Pozdrav Velikomučeniče!
Sam pitaš, sam si našao i odgovor. Kao što nisi znao da je preljub grijeh - dok se nisi s time susreo u Moralnom zakonu, isto vrijedi i za svetkovanje subote. Dok nisi u Moralnom zakonu pročitao "Sjeti se da svetkuješ dan subotnji... A sedmog je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. tada nikakva posla nemoj raditi ... Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotnji" (Izlazak 20,8-11) - prije toga nisi "znao" da je pitanje svetkovanja subote: moralno pitanje!!!
Prije ove spoznaje možda nisi znao da je subota Božji dan odmora, blagoslova i posvećenja. Ali od trenutka kada si postao svjestan toga - nemaš izgovora da to ne znaš!!! Sada je samo pitanje: hoćeš li ili nećeš prihvatiti ovu Božju odredbu!?!?
Ako ti nije jasno koji to grijeh činiš kršeći subotu (odnosno kojem poznanju grijeha služi subota) - odgovor je upravo da spoznaš Boga kao stvoritelja Zemlje (pa i tebe samoga) i da Ga priznaš kao svog Stvoritelja - tako što ćeš se sječati Njegovog stvaranja i Njegove odredbe o svetkovanju posebnog dana koji je upravo stvoren za tu jednistvenu priliku, a zatim blagoslovljen i posvećen. Propust svetkovanja subote je grijeh prema Bogu, zbog neprihvaćanja Boga kao Oca i Stvoritelja!!! Mnogi se u molitvi Bogu obračaju sa "Oče", dok istovremeno odbacuju Boga kao Stvoritelja i Oca, jer odbacuju sječanje na Božje stvaranje Zemlje i čovjek - opisano u zapovijedi o svetkovanju subote!!!
Mnogi kažu: Znam da me Bog stvorio, vjerujem u to. Nažalost, mnogi ljudi vjeruju "u Boga" (da On postoji, da je On stvoritelj planeta, Zemlje, ljudi, pa i njih). Ali oni ne "vjeruju Bogu"!!! Kada Bog nešto zahtjeva, oni pitaju: "kakve to ima veze sa mnom? Bog je odredio subotu kao dan svetkovanja - kakve to veze ima sa mnom???" Za krađu, ubojstvo i preljub znaju da su zlo. "Ali svetkovanje subote: kakvo dobro se krije u tome, odnosno kakvo zlo činim ako ju ne svetkujem? Kakav grijeh činim? Na kakav grijeh zapovijed o suboti upučuje?"
Jednom riječju, radi se o (ne)poslušnosti!!! Subota je test poslušnosti!!! Upravo zato što ona nema nekavih logičnih razloga za svetkovanje - to zapovijed o suboti stavlja van dometa čovjekove logike. A time se jasno razotkriva da li čovjek vjeruje sebi (svojoj logici, svojoj pameti, svojem mišljenju) ili vjeruje Bogu i Njegovoj volji!!! Zapovijed o svetkovanju subote - to će prva razotkriti!!!
Sve zapovijedi imaju zadatak razotkriti unutrašnje stanje čovjekovog srca (da li njime vlada grijeh ili poslušnost Bogu). Ubojstvo i mržnja, preljub i grešne želje, idolopoklonstvo, lažno svjedočenje - pokazatelji su da grijeh postoji u srcu. Isto tako kršenje subote jasno pokazuje da u srcu postoji odbacivanje Boga i oslanjanje na sebe, na svoje mišljenje, na svoju logiku!!! Zato zapovijed o svetkovanju subote razotkriva sebičnost i nevjeru "kršćanskih" srca!!! To je uloga subote u poznanju grijeha!!!
Pozdrav