Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Uloga subote

power_settings_newLogin to reply
+4
dragan
simply
kainos
Velikomucenik
8 posters

descriptionUloga subote EmptyUloga subote

more_horiz
Ako kazemo da je zakon imao ulogu da ukaze na greh, kakvu je ulogu onda imala subota?

descriptionUloga subote EmptyRe: Uloga subote

more_horiz
Subota ima ulogu da ukaže na Krista. Zakon je čovjeku prijatelj koji ga kao svjetionik vodi kroz opasne vode života. Manje bi patnje bilo u životu da čovjek uskladi život po zakonitostima koje je ustrojio Stvoritelj.

more_horiz
Zdravo Noemi

Cenim tvoj odgovor, ali moje pitanje je postavljeno adventistima.

Pozdrav

more_horiz
O suboti već ima oko 4 teme, iako si pitanje postavio adventistima, možeš pogledati sve teme koje govore o suboti, tu se nalaze odgovori...

more_horiz
adventist znači čekaoc Krista, po tome sam adventista jer čekam Kristov dolazak. Very Happy

more_horiz
2 Krizostom:

Ja govorim o suboti kao o jednoj zapovesti moralnog zakona, dekaloga. Ne zelim da ulazim u presiroku polemiku oko pitanja subote. Mene samo zanima poenta subote u kontekstu toga da zakon sluzi da ukaze na greh (preljuba, kradja, itd.). Na sta ukazuje subota?

2 Noemi:

Znam sta znaci biti adventist. Medjutim, kada kazem adventist mislim na subotarstvo, tj. na skupinu vernika koji svetkuju subotu.

more_horiz
Koja je svrha Deset zapovijedi? Ove Božje moralne odredbe služe da nas sačuvaju od grijeha. Zato one kažu: grijeh bi ti bio kada bi ubio, ukrao, želio tuđe, kada ne bi poštovao roditelje, kada ne bi svetkovao subotu, kada bi bio idolopoklonik, kada bi imao uz Biblijskog Boga još nekog boga. Dakle «Zakon» (u ovom slučaju: Deset zapovijedi) "služi samo točnoj spoznaji grijeha" (Rimljanima 3,20)

Deset zapovijedi nas ne može opravdati, jer one ne služe tome. Njihova je funkcija samo da ukažu ako postoji grijeh!!! A to će se vidjeti po prekršaju neke od zapovijedi!!! "Grijeh je kršenje (moralnog) Zakona – Deset zapovijedi". To je Božji kriterij razlikovanja dobra od zla, pravednosti od grešnosti!!! Čovjek koji krši barem jednu zapovijed je – grešnik! A čovjek koji svojim životom ne krši niti jednu zapovijed – pokazuje se pravednikom!!! On je bez grijeha!!!
Svrha moralnog zakona je da čovjek ne griješi!!!! Samo tada može živjeti vječno.

Kada Bog upiše u naš um («znati») i u naše srce ili narav («biti») svojih Deset zapovijedi i druge zakone i propise – oni postaju dio naše nove naravi. Ako netko živi životom koji krši samo jednu od Moralnih odredbi – tada ga Moralni zakon (koji je duhovan) razotkriva kao grešnika, kao Božjeg neprijatelja, kao nepokornog i buntovnog protiv Boga. I zbilja ne razumijem kako se to ljudi mogu slagati s tim da je subota jedan od deset Božjih zapovijedi, a istovremeno je nemaju potrebu svetkovati?!?! To mi nikako nije jasno?!?! Zar može čovjek biti toliko slijep da jednostavno svjesno odbacuje jednu od BOŽJIH zapovijedi i prema njoj se ponaša nonšarlantno, bez obveze?!?! Čak i kada vidi da je Isus svojim životom potvrdio svetost toga dana, a nakon uskrsnuća niti jednom riječju nije umanjio niti promijenio značaj i svetost subote – ne mogu se načuditi ljudskoj samovolji i buntovnosti protiv Božje odredbe. Nije ni čudo da se zapovijed o suboti toliko napada jer je ona razotkrivatelj pravog stanja čovjekove naravi!!! Kao što je Adamu drvo spoznaje dobra i zla – bilo ispit vjernosti, tako je danas zapovijed o suboti ispit vjernosti Bogu!!!

Svetkovanje subote ne spašava. Ali kršenje subote je grijeh – jednako kao i ubojstvo, preljub, idolopoklonstvo – jer proizlazi iz istog Moralnog mjerila!!! Plaća za svaki grijeh je smrt!!! Tako i za grijeh kršenja Božjeg dana odmora.

Kada bi ljudi pisali Moralni zakon, oni bi pod nemoralom smatrali ubojstvo, preljub i krađu (jer bi znali da njima to ne donosi nikakvo dobro). Ali idolopoklonstvo i svetkovanje subote – ljudi ne bi proglasili moralnim odredbama. Ljudima odgovara materijalna pobožnost (kroz kipove, religiozne predmete, relikvije). A subota im nema nikakve logike da bi bila povezana s moralom. Kakve veze ima subota sa moralom??? Bog kaže da ima jednake veze kao i ubojstvo, preljub ili krađa. A tjelesan čovjek (koji više vjeruje sebi – svojem mišljenju, svojem iskustvu, svojoj pameti, svojim religioznim «istinama») to ne razumije – njemu je to ludost!!! Zato što je tjelesan. Ne može tjelesno (čovjek) prosuđivati duhovno (Deset zapovijedi). Ali obrnuto može. Deset zapovijedi može prosuđivati da li je čovjek tjelesan ili je duhovan!!! Svetkovanje subote ne spašava. Ali kršenje subote je grijeh – čija je plaća vječna smrt.
Pozdrav

more_horiz
Zdravo Simply.

Bojim se da se nismo razumeli. Hajd` da se zaustavimo na sledecem stihu, Rim. 3:20: "...jer kroz zakon dolazi poznanje greha". Da parafraziram Pavla: Dakle, ja ne znah za preljubu dok ne zakon ne rece `ne pozeli`". Za svih devet (od deset) zapovesti postoji to "poznanje greha"; no, kad je u pitanju zapovest o suboti? Kakvu ulogu ima subota u poznanju greha?

Pozdrav

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Velikomucenik je napisao/la:
2 Krizostom:

Ja govorim o suboti kao o jednoj zapovesti moralnog zakona, dekaloga. Ne zelim da ulazim u presiroku polemiku oko pitanja subote. Mene samo zanima poenta subote u kontekstu toga da zakon sluzi da ukaze na greh (preljuba, kradja, itd.). Na sta ukazuje subota?

2 Noemi:

Znam sta znaci biti adventist. Medjutim, kada kazem adventist mislim na subotarstvo, tj. na skupinu vernika koji svetkuju subotu.

Mislim,da ces morati pitati jos negdje oko 40 skupina,koji nisu adventisti a svetkuju subotu.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Zdravo Simply.

Bojim se da se nismo razumeli. Hajd` da se zaustavimo na sledecem stihu, Rim. 3:20: "...jer kroz zakon dolazi poznanje greha". Da parafraziram Pavla: Dakle, ja ne znah za preljubu dok ne zakon ne rece `ne pozeli`". Za svih devet (od deset) zapovesti postoji to "poznanje greha"; no, kad je u pitanju zapovest o suboti? Kakvu ulogu ima subota u poznanju greha?

Pozdrav

Pa to je bar jasno. Svaka zapovijed osuđuje onaj grijeh koji rade oni koji tu zapovijest krše. Pa bi primjena ovog teksta koji si naveo na 4. zapovijed glasila:

"Ja neznah za dan odmora dok zakon ne kaza 'sjećaj se dana od odmora'"

more_horiz
Pazite na Shabbat

more_horiz
Subota, pokazuje na pocinak koji je u Hristu.

more_horiz
Pozdrav Velikomučeniče!
Sam pitaš, sam si našao i odgovor. Kao što nisi znao da je preljub grijeh - dok se nisi s time susreo u Moralnom zakonu, isto vrijedi i za svetkovanje subote. Dok nisi u Moralnom zakonu pročitao "Sjeti se da svetkuješ dan subotnji... A sedmog je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. tada nikakva posla nemoj raditi ... Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotnji" (Izlazak 20,8-11) - prije toga nisi "znao" da je pitanje svetkovanja subote: moralno pitanje!!!
Prije ove spoznaje možda nisi znao da je subota Božji dan odmora, blagoslova i posvećenja. Ali od trenutka kada si postao svjestan toga - nemaš izgovora da to ne znaš!!! Sada je samo pitanje: hoćeš li ili nećeš prihvatiti ovu Božju odredbu!?!?
Ako ti nije jasno koji to grijeh činiš kršeći subotu (odnosno kojem poznanju grijeha služi subota) - odgovor je upravo da spoznaš Boga kao stvoritelja Zemlje (pa i tebe samoga) i da Ga priznaš kao svog Stvoritelja - tako što ćeš se sječati Njegovog stvaranja i Njegove odredbe o svetkovanju posebnog dana koji je upravo stvoren za tu jednistvenu priliku, a zatim blagoslovljen i posvećen. Propust svetkovanja subote je grijeh prema Bogu, zbog neprihvaćanja Boga kao Oca i Stvoritelja!!! Mnogi se u molitvi Bogu obračaju sa "Oče", dok istovremeno odbacuju Boga kao Stvoritelja i Oca, jer odbacuju sječanje na Božje stvaranje Zemlje i čovjek - opisano u zapovijedi o svetkovanju subote!!!
Mnogi kažu: Znam da me Bog stvorio, vjerujem u to. Nažalost, mnogi ljudi vjeruju "u Boga" (da On postoji, da je On stvoritelj planeta, Zemlje, ljudi, pa i njih). Ali oni ne "vjeruju Bogu"!!! Kada Bog nešto zahtjeva, oni pitaju: "kakve to ima veze sa mnom? Bog je odredio subotu kao dan svetkovanja - kakve to veze ima sa mnom???" Za krađu, ubojstvo i preljub znaju da su zlo. "Ali svetkovanje subote: kakvo dobro se krije u tome, odnosno kakvo zlo činim ako ju ne svetkujem? Kakav grijeh činim? Na kakav grijeh zapovijed o suboti upučuje?"
Jednom riječju, radi se o (ne)poslušnosti!!! Subota je test poslušnosti!!! Upravo zato što ona nema nekavih logičnih razloga za svetkovanje - to zapovijed o suboti stavlja van dometa čovjekove logike. A time se jasno razotkriva da li čovjek vjeruje sebi (svojoj logici, svojoj pameti, svojem mišljenju) ili vjeruje Bogu i Njegovoj volji!!! Zapovijed o svetkovanju subote - to će prva razotkriti!!!
Sve zapovijedi imaju zadatak razotkriti unutrašnje stanje čovjekovog srca (da li njime vlada grijeh ili poslušnost Bogu). Ubojstvo i mržnja, preljub i grešne želje, idolopoklonstvo, lažno svjedočenje - pokazatelji su da grijeh postoji u srcu. Isto tako kršenje subote jasno pokazuje da u srcu postoji odbacivanje Boga i oslanjanje na sebe, na svoje mišljenje, na svoju logiku!!! Zato zapovijed o svetkovanju subote razotkriva sebičnost i nevjeru "kršćanskih" srca!!! To je uloga subote u poznanju grijeha!!!
Pozdrav

more_horiz
Najpre hvala na odgovorima. :)

2 Dragan:

Dakle, ti tvrdis, za subotu se nije znalo sve do pojave moralnog zakona?

2 Simply:

Kazes:
"Sam pitaš, sam si našao i odgovor. Kao što nisi znao da je preljub grijeh - dok se nisi s time susreo u Moralnom zakonu, isto vrijedi i za svetkovanje subote. Dok nisi u Moralnom zakonu pročitao "Sjeti se da svetkuješ dan subotnji... A sedmog je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. tada nikakva posla nemoj raditi ... Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotnji" (Izlazak 20,8-11) - prije toga nisi "znao" da je pitanje svetkovanja subote: moralno pitanje!!!
Prije ove spoznaje možda nisi znao da je subota Božji dan odmora, blagoslova i posvećenja".

Hmm, isto pitanje za tebe, Simply. Ako do pre spoznanje zakona mi nismo znali za subotu, kako se onda moze tvrditi da drzanje subote ima svoju "tradiciju" od stvaranja, odnosno od Bozjeg pocivanja posle stvaranja?

Pozdrav

more_horiz

Dakle, ti tvrdis, za subotu se nije znalo sve do pojave moralnog zakona?

Naravno da ne tvrdim, isto kao što ti vjerujem, ne tvrdiš da se do pojave moralnog zakona (ako pod ovim misliš konkretno na ploče 10 zapovijedi sa Sinaja) nije znalo za preljubu.

Ovaj stih se odnosi na pojedinca. Pojedinac nije bio osvjedočen za subotu, preljubu, klanjanje idolima itd. dok nije spoznao Božju zakon i vidio da se kršenje tih zapovijedi protivi Njegovoj volji.

more_horiz
Evo šta Pismo kaže za CEO STARI ZAVET:

Hebrejima 10.

Jer kako zakon ima samo sjenu budućih dobara, a ne bitnu sliku stvari,...

Dakle, i subota je SENKA NEKE VEĆE STVARNOSTI!

Odgovor je u Isaiji 28:10-13. To je ispunjeno ns dan Pedeseti kada se izlio Duh na njih 120 u gornjoj sobi.
PISMO KAŽE: TO JE MOJ POČINAK!!!

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Aladin je napisao/la:
Evo šta Pismo kaže za CEO STARI ZAVET:

Hebrejima 10.

Jer kako zakon ima samo sjenu budućih dobara, a ne bitnu sliku stvari,...

Dakle, i subota je SENKA NEKE VEĆE STVARNOSTI!

Odgovor je u Isaiji 28:10-13. To je ispunjeno ns dan Pedeseti kada se izlio Duh na njih 120 u gornjoj sobi.
PISMO KAŽE: TO JE MOJ POČINAK!!!

Brat Aladin
[url=http://www.nevesta-hristova.org
www.nevesta-hristova.org[/quote[/url]]
A,joj Aladine,uvijek su mi drazi ortodoksi i katolici kad kazu subota je u dekalogu,ali nase crkve su to promjenile,nego ovakova dokazivanja po shvatanju,i okretanju rijeci Bozje,zasto ne uzmes povjesnu cinjenicu promjene subote iz dekaloga,nego se salamas dokazivajuci iz Biblije svojim shvacanima.......kako ces pred Bogom dati odgovor za ovo,sto se usudis mjenjati njegove zapovjedi,sjeckati,komadati i drzati samo ono sto ti pase..Mislis li na susret sa Bogom koji tocno zna sto je mislio kad je rekao ako odvratis nogu od subote.....neznam koja ce ti sjena pomoci.....

more_horiz
Sestro Dina,

Ne bih previše komentarisao ovo, pošto ne razumeš smisao Subote kao ni zakona. Nije ni čudo jer ženi je inače u Pismu zabranjeno da uči Reč Božiju, pogotovu muškarce.

Neka tvoja svedočanstva su veoma lepa i dobra, ali ima i po drugim crkvenim sistemima lepih svedočanstava sa Bogom, ali to još ženi ne daje pravo da tumači Bibliju. Makar joj Bog to pravo ne daje. Ako želiš da ti navedem gde su svi ti citati u Pismu, vrlo rado ću te podsetiti.

A da oni koji su držali subotu i Zakon nisu ni sami ušli u Njegov počinak to piše u Hebrejima 4. Zato je Bog ostavio neki drugi dan (ne kaže se da je taj dan držanje Subote, bar ne u Biblijama koje sam čitao a imam mnogo prevoda.)

Evo malo da se podsetimo:
Heb 4:7 Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po tolikom vremenu, kao što se prije kaza: danas ako glas njegov čujete, ne budite drvenastijeh srca.
Heb 4:8 Jer da je Jošua one doveo u pokoj, ne bi za drugi dan govorio potom.
NI POMENA NEMA O SUBOTI!!!

Još jednom to napominjem da meni ne smeta ako neki Hrišćane drže određene dane ni Subotu, ali ovde je reč o ULOGI Subote, pa sam u tom kontekstu pisao, a ne protiv onih koji drže Subotu.

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply