Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Vjera & Djela

power_settings_newLogin to reply
+7
Aladin
hrvoje hrki
Spart
Justin
vanja777
dominik
kainos
11 posters

descriptionVjera & Djela - Page 3 EmptyRe: Vjera & Djela

more_horiz
Justin je napisao/la:
Ali sad se tu samo još postavljaju pitanja tipa: Koliko nam nebiblijski običaji pomažu u spasenju? (znate na što mislim). Jedino oko tih stvari se mi "prepiremo", zar ne? "Sola Scriptura" je Katolicima često trn u oku... Zato pokušavaju dokazati da su protestanti fanatični po tom pitanju... Ali braćo Katolici, Sola Scriptura je nešto prekrasno. Pomirite se s tim.
Udugo bih se raspisao kad bi počeo pisat kako npr. Sakramenti i Euharistija pomažu pri spasenju ili pobožnost prema BDM ili poslušnost Crkvi, ali jednom riječju, približavaju nas Isusu, pomažu da dođemo do Njega. Oni su pomoć.
A što se tiče Sola Scriptura, nebi se složio, jer, vremena se mijenjaju. Pogledaj samo mentalitet čovjeka, prije je bilo potrebno čovjeku samo naučit da je Krist bio razapet za nas, i to bi probudilo duboke vjerske osjećaje u njemu. Ili pročitat u Evanđeljima što je bilo. Danas smo se navikli gledati našega Gospodina raspetoga na križu. Totalno smo otupili. Znam po sebi. Pročitam u Evanđelju bio je razapet, i ništa, taj dio već znam. Danas čovjeka teško da će strest čak i mučne scene iz filma Pasija, koji je, po meni prilagođen za današnje vrijeme.
Da nedužim, uloga naučiteljstva je da lomi Božju Riječ i posadašnjuje je vjernicima. Ali, Pismo im je uvijek temelj i balans po kome se ravnaju.

more_horiz
To što piše Hrki oko opravdanja u suprotnosti je sa Zajedničkom izjavom, koju je u Augsburgu potpisala RKC sa savezom Luteranskih crkava .

Zajednička deklaracija

more_horiz
Dizma je napisao/la:
To što piše Hrki oko opravdanja u suprotnosti je sa Zajedničkom izjavom, koju je u Augsburgu potpisala RKC sa savezom Luteranskih crkava .

Zajednička deklaracija

ne stoji ti to
augsburškim mirom KC se nikada nije odrekla tradicije
ako govorimo o istom pojmu tradicije

more_horiz
kalvinizam je svojim grubim i tvrdim Bogom odbio ljude do te mjere da su postali Unitaristi - kao u Novoj Engleskoj 18 i 19 st.

mnogi utemeljitelji novijih kultova- sekti započeli su kao kalvinisti ( Jehovini svjedoci, Scientisti , Univerzalni život itd!) i na njihovoj doktrini vjera protiv djela - sola fide!

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:
Justin je napisao/la:
Čovječe Hrki, kako ne razumiješ? Radi se samo o tome, da mi ne dobivamo spasenje na temelju naših zasluga, nego Kristovih.

Na to protestanti (i Pavao) misle kad kažu da se spašavamo vjerom, a ne djelima.

Razumiješ konačno?

moraš staviti u povijesni i vjerski KONTEKST kada je i komu je Pavao pisao
znaš sam da je bilo spora između dava glavna utemeljitelja KC Petra i Pavla oko evangelizacije, oko širenja vjer prema Židovima i POGANIMA , kako to dvoje naoko nespojivo spojiti itd

Pavao je u svojim citatima isticao pojam VJERA jer je morao istaći božanstvo Isusovo- znači potrebu da vjerujemo da je on Spasitelj tj Bog
zato ističe vjeru - vjeru u Isusa Krista - mesiju- spasitelja

da je istovremeno naglašavao I DJELA , židovi bi mu lako mogli reći da imaju Zakon /Toru/ kojih se oni drže i to su njihova djela, a isto tako da imaju Jahvu-Boga i da im ne treba Isus za spasenje!

eto u tome je stvar , ali to trebaš staviti u vremenski, prostorni kontekst i uzeti u obzir kome se on tada obraća
normalno da nije ista pedagogija evangelizacije prema židovima , poganima, Grcima, indijancima, afrikancima, ili u 1. stoljeću ili u 10. ili u 16.stoljeću
sve treba staviti u povijesno-vremenski kontekst

E vidiš Hrki, tako i ti moraš staviti u povijesni i vjerski kontekst Lutherove riječi. On je isto kao i Pavao isticao u svojim citatima pojam vjere jer da je djela onda bi katolici lako mogli reći da imaju svoje sakramente, hodočašća, nepotrebna guljenja koljena, bičevanja, plačanje spasenja i sl. i da im ne treba obraćenje. Very Happy

more_horiz
Opravdani smo verom a ne delima. Ali kada je vera u srcu onda ona proizvodi dela. Vera je bez dela mrtva, kao telo bez duha. Ali misliti: "Ja sam pravedan zato sto sam ucinio To i TO..." je pogresno. Jer opravdati se mozemo samo verom, a kada ona proizvede dela to je ta.

Inace cuo sam jednu divnu misao oko toga. Ovako ide: "Vera je ono sto Bog vidi u coveku. A dela su ono sto ljudi vide." Zaista je tako, samo Bog zna ko ima pravu veru a ljudi mogu videti dela vere.
Inace, to je kao muz i zena, vera i dela su jedno!

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Mila je napisao/la:
Justin je napisao/la:
Čovječe Hrki, kako ne razumiješ? Radi se samo o tome, da mi ne dobivamo spasenje na temelju naših zasluga, nego Kristovih.

Na to protestanti (i Pavao) misle kad kažu da se spašavamo vjerom, a ne djelima.

Razumiješ konačno?

moraš staviti u povijesni i vjerski KONTEKST kada je i komu je Pavao pisao
znaš sam da je bilo spora između dava glavna utemeljitelja KC Petra i Pavla oko evangelizacije, oko širenja vjer prema Židovima i POGANIMA , kako to dvoje naoko nespojivo spojiti itd

Pavao je u svojim citatima isticao pojam VJERA jer je morao istaći božanstvo Isusovo- znači potrebu da vjerujemo da je on Spasitelj tj Bog
zato ističe vjeru - vjeru u Isusa Krista - mesiju- spasitelja

da je istovremeno naglašavao I DJELA , židovi bi mu lako mogli reći da imaju Zakon /Toru/ kojih se oni drže i to su njihova djela, a isto tako da imaju Jahvu-Boga i da im ne treba Isus za spasenje!

eto u tome je stvar , ali to trebaš staviti u vremenski, prostorni kontekst i uzeti u obzir kome se on tada obraća
normalno da nije ista pedagogija evangelizacije prema židovima , poganima, Grcima, indijancima, afrikancima, ili u 1. stoljeću ili u 10. ili u 16.stoljeću
sve treba staviti u povijesno-vremenski kontekst

E vidiš Hrki, tako i ti moraš staviti u povijesni i vjerski kontekst Lutherove riječi. On je isto kao i Pavao isticao u svojim citatima pojam vjere jer da je djela onda bi katolici lako mogli reći da imaju svoje sakramente, hodočašća, nepotrebna guljenja koljena, bičevanja, plačanje spasenja i sl. i da im ne treba obraćenje. Very Happy

misliš li ti da ćeš baštiniti raj samo vjerom
evo konkretno, ti , baš ti kao mila xy?

more_horiz
[quote="Aladin"]Opravdani smo verom a ne delima. Ali kada je vera u srcu onda ona proizvodi dela. Vera je bez dela mrtva, kao telo bez duha. Ali misliti: "Ja sam pravedan zato sto sam ucinio To i TO..." je pogresno. Jer opravdati se mozemo samo verom, a kada ona proizvede dela to je ta.

Inace cuo sam jednu divnu misao oko toga. Ovako ide: "Vera je ono sto Bog vidi u coveku. A dela su ono sto ljudi vide." Zaista je tako, samo Bog zna ko ima pravu veru a ljudi mogu videti dela vere.
Inace, to je kao muz i zena, vera i dela su jedno!

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org[/quote]

pa , dali ti misliš da katolici nemaju vjeru:affraid:

pa čovječe imaju je veću nego adventisti , jehove, kalvinisti ...I love you

more_horiz

Ne mislim. Vjera bez djela je mrtva. Dala bih si slobodu da nadodam čak: bez djela ljubavi-vidjeti ga žednog pa napojiti i sl.
Vjerovao ili ne toliko se zapravo unutar protestantizma propovijeda o poslušnosti, o tome da se čini stvari i tako. Ne mogu dati ruku u vatru baš za svaku denominaciju, ali duboko sumnjam da se u svakoj ne propovijeda. I baš si mislim možda vi katolici to na neki drugi način kažete, recimo kažete: trebamo činiti i djela. A mi to kažemo drugačije, recimo: Ako vjeruješ bit ćeš poslušan Bogu za ono što ti je rekao da učiniš, moraš učiniti korak vjere, svatko je za nešto pozvan, svakome je dan određen dar, ako zakopaš taj talenat bit će odgovaran pred Bogom itd itd. i još na ne znam koliko načina se to kaže. Potiče se svakoga da učini nešto za kraljevstvo Božje, da sazna što je volja Božja za njega, da bude svjetlo svijetu, a ne samo da je svo njegovo kršćanstvo sažeto na odlazak recimo nedjeljom na misu. Izuzetno se daje naglasak na čistoću, svetost, potrebu žrtvovanja za onog drugog, nesebičnosti, molitve za druge. Koliko će to osoba učiniti ovisi o njoj, ali to se vjeruj mi konstantno ne samo propovjeda, već i potiće, da ne kažem i tjera da se ljudi osvjeste, da poduzmu nešto za ovaj svijet. Ne moj se sad na mene naljutiti, ali kad pogledam recimo konkretno moju crkvu i prosječnu katoličku to je nevjerojatna razlika u svjesnosti da se treba biti praktičan vjernik, o svetosti da se i ne govori. Većini katolika njihova duhovnost se svodi da odu (i to ako su dobri katolici) nedjeljom na misu i da se ispovjedaju 2 put godišnje i primaju euharistiju, a kad im pogledaš u život sve vidiš samo ne kršćanstvo: praznovjerje, psovanje (čak i Boga), bludniče kao dobar dan, čitaju horoskope, mnogi su nevjerni u braku, mnogi vrše abortuse itd itd... A svi veliki katolici, da većih nema! O tome da oni ne znaju niti što im je poziv, niti što Krist želi od njih, niti što su njihovi darovi, niti kako biti vođen Duhom Božjim da i ne govorim. Znaš lijepo je imati izdefinirano vjerovanje, credo crno na bijelo, ali ako ti credo nije u srcu đabe ti sve.

more_horiz
pa čovječe imaju je veću nego adventisti , jehove, kalvinisti ...I love you

U predhodnom postu sam ti napisala što vidim oko vjere katolika. Ali mi samo nije jasno što si ove nekršćane (jehove) svrstao u istu kategoriju s kršćanima? I nije mi jasno što ti se toliko ne sviđa kod kalvinista jer ih često prozivaš u negativnom kontekstu bez objašnjenja zašto.

more_horiz
A sto vi mislite, da mi adventisti neznamo da mnogi imaju vecu veru od nas?

Pa i katolici.

Ali isto tako je ima i kod nas.

Nego vidim svi govorite jedno isto, a kao ne slazete se.

Ovde bi smo mozda trebali drugacije prikazati veru i dela.

Kako se dobija vera, i kako dela.

Ako moja sposobonost odlucivanja i biranja nije usmerena samo na Isusa, moja vera ce biti lazna, a dela samo maska kako bih se prevario da nisam legalista.

Ko ima, gaji ili odrazava stalnu zajednicu sa Isusom, taj je spasen.
Evo malo teske hrane, za Hrkija, kao jeretik, ja tvrdim da nas spasava samo zajednica sa Hristom, ni vera ni dela nas ne spasavaju.
Hristos spasava.

Imate li Ga u srcu stalno, zivi li On u vama?

Ako je odgovor da, onda imate zivot vecni.

more_horiz
Mila je napisao/la:

Ne mislim. Vjera bez djela je mrtva. Dala bih si slobodu da nadodam čak: bez djela ljubavi-vidjeti ga žednog pa napojiti i sl.
Vjerovao ili ne toliko se zapravo unutar protestantizma propovijeda o poslušnosti, o tome da se čini stvari i tako. Ne mogu dati ruku u vatru baš za svaku denominaciju, ali duboko sumnjam da se u svakoj ne propovijeda. I baš si mislim možda vi katolici to na neki drugi način kažete, recimo kažete: trebamo činiti i djela. A mi to kažemo drugačije, recimo: Ako vjeruješ bit ćeš poslušan Bogu za ono što ti je rekao da učiniš, moraš učiniti korak vjere, svatko je za nešto pozvan, svakome je dan određen dar, ako zakopaš taj talenat bit će odgovaran pred Bogom itd itd. i još na ne znam koliko načina se to kaže. Potiče se svakoga da učini nešto za kraljevstvo Božje, da sazna što je volja Božja za njega, da bude svjetlo svijetu, a ne samo da je svo njegovo kršćanstvo sažeto na odlazak recimo nedjeljom na misu. Izuzetno se daje naglasak na čistoću, svetost, potrebu žrtvovanja za onog drugog, nesebičnosti, molitve za druge. Koliko će to osoba učiniti ovisi o njoj, ali to se vjeruj mi konstantno ne samo propovjeda, već i potiće, da ne kažem i tjera da se ljudi osvjeste, da poduzmu nešto za ovaj svijet. Ne moj se sad na mene naljutiti, ali kad pogledam recimo konkretno moju crkvu i prosječnu katoličku to je nevjerojatna razlika u svjesnosti da se treba biti praktičan vjernik, o svetosti da se i ne govori. Većini katolika njihova duhovnost se svodi da odu (i to ako su dobri katolici) nedjeljom na misu i da se ispovjedaju 2 put godišnje i primaju euharistiju, a kad im pogledaš u život sve vidiš samo ne kršćanstvo: praznovjerje, psovanje (čak i Boga), bludniče kao dobar dan, čitaju horoskope, mnogi su nevjerni u braku, mnogi vrše abortuse itd itd... A svi veliki katolici, da većih nema! O tome da oni ne znaju niti što im je poziv, niti što Krist želi od njih, niti što su njihovi darovi, niti kako biti vođen Duhom Božjim da i ne govorim. Znaš lijepo je imati izdefinirano vjerovanje, credo crno na bijelo, ali ako ti credo nije u srcu đabe ti sve.

slažem se s tobom oko površnih , samo nominalnih vjernika
ali se ne slažem sa tumačenjem pojma vjere

ti si pametna cura , pa vidiš da je kalwin i luter griješio oko sola fide , pa to pokušavaš nadomjestiti sa olakim tumačenjem da kod vas vjera u stvari znači vjera+ djela

ali budi sigurna da to nije tako
kalvinisti kada kažu da samo spašava vjera i da će se spasiti samo predodređeni , to upravo tako i misle
u tome je doktrinalni problem- ot ome sam dosta pisao na temama: predestinacija , te vjera i djela , gdje mi neki kalvinisti nisu nikad do kraja argumentirali doktrinu predodređenosti za opravdanje i konačan spas

nemoj generalizirati koliko koji vjernici griješe ( nabrajaš blud, abortuse itd ) a sama vjerojatno znaš da crvenih ulica, bordela , štangi i diskotega sa golim plesačicama ipak ima najviše na protestantskom zapada i da su nažalost to stvari koje malo pomalo preuzima od protestantskog zapada i katoličke zemlje

abortus je odobren u svim protes. zemljama , a donedavno nije bio odobren samo u katoličkom portugalu, irskoj isl.
ali pod utjecajem raznih liberalnih i slobodoljubivih udruga, te kroz medije koje se zna tko ih nadzire i tko ih je malo pomalo preuzeo u svim zemljama , je izvršen pritisak da parlamenti tih zemalja " ukinu nepravedni zakon o zabrani abortusa-tog relikta srednjeg vijeka i KC " kako to liberali i njihovi pobočni suradnici vole isticati
jedini koji istinski zabranjuju abortus su katolici:cry:

more_horiz
Zašto toliko kompliciramo?

Možemo li se sami opravdati? NE MOŽEMO.
Opravdavamo se vjerom, odnosno prihvaćanjem Kristove žrtve. Djelima se nitko ne može spasiti.

Međutim, Bog nas kroz cijelu Bibliju poziva da VRŠIMO NJEGOV ZAKON (Levitski zakonik 18:5; Ponovljeni zakon 5:33; Luka 10:28; Galaćanima 3:11.12), jer svatko tko se VJEROM obratio, htjet će činiti i DJELA koja Bog kojeg voli od njega očekuje.

A što se tiče ovih djela - znamo da se sav zakon svodi na ljubav. A može li itko od nas koji tvrdimo da smo vjernici, reći za sebe da je njemu LJUBITI, jednako tako lako kao DISATI?

SLAŽETE LI SE S OVIM TUMAČENJEM, BRAĆO KATOLICI?

more_horiz
SLAŽEM SE, BRATE PROTESTANTE Very Happy
I čak dodajem da si to jako lijepo sažeo, iznio sve bitno.

more_horiz
Kada je u tebi čista ljubav, u tebi su čista djela.A ako si ti uistinu čista ljubav ta ljubav je sami Bog koji djeluje kroz tebe. Moramo se držati cijelog Božijeg pisma i njegove pisane riječi tada će ljubav i dijela sijati iz nas božanskom svjetlošću.

more_horiz
PREKRASNO, BOLNA.

Svatko tko je doista obraćen, svakodnevno će postajati sve više i više sposoban da čini djela ljubavi (u Mateju 25 Isus je lijepo objasnio tko će biti spašen).

Da, vjera bez djela je mrtva. Neka bi naša vjera svakodnevno bila sve više i više ŽIVA, i neka bismo dopustili Bogu da bude onaj koji nas pokreće na "svako djelo ljubavi".

more_horiz
O, da! Predivno mi je ovo iz Mt 25, i o djevicama i o talntima, ali posebno ovo zadnje o posljednjem sudu. Došli pravednici i ponizno stoje pred Gospodinom: "Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?"

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply