Justin je napisao/la: a 1. Korinćanima 14:34-36 (tj. "šutnju" žena u crkvi) bismo morali (kao i sve ostalo) razumijeti u povijesnom kontekstu, odnosno moramo shvatiti kakva je kultura postojala u ono vrijeme. Isto je i s 11. poglavljem.
I "pokrivalo za glavu" i "šutnja" su u onoj kulturi bili vanjska obilježja, koja se nama možda čine nevažnima i smiješnima, ali tada su bila jako važna. Ako bi žena došla u crkvu bez pokrivala za glavu, to bi tada bilo kao da danas dođe u bikiniju.
s ovim se slažem.
Iza svega toga leži jedan ključni biblijski PRINCIP, a to je da je Bog stvorio muža i ženu JEDNAKO VRIJEDNIMA, ali im je još pri stvaranju dao RAZLIČITE ULOGE. Zato je neprimjereno da žena bude vođa nad muškarcima (zato ni Debora nije htjela preuzeti tu ulogu, nego je bila samo proročica, a ta titula nema funkciju rukovođenja, nego samo objavljivanja i savjetovanja; kad je trebalo voditi vojsku u rat, ona nije htjela preuzeti tu ulogu)...
Isto kao što je "Bog glava Krista", tako treba i "muž biti glava žene". Ova usporedba nam sve govori: Otac nije veći od Krista, ali svaki od njih ima određenu ULOGU. Muž nije veći od žene, ali on je taj koji treba imati ulogu vođe i "glave" (ovu riječ također moramo ispravno razumjeti), a žena treba biti "pomoćnica" i majka.
s ovim baš i ne. zašto bi muž neophodno morao biti "
gazda" ženi? kao prvo, znam neke muškarce koji i da hoće, nisu sposobni biti gazde, a s druge strane znam žene koje to jesu sposobne. i ako će taj neposobnjaković naturat svoje "
gazdarstvo" u braku, bit će tragikomike.
no, osobno mislim da je najbolji brak kada nitko nije gazda ili kako se popularno ovdje kaže "glava obitelji". ne valja kada muž
naređuje ženi, a ni obratno. mislim da Bog nije zamislio brak tako da je netko, bio to muž ili žena,
kapetan, a njegov partner je neki
sluga koji sluša šta mu se kaže. ako su muž i žena UISTINU ravnopravni - onda ne bi nikad trebala postojati
hijerarhija u braku, već bi oboje trebali imati apsolutno jednak
status u braku i sve bi se trebalo postizati DOGOVOROM, a nikad NE
NAREĐIVANJEM. iza ovog stojim čiste savjesti i morat ću čuti nadnaravne, svemirski dobre argumente da je Bog zamislio onako kako konzervativna strana kaže (da je muž
gazda ženi).