Mila je napisao/la: hrvoje hrki je napisao/la: misliš li ti da ćeš baštiniti raj samo vjerom
evo konkretno, ti , baš ti kao mila xy?
Ne mislim. Vjera bez djela je mrtva. Dala bih si slobodu da nadodam čak: bez djela ljubavi-vidjeti ga žednog pa napojiti i sl.
Vjerovao ili ne toliko se zapravo unutar protestantizma propovijeda o poslušnosti, o tome da se čini stvari i tako. Ne mogu dati ruku u vatru baš za svaku denominaciju, ali duboko sumnjam da se u svakoj ne propovijeda. I baš si mislim možda vi katolici to na neki drugi način kažete, recimo kažete: trebamo činiti i djela. A mi to kažemo drugačije, recimo: Ako vjeruješ bit ćeš poslušan Bogu za ono što ti je rekao da učiniš, moraš učiniti korak vjere, svatko je za nešto pozvan, svakome je dan određen dar, ako zakopaš taj talenat bit će odgovaran pred Bogom itd itd. i još na ne znam koliko načina se to kaže. Potiče se svakoga da učini nešto za kraljevstvo Božje, da sazna što je volja Božja za njega, da bude svjetlo svijetu, a ne samo da je svo njegovo kršćanstvo sažeto na odlazak recimo nedjeljom na misu. Izuzetno se daje naglasak na čistoću, svetost, potrebu žrtvovanja za onog drugog, nesebičnosti, molitve za druge. Koliko će to osoba učiniti ovisi o njoj, ali to se vjeruj mi konstantno ne samo propovjeda, već i potiće, da ne kažem i tjera da se ljudi osvjeste, da poduzmu nešto za ovaj svijet. Ne moj se sad na mene naljutiti, ali kad pogledam recimo konkretno moju crkvu i prosječnu katoličku to je nevjerojatna razlika u svjesnosti da se treba biti praktičan vjernik, o svetosti da se i ne govori. Većini katolika njihova duhovnost se svodi da odu (i to ako su dobri katolici) nedjeljom na misu i da se ispovjedaju 2 put godišnje i primaju euharistiju, a kad im pogledaš u život sve vidiš samo ne kršćanstvo: praznovjerje, psovanje (čak i Boga), bludniče kao dobar dan, čitaju horoskope, mnogi su nevjerni u braku, mnogi vrše abortuse itd itd... A svi veliki katolici, da većih nema! O tome da oni ne znaju niti što im je poziv, niti što Krist želi od njih, niti što su njihovi darovi, niti kako biti vođen Duhom Božjim da i ne govorim. Znaš lijepo je imati izdefinirano vjerovanje, credo crno na bijelo, ali ako ti credo nije u srcu đabe ti sve.
slažem se s tobom oko površnih , samo nominalnih vjernika
ali se ne slažem sa tumačenjem pojma vjere
ti si pametna cura , pa vidiš da je kalwin i luter griješio oko sola fide , pa to pokušavaš nadomjestiti sa olakim tumačenjem da kod vas vjera u stvari znači vjera+ djela
ali budi sigurna da to nije tako
kalvinisti kada kažu da samo spašava vjera i da će se spasiti samo predodređeni , to upravo tako i misle
u tome je doktrinalni problem- ot ome sam dosta pisao na temama: predestinacija , te vjera i djela , gdje mi neki kalvinisti nisu nikad do kraja argumentirali doktrinu predodređenosti za opravdanje i konačan spas
nemoj generalizirati koliko koji vjernici griješe ( nabrajaš blud, abortuse itd ) a sama vjerojatno znaš da crvenih ulica, bordela , štangi i diskotega sa golim plesačicama ipak ima najviše na protestantskom zapada i da su nažalost to stvari koje malo pomalo preuzima od protestantskog zapada i katoličke zemlje
abortus je odobren u svim protes. zemljama , a donedavno nije bio odobren samo u katoličkom portugalu, irskoj isl.
ali pod utjecajem raznih liberalnih i slobodoljubivih udruga, te kroz medije koje se zna tko ih nadzire i tko ih je malo pomalo preuzeo u svim zemljama , je izvršen pritisak da parlamenti tih zemalja " ukinu nepravedni zakon o zabrani abortusa-tog relikta srednjeg vijeka i KC " kako to liberali i njihovi pobočni suradnici vole isticati
jedini koji istinski zabranjuju abortus su katolici:cry: