Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

S kim su se Kain i Abel ozenili?

power_settings_newLogin to reply
+10
hrvoje hrki
Euro
Konin
dominik
cubela
forestsilvy
Izrail
Justin
dragan
Istina
14 posters

descriptionS kim su se Kain i Abel ozenili? EmptyS kim su se Kain i Abel ozenili?

more_horiz
Neznam jeli ova tema vec postavljena, nisam primjetila ali ako moderatori ce me opomenuti.Very Happy
Evo ovako pozanto je da su Adam i Eva bili prvi ljudi i jedini,dobili su dva sina koji su se nakon toga ozenili i imali djecu,ali za koga????Kad su Adam i Eva bili prvi ljudi?Koju teoriju podrzavate?Da su bila dva stvaranja, da su ljudi postojali od prije,da su se ozenili za svoje sestre?????

Pozdrav!

descriptionS kim su se Kain i Abel ozenili? EmptyRe: S kim su se Kain i Abel ozenili?

more_horiz
Pa brak u rodu je bio zabilježen u doba patrijaraha, i to u više slučajeva, tako da je to bio slučaj i sa Kainom i Setom. Za Abela nisam siguran dali je bio oženjen prije nego ga je brat ubio.

descriptionS kim su se Kain i Abel ozenili? EmptyRe: S kim su se Kain i Abel ozenili?

more_horiz
Prije svega: SVI SMO MI NA NEKI NAČIN BRAĆA I SESTRE, jer potječemo od jednih roditelja, Adama i Eve.

Ipak...

Danas je barem znanstvenicima potpuno jasno zbog kojih sve genetskih problema se ne bi trebali ženiti brat i sestra, ili bliži rođaci... Razlog je taj, da dijete može naslijediti od oba roditelja gene sa sličnim "greškama", pa zbog toga može biti na neki način deformirano ili defektno.
Međutim, prvi ljudi, Adam i Eva, bili su stvoreni savršeni i sigurno još nisu posjedovali u svojim genima ove "greške", nego je bilo potrebno da prođe nekoliko stotina godina, da te greške dođu do izražaja...

Dakle, prvih nekoliko generacija nisu imali problema sa ženidbom i udajom unutar kruga obitelji ili uže rodbine... Tek u Mojsijevo vrijeme Bog je Izraelcima dao zakone (Lev 18-20) o tome da se ne smiju ženiti s braćom i sestrama...svjesni smo i razloga za to: 1. "greške" na genima su do tog vremena već došle do izražaja, 2. tada je već na svijetu bilo puno ljudi, tako da nisu ni MORALI da se ožene unutar svoje obitelji.

Na temelju Postanka 5:4, netko će zaključiti da Adam i Eva prije Šeta nisu imali djece, ali naravno da su ih imali, imali su barem dvojicu Smile. A nakon što je Kajin ubio Abela, do tog vremena su Adam i Eva već najmanje 100 godina imali vremena da imaju djecu, pa možemo pretpostaviti da je već nekoliko generacija ljudi postojalo na Zemlji. Prema tome, Kajin se bez problema mogao oženiti (pogledati: Postanak 4:3; 5:3).

Netko će pitati čega/koga se Kajin bojao da će ga ubiti (Postanak 4:14)? Moramo znati da u ono vrijeme još nije postojalo zakonodavno tijelo, koje je trebalo izvršiti kaznu nad ubojicama (vidi: Postanak 9:6; također: najvjerojatnije nitko nikoga nije ubio prije ovog događaja). Prema tome, tko bi to htio ubiti Kajina i zašto? Jasno je: Kajina bi htjela ubiti samo njegova rodbina (koje je do tog trenutka već moglo biti dosta...), kojoj je Abel puno značio (uostalom, Abel je vjerojatno bio dragi čovjek, jer je bio vjeran Bogu).

Na temelju Postanka 4:16-17, najvjerojatnije je da se Kajin već oženio, prije nego što je došao u tu zemlju, jer u toj zemlji je on "spoznao" svoju ženu.

To što je Kajin sagradio "grad", ne smijemo shvatiti kao nekakav grad od nekoliko tisuća stanovnika, jer se ta riječ odnosila na maleno mjesto koje je ograđeno zidom (nije moralo sadržavati više od 100 stanovnika).

Što se tiče pitanja je li Kajin poznavao tehnologiju za zidanje "gradova", možemo na temelju Biblije vidjeti da su djeca Adama i Eve bila itekako inteligentna i inventivna (vidi: Postanak 4:21-22).

Teorija evolucije želi nam reći da smo mi najinteligentnija generacija ljudi u povijesti, ali ne smijemo zaboraviti da sve što mi znamo, trebamo zahvaliti generacijama koje su živjele prije nas.
Ako vjerujemo Bibliji i pravoj znanosti, bit će nam jasno da su prvi ljudi bili daleko veći kapaciteti nego mi danas. Uostalom, zar nije očito na temelju Postanka 4:22, da je "brončano" i "željezno" doba započelo jako brzo nakon čovjekovog pada u grijeh? Arrow

more_horiz
Justin je napisao/la:

Teorija evolucije želi nam reći da smo mi najinteligentnija generacija ljudi u povijesti, ali ne smijemo zaboraviti da sve što mi znamo, trebamo zahvaliti generacijama koje su živjele prije nas.
Ako vjerujemo Bibliji i pravoj znanosti, bit će nam jasno da su prvi ljudi bili daleko veći kapaciteti nego mi danas. Uostalom, zar nije očito na temelju Postanka 4:22, da je "brončano" i "željezno" doba započelo jako brzo nakon čovjekovog pada u grijeh? Arrow

Sa ovim se u potpunosti slazem Justin.Mislim i ja da su ljudi u proslosti bilu puno vecih kapaciteta nego sto cemo mi ikad biti.To objasnjavam vecom povezanoscu sa Bogom i prirodom koju je nama Bog dao...
Inace malo mi je nejasan to vjerovanje da je tada Bog opravdavao incest a sada ga ne opravdava.Na kraju krajeva Boj je siti i danas i sutra i zauvjek...Iako se u potpunosti slazem sa tvojom teorijom nije mi bas taj incest jasan a i Biblija kada govori o tim vremenima opotrbljava izraze poput ljudi,oni, ti....Pa zar se tako govori o necijoj rodbini????
Inace cula sam teoriju da su postojala dva postanka.Sto ti mislis o tome?

more_horiz
Pa ja mislim da Bog ne zabranjuje ništa što nema razloga da zabrani. Tako je sa svim odredbama zakona kao npr. čista i nečista hrana, karantena, razna čiščenja itd. Iako neko danas tvrdi kako je to dano samo da bi se razlikovali od drugih, danas nam nauka potvrđuje da za sve to postoje razlozi i da su ti zakoni dati za dobro čovjeka.

Kod Boga, za sve što propiše postoji razlog, a zbog onoga što je Justin naveo, nije bilo razloga da se u to vrijeme zabrani incest, pa on tada jednostavno nije bio zabranjen.

Ako u Božjem zakonu vidimo da je donešen za naše dobro, pa čak i onome što se često naziva Mojsijev zakon, onda nam je ovo sa incestom u vrijeme patrijaraha jasno. Ako u tom Mojsijevom zakonu gledamo nekakav nametnuti jaram koji je, eto neko nekad morao da nosi zbog nekih simboličnih razloga, onda nam to baš nije jasno.

Bog jeste isti, ali mi nismo, mi se mjenjamo i zbog toga, nešto što se nekada moglo radit bez posljedica, danas se više nemože.

more_horiz
dragan je napisao/la:
Pa ja mislim da Bog ne zabranjuje ništa što nema razloga da zabrani. Tako je sa svim odredbama zakona kao npr. čista i nečista hrana, karantena, razna čiščenja itd. Iako neko danas tvrdi kako je to dano samo da bi se razlikovali od drugih, danas nam nauka potvrđuje da za sve to postoje razlozi i da su ti zakoni dati za dobro čovjeka.

Kod Boga, za sve što propiše postoji razlog, a zbog onoga što je Justin naveo, nije bilo razloga da se u to vrijeme zabrani incest, pa on tada jednostavno nije bio zabranjen.

Ako u Božjem zakonu vidimo da je donešen za naše dobro, pa čak i onome što se često naziva Mojsijev zakon, onda nam je ovo sa incestom u vrijeme patrijaraha jasno. Ako u tom Mojsijevom zakonu gledamo nekakav nametnuti jaram koji je, eto neko nekad morao da nosi zbog nekih simboličnih razloga, onda nam to baš nije jasno.

Bog jeste isti, ali mi nismo, mi se mjenjamo i zbog toga, nešto što se nekada moglo radit bez posljedica, danas se više nemože.

Divno si to rekao, brate. sunny

more_horiz
Da mi smo se promjenili i to je istina...Dosao je Novi Zakon i novo poimanje moralnosti sto je dobro,ali opet pitam onda bi na isti nacin mogla biti "legalizirana"pedofilija u to vrijeme,jer kad je Bog dozvoljavao incest onda je moga i to....Neznam.Zaista neznam.Ima smisla a i nema.Valjda ja imam pre sveto misljenje o Bogu...Very Happy Meni je teorija o dva postanka puno prihvatljivija....

more_horiz
dragan je napisao/la:
Kod Boga, za sve što propiše postoji razlog, a zbog onoga što je Justin naveo, nije bilo razloga da se u to vrijeme zabrani incest, pa on tada jednostavno nije bio zabranjen....

Katolici ovo primjenjuju i tako gledaju na subotu. Eto drago mi je da dolazimo do istog zaključka na ovom primjeru.

more_horiz
Istina je napisao/la:
Neznam jeli ova tema vec postavljena, nisam primjetila ali ako moderatori ce me opomenuti.Very Happy
Evo ovako pozanto je da su Adam i Eva bili prvi ljudi i jedini,dobili su dva sina koji su se nakon toga ozenili i imali djecu,ali za koga????Kad su Adam i Eva bili prvi ljudi?Koju teoriju podrzavate?Da su bila dva stvaranja, da su ljudi postojali od prije,da su se ozenili za svoje sestre?????

Pozdrav!

http://rijeczivota.hr/index.php?id=7&backPID=7&begin_at=50&tt_news=172

more_horiz
Istina je napisao/la:
Da mi smo se promjenili i to je istina...Dosao je Novi Zakon i novo poimanje moralnosti sto je dobro,ali opet pitam onda bi na isti nacin mogla biti "legalizirana"pedofilija u to vrijeme,jer kad je Bog dozvoljavao incest onda je moga i to....

Pa nebi. Pedofilija je u Božjim očima neprihvatljaiva zbog toga što takvi odnosi ostavljaju velike tragove na dijetetu. I to one negativne. Znači razlozi za to su uvijek postojali. Genetika prvih ljudi nije uticala na to, dok na incest jeste.

more_horiz
Pa ko kaze da sex brata i sestre koji su 15 godina stari u to vrijeme nisu ostavljali duboki korjen na djeteu ili recimo kad bi otac opcio nad djevojcicom ili majka nad sinom???Nije li to i pedofilija i incest, a aopet po ovakom tumacanje potpuno od Boga DOZVOLJEN u ono vrijeme...
Mislim samo pitam.Kuzim ja o cemu ti pricas i slazem se ali nije to pitnaje bas tako jednostavno...

more_horiz
Istina je napisao/la:
Pa ko kaze da sex brata i sestre koji su 15 godina stari u to vrijeme nisu ostavljali duboki korjen na djeteu ili recimo kad bi otac opcio nad djevojcicom ili majka nad sinom???Nije li to i pedofilija i incest, a aopet po ovakom tumacanje potpuno od Boga DOZVOLJEN u ono vrijeme...
Mislim samo pitam.Kuzim ja o cemu ti pricas i slazem se ali nije to pitnaje bas tako jednostavno...

Slažem se i sada se vidi manjkavost onih koji zagovaraju neki njihov kreacionizam koji mora biti takav kako su oni zamislili. Pa sjetimo se Lota i njegovih kćeri.

more_horiz
forestsilvy je napisao/la:
Istina je napisao/la:

Pozdrav!

http://rijeczivota.hr/index.php?id=7&backPID=7&begin_at=50&tt_news=172

Dobar link, Silvy! sunny

more_horiz
Istina je napisao/la:
Justin je napisao/la:

Sa ovim se u potpunosti slazem Justin.Mislim i ja da su ljudi u proslosti bilu puno vecih kapaciteta nego sto cemo mi ikad biti.To objasnjavam vecom povezanoscu sa Bogom i prirodom koju je nama Bog dao...
Inace malo mi je nejasan to vjerovanje da je tada Bog opravdavao incest a sada ga ne opravdava.Na kraju krajeva Boj je siti i danas i sutra i zauvjek...Iako se u potpunosti slazem sa tvojom teorijom nije mi bas taj incest jasan a i Biblija kada govori o tim vremenima opotrbljava izraze poput ljudi,oni, ti....Pa zar se tako govori o necijoj rodbini????
Inace cula sam teoriju da su postojala dva postanka.Sto ti mislis o tome?

Možeš li malo objasniti tu teoriju o dva postanka?
Smatram da nam Biblija ne ostavlja prostora da vjerujemo u dva postanka.
Pogledaj Postanak 2:20 i 3:20. - prije Eve Adam nije imao "druga prema njemu", a Evu je nazvao "majkom svih živih".
Također, Novi Zavjet u detalje potpuno podržava izvještaj o stvaranju, kako je opisan u Postanku.

Ali zanima me kako glasi ta teorija o dva postanka, ipak. Suspect Smile

more_horiz
Izrail je napisao/la:
dragan je napisao/la:
Kod Boga, za sve što propiše postoji razlog, a zbog onoga što je Justin naveo, nije bilo razloga da se u to vrijeme zabrani incest, pa on tada jednostavno nije bio zabranjen....

Katolici ovo primjenjuju i tako gledaju na subotu. Eto drago mi je da dolazimo do istog zaključka na ovom primjeru.

Bio bih ti neizmjerno zahvalan, ako bi detaljnije objasnio na koji način Katolici ovo primjenjuju na subotu.
Jer, meni se čini da se ovo ne može primijeniti na subotu.

more_horiz
Istina je napisao/la:

Eva sigurno nije općila sa Kajinom, niti je Adam sa nekom od svojih kćeri, pošto je Eva bila udata, a Adam oženjen. To što je tada od Boga bio dozvoljen brak između braće i sestara ne znači da su se seksali svi uzduž i popreko ko na nekim orgijama, a tako izgleda primjer koji si ti iznela. Tada su važile masa drugih moralnih zakona koji su zabranjivali ovo što si navela.

Zašto bi Kajinov spolni odnos u zreloj dobi, sa svojom sestrom koja je također bila u zreloj dobi ostavljao tragove u njima (loše tragove)? Jesu tada oni uopšte znali za brak između ljudi koji nisu u rodu?

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Istina je napisao/la:

Slažem se i sada se vidi manjkavost onih koji zagovaraju neki njihov kreacionizam koji mora biti takav kako su oni zamislili. Pa sjetimo se Lota i njegovih kćeri.

Hej, polako ljudi. Ajmo sad stati na loptu i ući malo dublje u ovo. food Ne znam jeste li svjesni da zvučite poput agnostika? Vjerujete li vi u nadahnutost Biblije ili ne? rtmf

Istina, smatraš li da nismo svi potomci Adama i Eve? Misliš li da su postojala dva stvaranja ljudi? Kako to potvrđuješ Biblijom? U Bibliji piše da je Adam prvi čovjek (1.Kor 15:45), da prije Eve nije imao "druga prema sebi" (Post 2:20), te da je Eva majka svim ostalim ljudima (Post 3:20). A ako ne razumiješ problem "incesta", tada pokušaj barem shvatiti da smo svi djeca jednih roditelja, a time smo svi braća i sestre. Najveći problem svih ljudi je da žele biti kao Bog, u smislu da žele određivati što je moralno i normalno, a što nije. Nitko od nas si ne smije uzimati to pravo, jer ono pripada samo Bogu. A hvala Mu što nam je ostavio Bibliju kao otkrivenje svoje volje.

Izraile, pišeš u zagonetkama, ali molio bih te da se lijepo izjasniš, ako želiš bilo što dokazati. Ne razumijem što si htio reći kad si spomenuo događaj s Lotom i njegovim kćerima? Muslimani koriste isti argument da dokažu da Biblija nije nadahnuta. I reci kakav je to "naš kreacionizam"? Jesmo li Dragan i ja napisali išta što nije u skladu s Biblijom? Nije u redu ovako kritizirati, bez argumenata. study

more_horiz
<sarkazam>Ma ja mislim da Isus nikada nije ni hodao po ovoj Zemlji. Bog je nama kroz Evanđelje samo htio reći koliko nas voli, da bi čak i to bio spreman učiniti</sarkazam>

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply