Pozdrav, Štefek.
Gle, veliš:
Mislio sam na nebiblijski kontra argument kojim se svjetovno može dokazati kako je Nazaret zaista postojao.
Da ne quotam ostalo. Za mene je ovakva postavka potpuno besmislena. To bi bilo kao kada bi pričali o Platonu i u isto vreme negirali ga i odbacivali. Pa tko još normalan radi to?? Nitko. Ne može se reći "ne biblijski argumenti" kada je Biblija sama po sebi arheološki i istorijski dokaz. To što je netko izuzetno negativno kritički nastrojen prema Bibliji te je odbacuje a u isto vreme traži dokaze van nje - potpuno je besmisleno i neosnovano. Kada bi se to isto radilo sa antičkom istorijom, mislim da bi to stvarno bilo smešno, i baš ništa se ne bi moglo dokazati. Ali baš ništa.
Što se mene lično tiče - znam da su bila iskopavanja u Nazaretu još u 20 veku, negde 60-tih godina. I znam da postoje nekoliko slojeva, i postoji osnovana pretpostavka da je Nazaret zaista postojao. Možda mi nemamo mnogo detalja i saznanja o tome, ali nema razloga za sumnju. Iskreno - ako se priča raširi dalje od ovoga, pričaću, sada samo toliko.
Drugo, nisam siguran kako nedovoljno
jasne ili različito protumačene izjave iz drevnih, ali u isto vrijeme i
aktualnih knjiga Biblije, nisu jedan od uzroka teološkog šarenila koje
postoji danas.
To je zato što mi ne razmišljamo u okvirima tog drevnog sveta.
Pazi, njima nije bilo bitno da sve naprave po nekakvom redosledu, pod 1, pod 2, pod 3, niti postoji samo jedan pogled na određen pojam ili događaj - to je sve odlika takozvanog grčkog uma, grčkog načina razmišljanja. Jevrejski je nešto drugačiji. On može neke stvari da zaključi ili naglasi na nama potpuno nejasan način, čak i nelogičan. Ipak je važno shvatiti šta su pisci imali na umu kada su pisali, shvatiti okolnosti, način razmišljanja, i sve ostalo. Bar je to bitno onom koji želi dublje zagrebati u Bibliju, ispod obične površine.
Evo, palo mi je na pamet kako pristaše stupa
umjesto križa tvrde kako Isus, zbog težine križa koju do koje su došli
računom uz neke pretpostavke, nije mogao većim dijelom sam nositi križ
na slavno mjesto Golgote kako tvrde Evanđelja.
Mora se reći kako
izračun težine ovisi o promjeru greda, tj. da li se može sastaviti križ
koji može nositi čovjeka i koji on može odnjeti znatan dio puta.
Kako
bi evanđelisti mogli biti nejasni po pitanju kruža kad se postojanje
prvih Evanđelja smješta negdje u 63.god. nove ere, znači 30-tak godina
poslije samog raspeća.
To je i više nego dovoljno da očevidci točno zapišu protekle događaje.
A šta ti ovde vidiš kao konkretan problem? Ne razumem šta želiš reći.
Napr. imaš denominacija (neću sad imenovati) koji vjeruju da je Isus umro na stupu srama umjesto na križu.
Ako
se pretpostavi neki presjek greda od kojih je mogao biti napravljen
križ, zatim duljine greda, može se izračunati od koliko m3 drva je bio
načinjen križ. Ako poznaješ gustoću (kg/m3) drva koje raste u krajevima
gdje je živio Isus iz toga se može izračunati masa križa.
Ako bi to bilo napr 100kg jasno je da čovjek tu masu uopće ne može nositi.
Ok, čitam dalje i vidim da nije samo meni nejasno, a ti si pokušao objasniti.
Čuj - jehovini svedoci su donekle u pravu što se tiče razapinjanja. Jedini je problem taj što se u Palestini ipak znalo za razapinjanje na križ, sa jednom uspravnom gredom i jednom poprečnom. To su neka novija saznanja, a ja imam utisak da je njima to malo poznato, niti ih to zanima, jer i dalje su ubeđeni da je u pitanju samo određeni stub. Svejedno - čak i da je težak 100 kg, mislim da je čoveku moguće da ga nosi, odnosno da ga vuče. Samo što, iskreno, pošto sam ovde na selu, i znam šta su drvene grede, nikada u životu nisam sreo ni jednu jedinu gredu od 3m a da je teška 100 kg. To je stvarno preterano.
U uslovima u kojima je Isus tada bio - za Njega je stvarno bilo previše i 20-30 kg, a ne 50 ili više (sumnjam da je bilo više, ali ok).
Nitko ne zna stvarne dimenzije križa niti vrstu drva od kojeg je moglo biti načinjeno. No, može se pretpostaviti.
Dakle, ako bi sastavljen križ težio 100kg takav teret čovjek ne može ni podići a kamoli nositi.
Svejedno sumnjam da je taj stub mogao težiti 100 kg. Pitam se - kako?? Stvarno mi to nije jasno.
Koliko sam ćuo Rimljani su zaista kažnjavali razapinjanjem na križ.
Zagovaratelji Isusove smrti na stupu tvrde kako to nije bilo u Isusovo vrijeme u što sumnjam, no zapravo ne znam.
Zna li možda netko kakav povijesni dokaz o načinu kažnjavanja od strane Rimljana u Isusovo vrijeme?
Pisao sam malo o tome na jednom drugom forumu. Vidi npr. ovaj site koji ti može pomoći da bar uvidiš i drugu stranu medalje:
http://www.freeminds.org/doctrine/cross.htmZatim vidi ovu knjigu:
Ancient Jewish and Christian perceptions of crucifixion od David W Chapmana, imaš je na books.google.com.
Takođe ima na netu članak Some notes on crucifixion, a mnoštvo literature koja obrađuje raspeće koristi kao relevantan izvor
Crucifixion in Antiquity (The Evidence) od Joe Ziasa. Da čudo bude veće, taj članak imaš online, ja se ubih tražeći ga, sate sam potrošio, jer skoro svaki bolji članak o raspeću i bilo što slično, navodi Ziasa. I ja na kraju to nađem, doduše - izgubio sam bio volju da sve čitam, nema puno, evo ti linka:
http://www.centuryone.org/crucifixion2.htmlZanimljiva je ova slika iz pomenutog članka:
Koliko ja vidim - na njoj se jasno vidi da je i ovakva vrsta raspeća mogla biti u Palestini, no ispravi me ako sam nešto krivo shvatio.
Poz.