Prije svega: SVI SMO MI NA NEKI NAČIN BRAĆA I SESTRE, jer potječemo od jednih roditelja, Adama i Eve.
Ipak...
Danas je barem znanstvenicima potpuno jasno zbog kojih sve genetskih problema se ne bi trebali ženiti brat i sestra, ili bliži rođaci... Razlog je taj, da dijete može naslijediti od oba roditelja gene sa sličnim "greškama", pa zbog toga može biti na neki način deformirano ili defektno.
Međutim, prvi ljudi, Adam i Eva, bili su stvoreni savršeni i sigurno još nisu posjedovali u svojim genima ove "greške", nego je bilo potrebno da prođe nekoliko stotina godina, da te greške dođu do izražaja...
Dakle, prvih nekoliko generacija nisu imali problema sa ženidbom i udajom unutar kruga obitelji ili uže rodbine... Tek u Mojsijevo vrijeme Bog je Izraelcima dao zakone (Lev 18-20) o tome da se ne smiju ženiti s braćom i sestrama...svjesni smo i razloga za to: 1. "greške" na genima su do tog vremena već došle do izražaja, 2. tada je već na svijetu bilo puno ljudi, tako da nisu ni MORALI da se ožene unutar svoje obitelji.
Na temelju Postanka 5:4, netko će zaključiti da Adam i Eva prije Šeta nisu imali djece, ali naravno da su ih imali, imali su barem dvojicu
. A nakon što je Kajin ubio Abela, do tog vremena su Adam i Eva već najmanje 100 godina imali vremena da imaju djecu, pa možemo pretpostaviti da je već nekoliko generacija ljudi postojalo na Zemlji. Prema tome, Kajin se bez problema mogao oženiti (pogledati: Postanak 4:3; 5:3).
Netko će pitati čega/koga se Kajin bojao da će ga ubiti (Postanak 4:14)? Moramo znati da u ono vrijeme još nije postojalo zakonodavno tijelo, koje je trebalo izvršiti kaznu nad ubojicama (vidi: Postanak 9:6; također: najvjerojatnije nitko nikoga nije ubio prije ovog događaja). Prema tome, tko bi to htio ubiti Kajina i zašto? Jasno je: Kajina bi htjela ubiti
samo njegova rodbina (koje je do tog trenutka već moglo biti dosta...), kojoj je Abel puno značio (uostalom, Abel je vjerojatno bio dragi čovjek, jer je bio vjeran Bogu).
Na temelju Postanka 4:16-17, najvjerojatnije je da se Kajin već oženio, prije nego što je došao u tu zemlju, jer u toj zemlji je on "spoznao" svoju ženu.
To što je Kajin sagradio "grad", ne smijemo shvatiti kao nekakav grad od nekoliko tisuća stanovnika, jer se ta riječ odnosila na maleno mjesto koje je ograđeno zidom (nije moralo sadržavati više od 100 stanovnika).
Što se tiče pitanja je li Kajin poznavao tehnologiju za zidanje "gradova", možemo na temelju Biblije vidjeti da su djeca Adama i Eve bila itekako inteligentna i inventivna (vidi: Postanak 4:21-22).
Teorija evolucije želi nam reći da smo mi najinteligentnija generacija ljudi u povijesti, ali ne smijemo zaboraviti da sve što mi znamo, trebamo zahvaliti generacijama koje su živjele prije nas.
Ako vjerujemo Bibliji i pravoj znanosti, bit će nam jasno da su prvi ljudi bili daleko veći kapaciteti nego mi danas. Uostalom, zar nije očito na temelju Postanka 4:22, da je "brončano" i "željezno" doba započelo jako brzo nakon čovjekovog pada u grijeh?