Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Vjera kao talac znanosti?

power_settings_newLogin to reply
+7
Caesar
Spart
slisch
ararat
moki72
Euro
Izrail
11 posters

descriptionVjera kao talac znanosti? - Page 2 EmptyRe: Vjera kao talac znanosti?

more_horiz
Evolucija pokriva vrlo široki spektar tema i područja, od fizike
visokih energija, teorije velikog praska, pa sve do anatomije ljudskog
tijela. Ne postoji osoba koja može biti ekspert za sva ta područja.
Stoga, nitko nema isključiva prava za konačnu interpretaciju rezultata
evolucijskih znanosti. Ono što se najviše može tek je kompetencija u
nekoliko povezanih područja.
Henry Fritz Schaefer

descriptionVjera kao talac znanosti? - Page 2 EmptyRe: Vjera kao talac znanosti?

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Izrail je napisao/la:
ararat je napisao/la:
mene zanima ovako nesto - kako katolik moze pomiriti svoje religijske statove sa znanstvenim?
primjerice ako je profesor na fakultetu i predaje evoluciju i vjeruje u nju?
ako je psihijatar koji zna da homoseksualnost nije bolest?
ima bezbroj primjera...dakle ponekad je bitno izabrati stranu u zivotu.mogu li se one pomiriti i kako?

Morat ćemo sačekati da jedn takav katolik dođe na forum i objasni to.
U principu sve ljudske teorije su ništavne prema Božjoj veličini tako da i teorija evolucije nije ništa drugo.
Sva sreća da ona nije jedina teorija kojom se znanost bavi.

Inače žao mi je što član slisch ne piše više. Učinilo mi se da poznaje problematiku.

Upravu si Izrail ,slisch pozna problematiku,ali ja mislim zbog zauzetosti on ne stigne,ali ako ga mozda ti jednim pp pozoves,da bi se i odazvao,o njegovom radu se moze vidjeti na www.csp.hr</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Društvo, oprostite na izbivanju no, proteklih tjedana mi je tako zgusnuto vrijeme da jednostavno ne stignem održavati svoj prijašnji ritam. Najveći dio slobodnog vremena trošim na jednom glomaznom zadatku kojem još ne nazirem kraja.

Vidim da je Izrail pokrenuo vrlo zanimljivu temu odnosa vjere i razuma. Očito imamo različite stavove po tom pitanju no, možda je tome razlog i naša nedovoljna komunikacija. Ja do svoga stava nisam došao slučajno niti sam se rodio s njime. On je rezultat mnogih godina istraživanja i promišljanja a niti Izrail liči na nekog lakomislenog čovjeka. Tko je od nas dvojice u pravu? Stvarno nemam potrebu da išta dokazujem ili ikoga mijenjam. Izrail mi se vrlo sviđa i vrlo rado čitam njegove zrele postove. Volio bih da jednostavno razgovaramo i razmjenjujemo svoja razmišljanja po ovoj temi. Potpuno se slažem da vjera nadilazi svaki znanstveni razum no, još uvijek tvrdim da ona mora stajati na vrlo zdravim logičkim osnovama. U protivnom je to najobičnije praznovjerje s totalno metafičkim parametrima u kojem je svatko apsolutno u pravu. Kako onaj koji ne želi prespavati u hotelskoj sobi br.13 jednako tako i onaj koji tvrdi da je živuća inkarnacija Aleksandra Makedonskog.

Nasusretao sam se u životu različitih "metafizičara" i stvarno nemam unutrašnji poziv da ih misioniram. Neka budu i žive ubjeđeni u svoju misao. Ja tako ne mogu premda se slažem da je u takvoj koncepciji sve daleko jednostavnije. Moj svijet je mnogo kompliciraniji i bilo mi je potrebno daleko mnogo više truda i beskrajnih sati posložiti taj džinovski mozaik u nekakvu prepoznatljivu sliku.

Osim razuma i logike, vjera je neobično snažno oslonjena i na osobno iskustvo s predmetom ili osobom vjere (u ovom slučaju Bogom kao religijskim subjektom). Vjera je živo tkivo koje raste ili atrofira u zavisnosti od mnogih faktora. U svakidašnjem životu susrećemo se s bezbroj primjera vjere i povjerenja sasvim neovisno o našoj religioznosti. Primjerice, kad uveče liježemo vjerujemo da ćemo se ujutro probuditi, kad navijemo sat vjerujemo da će zvoniti, kad krenemo na tramvaj vjerujemo da će tramvaj voziti, kad radimo u firmi cijeli mjesec vjerujemo da će nam za to biti isplaćena naknada... i mogli bismo tako nabrajati do u nedogled.

Ima li zainteresiranih za nastavak diskusije? Ne mogu obećati da ću svakodnevno "visiti" na ovom forumu no, mogu obećati da ću svaki post pažljivo pročitati i replicirati kad mi se za to ukaže prilika. Osobina mladosti je da sve bude "odmah i sad" no, ja sam naučio i čekati. Drugim riječima, imam već poneku godinu i ne trčim za svakom loptom na terenu.

more_horiz
Pozdrav Slisch!Nije te bilo sto godina Smile Hvala što si navratio ponovno do nas i u ime svih,nadam se da će tvoji postovi češće obogaćivati naš forum.

more_horiz
Ako postoje dvojbe kakav bi trebao biti odnos vjere i znanosti, ove nam riječi mogu malo približiti to pitanje8)

''Vjera i razum izgledaju poput dvaju krila kojima se ljudski duh izdiže k promatranju istine. Sam Bog je pak onaj koji je usadio u srca ljudi nastojanje da spozaju istinu i da najposlije ipak spoznaju i Njega kako bi spoznavajući i ljubeći Njega prispjeli isto tako k punoj istini o samima sebi.'' (Ivan Pavao II.)

more_horiz
Ma ne radi se o istomu kad govorimo o vjeri i Razumu te o vjeri i znanosti.
Dakle između znanosti i razuma se ne može staviti znak potpune jednakosti.
Znanastveno je ono što je empirijski provjerljivo. Dok je razumno vjerovati u Boga.

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Ma ne radi se o istomu kad govorimo o vjeri i Razumu te o vjeri i znanosti.
Dakle između znanosti i razuma se ne može staviti znak potpune jednakosti.
Znanastveno je ono što je empirijski provjerljivo. Dok je razumno vjerovati u Boga.

Između čiste znanosti i razuma bi se ipak trebao moći staviti znak jednakosti. Govorimo o "ČISTOJ" znanosti a ne onom što nam evolucionisti pokušavaju prodati u paket aranžmanu. No, za bolje razumijevanje teme možda bi bilo bolje razlučiti razlike vjere i praznovjerja. Usuđujem se primjetiti da od ovih 80-ak posto hrvatske populacije koja se deklarira kao krščanska (katolička) daleko najveći postotak bi se najviše mogao determinirati kao čisto praznovjerje. Čini vam se možda presmjela primjedba? Razmislite!

more_horiz
slisch je napisao/la:
Usuđujem se primjetiti da od ovih 80-ak posto hrvatske populacije koja se deklarira kao krščanska (katolička) daleko najveći postotak bi se najviše mogao determinirati kao čisto praznovjerje. Čini vam se možda presmjela primjedba? Razmislite!

Čuj ovo je bezobrazna izjava koja niti je znanstveno utemeljena a niti je u duhu foruma. pa lijepo smo se dogovorili da nećemo davati takve izjave o denominacijama. Jedan je katolik izveden pred zid zbog znatno manje i dokazima potkripljene tvrdnje. Dakle braćo nemojmo tako ako jesmo braća.

more_horiz
ako je racionalizam znanost , onda vjera i ta znanost nemaju puno dodirnih točaka

prosvjetitelji -iluminati su bili prvi borci protiv vjere I KC

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:
ako je racionalizam znanost , onda vjera i ta znanost nemaju puno dodirnih točaka

E i ti ga znaš provaliti pa jesi ti uopće pročitao o čemu se ovdje piše?
Ali mislim daj preočita sličnost sava nekih denominacija s stavom katoličke crkve u vrijeme racionalizma. Samo sadašnji stav Crkve je u skladu s vremenom i spoznajom a oni su u dobu racionalizma.

more_horiz
Izrail je napisao/la:

E i ti ga znaš provaliti pa jesi ti uopće pročitao o čemu se ovdje piše?
Ali mislim daj preočita sličnost sava nekih denominacija s stavom katoličke crkve u vrijeme racionalizma. Samo sadašnji stav Crkve je u skladu s vremenom i spoznajom a oni su u dobu racionalizma.

pa sigurno nisu na tragu onoga što se već jako dugo čini , a to je da se svako otajstvo želi racionalno spoznati

a to je kontradikcija sama po sebi!

more_horiz
vjera je talac znanosti ,ako se kod mnogih denominacija vjera spušta na takav nizak novo , da sve ono što je nadnaravmo, otajstveno , nedokučivo pokušava znanstveno , racionalno dokazati ili pojasniti

tu je nepremostivi jaz između vjere i TAKVE znanosti , odnosno racionalizma
a, racionalizam , to je davno konstatirano je jedan od najvećih neprijatelja vjere i preteča komunizma!

a za vjeru nije bitno puko teološko racionaliziranje i filozofiranje nego nešto dublje , duhovnije, otajstvenije
nešto kao:

Dajem vam oružje protiv vašeg Golijata
Evo vaših kamenova:

1. Molitva Krunice- molitva srcem
2. Euharistija
3. Biblija
4. POST
5. Mjesečna ISPOVIJED

nećemo zlo pobjediti racionalizmom i znanošću , već ovim gore!

more_horiz
Svašta
Wink

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Svašta
Wink

je , je jako smo pametni

pa šta ne stoji od onog što sam rekao
ajd, reci kad si pametan:tongue:

more_horiz
Pa fakat brkaš i nisi doma na ovom području.
Da znanost nije jednako racionalizam dokaz je i mnoštvo vjernika znanstvenika.
Prema tome reći da se samo treba moliti krunica a ne recimo baviti znanstvenim radom je stvarno izjava da boli glava.
busi

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Pa fakat brkaš i nisi doma na ovom području.
Da znanost nije jednako racionalizam dokaz je i mnoštvo vjernika znanstvenika.
Prema tome reći da se samo treba moliti krunica a ne recimo baviti znanstvenim radom je stvarno izjava da boli glava.
busi

ne paziš šta sam pisao
pogledaj malo bolje:idea:

tko ti brani da se baviš znanstvenim radom i da izmišljaš nove tehnologije isl
ali, ta znanost ti nikada neće otvoriti puteve ka Bogu , Isusu i spasenju
otvoriti će ti prvenstveno onih 5 stvari koje sam ranije nabrojao:pop:

eventualno možemo reći, ako će znanost imati utjecaj na ljude prema odnosu na vjeru, prije će imati negativan noli pozitivan:farao:

Zadnja promjena: ; uto 10 srp 2007, 10:34; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz

eventualno možemo reći, ako će znanost imati utjecaj na ljude prema odnosu na vjeru, prije će imati negativan noli pozitivan:farao:

svašta.
Eto čudim se da smo napredovali uopće kad čitam ovakve stavove. Da je slušati Hrkija svi bi još vozili aute ko kremenko ali zato molili krunicu.

more_horiz
Izrail je napisao/la:

svašta.
Eto čudim se da smo napredovali uopće kad čitam ovakve stavove. Da je slušati Hrkija svi bi još vozili aute ko kremenko ali zato molili krunicu.

ti si stvarno ograničen tip
kakve ima veze vožnja autima, tj . napredak u tehnologijai i vjera:?:

hoće li te vožnja autom i let avionom odvesti u nebo:lol!: Exclamation

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply