Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Krštenje djece ili krštenje odraslih - pitanje je sad?

power_settings_newLogin to reply
+44
tripo 41
Putnik
Juditha
piramida4
sivko5
Roby Boby
Luna Tic
bs91k
bogec
cchh90cc
Gubavac
Magic Master
davor_ze
piramida3
albatros
stefani
smirnof
amos
usamljena
stranac
Caesar
jakob
emanuel
magdalena
melkisedek
Sinke
dragan
jony
vivi
No Nick
Totus Tuus
Aladin
braslav
forestsilvy
msomi
Izrail
GAZDAMATAS
Mali princ
Ruta
laodikejac
cubela
Spart
dominik
kainos
48 posters

descriptionKrštenje djece ili krštenje odraslih - pitanje je sad? - Page 5 EmptyRe: Krštenje djece ili krštenje odraslih - pitanje je sad?

more_horiz
hahahahaha...Smile

by the way, dizma, sto promeni sliku?

descriptionKrštenje djece ili krštenje odraslih - pitanje je sad? - Page 5 EmptyRe: Krštenje djece ili krštenje odraslih - pitanje je sad?

more_horiz
Pa kad ste već spomenuli Izraelce, jeli se obrezuju djeca ili odrasli? Obrezanje je simbol saveza s Bogom. Zar to nije praslika krštenja?
Šo se tiče čitanja Tore, analogija prva Pričest.
Bar micva - sveta Krizma.

more_horiz
Obrezanje nije slika vodenog krštenja već novozavetnog obrezanja srca, što se u N.Z. zove krštenje Svetim Duhom.
Biti kršten u vodi ne znači da neko pripada Bogu, jer mnogi ljudi su se nakon vodenog krštenja vratili u greh i tamo ostali, što nije znak pripadnosti Bogu.

U S.Z. bila je slika vodenog krštenja kada su prošli kroz vodu prolazeći kroz Crveno More, i svi su bili kršteni u Mojsija tada jer je Mojsije tada za njih predstavljao OSLOBODIOCA što je za nas u N.Z. Hrist. Tako da su se oni krstili u Mojsija kao što smo se mi krstili u Hrista.
I. Korinćanima 10:1-6.
Neću vam naime zatajiti, braćo, da su oci naši svi bili pod oblakom, i svi su
kroz more prošli;I svi su se u Mojsija krstili u oblaku i u moru;

I DALJE KAŽE

Ali većina od njih nije bila po volji Bogu, jer su bili pobijeni u pustinji,
A ovo se je zbilo nama za primjer, da mi ne žudimo zla, kao što su oni žudjeli...

Što se obrezanja tiče smisao je bio u obrezanju srca što je učinio Duh u N.Z.
Jeremija 4:4,
Obrežite se Gospodu i skinite okrajak sa srca svojega, ljudi Judini, stanovnici
Jerusalema! Inače bukne kao oganj jarost moja i razgori se - i nitko ne može
ugasiti - zbog zloće djela vaših."

A sada malo o obrzanju u N.Z. čega je obrezanje u S.Z. bilo samo slika ili senka.
Kološanima 2:11
U kojemu ste bili i obrezani obrezanjem nerukotvorenim, svukoste tjelesnu put,
obrezanjem Kristovim,

Hristovo obrezanje nije ništa drugo u N.Z. nego dolazak Duha, odnosno krštenje Duhom.
Efežanima 4:30,
I ne žalostite Duha Svetoga Božjega, kojim ste zapečaćeni za dan otkupljenja!
Evanđelje po Mateju 3:11,
Ja vas krstim samo vodom, da se obratite. A onaj, koji dolazi za mnom, moćniji
je od mene. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem.

Tek krštenje Duhom čoveka uvodi u Hrista ne vodom. Dakle, u čemu je smisao krštenja male dece?

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Dakle, u čemu je smisao krštenja male dece?

Inicijacija u Rimsku crkvu i drustvo cini se. S druge strane nada da ce tako dijete biti "posveceno" Bogu i da ce biti spran s njega istocni grijeh pa nece u pakao ako umre.

more_horiz
Ah koliko samo poznajem ljudi koji su kršteni u crkvi kao deca, i nakon toga nikada nisu živeli Hrišćanski život. Pa čak i kada umru, bez pokajanja uopšte, samo zato što su bili kršteni kao deca, sveštenik ih sahranjuje kao Hrišćane. A životi nekih su bili u apsolutnoj suprotnosti sa Biblijom, ali pošto su bili kršteni kao deca u njihovim crkvama sveštenik ih šalje na Nebo???

Nije li to BABILON?

Brat Aladin

more_horiz
ah, aladine. to je samo religija. kao i sve druge varke.

Vjera je samo jedna. Smile

more_horiz
To si dobro rekao Dominik. Ja lično smatram da postoji ogromna razlika između vere i religije, ali nažalost to će mnogi religiozni ljudi saznati tek na sudu.

Jedna vera, jedan Gospod, jedno krštenje...

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Ajde napokon smo se u nečemu našli. Jedino po čistoj vjeri do Boga. Amen!

more_horiz
ne mogu reci "amen" na tvoju izjavu. Jer tvoj put nije moj put. Moj je put preko Isusa Krista, Janjeta i Gospodara svih Gospodara.

Dok je tvoj put drugaciji: Praebe mihi cor Tuum, Maria.
Tvoj je put preko "Marije". Vode li nasi putevi na kraju na isto mjesto?

more_horiz
dominik je napisao/la:
Vode li nasi putevi na kraju na isto mjesto?
Neznam, jer nemogu govorit gdje tvoj put vodi. To se sam zapitaj. Moj vodi do Isusa, do neba. Znaš li što znači ovo napisano ispod mog svakog posta?

more_horiz
Dina je si li našla što od onog o čemu smo pisali ovdje.
O krštenju židova i povijesnim dokazima za to?

more_horiz
Jedini povjesni dokaz je taj da nema niti jedne zabeleške u NZ da se krstilo iti jedno dete. A koliko su deca spremna za pokajanje, setite se svog detinjstva.

Naravno o vaspitanju dece i usmeravanju prema Isusu mogu reći samo AMEN! Ali krštenje, hmmm...

Izgleda da su ovde neki zaboravili šta znači biti dete i svoje detinjstvo, i kakvu svest o grehu može imati malo dete, pogotovo ako nije ni prohodalo niti progovorilo. Šta sve još teologija neće smisliti????????

Brat Aladin

more_horiz
Aladin je napisao/la:
Jedini povjesni dokaz je taj da nema niti jedne zabeleške u NZ da se krstilo iti jedno dete.

A ti se razumiješ u povijest no dobro
U evanđeljima piše da je mnoštvo hrlilo Ivanu da ih krsti vodom.
I Isusa je krstio.
Zanima me ima li povijesnih dokaza da su stari židovi imali taj običaj krštenja odraslih vodom?
Dakle danas to ne čine kad su prestali? Sad probaj odgovoriti druškane.

more_horiz
Ne piše da je ikada Jovan krštavao decu. Što je ustvari bilo i ne moguće, jer Jovanovo krštenje je bilo za pokajanje, pa se opet vrtimo u krug.

Dela Apostolska 19:4,
A Pavao reče: "Ivan je krstio krštenjem pokajanja govoreći narodu, da vjeruju u
onoga, koji će za njim doći, to jest u Isusa."

Da li to mogu deca učiniti, to što piše da je svrha Jovanovog propovedanja bila???

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Aladin je napisao/la:
Ne piše da je ikada Jovan krštavao decu. Što je ustvari bilo i ne moguće, jer Jovanovo krštenje je bilo za pokajanje, pa se opet vrtimo u krug.

Čuj znam da ne govorimo istim jezikom ali probaj razumjeti.
Ja sam pitao imaš li povijesne dokaze za krštenje židova kako je to činio Ivan (Jovan) u Bibliji.
Dakle pusti sad dajecu.
Jqa nisam našao povijesne dokaze da su se židovi krstili u Starom zavjetu a Ivan krsti po Starom.
Dakle nadam se da sam ti razjasnio moje pitanje a ti nemoj izbjegavat odgovor i opet na djecu. study

more_horiz
Da čuo sam i raspitaću se, moj tast ima mnogo istorijskih knjiga i jako dobro poznaje Judeizam, sin mu je čak završio trogodišnju školu na Jevrejskom, sigurno ću dobiti pravi odgovor, bilo da ili ne.

Brat Aladin

more_horiz
Aladin je napisao/la:
Da čuo sam i raspitaću se, moj tast ima mnogo istorijskih knjiga i jako dobro poznaje Judeizam, sin mu je čak završio trogodišnju školu na Jevrejskom, sigurno ću dobiti pravi odgovor, bilo da ili ne.

Brat Aladin

E hvala Bogu da se razumijemo.
Jedva čekam odgovor.
Pozdrav.

more_horiz
Eto kao što rekoh, proverio sam malo kod tasta. U knjizi Istorija Crkve, od Mirka Golubića, postoje izveštaji da su Jevreji krštavali i pre Jovana Krstitelja prozelite (Prozeliti su obraćenici iz Pagana u Jedeizam), a nakon toga i obrezivali muškarce. Dakle, bilo je krštavanja u Izraelu pre Jovana krstitelja.

Pozdrav!
Brat Aladin

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply