Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Vjera kao talac znanosti?

power_settings_newLogin to reply
+7
Caesar
Spart
slisch
ararat
moki72
Euro
Izrail
11 posters

descriptionVjera kao talac znanosti? - Page 4 EmptyRe: Vjera kao talac znanosti?

more_horiz
Pa nije to sam već napisao i obrazlagao zašto se vjera i znanost ne isključuju.
Ajd kolega dođite opet.

descriptionVjera kao talac znanosti? - Page 4 EmptyRe: Vjera kao talac znanosti?

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Pa nije to sam već napisao i obrazlagao zašto se vjera i znanost ne isključuju.
Ajd kolega dođite opet.

ma , sad mi glumiš nekog profešura
onako sa visoka8)

opet nisi ništa odgovorio
zašto misliš da (ni)je talac znanosti-kako ti glasi tema Question

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:

Sve sam odgovorio pročitj uvodni post.
Pa zatim možeš preskočiti sve do 12 posta jer tu Euro pokušava zachatati temu.
Nakon 12 posta su objašnjenja što je znanost i podjela.
Tako da je jasno vidljivo zašto znanost nije ograničenje za vjeru. Bar ne za katolike.
I nemoj mi opet dojurit nespreman. clown
vidiš kako to tvoji novi prijateli koriste. mouse

more_horiz
Izrail je napisao/la:

Sve sam odgovorio pročitj uvodni post.
Pa zatim možeš preskočiti sve do 12 posta jer tu Euro pokušava zachatati temu.
Nakon 12 posta su objašnjenja što je znanost i podjela.
Tako da je jasno vidljivo zašto znanost nije ograničenje za vjeru. Bar ne za katolike.
I nemoj mi opet dojurit nespreman. clown
vidiš kako to tvoji novi prijateli koriste. mouse

pa ništa nisi super pametno rekao:pale:
čitao sam ja temu otpočetka i samo se umorih:scratch:

samo me zaboli glava od nepreciznosti , neargumetacije isl- ja ne vidim ničeg znanstvenog u tvom argumentiranju teme ili teze

najpametnije je što si rekao: điha , điha , pa ne 4 noge...Smile Very Happy afro

more_horiz
Ma daj vidim da si samo čito ono zachatavanje teme od strane Eura kada me progonio iz posta u post. Da ne kažem kako je tvoja argumentacija copy/paste bez veze brblja
Pa sve sam citirao od prof. Zelenike.
No možda si ti od onih koji uvijek idu šumom dok kršćani drumom.
Čuj bez ljutnje ali cjenim da nemožeš dati neki doprinos temi osim što ćeš zachatati pa neću više o tome jer nema smisla pa te pozdravljam.

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Ma daj vidim da si samo čito ono zachatavanje teme od strane Eura kada me progonio iz posta u post. Da ne kažem kako je tvoja argumentacija copy/paste bez veze brblja
Pa sve sam citirao od prof. Zelenike.
No možda si ti od onih koji uvijek idu šumom dok kršćani drumom.
Čuj bez ljutnje ali cjenim da nemožeš dati neki doprinos temi osim što ćeš zachatati pa neću više o tome jer nema smisla pa te pozdravljam.

ali zar ne vidiš da ti je tema neprecizna
sama tvoje mišljenje i teze su dvojbene i nedorečene

da nekog pitaš , šta ti zastupaš nitko ti ne bi znao reći
možda , ne znaš ni sam šta zastupaš

ja sa već par puta rekao i ponoviti ću
vjera ne može biti talac znanosti jer se područja međusobno vrlo malo preklapaju

plus toga, vjera je nadnaravna
nitko još nije empirijski dokazao Boga, Trojstvo , DS ili dokazao nepostojanje istih
a znanost je prvenstveno vezana za eksperiment, materijalno, racionalno-dokučivo temeljem opita ili materijalnog dokaza study

nečija vjera je milost

pa eto , šta imaš reći na ove moje teze:!:
da nepričaš samo onako općenito i nejasno:silent:

more_horiz

vjera ne može biti talac znanosti jer se područja međusobno vrlo malo preklapaju

nitko još nije empirijski dokazao Boga, Trojstvo , DS ili dokazao nepostojanje istih
a znanost je prvenstveno vezana za eksperiment, materijalno, racionalno-dokučivo temeljem opita ili materijalnog dokaza study

nečija vjera je milost

Potpuno se slažem i te stvari što si izrekao sam ja potkrijepio s citatima.
Dakle potpuno se slažem no očito ti je letvica ovdje previsoko postavljena pa ne kužiš stvari.
Kažem ima ona druga tema na kojoj se koristio ne toliko znanstven jezik.
Ovdje sam mislio s Silićem razgovarati jer je on jedini pogodio bit. E možda slučajno a možda ne. Ne znam.

more_horiz
Izrail je napisao/la:

nečija vjera je milost

Dakle potpuno se slažem no očito ti je letvica ovdje previsoko postavljena pa ne kužiš stvari.
Ovdje sam mislio s Silićem razgovarati jer je on jedini pogodio bit. E možda slučajno a možda ne. Ne znam.

koji je to sa foruma
koji mu je nick?

more_horiz
Izrail je napisao/la:
slisch je napisao/la:
Usuđujem se primjetiti da od ovih 80-ak posto hrvatske populacije koja se deklarira kao krščanska (katolička) daleko najveći postotak bi se najviše mogao determinirati kao čisto praznovjerje. Čini vam se možda presmjela primjedba? Razmislite!

Čuj ovo je bezobrazna izjava koja niti je znanstveno utemeljena a niti je u duhu foruma. pa lijepo smo se dogovorili da nećemo davati takve izjave o denominacijama. Jedan je katolik izveden pred zid zbog znatno manje i dokazima potkripljene tvrdnje. Dakle braćo nemojmo tako ako jesmo braća.

Izraile, brate, malo žuriš s procjenom moje izjave no, 'ajde da pojasnim zašto sam tako izjavio. Ovdje u kršćanskoj Njemačkoj je svojedobno sprovedena jedna ozbiljnija religijska studija. Bilo je tu mnoštvo ispitanika da bi se izvukla što točnija statistička procjena. Pitanja su bila tipa: Vjerujete li u Boga? Koliko često idete u crkvu? Vjerujete li u anđele? itd. Jedno od krucijalnih pitanja bilo je: Vjerujete li u uskrsnuće? Dakle, ono "krucijalno" je moja osobna interpretacija s obzirom na poznavanje teme. U tom pitanju sadržano je sve ono najbitnije što nas čini vjernicima. Nije badava Pavao pisao: Ako li nema uskrsnuća uzalud onda vjera naša, nego jedimo i pijmo... Da ne dužim. SAMO 2% anketiranih je pozitivno odgovorilo na to pitanje. Moramo biti objektivni pa razumjeti da u toj grupi ima i onih koji nisu baš psihički OK, labilnih, praznovjernih, koji vjeruju u leteće tanjure... tako da bi vjerovatno pročišćen podatak iznosio tek nekih 1-1,5%.

Nisam upoznat dali je takva statistika rađena u nas hrvata no, pretpostavljam da bi ona bila tek neznatno bolja. S obzirom na denominacijsku dominantnost KC, i na dobro osobno poznavanje tog kruga vjernika među kojima se krećem, napisao sam prethodnu izjavu. Nisam nipošto htio biti uvredljiv, niti ikoga poniziti nego samo naglasiti misijsku nužnost evanđeoske poruke u Hrvatskoj. Kršćanska Europa svojedobno je slala svoje misionare po Africi, Americi... a danas je došlo vrijeme da nam dođu pomoći misionari upravo iz tih zemalja.

Dakle, čista znanost nigdje ne isključuje vjeru. Biblija i znanost se nigdje ne sudaraju niti si proturiječe. Proturiječnost nalazimo jedino u evolucijskoj religiji i njenim svećenicima koji već decenijama ruše autoritet Pisma i Boga. Upravo zbog njihovih hipteza i teorija vjera mnogih hrvata (da se ograničim samo na naš duhovni prostor) je poljuljana. Ako je sve nastalo potpuno spontano i bez ikakvog upliva Nadinteligentnog Kreatora onda je, slijedom i dosljednošću te logike, Bog sasvim suvišan. Time pada u vodu i autoritet Objave a Crkva se premješta tek u neku tradiciju i neobaveznu kulturu nekog naroda.

more_horiz
Priznaj ti da si se zaletio. Budući je ova tema za znanstvenu raspravu nebi si smio dozvoliti ovakve kvalifikacije.
Njemačko društvo je različito od našeg i treba ozbiljno razgovarati a ne bubnuti nešto tipa onog što si ti napravio.
Što se tiče ovog drugog dijela slažem se osim što mi nije poznato da postoji evolucijska religija i njeni svećenici.
Imaš li dokaze za to.

more_horiz
Izrail je napisao/la:

Ej ko je ovaj,nepoznat ili lapsus.......?

more_horiz
slisch je napisao/la:
Izrail je napisao/la:
slisch je napisao/la:
Usuđujem se primjetiti da od ovih 80-ak posto hrvatske populacije koja se deklarira kao krščanska (katolička) daleko najveći postotak bi se najviše mogao determinirati kao čisto praznovjerje. Čini vam se možda presmjela primjedba? Razmislite!

Čuj ovo je bezobrazna izjava koja niti je znanstveno utemeljena a niti je u duhu foruma. pa lijepo smo se dogovorili da nećemo davati takve izjave o denominacijama. Jedan je katolik izveden pred zid zbog znatno manje i dokazima potkripljene tvrdnje. Dakle braćo nemojmo tako ako jesmo braća.

Izraile, brate, malo žuriš s procjenom moje izjave no, 'ajde da pojasnim zašto sam tako izjavio. Ovdje u kršćanskoj Njemačkoj je svojedobno sprovedena jedna ozbiljnija religijska studija. Bilo je tu mnoštvo ispitanika da bi se izvukla što točnija statistička procjena. Pitanja su bila tipa: Vjerujete li u Boga? Koliko često idete u crkvu? Vjerujete li u anđele? itd. Jedno od krucijalnih pitanja bilo je: Vjerujete li u uskrsnuće? Dakle, ono "krucijalno" je moja osobna interpretacija s obzirom na poznavanje teme. U tom pitanju sadržano je sve ono najbitnije što nas čini vjernicima. Nije badava Pavao pisao: Ako li nema uskrsnuća uzalud onda vjera naša, nego jedimo i pijmo... Da ne dužim. SAMO 2% anketiranih je pozitivno odgovorilo na to pitanje. Moramo biti objektivni pa razumjeti da u toj grupi ima i onih koji nisu baš psihički OK, labilnih, praznovjernih, koji vjeruju u leteće tanjure... tako da bi vjerovatno pročišćen podatak iznosio tek nekih 1-1,5%.

Nisam upoznat dali je takva statistika rađena u nas hrvata no, pretpostavljam da bi ona bila tek neznatno bolja. S obzirom na denominacijsku dominantnost KC, i na dobro osobno poznavanje tog kruga vjernika među kojima se krećem, napisao sam prethodnu izjavu. Nisam nipošto htio biti uvredljiv, niti ikoga poniziti nego samo naglasiti misijsku nužnost evanđeoske poruke u Hrvatskoj. Kršćanska Europa svojedobno je slala svoje misionare po Africi, Americi... a danas je došlo vrijeme da nam dođu pomoći misionari upravo iz tih zemalja.

Dakle, čista znanost nigdje ne isključuje vjeru. Biblija i znanost se nigdje ne sudaraju niti si proturiječe. Proturiječnost nalazimo jedino u evolucijskoj religiji i njenim svećenicima koji već decenijama ruše autoritet Pisma i Boga. Upravo zbog njihovih hipteza i teorija vjera mnogih hrvata (da se ograničim samo na naš duhovni prostor) je poljuljana. Ako je sve nastalo potpuno spontano i bez ikakvog upliva Nadinteligentnog Kreatora onda je, slijedom i dosljednošću te logike, Bog sasvim suvišan. Time pada u vodu i autoritet Objave a Crkva se premješta tek u neku tradiciju i neobaveznu kulturu nekog naroda.

nemoj uspoređivat nas i njemce
mi smo puno konzervativniji i pobožniji itd:tongue:

more_horiz
Dina je napisao/la:
Izrail je napisao/la:

Ej ko je ovaj,nepoznat ili lapsus.......?

to sam ga i ja ranije pitao
pa,ništa ne odgovori:afro:

more_horiz
Dina draga radi širine bi ja napisah slisch kao silić
Nemojte zamjeriti no eto uništište temu uz pomoć moderatorice. Sad

more_horiz
Izrail je napisao/la:

nečija vjera je milost

Ovdje sam mislio s Silićem razgovarati jer je on jedini pogodio bit. lol! Question
E možda slučajno a možda ne. Ne znam.

da silić ti je pogodio bit
pa onda poslije izvali da je 80% katolika praznovjerno
eto ti pametna sugovornika:afro:

more_horiz
Trebao si podebljati i rečenicu ispod pa bi tvoj komentar bio izlišan.

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Priznaj ti da si se zaletio. Budući je ova tema za znanstvenu raspravu nebi si smio dozvoliti ovakve kvalifikacije.
Njemačko društvo je različito od našeg i treba ozbiljno razgovarati a ne bubnuti nešto tipa onog što si ti napravio.

Izraile, zar stvarno misliš da se nešto drastično razlikujemo od njemačkog društva po pitanju religije? Uostalom, imaš li ikakvu hrvatsku statistiku koja bi potkrijepila tako nešto? Pazi, naglašavam, govorimo o religiji!!!

Izrail je napisao/la:
Što se tiče ovog drugog dijela slažem se osim što mi nije poznato da postoji evolucijska religija i njeni svećenici.
Imaš li dokaze za to.

Pa, sve što počinje sa "vjerujemo", "pretpostavljamo", "najvjerovatnije"... definitvno ne pripada strogo znanstvenoj zajednici nego su osnovne riječi religijskog riječnika. Otvori malo evolucionističku literaturu pa provjeri upotrebu tih riječi. Premda se skriva iza znanosti suština evolucionističkog proizvoda je ipak - religija. Evolucionisti odgovaraju na pitanja:

Odakle smo?
Tko smo?
Zašto smo ovdje?

Svećenici su plaćenici religije, zašto onda evolucionistički profesori ne bi bili svećenici te iste evolucionističke religje? Logično, zar ne? Ili ti je ovo suviše revolucionarna ideja?

more_horiz
da silić ti je pogodio bit
pa onda poslije izvali da je 80% katolika praznovjerno
eto ti pametna sugovornika:afro:

Sorry, Hrki, nigdje nisam izjavio da je 80% katolika praznovjerno. Samo sam povukao paralelu između hrvatskog i njemačkog društva glede religioznosti. Prihvaćam tvoju primjedbu kako je naše društvo ipak puno konzervativnije od njemačkog sa svime što iza toga slijedi. Koliko poznajem to naše društvo znam da se danas puno ljudi deklarira sasvim drugačije nego kojih 15-ak godina prije. Što je tomu uzrok? Konzervatizam? S druge strane životna praksa nas sasvim udaljava od vjerničkog modela. Ono što i kako radimo je toliko glasno da se ne čuje ništa od onoga što pričamo. Bespredmetno je da analiziramo naše hrvatsko vjerničko društvo. Da ljudi uistinu vjeruju ono što tvrde mnogo što-šta u našem društvu bi izgledalo radikalno drugačije. Ili su lopovi, lažovi, preljubočinioci, ubojice ... tek između onih par postotaka srba, ateista i muslimana? Vrijedi razmisliti?

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply