Justin je napisao/la:
A drugo, što ti znači "direktno"? Zar misliš da si toliko dobar i svet,
da možeš direktno upoznati Boga? U Bibliji piše da čovjek ne može
vidjeti Boga i ostati živ, toliko je Bog slavan i svet i drukčiji od
nas.
Da ti otkrijem tajnu: većini ljudi koji tvrde da im se Bog otkrio, ustvari se otkrio Sotona.
Opasno je težiti k nekakvom misterioznom spajanju s božanstvom, ili tome slično.
Spoznavanje Boga je polagan i težak proces, jer smo mi grešnici, beskonačno udaljeni od Njega zbog svoje iskvarene prirode.
Ali znaš li kako ja znam da sam se upoznao s Bogom? Tako što vidim u svome životu da mi Bog mijenja karakter na bolje.
Nije Božji cilj da nam se "ukaže", ili da na misteriozni način "uđe"
odjednom u nas i obuzmu nas divni osjećaji... Božji cilj s nama je da
uspostavimo pravi odnos s Njim, a nakon što to učinimo, da pomažemo i
drugim ljudima da Ga upoznaju. A naš život treba biti najveće
svjedočanstvo o tome tko On jest. (to je jedan od glavnih razloga zašto
forumi nisu najbolje mjesto za propovijedanje).
Ovo je jedan od najboljih tekstova koji sam pročitao na ovom forumu. Iako bi mogao neke stvari nadodati, ali u principu se slažem s time, s jedno iznimkom; ne treba se zadovoljavati malim stvarima, treba težiti savršenstvu. Pavao je to bolje rekao:
"da Krista steknem i u njemu se nađem - ne svojom pravednošću, onom od Zakona, nego pravednošću po vjeri u Krista, onom od Boga, na vjeri utemeljenoj - da upoznam njega i snagu uskrsnuća njegova i zajedništvo u patnjama njegovim, ne bih li kako, suobličen smrti njegovoj, prispio k uskrsnuću od mrtvih. Ne kao da sam već postigao ili dopro do savršenstva, nego - hitim ne bih li kako dohvatio jer sam i zahvaćen od Krista. Braćo, ja nipošto ne smatram da sam već dohvatio. Jedno samo: što je za mnom, zaboravljam, za onim što je preda mnom, prežem, k cilju hitim, k nagradi višnjeg poziva Božjeg u Kristu Isusu. Koji smo god zreli, ovako mislimo! I ako što drukčije mislite, Bog će vam ovako objaviti."Očito ti je pogodovao izostanak sa foruma neko vrijeme!
Justin je napisao/la:
Po pitanju čega je Bog ovdje "ljubomoran"? Bog je ljubomoran ako nekome drugome damo nešto, što pripada samo Njemu! Ok? To je smisao teksta. Bog jest posesivan, ali posesivan po pitanju čega?? Posesivan po pitanju bogoslužja i službe koja PRIPADA SAMO NJEMU! Kad smo mi ljubomorni, mi želimo imati nešto što nemamo, nešto što ne pripada nama. Ok? Međutim, Bog ovdje nije ljubomoran u tom smislu. Ono na što je On ljubomoran, jest ono što pripada Njemu!
PRIMJER:
Ako muž vidi kako neki tip zavodi njegovu ženu, taj muž ima pravo biti ljubomoran, jer ta žena pripada samo njemu. Ljubomora je grijeh, ako želiš nešto što ti ne pripada. Onaj drugi muškarac, koji je ofirao s njegovom ženom i bio ljubomoran na njenog muža, ustvari je bio ljubomoran u negativnom smislu, u grešnom smislu.
Nadam se da je ovo objašnjenje pomoglo.
Nije puno pomoglo, jer ja gledam takve stvari na malo drugačiji način. Ali u svakom slučaju je pozitivni pomak u ovoj raspravi, sa stajališta "Bog je ljubomoran jer tako piše u Bibliji", na ovaj barem pokušaj racionalizacije ljubomore.
Da probam objasniti kako ja gledam na to.
Kao prvo, na večinu stvari ne gledam kao grijeh ili ne grijeh, nego više u smislu da li je nešto u skladu s Bogom i Njegovom naravi ili je suprotno.
Znači, ja ne gledam na ljubomoru, kao na grijeh zato jer želimo nešto što nam ne pripada. Kao glavni uzrok ljubomore ja vidim neznanje, odnosno osjećaj da ćemo nešto izgubiti bez čega ne možemo, isto tako osjećaj da možemo upravljati sa tuđom sudbinom. Ako znamo da je u biti Bog jedino što nam je potrebno, a sve ostalo su samo neadkvatne zamjene, onda možemo raći da ljubomora dolazi iz neznanja, iz neispunjenosti.
Bog sve zna, sve što postoji, postoji po njemu, Bog ništa nemože dobiti, niti izgubiti, samim time Bog ne živi u iluziji, niti pati od želja. Zaključak, Bog nemože biti ljubomoran.
Što se tiče tvog primjera, mislim da niti jedan muškarac nema pravo biti ljubomoran, odnosno da ljubomora porizlazi iz neznanja i nepovezanosti s Bogom. To je dobro primjenjiva ona poslovica: "
Ako nekoga voliš, pusti ga da ode, ako se vrati, oduvijek je i bio tvoj, ako se ne vrati, nikada niti nije bio tvoj!" Mislim da to sasvim dobro opisuje Boga.
Dok ovom pišem svašta mi se počinje razbistrivati u glavi.
Božja želja je zapovijed ovom svijetu. Znači ako Bog nešto poželi to se automatski ostvaruje, manifestira. Bog nam je dao potpunu slobodu, znači da Bog "ne može željeti" da budemo Njegovi, jer bi Njegova želja negirala našu slobodnu volju, a s druge strane užasno mu je stalo da budemo Njegovi i raduje se svakom pojedincu "koji bijaše izgubljen, pa se nađe!".
Znači, s jedne strane imamo oca sina razmetnoga, koji mu daje poptuno slobodu da bira gdje želi biti i na nikakav način se ne upliče u sinove izbore. To je potpuni izostanak bilo kakve ljubomore, ljubomore kao potrebe da upravljamo tuđim životom. A s druge strane, imamo rekaciju oca kada se sin vrati, isto kao i kada dobri pastir nađe izgubljenu ovcu. Jer jedan ovca koja je izgubljena i koja se vrati, vrijedi više od svih ostalih.
Justin je napisao/la: Npr., jesi li ikad proučavao u Bibliji riječ "strah"? To bi bilo zanimljivo proučiti. Ja jesam, inače.
Nisam, ali zvuči zanimljivo, ako ti se da, možeš napisati nešto o tome.
Proučavao sam recimo riječ "mržnja" i čitao jednu jako dobru raspravu o tom pojmu, koja mi je dosta toga objasnila. Recimo smatram da Bog može "mrziti".
I otvoren sam raspravi što se tiče ljubomore, ali do sada nisam uspio shvatiti niti jedan razlog kako bi Bog mogao bit ljubomoran.