Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Izlazak iz katoličke crkve - kakvo je vaše osobno iskustvo

power_settings_newLogin to reply
+13
ziger
Spart
mudri Salomon
Trešnja
Mila
Aladin
Totus Tuus
Mali princ
Justin
hrvoje hrki
kainos
Izrail
dominik
17 posters

descriptionIzlazak iz katoličke crkve - kakvo je vaše osobno iskustvo - Page 6 EmptyRe: Izlazak iz katoličke crkve - kakvo je vaše osobno iskustvo

more_horiz
Justin je napisao/la:
Dakle, imhotepe, ti misliš da će neki ateisti biti spašeni?

Teoretski je to nemoguće, toga si svjestan, zar ne?

Ali ako i hoće neki ateist biti spašen, onda taj ateist definitivno nije ateist... Smile

Nije l' tako?

oprezan sam sa ovim i ne želim tvrditi nešto u što ni sam nisam siguran, a to je da će se ateisti spasiti. ono što tvrdim i čvrsto stojim iza toga je to da postoje dobri i zli ljudi, i to je moj jedini kriterij podjele ljudi, bez obzira na to što oni intelektualno ili srcem prihvaćaju ili ne prihvaćaju postojanje vrhovnog bića itd... nikada neću prihvatiti tvrdnje da ateisti ne mogu imati ljubavi ili da ne mogu biti iskreni humanisti koji su sposobni dati i svoj život za svoje bližnje. ne stavljam se u položaj Boga da tvrdim tko će se sigurno spasiti a tko neće, jer to samo On može, ja samo mogu kao grešnik nimalo bolji od drugih pretpostavljati da će se ili da se neće ateisti i oni vjernici koji nisu čuli za pravog Boga spasiti, i to je sve. ne želim sramotiti svoju crkvu pred ateistima bacajući na njih kojekakve čini i kazne s neba ili barem prijetnju paklom, jer da se vjernici znaju na pravi način nositi sa ateistima nitko ne bi bio ateist. sjetimo se samo onog doživljaja tonija campola sa crkvom koja pravi tortu za prostitutke. dakle, moj odgovor na tvoja pitanja je ne znam, odnosno ne želim se petljati farao
a sad bih molio za malu razradu ovoga što si napisao (da je teoretski nemoguće da se ateisti spase). mislim, ipak to odlučno tvrdiš. i do koje je mjere ateist ateist, a kad je agnostik. znači li ateizam nužno preziranje Boga i svjesno odbacivanje Boga itd. ma zapravo moramo mi to usmeno raspraviti farao Basketball cheers

descriptionIzlazak iz katoličke crkve - kakvo je vaše osobno iskustvo - Page 6 EmptyRe: Izlazak iz katoličke crkve - kakvo je vaše osobno iskustvo

more_horiz
Tako je, nećemo više biti off-topic.

more_horiz
Justin je napisao/la:
Pozivam sve iskrene Katolike da razmisle o tome kome služe.

Katolička Crkva je uvijek radila po principu "pare na sunce". Ali može li se spasenje kupiti?

Mijenja li mene vršenje obreda i pripadanje Crkvi?
Ili mene mijenja zajedništvo s Isusom Kristom?

Učenje Katoličke Crkve je iluzija - vjernici misle da primaju Boga u srce time što rade nekakve obrede.
Isto tako su u povijesti mnogobožački narodi vjerovali da će imati blagodati od toga što prinose žrtve svojim izrezbarenim kipovima.

Isus nam je rekao što je potrebno za spasenje, a On nije spominjao ni Mariju, ni svece, ni te silne obrede...
ISUS NAM JE REKAO ŠTO TREBA ČINITI, DA DOBIJEMO OPROŠTENJE GRIJEHA I SPASENJE.

Pozivam svu iskrenu braću Katolike da uzmu Bibliju i da ju čitaju... da dopuste Isusu da im kaže istinu.

odakle ti ta teza da katolici ne čitaju Bibliju

nego šta čitaju, zagora i čika, alan forda ...pale

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:

odakle ti ta teza da katolici ne čitaju Bibliju

nego šta čitaju, zagora i čika, alan forda ...pale

Ma to on nagađa a piše kao da je skroz istina.

Pa tri dana bez Riječi Božja i čovjek je duhovni mrtvac. Takvo je moje iskustvo. A Justin mlati praznu slamu.

more_horiz
iako se ne slažem sa nekim (ili mnogim) učenjima katoličke crkve kao organizacije (od krštenja male djece, vječne djevice marije pa do nepogrešivosti pape u tumačenju vjere), ipak mislim da njenih vjernika ima stvarno iskrenih i poštenih i dobrih, i ne samo da mislim da će se neki spasiti već će se mnogi spasiti. pošto mi je iskrenost važnija od pripadnosti ijednoj vjerskoj zajednici (adventist sam od rođenja, kršten zajedno sa justinom), moram reći da mnoge stvari koje mi nabacujemo katolicima i sami radimo, tako da je bolje da šutimo i zakopamo se u mišju rupu i budemo ponizni do maksimuma. mlak katolik koji postane adventist ne može biti ništa drugo nego loš adventist. Isus je osobno pozvao ne mlakog židova savla, već izuzetno revnog židova savla, koji je tako postao revni kršćanin. da katolici čitaju Bibliju uvjerio sam se na forumima, ali nešto i iz osobnog iskustva. ovaj post nije osuđivački prema katolicima, već prema našem stavu o katolicima andjeo

more_horiz
Pozdrav dominik,

To sto si citirao je istina. Oni koji nikad nisu culi za Hrista i ziveli su po savesti, doibice blagoslov. Oni kojima je bilo propovedano istinsko evandjelje i nisu ga prihvatili nece imati sansu to je istina.

Tu se slazem apsolutno. Velika stvar ce na sudu biti da li si cuo, da li ti je receno, ako jesi a nisi prihvatio... mislim da nema nade...

more_horiz
imhotep je napisao/la:
iako se ne slažem sa nekim (ili mnogim) učenjima katoličke crkve kao organizacije (od krštenja male djece, vječne djevice marije pa do nepogrešivosti pape u tumačenju vjere), ipak mislim da njenih vjernika ima stvarno iskrenih i poštenih i dobrih, i ne samo da mislim da će se neki spasiti već će se mnogi spasiti. pošto mi je iskrenost važnija od pripadnosti ijednoj vjerskoj zajednici (adventist sam od rođenja, kršten zajedno sa justinom), moram reći da mnoge stvari koje mi nabacujemo katolicima i sami radimo, tako da je bolje da šutimo i zakopamo se u mišju rupu i budemo ponizni do maksimuma. mlak katolik koji postane adventist ne može biti ništa drugo nego loš adventist. Isus je osobno pozvao ne mlakog židova savla, već izuzetno revnog židova savla, koji je tako postao revni kršćanin. da katolici čitaju Bibliju uvjerio sam se na forumima, ali nešto i iz osobnog iskustva. ovaj post nije osuđivački prema katolicima, već prema našem stavu o katolicima andjeo

slažem se
lijepo rečeno:D flower

more_horiz
Pročitajte opet moj post. Nisam napisao da Katolici slabo čitaju Bibliju, ili da ju ne čitaju.

Ono što sam učinio, jest da sam pozvao sve Katolike da čitaju Bibliju, pozvao sam braću Katolike da uzmu Božju Riječ u ruke i da ju studiraju bez predrasuda, otvorena uma, da dopuste Isusu da im kaže istinu.

BRAĆO HRKI I IZRAILE, JESTE LI IKADA ČITALI BIBLIJU S TAKVIM ŽAROM, KAO DA VAM ŽIVOT OVISI O TOME, HOĆETE LI UPOZNATI ISTINU KOJU ONA SADRŽI?

Pozivam vas da bacite crkvene oce, koji su i jedni drugima ponekad kontradiktorni u tumačenju Biblije, te da čitate Bibliju i da joj dopustite da protumači samu sebe!

Ne zaslužuje li Božja Riječ da joj date ovu šansu?

more_horiz
Justin je napisao/la:
Pročitajte opet moj post. Nisam napisao da Katolici slabo čitaju Bibliju, ili da ju ne čitaju.

Ono što sam učinio, jest da sam pozvao sve Katolike da čitaju Bibliju, pozvao sam braću Katolike da uzmu Božju Riječ u ruke i da ju studiraju bez predrasuda, otvorena uma, da dopuste Isusu da im kaže istinu.

BRAĆO HRKI I IZRAILE, JESTE LI IKADA ČITALI BIBLIJU S TAKVIM ŽAROM, KAO DA VAM ŽIVOT OVISI O TOME, HOĆETE LI UPOZNATI ISTINU KOJU ONA SADRŽI?

Pozivam vas da bacite crkvene oce, koji su i jedni drugima ponekad kontradiktorni u tumačenju Biblije, te da čitate Bibliju i da joj dopustite da protumači samu sebe!

pa brate imaš na podforumu -bible study temu :Učiteljski autoritet- naspram "biblija, Duh sveti i Ja"

reci tamo nešto više , to je prikladnija tema

more_horiz
Justin je napisao/la:

E svašta ću još pročitati.
Hvala ali takav fanatik ne želim biti. Upravo je takav čovjek koji sam od sebe nešto hoće postići bez Duha Svetog. A zbog toga i iz raja bi izbačen.
study

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:
Justin je napisao/la:

pa brate imaš na podforumu -bible study temu :Učiteljski autoritet- naspram "biblija, Duh sveti i Ja"

reci tamo nešto više , to je prikladnija tema

U redu, Hrki, postavit ću ovo pitanje tamo - ALI BAŠ ME ZANIMA, HOĆEŠ LI SMOĆI SNAGE DA ODGOVORIŠ... Pitanje je jednostavno - dopuštate li vi Katolici Bibliji da protumači samu sebe - DA ILI NE?

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Justin je napisao/la:

Hvala ali takav fanatik ne želim biti. Upravo je takav čovjek koji sam od sebe nešto hoće postići bez Duha Svetog. A zbog toga i iz raja bi izbačen.
study

Nitko nije rekao da trebamo "nešto postići sami od sebe"... Pozvao sam braću Katolike da dopuste Bibliji da protumači samu sebe! Ne zaslužuje li Biblija to?

more_horiz
Justin je napisao/la:
Izrail je napisao/la:
Justin je napisao/la:

study

Nitko nije rekao da trebamo "nešto postići sami od sebe"... Pozvao sam braću Katolike da dopuste Bibliji da protumači samu sebe! Ne zaslužuje li Biblija to?

brate,

velika ta oholost udarila

kako će jedan justin ( pa kako on smatrao da je pametan i načitanm) bolje tumačiti Bibliju, negoli oci i koncili koji su je pročavali 100-nama godina?
zato malo poniznosti , i ako želiš sudjelovati na temi koju sam ti preporučio, napiši nešto direktno vezano za tu temu, nemoj postavljati ultimatume

ako si toliko pametan i "po tebi super tumačiš "bibliju , očituj se malo i na tu temu:study:

evo pa, reci koju pametnu:

https://izaija95.forumcroatian.com/Teologija-c1/Bible-study-f4/Ueiteljski-autoritet-naspram-Biblija-Duh-Sveti-i-Ja-t604.htm

more_horiz
Evo vezano uz temu:

Izađite iz Katoličke Crkve, ako vam svećenik kaže da Biblija ne tumači samu sebe, nego da Bibliju tumače crkveni oci.

Ovo ozbiljno mislim.

more_horiz
Jedno moje iskustvo iz detinjstva.

Odvela mene moja prabaka, inace Nemica u Katolicku Crkvu, kada sam bio mali.

Bili tada tu neki krampusi, sve neke nakaze i plasile decu. I onda dosao red da se dele paketici.
Isao popa od jednog klinca do drugog. I svaki je trebao da se prekrsti. Roditelji videli u cemu je jadac pa udri kratki kurs krscenja svojoj deci u toku delenja paketica.
Tako i moja bakica, ponovila mi pouke krstavanja desnom rukom, za svaki slucaj, pre nego je popa stigao do mene. Tako sam dobio paketic. Bio sam naravno sretan zbog toga.

Ali, pre toga sam video nesto sto nikada nisam zaboravio.

Moj neki vrsnjak, mozda, malo mladji od mene, cetiri ili pet godina, takodje je od mame i tate prosao na licu mesta kurs. Ali kada je dosao popa, onako u beloj mantiji, sa poklonima u ruci pred njim i sa osmehom, on se zbunio i nije uspeo da se pravilno prekrsti. U ocima njegovih roditelja video se molecivi poziv svesteniku katolicke Crkve za razumevanje prema njihovom sinu. Ali pop je ostao pri svom obecanju. Samo oni koji su znali da se krste, dobijali su paketice.
I mali je ostao bez poklona, sa zbunjenim pogledom je otpratio coveka koji je otisao od njega a da mu nije urucio poklon.

Taj dogadjaj nikada nisam zaboravio.

Uvek bih napustio takvu Crkvu, i danas bih napustio takvu Crkvu.

more_horiz
Justin je napisao/la:
Evo vezano uz temu:

Izađite iz Katoličke Crkve, ako vam svećenik kaže da Biblija ne tumači samu sebe, nego da Bibliju tumače crkveni oci.

Ovo ozbiljno mislim.

Slažem se i potpisujem!

klap

more_horiz
Justin je napisao/la:
Evo vezano uz temu:

Ovo ozbiljno mislim.
Od raznih svećenika sam čuo razne gluposti i hereze i stvari od kojih bi se nekima okrenuo želudac. Konkretno nisam to što si napisao, ali puno gore stvari jesam. Kad bi se moja ljubav prema Crkvi temeljila na izjavama nekih pojedinaca, daleko bi bio od svake zajednice.

more_horiz
Totus Tuus je napisao/la:

Od raznih svećenika sam čuo razne gluposti i hereze i stvari od kojih bi se nekima okrenuo želudac. Konkretno nisam to što si napisao, ali puno gore stvari jesam. Kad bi se moja ljubav prema Crkvi temeljila na izjavama nekih pojedinaca, daleko bi bio od svake zajednice.

Tako je pa neki protestanti nikako da shvate dubinu vjere koja se ne temelji na osobnim simpatijama ili nesimpatijama.
Eh nije čudno da tako lutaju jer nikad nisu upoznali bit Katoličanstva mada će neki više puta izlaziti iz Katoličke Crkve kao Iliner recimo.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply