a koja je osnovna razlika između religije i vjere?
Noemi je napisao/la:vjera je u srcu, instrument kojim znamo da ima bog, a religija je alat kojim učimo kako doći bogu.
evangelina je napisao/la:
A evo ti i vrlo kratak odgovor. Ti gledaš stvari sa svojeg sebičnog stajališta gdje se trenutno nalaziš. I time ne vidiš oko sebe. Živimo u palom svijetu, gdje vlada đavao. Ovdje smo protjerani iz Edena zajedno sa Zlim. Zašto se stalno čudite ubojstvima, gladi, i patnjama?
Kako ti uopće može pasti na pamet da je od Boga došlo zlo? Ili sumnjati na Boga i postavljati ovakva pitanja?
Religija neka nestane, hvala Bogu za to! Jer On nikada nije niti želio niti tražio religiju. Ona ne spašava. Spasenje je vjerom u Isusa Krista.
laodikejac je napisao/la:Odgovor na ova dva pitanja je prilično jasan...Krenut ću od 2. pitanja...Hula je više kao stanje čovjeka, a ne čin čovjeka tj. ne čin grijeha, znači u smislu kad napravite neki grijeh da možete reć "To je hula na Duha". NE! Već je to stanje čovjeka. Njegovo uvjerenje, stav...dakle nekakav odnos prema Bogu. Postoje lakši oblici...ali i teži. Hula na Duha predstavlja najteži oblik stanja čovjeka...nepopravljiv...Sad da odgovorimo na 1. pitanje, koje je najbitnije za ovaj zaključak teme. Kako znati? Čovjek tj. ljudi nikad ne mogu sa SIGURNOŠĆU reć...znači uprt prstom u čovjeka i reć "Taj čovjek je u stanju hule na Duha"...Ne mogu jer o tome ne znaju skoro pa ništa. Ne znaju princip kako se dolazi u to stanje...jer Biblija jako malo o tome govori. Dakle, čovjek nikad to ne može tvrdit za nekog svog bližnjeg...on može reć da čini hulu na Boga, ali ta hula na Boga tj. Isusa će se oprostit ako se čovjek pokaje...dok na Duha neće. To samo Bog zna...Stoga je jako bitno da izvršavamo ono što nam je Bog naložio...da se molimo jedni za druge. I zbog njih...i zbog nas. O tome govori "Jakov 5, 20"...jako važan stih. Zašto je on tako važan? Zato jer čovjek ne zna kad je drugi čovjek u stanju hule na Duha...da može reći sebi: "Kakve koristi ima ovaj čovjek od moje molitve za njega kad je u stanju hule na Duha? Kad znam da mu Bog neće oprostit i da ga ne mogu odvratit..." Zato je taj stih ekstremno važan...mi se moramo molit za druge...ako ne zbog njih, onda zbog nas samih a Bog je taj koji odlučuje da li je ispunjene te molitve u skladu sa Zakonom. Ne mora značit da ako je moljenje za druge u skladu sa Zakonom da će i njeno ispunjenje bit u skladu sa Zakonom...jer Bog najbolje zna što nama treba i prije nego izustimo to... Iz tog razloga aludiram na posredničku molitvu jer Bog jedino tako može uticati na čovjeka koji je u stanju hule na Duha Svetog.PozdravKako može čovjek huliti na Duha Svetoga?
Šta se pod tim Podrazumijeva?
SIPA je napisao/la:laodikejac je napisao/la:Odgovor na ova dva pitanja je prilično jasan...Krenut ću od 2. pitanja...Hula je više kao stanje čovjeka, a ne čin čovjeka tj. ne čin grijeha, znači u smislu kad napravite neki grijeh da možete reć "To je hula na Duha". NE! Već je to stanje čovjeka. Njegovo uvjerenje, stav...dakle nekakav odnos prema Bogu. Postoje lakši oblici...ali i teži. Hula na Duha predstavlja najteži oblik stanja čovjeka...nepopravljiv...Sad da odgovorimo na 1. pitanje, koje je najbitnije za ovaj zaključak teme. Kako znati? Čovjek tj. ljudi nikad ne mogu sa SIGURNOŠĆU reć...znači uprt prstom u čovjeka i reć "Taj čovjek je u stanju hule na Duha"...Ne mogu jer o tome ne znaju skoro pa ništa. Ne znaju princip kako se dolazi u to stanje...jer Biblija jako malo o tome govori. Dakle, čovjek nikad to ne može tvrdit za nekog svog bližnjeg...on može reć da čini hulu na Boga, ali ta hula na Boga tj. Isusa će se oprostit ako se čovjek pokaje...dok na Duha neće. To samo Bog zna...Stoga je jako bitno da izvršavamo ono što nam je Bog naložio...da se molimo jedni za druge. I zbog njih...i zbog nas. O tome govori "Jakov 5, 20"...jako važan stih. Zašto je on tako važan? Zato jer čovjek ne zna kad je drugi čovjek u stanju hule na Duha...da može reći sebi: "Kakve koristi ima ovaj čovjek od moje molitve za njega kad je u stanju hule na Duha? Kad znam da mu Bog neće oprostit i da ga ne mogu odvratit..." Zato je taj stih ekstremno važan...mi se moramo molit za druge...ako ne zbog njih, onda zbog nas samih a Bog je taj koji odlučuje da li je ispunjene te molitve u skladu sa Zakonom. Ne mora značit da ako je moljenje za druge u skladu sa Zakonom da će i njeno ispunjenje bit u skladu sa Zakonom...jer Bog najbolje zna što nama treba i prije nego izustimo to... Iz tog razloga aludiram na posredničku molitvu jer Bog jedino tako može uticati na čovjeka koji je u stanju hule na Duha Svetog.PozdravKako može čovjek huliti na Duha Svetoga?
Rafael je napisao/la:Definitivno se slažem s vama rafael! Mada opet ova tema zahtijeva i opširniji odgovor i diskusiju ali Vi ste to sasvim lijepo u zaista najkraćim crtama izložili. pohvala s moje strane!SIPA je napisao/la:laodikejac je napisao/la:Odgovor na ova dva pitanja je prilično jasan...Krenut ću od 2. pitanja...Hula je više kao stanje čovjeka, a ne čin čovjeka tj. ne čin grijeha, znači u smislu kad napravite neki grijeh da možete reć "To je hula na Duha". NE! Već je to stanje čovjeka. Njegovo uvjerenje, stav...dakle nekakav odnos prema Bogu. Postoje lakši oblici...ali i teži. Hula na Duha predstavlja najteži oblik stanja čovjeka...nepopravljiv...Sad da odgovorimo na 1. pitanje, koje je najbitnije za ovaj zaključak teme. Kako znati? Čovjek tj. ljudi nikad ne mogu sa SIGURNOŠĆU reć...znači uprt prstom u čovjeka i reć "Taj čovjek je u stanju hule na Duha"...Ne mogu jer o tome ne znaju skoro pa ništa. Ne znaju princip kako se dolazi u to stanje...jer Biblija jako malo o tome govori. Dakle, čovjek nikad to ne može tvrdit za nekog svog bližnjeg...on može reć da čini hulu na Boga, ali ta hula na Boga tj. Isusa će se oprostit ako se čovjek pokaje...dok na Duha neće. To samo Bog zna...Stoga je jako bitno da izvršavamo ono što nam je Bog naložio...da se molimo jedni za druge. I zbog njih...i zbog nas. O tome govori "Jakov 5, 20"...jako važan stih. Zašto je on tako važan? Zato jer čovjek ne zna kad je drugi čovjek u stanju hule na Duha...da može reći sebi: "Kakve koristi ima ovaj čovjek od moje molitve za njega kad je u stanju hule na Duha? Kad znam da mu Bog neće oprostit i da ga ne mogu odvratit..." Zato je taj stih ekstremno važan...mi se moramo molit za druge...ako ne zbog njih, onda zbog nas samih a Bog je taj koji odlučuje da li je ispunjene te molitve u skladu sa Zakonom. Ne mora značit da ako je moljenje za druge u skladu sa Zakonom da će i njeno ispunjenje bit u skladu sa Zakonom...jer Bog najbolje zna što nama treba i prije nego izustimo to... Iz tog razloga aludiram na posredničku molitvu jer Bog jedino tako može uticati na čovjeka koji je u stanju hule na Duha Svetog.PozdravKako može čovjek huliti na Duha Svetoga?
Grijeh protiv Duha Svetoga se sastoji iskljucivo u tome, ako covjek uz sve objave o Bogu, SZ- i NZ-, i dalje nijece BOGA!
To je najkrace i najjasnije objasnjenje.
miskec4096 je napisao/la:Što se tiče onog prvog, mi u Bibliji imamo jasnu distinkciju između Duha Svetoga koji je treće lice božanstva, koji vaskrsava, osvjedočava u grijeh, kojeg možemo ožalostiti itd. i duha, ili daha života, koji je životna energija koju nam Bog daje kad postajemo živa bića.Da bismo znali što je hula na Duha Svetoga, morali bismo prvo znati što je Duh Sveti. Duh Sveti je duh životni, ono po čemu sve što ima duh (životnost, svijest) taj duh ima. Kada po Knjizi Postanka Bog stvara čovjeka i udiše u njega svoj duh, kako bi čovjek postao živa duša, Bog čovjeku daje Duha Svetoga.
Kako ja to vidim: kada Isus kaže da je hula na Duha Svetoga jedini neoprostivi grijeh, on zapravo želi kazati da je na Duha Svetoga nemoguće huliti i ostati živ, jer već činjenica da smo živi potvrđuje da u sebi imamo Duha Svetoga. Ako živa osoba kaže "Odričem se Duha Svetoga", to je apsurd, jer ona mora biti živa da bi to mogla izreći. Usporedbe radi, to je kao da na kompjutorskom ekranu piše "Ja sam sada isključen". Da je doista isključen, to ne bi mogao ni reći.
Drugim riječima, hula na Duha Svetoga negiranje je činjenice da živimo. A to je nemoguće.
Na isti način možemo interpretirati i Prvu Božju zapovijed, kako bi imala smisla. "Nemaj drugih bogova uz mene." Ako je Bog jedini, onda ni ne možeš imati drugih bogova, već samo "bogove". Svaki drugi bog sadržan je zapravo u Bogu. Znači to, iako je izrečeno u formi zapovijedi, u biti pokazuje da drugačije nije ni moguće pojmiti stvari. Klanjaš se kipu - klanjaš se u biti nečem što je također Božja tvorevina, dakle ponovno Bogu. Klanjaš se čovjeku - opet se klanjaš Bogu koji ga je stvorio.