Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Karmelski špakular - pobožna prijevara

power_settings_newLogin to reply
+4
Spart
Totus Tuus
No Nick
Izrail
8 posters

descriptionKarmelski špakular - pobožna prijevara EmptyKarmelski špakular - pobožna prijevara

more_horiz
Pročitao sam jedan bizaran tekst iz glasa koncila. Vjerujem da samo Bog donosi sreću i nesreću, a ne relikvije i slične stvari tipa škapulari itd... Nemogu shvatiti odakle su izvukli sljedeću besmislicu: "Tko obuče Škapular, biva stoga uveden u zemlju Karmela da se hrani njenim plodovima, te kuša slatku i majčinsku prisutnost Marije, u svakodnevnom nastojanju da se iznutra obuče u Isusa Krista, te ga očituje u sebi živim za dobro Crkve i čitavog čovječanstva". Još je nevjerojatnije da ga je uveo dosjetljivi engleski fratar Simon Stock 1215.g. Čak je išao i dalje te tvrdio da mu ga je dala sama "blažena djevica Marija", te mu čak rekla da oni koji ga nose nikada neće patiti od "vječne vatre"... Meni zvuči nevjerojatno... a vama?

Dekret pape Pavla V. od 11. veljače 1613 - koji je na snazi i danas - ističe da »Crkva jamči svojim autoritetom da se oni koji nose škapular, sukladno odredbama, mogu nadati posebnoj Marijinoj pomoći za što brži izlazak iz čistilišta«.

Vjerojatno se pitate što je to škapular?

„Škapular je u srednjem vijeku bio posebni dio kratke gornje odjeće, bez rukava, otvoren s obje strane, koji je osim ramena pokrivao sprijeda prsa, a straga leđa sve do bubrega. Radi zaštite od nevremena znali su mu dodati i kapuljaču. Ime škapular je dobio od latinskog naziva za ramena "scapulae", jer se preko ramena nosio.“ - link

“Dekretom pape Pia X od 1910. moguće je zamijeniti škapular (odijelce) sa škapularskom medaljicom, pod slijedećim uvjetima: Od vremena pape Pija X., to jest od 1910. moguće je zamijeniti škapular (odijelce) sa škapularskom medaljicom, pod slijedećim uvjetima: da ta medaljica s jedne strane nosi lik Blažene Djevice, a s druge strane Presvetog Srca Isusova; da prvi blagoslov i odijevanje škapulara ne budu s medaljicom, nego s odijelcem.” - link

Zanima me kada će ljudi napokon okrenuti leđa tim bajkama i prihvatiti Isusa Krista kao poglavara sveopće crkve, jedinog Spasitelja i Otkupitelja, te jedinog posrednika između Boga i ljudi. Kada će napokon okrenuti leđa onima koji istini okreću leđa?

Cijela ta priča podsjeća me na Johana Tetzela, koji je prodavao oprost za novac u papino ime. Kada je Šimun Mag ponudio apostolima novac, kako bi dobio moć da čini čuda, Petar mu je odgovorio: "Neka ide u propast tvoj novac zajedno sa tobom, jer si vjerovao da dar Božji možeš kupiti novcem" (Dj 8,20). Ipak tisuće su Tetzelovu ponudu radosno prihvatile, zlato i srebro teklo je u njegovu blagajnu. Tako je i danas, spasenje (odnosno oprost) koje se može dobiti za novac, pokoru, škapulare, krunice, duga hodočašća i kipove, više je traženo nego ono za koje je potrebno pokajanje, vjera i odlučan napor da se čovjek odupre grijesima i pobijedi ih. Grešnika može spasiti samo pokajanje pred Bogom i vjera u Krista. Kristova milost nemože se kupiti, niti se Boga može podmititi.

Da li vi mislite da vam nošenje karmelskog škapulara može (pri)pomoći u spasenju?

descriptionKarmelski špakular - pobožna prijevara EmptyRe: Karmelski špakular - pobožna prijevara

more_horiz
Nisam uveren da bi mi ista pomogla.

descriptionKarmelski špakular - pobožna prijevara EmptyRe: Karmelski špakular - pobožna prijevara

more_horiz
inliner je napisao/la:
Pročitao sam jedan bizaran tekst iz glasa koncila. Vjerujem da samo Bog donosi sreću i nesreću, a ne relikvije i slične stvari tipa škapulari itd...
Da li vi mislite da vam nošenje karmelskog škapulara može (pri)pomoći u spasenju?

Ne nosim škapular i to valjda govori samo za sebe.
No molim te daj mi link na taj tekst koji si čitao jer ovako kako ga ti tumačiš ispada stvarno heretičan.
Stoga daj ti malo dokaza ako smatraš da su potrebni i ne želiš malo pametovati tek toliko? lol!

more_horiz

Nemoj me zasmijavati sa ovakvim pitanjima, molim te, pa samo paganima je tako nesto potrebno za spasenje.

Nego, ostavi ti link, k'o sto rece izrail.

Poz.

more_horiz
No Nick je napisao/la:

Nemoj me zasmijavati sa ovakvim pitanjima, molim te, pa samo paganima je tako nesto potrebno za spasenje.

Nego, ostavi ti link, k'o sto rece izrail.

Poz.

Mislim da nije ilineru cilj nešto objasniti nego izreći svoju tvrdnju.
Tako da je ova tema vjerojatno poslužila svrsi. obred

more_horiz
Ne znam da li je to tako.

more_horiz
No Nick je napisao/la:
Ne znam da li je to tako.

Pa vidiš da je. afro

more_horiz
Ima više vrsta škapulara, a najpoznatiji je baš karmelski:

http://www.newadvent.org/cathen/13508b.htm

" For this privilege declares nothing else than that all those who out of true veneration and love for the Blessed Virgin constantly wear the scapular in a spirit of fidelity and confiding faith, after they have been placed by the Church itself with this habit or badge under the special protection of the Mother of God, shall enjoy this special protection in the matter and crisis which most concerns them for time and eternity. Whoever, therefore, even though he be now a sinner, wears the badge of the Mother of God throughout life as her faithful servant, not presumptuously relying on the scapular as on a miraculous amulet, but trustfully confiding in the power and goodness of Mary, may securely hope that Mary will through her powerful and motherly intercession procure for him all the necessary graces for true conversion and for perseverance in good. Such is the meaning and importance of the first privilege of the Carmelite Scapular, which is wont to be expressed in the words: "whoever wears the scapular until death, will be preserved from hell".

The second privilege of the scapular otherwise known as the Sabbatine privilege, may be briefly defined as meaning that Mary's motherly assistance for her servants in the Scapular Confraternity will continue after death, and will find effect especially on Saturday (the day consecrated to her honour), provided that the members fulfill faithfully the not easy conditions necessary for obtaining this privilege."

Baš je to neko praznovjerje... rasteze

more_horiz
Ej Izrail, tamo je orginalan tekst, možeš vidjeti linkove

http://members.lycos.co.uk/inlineradv/karmel.htm

more_horiz
A za pravu istinu o škapularu i o povijesti škapulara posjetite
http://www.hrkarmel.com/skapular.htm
Nedirajte mi u karmel Laughing

more_horiz
Totus Tuus je napisao/la:
A za pravu istinu o škapularu i o povijesti škapulara posjetite
http://www.hrkarmel.com/skapular.htm
Nedirajte mi u karmel Laughing

I ja volim karamel bombone. What a Face

more_horiz
Kako
predaja prenosi, viđenje se smješta u sredinu 13. st. za vrijeme dok je
Šimun Stock
bio general Reda. To je vrijeme bilo
teško za Red: u Palestini su zbog muslimanske većine uvjeti postajali sve
teži i preseljenje u Europu je bilo
neizbježno, ali i u Europi se postavilo pitanje njihova opstanka
(zabrana osnivanja novih redova, konkurencija).
Šimun se ustrajno molio Blaženoj Djevici da zaštiti
karmelićane. Naposljetku mu se ona ukazala držeći škapular u rukama i
govoreći: "Ovo je privilegij za tebe i za tvoje: tko bude u njemu umro
spasit će se
."

Ovo je baš milina. Škapular spasava a ne Krist! Još jedno rimsko svetogrđe!

more_horiz
Dao Bog po zagovoru Blažene Djevice Marije da jednom spoznaš što govoriš.

Zadnja promjena: ; čet 19 tra 2007, 19:39; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
A šta je to karmel?Jel to neki dio odjeće Shocked confused

more_horiz
Joshua je napisao/la:
A šta je to karmel?Jel to neki dio odjeće Shocked confused

Ne karmel nego škapular. Karmelićani su jedan od njihovih redova koji nose škapular.

No, ja više volim karamele nego škapular. lux

more_horiz
Totus Tuus je napisao/la:
Reko sam: NE DIRAJ MI U KARMEL!

Jel ti to o tvojoj curi?

more_horiz
A škapular je neka vrsta prsluka ili Rolling Eyes ajd Dizma sad pojasni do kraja rtmf
Btw jel škapular ili špakular obred

more_horiz
Da škapular je umanjeni redovnički habit.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply