Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

S kim su se Kain i Abel ozenili?

power_settings_newLogin to reply
+10
hrvoje hrki
Euro
Konin
dominik
cubela
forestsilvy
Izrail
Justin
dragan
Istina
14 posters

descriptionS kim su se Kain i Abel ozenili? - Page 2 EmptyRe: S kim su se Kain i Abel ozenili?

more_horiz
dragan je napisao/la:
Ma ja mislim da Isus nikada nije ni hodao po ovoj Zemlji. Bog je nama kroz Evanđelje samo htio reći koliko nas voli, da bi čak i to bio spreman učiniti

Kako misliš da Isus nikada nije hodao po Zemlji?

descriptionS kim su se Kain i Abel ozenili? - Page 2 EmptyRe: S kim su se Kain i Abel ozenili?

more_horiz
Šala Justin, šala. Smile Potaknuta trendom relativizacije biblijskih istina. Jednog dana bi se i ovo gore moglo čuti.

more_horiz
Justin je napisao/la:

Bio bih ti neizmjerno zahvalan, ako bi detaljnije objasnio na koji način Katolici ovo primjenjuju na subotu.
Jer, meni se čini da se ovo ne može primijeniti na subotu.

Pa sasvim je jasno da Bog djeluje u svojoj Crkvi i da vodi svoj narod. Dinamika Božje ljubavi i Njegov odgoj su prisutni u povijesti pa tako nešto što je bilo propisano biva dokinuto ljubavlju Isusa Krista u Novom Zavjetu. Tako je i s obilježavanjem sedmog dana koji je sada nedjelja. Neću dalje ovdje obješnjavati da ne skrećem s teme ali bit je jasna.

Hej, polako ljudi. Ajmo sad stati na loptu i ući malo dublje u ovo. S kim su se Kain i Abel ozenili? - Page 2 Food-smi Ne znam jeste li svjesni da zvučite poput agnostika? Vjerujete li vi u nadahnutost Biblije ili ne? S kim su se Kain i Abel ozenili? - Page 2 Rtfm1

Nemoj podmetati agnosticizam jer nema razloga za to, naravno da je Biblija nadahnuta ali ona nije knjiga recepata kako bi to neki voleli da je, više je to recimo kuran.

Izraile, pišeš u zagonetkama,
ali molio bih te da se lijepo izjasniš, ako želiš bilo što dokazati. Ne
razumijem što si htio reći kad si spomenuo događaj s Lotom i njegovim
kćerima? Muslimani koriste isti argument da dokažu da Biblija nije
nadahnuta. I reci kakav je to "naš kreacionizam"? Jesmo li Dragan i ja
napisali išta što nije u skladu s Biblijom? Nije u redu ovako
kritizirati, bez argumenata. S kim su se Kain i Abel ozenili? - Page 2 Icon_study

Ne pišem uopće ali "vaš kreacionizam" čija je odlika doslovnost onoga to piše bez tumačenje koje bi bilo adekvatno i koje vas dovodi do situacije kad se susrećete s očitim incestom u slučaju Lota i njegovih kćeri.
Dakle na niz ovih konkretnikh pokazatelja ja vučem paralele s neodrživosti vašeg tumačenja da Biblija samu sebe tumači da je u stvaranju bilo pravih sešt dana kakvih danas imamo itd.
Oni koji su duže na forumu i koji prate vaša izlaganja lako će naći manjkavosti vaših zaključaka.

more_horiz
Dragane takav sarkazam nije potreban jer kao sto si i sam na par mjesta napisao svi mozemo Bibliju drugacije tumaciti, a opet biti u milosti Bozjoj.I ono sto ti mislis ne znaci nuzno da je prava i jedina istina...Zar ne?Ja samo pitam,jer covjek koji nezna pita...Ili je bolje da se svi pravimo da sve znamo???Very Happy Pa ja nisam ni rekla da su svi popreko opcili jedni sa drugima,ali kazem da i je i to moguce posto u Bibliji tocno ne pise kako je to izgledalo,a onda mozez zakljuciti da je bilo i ovako i onako.Zar ne????
Justine pa naravno da smtram da smo svi potomci Adama i Eve i da smo svi braca i sestre i da je vjetovatno u ono vrijeme incest bio dozvoljen samo kazem da neke stvari treba pogledati sa svih strana jer da je malo diskutabilno pricati o incestu koji se moze povezati onda s a mnogo drugih nepozljenih konotacija.Ja ne zagoravam niti jednu teoriju nego samo pitam jer me zanima ko sto misli.Teorija o dva postanka glasi da je Bog stvorio zemlju prvi puta i onda nije stvarao covjeka kao sto u Bibliji pise,prvih sedam dana i tada su nastali ljudi koji su nakon toga evoulirali u covjeka i tada ponovno u Postanku pise o postanku covjeka...Sad je to u kratko...Treba procitati pocetak Biblije..Vidjet ces da se moze shvatiti kao da su u 1,2,3 poglavlju spomenuta dva postanka..Inace ja zaista nezanm kako je to bilo,niti podrzavam iti jednu teoriju,pitam...

more_horiz
Izrail je napisao/la:

Ne pišem uopće ali "vaš kreacionizam" čija je odlika doslovnost onoga to piše bez tumačenje koje bi bilo adekvatno i koje vas dovodi do situacije kad se susrećete s očitim incestom u slučaju Lota i njegovih kćeri.

Nitko ovdje ne tvrdi da su u početku bile dopuštene sve vrste incesta. Dok se Biblija negativno odnosi prema slučaju Lota i njegovih kćeri, sa druge strane, brak Abrahama i njegove sestre Sare Bog višestruko blagoslivlja.

more_horiz
Istina je napisao/la:
Dragane takav sarkazam nije potreban jer kao sto si i sam na

Ovime sam htio pokazati što sve može ispasti kada se služimo metodom "Nije se to stvarno desilo, nego je tu nama Bog samo htio da kaže ..."
Što je to što razlikuje Postanak od Evanđelja, pa se jedno treba shvatiti simbolično a drugo doslovno?

Istina je napisao/la:

par mjesta napisao svi mozemo Bibliju drugacije tumaciti, a opet biti u milosti Bozjoj.I ono sto ti mislis ne znaci nuzno da je prava i jedina istina...Zar ne?Ja samo pitam,jer covjek koji nezna pita...Ili je bolje da se svi pravimo da sve znamo???Very Happy

Pa dobro, ti samo pitaš, ja samo odgovaram ono što ja mislim. U čemu je problem?

Istina je napisao/la:

Pa ja nisam ni rekla da su svi popreko opcili jedni sa drugima,ali kazem da i je i to moguce posto u Bibliji tocno ne pise kako je to izgledalo,a onda mozez zakljuciti da je bilo i ovako i onako.Zar ne????

Možda imamo različite moralne kriterije, ali ono što si ti navela gore je meni ličilo na orgijanje. To svakako nije bila Božja volja. Ali i ja smatram da je i toga bilo, zato je i došao potop. Ali sa druge strane vjerujem da je Božja volja bila da Set oženi svoju sestru.

more_horiz
dragan je napisao/la:
Šala Justin, šala. Smile Potaknuta trendom relativizacije biblijskih istina. Jednog dana bi se i ovo gore moglo čuti.

Ma nemoj se tako šaliti, skoro sam dobio infarktitis. Smile

more_horiz
IZRAIL JE PISAO:
Pa sasvim je jasno da Bog djeluje u svojoj Crkvi i da vodi svoj narod. Dinamika Božje ljubavi i Njegov odgoj su prisutni u povijesti pa tako nešto što je bilo propisano biva dokinuto ljubavlju Isusa Krista u Novom Zavjetu. Tako je i s obilježavanjem sedmog dana koji je sada nedjelja. Neću dalje ovdje obješnjavati da ne skrećem s teme ali bit je jasna.

Vjenčavanje braće i sestara je Bog kasnije jasno zabranio, a danas je medicinarima sasvim jasno i zbog čega.
Ali kako možemo ovu logiku primijeniti na subotu?

Prije svega, nakon čovjekove degeneracije, subota kao dan od odmora nije uopće izgubila na vrijednosti, nego je njezina vrijednost čak još više izražena u svijetu u kojemu je rad iscrpljujuć.
Drugo, ako ćemo logiku "incesta" primjenjivati na subotu, tada ju moramo DOSLJEDNO primijeniti, a ne prebaciti svetost subote na neki drugi dan, jer time mi ustvari nismo vrijednost subote negirali, nego smo ju samo prebacili na nedjelju. Također, Bog nam nigdje nije rekao da trebamo mijenjati subotu u nedjelju, a jasno je rekao da se ne trebaju vjenčavati braća i sestre.

IZRAIL JE PISAO:
Dakle na niz ovih konkretnikh pokazatelja ja vučem paralele s neodrživosti vašeg tumačenja da Biblija samu sebe tumači da je u stvaranju bilo pravih sešt dana kakvih danas imamo itd.
Oni koji su duže na forumu i koji prate vaša izlaganja lako će naći manjkavosti vaših zaključaka.

Molim te da prestaneš voditi raspravu na ovako djetinjastoj razini, bez ikakvih argumenata. Sve što govoriš je: "Vi niste u pravu". Hajde pokaži da si čovjek i da stojiš iza svojih riječi i DAJ NEKI DOKAZ, u čemu mi to nismo u pravu.

Tvoje izjave su krajnje apstraktne... Samo nas optužuješ, bez da ičime potkrepljuješ svoje stajalište. To je neozbiljno, doista.

Imaš li problem s incestom između Lota i njegovih kćeri? U čemu je tvoj problem? Zar misliš da Biblija laže? Ili želiš reći da taj cijeli događaj ima neku simboliku, da se to nikada nije dogodilo? Ne stvarno, zanima me što ovime želiš reći. Hajde prestani nas napadati i izjasni se već jednom, molim te najljepše.

more_horiz
Istina je napisao/la:

Justine pa naravno da smtram da smo svi potomci Adama i Eve i da smo svi braca i sestre i da je vjetovatno u ono vrijeme incest bio dozvoljen samo kazem da neke stvari treba pogledati sa svih strana jer da je malo diskutabilno pricati o incestu koji se moze povezati onda s a mnogo drugih nepozljenih konotacija.Ja ne zagoravam niti jednu teoriju nego samo pitam jer me zanima ko sto misli.Teorija o dva postanka glasi da je Bog stvorio zemlju prvi puta i onda nije stvarao covjeka kao sto u Bibliji pise,prvih sedam dana i tada su nastali ljudi koji su nakon toga evoulirali u covjeka i tada ponovno u Postanku pise o postanku covjeka...Sad je to u kratko...Treba procitati pocetak Biblije..Vidjet ces da se moze shvatiti kao da su u 1,2,3 poglavlju spomenuta dva postanka..Inace ja zaista nezanm kako je to bilo,niti podrzavam iti jednu teoriju,pitam...

Da, čuo sam za to. Iz Biblije nam se na prvi pogled čini da stvaranje u 1. poglavlju i stvaranje u 2. poglavlju nisu dva ISTA stvaranja. Međutim, negdje sam na ovom forumu dao vrlo opširno objašnjenje koje pokazuje da ne bismo trebali imati problema s time što je na prvi pogled u 2. poglavlju redoslijed stvaranja drugačiji, itd... negdje sam to sve fino objasnio, a sad nikako ne mogu naći taj topic... pomoc

more_horiz
Dragane.Ponekad mi se cini da govorim francuski...Ili?Ja apsulotno ne govorim o moralnim nacelima niti bilo cemu slicno Dragane i iznenado bi se koja su moja nacela???Pa zar ne kuzis da jednostavno konsttiram da U BIBLIJI NE PISE TOCNO TKO SE UDAO ZA KAINA I ABELA i da nam to daje prostora za raspravu???I da sam zato i postvaila ovu temu???I da sam ja po tome zakljucila da se to moze i ovako objasniti...Razmisljanje me navelo na taj zakljucak a moras priznat da i nije tako NEMOGUC!!!Mislim jesmo li mi ovdje da diskutiramo o stvarima ili se svi moramo sloziti sa tvojim misljenjem i to je to?Very Happy Sad sam ja sarkasticna!
Justin pa to sto ti pises o Lotu je meni uvijek bilo nelogicno da su ga kceri uhvatile na spavanj i zacele s njim...Prijevara,incest i tako na kraju to je Bog sve dopustio???Opet kazem neznam...Zato i jesam ovdje da vas pitam i da o tome razgovaramo....
Izraile.Svi imamo manjkavost u nasim misljenjima zato jesmo ovdje da razgovaramo o njima i nadopunjujemo se.Samo lud covjek misli da je u svemu u pravu....

more_horiz
Istina je napisao/la:

Justin pa to sto ti pises o Lotu je meni uvijek bilo nelogicno da su ga kceri uhvatile na spavanj i zacele s njim...Prijevara,incest i tako na kraju to je Bog sve dopustio???Opet kazem neznam...Zato i jesam ovdje da vas pitam i da o tome razgovaramo....

Ne pišem to ja, nego ja samo kažem što piše u Bibliji.

Sad je samo pitanje hoćemo li vjerovati Bibliji, ili ne?

more_horiz
Istina je napisao/la:
Dragane.Ponekad mi se cini da govorim francuski...Ili?Ja apsulotno ne govorim o moralnim nacelima niti bilo cemu slicno Dragane i iznenado bi se koja su moja nacela???Pa zar ne kuzis da jednostavno konsttiram da U BIBLIJI NE PISE TOCNO TKO SE UDAO ZA KAINA I ABELA i da nam to daje prostora za raspravu???

Ali u Bibliji točno piše da sav ljudski rod potomstvo Adama i Eve. Između ostalih i Kainova i Setova žena. E sad mene zanima, postoji li neka mogućnost da je Kainova žena potomak Adama i Eve, a nije Kainova sestra? Baš bi volio da se malo poigramo sa ovom mogućnošću.

more_horiz
E ljudi, pronašao sam onaj topic, pod teologijom je, "postanak-stvaranje". Tu sam opširno objasnio da 1. i 2. poglavlje Postanka govore o ISTOM stvaranju.
Time sam pobio glavni argument onih koji tvrde da je bilo dva stvaranja.

Ljudi, stvar uopće nije komplicirana i ne vidim razloga da ne vjerujemo Bibliji.
Doista, uvalit ćemo se u velike probleme ako izvještaj o stvaranju ne shvatimo doslovno.

Volio bih da naš prijatelj Izrail barem nekim argumentima potkrijepi svoj stav da taj izvještaj ne treba shvatiti DOSLOVNO.
Mislim da nigdje nećemo stići ako se samo kritiziramo, bez argumenata. Ovdje smo da UČIMO, zar ne??
Pozdrav svim ljudima dobre volje. I love you

more_horiz
Jason:Pa i meni se ta teorija sa dva stvaranja cini nelogicna mada kad citas Grcku Bibliju ta se mogucnost cak cini i veca jer pise doslovno:Na pocetku stvori Bog nebo i zemlju...I onda opet i na pocetku bilo je ovako, pa sve opet objasnajava......Malo je nelogicno da se ista stvar spominje dva put sa malo razlicitim objasnjenjima...Ali moram priznati da mi onda teorija koju ste vas dvojica navela ima bvise smisla da se Kain ozenio za sestru....
Dragan:Da svi smo potmci Adama I Eve i ja u to vjerujem,ali eto volim razgovarati sa ljudima pa sam cula ovu teoriju o dva postanka sto se ne cini tako nemoguce isto tako...Znam pricu kao su nastali pogani naravno i nju vjerujme,ali u Postanku cini mi se 4 poglavlje govori o "onima" ili "ne odabranima"i tada nije jos bilo podjele na pogane i druge...Tako da me to malo zbunjuje..Inace ove ctiate koje vadim su iz Grcke Biblije tako da vas ne buni ako nije isto u nasoj...Nasa je dosta izikrenuta i podosta krivo prevedena bar tako kaze teoloski strucnjaci...

more_horiz
Znam pricu kao su nastali pogani naravno i nju vjerujme,ali u Postanku cini mi se 4 poglavlje govori o "onima" ili "ne odabranima"i tada nije jos bilo podjele na pogane i druge...Tako da me to malo zbunjuje.

Možeš li ovo malo pojasniti?

more_horiz
Pa pod tim oni ili "neizabrani"mislim na te neke druge ljude koji su mogli postojati za vrijem kad si Kain i Abel postojali.Pa sam samo konstatirala da mozda od tud ide ta teorija o dva postanka....Neznam...Vucem parabolu izmedu pogana i izraelaca...Postojala je razlika naravno...ali su opet svi nastali od Adama I Eve.

more_horiz
A koji to redak u grčkom prijevodu u 4. poglavlju spominje "one", "neizabrane", "pogane", il kako već?

more_horiz
Pa ponavlja se to na vise mjesta u 4 poglavlju pa i u petom...Sad da ti napisem nebi imalo smilsa jer je grcki jezik u pitanju i ja se mucim s njim,a kad nesto ne razumjem pitam kolegu tako da ti nemogu puno pomoci ovdje...Nego nije to ni bitno toliko...
razgovaral sam s nekim ljudima o incestu i tako to i psiholoski incest izmedu brace i sestara nije takav kao izmedu roditelja i djece...Mislim tolko tezak pa ni danas... Tako da se sve vise priklanjam misljenju koji ste iznjeli...

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply