Iako Pavao očito naglašava vjeru, evo što on posebno ističe: Rimljanima 3:31 - "Ukidamo li tako vjerom Zakon? Daleko od toga! Naprotiv, tim Zakon utvrđujemo!"
Rimljanima 6:1.2a - "Što ćemo dakle reći? Da dalje ostanemo u grijehu, da se poveća milost? Daleko od toga!"
(Ovdje treba pojasniti da je u prethodnom poglavlju Pavao jako naglasio Božju milost, koju kroz Krista besplatno nudi svakome, te da se obraćeni čovjek nalazi "u toj milosti" - 5:2)
MEĐUTIM - ŠTO DALJE PAVAO KAŽE?
Rimljanima 6:15 - "Pa što? Da griješimo, kad nismo pod Zakonom, već pod milošću? Daleko od toga!"
(Dakle, Pavao posebno naglašava da to što je obraćeni čovjek "pod milošću",
ne znači da sada više nije važno kakva djela on čini!)
Rimljanima 7:1-6 Ne da mi se sada ovo sve pisati, ali u ovom odlomku Pavao daje primjer žene, koja se ponovno udaje, nakon muževe smrti i Pavao kaže da taj čin nije grijeh: "Prema tome, ako postane ženom drugoga dok njezin muž živi, bit će preljubnica; ali ako joj muž umre, slobodna je od zakona tako da ne biva preljubnicom, ako postane ženom drugoga muža." (7:3).
Što Pavao ovime kaže? Izraz "slobodna je od zakona" ovdje ne može značiti ništa drugo, osim
"slobodna je od osude zakona", tj.
zakon ju više ne osuđuje da je preljubnica.
Zatim u 6. retku Pavao vuče paralelu i kaže da je
obraćeni čovjek "slobodan od zakona", čime također kaže da je obraćeni čovjek ustvari
slobodan od osude zakona! Također Pavao ima na umu istu misao, kad god koristi izraz da je netko "pod zakonom" (npr. Galaćanima 5:18) - Pavao želi time reći da je taj čovjek
pod osudom zakona!
Rimljanima 7:7a.12 - "Što ćemo dakle reći? Da je Zakon grijeh? Daleko od toga! Stoga: Zakon je bez sumnje svet, a zapovijed i sveta, i pravedna, i dobra."
(Sada Pavao ponovno naglašava da on ne želi reći da je Zakon nešto loše i da ga stoga ne trebamo držati. U ovom drugom odlomku sada Pavao objašnjava koja je funkcija Zakona:
Zakon pokazuje što je grijeh (7:7),
Zakon čini grijeh "grijehom" (7:
,
Zakon pokazuje koliko je grijeh "grešan", tj. loš (7:13).
Dakle, Zakon je, bez sumnje dobar i potreban, kaže Pavao. Pavao ovime uvodi čitatelje u svoju iduću misao:
nije problem, u Zakonu, problem je u MENI! Rimljanima 7:14-25 U ovom odlomku Pavao govori sljedeće: "
Zakon", koji je dobar,
i "
tijelo", koje predstavlja u Pavlovoj terminologiji našu grešnu ljudsku narav,
stalno su u sukobu, kako prije, tako i poslije obraćenja.
Pavao ovdje lijepo opisuje unutarnju borbu, koja se odvija u čovjeku, koji se obratio Bogu
(Inače, uvijek u svojim poslanicama Pavao govori o ovakvoj borbi samo u kontekstu obraćenja. Pavao, kada opisuje sebe prije obraćenja, ne govori o nikakvoj borbi. Također je važno zamijetiti da od 5. do 8. poglavlja Pavao govori o obraćenom čovjeku, a izraz "unutarnji čovjek", kojega Pavao koristi u 7:22, uvijek se u Pavlovim poslanicama koristi isključivo u vezi s obraćenim čovjekom).
Dakle, ovdje Pavao opisuje borbu koja se događa u čovjeku, nakon što se on obrati Bogu.
Doista, prije obraćenja, u čovjeku ni ne može postojati takva borba, posebno u onim osobama, kojima je ova poslanica i namijenjena - onima koji su, kao nekada i on sam, u svojim očima "po pravednosti koja dolazi od Zakona - pravedni" (Filipljanima 3:6).
U 25. retku je Pavao dao zaključak na cijeli ovaj odlomak: "Dakle, ja sam, umom svojim služim Zakonu Božjem, a tijelom zakonu grijeha." Ovaj izraz "
ja sam" (ego autos) najbolje je prevesti kao "ja, sam sa sobom; prepušten samome sebi".
Ovo nam jasno pokazuje da Pavao u ovom odlomku govori o tome, da je čovjeku koji se pokušava sam, svojom snagom i svojim zaslugama, boriti protiv "zakona grijeha" kojega prepozna u sebi tek nakon obraćenja - nemoguće u toj borbi pobijediti!"Ali hvala Gospodu", kaže Pavao (7:24), jer samo Njegovom silom možemo u toj borbi pobjeđivati, tj. svakodnevno "usmrćivati tjelesna djela" (8:13).
Nadam se da je nekome ovaj kratki pregled pomogao da malo bolje razumije
odnos vjere i djela u Pavlovoj teologiji. ŠTO ZAKLJUČUJEMO NAKON OVOGA?
Doista se čovjek ne može sam po sebi, ničime što dolazi od njega samoga, nikakvim
svojim djelima - spasiti.
Čovjeka spašava samo Bog, svojom milošću (Efežanima 2:8.9)
ODGOVOR NA NOEMINO PITANJE:
Ivan 6:44 - "Nitko ne može doći k meni, ako ga ne privuče Otac, koji me posla." - ovo je rekao Isus!
Istina je da Pavao naglašava vjeru, ali Pavao nam jasno pokazuje kroz poslanice, da on
ne želi reći da čovjek treba najprije imati nekakvu vjeru, kojom će uspjeti uspostaviti dobar odnos s Bogom (tj. kojom će se spasiti) jer bi tada to bio legalizam (spašavanje svojim djelima, spašavanje bilo čim "svojim"), protiv kojega se Pavao u poslanici Rimljanima toliko bori!
Pavao i Isus i cijela Biblija je jasna po pitanju spasenja -
ništa posebno, ništa spektakularno čovjek ne treba učiniti da uspostavi pravi odnos s Bogom, da bude opravdan pred Njim.Sve što se od čovjeka traži, jest da svoju volju preda Bogu. Čovjek se treba sasvim poniziti pred Bogom i priznati da u sebi samome nema "ničega dobroga". U idućem postu pokazat ću na primjerima nekih biblijskih ličnosti, što prema Bibliji znači imati vjeru!