Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Ananda Marga

power_settings_newLogin to reply
+4
bbgt1987
Naomi
Mali princ
Fazlija
8 posters

descriptionAnanda Marga - Page 2 EmptyRe: Ananda Marga

more_horiz
abraham je napisao/la:
Posjetio sam neke stranice, posebno o Esenima kojih je u Kristovo vrijeme bilo oko 3000...

Malo sam sumnjicav prema tim novim esenima. To su sve neke novotarije, jer se oni izvorni anticki eseni nisu odrzali. U Zenici to vodi neki momak koji je vec bio u svim mogucim yoga i krscanskim skupinama, svugdje po godinu dana. Tako da je meni to poprilicno bezvezarija.

more_horiz
Fazlija je napisao/la:

Zašto naše religije govore samo o grijehu,paklu i zlu a jako malo o iskupljenju, opravdanju?

Ne znam zasto neke religije govore o tome? Vjerujem da o nekim stvarima nemaju ispravno misljenje.

@svjetlost: vjerujem da si možda malo u krivome kada kažeš da "naše"
religije govore samo o paklu a malo o iskupljenju i opravdanju

mislim da vjera Islam govori veoma i jednom i o drugom, ako te zanima
možemo diskutirati i o tome a ja ću se potruditi da odgovorim na sva
pitanja o toj temi.

@fazlija: "Vjerujem da o nekim stvarima nemaju ispravno misljenje."
religije staviti u jedan koš pa onda suditi općenito o njihovim osobinama je kao staviti slona i komarca u kutiju pa pitati ih zajedno zašto su tako ogromni i teški elephant

svrstao si religije i vjere u jedan koš, dakle, odgovor netačan Exclamation

Fazlija je napisao/la:

Što je prosvjetljenje?
Stanje jedisntva s Bogom, ili stanje trajnog blazenstva.

Da li je prosvjetljenje nešto što vodi ka Najvišem Gospodu?
To je stanje jedinstva s Gospodom.

Što Bog želi od ljudi?
To ces morati pitati Njega, tj. spoznat ces u trenutku kada osvjestis - Ja sam Bog!

kakva je to glupost "jedinstvo sa Bogom"???
izvini zbog ovakvih izraza ali kad vec pricas o Bogu kazi sta je za tebe ustvari Bog?
i znas li sta uopce znaci pojam Bog jer ako znas onda ovo gore sto pises nema nikakve veze s vezom

čovjek jestvorenje koje je stvorio Bog i kao takvo nema šansi za neko sjedinjavanjem i poravnavanjem sa Bogom!

Bog je svemoćan, svemoguć i sveznajuć, mi kao ljudi stvoreni da se pokoravamo bogu i božijim zakonima na ovome svijetu koji je prolazan kao što je prolazan jedan san nismo u stanju ni zamisliti Božiju veličinu i savršenstvo jer nas je bog stvorio i dao nam ograničenja.

"Što Bog želi od ljudi?"
"To ces morati pitati Njega, tj. spoznat ces u trenutku kada osvjestis - Ja sam Bog!"

još jedna velika glupost (nelogičnost)
znači idemo analizirat rečenicu koju si napisao.

Na pitanje "šta bog želi od ljudi" ti odgovaraš "to moraš pitati Boga" a onda ubacuješ sljedeću rečenicu "tj. spoznat ćeš u trenutku kada osvjestiš - Ja sam Bog" ?????

znači da bi ljudi saznali šta Bog želi od njih, oni svi moraju postat bogovi po tvojoj logici !!?? i onda sami sebi reći šta žele od sebe... lol!
---------------
@svjetlos: Evo da ti ja odgovorim šta Bog želi od ljudi ako smijem:

Prije svega Bog nije ovisan od ljudi i Bog ima apsolutnu moć nad ljudima i on da je htio od ljudi bi napravio da budu svi dobri ali bi u tom slučaju ljudi ostali bez izbora mogućnosti i imali bi neki nivo anđela (meleka) tj. nebi imali moć izbora svojih postupaka

biti čovjek je velika počast
bog je stvorio čovjeka, dao mu razum i mogućnost izbora i time ga uzdigao iznad svih svojih stvorenja, čak i meleka (anđela)

čovjek koji iskreno vjeruje u postojanje boga i pokorava se njegovim zakonima i koji se iskreno pokaje za svoje prethodne grijehe i ustrajava u njihovom neponavljanju je čovjek koji će akobogda zaslužiti vječno prebivalište u raju (džennetu) punom neopisivih ljepota i užitaka

osnovna bit postojanja čovjeka na ovom svijetu je pokoravanje Bogu i njegovim zakonima i ustrajavanju na ispravnom putu kada ga snađu iskušenja

kao nagradu dobija vječnost u raju

mnogima su zbunjujuće stvari poput toga kako se mnogi ljudi na ovome svijetu muče, neki bivaju ubijeni na najsvirepiji način, nekima bivaju otkinuti dijelovi tijela, svašta se ljudima dešava i gledaju na to kao na nepravdu koju im čini Bog !! (nažalost uticaj medija na ovakav stav je svakodnevan i mediji podržavaju ovakav stav pod patronatom Sotonine vojske)

"Gospodar tvoj neće nikome nepravdu učiniti" (El-Kehf, 49 - Kur'an)

Ako malo bolje pogledate (razmislite) vidjećete da je ovaj ajet iz Kur'ana veoma tačan!

Recimo uzmite primjer da vas je nekada bolio zub (ili neki drugi dio tijela). Zub može boljeti tako jako i nesnosno da biste sve dali da vas prestane boljeti. No, jednom kada vas zub prestane boljeti onda je dobvoljno par trenutaka da sve bolove koje ste imali zaboravite i čak ste tada i sretni. Izliječićete zub i on vas više neće zaboljeti i kada se sjetite kako vas je nekad bolio bićete sretni jer vas više ne boli i nećete mnogo žaliti.

Pa šta vam se to onda na ovom svijetu može loše desiti a da to nećete zaboraviti na vječnom ukoliko budete bili na pravom putu i pokoravali se jednom jedinom Bogu?

dakle jedina naša obaveza je svakodnevna ustrajnost na pravom putu i pokoravanje i klanjanje Bogu i poštovanju njegovih propisa, ustrajnost u borbi za dobro i ustrajnost u borbi protiv sotone (šejtana - koji želi što više ljudi odvesti u pakao (džehennem) do roka koji mu je Bog ostavio - do sudnjeg dana) i u obuzdavanju svoje strasti i prohtjeva

život na ovom svijetu je veoma kratak i u poređenju sa vječnošću je toliko beznačajan da se ne može porediti sa njome

ma koliko dugo da traje život na ovome svijetu on kada se uporedi sa beskonačnim životom gubi bilo kakvu vrijednost i praktično ne postoji

beskonačnost u džennetu (raju) ili džehennemu (paklu) izbor je na nama!

more_horiz
bbgt1987 je napisao/la:
kakva je to glupost "jedinstvo sa Bogom"???!

Zbog cega mislis da je to glupost? Zbog cega mislis da sve znas, da mozes suditi necije misljenje ili iskustvo? Mozda time samo pokazujes vlastito siromastvo i neiskustvo. Monisticko ucenje je prisutno u svim vjerama, u vecoj ili manjoj mjeri. Kod vas u islamu neke skole sufizma dijele takvo misljenje, iako se glavne struje islama tome opiru.

bbgt1987 je napisao/la:
... kazi sta je za tebe ustvari Bog? ...i znas li sta uopce znaci pojam Bog jer ako znas onda ovo gore sto pises nema nikakve veze s vezom

Mozda bih ti i rekao sto je za mene Bog, da nisi toliko umisljen i napuhan. Mislis da ako si procitao Kuran da si popio pamet cijelog svijeta, i da mozes drugima drzati predavanja?

bbgt1987 je napisao/la:
... čovjek je stvorenje koje je stvorio Bog i kao takvo nema šansi za neko sjedinjavanjem i poravnavanjem sa Bogom!

To je ono sto ti mislis. Mnogi fanatici svih vjera su ubijali mistike koji su imali iskustvo jedinstva s Bogom. Tako je ubijen i veliki sufijski mistik Hallaj u Bagdadu: http://en.wikipedia.org/wiki/Hallaj Rumi: http://en.wikipedia.org/wiki/Rumi i mnogi drugi velikani islamske duhovnosti su govorili o tom iskustvu.

more_horiz
Fazlija je napisao/la:
Zbog cega mislis da sve znas, da mozes suditi necije misljenje ili iskustvo? Mozda time samo pokazujes vlastito siromastvo i neiskustvo. Monisticko ucenje je prisutno u svim vjerama, u vecoj ili manjoj mjeri. Kod vas u islamu neke skole sufizma dijele takvo misljenje, iako se glavne struje islama tome opiru.

ne mislim da znam sve ali mislim da znam ovo o čemu pišemo Exclamation
u jednoj drugoj temi na kojoj je bilo govora o šijama sam jasno napisao kako islam gleda na sektaške pokrete i misticizam

monoizam je stvar koja se kosi sa logikom zdravog razuma (posebno ovo što si ti napisao u vezi sjedinjavanja)

Fazlija je napisao/la:
Mozda bih ti i rekao sto je za mene Bog, da nisi toliko umisljen i napuhan.

ok zaboravi na mene. zamisli da ostale forumaše zanima šta je za tebe bog

Fazlija je napisao/la:
Mislis da ako si procitao Kuran da si popio pamet cijelog svijeta, i da mozes drugima drzati predavanja?

možda ću te razočarati, kur'an još uvijek nisam pročitao, nažalost...
no izgleda da bi tebi jedno čitanje kur'ana dobro došlo...

i vjeruj mi, u kur'anu i jeste pamet cijelog svijeta Wink "To je, doista, dokaz onima koji pameti imaju"

ako malo bolje pogledaš vidjećeš da ja ovdje uglavnom pričam o logičnom pogledu na svijet i metodi logičnog zaključivanja a ako je tebi logično ono gore što si napisao u vezi sjedinjavanja sa bogom onda je to tvoj problem

mislim da si ovdje ti taj koji na neke stvari gleda subjektivno

Fazlija je napisao/la:

bb_gt_1987 je napisao/la:
čovjek je stvorenje koje je stvorio Bog i kao takvo nema šansi za neko sjedinjavanjem i poravnavanjem sa Bogom!

To je ono sto ti mislis. Mnogi fanatici svih vjera su ubijali mistike koji su imali iskustvo jedinstva s Bogom. Tako je ubijen i veliki sufijski mistik Hallaj u Bagdadu: http://en.wikipedia.org/wiki/Hallaj Rumi: http://en.wikipedia.org/wiki/Rumi i mnogi drugi velikani islamske duhovnosti su govorili o tom iskustvu.

pogledaj malo svoju zadnju rečenicu i citat koji si naveo

na moje riječi: "čovjek je stvorenje koje je stvorio Bog i kao takvo nema šansi za neko sjedinjavanjem i poravnavanjem sa Bogom!"

ti odgovaraš: "Mnogi fanatici svih vjera su ubijali mistike koji su imali iskustvo jedinstva s Bogom. Tako je ubijen i veliki sufijski mistik..."

??????

znači za tebe je fanatizam smatrati da je čovjek stvoren od boga i da čovjek, kao božije stvorenje nikada ne može postati jednak sa bogom i sjediniti se

znači da na ovom forumu, u tom slučaju ima mnogo fanatika Exclamation

zaboravio si da temeljni islam nema veze sa misticizmom i da je temelj islama:
"nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je njegov rob i poslanik"

pa ko je onda ovdje fanatik? ja koji tvrdim gore navedenu izjavu ili neko ko dolazi sa nekim novim teorijama sjedinjavanja, utjelovljenja, reinkarnacije i ko zna kakvijm još nebulozama???

islam je veoma jasan
u islamu se tačno zna šta je šta i ko je bog i kome se ljudi trebaju klanjati

u islamu nema "maglovitih" iliti mističnih zona
u islamu ne postoji pomisao da se nešto može sjediniti sa bogom ili mu može biti ravno jer je bog taj koji je stvorio nas i naš svijet i naš pogled na svijet...

čovjek je stvoren od boga (a ne od prirode kako to "mistici" vole reći) bog je stvorio prirodu i zakone koji vladaju u njoj

ako malo razmisliš shvatićeš da je čovjek veoma ograničeno biće i čovjek je zaista samo božiji rob (uz napomenu da ima prednost nad ostalim stvorenjima jer ima razum i mogućnost izbora) koji ne može znati više nego što mu je bog odredio da sazna

a o sjedinjavanju sa bogom samo mogu da govore ljudi koji krivo shvataju riječ bog i koji veoma malo znaju

ti si vjerovatno jedan od onih koji misle da je priroda bog, da je zemlja bog ili možda sunce?

uzmi knjigu "logika" mislim da se uči u prvom ili drugom razredu gimnazije, malo pogledaj šta tamo piše pa onda pogledaj opet svoje riječi:

Što Bog želi od ljudi?
To ces morati pitati Njega, tj. spoznat ces u trenutku kada osvjestis - Ja sam Bog!

more_horiz

pa
ko je onda ovdje fanatik? ja koji tvrdim gore navedenu izjavu ili neko
ko dolazi sa nekim novim teorijama sjedinjavanja, utjelovljenja,
reinkarnacije i ko zna kakvijm još nebulozama???

Fanatik je onaj koji kaže da nema Boga osim Allaha. To na prvi pogled izgleda logično ali nije.
Ako je Allah jedini Bog, onda Jahve ne postoji !!!
Naravno, ja ne vjerujem da postoje dva Boga, ali govoriti samo o "svojem Bogu" jest fanatizam.

U tome je problem svih dualističkih religija. Zbog toga su međusobno vođene tisuće ratova u ime dualističkih bogova - Allaha i Jahve, pa i u ime Isusa. Kada čovjek kaže da samo postoji njegov Bog, onda negira "tuđeg Boga" i naziva takvog čovjeka "nevjernikom" kao što su to radili i rade Muslimani.

Fazlija je to pokušao objasniti na Forumu, ali ljudi jednostavno ne shvaćaju što je to monizam. Mada je to prije par mjeseci ovdje bilo jako dobro objašnjeno.

I još nešto. Ovdje na Forumu postoje ljudi koji su imali određena spiritualna iskustva. Među njima je i sjedinjenje s Bogom odnosno doživljaj vlastitog Jastva ili Bitka.
Govoriti da takvi ljudi pričaju o "novim teorijama" kako to ti tvrdiš je smiješno, jer sjedinjavanje s Bogom nije teorija već čista praksa. Već tisućama godina u Indiji postoje hinduističke religije i budizam koji ne samo da o tome uče ljude nego čak nude i praktični način doživljaja sjedinjavanja s Bogom !!!
A što se tiče sjedinjenja s Bogom u kršćanstvu dovoljno je pročitati životopise čuvenih svetaca, pa da se vidi kako su i kršćani doživljavali to isto sjedinjenje s Bogom i to konkretno s Duhom Svetim. U kršćanstvu je takvo sjedinjenje bilo praćeno doživljavanjem stanja ekstaze i beskonačne radosti baš kao i u slučaju istočnjačkih budističkih, hinduističkih i muslimanskih mistika. No, i u krćanstvu se javljaju oni koji negiraju tako nešto pozivajući se na Bibliju i tvrdeći da je tako nešto nemoguće mada sama Biblija govori o ekstazi, Duhu Svetom koji prebiva u nama i "nije daleko od nas"!!! Dapače naše tijelo je Hram Božji i Duh Sveti prebiva u nama !

Riječ Yoga znači sjedinjenje s Bogom. I mene će uvijek interesirati ljudi koji su doživjeli prosvjetljenje i sjedinjenje s Bogom, a ne kojekakve pričalice koje trube o "duhovnim istinama" o kojima su samo pročitali u svetim knjigama, i tumače ih na svoj radikalni i fanatični način bez da su u svojoj duhovnosti doživjeli samo djelić prakse tj. spoznaje Boga.

Ako netko nije doživio Boga kao ljubav, o čemu onda takav čovjek može pisati? Sva njegova razmišljanja su čista teorija bez prakse !!!

islam je veoma jasan
u islamu se tačno zna šta je šta i ko je bog i kome se ljudi trebaju klanjati

u islamu nema "maglovitih" iliti mističnih zona
u
islamu ne postoji pomisao da se nešto može sjediniti sa bogom ili mu
može biti ravno jer je bog taj koji je stvorio nas i naš svijet i naš
pogled na svijet...

Islamski misticizam je realnost. Sufizam je realnost. U islamu postoje mistične zone, jer veliki stručnjaci za Kuran nisu doživjeli sjedinjenje sa bogom kao što ga je doživio Rumi. I sada Rumi koji je to doživio ispada islamski heretik, a stručnjaci za Kuran su "uhvatili Boga za pete". I takvi stručnjaci osuđuju heretike na smrt kao što su osudili Salmana Rushdija.

Nisi pročitao Kuran, ali tjeraš Fazliju da ga čita. Njemu bi čitanje kurana dobro došlo, a tebi koji ga nisi pročitao kao ne bi dobro došlo. I bez čitanja Kurana tumačiš Kuran i povrh toga ocjenjuješ islamske mistike.

i vjeruj mi, u kur'anu i jeste pamet cijelog svijeta Ananda Marga - Page 2 Icon_wink "To je, doista, dokaz onima koji pameti imaju"

Dakle, pročitaj konačno taj Kuran na kojeg se pozivaš.

I daj se prizovi logici koju spominješ:

uzmi knjigu "logika" mislim da se uči u prvom ili drugom razredu gimnazije, malo pogledaj šta tamo piše

Ljudi koji pišu ovdje su završili fakultete, ne svi, neki su doktori nauka, a pozivanje na gimnazijsku logiku ostaje poziv za tebe.

Istina je zemlja bez puteva...

pozdrav

Euro

more_horiz
euro brate pregrubo napadas covjeka to nije ok, nece on na takav nacin shvatiti da je u krivu.......

imam pitanje za bbgt1987:

1. zanima me sto kuran kaze o zavrsetku svijeta, nadam se da se slazes samnom da je uskoro kraj???
2.koji je tvoj cilj u zivotu i kako ga mozes ostvariti???
3.dali imas kakav odnos s Allahom,dali te On vodi ili si prepusten sam sebi???
4.dali postoji netko tko je izmedju tebe i Allaha???
5.sto ce se dogoditi s onima koji su bili iskreni muslimani a sto sa onima koji to nisu bili i dali se moze spasiti ateist ili krscanin???

molim te nemoj mi citirati cijeli kuran, odgovori tako da ja koji neznam nista o allahu i kuranu, naucim nesto. hvala brate!

more_horiz
euro brate pregrubo napadas covjeka to nije ok, nece on na takav nacin shvatiti da je u krivu.......

Sačuvaj Bože ! Ja ne vičem i nikog ne napadam. Ovdje se diskutira, pa svatko ima pravo na svoje mišljenje, pa tako i bbgt1987.
Nema tu nikakvog napada. Mene samo brinu ovakve izjave kojih sam se već dosta nagledao na ovom Forumu:

i vjeruj mi, u kur'anu i jeste pamet cijelog svijeta Ananda Marga - Page 2 Icon_wink "To je, doista, dokaz onima koji pameti imaju"

Meni je, da ti pravo kažem, već dosta ovakvih izjava kojima čovjek potvrđuje vlastito nepoznavanje materije da bi svojem sugovorniku još nabio na nos kako baš on ima pravo, a sugovornik je u krivu !!!
To je ovakav stil - ja nisam pročitao Kuran, na žalost, ali tebi bi Fazlija bilo jako pametno da ga pročitaš !!!

I onda slijedi veleumni savjet:

uzmi knjigu "logika" mislim da se uči u prvom ili drugom razredu gimnazije, malo pogledaj šta tamo piše

Ovakvo držanje lekcije smatram nedostojnim čovjeka koji diskutira o religijama. Tim više što bbgt1987 ne poznaje Fazliju i ne zna koja je Fazlijina završena školska sprema !
Niti zna čime se Fazlija bavi. Kao ni svi mi koji pišemo ovdje pod nickovima.

Iz tog razloga neki me ljudi na Forumu sve više razočaravaju iz dana u dan.........

pozdrav

Euro

more_horiz
vidis da mu treba pomoci i pusti da mu pomognem na lijep nacin, a ti si rekao nesto sto ne stoji, rekao si da su neki ovdje zavrsili fakultete i teologiju su mozda neki zavrsili, ali to ne znaci da je pametniji ili da ce netko tko je zavrsio fax imati vecu vjeru od onoga koji nije zavrsio fax....daj da mi odgovori na pitanja! thanks!

more_horiz
Gledaj, sada si počeo malo pretjerivati stavljajući se u poziciju moderatora i ja sada moram napraviti ono što inače ne volim, a to je da citiram samog sebe:

Ljudi koji pišu ovdje su završili fakultete, ne svi, neki su doktori nauka

I daj da se razumijemo na lijep način. Nisam ja prozivao čovjeka već on proziva druge, srozavajći njihov mentalni nivo na gimnazijski nivo:

Koliko znam Fazliju on je vrlo logičan i filozofski obrazovan.
I molim te lijepo hajde počni upoznavati ljude na ovom Forumu, pa ćeš vidjeti da li fakultet ima veze sa logikom ili nema. Ja tvrdim da ima, jer nitko nije završio fakultet tako što je koristio svoju glupost.

A molim te da mi ubuduće ipak ne stavljaš u usta ono što nisam rekao kao što je ovo:

a ti si rekao nesto sto ne stoji, rekao si da su
neki ovdje zavrsili fakultete i teologiju su mozda neki zavrsili, ali
to ne znaci da je pametniji ili da ce netko tko je zavrsio fax imati
vecu vjeru od onoga koji nije zavrsio fax....

Ja moram reagirati na ovo jer nigdje nisam napisao da je pametniji ili da ima veću vjeru onaj tko je završio fakultet.

Molio bih te na kraju da ne iznosiš ono što nema veze sa mnom.

lijep pozdrav

Euro

more_horiz
Ljudi koji pišu ovdje su završili fakultete, ne svi, neki su doktori nauka, a pozivanje na gimnazijsku logiku ostaje poziv za tebe.

sto ti to znaci onda, sto si mu htio reci time??????

more_horiz
sto ti to znaci onda, sto si mu htio reci time??????

Kako to misliš? Pa valjda najprije on treba reći što je htio reći sa ovime:

Nakon razjašnjenja će biti sve lakše za objasniti.
Ili ti možda misliš drukčije?

pozdrav

Euro

more_horiz
OK, CEKAM DA MI ODGOVORI NA PITANJA!

BRATE OPROSTI AKO SAM TE ICIME RAZLJUTIO, ZELIM SAMO POMOCI BRATU bbgt1987

more_horiz
ne mislim da znam sve ali mislim da znam ovo o čemu pišemo

Ovo je jedan vrlo ugledan krscanski forum, i osobno osjecam veliko postovanje prema ljudima koji ga vode i koji sudjeluju. Nastojim biti pristojan kao sto treba kada si u gostima. Drzim se one Isusove, da i psi mogu jesti mrvice koje padaju s Gospodnjeg stola... Na ovom forumu pisemo o Bogu (uglavnom), i o covjekovom odnosu s Njim, pa tvoja tvrdnja da znas sve o toj temi jednostavno ukazuje na odredjeni stupanj nezrelosti. Osobno ne osjecam poticaj u tom duhu voditi bilo kakav razgovor. Mogao bih samo navesti jednu kiticu iz Buddhine pjesme Nosorog koja o tome vrlo jasno govori:

"Umakavsi borbi gledista, kada stignes na cistinu,
uzmi ravan smjer. Vlastitim uvidom, a ne znanjem
drugih, osamljen se kreci kao nosorog!"

u jednoj drugoj temi na kojoj je bilo govora o šijama sam jasno napisao kako islam gleda na sektaške pokrete i misticizam

Nisam citao. Moram priznati da me ne zanima ta tema. Vjerovatno si primjetio da ne sudjelujem na temama o islamu.

monoizam je stvar koja se kosi sa logikom zdravog razuma (posebno ovo što si ti napisao u vezi sjedinjavanja)

Mozda za tebe, no... I Zemlja da je okrugla se nekada kosilo sa zdravim razumom obicnog puka. Mozda mnogima jos i danas.

zamisli da ostale forumaše zanima šta je za tebe bog

O tome smo mnogo puta vec raspravljali. Bog je iznad domasaja misli i rijeci. Islam o tome lijepo govori.

znači za tebe je fanatizam smatrati da je čovjek stvoren od boga

Sve je stvoreno od Boga (u doslovnom smislu te rijeci). Zasto bi covjek bio iznimka? Bog je sve stvorio od Samoga Sebe, unutar Samoga Sebe. Ne postoji nista izvan Boga.

i da čovjek, kao božije stvorenje nikada ne može postati jednak sa bogom i sjediniti se,

Covjek je vec jednak i sjedinjen s Bogom. Bogu se nikada nista nije desilo da bi se od iceka "razjedinio".

znači da na ovom forumu, u tom slučaju ima mnogo fanatika

Da, to je nazalost takodjer tocno.

Moram priznati da me ortodoksni islam uopce ne zanima, niti se bavim njime. Mozes slobodno vjerovati u bilo sto, samo bi trebao znati, barem zbog opce kulture, da i u islamu postoje monisticke i misticne struje. Osim toga, ako se ne varam, rijec Allah znaci jednostavno Bog. Stoga se ona recenica moze i reci: nema drugog Boga osim Boga i Muhamed je Njegov rob i poslanik... Nemam nista protiv takve tvrdnje.

pa ko je onda ovdje fanatik? ja koji tvrdim gore navedenu izjavu ili neko ko dolazi sa nekim novim teorijama sjedinjavanja, utjelovljenja, reinkarnacije i ko zna kakvijm još nebulozama???

To sto je za tebe novo i cudno postoji u islamu od samih njegovih pocetaka, i mnogo tisuca godina prije nastanka islama u drugim duhovnim bastinama. Posjeti ponekad kakvu sufijsku tekiju.

Tvoji stavovi o islamu me ne zanimaju. Drago mi je da imas izgradjen stav o vjeri i da si lisen dvojbi. Ono sto meni u tome nedostaje je tvoj osobni dozivljaj vjere, ali to je moj problem. Svakako cu poslusati tvoj savjet i procitati udzbenik logike.

more_horiz
jesi li ovo meni napisao

more_horiz
ok da rascistimo stvar oko misticizma u islamu

ti ovdje pokusavas da nametnes tvrdnju kako je misticizam dio islama i kako je "mistični islam" pravi islam

prvo, misticizam kao misticizam je veoma širok pojam
ali misticizam o kojem ti pišeš (kao npr sufijski misticizam i sl) to je veoma kritično područje i mnogi "mistici" su zalutali na krivi put misleći da rade dobro

pojasniću ti kako i u islamu postoji misticizam
imam dojam da ti samo pucaš na misticizam, nažalost ovaj svijet nije samo duhovan nego i materijalan stoga svijet gledati samo kroz duhovnost nije zdravo za covjeka (cak i u islamu postoji ajet ili hadis, nisam siguran, u kome se govori da u ni u čemu ne treba pretjerati pa ni u vjeri)

e pa vidiš i u islamu imaju neki stepeni koje čovjek može dostići
čovjek može dostići nivo meleka (andjela) ukoliko postigne toliko jaku vjeru u boga, čovjek može i doživiti vantjelesna iskustva, bog mu može pokazati nevidljivi svijet (gajb) ali ali ali

takvi ljudi se zovu evlije i takvi ljudi ti nikada nece reci da su oni dozivjeli takva iskustva ili vidjeli nesto tako da se o takvim iskustvima i ne treba puno govoriti jer su to iskustva za samo odabrane božije robove koji su zaista veliki vjernici

no puno je ljudi napolju koji se razmeću svojim vantjelesnim iskustvima i viđenjem gajba i tvrdnjama da im je došao gabrijel i svašta nešto i takvi ljudi koji tako rade (logično je) rade to iz svoje koristi pa je veoma mala šansa da su doživjeli takav stepen vjere

od čovjeka se ne traži da postigne tolike stepene vjere već samo da istraje u vjeri, negriješenju, pokornosti i klanjanju bogu... to je osnovno što se traži od čovjeka kako bi zaradio raj (spasenje)

to je jedan vid "misticizma" u islamu

e sad postoji još nešto što ljudi vrlo često miješaju i nazivaju "sjedinjenjem sa bogom" i sličnim drugim stvarima a ustvari se u takvim trenucima predaju djavolu

radi se o padanju u trans i sličnim stvarima
iako ne znam puno o tome, znam da nakon dugog igranja, skakanja, izgovaranja kojekakvih riječi neki "misitici" padnu u trans i prema islamskom učenju, vrlo je vjerovatnu da ih tada obuzme šejtan kojem oni svojim plesom (koji je u biti uvijek popraćen raznim zazivanjima čaranjima i baranjima kultnim ritualima pijenja krvi i raznih drugih prljavih stvari) otvaraju put da udje u njih... te doživljavaju trans i imaju neke "vizije"

tu postoji velika razlika

ima i treća stvar
ljudi koji pišu o misticizmu u pjesmama i o sjedinjavanju sa bogom padaju u logičku zamku

bog jeste svuda oko nas
prema kur'anu bog jeste nama bliži čak i od žile kucavice (vratne krvne žile)
čovjek je najbliži bogu dok je na sedždi (kada padne licem na tlo i klanja mu se) ali čovjek je čovjek a bog je bog

nije mi jasno zasšto idete u takva razmišljanja da se čovjek može sjediniti sa bogom, imam dojam da je to posljedica korištenja pogrešnih riječi...

Kur'an - Sura "Iskrenost ":

U ime Allaha, Milostivog,Samilosnog!
Reci: On je Allah-Jedan!
Allah je Utočište svakom!
Nije rodio i rođen nije,
i niko Mu ravan nije.

kako je ovo divna sura!

zašto pokušavate da tvrdite da se čovjek može sjediniti sa bogom?
to jednostavno ne može da bude logično ako vjerujete da je bog neovisan od svega, sveznajući, sveprisutni, niko mu ravan nije i niko mu sličan nije!

nas je bog stvorio kao odabrana bića
adem je odabran da bude (kao čovjek) biće na uzvišenijem nivou nego bilo koje drugo biće

čovjek je zaista počastvovan svojim bivstvom tj postojanjem ali je čovjek stvoren od Boga kojemu niko ravan nije i najveće čovjekovo zadovoljstvo i stepen vjere je kada se riješi svih sumnji i shvati da je njegov život i sve ono što on poznaje u rukama svemoćnog boga

sjedinjavanje sa bogom je nemoguće, ali moguće je približavanje bogu koje se postiže sa jačinom vjere i ustrajnosti u pokornosti bogu

miješate pojam sjedinjavanja i približavanja

u islamu pripisati bogu druga, ili nekoga porediti sa bogom jeste jedan od najtežih grijehova zato ja ovoliko pišem o tome

problem dželaludina rumija, ako sam dobro shvatio neke stihove koje sam čuo od njega, jeste taj što on pada u istu zamku

shvatio je da je bog najveći i da je sveprisutan i da nam je bliži od žile kucavice pa je onda odlučio da napiše kako je bog i kamen i priroda i miš i mačka i sve drugo - tu se prevario

bog jeste sveprisutan ali bog nije kamen niti nešto što možemo opaziti svojim okom na ovome svijetu, bog jeste svuda oko nas ali bog je neovisan od nas i od svih svojih stvorenja

priroda u kojoj živimo je samo još jedno djelo boga kao što je i čovjek

po vašoj logici svako ko se sjedini sa bogom postaje bog
vi sami znate da to nije tačno, ti znaš...
ovim svijetom upravlja jedan savršeni um i taj savršeni um je apsolutno neovisan od svojih stvorenja iako im je toliko blizu i ima kontrolu nad svime

bogu nije potrebno da mu se klanjamo to klanjanje (pokoravanje) je nama potrebno za naše dobro

ovaj svijet je prolazan i samo je mjesto na kojem svaki čovjek pojedinačno bira gdje će boraviti nakon smrti i prelaska u vječni svijet

svaki čovjek na ovom svijetu ima mogućnost izbora - put dobra ili put zla, put pokornosti bogu ili put pokornosti sotoni

nema u svemu tome mnogo mistike...

kada sam te pitao šta je za tebe bog mislio sam da mi opišeš koje su osobine boga po tvome mišljenju

recimo islam je jasan po tome pitanju, muslimani boga spoznaju po njegovim svojstvima koja su objavljena u kur'anu:

1. BOG ima i postoji
2. BOG je jedan
3. BOG je oduvijek i zauvijek
4. BOG nije ničemu sličan
5. BOG sam po sebi opstoji
6. Bog živi svojim životom
7. BOG sve zna
8. BOG sve čuje
9. BOG sve vidi
10. BOG sve svojom voljom čini
11. BOG je svemoćni
12. BOG govori svojim božanskim govorom
13. BOG sve stvara, održava i rastvara

ako ti je lakše reci mi da li se slazes sa gore navedenim osobinama (svojstvima) boga

btw. nije mi jasno zasto na raspravama o islamu ne ucestvujes?
strah te je od islama? mislis da je islam prevazidjen? ili nesto drugo

vidis, ja sam kao musliman, spreman i otvoren za razgovor u vezi bilo koje vjere i u vezi bilo kojeg aspekta zivota...

pises o ortodoksnom islamu... ne postoji ortodoksni i neortodoksni islam... postoji samo pravi put pokornosti bogu (islam = pokornost bogu) islam je jedan i sve sto ide lijevo ili desno jednostavno prestaje da bude islam...

bas me zanima kad si se vec dotaknuo te teme sta ti smatras pod pojmom ortodoksni islam?

pises da te moji stavovi o islamu ne zanimaju a istovremeno mi pises da sam fanatik kada ja pisem protiv misticizma? pa zar nisi onda i ti fanatik kada kazes da neces da pricas o islamu?

ja, kao musliman, ti ovdje na tvojoj temi o ovome što pišeš ne mogu nikako drugačije odgovoriti nego kroz islam jer islam je način života islam je filozofija i smisao života, islam je pokornost jednome Bogu...

Zadnja promjena: ; pet 14 pro 2007, 05:19; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
@ Euro:

prije svega da kažem kako sam na drugi dio tvoga posta u vezi pojave pojma misticizma u islamu odgovorio u prethodnom odgvoru kojeg sam prije svega pisao fazliji

kur'an nisam pročitao u cjelosti ali jesam mnoge njegove dijelove i vjeruj mi da je u svakom djeliću kur'ana sadržana velika mudrost, ja sam na osnovu naučnih, logičkih i bilo kojih drugih pogleda na kur'anske ajete uvjeren u to

kada nekog kritikuješ što govori da nema drugog boga osim Allaha onda zaboravljaš ili ne znaš za sljedeće činjenice:

muslimani ne vjeruju da je islam nastao teko dolaskom poslanika Muhameda a.s. oni vjeruju da je islam postojao od prvog čovjeka Adema te u kur'anu imaš nabrojane životne situacije i iskustva mnogih predhodnih božijih poslanika koji se pominju i bibliji...

znači Allah je i ibrahimov, i davudov i ademov i isaov i bog svih ljudi
ovdje se inzistira na tome izrazu "nema drugog boga osim Allaha" vjerovatno samo zato što na ovom svijetu postoji neko ko se veoma često predstavlja kao bog a to je Sotona (Iblis) znači precizirano je ime Allah.

sad, kako bih ti što bolje ilustrovao situaciju, možda će ti biti veoma čudno, u arabiji ima mnogo kršćana (i u arapskim zemljama uopće) i svi ti kršćani (iako nisu muslimani ) za boga kažu "Allah"

znači jednostavno na njihovom jeziku se bog kaže "Allah"
bog ima 99 imena koja su spomenuta u kur'anu (proguglaj malo i pronaći ćeš ih sa prevodom vrlo lahko ako te zanima)

------

islamski misticizam nije realnost, misticizam u islamu, onakakv kakvog ga predstavljaju već pomenuti redovi ne postoji

najodabraniji muslimani (sa najvecim stupnjem vjere) su bili drugovi božijeg poslanika Muhameda a.s. i vjeruj mi nijedan od njih nije bio takav "mistik" kakvi se danas pokusavaju pripisati islamu

misticizam ne moze biti dio islama ako kao takav dira u njegove temelje i mijenja neka osnovna islamska nacela - o tome jednostavno nema dvojbe

------

za kur'an sam ti napisao na početku
nisam ga pročitao u potpunosti već prevode pojedinih dijelova
to što nisam pročitao u potpunosti ne znači da ne poznajem kur'an i načela kur'ana i islama i smatram se poprilično kompetentnim da u raspravama na ovom nivou pišem o tome

kur'an bih volio pročitati u cjelosti kada akobogda naučim arapski jezik jer, kao što sam već rekao, kur'an je prava riznica znanja a ja se ne mogu zadovoljiti prevodima koji su dostupni (iako su oni dosta dobri) ipak kur'an se najbolje može proučavati i shvatiti ako ga čitaš na izvornom jeziku

nadam se sad da ti je i ovo jasnije

------
pišeš mi o fakultetima i diplomama...
meni ne treba diploma da bih vjerovao u boga i bio musliman
otkud znaš da ja možda nemam neku diplomu?

dio u kojem sam pomenuo logiku apsolutno ne poričem i spreman sam o tome da diskutujem sa logičkog aspekta (tj. o rečenici koju je fazlija izrekao) i mislim da nemas pravo da mi govoris nesto u vezi toga jer je rečenica jednostavno nelogična i tačka, možda je malo bio grub primjer sa knjigom logike iz gimnazije i to ne poričem, jednostavno sam želio istaći time koliko smatram da je rečenica nelogična...

Zadnja promjena: ; pet 14 pro 2007, 05:10; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
UČENIK10 je napisao/la:

imam pitanje za bbgt1987:

1. zanima me sto kuran kaze o zavrsetku svijeta, nadam se da se slazes samnom da je uskoro kraj???
2.koji je tvoj cilj u zivotu i kako ga mozes ostvariti???
5.sto ce se dogoditi s onima koji su bili iskreni muslimani a sto sa onima koji to nisu bili i dali se moze spasiti ateist ili krscanin???

molim te nemoj mi citirati cijeli kuran, odgovori tako da ja koji neznam nista o allahu i kuranu, naucim nesto. hvala brate!

hvala za pitanja, drago mi je da te interesuju moji stavovi o ovim pitanjima Smile
krenuću redom i pokušaću kratko da odgovorim jer bih o svakom pitanju moglo da se govori veoma široko i ako hoćeš detalje pitaj me kasnije i detalje slobodno Smile

"1. zanima me sto kuran kaze o zavrsetku svijeta, nadam se da se slazes samnom da je uskoro kraj???"
Kur'an ima dosta poglavlja u kojima se govori o kraju ovoga svijeta
slazem se da je kraj svijeta blizu ali ne toliko blizu da cemoga i mi koji smo trenutno zivi dozivjeti

ovo govorim jer postoje hadisi i ajeti koji govore o predznacima kraja ovoga svijeta (tj o predznacima sudnjeg dana) imas veoma opsirnu literaturu po netu na tu temu

mali predznaci sudnjeg dana su se skoro svi ispunili ostalo je jos par velikih od kojih bi se mozda neki mogao desiti i za vrijeme naseg zivota (poput izlaska sunca sa zapada, pojave antikrista (dedžala), naroda Gog i Magog (jedžudž i medžudž) i sl...)

mozda ce ti biti interesantno da potrazis knjigu "mali i veliki predznaci sudnjeg dana" pa ako budes citao vidjeces koliko je samo predzanaka ispunjeno a koje je nagovijestio Muhammed a.s. i koji su nagovijesteni u Kur'anu - to je samo jedan od dokaza onima koji hoce da vjeruju...

uglavnom kraj svijeta predstavlja momenat kada ce sve zivo na nebu i zemlji pomrijeti nakon cega cemo biti ozivljeni i doci ce sudnji dan na kojemu ce nam biti sudjeno za djela koja smo radili na ovome svijetu

"2.koji je tvoj cilj u zivotu i kako ga mozes ostvariti???"

moj cilj je biti dobar musliman onoliko koliko mogu, pokoravati se bogu, boriti se za pravdu i dobro, i pokusati uraditi nesto korisno sto ce pomoci drugima

cilj se moze ostvariti upornoscu i jakom voljom i vjerom u boga, naravno

hm
recimo da se pod ovim "odnos sa Allahom" moze smatrati klanjanje i molitva mislim da nisam prepusten sam sebi nekoliko puta sam ima priliku dobiti dokaz za to (bog nece zaboraviti svog roba sve dok rob ne zaboravi na njega)

zasto bi postojao neko izmedju mene i boga?
izmedju covjeka i boga nema posrednika (osim poslanika i meleka koji nam prenose objavu)

5.sto ce se dogoditi s onima koji su bili iskreni muslimani a
sto sa onima koji to nisu bili i dali se moze spasiti ateist ili
krscanin???

prije svega, bog najbolje zna ko je pravi vjernik i musliman i ko nije i jedino bog zna kako ce kome presuditi a presuda ce biti ispravna

oni koji su bili iskreni vjernici, pokoravali se bogu, obavljali svakodnevno molitve koje su im propisane, pomagali siromasne, suzdrzavali se od grijeha i koji nisu grijesili prema ljudima ce najvjerovatnije biti veoma brzo ispitani i uvedeni u raj (džennet) da u njemu vječno borave (u ovom smislu postoji nekoliko ajeta koji govore slično)

oni koji budu vjerovali u boga a ne budu ispunjavali sve obaveze ili budu imali neke neraščišćene račune sa ljudima sa ovoga svijeta, te budu imali neke grijehe njima će bog možda oprostiti a možda će ih poslati u pakao na određeno vrijeme (zavisno od zasluge za grijehe) nakon čega će biti uvedeni u raj (samo na ovo mnogi olahko gledaju pa misle da nije problem otići u pakao na par dana ili godina te sa takvim misljenjem čine mnoge grijehove, no pakao je mjesto na kojem su patnje i kazne veoma teške).

----
na drugom dijelu pitanja ću se morati malo duže zadržati

često se pod pojmom ateista podrazumijeva osoba koja ne vjeruje u boga
ja kažem da je ateista osoba koja negira boga i mislim da na ovom svijetu ne postoji osoba koja ne zna da postoji bog

postoji ajet ili hadis u kojem se doslovice kaže za ljude koji nisu baš puno razmišljale o bogu i nisu obavljali vjerske propise a koji su istovrmeno bili dobri i pomagali ljude, nisu činili veće grijehe da će o njihovom statusu na onome svijetu bog odluciti i da postoji sansa da im se smiluje (jer je bog zaista milostiv)

nazalost, mnogo je i osoba koje žustro negiraju boga, čine grijehe, svašta rade na ovome svijetu, za njih teško da će biti spasa...

na pitanje da li se moze spasiti krscanin ja i ti bi mogli pisati raspravu od 100-tinjak stranica. u biti u kur'anu se krščani i jevreji ne nazivaju nevjernicima već se nazivaju sljedbenicima knjige koji su zalutali sa pravog puta

necu ti tu nista odgovoriti jer je pitanje takvo da se na njega odgovara pitanjem a mislim da dobri krscani koji nisu culi za bolje (islam) mislim da ce se njima bog smilovati samo to je pitanje na koje ja odgovaram pretpostavkom jer ja ne znam sta ce biti sa mnom

no znam da je obaveza kršćana da prihvate islam isto tako što je bila obaveza zalutalih jevreja da prihvate Isusa (Isa a.s.) - zar nije logično?

postavicu ti pitanje a i dao si mi ideju da otvorim ovdje jednu novu temu akobogda ako budem imao vremena baš sa akcentom na ovo pitanje:
Zašto ne prihvatiti islam?

more_horiz
UČENIK10 je napisao/la:
jesi li ovo meni napisao

Nije Ucenice, to je odgovor za bbgt1987

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply