Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Ljubomorni Bog?

power_settings_newLogin to reply
+6
ILIJA
Pravednik
simply
Justin
dominik
Konin
10 posters

descriptionLjubomorni Bog? - Page 2 EmptyRe: Ljubomorni Bog?

more_horiz
Izl 20:4 Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran.

PnZ 6:13 Boj se Jahve, Boga svoga; njemu iskazuj štovanje; njegovim imenom polaži prisegu. (14) Ne idite za drugim bogovima između bogova drugih naroda što su oko vas. (15) Jer je Jahve, Bog tvoj, što stoji u sredini tvojoj, ljubomoran Bog; gnjev bi Jahve, Boga tvoga, usplamtio protiv tebe i istrijebio te sa zemlje

Nah 1:2 Jahve je Bog ljubomoran i osvetnik! Jahve se osvećuje, gospodar srdžbe! Jahve se osvećuje svojim protivnicima, ustrajan u gnjevu na neprijatelje.

Jl 2:18 Tad Jahve, ljubomoran na zemlju svoju, smilova se svom narodu.

Zar je Bog griješan?

Gal 5:18 Ali ako vas Duh vodi, niste pod Zakonom. (19) A očita su djela tijela. To su: bludnost, nečistoća, razvratnost, (20) idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomor, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja, (21) zavisti, pijančevanja, pijanke i tome slično. Unaprijed vam kažem, kao što vam već rekoh: koji takvo što čine, kraljevstva Božjega neće baštiniti.

Zašto je Bog ljubomoran? Ako je jedini, tada nemora biti ljubomoran, jedino ako ne smatra da je idolopoklonstvo njemu opasna konkurencija. Kako mu nekakvo idolopoklonstvo može biti konkurecija ako je on svemoguć? Ako je Bog jedini i ako je svemoguć , može se smijati na bilo što i dok kažeš keks riješiti sve probleme. Čemu onda ljubomora?

more_horiz
Tada reče Jošua narodu: "Vi ne možete služiti Jahvi, jer je on Bog sveti, Bog ljubomorni, koji ne može podnijeti vaših prijestupa ni vaših grijeha. Jošua 24,19

Dakle Bog ne podnosi grijeha i Pismo uci da je placa za grijeh smrt, tako da nas grijeh odvaja od Boga,i od Zivota i od Ljubavi i Istinske srece.

Ne radi se o konkurenciji vec o slobodi izbora koja kaze da onaj koji zeli moze da cini sto hoce ali ce ga to odvesti u smrt,sa druge strane oni koji ljube Boga presli su iz smrti u zivot.

Ne bih sebi dopustio da govorimo kako Bog i sta cini,cak ni djeca tako ne razmisljaju o svojim roditeljima vec ih prihvataju jer jesu upravo to -roditelji.No jasno da ako vase djete ide kod susjeda za koga pouzano znate da je zao i koji uci djete protiv vas govoreci o vama najodvratnije lazi,naravno da biste bili i tuzni i povrijedjeni i pravedno I gnjevni i ljubomorni....

more_horiz
Nitko ne osporava Stvoritelju da kažnjava griješnike, ali čemu ljubomora?

Ljubomoran na susjeda nikada! Gnjevan da. Velika je razlika između ta dva osjećaja.

more_horiz
Ako je iznevjerena ljuibav koja nema mjere na cijelom svjetu i u cijeloj vasioni ako je covjek iznevjerio takvu ljubav i predao se onome koji ga vodi u smrt i pogibao ne ce li se javiti ljubomora i pravedni gnjev Bozji...jer ljubomora je povezana sa ljubavlju kad ti neko iznevjeri ljubav onda si ljubomoran ima dovoljno Biblijskih primjera za ovu tvrdnju....jer nas Bog ne kaznjava jer nam to zeli, vec naprotiv dao je svog Jedinorodjenog Sina da niko ko ga vjeruje ne pogine nego da ima zivot vjecni.....

more_horiz
Nisam se neke vrijeme javljao, ali ovo mi je jako zanimljiva tema, pa moram se malo osvrnuti na ovu raspravu.

"Ljubav", u obliku kakvim je ljudi poznaju, ima svoju kvalitativnu i kvantitativnu komponentu, ona može biti veća ili manja, može je biti više ili manje. Kaže Ilija da je božanska ljubav "ljubav kojoj nema mjere na cijelom svijetu", ja se sa time slažem. Ali šta znači velika ljubav? Da li je kvalitativno obilježje ili kvantitativno?
Ljudska ljubav može sa sobom nositi i neke negativne komponente, poput vezanosti i poput ljubomore, samim time što je više takve ljubavi, to je i više vezanosti, više ljubomore i više patnje. Božanska ljubav "ne traži svoje, ne zavidi, velikodušna je, ne pamti zlo, svemu se nada i sve podnosi", to su tek neke od karakteristika ljubavi o kojoj Pavao govori.Dakle što je ljubav veća, to je ona božanstvenija, a što je ljubav božanstvenija, to je ona nesebičnija, to manje traži svoje, to je manje ljubomorna.
Kako ne razumijete da su Božanska ljubav, sjedne strane i vezanost i sebičnost, s druge strane, dva potpuno suprotna pojma, ali ljudi sve to zovu "ljubav". Tamo gdje je "Božanska ljubav" tu nema sebičnosti, tu nema moje-tvoje, tu postoji samo velikodušnost, davanje i slobodu, ništa se ne traži zauzvrat, tu nema ljubomore.
Ljubo-mora, nešto što mori, nešto što muči. Zar Bogan ešto može mučiti, zar je On podložan promjeni svog unutarnjeg mira i sreće u ovisnosti o našim djelima? Zar Bog ovisi o nama, o bilo čemu izvan Njega, da li uopće postoji nešto što je izvan Njega, zar nije Bog apsolutan?

Ja uvijek smatram da je Bog potpuno savršen, da ne postoji ništa iznad, nema boljega, nema savršenijeg. Ako postoji nešto bolje i savršenije od neke trenutne definicije Boga, onda treba promijeniti trenutnu definiciju.
Nesebičnost je savršenija od sebičnosti, nevezanost je savršenija od vezanosti, sloboda je savršenija od ograničenja. Ljubomora je sebična, uzrok joj je vezanost, a rezultat je robovanje nekome ili nečemu.
ali bit svega je pitanje, po čemu ljubomorni Bog može biti bolji i savršeniji od Boga koji nije ljubomoran?

more_horiz
Llubav ne znaci sloboda bez ogranicenja,ljuibav ne ide bez istine i pravde a,svako onaj koji odbaci Krista taj nema ljubavi-drugim rijecima taj ne zna niti moze niti zeli voljeti,ljubav je ispunjenje Bozjeg zakona....Bog je savrsen u djelima i namjerama On je Bog a mi smo ljudi,a ljudi se opet djele na djecu djavolja i na djecu Bozju.....Ako Bozja rijec kaze da je Bog ljubomoran onda je to tako, a onaj koji zeli ljubav koja ce opravdavati zlo treba znati da to nije ljubav vec prevara jer" Lice se Jahvino okreće protiv zločinaca da im spomen zatre na zemlji." Psalam 34,17 A David kaze

Mrzim i gadi mi se laž, a zavoljeh zakon tvoj. Psalam 119,163

A Bog je Bog Ljubavi-

Uostalom, braćo, radujte se, budite savršeni, tješite jedni druge, jednako mislite, živite u miru, i Bog ljubavi i mira bit će s vama. 2. Korinćanima 13,11

Ljubav jeste vezanost za Boga jer je On Bog ljubavi ,ljubav je vezanost za one koji ljube Boga a ljubav je isto tako i mrznja na zlo!

more_horiz
ILIJA je napisao/la:
Llubav ne znaci sloboda bez ogranicenja,ljuibav ne ide bez istine i pravde a,svako onaj koji odbaci Krista taj nema ljubavi-drugim rijecima taj ne zna niti moze niti zeli voljeti,ljubav je ispunjenje Bozjeg zakona....Bog je savrsen u djelima i namjerama On je Bog a mi smo ljudi,a ljudi se opet djele na djecu djavolja i na djecu Bozju

Božja ljubav je upravo sloboda bez ograničenja. Ograničenja su suprotnost Bogu, koji je potpuna sloboda. Ljubav bez ograničenja je savršenija od ljubavi koja ograničava, zato je Božja ljubav potpuna sloboda, odnosno potpuna suprotnost ljubomori.

ILIJA je napisao/la:

.....Ako Bozja rijec kaze da je Bog ljubomoran onda je to tako, a onaj koji zeli ljubav koja ce opravdavati zlo treba znati da to nije ljubav vec prevara

Opet ta ... "To je tako jer tako piše u Bibliju".... Rolling Eyes

Dakle... i dalje čekam neki odgovor ili barem pametni argument...

more_horiz
Na zemlji ima samo dvije grupe jedni su djeca djavla i ljube smrt grijeh i cine sto im se svidja.
Druga grupa su oni koji ljube Gospoda Boga svojega i bliznjega svoga kao sebe sama oni sljede put kojim je On isao,i ovi znaju i sto je sloboda i sto je ljubav.
Bog ljubavi i mira je Bog svih pravih krscana.

more_horiz
ILIJA je napisao/la:
Na zemlji ima samo dvije grupe jedni su djeca djavla i ljube smrt grijeh i cine sto im se svidja.
Druga grupa su oni koji ljube Gospoda Boga svojega i bliznjega svoga kao sebe sama oni sljede put kojim je On isao,i ovi znaju i sto je sloboda i sto je ljubav.
Bog ljubavi i mira je Bog svih pravih krscana.

Ma sve pet, ali kakve to veze ima sa ljubomorom? Ubiti, kakve to veze ima sa bilo čime? Ajde, molim te, ako misliš sudjelovati u raspravi piši nešto suvislo...

more_horiz
Jer ne smiješ se klanjati drugome bogu. Ta Jahve - ime mu je Ljubomorni - Bog je ljubomoran. Izlazak 34,14

Tuđim bozima učiniše ga ljubomornim, razjariše ga gnusobama. Ponovljeni zakon 32,16

Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, Izlazak 20,5

Ništavnim me bogom na ljubomor potakoše, razdražiše me ništavilima svojim, i ja ću njih ljubomornim učinit`, pukom ništavnim, razdražit ću ih glupim nekim narodom! Ponovljeni zakon 32,21

Tada reče Jošua narodu: "Vi ne možete služiti Jahvi, jer je on Bog sveti, Bog ljubomorni, koji ne može podnijeti vaših prijestupa ni vaših grijeha. Jošua 24,19

Jer Jahve, Bog tvoj, oganj je što proždire; on je Bog ljubomoran. Ponovljeni zakon 4,24

more_horiz
ILIJA je napisao/la:

...citati iz Bibilje...

Jel' si ti stvarno glup, ili samo provociraš?

more_horiz
Prvo i prvo tvoje ponasanje je provokacija, jer sam ti odgovorio na osnovu Biblije, sto je mjerilo i temelj krscanske vjere.Drugo pitati nekog jeli je glup dovoljno govori o onome koji takvo pitanje postavlja, da li je to provokacija mozes sam da razmislis, ako ti se odgovori ne svidjaju, a ti onda reci da nije tako, i nemoj druge smatrati glupacima i predpostavljati da su takvi.

Da li su citati iz Biblije za tebe provokacija!!!!????
-ako jesu onda slobodno odi na neki drugi forum gdje nece biti takvih "provokacija" jer je ovo ipak forum u kome se Biblija postuje kao Bozja Rijec.

more_horiz
ILIJA je napisao/la:

Da li su citati iz Biblije za tebe provokacija!!!!????
-ako jesu onda slobodno odi na neki drugi forum gdje nece biti takvih "provokacija" jer je ovo ipak forum u kome se Biblija postuje kao Bozja Rijec.

U ovom kontekstu naravno da jesu!!
Ja pokrenem raspravu na osnovu citata iz Biblije u kojima piše da je Bog ljubomoran i onda krenu pitanja da li je uistinu Bog ljubomoran ili nije, što za sobom vodi posljedicu o tome koliko ima Božjeg nadahnuća u djelovima Biblije gdje se Bog opisuje takvim.
Nakon nekoliko raznih postova i rasprava o Božjoj naravi, te o Božjoj savršenosti i nakon pitanja da li savršeniji ljubomorni Bog ili Bog čija je ljubav u potpunosti slobodna, ti ispišeše cijeli jedan post sa citatima koji govore o ljubomornom Bogu! Pa dobro jutro da piše da je Bog ljubomoran, to uopće nije upitno. Upitno je da li taj citat koji opisuje takvog Boga ideja primitivne ljudske misli ili nadahnuće Božjeg Duha. Zar ne vidiš da su tvoji citati tu potpunosti nepotrebni i u kontekstu rasprave nebitni. Kao što rekoh ili si ih ispisao zato jer ne razumiješ o čemu se raspravlja i koje su bitna pitanja, što znači da si iznimno glup, ili kužiš o čemu se raspravlja i tada su ti citati jedan bezobrazna provokacija, jer ubijaju raspravu i totalno su offtopic.

P.S. Ne smatraju svi kršćani Bibliju izravnom Božjoj riječi... samo oni iznimno primitivni i fanatični....

more_horiz
Da, ajde da pricamo da li je to sto pise o Bogu u Svetom Pismu istina....pa naravno da jeste i tko si ti da govoris da li Bog moze biti ili ne moze biti ovakav ili onakav, tko je bilo ko da raspravlja da li Bog moze ovo ili ono?
Jahve je Bog, a mi smo ljudi,On je Tvorac a mi smo stvoreni...Sama misao da govorios o Bibliji kao primitivnoj ljudskoj misli i da uopce tu mogucnost i dopustas jasno govori o cemu se tu radi.Dalje, svakom krscaninu i svakom iole civiliziranom covjeku jasno je da oni koji govore da je netko glup,pod 1. nisu dobili kucni odgoj i pod 2 .nikako nisu krscani.
Dakle "prepametni krscani" koji ne smatraju Bibliju za Bozju rijec nisu krscani i o tome nema razgovora,kao i o tome da li je Bog ljubomoran,ako Pismo kaze da jest -onda jeste.
A ti ko si ti da sudis bilo koga,ko si ti da govoris o Bogu koga nisi upoznao!?

more_horiz
ILIJA je napisao/la:

Dalje, svakom krscaninu i svakom iole civiliziranom covjeku jasno je da oni koji govore da je netko glup,pod 1. nisu dobili kucni odgoj i pod 2 .nikako nisu krscani.

Mt 24:17 ]Budale i slijepci! (kaže Isus)
Na ostatak nema smisla odgovarati, jer samo pokazuje tvoj primitivizam....

more_horiz

Anđeo Jahvin reče Satanu: "Suzbio te Jahve, Satane! Suzbio te Jahve koji izabra Jeruzalem! Nije li on glavnja iz ognja izvučena? Zaharija 3,2

I da bi ti nekome mogao reci da je sljep prvo trebas progledati i da bi se usporedjivao sa Kristom trebao bi ciniti djela Njegova i biti Njegovo djete.

Gospod je zivi Bog pa ce jednom suditi i djela i pomisli ,a ti slobodno nastavi sa svojim inelektualnim istupima nazivajuci druge primitivcima i glupacima,jednom ces Vidjeti Onoga koji ce donjeti konacan sud....Neka ti se Gospod smiluje,da ne bude prekasno.

more_horiz
Konin je napisao/la:
ILIJA je napisao/la:

Dalje, svakom krscaninu i svakom iole civiliziranom covjeku jasno je da oni koji govore da je netko glup,pod 1. nisu dobili kucni odgoj i pod 2 .nikako nisu krscani.

Mt 24:17 ]Budale i slijepci! (kaže Isus)
Na ostatak nema smisla odgovarati, jer samo pokazuje tvoj primitivizam....

Mislim da si ovim rijecima zaboravio na nivo diskusije,rijec primitivizam...je rijec za koju se banira.lol! lol! lol! lol! lol!

more_horiz
Dina je napisao/la:

Mislim da si ovim rijecima zaboravio na nivo diskusije,rijec primitivizam...je rijec za koju se banira.lol! lol! lol! lol! lol!

Jel ima onda koja druga riječ za nešto što je primitivno... mislim, osim "primitivno"? Laughing

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply