Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Ananda Marga

power_settings_newLogin to reply
+4
bbgt1987
Naomi
Mali princ
Fazlija
8 posters

descriptionAnanda Marga - Page 5 EmptyRe: Ananda Marga

more_horiz
Izmedju oslobodjenja i vezanosti ne postoji nikakva razlika za osobu koja svjedoci duhovnu istinu.

Da...zato i kažu na istoku:"Ti si ono što misliš!"
Ako misliš da si vezan, onda ćeš i biti vezan.
Kada vidiš i osvjestiš u svojem umu da nema razlike između vezanosti i nevezanosti, onda ti ostvaruješ veličanstveni duhovni uvid.

Meni se isto dešavaju ograničenja kao kod tebe Fazlija.
I onda uvijek promijenim tehniku.
Ako osjećam da tehnika meditacije ne valja, onda počnem mantrati. Kada mantranje ne daje rezultata, onda počnem meditirati. Smile
Ako čitam literaturu o istočnjačkom guruu, onda promijenim ponašanje, pa čitam Bibliju.
To dakako ovisi o osjećaju u mojem umu. Cilj je da ostvarim nevezanost.

O toj nevezanosti postoji priča o budističkom guruu i njegovom učeniku.
Pod stare dane guru je dao svojem učeniku hrpu listova papira na kojem je bilo na preko 1000 stranica opisan život gurua i način na koji je postigao oslobođenje.
Zato je i rekao učeniku:"Uzmi ovo i pročitaj!"

Učenik je to uzeo, otišao do peći i bacio u nju hrpu listova koji su zatim izgorili.
Guru je viknuo na njega:"Što to radiš čovječe! Unutra su ti korisna uputstva za čitav tvoj život!"

Učenik je samo uzvratio:"A što je sa vezanošću?"

Eto ja ću na kraju još dati jedan link na Milarepinu knjigu:

http://www.paukic.com/euro/milarepa.zip

pozdrav

Euro

more_horiz
Na šta točno misliš?

Ovaj svijet nije nesto razlicito od Boga. Bog jeste neogranicenost, ali sto je svijet? Zar postoje dvije sustine, jedna bozanska i jedna tvarna, svejtovna? Ne, te dvije stvari su Jedno.

more_horiz
Fazlija je napisao/la:
Na šta točno misliš?

Ovaj svijet nije nesto razlicito od Boga. Bog jeste neogranicenost, ali sto je svijet? Zar postoje dvije sustine, jedna bozanska i jedna tvarna, svejtovna? Ne, te dvije stvari su Jedno.

Ne bih se baš složio. Ovaj svijet je prije suprotnost Bogu, nego refleksija Njegove volje.
Naravno, ne postoje više suština, temelj sve stvarnosti je Bog, a negdje se On više manifestira, a negdje manje. Na ovom svijetu je očito da se manifestira u maloj mjeri.
Ali ovo je već druga tema, ono što me zainteresiralo je tvoja izjava da između ograničenja i Boga nema razlike.
Da budem konkretniji, kada se govori o ograničenjima i nadilaženju ograničenja, to jako dobro opisuje ona priča iz upanisada o dvije ptica na drvetu, od kojih jedna jede gorke i slatke plodove, a druga samozadovoljno sjaji na vrhu drveta. Kako se prva ptica približava drugoj i na kraju spoznaje da je to upravo ona. Tu su ograničenja i vezanosti prikazane kao zabluda i kao svojstvo koje nas sprječava u spoznaji Boga, svojstvo koje nije dano u Bogu, već nešto čije postojanje ovisi samo o našoj percepciji, dakle nešto što nije stvarno i što nema temelja, nikako ne kao jednakost s Bogom, već Njegova suprotnost.

more_horiz
Ovaj svijet je prije suprotnost Bogu, nego refleksija Njegove volje. Naravno, ne postoje više suština, temelj sve stvarnosti je Bog, a negdje se On više manifestira, a negdje manje. Na ovom svijetu je očito da se manifestira u maloj mjeri.

Kako mislis Konine? Negdje ima vise Boga, a negdje manje?! Kada bi to bilo tako, onda bi smo mogli reci da se sustina sastoji od dva (a ne jednog) osnovna nacela. Boga i jos necega uz Njega. U svim stvarima su pomjesana ta dva nacela u razlicitim omjerima. Negdje je Boga vise, a negdje tog neceg drugog?! Ne znam? Meni se to ne cini razumnim.

Duhovne tradicije tantre i taoizma naucavaju da je sve Jedno nacelo, koje se iskazuje u dva vida. Duh i Sila, svijest i energija. Oni su kao dva svojstva Jednog te istog nacela. Mislim da je moj nedavni uvid bio na tom tragu.

Tu su ograničenja i vezanosti prikazane kao zabluda i kao svojstvo koje nas sprječava u spoznaji Boga, svojstvo koje nije dano u Bogu, već nešto čije postojanje ovisi samo o našoj percepciji, dakle nešto što nije stvarno i što nema temelja, nikako ne kao jednakost s Bogom, već Njegova suprotnost.

Postoji problem s tom teorijom koja je bliska skoli advaita vedante. Tantricke skole nikada nisu prihvatile takvo objasnjenje stvarnosti. Za tantrike je svijet bio uvijek nista drugo nego samo ispoljenje Boga, tijelo Boga. A unutar vedantinskih skola su pravci poput Vallabhine shuddha advaite naglasavali posve istu stvar. Da svijet nije nista razlicit od Krshne.

Stoga bi tumacenje te upanishadske alegorije moglo biti i takvo da je jedna te ista duhovna stvarnost ispoljena na dva nacine. Jedan nacin odrazava cistu duhovnu prirodu, a drugi je njezino ispoljenje u tvarnom svijetu. Na koncu osoba spoznaje da medju njima nikada niti nije bilo dvojnosti. Sve su one jednako ispoljenja Jednoga u razlicitim razinama ispoljenja Boga unutar samoga Sebe.

more_horiz
Stoga bi tumacenje te upanishadske alegorije
moglo biti i takvo da je jedna te ista duhovna stvarnost ispoljena na
dva nacine. Jedan nacin odrazava cistu duhovnu prirodu, a drugi je
njezino ispoljenje u tvarnom svijetu. Na koncu osoba spoznaje da medju
njima nikada niti nije bilo dvojnosti. Sve su one jednako ispoljenja
Jednoga u razlicitim razinama ispoljenja Boga unutar samoga Sebe.

Da...to je na tragu razmišljanja advaita škola ( nedualističkih ).

Između Boga i materije nema razlike.

Materija je tvar koja vibrira na nižim frekvencijama od tvari na npr. eteričkom nivou.
A na astralnom nivou su vibracije još više.

Na kauzalnom nivou postoji energija koju zovemo karma i ona vibrira još višim frekvencijama.
Razlaganjem te energije mi doživljavamo oslobođenje.

A kada čovjek doživi oslobođenje, onda ima takav uvid da shvaća kako je sve u Jednom i da je Jedno u svemu.

Tada ne postoji niti vrijeme, niti materija kao nešto odvojeno od Boga. Sve je Bog. I čovjek i pas i zgrade koje gledamo i zrak i planina koju gledamo.

Ovakav uvid ne mora imati samo oslobođena osoba.
Njega može doživjeti i osoba koja je inicirana u neku yoga tehniku ili pak osoba koja je dobila daršan svojeg gurua.

Također i osoba koja redovito prakticira neku od spiritualnih ( duhovnih ) tehnika, mantranja, meditacija ili molitvi.

pozdrav

Euro

more_horiz
Fazlija je napisao/la:
Ovaj svijet je prije suprotnost Bogu, nego refleksija Njegove volje. Naravno, ne postoje više suština, temelj sve stvarnosti je Bog, a negdje se On više manifestira, a negdje manje. Na ovom svijetu je očito da se manifestira u maloj mjeri.

Kako mislis Konine? Negdje ima vise Boga, a negdje manje?! Kada bi to bilo tako, onda bi smo mogli reci da se sustina sastoji od dva (a ne jednog) osnovna nacela. Boga i jos necega uz Njega. U svim stvarima su pomjesana ta dva nacela u razlicitim omjerima. Negdje je Boga vise, a negdje tog neceg drugog?! Ne znam? Meni se to ne cini razumnim.

Ne bi baš rekao da "negdje ima više Boga, a negdje manje", prisustvo Boga nije kvantitativna kategorija, već kvalitativna. Znači nije da negdje ima 70% , negdje 30% Boga, već nešto odražava Boga u većoj ili manjoj mjeri.
Da ne ulazim u filozofiju vedante, mogu dati primjer Einsteina koji je to jako dobro opisao uspoređujući svetlo i tamu i Boga i grijeh. Grijeh je potpuno odsustvo Boga, isto kao što je mrak potpuno odsustvo svjetla. Koristeći tu analogiju, možemo reči da je ovaj svijet jako slabo osvjetljen, a "vezanosti" i "ograničenja" su odsustvo svjetla i kao takve potpuna suprotnost Boga. A ne ono što ti tvrdiš, punina svjetla samo druge frekvencije.
Dakle ne postoje dva načela, postoji samo jedno, Bog i ono što mu je suprotnost.

Fazlija je napisao/la:

Duhovne tradicije tantre i taoizma naucavaju da je sve Jedno nacelo, koje se iskazuje u dva vida. Duh i Sila, svijest i energija. Oni su kao dva svojstva Jednog te istog nacela. Mislim da je moj nedavni uvid bio na tom tragu.

Ma to su ideje koje su danas praktički prihvaćene čak i u fizici; materija = energija = svijest. Einstein je dokazao da je materija = energija , a danas ulazeći sve dublje u kvantnu teoriju dolazimo do spoznaje da je svijest = energija = materija.
Ali to je skroz druga "dimenzija" od onoga o čemu pričamo.

Fazlija je napisao/la:

Tu su ograničenja i vezanosti prikazane kao zabluda i kao svojstvo koje nas sprječava u spoznaji Boga, svojstvo koje nije dano u Bogu, već nešto čije postojanje ovisi samo o našoj percepciji, dakle nešto što nije stvarno i što nema temelja, nikako ne kao jednakost s Bogom, već Njegova suprotnost.

Postoji problem s tom teorijom koja je bliska skoli advaita vedante. Tantricke skole nikada nisu prihvatile takvo objasnjenje stvarnosti. Za tantrike je svijet bio uvijek nista drugo nego samo ispoljenje Boga, tijelo Boga. A unutar vedantinskih skola su pravci poput Vallabhine shuddha advaite naglasavali posve istu stvar. Da svijet nije nista razlicit od Krshne.

Stoga bi tumacenje te upanishadske alegorije moglo biti i takvo da je jedna te ista duhovna stvarnost ispoljena na dva nacine. Jedan nacin odrazava cistu duhovnu prirodu, a drugi je njezino ispoljenje u tvarnom svijetu. Na koncu osoba spoznaje da medju njima nikada niti nije bilo dvojnosti. Sve su one jednako ispoljenja Jednoga u razlicitim razinama ispoljenja Boga unutar samoga Sebe.

Vivekananda ovako objašnjava ovu priču :
"...dok konačno donja ptica ne dođe na mjesto gornje ptice i izgubi se. Otkrije da tamo nikada nisu bile dvije ptice, već da je čitavo vrijeme ona bila ta gornja ptica, smirena, veličanstvena i udubljena u svoju vlastitu bit."
Ali bit priče je razlika između ove prve ptice i ove druge. Iako su one jedno te isto, u ovom svijetu je razlika među njima upravo u vezanosti (za plodove na drvetu) i upravo je ta vezanost ono što je različito od Boga i što treba odbaciti da bi se Bog postigao. A ne proglastiti tu vezanost djelom Božje manifestacije.

more_horiz
...nešto odražava Boga u većoj ili manjoj mjeri

Tako sto ne postoji. Recimo da je u nekoj pojavi Bog u manjoj mjeri odrazen... Postavlja se pitanje sto je u istoj pojavi odrazeno u vecoj mjeri? Nesto drugo od Boga?!

Grijeh je potpuno odsustvo Boga...

Dakle, u grijehu nema Boga, ali cega onda ima... Od ceka se grijeh sastoji?! Znaci postoji Bog (koji je u nekim stvarima), i jos nesto uz Boga sto je u nekim drugim stvarima?! To nije logicno.

Bog i ono što mu je suprotnost...

Cak i da to jeste kao vjetlo i tama, znacilo bi da postoje dva nacela. No, to nije tako. Bog je iznad poimanja, pa su i svjetlo i tama, i dobro i zlo, tek Njegova ogranicena ispoljenja u samom Sebi. Drugim rijecima, Bog je iznad dobra i zla, svjetlosti i tame, izvan svakog dvojstva, trojstva i sl. poimanja uma.

more_horiz
Euro je napisao/la:
bbgt1987,

Možemo li sada nastaviti jedan normalni nivo razgovora?
Mislim da Fazlija nastoji pisati na jedan takav korektan, logičan i inteligentan način.

pozdrav

Euro

možemo..., uostalom moj nivo razgovora je uvijek bio normalan...
mislim da sam u svojim postovima bio vrlo korektan a posebno logičan

more_horiz
Fazlija je napisao/la:
Mozda se bbgt1987 odmara negdje na Jahorini? Javit ce se kada dodje s grudvanja!

evo dodjoh s "grudvanja"...

more_horiz
Euro je napisao/la:
Ha...tko to zna. A možda je odlučio konačno pročitati do kraja Kuran tako da nas dotuče svojom logikom i znanjem!!!

možda...

more_horiz
Euro je napisao/la:
Meni su i tvoje rasprave i navodne godine i način razgovora sasvim nebitni. Jer sa tobom ne vidim da mogu voditi ikakav konstruktivni razgovor. Možeš imati i 100 godina, ali sa ovakvim argumentima tipa "ja nisam pročitao Kuran, ali ću vam objasniti sve" bi jako loše prošao u razgovoru sa bilo kojim Muslimanom. Drugim riječima bio bi ismijan.

hajde gospodine Euro, ako će ti biti lakše uzmi od sada za pretpostavku da sam u međuvremenu pročitao Kur'an i stvar je riješena

a sad sam malo listao starije postove i vidim jednu zanimljivost...

ja dođoh na ovu temu, počeh da pišem odgovore u skladu sa temom koristeći neke svoje vjerske stavove kao sredstvo objašnjenja i vi me napadoste zato što ja tu "pišem o Islamu a ne o Andanda Margi".

u međuvremnu Fazlija me je lijepo zamolio, a mislim da si i ti pomenuo takav zahtjev negdje, da ne citiramo mnogo Kur'an te da se više okrenemo logičkim pretpostavkama i činjenicama....

E mene zanima otkud onda odjednom tolika tvoja briga time što ja nisam bio pročitao Kur'an u cjelosti... očito da u skladu sa vašim zahtjevima meni ovdje nije potrebno nikakvo poznavanje Kur'ana jer vi tražite logičku raspravu

Nije mi jasno zašto si onda opterećen toliko tom činjenicom?

Pa upravo je žalosno da kroz prizmu gledanja kako su kršćani skrenuli s puta, jer su "tvrdili i tvrde da je Isus Bog", smatraš kršćane zalutalim ovcama i nekakvim hereticima. Zašto? Zato jer islam tvrdi da Isus nije Bog?

ja fino rekoh da se kršćani u Kur'anu ne nazivaju nevjernicima (hereticima) a ti mi konstano pokušavaš nametnuti nešto što nisam rekao... zanimljivo...

Čitaj dalje post biće ti zanimljivo a vezano je za ovo tvoje pitanje, ostao sam ti dužan taj odgovor

Gledaj jednu stvar. Moram ti to reći. Ti si zalutao u raspravu o sjedinjenju s Bogom. Kada bi imao imalo pojma o kršćanstvu onda bi ti bili poznati barem neki od kršćanskih svetaca koji su doživjeli sjedinjenje s Bogom. A ti to ne znaš i još mene prozivaš kakav sam ja to kršćanin koji govori o sjedinjenju!!!

Ja sam kršćanin koji ne govori o sjedinjenju tijelom nego u sjedinjenju u Duhu koji je u Nama. A Duh koji je u nama je Duh Sveti, a Duh Sveti je BOG !!! Da citiram apostola Pavla, naravno ako mi dopustiš:"Vaše je tijelo Hram Božji i Duh Sveti prebiva u Vama".
Da li je i Pavao onda odlutao s kršćanskog puta?

Čovjek koji je doživio sjedinjenje s Bogom ne postaje Stvoritelj!
Kada sam ja imao takvo iskustvo nisam postao Stvoritelj koji stvara Nebo, Sunce, Mjesec, Saturn i Jupiter i zvijezde u Svemiru ili sačuvaj Bože da tvrdim kako sam stvorio druge ljude. To bi bila laž.

Zato se i zove "sjedinjenje", a ne "izjednačenje" s Bogom Stvoriteljem!!! Nije se sa Duhom Svetim sjedinilo tijelo nego Duša!!!
I tu sada nastaju problemi, jer neke kršćanske denominacije ne vjeruju da postoji Duša. Samim tim ne vjeruju u Sjedinjenje Duše i Duha Svetog !!!
Da budem jasniji, mislim da uvijek nastaje nesporazum, jer protivnici sjedinjenja s Bogom misle da je osoba prolupala i počela govoriti kako je "Ona Bog u ljudskom tijelu" i da je "ljudsko tijelo Bog". Drugim riječima, istina je da ne postoji ništa izvan Boga i to je monizam.

kad se dvije cjeline sjedine (u bukvalnom smislu) one postaju jedna cjelina
no, ti tvrdis da to nije izjednacavanje, ne znam da li se sjecas matematike prvog razreda osnovne skole, mozda si zaboravio pa evo da malo ponovimo:

da bi se dva skupa (dvije cjeline) sjedinile u jedan skup (jednu cjelinu) moraju biti jednakih osobina (apsolutno svih osobina!)

ako nisu jednakih osobina onda se oni ne mogu sjediniti ako su pak jednakih osbina onda su oni JEDNAKI !

Wink

Ali sjedinjenje s Bogom ima prvenstveno veze sa dostignućem transcendentalne Božanske svijesti, a ne sa nekakvim hodanjem po zemlji i traženjem da se takvoj osobi drugi klanjaju kao Bogu ili npr. Isusu ili proroku Muhamedu.

ako ti kažeš da se ne treba klanjati bogu nego se sjediniti sa njim onda tu nesto ne stima očito... vrlo loše zvuči...

Jevreji ili Židovi će tek primiti spasenje. Možda tebi koji proučavaš Kuran nije to poznato, ali tako stoji zapisano u Bibliji. Nadam se da smijem spominjati Bibliju u kontekstu našeg razgovora. Za ovakva pitanja treba obavezno pročitati knjigu proroka Izaije gdje se proriče tj. Izaija je osobno od Boga primio saznanje da će doći Mesija, kojeg će Židovi ignorirati i na kraju će biti ubijen.
Da li ti je to u Izaiji poznato? Ako nije onda moraš pročitati knjigu Izaijinu.

hm... zanimljivo objašnjenje
znači Judaisti nisu prihvatili učenje Isusovo (većina njih) što je poznato iz historijskih činjenica, i ti tvrdiš da oni nisu pogriješili kada su to uradili?

kada su odbili Isusovo učenje koji je došao da ih izvede na pravi put nisu pogriješili?

oni će u budućnosti dobiti spasenje??

a šta je sa hiljadama generacija Judaista koje su živjele i umrle uvjerene da je Isus bio lažni prorok? na osnovu čega oni mogu dobiti spasenje???

more_horiz
Filipinski clanovi Ananda Marge izvode zestok etno rock kiirtan (pjevanje mantre):

https://www.youtube.com/watch?v=1_pn6afGCsE

more_horiz
Pozdrav svima atma yoginima! Pozivamo vas na du'ovno okupljanje na Ananda Marga yoga seoskom imanju u selu Kupinec kod Jastrebarskog, u nedjelju 25.05.
Raspored:
9-10h okupljanje
10-13h Akhanda Kiirtana
13-14h Dharma Cakra (zajednicka meditacija i predavanje o duhovnim temama)
14-15h vegy rucak
15-19.30h Sadhana Sivir (pola sata kiirtana, sat meditacije i tako 3 izmjene)
19.30-20h duhovno predavanje
20h vegy vecera
21h razlaz
Cijena:
20 kn prilog za seosko imanje i sa sobom dobijeti nesto hrane za podijeliti s drugima
Nacin dolaska:
U Klinca Selu (na staroj cestoj Zagreb-Karlovac) skrenuti prema Zdencini, proci prugu kod zelj.stanice i nastaviti dalje preko nadvoznjaka iznad autoputa Zg-Ka. Odmah iza nadvoznjaka je racvanje, skrecete lijevo i vijugavom cestom kroz polja do table Kupinec. Odmah iza table je prvi odvojak lijevo u zaseok Horvatici (ima tabla na glavnoj cesti za Kupinec). U sredistu sela je kapelica sv.Josipa, skretanje lijevo do prve kuce. Tu smo!

more_horiz
Ovdje imate popis dostupnih AM knjiga na nasem jeziku:
http://www.anandamarga.hr/Izdanja%20-%20SSA.html
http://www.anandamarga.hr/Izdanja%20-%20drugi%20autori.html

more_horiz
U neđelju, 14.rujna, na Ananda Marga yoga imanju u selu Kupinec kod Jastrebarskog imamo du'ovni program Sadhana Sivir (po' sata pjevanja kiirtana*, po' sata meditacije* i tako 3 izmjene). Program pocinje u 10h i traje do 13h, nakon toga rucak. Nakon rucka moguc razgovor s uciteljima/icama (acarya) tantra yoge i besplatna poduka u tantricku sahaja* yogu. Obavezno je donijeti neku hranu koja se moze podijeliti s drugima, a hrana mora biti yogicka lakto-vegetarijanska (bez gljiva, luka i cesnjaka). Takodjer 20 kn po glavi posjetitelja priloga za obnovu malog seoskog du'ovnog imanja. Svi koji su zainteresirani za sudjelovanje uz ove skromne obaveze - dobrodosli! Sve informacije na: http://www.anandamarga.hr/Kontakt.html

*
kiirtan je tehnika aktivne meditacije kod koje se pjeva i ideira Bozanska prisutnost u svemu sto nas okruzuje.

meditacija je mirna sabranost na Bozansku sustinu u svemu

tantra znaci put prosirenja i oslobodjenja osobne svijesti od svih ogranicenosti koje je odvajaju od Bozanske sustine

sahaja-yoga znaci lagana, jednostavna yoga

more_horiz
Shri Shri Anandamurti (Marga Guru):

Govor o misticizmu, umu, duhovnosti:
http://video.google.com/videoplay?docid=-9105394716990869137

Govor o pravilnom pristupu sadhani (duhovnom kultu):
http://video.google.com/videoplay?docid=-3089443381505093139&vt=lf&hl=hr

Govor u Svicarskoj o povijesnom nastanku duhovnosti (samo zvuk):
http://video.google.com/videoplay?docid=-3089443381505093139&vt=lf&hl=hr

more_horiz
Snimljen je film po knjizi "Namah Shivaya Shantaya"od Shrii Shrii Anandamurtija.
Više informacija na: http://www.shivamovie.com/

more_horiz
Amerikanac Dean Greenburg iz Carbondalea, Illinois, jedan od prvih clanova Ananda Marge u SAD (du'ovno ime Dharmadhara) je tijekom 70'tih godina posjetio Banglades, gostujuci na jednoj medjunarodnoj konferenciji na kojoj je predstavljao PROUT (socio-ekonomsku teoriju koju zagovara Ananda Marga). Tijekom svojeg boravka u bangladesu sreo je jednog starog sufijskog ucitelja (sheikha) s kojim se odmah sprijateljio i osjetio duboku duhovnu povezanost. Nedugo nakon toga taj je sufijski guru umro imenujuci Dharmadhara svojim nasljednikom. On sada vodi taj sufijski red pod duhovnim imenom Sheikh Din Muhammad Abdullah al-Dayemi, a ucenja reda su bliska ucenjima Ananda Marge:

http://www.surrenderworks.com/index.html

http://www.surrenderworks.com/community/beginnings.html

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply