Fazlija je napisao/la:
Zašto naše religije govore samo o grijehu,paklu i zlu a jako malo o iskupljenju, opravdanju?
Ne znam zasto neke religije govore o tome? Vjerujem da o nekim stvarima nemaju ispravno misljenje.
@svjetlost: vjerujem da si možda malo u krivome kada kažeš da "naše"
religije govore samo o paklu a malo o iskupljenju i opravdanju
mislim da vjera Islam govori veoma i jednom i o drugom, ako te zanima
možemo diskutirati i o tome a ja ću se potruditi da odgovorim na sva
pitanja o toj temi.
@fazlija:
"Vjerujem da o nekim stvarima nemaju ispravno misljenje."
religije staviti u jedan koš pa onda suditi općenito o njihovim osobinama je kao staviti slona i komarca u kutiju pa pitati ih
zajedno zašto su tako ogromni i teški
svrstao si religije i vjere u jedan koš, dakle, odgovor netačan
Fazlija je napisao/la:
Što je prosvjetljenje?
Stanje jedisntva s Bogom, ili stanje trajnog blazenstva.
Da li je prosvjetljenje nešto što vodi ka Najvišem Gospodu?
To je stanje jedinstva s Gospodom.
Što Bog želi od ljudi?
To ces morati pitati Njega, tj. spoznat ces u trenutku kada osvjestis - Ja sam Bog!
kakva je to glupost "jedinstvo sa Bogom"???
izvini zbog ovakvih izraza ali kad vec pricas o Bogu kazi sta je za tebe ustvari Bog?
i znas li sta uopce znaci pojam Bog jer ako znas onda ovo gore sto pises nema nikakve veze s vezom
čovjek jestvorenje koje je stvorio Bog i kao takvo nema šansi za neko sjedinjavanjem i poravnavanjem sa Bogom!
Bog je svemoćan, svemoguć i sveznajuć, mi kao ljudi stvoreni da se pokoravamo bogu i božijim zakonima na ovome svijetu koji je prolazan kao što je prolazan jedan san nismo u stanju ni zamisliti Božiju veličinu i savršenstvo jer nas je bog stvorio i dao nam ograničenja.
"Što Bog želi od ljudi?""To ces morati pitati Njega, tj. spoznat ces u trenutku kada osvjestis - Ja sam Bog!"još jedna velika glupost (nelogičnost)
znači idemo analizirat rečenicu koju si napisao.
Na pitanje
"šta bog želi od ljudi" ti odgovaraš
"to moraš pitati Boga" a onda ubacuješ sljedeću rečenicu
"tj. spoznat ćeš u trenutku kada osvjestiš - Ja sam Bog" ?????
znači da bi
ljudi saznali šta
Bog želi od njih, oni svi moraju postat bogovi po tvojoj logici !!?? i onda sami sebi reći šta žele od sebe...
---------------
@svjetlos: Evo da ti ja odgovorim šta Bog želi od ljudi ako smijem:
Prije svega Bog nije ovisan od ljudi i Bog ima apsolutnu moć nad ljudima i on da je htio od ljudi bi napravio da budu svi dobri ali bi u tom slučaju ljudi ostali bez izbora mogućnosti i imali bi neki nivo anđela (meleka) tj. nebi imali moć izbora svojih postupaka
biti čovjek je velika počast
bog je stvorio čovjeka, dao mu razum i mogućnost izbora i time ga uzdigao iznad svih svojih stvorenja, čak i meleka (anđela)
čovjek koji iskreno vjeruje u postojanje boga i pokorava se njegovim zakonima i koji se iskreno pokaje za svoje prethodne grijehe i ustrajava u njihovom neponavljanju je čovjek koji će akobogda zaslužiti vječno prebivalište u raju (džennetu) punom neopisivih ljepota i užitaka
osnovna bit postojanja čovjeka na ovom svijetu je
pokoravanje Bogu i njegovim zakonima i ustrajavanju na ispravnom putu kada ga snađu iskušenja
kao nagradu dobija
vječnost u raju
mnogima su zbunjujuće stvari poput toga kako se mnogi ljudi na ovome svijetu muče, neki bivaju ubijeni na najsvirepiji način, nekima bivaju otkinuti dijelovi tijela, svašta se ljudima dešava i gledaju na to kao na
nepravdu koju im čini Bog !! (nažalost uticaj medija na ovakav stav je svakodnevan i mediji podržavaju ovakav stav pod patronatom Sotonine vojske)
"
Gospodar tvoj neće nikome nepravdu učiniti" (El-Kehf, 49 - Kur'an)
Ako malo bolje pogledate (razmislite) vidjećete da je ovaj ajet iz Kur'ana veoma tačan!
Recimo uzmite primjer da vas je nekada bolio zub (ili neki drugi dio tijela). Zub može boljeti tako jako i nesnosno da biste sve dali da vas prestane boljeti. No, jednom kada vas zub prestane boljeti onda je dobvoljno par trenutaka da sve bolove koje ste imali zaboravite i čak ste tada i sretni. Izliječićete zub i on vas više neće zaboljeti i kada se sjetite kako vas je nekad bolio bićete sretni jer vas više ne boli i nećete mnogo žaliti.
Pa šta vam se to onda na ovom svijetu može loše desiti a da to nećete zaboraviti na
vječnom ukoliko budete bili na pravom putu i pokoravali se jednom jedinom Bogu?
dakle jedina naša obaveza je svakodnevna ustrajnost na pravom putu i pokoravanje i klanjanje Bogu i poštovanju njegovih propisa, ustrajnost u borbi za dobro i ustrajnost u borbi protiv sotone (šejtana - koji želi što više ljudi odvesti u pakao (džehennem) do roka koji mu je Bog ostavio - do sudnjeg dana) i u obuzdavanju svoje strasti i prohtjeva
život na ovom svijetu je veoma kratak i u poređenju sa vječnošću je toliko beznačajan da se ne može porediti sa njome
ma koliko dugo da traje život na ovome svijetu on kada se uporedi sa beskonačnim životom gubi bilo kakvu vrijednost i praktično ne postoji
beskonačnost u džennetu (raju) ili džehennemu (paklu) izbor je na nama!