Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Vjera & Djela

power_settings_newLogin to reply
+7
Aladin
hrvoje hrki
Spart
Justin
vanja777
dominik
kainos
11 posters

descriptionVjera & Djela - Page 2 EmptyRe: Vjera & Djela

more_horiz
ako Bibliju gledamo u totalitetu, a tako je ako ima Duha svetoga u nama, i jedino treba , bez da se išta izbacuje ili iskrivljuje, postoji mjesto u bibliji koje lijepo govori o tome:

jakovljeva 2,14-26

14Što koristi, braćo moja, ako tko rekne da ima vjeru, a djela nema? Može li ga vjera spasiti? 15Ako su koji brat ili sestra goli i bez hrane svagdanje 16pa im tkogod od vas rekne: "Hajdete u miru, grijte se i sitite", a ne dadnete im što je potrebno za tijelo, koja korist? 17Tako i vjera: ako nema djela, mrtva je u sebi. 18Inače, mogao bi tko reći: "Ti imaš vjeru, a ja imam djela. Pokaži mi svoju vjeru bez djela, a ja ću tebi djelima pokazati svoju vjeru. 19Ti vjeruješ da je jedan Bog? Dobro činiš! I đavli vjeruju, i dršću." 20Hoćeš li spoznati, šuplja glavo, da je vjera bez djela jalova? 21Zar se Abraham, otac naš, ne opravda djelima, kad na žrtvenik prinese Izaka, sina svoga? 22Vidiš: vjera je surađivala s djelima njegovim i djelima se vjera usavršila 23te se ispunilo Pismo koje veli: Povjerova Abraham Bogu i uračuna mu se u pravednost pa prijatelj Božji posta. 24Gledajte: čovjek se opravdava djelima, a ne samom vjerom. 25Ne opravda li se slično, djelima, i Rahaba bludnica kad primi glasnike i drugim ih putom izvede?
Jer kao što je tijelo bez duha mrtvo, tako je i VJERA BEZ DJELA MRTVA.

more_horiz
Amen! cheers

Činimo djela ljubavi, pokažimo vjeru i povjerenje , poslušnost Bogu, po ljubavi i djelima vjere, rodovima i plodovima Duha Svetoga, svijet će prepoznati da smo Isusovi učenici, sinovi svjetla. Da bi kako milost božja dotakla i druga srca kroz naše svjedočanstvo.

more_horiz
Vera i dela su muž i žena. Jedno govori o drugome i obrnuto.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Polako justine,

Zar sve sto pisete mora biti u kontekstu subote. Uvek vam je podtekst, AKO VERUJETE DRZACETE ZAPOVESTI OD KOJIH JE SUBOTA NEIZOSTAVNA.

Postoji put koji je Bog odredio za Spasenje pojedinca. Taj put je pokajanje KRSTENJE I TO U IME ISUSA HRISTA I TADA BOG DAJE OBECANJE KRSTENJA SVETIM DUHOM.

Idemo redom, dakle pre svega covek je gresnik po rodjenju i po prirodi, on u sebi ima zelju za grehom i voli stvari ovog sveta.

Tada taj covek cuje Boziju Rec i treba se pokajati, STO ZNACI PRIZNATI SVOJE GREHE BOGU I ISPRAVITI STVARI KOJE MOZE ISPRAVITI ODNOSNO DONETI DOSTOJNE RODOVE POKAJANJA!

Pa kada je to ucinio treba se krstiti u IME ISUSA HRISTA PO DELIMA 2 38 DA BI PRIMIO DAR KRSTENJA U SVETOM DUHU.

Sada pokajanje cini da BOG PRASTA COVEKU PROSLE GREHE, ALI VODENO KRSTENJE NIJE NANOVORODJENJE ONO JE PUT KA TOME.

COVEK KOJI SE KRSTIO JOS UVEK IMA STARU PRIRODU I ZELJU ZA SVETOM, NJEMU JE SADA POTREBNO ISKUSTVO POSVECENJA.

Rec posvecenje znaci OCISCEN I SPREMAN ZA SLUZBU. SADA TO JE ONO STO ONI NISU MOGLI IMATU U STROM ZAVETU JER KRV ZIVOTINJA NIJE MOGLA OSLOBODITI NJIHOVU SAVEST, ALI TO MOZE KRV HRISTOVA,

Bog podize veru coveka za jedan stupanj i kroz veru Bog ociscava njih OD ZELJE ZA GREHOM, to je po meni ispravna stvar, zatim kada je covek ociscen kroz veru BOG U MILOSTI ISPUNJAVA NJEGOVO SRCE SVETIM DUHOM, I ON JE ZAPECACEN DO DANA IZBAVLJENJA.

Sada to je Boziji nacin spasenja, krstenje Svetim Duhom koji daje nove zelje i misli da sluzimo Bogu.

Jedino to je vrsta sluzbe koju Bog prihvata. SLUZBA IZ LJUBAVI.

Ali sta se desava osoba koja krene da zivi sa Bogom ima slabosti i legalisti joj stalno namecu neka pravila smes, ne smes, moras ovo, ne smes ono, HRISCANSTVO NIJE ZIVOT PO PRAVILIMA NEGO ZIVOT PO ISKUSTVU SLOBODE.

JA KADA KAZEM DA DELA ZAKONA NE SPASAVAJU KAZEM SAMO DA POTISKIVANJE ZLIH ZELJA NE VODI NIKUDA.

Koliko ima samo ljudi KOJI SE TRUDE DA BUDU HRISCANI, TRUD NIJE ISPRAVNO ISKUSTVO.

Jao ja sam hriscanin toliko zelim da budem sa tom devojkom ali ja znam Bog je rekao ja to ne smem.

HRISCANSTVO NIJE LEGALIZAM I SPISAK ZABRANA NEGO SLOBODA OD ROBOVANJA GREHU.

I veruj mi justine ne odnosi se na tebe ali video sam previse ljudi koji su mi pricali o svetkovanju subote i pitam ih sta radite subotom, pa lezim kuci i gledam filmove.

Nije li to smesno, toliko preljube, pusenja cigareta, losih svedocanstava u crkvama i onda je to sve Bog. Oprosti ne za mene.
ZA MENE JE HRISCANSTOV ISKUSTVO SLOBODE OD GRESNIH ZELJA I PORIVA, NANOVORODJENJE NE ZAKON!

DA LI STE VI KOJI PISETE NA OVOJ TEMI NANOVORODJENI?

more_horiz
HRISCANSTVO NIJE LEGALIZAM I SPISAK ZABRANA NEGO SLOBODA OD ROBOVANJA GREHU.

amen

more_horiz
abraham je napisao/la:
inliner je napisao/la:
Opravdanje isključivo vjerom, a dobra djela su plod prave vjere.
Članak na tu temu napisao sam ovdje.

Dobro svjedočanstvo!
Naš je posao obnavljanje druge anđeoske poruke - pridruživanje trećeg anđela Moćnom anđelu iz Otkrivenja 18, 1-5..
Za taj nam je posao potrebno iskustvo opravdanja vjerom kako bi dozvali vjernike da ne sudjeluju u babilonskim grijesima i izađu iz Babilona!
Uspješnost toga dozivanja i izvođenja potpuno ovisi o iskustvu opravdanja vjerom i o posvećenju sadašnjom istinom kojoj se pridružuje svjetlo Moćnog anđela..
Blago-Slovio Te Bog za taj posao!

ma braćo , uzalud vam trud svirači da dokažete da su vaši prvi naučitelji ( heretik Kalwin , Luther , zwingli , wajtklif idr) koji su se odvojili od matičnog stabla bili u pravu , kad su "poad svaku cijenu " stvarali neki svoj nauk , kako bi ipak , na neki način razlikovali se od KC , a time i dobili legitimitet za svoje postojanje, temeljem puke različitosti

pogledajte šta piše , pogotovo odventisti koji se stalno pozivaju na apokalipsu ivanovu:

otk 20

11I vidjeh veliko bijelo prijestolje i Onoga što sjede na nj: pred licem njegovim pobježe zemlja i nebo; ni mjesta im se više ne nađe. 12I vidjeh mrtve, velike i male: stoje pred prijestoljem, a knjige se otvoriše. I otvori se jedna druga knjiga, knjiga života. I mrtvi bijahu suđeni po onome što stoji napisano u knjigama, po djelima svojim. 13More predade svoje mrtvace, a Smrt i Podzemlje svoje: i svaki bi suđen po djelima svojim. 14A Smrt i Podzemlje bili su bačeni u jezero ognjeno. Jezero ognjeno - to je druga smrt:

pa eto , ja mislim da ne može biti jasnije:!:
samo slijep i nepotrebno tvrdoglav čovjek može tvrditi suprotno , kada vlastitim očima pročita ovaj pasus

ali treba se pod svaku cijenu razlikovati od mrske bludnice, pa i na stvarima , koje su očito krivovjerne( heretičke)lol!

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:

ma braćo , uzalud vam trud svirači da dokažete da su vaši prvi naučitelji ( heretik Kalwin , Luther , zwingli , wajtklif idr) koji su se odvojili od matičnog stabla bili u pravu , kad su "poad svaku cijenu " stvarali neki svoj nauk , kako bi ipak , na neki način razlikovali se od KC , a time i dobili legitimitet za svoje postojanje, temeljem puke različitosti

pogledajte šta piše , pogotovo odventisti koji se stalno pozivaju na apokalipsu ivanovu:

otk 20

11I vidjeh veliko bijelo prijestolje i Onoga što sjede na nj: pred licem njegovim pobježe zemlja i nebo; ni mjesta im se više ne nađe. 12I vidjeh mrtve, velike i male: stoje pred prijestoljem, a knjige se otvoriše. I otvori se jedna druga knjiga, knjiga života. I mrtvi bijahu suđeni po onome što stoji napisano u knjigama, po djelima svojim. 13More predade svoje mrtvace, a Smrt i Podzemlje svoje: i svaki bi suđen po djelima svojim. 14A Smrt i Podzemlje bili su bačeni u jezero ognjeno. Jezero ognjeno - to je druga smrt:

samo slijep i nepotrebno tvrdoglav čovjek može tvrditi suprotno , kada vlastitim očima pročita ovaj pasus

ali treba se pod svaku cijenu razlikovati od mrske bludnice, pa i na stvarima , koje su očito krivovjerne( heretičke)lol!

uh uh, reformatori su znači iskompleksirani ljudi kojima je bilo pretijesno u svetoj crkvi pa su morali učiniti nešto novo samo da bi privukli pažnju na sebe... koliko znam, luther je kao mladi redovnik išao u rim (1510) i tamo imao što vidjeti, kako žive Božji sluge koji vuku tradiciju od apostola (moglo bi se reći suvremenim jezikom sex, droga i rock'n'roll)... zatim je došao i tetzel, pa lijepo učio ovce od ljudi da će čim novčić zvekne njihova duša otići u raj... nije lutheru trebalo puno da zbroji dva i dva i vidi da nešto ne štima.
nitko ne poriče vrijednost djela, ali djela protiv kojih se luther borio su upravo ova kao što je plaćanje indulgencija... normalno da će svaki koji ima vjeru činiti dobra djela, ali ta djela nisu uvjet za spasenje, već su posljedica vjere, o tome upravo govori jakov. a sad, ako ti misliš da će se tebi suditi po djelima gledajući koliko si očenaša izgovorio, ili koliko si puta bio na ispovijedi, onda mi dopusti da skromno kažem kako si u potpunom krivu

more_horiz
imhotep je napisao/la:

otk 20

uh uh, reformatori su znači iskompleksirani ljudi kojima je bilo pretijesno u svetoj crkvi pa su morali učiniti nešto novo samo da bi privukli pažnju na sebe... koliko znam, luther je kao mladi redovnik išao u rim (1510) i tamo imao što vidjeti, kako žive Božji sluge koji vuku tradiciju od apostola (moglo bi se reći suvremenim jezikom sex, droga i rock'n'roll)... zatim je došao i tetzel, pa lijepo učio ovce od ljudi da će čim novčić zvekne njihova duša otići u raj... nije lutheru trebalo puno da zbroji dva i dva i vidi da nešto ne štima.
nitko ne poriče vrijednost djela, ali djela protiv kojih se luther borio su upravo ova kao što je plaćanje indulgencija... normalno da će svaki koji ima vjeru činiti dobra djela, ali ta djela nisu uvjet za spasenje, već su posljedica vjere, o tome upravo govori jakov. a sad, ako ti misliš da će se tebi suditi po djelima gledajući koliko si očenaša izgovorio, ili koliko si puta bio na ispovijedi, onda mi dopusti da skromno kažem kako si u potpunom krivu

ja priznajem da je kod indulgencija KC u njemačkoj zabludjela i griješila
ali , luter nije mijenjao samo ono što ne valja , nego i nepotrebno mnoge stvari koje su bile potpuno ispravne

slično tako i kalwin ,zwingli i do dana današnjeg ,k masa " samoprozvanih i od Boga pozvanih" koji sami osnivaju neke svoje sekte ili reform. denominacije

more_horiz

ali , luter nije mijenjao samo ono što ne valja , nego i nepotrebno mnoge stvari koje su bile potpuno ispravne

slično tako i kalwin ,zwingli i do dana današnjeg ,k masa " samoprozvanih i od Boga pozvanih" koji sami osnivaju neke svoje sekte ili reform. denominacije

budući da ne postoji dogma o nepogrešivosti luthera, čak ni kad tumači vjeru, mi svi priznajemo da je on jako jako puno griješio. no ipak, radi čisto nekakve objektivnosti i radi kvalitetnog raspravljanja, ne bi bilo loše da navedeš koje je to nepotrebne stvari on mijenjao a koje su bile potpuno ispravne... isto vrijedi i za mog kolegu calvina. i htio bih navesti da je sa židovskog stajališta Isus bio taj koji je unatoč tradicijama starih osnovao neku svoju sektu kojom je "rušio drevne tradicije", a ustvari je samo vratio ljude na pravi put, daleko od bolesnog legalizma i spašavanja djelima

more_horiz
imhotep je napisao/la:

budući da ne postoji dogma o nepogrešivosti luthera, čak ni kad tumači vjeru, mi svi priznajemo da je on jako jako puno griješio. no ipak, radi čisto nekakve objektivnosti i radi kvalitetnog raspravljanja, ne bi bilo loše da navedeš koje je to nepotrebne stvari on mijenjao a koje su bile potpuno ispravne... isto vrijedi i za mog kolegu calvina. i htio bih navesti da je sa židovskog stajališta Isus bio taj koji je unatoč tradicijama starih osnovao neku svoju sektu kojom je "rušio drevne tradicije", a ustvari je samo vratio ljude na pravi put, daleko od bolesnog legalizma i spašavanja djelima

što se tiče bolesnog legalizma, mislim da su reformirani bašt ti legalisti- oni se samo pozivaju na čisti kanon knjige-pisma

kalvin je drastično pogriješio kod doktrine predestinacije ( o njoj već naširoko duže vrijeme raspravljamo na konkretnoj temi), i kod euharistijske pričesti

luter slično tomu- teorijom ili doktrinom o spašavanju samo vjerom, doktrinom o milosti i opravdanju

more_horiz

što se tiče bolesnog legalizma, mislim da su reformirani bašt ti legalisti- oni se samo pozivaju na čisti kanon knjige-pisma

kalvin je drastično pogriješio kod doktrine predestinacije ( o njoj već naširoko duže vrijeme raspravljamo na konkretnoj temi), i kod euharistijske pričesti

luter slično tomu- teorijom ili doktrinom o spašavanju samo vjerom, doktrinom o milosti i opravdanju

mislim da upadaš u malu kontradikciju govoreći o reformiranima kao legalistima, a s druge strane tvrdiš da je lutherova greška (što su svi protestanti prihvatili) spašavanje vjerom. jer spašavanje vjerom isključuje legalizam. to za kalvina se slažem, osim u ovome sa euharistijom. ne znam što je on točno govorio, nisam dugo čitao nešto o njemu, ali ako je govorio protiv kanibalizma prilikom euharistije onda se apsolutno slažem s njim. mislim da je i zwingli isto govorio
upravo najveća tekovina luthera je to spašavanje vjerom. on je isto kao i apostol pavao, trudeći se svojim vlastitim djelima osigurati spasenje, shvatio kako je spasenje zapravo dar. bičevao se luther, izgladnjivao, molio razne mehaničke molitve, itd itd... ali shvatio je da je to sve bespotrebno. bio je toliko oduševljen spoznajom o spašavanju vjerom da je možda otišao i u malu krajnost time što je htio izbaciti jakova iz kanona, ali u biti jakov ništa ne kontrira njegovom i pavlovom nauku, samo ističe onu dimenziju da je nemoguće vjerovati a ne činiti dobra djela, a ne da se djelima spašava.

more_horiz
inliner je napisao/la:
Potpisujem. Ali također piše "po plodovima ćete ih poznati", a ne po vjeri ćete ih poznati. Zato i apostol Jakov govori "Vjera bez djela je mrtva", i također "ti meni pokaži svoju vjeru bez dijela, a ja ću tebi djelima pokazati svoju vjeru". Vjera je potrebna i sredstvo je, ali sama po sebi nije dovoljna. Ako nije oplemenjena ljubavlju, beskorisna je, kako i Pavao piše u 1Kor 13.

more_horiz
Totus Tuus je napisao/la:
inliner je napisao/la:
Potpisujem. Ali također piše "po plodovima ćete ih poznati", a ne po vjeri ćete ih poznati. Zato i apostol Jakov govori "Vjera bez djela je mrtva", i također "ti meni pokaži svoju vjeru bez dijela, a ja ću tebi djelima pokazati svoju vjeru". Vjera je potrebna i sredstvo je, ali sama po sebi nije dovoljna. Ako nije oplemenjena ljubavlju, beskorisna je, kako i Pavao piše u 1Kor 13.

Potpisujem.

Evo, u suštini se slažemo, braćo Katolici. To je najbitnije.

Ali sad se tu samo još postavljaju pitanja tipa: Koliko nam nebiblijski običaji pomažu u spasenju? (znate na što mislim). Jedino oko tih stvari se mi "prepiremo", zar ne? "Sola Scriptura" je Katolicima često trn u oku... Zato pokušavaju dokazati da su protestanti fanatični po tom pitanju... Ali braćo Katolici, Sola Scriptura je nešto prekrasno. Pomirite se s tim.

more_horiz
Vjera je ono po cemu se spasavamo. Vjera je poput korijena. Iz korijena izraste stabljika, list i plod. To su djela.

Onaj koji samo ima stabljiku - nema korijena - sasusiti ce se i umrijeti.

Stabljiku mozete odsjeci ali korijen ostaje i stabljika opet nice. Unistite li korijen, biljka vise nece zivjeti.

Sto je ispravno? Cijela biljka koja radja plodom naravno! No, sto ce biti s korijenom kojemu se zasusila stabljika? Vjerujem, da nece proci dobro. Ali u konacnici, ako je korijen ziv i klija, Gospodin ce se smilovati, vjerujem.

Ako korijen istrune, te ostane privremeno zelena stabljika - nece biti postedjena.

more_horiz
dominik je napisao/la:
Vjera je ono po cemu se spasavamo. Vjera je poput korijena. Iz korijena izraste stabljika, list i plod. To su djela.

Onaj koji samo ima stabljiku - nema korijena - sasusiti ce se i umrijeti.

Stabljiku mozete odsjeci ali korijen ostaje i stabljika opet nice. Unistite li korijen, biljka vise nece zivjeti.

Sto je ispravno? Cijela biljka koja radja plodom naravno! No, sto ce biti s korijenom kojemu se zasusila stabljika? Vjerujem, da nece proci dobro. Ali u konacnici, ako je korijen ziv i klija, Gospodin ce se smilovati, vjerujem.

Ako korijen istrune, te ostane privremeno zelena stabljika - nece biti postedjena.

e pa vi sada izvrćete značenje riječi

jedan je pojam vjera , a drugi je pojam djela
ne možete vi da bi obranili krivo tumačenje prvih reformatora, sada reći naš pojam vjere u biti znači vjera i djela, pa samo u biti na istom:?:

već se na tridentinskom koncilu 1543 naveliko pojašnjavalo da vjera nije dovoljna ( poslije katoličke reformacije znači) i iz te rasprave se da lako zaključiti da rteformirani u pojmu vjera nisu obuhvaćali nikakva djela:!:

more_horiz
Čovječe Hrki, kako ne razumiješ? Radi se samo o tome, da mi ne dobivamo spasenje na temelju naših zasluga, nego Kristovih.

Na to protestanti (i Pavao) misle kad kažu da se spašavamo vjerom, a ne djelima.

Razumiješ konačno?

more_horiz
Justin je napisao/la:
Čovječe Hrki, kako ne razumiješ? Radi se samo o tome, da mi ne dobivamo spasenje na temelju naših zasluga, nego Kristovih.

Na to protestanti (i Pavao) misle kad kažu da se spašavamo vjerom, a ne djelima.

Razumiješ konačno?

moraš staviti u povijesni i vjerski KONTEKST kada je i komu je Pavao pisao
znaš sam da je bilo spora između dava glavna utemeljitelja KC Petra i Pavla oko evangelizacije, oko širenja vjer prema Židovima i POGANIMA , kako to dvoje naoko nespojivo spojiti itd

Pavao je u svojim citatima isticao pojam VJERA jer je morao istaći božanstvo Isusovo- znači potrebu da vjerujemo da je on Spasitelj tj Bog
zato ističe vjeru - vjeru u Isusa Krista - mesiju- spasitelja

da je istovremeno naglašavao I DJELA , židovi bi mu lako mogli reći da imaju Zakon /Toru/ kojih se oni drže i to su njihova djela, a isto tako da imaju Jahvu-Boga i da im ne treba Isus za spasenje!

eto u tome je stvar , ali to trebaš staviti u vremenski, prostorni kontekst i uzeti u obzir kome se on tada obraća
normalno da nije ista pedagogija evangelizacije prema židovima , poganima, Grcima, indijancima, afrikancima, ili u 1. stoljeću ili u 10. ili u 16.stoljeću
sve treba staviti u povijesno-vremenski kontekst

more_horiz
Justin je napisao/la:
Totus Tuus je napisao/la:
inliner je napisao/la:

Potpisujem.

Evo, u suštini se slažemo, braćo Katolici. To je najbitnije.

Ali sad se tu samo još postavljaju pitanja tipa: Koliko nam nebiblijski običaji pomažu u spasenju? (znate na što mislim). Jedino oko tih stvari se mi "prepiremo", zar ne? "Sola Scriptura" je Katolicima često trn u oku... Zato pokušavaju dokazati da su protestanti fanatični po tom pitanju... Ali braćo Katolici, Sola Scriptura je nešto prekrasno. Pomirite se s tim.

ma biblija se super , to nitko ne negira
ali i ti moraš prihvatiti tradiciju
tradicija je dijelom nastala na posebnim (privatnim) objavama koje su mnogi katolici imali ili od Boga-Isusa ili od BDM ili anđela ili svetaca

i protestanti imaju posebne objave ( ne znam justine koje si ti denominacije , reci da li je netko u tvojoj zajednici ili osnivač zajednice imao objave od Boga-Duha svetiga?)

zato mi ije nikako jasno da kad vaši osnivači , evangelizatori ili "obični pripadnici" zajednice imaju objave da je to u redu , dapače , čak dokaz , kao valjan temelj da vjerujemo u ispravnost dotične denominacije ili zajednice

a kad se Gospa ili Isus objavljuje katolicima , e to onda ne valja , to onda nije u skladu sa Biblijom , e to onad nema veze sa sola scriptura i slične nebuloze

uvidi, da dragi Bog ima pravo da DJELUJE I POSLIJE 1. ili 16. stoljeća
njegovo je suvereno pravo gdje će se , kome, i koliko dugo objavljivati

slično tome i međugorje ne treba biti nikakav izuzetak glede njegovog prva da svijetu daje objave

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply