Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Karmelski špakular - pobožna prijevara

power_settings_newLogin to reply
+4
Spart
Totus Tuus
No Nick
Izrail
8 posters

descriptionKarmelski špakular - pobožna prijevara - Page 3 EmptyRe: Karmelski špakular - pobožna prijevara

more_horiz
Izrail je napisao/la:
Mila marija je na posebnom mjestu zbog Boga jer je Bogorodica a ne zbog sebe same.
Stoga mi katolici nikada ne isključujemo Isusa kad častimo Majku.
Jer je ona učinjena dostojnom roditi Gospodina kao takva je vrijedna našeg poštovanja.

Ja to uopće nisam pitala! Ja ne pitam zašto je častite, već zašto je ona čašćenija od samoga Boga često u praksi (ne u teologiji). To neka mi odgovori oni koji tako rade, ne moraš ti ako ti nisi takav.

descriptionKarmelski špakular - pobožna prijevara - Page 3 EmptyRe: Karmelski špakular - pobožna prijevara

more_horiz
Mila je napisao/la:

Ja to uopće nisam pitala! Ja ne pitam zašto je častite, već zašto je ona čašćenija od samoga Boga često u praksi (ne u teologiji). To neka mi odgovori oni koji tako rade, ne moraš ti ako ti nisi takav.

Uopće nisam stekao dojam da je čašćenija od Boga kad s uvijek časti Bog bilo to u marijanskoj pobožnosti bilo u nekoj drugoj.

more_horiz
Totus Tuus je napisao/la:
Vidim da znaš latinski....

ne znam latinski...ali znam koristiti internet pa sam nasao prijevod toga...

more_horiz
Mila je napisao/la:
Jel to govoriš i Isusu ikada? Bez uvrede. Odgovori sam sebi, meni ne moraš.
Znaš što mi je čudno (i nakaradno) kod katolika - Mariju, majku zovu majćica, a Oca otac, a ne i nikada tatica!!!
Nikad mu se ne tepa niti išta tome slično govori niti tim tonom kao kad se obrača Mariji. (nemojte mi sad pisati kako govorite lijepe riječi i za Boga, sve ja to znam, ali postoji drastična razlika između govora jednog i drugog). Mislim da i sam izbor riječi dovoljno govori o kristocentričnosti takvog bogoštovlja. Shocked Sad pale
Eto, ako mislite dokazati suprotno nađite mi bar jednu riječ na ovom forumu koja govori o tatici, Isusiću, braci našem nebeskom i sl., a ja ću naći o majćici. Evo da dalje ne moramo kopati, dovoljno je da pogledamo samo ovdje.
- no ovo ne govorim zato što sam to vidjela u ovom postu, već zato što sam to vidjela/čula puno puta u svom životu. Prvi put kad sam čula za majćicu mislila sam da je to samo način izražavanja te osobe-malo mi je bio smiješan, ali što ćeš. Ali kad sam čula po ne znam koji put o ocu (ne tatici!!!) i majčici zbilja mi je degutantno pa sad vi možete govoriti o ljubavi koju imate za Boga kao veliku-najveću, ali mislim da riječi govore same za sebe i više nego dovoljno - same sebe tumače.
Pozdrav Mila Very Happy
Kao odgovor na tvoje pitanje, da, predajem se Isusu svaki dan podlažući mu svoju volju.
Što se tiče naziva "Majčica" i "Tatica", znam dosta katolika koji koriste naziv "Tatica" za Boga, ima čak taj naziv i u nekim katoličkim pjesmama koje znam. I ja sam neko vrijeme tako oslovljavao Boga, ali me je prošlo, jer je naziv "Tata" već naziv koji po sebi tepa. U Hebrejskom je umanjenica "Abba" tepav naziv od tiječi "Av", isto u engleskom "Daddy" od riječi "Dad", a u nas je "Tata". A pogledaj čisto radi analogije, kod male djece jeli češće da će zvati tatu tatica ili mamu mamica.
Al ionako mislim da su to samo nazivi i svak ima određeno nešto što veže uz taj naziv. Neko bi koristio naziv "Keva", i možda to u njemu pobuđuje bujice religioznih osjećaja, dok meni to ne znači nešto posebno. Jedno sam vrijeme Boga zvao "Dundo Bog", i to mi je tada bilo jako "in".

more_horiz
Moram ipak reći da je škapular nešto s čime treba biti oprezan jer ga vjernici često krivo protumače i nose s dosta čudnim pobudama.
U svakom slučaju samo nošenje ne znači ništa ako se osoba koja nosi škapular odaje grijehu.
Dakle bila bi laž reći da ga neki ne nose iz krivih pobuda pa čak i kao ukras na plažama.
Recimo mlada cura u toplesu a škapular na ruci. Često to prodaju kao ukras.
Dakle ima svašta.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply