Dakle, zakljucak je da cete Sotona ili Satan morati poceti pisati velikim pocetnim slovom kao i svako drugo osobno ime. Bez obzira sto je to za neke vrlo stvarna ali negativna licnost, a za nas druge izmisljena i mitoloska licnost. Pravopis je pravopis.
Zaključak je da pravi Isusovi sledbenici nikad neće otpad napisati velikim slovom bez obzira što netko o tome mislio.
Dakle, u slucaju Sotone za neke dogmaticne krscane ne vrijede pravopisna pravila? Meni to slici na zalupanost, zatucanost... ne znam kako bih drugacije na nas jezik preveo rijec dogmaticnost? Kao sto rekoh, o toj su mogucnosti cak i komunisti razmisljali u svoje vrijeme, ali se medju njima na srecu naslo nesto razumnih ljudi da ih od takve besmislice odgovore. Takodjer sam cuo da su u Americi svojedobno neki anti-komunisti odbijali skretati u prometu na lijevo?! Mozete li zamisliti tu zalupanost?! Voziti se toliko na desno, raditi krugove, samo da se ne bi skrenulo lijevo na raskrscu...
No, dobro, na stranu sada pravopis, promet i ljudska praznovjerja. U svakom slucaju hvala sto ste mi pojasnili. Mislio sam da je to razlog.
Ali sto vas je on toliko izzivcirao? Zar ne znate da se u svemiru nista ne moze desiti bez Bozje volje? Cak i kada bi takvo neko bice postojalo, zar mislite da bi moglo biti pobunjeno protiv Boga?!
Dakle, u slucaju Sotone za neke dogmaticne krscane ne vrijede pravopisna pravila? Meni to slici na zalupanost, zatucanost... ne znam kako bih drugacije na nas jezik preveo rijec dogmaticnost? Kao sto rekoh, o toj su mogucnosti cak i komunisti razmisljali u svoje vrijeme, ali se medju njima na srecu naslo nesto razumnih ljudi da ih od takve besmislice odgovore. Takodjer sam cuo da su u Americi svojedobno neki anti-komunisti odbijali skretati u prometu na lijevo?! Mozete li zamisliti tu zalupanost?! Voziti se toliko na desno, raditi krugove, samo da se ne bi skrenulo lijevo na raskrscu... No, dobro, na stranu sada pravopis, promet i ljudska praznovjerja. U svakom slucaju hvala sto ste mi pojasnili. Mislio sam da je to razlog. Ali sto vas je on toliko izzivcirao? Zar ne znate da se u svemiru nista ne moze desiti bez Bozje volje? Cak i kada bi takvo neko bice postojalo, zar mislite da bi moglo biti pobunjeno protiv Boga?!
Koja pravopisna pravila,zar ona koju je čovjek izmislio?
Zar je čovjek i jedno slovo izmislio da on određuje kakvim će se slovima nešto pisati?
Nije mi jasno zašto inzistiraš da se sotona piše velikim slovom kad si u svojim postovima tvrdio da ne postoji. Oni koji vjeruju znaju da postoji otpadnik zvan sotona koji se pobunio protiv Boga.
Ja shvatam tu pricu o mesanju jezika kao odgovor pisca(teologa) na razlicitosti kultura i naroda. To je veoma duboka misao starozavetnog pisca. On vidi covecanstvo ujedinjeno (i danas vecina nas sanja o tome), ali zna se ko je jaci i protiv koga se ne moze ici (a covecanstvo obicno zeli da ide protiv Boga- i danas je tako). I pisac to naglasava da bi pokazao da covek nije nista ako nije u zajednici sa Bogom. To je poruka svim starozavetnim Jevrejima da drze savez sa Bogom. Malo mi je tesko da prihvatim da je Bog ljubomoran sto ljudi prave jednu obicnu kulu. Koliko danas ima kula koje su vece od vavilonske? I opet nisu dodirnuli Boga, a Bog se uplasio da ljudi ne budu veci od njega u SZ...???
Koja pravopisna pravila,zar ona koju je čovjek izmislio?Zar je čovjek i jedno slovo izmislio da on određuje kakvim će se slovima nešto pisati?
Divne li argumentacije?! Dakle, vjerujes da je tvoja odluka o krsenju pravopisa ustvari Bozja odluka? Zasto bi pjesak ako je krscanin stao na crvenom svjetlu koje je covjek izmislio? Neka zakoraci ususret jurecem kamionu?!
Medeni je napisao/la:
Nije mi jasno zašto inzistiraš da se sotona piše velikim slovom kad si u svojim postovima tvrdio da ne postoji.
Zato sto se pravopis odnosi i na osobna imena izmisljenih likova, pobogu?! Koliko si ti imao iz gramatike? Kako pises Djed Mraz, Snjeguljica ili Superman?! Ne postoji to pravilo po kojem bi se mitoloski likovi pisali malim pocetnim slovom?!
Medeni je napisao/la:
Oni koji vjeruju znaju da postoji otpadnik zvan sotona koji se pobunio protiv Boga.
To je u redu, neka vjeruju u sto god hoce, ali ne mogu osobno ime pisati malim slovom?! Mislim da brkas loncice. To je kao kada bi neki antifasist ili Zidov treci reich pisao malim slovima samo zato sto s pravom mrzi nacizam?!
Fazlija je u pravu, ako se npr. anđeo Gabrijel piše velikim početnim slovom kako se ime nekog drugog (stvarnog ili izmišljenog) ne bi pisalo isto veliki slovom?
Sotonistička sljedba na domaćem je terenu osnovana 1977. u Varaždinu i danas neslužbeno broji oko 7000 članova. Koliko je tzv. Hrvatsko Bratstvo i Sestrinstvo radikalno u pobuni protiv tekućih moralnih načela i bogobojaznih normi nije poznato.
Premda se uglavnom okupljaju privatno, svojedobno su se javljali svjedoci s pričama kako se održavaju sotonistički obredi u šumi tik do jarunskog jezera, a i navodni šef te prve organizacije, dao je Vjesniku intervju 1999. gdje je više manje ispao ekološki i politički osviješten građanin, empatično zabrinut za budućnost božjih stvorenja na Zemlji.
Malo je vjerojatno da hrvatski ljubitelji demona i sila zla idu toliko daleko da žrtvuju djevice ili ljude. Uostalom, crne mise koje podrazumijevaju ljudske žrtve, djetinje bogohulne čine poput umetanja hostije u vaginu, izgovaranje molitvi Sotoni uz masturbaciju, pijenje menstrualne krvi pomiješane sa spermom i slične pitoreskne bolesnoće, neobično su rijetke. K tome, sam LaVey je držao crne mise običnom glupošću.
Da su domaći sotonisti uglavnom čitali knjižice i pamflete te si tu i tamo složili grupnjak svjedoči jedan od sudionika tog plahog i raštrkanog pokreta:
'Ono što je počelo kao zezancija na grobljima i orgijanje pretvorilo se u nešto što nikad nisam očekivao. U početku je sve to bila zezancija do onog dana kada netko u toj našoj maloj skupini nije rekao da poznaje nekoga tko nas može uputiti u sektu i Sotonizam.Tad su počela dolaziti pisma. Prvo dobrodošlice pa ohrabrivanja a onda i tekstovi, filozofija i mudrosti. Nakon nekog vremena u naš je grad došlo nekoliko osoba s jednog našeg otoka i donijeli su nam jednu bilježnicu. Na prvoj stranici te bilježnice velikim slovima pisalo je Mysterium Aloim - ime sekte, a ispod 'Tebi čijoj se snazi volja planine klanja'. Na sljedećim stranicama bio je opisan ustroj sekte. Počevši od Vrhovnog svećenika, Visokog svećenstva (njih pet), svećenstva te ostalih. Također su bili detaljno opisani obredi i crna misa u njoj...No problemi su eskalirali, širile su se glasine o povezanosti sa sektama kao Crna ruža i obavljanju obreda krvi, koji su kod nas bili zabranjeni pa je rasla i zbunjenost. Pomalo je nastajao kaos i svi smo dobili poruku da je gotovo i završeno.' Preuzeto sa:Kontakt bloger
Eto, to je nazalost razina na kojoj krscani mogu i zele razgovarati o sotonizmu?! Bau-bau, jedu ljude, zrtvuju djecu, piju krv... Nikada dovoditi u pitanje tu besmislicu. Samo ovakve stvari koje podrzavaju to praznovjerje.
A kada povedem sustinski razgovor o toj temi, o besmislenosti vjerovanja u Sotonu, o praznovjerju i zatucanosti, onda se moj post obrise... Divota?!
Eto, to je nazalost razina na kojoj krscani mogu i zele razgovarati o sotonizmu?! Bau-bau, jedu ljude, zrtvuju djecu, piju krv... Nikada dovoditi u pitanje tu besmislicu. Samo ovakve stvari koje podrzavaju to praznovjerje.
A kada povedem sustinski razgovor o toj temi, o besmislenosti vjerovanja u Sotonu, o praznovjerju i zatucanosti, onda se moj post obrise... Divota?!
Ovo je koliko vidim tema SOTONIZAM i zašto ne bi stavila tekst na koji sam nabasala.Moj tekst nije razgovor sa tobom. Stvarnost je ta da zlo postoji,sotonisti postoje,sotona postoji. Ti se sa tim ne slažeš i tu se ništa ne može.Tvoj stav,tvoja stvar.
A odgovor na tvoje pitanje zašto sotona pišemo malim slovom je: Moj odgovor: sotona je pod Kristovim nogama zašto da stavljam pravopis ispred svo Gospodina?Radije ću ispasti nepismena i zadrta nego zlo pisati velikim slovom.
Dragi Fazlija!Da si pratio neke teme nabasao bi na upozorenja i odgovore da je većina postova pisana 21.09.netragom nestalali zbog kvara servera ili ?????Nisu tvoji postovi jedini,već svih članova foruma koji su 21.09.naveče pisali.Točan razlog nije otkriven,pa te ovim putem molim da uvažiš ispriku!
U nekim se jezicima Sotona , tj Satana piše velikim a u nekim malim slovom.. Tako u ovoj Bibliji: 7 I nasta rat na nebu: Mihael i njegovi anđeli zarate se sa Zmajem. Zmaj uđe u rat i anđeli njegovi, 8 ali ne nadvlada. I ne bijaše im više mjesta na nebu. 9 Zbačen je Zmaj veliki, Stara zmija - imenom Đavao, Sotona, zavodnik svega svijeta. Bačen je na zemlju, a s njime su bačeni i anđeli njegovi. 10 I začujem glas na nebu silan: Sada nasta spasenje i snaga i kraljevstvo Boga našega i vlast Pomazanika njegova! Jer zbačen je tužitelj braće naše koji ih je dan i noć optuživao pred Bogom našim. 11 Ali oni ga pobijediše krvlju Jaganjčevom i riječju svojega svjedočanstva: nisu ljubili života svoga - sve do smrti. 12 Zato veselite se, nebesa i svi nebesnici! A jao vama, zemljo i more, jer Đavao siđe k vama, gnjevan veoma, znajući da ima malo vremena! 13 Kad Zmaj vidje da je zbačen na zemlju, stade progoniti Ženu koja rodi muškića. 14 No Ženi bijahu dana dva velika krila orlujska da odleti u pustinju, u svoje sklonište gdje se, sklonjena od Zmije, hrani jedno vrijeme i dva vremena i polovicu vremena. 15 I Zmija iz usta pusti za Ženom vodu poput rijeke da je rijeka odnese. 16 Ali zemlja priteče u pomoć Ženi: otvori usta i popi rijeku što je Zmaj pusti iz usta. 17 I razgnjevi se Zmaj na Ženu pa ode i zarati se s ostatkom njezina potomstva, s onima što čuvaju Božje zapovijedi i drže svjedočanstvo Isusovo. 17 I stade na morski žal...."
Negdje je gore bilo riječi o porijeklu Sotone u smislu Tko je svorio Sotonu takvoga kakav je..tj. Sotonu a ne Lucifera kakav je bio stvoren ... Lucifera je stvorio Jahve ali mu nije predodredio pobunu kako bi se smrću grijeh pokazao odviše griješan i izobilje milosti i pravednosti u Isusu..Lucifer je sam sebe oblikovao u Sotonu svojom pobunom protiv Jahvea.. Sotonizam o kojem Ti pokušavaš povesti dijalog ima svoj originalni nauk tmine u Sotoni koji nastoji prevariti i vjerne..dvije su osnovne grupe sotonizma - teistički i ateistički..ove se dvije grupe granaju zavisi o kulturi, narodu, tradiciji, religiji..Tako na pr. što ti je poznato iz Indije kako se lijevom rukom uglavno rade prljave stvari a desnom neprčjave ..tako imamo izraz U SANSKRITU VAMA MARGA I DAKSHINA MARGA..U mnogim kulturama žena je uvije s lijeve strane muškarcu..Zašto? Fazlija , ako imaš volje ovo objašnjavati - izvoli..
Katolička crkva ima skoro dvije tisuće godina iskustva i svoj nauk o Sotoni i sotonizmu..Oni koji su se kao laici pokušali uhvatiti u koštac sa silama tame, sa sotonizmom - dosta su teško prošli..Zato postoje strućnjaci - egzorcisti koji svojim darom obnašaju službu.. Sasvim je prirodno da kršćani žude za evanđeljem i da izbjegavaju sile tame i ne bave se na pr. spiritizmom, oklutizmom..vračanjem , gatanjem ..
U Bibliji se desna strana povezuje sa dobrom: 1 Zatim me odvede natrag k vratima Doma. I gle: voda izvirala ispod praga Doma, prema istoku - jer pročelje Doma bijaše prema istoku - i voda otjecaše ispod desne strane Doma, južno od žrtvenika. 2 Zatim me izvede na sjeverna vrata i provede me uokolo vanjskim putem k vanjskim vratima koja gledaju na istok. I gle, voda izvirala s desne strane.
Tako psalmista pjeva: 35 Daješ mi štit svoj koji spasava, tvoja me desnica drži, tvoja me brižljivost uzvisi.
Ali zato: 3 Ti naprotiv, kada daješ milostinju - neka ti ne zna ljevica što čini desnica, 4 da tvoja milostinja bude u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti!
Koga zanima, a bolje da ga ne zanima može se informirati o Sotonskoj bibliji i Sotonskim ritualima...
Toplo preporučam molitvu: 7 Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani. 8 Ne nalikujte na njih. Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete. 9 Vi, dakle, ovako molite: 'Oče naš, koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje! 10 Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji! 11 Kruh naš svagdanji daj nam danas! 12 I opusti nam duge naše kako i mi otpustismo dužnicima svojim! 13 I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zloga!'
Obilno trgujući, napuni se nasiljem i sagriješi. Zato te zbacih s gore Božje, istrgoh te, kerube zaštitniče, isred ognjenoga kamenja.Srce ti se uzoholi zbog ljepote tvoje, mudrost svoju odnemari zbog svojega blaga!
Fazlija je napisao/la:
Divne li argumentacije?! Dakle, vjerujes da je tvoja odluka o krsenju pravopisa ustvari Bozja odluka? Zasto bi pjesak ako je krscanin stao na crvenom svjetlu koje je covjek izmislio? Neka zakoraci ususret jurecem kamionu?!
Zanimljivo je da si naveo baš kršćanina,mogao si sebe staviti u tu situaciju. Ili misliš da samo kršćani imaju veze s Bogom?
Fazlija je napisao/la:
Zato sto se pravopis odnosi i na osobna imena izmisljenih likova, pobogu?! Koliko si ti imao iz gramatike? Kako pises Djed Mraz, Snjeguljica ili Superman?! Ne postoji to pravilo po kojem bi se mitoloski likovi pisali malim pocetnim slovom?!
Kao što sam napisao pisat ću i dalje izmišljene likove malim slovima,sve dok jednog dana ne budem morao razmišljati o takvim glupostima. Iz jednostavnih razloga što će im se svako ime izbrisati.
Evo moje mišljenje o likovima koje si nabrojao.
djed mraz - netko to je daleko od ljudi,živi u društvu životinja,a kad dođe među ljude djeli poklone djeci.Da ga ne čekaju toliko trgovci su ispred svojih radnji stavili svoje djeda mrazove.
snjeguljica - mora da je kćerka djeda mraza jer snjeg i mraz obično idu zajedno.
supermen - neustrašivi lik koji leti i spašava ljude od zla,ali samo na filmu. Zanimljivo je da lik koji ga je glumio nije sebe spasio od zla:
Ja shvatam tu pricu o mesanju jezika kao odgovor pisca(teologa) na razlicitosti kultura i naroda. To je veoma duboka misao starozavetnog pisca. On vidi covecanstvo ujedinjeno (i danas vecina nas sanja o tome), ali zna se ko je jaci i protiv koga se ne moze ici (a covecanstvo obicno zeli da ide protiv Boga- i danas je tako). I pisac to naglasava da bi pokazao da covek nije nista ako nije u zajednici sa Bogom. To je poruka svim starozavetnim Jevrejima da drze savez sa Bogom. Malo mi je tesko da prihvatim da je Bog ljubomoran sto ljudi prave jednu obicnu kulu. Koliko danas ima kula koje su vece od vavilonske? I opet nisu dodirnuli Boga, a Bog se uplasio da ljudi ne budu veci od njega u SZ...???
Rušenje babilonske kule je vjerovatno samo upozorenje protiv bahatosti ljudi. Rušenje kule ima značenje u tome što će tako biti na kraju svjeta,zar bi u rajskim vrtovima trebalo biti nekakvih kula?