Euro je napisao/la: Meni su i tvoje rasprave i navodne godine i način razgovora sasvim nebitni. Jer sa tobom ne vidim da mogu voditi ikakav konstruktivni razgovor. Možeš imati i 100 godina, ali sa ovakvim argumentima tipa "ja nisam pročitao Kuran, ali ću vam objasniti sve" bi jako loše prošao u razgovoru sa bilo kojim Muslimanom. Drugim riječima bio bi ismijan.
hajde gospodine Euro, ako će ti biti lakše uzmi od sada za pretpostavku da sam u međuvremenu pročitao Kur'an i stvar je riješena
a sad sam malo listao starije postove i vidim jednu zanimljivost...
ja dođoh na ovu temu, počeh da pišem odgovore u skladu sa temom koristeći neke svoje vjerske stavove kao sredstvo objašnjenja i vi me napadoste zato što ja tu "pišem o Islamu a ne o Andanda Margi".
u međuvremnu Fazlija me je lijepo zamolio, a mislim da si i ti pomenuo takav zahtjev negdje, da ne citiramo mnogo Kur'an te da se više okrenemo logičkim pretpostavkama i činjenicama....
E mene zanima otkud onda odjednom tolika tvoja briga time što ja nisam bio pročitao Kur'an u cjelosti... očito da u skladu sa vašim zahtjevima meni ovdje nije potrebno nikakvo poznavanje Kur'ana jer vi tražite logičku raspravu
Nije mi jasno zašto si onda opterećen toliko tom činjenicom?
Pa upravo je žalosno da kroz prizmu gledanja kako su kršćani skrenuli s puta, jer su "tvrdili i tvrde da je Isus Bog", smatraš kršćane zalutalim ovcama i nekakvim hereticima. Zašto? Zato jer islam tvrdi da Isus nije Bog?
ja fino rekoh da se kršćani u Kur'anu ne nazivaju nevjernicima (hereticima) a ti mi konstano pokušavaš nametnuti nešto što nisam rekao... zanimljivo...
Čitaj dalje post biće ti zanimljivo a vezano je za ovo tvoje pitanje, ostao sam ti dužan taj odgovor
Gledaj jednu stvar. Moram ti to reći. Ti si zalutao u raspravu o sjedinjenju s Bogom. Kada bi imao imalo pojma o kršćanstvu onda bi ti bili poznati barem neki od kršćanskih svetaca koji su doživjeli sjedinjenje s Bogom. A ti to ne znaš i još mene prozivaš kakav sam ja to kršćanin koji govori o sjedinjenju!!!
Ja sam kršćanin koji ne govori o sjedinjenju tijelom nego u sjedinjenju u Duhu koji je u Nama. A Duh koji je u nama je Duh Sveti, a Duh Sveti je BOG !!! Da citiram apostola Pavla, naravno ako mi dopustiš:"Vaše je tijelo Hram Božji i Duh Sveti prebiva u Vama".
Da li je i Pavao onda odlutao s kršćanskog puta?
Čovjek koji je doživio sjedinjenje s Bogom ne postaje Stvoritelj!
Kada sam ja imao takvo iskustvo nisam postao Stvoritelj koji stvara Nebo, Sunce, Mjesec, Saturn i Jupiter i zvijezde u Svemiru ili sačuvaj Bože da tvrdim kako sam stvorio druge ljude. To bi bila laž.
Zato se i zove "sjedinjenje", a ne "izjednačenje" s Bogom Stvoriteljem!!! Nije se sa Duhom Svetim sjedinilo tijelo nego Duša!!!
I tu sada nastaju problemi, jer neke kršćanske denominacije ne vjeruju da postoji Duša. Samim tim ne vjeruju u Sjedinjenje Duše i Duha Svetog !!!
Da budem jasniji, mislim da uvijek nastaje nesporazum, jer protivnici sjedinjenja s Bogom misle da je osoba prolupala i počela govoriti kako je "Ona Bog u ljudskom tijelu" i da je "ljudsko tijelo Bog". Drugim riječima, istina je da ne postoji ništa izvan Boga i to je monizam.
kad se dvije cjeline sjedine (u bukvalnom smislu) one postaju jedna cjelina
no, ti tvrdis da to nije izjednacavanje, ne znam da li se sjecas matematike prvog razreda osnovne skole, mozda si zaboravio pa evo da malo ponovimo:
da bi se dva skupa (dvije cjeline) sjedinile u jedan skup (jednu cjelinu) moraju biti jednakih osobina (apsolutno svih osobina!)
ako nisu jednakih osobina onda se oni ne mogu sjediniti ako su pak jednakih osbina onda su oni
JEDNAKI !
Ali sjedinjenje s Bogom ima prvenstveno veze sa dostignućem transcendentalne Božanske svijesti, a ne sa nekakvim hodanjem po zemlji i traženjem da se takvoj osobi drugi klanjaju kao Bogu ili npr. Isusu ili proroku Muhamedu.
ako ti kažeš da se ne treba klanjati bogu nego se sjediniti sa njim onda tu nesto ne stima očito... vrlo loše zvuči...
Jevreji ili Židovi će tek primiti spasenje. Možda tebi koji proučavaš Kuran nije to poznato, ali tako stoji zapisano u Bibliji. Nadam se da smijem spominjati Bibliju u kontekstu našeg razgovora. Za ovakva pitanja treba obavezno pročitati knjigu proroka Izaije gdje se proriče tj. Izaija je osobno od Boga primio saznanje da će doći Mesija, kojeg će Židovi ignorirati i na kraju će biti ubijen.
Da li ti je to u Izaiji poznato? Ako nije onda moraš pročitati knjigu Izaijinu.
hm... zanimljivo objašnjenje
znači Judaisti nisu prihvatili učenje Isusovo (većina njih) što je poznato iz historijskih činjenica, i ti tvrdiš da oni nisu pogriješili kada su to uradili?
kada su odbili Isusovo učenje koji je došao da ih izvede na pravi put nisu pogriješili?
oni će u budućnosti dobiti spasenje??
a šta je sa hiljadama generacija Judaista koje su živjele i umrle uvjerene da je Isus bio lažni prorok? na osnovu čega oni mogu dobiti spasenje???