Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

descriptiondobro i zlo na drugi način Emptydobro i zlo na drugi način

more_horiz
BOG, ZLO I NEZGODNA PITANJA!

Sveučilišni profesor postavio je svojim studentima ovo pitanje:
«Je li Bog stvorio sve što postoji?»
Jedan student mu je smjelo odgovorio:
«Da, Bog je stvorio sve što postoji!»
«Bog je sve stvorio?» upita profesor još jednom.
«Da, profesore» odgovori student.

Profesor će potom: «Ako je Bog stvorio sve, onda je stvorio i zlo. Budući da zlo postoji a uzevši u obzir princip da nas određuje ono što radimo, onda je i Bog zao!»
Student je ostao šutke, a profesor je pun sebe konstatirao kako je još jednom dokazao da je ono što kršćani vjeruju zapravo mit.
Drugi je student podignuo ruku i pitao profesora smije li ga nešto pitati.
«Naravno» odgovori profesor.
Student ustane i reče: «Profesore, postoji li hladnoća?»
«Kakvo je to pitanje? Naravno da postoji. Zar ti nikad nije bilo hladno?»
Studenti su se nasmijali na kolegino pitanje.
Mladić je odgovorio: «Zapravo profesore, hladnoća ne postoji. Prema zakonima fizike, ono što mi smatramo hladnoćom u stvarnosti je odsustvo topline. Svako tijelo ili objekt prema proučavanju ima ili prijenosi energiju, a toplina je ono što čini da tijelo ima ili prijenosi energiju.
Apsolutna nula znači potpunu odsutnost topline, sve stvari postanu inertne i nesposobne za reakciju na toj temperaturi. Hladnoća ne postoji. Mi smo stvorili tu riječ da opišemo kako se osjećamo ako nemamo toplinu.»

Student nastavi s pitanjem: «Profesore, postoji li tama?»
Profesor odgovori: «Naravno da postoji.»
Student će na to: «Opet ste u krivu, profesore, ni tama ne postoji. Tama je u stvarnosti samo odsustvo svjetla. Svjetlo možemo proučavati, ali tamu ne. Zapravo, možemo se poslužiti Newtonovom prizmom da pretvorimo bijelo svjetlo u mnoge boje i proučavati različite duljine svjetlosnih valova za svaku boju. Ne možemo mjeriti tamu. Najobičnija zraka svjetla može prodrijeti u svijet tame i prosvijetliti ju.
Kako možete znati koliko je određeni prostor mračan? Mjerite količinu prisutnog svjetla. Nije li ovo točno? Tama je pojam koji ljudi koriste da opišu što se događa kada nema svjetla.»
Na kraju, mladić upita: «Profesore, postoji li zlo?»
Sad već pomalo nesiguran, profesor odgovori: «Naravno, kao što sam već rekao. Vidimo zlo svaki dan. Najčešće u svakodnevnim primjerima čovjekove nečovječnosti prema drugim ljudima... u zločinima i nasilju diljem svijeta. Ove manifestacije nisu ništa drugo nego zlo.»
Na to će student: «Profesore, zlo ne postoji, ili barem ne postoji po sebi. Zlo je jednostavno odsustvo Boga. Baš kao i tama i hladnoća, to je pojam kojeg su ljudi stvorili da opišu odsutnost Boga. Bog nije stvorio zlo. Zlo nije poput vjere i ljubavi koje postoje baš kao što postoje svjetlo i toplina. Zlo je posljedica onog što se dogodi kada u čovjekovom srcu nije nazočna Božja ljubav. Baš poput hladnoće koju doživljavamo u odsustvu topline, ili poput tame koja se događa kada nema svjetla.»
Profesor je sjeo.
Mladić se zvao Albert Einstein.

descriptiondobro i zlo na drugi način EmptyRe: dobro i zlo na drugi način

more_horiz
Na to će student: «Profesore, zlo ne postoji, ili barem ne postoji po sebi. Zlo je jednostavno odsustvo Boga. Baš kao i tama i hladnoća, to je pojam kojeg su ljudi stvorili da opišu odsutnost Boga. Bog nije stvorio zlo. Zlo nije poput vjere i ljubavi koje postoje baš kao što postoje svjetlo i toplina. Zlo je posljedica onog što se dogodi kada u čovjekovom srcu nije nazočna Božja ljubav. Baš poput hladnoće koju doživljavamo u odsustvu topline, ili poput tame koja se događa kada nema svjetla.»
Profesor je sjeo.

Einsteinov sofistički relativizam je isključio postojanje genijalca tvorca zla - Sotonu..Prema tome što se tiče zla ova Einsteinova opaska nije točna..Dokaz je postojanje života vječnog koji kraljuje - vlada svetošću, imanentnom stalnom negacijom zla .Apostol Pavao bi rekao Einsteinu, Alberte, Alberte, zar nije Krist osudio grijeh za grijeh u tijelu, zar nije smrt kraljevala grijehom jer grijehu je sila bila u zakonu.., a sada kraljuje život darom kojemu je sila pravda Kristova..Uskrsnuće je dokaz da će nakon suda zaista biti uništen začetnik i poglavar zla i opet biti proslavljen Krist koji je svojom smrću pobijedio smrt..Kristovom smrću sotona nije mogao upravljati jer je njegova država smrti mogla kraljevati samo pomoću prijevare sila tame sa namjerom ostvarivanja pobune protiv Boga..
Ali , svjetlom - upravlja Bog, a tama kao žderač svjetla pobijeđena je Kristovom smrću u kojoj je bila savršena svetost - vječna osuda zla, svetost Duha Svetog koji oživljava - mrvi okove groba i raskopava smrt..
"
Rim 6.:
Što ćemo dakle reći? Da ostanemo u grijehu da milost izobiluje? 2Nipošto! Jednom umrli grijehu, kako da još živimo u njemu? 3Ili zar ne znate: koji smo god kršteni u Krista Isusa, u smrt smo njegovu kršteni. 4Krštenjem smo dakle zajedno s njime ukopani u smrt da kao što Krist slavom Očevom bi uskrišen od mrtvih, i mi tako hodimo u novosti života.

5Ako smo doista s njime srasli po sličnosti smrti njegovoj, očito ćemo srasti i po sličnosti njegovu uskrsnuću. 6Ovo znamo: naš je stari čovjek zajedno s njim raspet da onemoća ovo grešno tijelo te više ne robujemo grijehu. 7Ta tko umre, opravdan je od grijeha.

8Pa ako umrijesmo s Kristom, vjerujemo da ćemo i živjeti zajedno s njime. 9Znamo doista: Krist uskrišen od mrtvih, više ne umire, smrt njime više ne gospoduje. 10Što umrije, umrije grijehu jednom zauvijek; a što živi, živi Bogu. 11Tako i vi: smatrajte sebe mrtvima grijehu, a živima Bogu u Kristu Isusu!

1Korinćanima 15,12 :Neka dakle ne kraljuje grijeh u vašem smrtnom tijelu da slušate njegove požude; 13i ne predajite grijehu udova svojih za oružje nepravde, nego sebe, od mrtvih oživjele, predajte Bogu i udove svoje dajte Bogu za oružje pravednosti. 14Valjda grijeh neće vama gospodovati! Ta niste pod Zakonom nego pod milošću!"
50 A ovo kažem, braćo, da tijelo i krv ne mogu baštiniti kraljevstva Božjega, niti raspadljivost baštini neraspadljivost,
51 Evo vam govorim tajnu: Svi nećemo usnuti, ali svi ćemo se promijeniti;
52 Iznenada, u trenutku oka, u posljednjoj trubi; jer će zatrubiti, i mrtvi će uskrsnuti neraspadljivi, i mi ćemo se promijeniti,
53 Jer ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost, i ovo smrtno da se obuče u besmrtnost.
54 A kad se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost, i ovo se smrtno obuče u besmrtnost, onda će se ispuniti riječ, što je napisana: "Pobjeda proguta smrt.
55 Gdje je, smrti, pobjeda tvoja? Gdje je, smrti, žalac tvoj?"
56 A žalac je smrti grijeh, a sila je grijeha zakon.
57 A Bogu hvala, koji nam dade pobjedu po Gospodinu našemu Isusu Kristu.
58 Zato, braćo moja ljubljena, budite stalni i nepokolebljivi, puni revnosti u djelu Gospodnjem svagda, znajući, da rad vaš nije uzaludan u Gospodinu!

Einstein nije istraživao fenomenologiju dinamike, smisao svjetla..Njegove su opaske bile usmjerene na fundiranje teorije relativiteta...

more_horiz
Inače ne ostavljam komentare kod ovakvih pričica, ali ovome nisam mogao odiliti.
Hvala Noemi što si nam ispričala tu pričicu, mene je oduševila. To je točno onakvo razmišljanje kakvo imam i ja, a sada imam i bolje mišljenje o Einsteinu.
Tu priču bi trebalo pokazati svim onim ateistima kojima je glavni argument za nepostojanje Boga, dopuštanje zla u svijetu.

abraham je napisao/la:
Einsteinov sofistički relativizam je isključio postojanje genijalca tvorca zla - Sotonu

Ne bih se složio s tobom. Ta teorija uopće ne iskuljučuje postojanje Sotone. Nije Sotona biće jednako Bogu, samo suprotnog predznaka. Postoji Bog i postoji ništavilo. Sotona je biće koje se odvojilo od Boga i teži ka ništavilu i pokušava što više ljudi povući sa sobom...

more_horiz
iz još malo filozofije farao

"
U grčkoj tradiciji, Platon u svojem djelu Zakoni
daje naslutiti da postoje dvije «svjetske duše», jedna koja proizvodi
dobro, i druga koja proizvodi zlo. No Platon odlučno odbija tezu da zlo
potječe od boga; a za ljudske su mane odgovorni ljudi sami.
U helenističkoj filozofiji, stoička i Epikurova filozofska škola suprotstavljene su i oko problema zla. Prema Epikuru, prisutnost zla u svijetu dokaz je da se bogovi
ne brinu ni za ljude ni za svijet. Jer, ako bi bogovi htjeli ukloniti
zlo iz svijeta, ali to ne bi mogli, tada bi bili nemoćni; a ako bi to
mogli, ali ne bi htjeli, bili bi zli. Dotle stoici smatraju da svijetom
upravlja božja providnost i da ono što se s jednog stajališta čini zlom zapravo pridonosi sveukupnom savršenstvu svega.
Na stoičke se teze (ali i na neke Platonove) nadovezuje i Augustin. On kaže da zlo ne postoji samostalno; ono je puka negacija, ne-bitak. Dok za novoplatoniste ne-bitak (dakle i zlo) predstavlja materija, za kršćanske filozofe i materija je od Boga
stvorena i dakle nikako nije ni zlo, ni izvor zla. Zlo je nedostatak,
koji može pripasti bićima u stvorenom svijetu jer su ona po svojoj biti
nesavršena. Ovo se intrinzično nesavršenstvo stvorenih bića naziva i metafizičkim zlom.
Prema kršćanskim filozofima, grijeh
je moralno zlo, dobrovoljna krivnja. Fizičko pak zlo, odnosno ljudska
patnja, jest kazna koja se opravdano trpi zbog krivnje (od istočnog grijeha nadalje) i ono je kušnja na koju Bog želi staviti ljudsku volju. Poteškoće koje se pritom javljaju (usklađivanje slobode ljudske volje s božjim sveznanjem i s dogmama milosti i predestinacije
različite teološke škole rješavaju svaka na svoj način. Kroz čitavu se
kršćansku filozofiju također provlači i tradicija koja zlu negira
stvarno postojanje, samostalan zbiljski bitak.
Ovaj niz učenja ostat će konstantan sve do 17. st., uz povremeno javljanje dualističkih koncepcija. U 17. st. obnavlja se epikurejsko učenje i šire se nekršćanski ili čak protukršćanski nazori. Leibniz je u svojoj Teodiceji
reafirmirao tradicionalne kršćanske teze. Kasnije, prekidanjem bliskog
odnosa između filozofije i teologije, problem zla našao se na marginama
filozofskih rasprava." ( wikip.)

more_horiz
Inače ne ostavljam komentare kod ovakvih pričica, ali ovome nisam mogao odiliti.
Hvala Noemi što si nam ispričala tu pričicu, mene je oduševila. To je točno onakvo razmišljanje kakvo imam i ja, a sada imam i bolje mišljenje o Einsteinu.
Tu priču bi trebalo pokazati svim onim ateistima kojima je glavni argument za nepostojanje Boga, dopuštanje zla u svijetu.
abraham je napisao/la:

Einsteinov sofistički relativizam je isključio postojanje genijalca tvorca zla - Sotonu
Ne bih se složio s tobom. Ta teorija uopće ne iskuljučuje postojanje Sotone. Nije Sotona biće jednako Bogu, samo suprotnog predznaka. Postoji Bog i postoji ništavilo. Sotona je biće koje se odvojilo od Boga i teži ka ništavilu i pokušava što više ljudi povući sa sobom...

Osnovne informacije o Einsteinovoj teoriji relativiteta:
http://www.planeta.org.yu/16/intro16.html
Naglasio sam Einsteinov sofistički relativizam koji je ciljao na kozmološku formulu..a ne da teorija relativiteta isključuje Sotonu ...
Pretpostavio sam da nam je Biblijski poznata Luciferova pobuna protiv Boga i da nije izjednačen ontološki sa Bogom ..
(Lucifer ) Sotona kao kreator zla sam je izbacio Boga iz svoga srca ..Ako se takvo biće isključi iz sastavnica "postojanja" zlo postaje relativna posljedica povlačenja Božje ljubavi iz srca a ne apsurdni projekt negiranja Boga kroz pobunu protiv Njegovog karaktera..Kako će Sotona biti baćen u jezero ognjeno - zar zlo tzaista nije bilo užasno prisutno sa težnjom na apsolutno - zlo...Ono što vrijedi u svijetu fizike logički se ne može virtualno preslikati u sferu velike borbe dobra i zla..Sloboda se savjesti ne može relativizirati - jer je to kreativni čin odlučivanja za dobro ili za zlo..
Einsteinova opća teorija relativiteta
Einstaeinova opća teorija relativiteta, koja je objavljena još 1916. godine, objašnjava da su efekti gravitacije i efekti ubrzanja identični. Na primjer, kada biste se nalazili u nekom nepomičnom liftu na Jupiteru, osjećali biste se veoma teškim, zbog snažne sile Jupiterove gravitacije. Međutim, jednako teškim biste se osjećali i u liftu na Zemlji koji bi se, velikim ubrzanjem, kretao naviše. Unutar lifta bi bilo nemoguće odrediti da li osjećaj velike težine, kao posljedica, potiče od gravitacije ili od ubrzanja, što predstavlja i dokaz ove Einsteinove teorije.
dobro i zlo na drugi način 4
Isti osjećaj težine stvaraju i gravitacija i ubrzanje
No na osnovu toga ne možemo zaključiti da težina/pravo na postojanje/ ne može biti izmjereno i ocjenjeno :
mene mene tekel ufarsim!

more_horiz
Prva greška kod profesora je to što je počeo pitanje studentima "Da li je Bog sve stvorio?" Išao je od pretpostavke da Bog postoji.

Trebamo postaviti drugačija pitanja:
Zašto je Bog zabranio Adamu i Evi razlikovati dobro i zlo?

Zar su ljudski i zmijski rod bili povezani?
Post 3:15 Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu
Zašto se ljuti na zmijski rod kada ga je sam stvorio?

Sinovi Božji su sa ljudskim kćerisma splodili nefile i zemlju opačinom napunili. Kakve to veze ima sa životinjama?
Post 6:17 Ja ću, evo, pustiti potop - vode na zemlju - da izgine svako biće pod nebom, sve u čemu ima dah života: sve na zemlji mora poginuti
Što su mu skrivili zečići, jeleni, ovce? Zašto su ona morala platiti cijenu Stvoriteljeva razočarenja?

more_horiz
Pravednik je napisao/la:
Prva greška kod profesora je to što je počeo pitanje studentima "Da li je Bog sve stvorio?" Išao je od pretpostavke da Bog postoji.

Trebamo postaviti drugačija pitanja:
Zašto je Bog zabranio Adamu i Evi razlikovati dobro i zlo?

Zar su ljudski i zmijski rod bili povezani?
Post 3:15 Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu
Zašto se ljuti na zmijski rod kada ga je sam stvorio?

Sinovi Božji su sa ljudskim kćerisma splodili nefile i zemlju opačinom napunili. Kakve to veze ima sa životinjama?
Post 6:17 Ja ću, evo, pustiti potop - vode na zemlju - da izgine svako biće pod nebom, sve u čemu ima dah života: sve na zemlji mora poginuti
Što su mu skrivili zečići, jeleni, ovce? Zašto su ona morala platiti cijenu Stvoriteljeva razočarenja?

Mislim da je na ovo jednostavno odgovoriti:
Ako nešto Stvoritelj stvori,onda ima moralno pravo da to i uništi.

more_horiz
Svjetlos je napisao/la:
BOG, ZLO I NEZGODNA PITANJA!

Sveučilišni profesor postavio je svojim studentima ovo pitanje:
«Je li Bog stvorio sve što postoji?»
Jedan student mu je smjelo odgovorio:
«Da, Bog je stvorio sve što postoji!»
«Bog je sve stvorio?» upita profesor još jednom.
«Da, profesore» odgovori student.

Profesor će potom: «Ako je Bog stvorio sve, onda je stvorio i zlo. Budući da zlo postoji a uzevši u obzir princip da nas određuje ono što radimo, onda je i Bog zao!»
Student je ostao šutke, a profesor je pun sebe konstatirao kako je još jednom dokazao da je ono što kršćani vjeruju zapravo mit.
Drugi je student podignuo ruku i pitao profesora smije li ga nešto pitati.
«Naravno» odgovori profesor.
Student ustane i reče: «Profesore, postoji li hladnoća?»
«Kakvo je to pitanje? Naravno da postoji. Zar ti nikad nije bilo hladno?»
Studenti su se nasmijali na kolegino pitanje.
Mladić je odgovorio: «Zapravo profesore, hladnoća ne postoji. Prema zakonima fizike, ono što mi smatramo hladnoćom u stvarnosti je odsustvo topline. Svako tijelo ili objekt prema proučavanju ima ili prijenosi energiju, a toplina je ono što čini da tijelo ima ili prijenosi energiju.
Apsolutna nula znači potpunu odsutnost topline, sve stvari postanu inertne i nesposobne za reakciju na toj temperaturi. Hladnoća ne postoji. Mi smo stvorili tu riječ da opišemo kako se osjećamo ako nemamo toplinu.»

Student nastavi s pitanjem: «Profesore, postoji li tama?»
Profesor odgovori: «Naravno da postoji.»
Student će na to: «Opet ste u krivu, profesore, ni tama ne postoji. Tama je u stvarnosti samo odsustvo svjetla. Svjetlo možemo proučavati, ali tamu ne. Zapravo, možemo se poslužiti Newtonovom prizmom da pretvorimo bijelo svjetlo u mnoge boje i proučavati različite duljine svjetlosnih valova za svaku boju. Ne možemo mjeriti tamu. Najobičnija zraka svjetla može prodrijeti u svijet tame i prosvijetliti ju.
Kako možete znati koliko je određeni prostor mračan? Mjerite količinu prisutnog svjetla. Nije li ovo točno? Tama je pojam koji ljudi koriste da opišu što se događa kada nema svjetla.»
Na kraju, mladić upita: «Profesore, postoji li zlo?»
Sad već pomalo nesiguran, profesor odgovori: «Naravno, kao što sam već rekao. Vidimo zlo svaki dan. Najčešće u svakodnevnim primjerima čovjekove nečovječnosti prema drugim ljudima... u zločinima i nasilju diljem svijeta. Ove manifestacije nisu ništa drugo nego zlo.»
Profesor je sjeo.

Amen! Aleluja! Hvala. Mir vam u Isusu Kristu.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply