo reći da »kršćanska molitva vjernika sportaša ne smije glasiti jednostavno: 'Bože, daj da pobijedim', nego bi trebala biti prožeta sadržajem poput sljedećega: 'Bože, budi mi bliz svojim Duhom, da u svome sportskom življenju i u ovoj utakmici (natjecanju) očitujem tvoju nama darovanu ljubav po Kristovu vazmu i da, po tvojoj volji, kao pobjednik ili poražen svjedočim radost tvoje pobjede nad grijehom i smrću, kako bismo živjeli u tvome zajedništvu.'« Isto to vrijedi i za »molitvu navijača«: Ako se traži isključivo pobjeda, tada je molitva zarobljena u sportskim okvirima kojima se pridaje božanski atribut. Baš su se protiv toga duha i mentaliteta kršćani u susretu s poganskim svijetom i borili.
|
----------
Kada čitaš Sveto pismo možeš pročitati - posebno u Psalmima kako Jahve upravlja i kataklizmom i da vrag nije gospodar na pr. gravitacije jer je Jahve stvoritelj..Pobunjenik protiv Boga može podignuti sa svojim demonskim pomoćnicima u levitaciju ali ne može uništititi gravitaciju..ne može pomrčati sunce i okrvaviti mjesec..Na pr. padanje zvijezda tj kometa i potres u Lisabonu je prorokovan..
Gospodin je zaista hodao po vodi i utišavao more i vjetar..
Prije Njegvg dolaska nastat će ogroman potres, počela će biti pokrenuta, vatra će obuhvatiti zemlju kao u prvom potopu - voda..
U Otkrivenju prorokovano je stvaranje Nove Zemlje i ujedno će prestati prvotno jer će uminuti i smrti više neće biti , ni bola, ni žalosti jer će Bog otrti suze po uskrsnuću pravednih i probraženju živih pravednika i njihovom uznesenju ...
Kada netko blesavo vozi - zaista je takvom sudbina za volanom ...Kada u padu aviona stradaju mnogi a ostane u životu beba od devet mjeseci - zaista je čudo..Mne je Bog izbavio iz očite smrti četiri puta i bez ogrebotine i bez večih posljedica..Prebolio sam kao dječak - difteriju bez ikakvih lijekova, zatim tuberkulozu - bez ikakvih lijekova, pad na kičmu - kada nikoga u blizini nije bilo do anđela koi me je podigao i udahnuo zrak u moja pluća, donio nedugo zatim antitetanus serum jašući na konju preko minskoga polja , pokazao mi da stanem nastranu u pometu kada na cesti nikoga nije bilo i kada sam htio nagaziti - zakočio sam i stao da bi kasnije par minuta u dugom zavoju naletio zeleni kamion kojemu su otkazle kočnice, trčao sam kroz more prepuno ježeva u šrini nekoliko stotina metara dok su ljudi vikali dok se nisam vratio i shvatio što su vikali.. i tako redom...