Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

power_settings_newLogin to reply
+42
kainos
amos
sivko5
piramida4
misliti
Mika
Domenika
Moderator
magdalena
lapillus
apostol
otpadnik
jakob
Medeni
servus dei
nathan
Navi
vijesnik
ILIJA
emanuel
Justin
crusader
Naomi
imhotep
Bhakti
mickey_mouse
moki72
Istina
tomahowk1
Trešnja
forestsilvy
Velikomucenik
Konin
Euro
Feba
dragan
Želislav
No Nick
dominik
Ruta
Aladin
jony
46 posters

descriptionPropovijedaju li u vašoj crkvi žene? - Page 6 EmptyRe: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

more_horiz
Meni stvarno nije jasan taj mentalni sklop ljudi da je za sve žena kriva, da žena mora ovako pa onako, pa žena ovo te ono...žena je kriva, žena smrdi, nema pravo glasa, ali svi jedu što im žena kuha, sviju je rodila žena - majka, odgaja, bori se, teško se suočava sa stihijskim egom ljudi i nepokornošću, agresivnošću...bitno da ta omražena osoba peče dobre kolače, kuha dobar ručak , pere i pegla, i još mora leći u krevet da se muško može udovoljiti...za sve je dobra žena kad treba da povuče teži kraj...ali kada je žena pametna, dugne glas i ponaša se dostojanstveno, onda ne valja, mora da šuti.

I, što se uopće odvaja svijet od crkve kad je malo razlike? Pogledajmo statistiku: u Hrvatskoj je deklarirano 90% građana kao vjernici. A kakvo je stanje? Biblijska načela su jedno , a praktični pokazatelji su drugo! Nažalost, mnogi su svoje umove pokušali identificirati kao biblijske, a srca puna okoraka i oholosti, bahatosti, nepoštovanja i umišljaja.

Draga Febo, moj odgovor je da danas kako u svijetu, tako u crkvi. Malo je izuzetaka. Pogledaj žene danas i u crkvi. Kad se zagrebe dublje od površine, na što ćemo naići? Na nezadovoljstvo, patnju, muku, borbu za opstanak. Pa gdje su ti "velike muškarčine" da preuzmu odgovornost za stanje u crkvama i u obiteljima? Dokle će se držati mitova i sjena? A život teče, dragi forumaši, vrijeme gazi....

čekamo da Isus dođe...ajde, sad uzmite Isusa a ne jednog dana...sad donesite Isusa i ozdravljenje kad ste tako moćni...oživite , vi muški vlastodršci crkve, okupite ljude, žene , djecu oko oltara Božje Riječi, nahranite gladne, umnožite Isusa...

descriptionPropovijedaju li u vašoj crkvi žene? - Page 6 EmptyRe: Propovijedaju li u vašoj crkvi žene?

more_horiz
amen amenamen

more_horiz
Uopce mi nije bitno tko propvijeda nego sto propovijeda.
Ma ako zena meni moze reci pravu cistu istinu(kad iz nje govori Duh Sveti).BRING IT ON.

more_horiz
Very Happy a što hoćeš reći, da jedino govore žene istinu kad kroz njih Duh Sveti govori?

Da li to smatraš da muškarci misle da oni govore istinu uvijek? a žene samo onda kad duh govori kroz njih? Znači, toliko je loše mišljenje o ženama? Zašto? Da li to stvarno misliš/te?

Znate, po nekim tekstovima ovdje ispada da žene treba žive zakopati, da su stub srama i slično...e, Bože moj, kuda ovaj svijet ide?

more_horiz
Ma ne ja zelim reci da nema tu za mene podjele tko govori istinu nego tko ima kolko Duha Svetoga(jer to se osjeti),ja zelim cuti istinu Duha Svetoga.to sam htio reci a dal ce ona izici iz usza zene ili muskarca tto stvarno nije bitno(bar meni nije).

more_horiz
Propovijedaju li u vašoj crkvi žene? - Page 6 Biskupkinja
Molim braću i sestre iznesite evanđeosku istinu o onome što je Pavao rekao u dvadesetak redova u obliku propovijedi,
prvo sestre, a zatim braća na temu opravdanja vjerom:
Opravdavši se, dakle žena vjerom šuti li Ona Duhom u Crkvi?
Hvala

more_horiz
Noemi je napisao/la:

Znate, po nekim tekstovima ovdje ispada da žene treba žive zakopati, da su stub srama i slično...e, Bože moj, kuda ovaj svijet ide?

Oprosti Noemi, ali pričaš nebuloze. To što žene neće propovijedati pred crkvom ne znači da su manje vrijedne niti da su sramotne. Osobno se ne slažem s jonyem po pitanju prvog grijeha; smatram da žena može u crkvi govoriti u vidu slavljenja, molitve i prorokovanja ali da joj Bog nije namjenio ulogu starješine i učitelja u crkvi. Ako ima dar poučavanja, onda djeluje u tom daru na sestrinskim sastancima. Ona može biti u evangelizatorskom timu, može služiti u drugim službama svoje zajednice, može moliti za bolesne, može oslobađati zarobljene... Zar ti smatra da je jedino propovjednička služba važna?

more_horiz
Feba je napisao/la:

Oprosti Noemi, ali pričaš nebuloze. To što žene neće propovijedati pred crkvom ne znači da su manje vrijedne niti da su sramotne. Osobno se ne slažem s jonyem po pitanju prvog grijeha; smatram da žena može u crkvi govoriti u vidu slavljenja, molitve i prorokovanja ali da joj Bog nije namjenio ulogu starješine i učitelja u crkvi. Ako ima dar poučavanja, onda djeluje u tom daru na sestrinskim sastancima. Ona može biti u evangelizatorskom timu, može služiti u drugim službama svoje zajednice, može moliti za bolesne, može oslobađati zarobljene... Zar ti smatra da je jedino propovjednička služba važna?

Pavao je rekao da žena mora na sastancima šutjeti. Ako želiš njegove upute shvatiti kao Božji zakon, moraš u crkvi, kao žena, šutjeti, ne reči ni riječi, ne sudjelovati u ničemu. Ako je tebi to OK, samo izvoli!

more_horiz
Želio bih malo napraviti dodatnu analizu Pavlovih uputa.
Dakle Kor 14:26-37 , Pavao objašnjava šta da rade kada se skupe na sastanku. Kaže da na sastanku žene moraju šutjeti, nije im dopušteno govoriti. Ali ne u smislu da nesmiju propovijedati, nego u smislu da nesmiju progovoriti niti riječi. Zašto to mislim? Zato jer nakon toga kaže da ako žele nešto saznati da doma pitaju muža, znači nije im dozvoljeno postaviti pitanje. Ovdje ne govorimo o tome da li su žene dostojne propovijedati, ovdje se govori o osnovnom pravu na slobodu govora, koju Pavao ženama ukida.
Zaista mislim da je jedna velika duhovna osoba poput Pavla, morala imati dobar razlog za tako nešto i ne vjerujem da bi to isto danas rekao.
S druge strane, Pavao daje upute da žena treba imati pokrivenu glavu kada moli ili prorokuje. Znači on smatra da se žena može moliti i prorokovati i da je toga dostojna. Jedino to nesmije činiti na sastancima.
Očito je stvar puno kompliciranija i očito su puno važnije tadašnje okolnosti i običaji. Ne vjerujem da je to neko univerzalno pravilo.

more_horiz
Febo, nisam tu govorila samo o propovijedanju, nego općenito, što se da vidjet iz teksta.
U Korintu je u ono vrijeme bilo puno svećenica poganskih bogova koje su radile obrede, brijale glavu i vršile prostituciju pred svojim božanstvima. Pavao je izričito htio , radi poganskih svećenica, napraviti razliku između njih i kršćanki, jer se vodila bitka za kršćanstvo u svakom gradu, svi su proganjali kršćane i izmišljali uvrede i laži protiv njih, pogotovo one vrste da se kršćanske žene nemoralne. Pavao je ih je uputio kako da se ponašaju, da bi oni koji dođu u zajednice-crkve vidjeli da je kršćanstvo različito od paganizma. Dakle, tu su žene odigrale ključnu ulogu. I, ako vidite, Pavao je to dao reći u Korintskoj crkvi, između ostalog , tamo je bila takva situacija da je morao jako urgirati, kršćani, pogotovo mladi su bili jako nadobudni, kasnije čak možemo vidjelti da su svrgnjavali postavljene starješine. I apostolski oci su pisali pisma, poslanice u Korint.

Eto, malo materijala za razmišljanje. Smile

more_horiz
Korincanima I 14:33 Jer Bog nije Bog nereda,nego reda.KAO I U SVIM CRKVAMA SVETIH zene neka na sastancima sute.Zar ovo dovoljno ne govori da se odnosi i na ostale crkve a ne samo u Korintu.Osim vodjenja crkve mi zene smo ukljucene u svim aktivnostima u ckrvama i drustu.Nema mjesta za nezadovljstvo.Zasto je nekim zenama toliko vazna upravo ta uloga?

more_horiz
Sestre, izuzev Rute i Febe, kod vas prevladava izuzetno svjetovan pogled na žene i muškarce. Ja ne znam u kakve vi crkve idete kad ti muškarci o kojima govorite su ljenčine, snobovi, gadovi, ne rade svoje dužnosti, pa žena mora biti i muško i žensko - te je stoga normalno da je nesretna, tužna i usamnjena... Ako govorite o svjetovnim ljudima - to je normalno jer živimo u Sodomi i Gomori - i o tome nema smisla pričati... Nego, nažalost, koliko vidim to je vaš generalan stav za muškarce - jer u svojim crkvama vidite samo iznimke koji nisu takvi... I to je istina... Stoga, pronađite crkve gdje to nije takvi, a nemojte sad uzmati ulogu muškarca, jer on eto neće vrši svoju ulogu!

Drugo, ne znam zašto me neki krivo shvaćaju da govorim da je žena kriva za sve! Nije. Ali je ona bila zavedena, a ne Adam. (Stoga Konin, kako možeš reći da je i Adam bio zaveden, kad Biblija kaže da nije!)

Ljudi moji, zar ne vidite vrijeme u kojem živimo. Zar ne vidite kako muškarci nisu muškarci, već su feminizirani. Žene postaju dominantne u odnosu s muškarcem - i to je u svijetu. Ali kad se svijet počeo uvlačiti u ckrve, žene preuzimaju dominaciju u ckrvi, postaju pastori, propovijedaju... Ako me pitate je su li za to krive žene? NISU, krivi su "muškarci" koji su u tim 
crkvama i nisu dovoljno čvrsti u vjeri, niti kao muškarci, da drže Božju Riječ i sve što ona nalaže!

I još samo nešto, smiješno mi je da me smatrate fanatikom zato što beskompromisno držim Božju Riječ. Pravi kršćanin slijepo drži svaku Kristovu Riječ, tok pravi crkvenjak slijepo drži svaku crkvenu riječ, a pravi egoist slijepo drži neku svoju mentalnu konstrukciju o nekoj temi. Ako je izbor takav, biti fanatik, egoist, ili crkvenjak - biram biti fanatik. Nažalost, danas je fanatizam držati Božju Riječ, a moderno, mudro i civilizirano imati neke svoje fiksne ideje po pitanju bilo čega!

more_horiz
<BLOCKQUOTE>Znas jony,mozda bi ti i imao moj respekt kao muskarac koji SJEDI U PRAVOJ CRKVI,ako ne bi bio taj,koga vec nekoliko puta pitam,kako to da se nekih stihova iz biblije tako cvrsto drzis,kao zena je prevarena od zmije,pa onda listas po bibliji i prekrizis sve do Pavla i zene,ali Pavle i neko, drugi je, nesto isto drugo rekao.Da se prema zenama odnosi kao sto se Krist odnosi prema crkvi,iz tvojih postova se neda to iscitati,a ako takve zene zele sjedeti u takvoj crkvi,ja nemam nista protiv,mislim da se na ovoj temi dalo zakljuciti,kako ljudi cine,s Bozjom Rijeci sto im pase,i na zalost,vrijedjaju ljude iz perspektive svoje denominacije.Sto ces reci,ako se u staticnim crkvama dese promjene po pitanju zena i za 20 god.bude normalno da s propovjedaonice slusas zenu?Jer oprosti,retko koja protestanska crkva ne tezi reformama.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Dina je napisao/la:
<BLOCKQUOTE>Znas jony,mozda bi ti i imao moj respekt kao muskarac koji SJEDI U PRAVOJ CRKVI,ako ne bi bio taj,koga vec nekoliko puta pitam,kako to da se nekih stihova iz biblije tako cvrsto drzis,kao zena je prevarena od zmije,pa onda listas po bibliji i prekrizis sve do Pavla i zene,ali Pavle i neko, drugi je, nesto isto drugo rekao.Da se prema zenama odnosi kao sto se Krist odnosi prema crkvi,iz tvojih postova se neda to iscitati,a ako takve zene zele sjedeti u takvoj crkvi,ja nemam nista protiv,mislim da se na ovoj temi dalo zakljuciti,kako ljudi cine,s Bozjom Rijeci sto im pase,i na zalost,vrijedjaju ljude iz perspektive svoje denominacije.Sto ces reci,ako se u staticnim crkvama dese promjene po pitanju zena i za 20 god.bude normalno da s propovjedaonice slusas zenu?Jer oprosti,retko koja protestanska crkva ne tezi reformama.</BLOCKQUOTE>

Pa sestro, upravo o tome pričam. Kad bi muškarci bili biblijski muškarci - voljeli bi svoje žene kao što je Krist volio crkvu, a žene bi bile pokorne i podložne njima - kao što je istinska crkva Kristu.

Nažalost, danas živimo u vremenu gdje muškarci po ckrvama (i u svijetu) ne vole svoje žene na taj način, nego su feminizirani, te su žene prisiljene uzeti stvar u svoje ruke. Problem je što vi žene branite da je u redu da žena uzme stvar i kontrolu u svoje ruke, umjesto da potičete i molite za muškarce u svojoj crkvi da prestanu biti feminizirani, beskorisni, bez kičme, i da oni rade ono za što ih je Krist postavio u crkvi. U tom slučaju žene ne bi trebale propovijedati, bile bi zadovoljne i sretne, a njihovi bih ih muževi tretirali kao Krist crkvu. One bi se njima prepustile i podložile - i Bog bi ih blagoslovio, jer su u tom slučaju i jedno i drugo poslušali Božju Riječ.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
jony je napisao/la:
Dina je napisao/la:

Pa sestro, upravo o tome pričam. Kad bi muškarci bili biblijski muškarci - voljeli bi svoje žene kao što je Krist volio crkvu, a žene bi bile pokorne i podložne njima - kao što je istinska crkva Kristu.

Nažalost, danas živimo u vremenu gdje muškarci po ckrvama (i u svijetu) ne vole svoje žene na taj način, nego su feminizirani, te su žene prisiljene uzeti stvar u svoje ruke. Problem je što vi žene branite da je u redu da žena uzme stvar i kontrolu u svoje ruke, umjesto da potičete i molite za muškarce u svojoj crkvi da prestanu biti feminizirani, beskorisni, bez kičme, i da oni rade ono za što ih je Krist postavio u crkvi. U tom slučaju žene ne bi trebale propovijedati, bile bi zadovoljne i sretne, a njihovi bih ih muževi tretirali kao Krist crkvu. One bi se njima prepustile i podložile - i Bog bi ih blagoslovio, jer su u tom slučaju i jedno i drugo poslušali Božju Riječ.

Ali mi jony nisi odgovorio na konkretno pitanje i moj respekt?</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Ne razumijem najbolje što hoćeš pitati. Molim te, ako ti nije problem, objasniti pitanje.

Protestantske crkve teže reformi - međutim, svaka crkva tone u gore (ne govorim o lokanim zajednicama). Stoga, sve te reforme koje dovode ženu da propovijeda, vjerujem da će završiti daljnim reformama kad će dovesti homoseksualce da propovijedaju ili nešto slično... Zašto? Zato što se tim reformama udaljuju od Biblije i 
prihvaćaju neka nova "civilizacijska" rješenja!

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
jony je napisao/la:
Ne razumijem najbolje što hoćeš pitati. Molim te, ako ti nije problem, objasniti pitanje.

Protestantske crkve teže reformi - međutim, svaka crkva tone u gore (ne govorim o lokanim zajednicama). Stoga, sve te reforme koje dovode ženu da propovijeda, vjerujem da će završiti daljnim reformama kad će dovesti homoseksualce da propovijedaju ili nešto slično... Zašto? Zato što se tim reformama udaljuju od Biblije i

Ne jony da te pitam pedagoski,ko tvoj prof.kad te je pitao zasto nisi naucio tu i tu lekciju?Pitam te kako to da ti u tvojoj denominaciji ne drzis cjelu Bibliju,nego uzmes Evu kao prvu koja je pala u grijeh,i onda ne priznas nista iz biblije dalje od te 2 stranice,i prekrizis sve do Pavla i tu nadjes,moto svoje religije,a nikako da shvatis da u Kristu nema muska ni zenska roda,da je on umro za sve jednako,a namerno ignoriras odgovor na moje pitanje.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Dina je napisao/la:
<BLOCKQUOTE>
jony je napisao/la:
Ne razumijem najbolje što hoćeš pitati. Molim te, ako ti nije problem, objasniti pitanje.

Protestantske crkve teže reformi - međutim, svaka crkva tone u gore (ne govorim o lokanim zajednicama). Stoga, sve te reforme koje dovode ženu da propovijeda, vjerujem da će završiti daljnim reformama kad će dovesti homoseksualce da propovijedaju ili nešto slično... Zašto? Zato što se tim reformama udaljuju od Biblije i

Ne jony da te pitam pedagoski,ko tvoj prof.kad te je pitao zasto nisi naucio tu i tu lekciju?Pitam te kako to da ti u tvojoj denominaciji ne drzis cjelu Bibliju,nego uzmes Evu kao prvu koja je pala u grijeh,i onda ne priznas nista iz biblije dalje od te 2 stranice,i prekrizis sve do Pavla i tu nadjes,moto svoje religije,a nikako da shvatis da u Kristu nema muska ni zenska roda,da je on umro za sve jednako,a namerno ignoriras odgovor na moje pitanje.</BLOCKQUOTE>

Nikako namjerno ne izbjegavam tvoje pitanje!
Može mali savjet? Nemoj pisati sve kao jednu dugačku rečenicu. Nemaš točku, zarez, novi red, upitnik, uskličnik... Tako je teško odrediti kad ti završava jedna misao, a počinje druga misao i druga rečenica.

Ja sestro nikako ne križam sve do Pavla. Ako si pratila ovu temu od početka, mogla si primjetiti da sam već odgovorio na tvoje pitanje "nema muškog ni ženskog u Kristu" - i pokušao detaljno, ukratko i jednostavno objasniti. Ako hoćeš, mogu ponovno!

more_horiz
remove_circleSimilar topics
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply