Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Ananda Marga

power_settings_newLogin to reply
+4
bbgt1987
Naomi
Mali princ
Fazlija
8 posters

descriptionAnanda Marga - Page 4 EmptyRe: Ananda Marga

more_horiz
Euro je napisao/la:
Dakle otvaram leksikon JLZ-a iz 1974-te čiji je direktor bio Miroslav Krleža, a uredilo ga je 30-ak suradnika i čitam ovo:

Allah (arapski) - vrhovno božanstvo u politeističkoj predislamskoj arapskoj religiji.
U strogo monoteističkom islamu, jedini Bog: vječan, nevidljiv, stvoritelj, svemogući i sveznajući.

Toliko o Allahu. Mislim da nema potrebe dalje raspravljati o nastanku riječi Allah.

miroslav krleza i jos 30 saradnika? mogao bih se nasmijati...

ja ti opet kazem: da je istina gore navedena tvrdnja Muhammed a.s ne bi bio kamenovan i ponizavan u Mekki nego bi bio postavljen odmah za nekog poglavara ili vođu i sl...

danas ja mogu da uzmem ulozim neke novce i organizujem tako neko stampanje rijecnika (nebitno jesam li dobar pjesnik ili ne) i da odredjujem znacenja rijeci po svojoj zelji a vremenom bi mozda kroz moja eventualna druga uspjesna knjizevna i pjesnicka djela taj rijecnik postao veoma priznat i svaka rijec u njemu bi postala onakvom kakvom sam je ja opisao iako mozda to ne bi bilo tacno...

necu mnogo da se zadrzavam na raspravljanju oko rijeci Allah i mislim da je cinjenica koju sam naveo dovoljna (ako malo bolje pogledas historiju islama - posebno prve dane božijeg poslanika uvidjeces da za gore navedenu tvrdnju nema ama bas nikakvih osnova upravo iz razloga koje sam ja naveo)
Mekka je bila stjecište svih tadašnjih glinenih i drvenih "bogova" i to je bilo mjesto na koje je svako pleme željelo staviti svoga "boga" i to im je bila čast... da je tačno to što tvrdiš, uopšte ne bi bilo razloga da se Muhammed ne prizna kao poslanik jer je on prije nego je poceo primati objavu Kur,an i prenositi je ljudima bio veoma veoma cijenjen u Mekki i bio je poznat po svojoj povjerljivosti (nikad nije lagao) - ovo dokazuje i cinjenica da je cak i kad je primio islam bio veoma cijenjen od nekih musrika koji su mu cak iako ga nisu voljeli donosili vrijedne stavri na cuvanje jer su znali da je on najpovjerljivija osoba u Mekki

a sad cu da ti objasnim kako moze da bude tacna tvoja tvrdnja

moguce je da je ime Allah bilo poznato predislamskim arapima, gore navedene cinjenice ti dokazuju da masa nije znala za to ime znači moguće je recimo da su neki sveštenici (vjerovatno kršćani - koji su i prvi prepoznali muhameda kao poslanika dok je jos bio dijete po znakovima na tijelu i po oblaku koji ga je pratio u pustinji) znali za ime Allah jer je Allah bio i Isaov a.s. bog i Ibrahimov a.s. bog i sve tako do Adema

eto otkuda je moguce da je nekim predislamskim arapima poznata rijec Allah!

Ne, nego nema smisla raspravljati sa tobom. Zaista sramota.

kako kome...

O mojoj kompetenciji ne možeš suditi, jer o meni ne znaš ništa !!!

tvoju kompetenciju (barem dok smo na forumu) dokazuju tvoji postovi

Allah je rekao: ‘Ko se neprijateljski ponese prema
Mome evlij (sticeniku, prijatelju) objavio Sam mu rat. Moj rob Mi se nece pribliziti nicim Meni drazim od izvrsavanja Mojih naredbi (farzova)! Moj rob ce se i dalje Meni priblizavati nafilama (dobrovoljnim ibadetom) sve dok ga ne zavolim, a kad ga zavolim, onda
Sam njegov sluh kojim cuje, vid kojim gleda, ruka kojom radi, noga kojom kroci. Kad od Mene nesto zatrazi, dadnem mu. Kad od Mene zatrazi utociste, pruzim mu ga

Odlična Muhamedova izjava!!! To je ono što je mističko u Islamu! Dobro si naglasio - ne može svatko postići to stanje jedinstva s Bogom odnosno Allahom !!!

naravno, to se ni ne traži od svakog čovjeka da postiže toliki nivo
no, ne zaboravi, to je bio citat na tvoje pitanje kako ljudi znaju za evlije...

more_horiz
Fazlija je napisao/la:
U redu bbgt1987 ... uvjerio si me da zelis pricati o monizmu. Nema problema. No, vjeruj mi da nisam procitao onaj tvoj prijasnji prilog. Mislio sam da zelis nesto o islamu, ali mene ta tema ne zanima. Tako da ga nisam citao osim prvih par rijeci nakon cega sam izgubio zanimanje. Osim toga, imas vrlo dugacku raspravu o toj istoj temi na Biblijskim studijama, mislim na temi o Judinom evandjelju ili tako nesto. Tamo smo tjednima vodili ovu istu raspravu, pa me to sve predstavlja nepoticajno i dosadno ponavljanje.

ne brine me mnogo sto nisi citao ili u mozda buducnosti neces citati moje postove, najbitnije mi je da ih drugi vide i da ja znam da sam ih napisao jer osjecam duznost da napisem neke odgovore (ukoliko zelis da nastavimo raspravu i da uspjesno raspravljas sa mnom onda ces morati da citas i moje postove)

Fazlija je napisao/la:

Ipak, mozemo se zadrzati na tvrdnji o jedinstvu covjeka i Boga, jedinstvu Tvorca i tvorevine... ali samo pod jednim uvjetom. Da se obuzdamo u pogledu duzine priloga. Mozda i jos jednim... da se manemo citata ako bas nisu potrebni. Meni doista nista ne predstavlja nesto sto pise u Kuranu, kao niti tebi nesto sto pise u Rudrayamala Tantri. Pokusajmo pricati na osnovu logike.

pa o ozbiljnim i slozenijim stvarima je vrlo tesko raspravljati kratkim navodima i postovima, ja zelim da budem sto jasniji i zbog toga moji postovi znaju biti dugi - nije ni meni bas milo pisati sat vremena odogvore ali ipak ne zelim da ima nejasnoca

koliko sam uspio da primijetim (a i trudio sam tako da bude) u vecini svojih dosadasnjih postova oslanjam se na logiku i mislim da sam dosad konkretno naveo malsimalno 2-3 citata

svidja mi se ideja pa nastavimo raspravu...
i ja cu imati kasnije pitanje za tebe akobogda

Fazlija je napisao/la:

Evo, ja cu postaviti prvo pitanje i ponuditi kratak odgovor:

Ako vjerujemo da je svijet stvoren u jednom trenutku, pitam sto je bilo prije tocke stvaranja? Kakav je bio Bog, sto je postojalo osim Boga, sto je moglo biti prije nego sto je Bog stvorio sve sto postoji?

Prije stvaranja je postojao samo Bog i nista vise. Beskonacan, sveprisutan. Nije postojalo niti jedno mjesto na kojem ne bi bio Bog. Nista sto bi bilo izvan Njega. On nije mogao stvoriti svijet iz nicega drugoga osim iz Samoga sebe, unutar Samoga Sebe.

upravo tako,
bog je sve stvorio i bog je svemu pocetak i kraj
bog je taj koji je covjeku "blizi od njegove žile kucavice"..., svemocan, najveci i najmocniji...

Fazlija je napisao/la:

Stoga, da li je Bog ostao isto tako neogranicen i beskonacan, svemocan i sl. ili je cinom stvaranja izgubio neka svoja apsolutna svojstva?! Hajde da vidimo tvoju svarsenu logiku!

"moja logika" ne postoji...
postoji samo jedna logika! sve ostale "logike" mogu imati samo oprečne stavove sa pravom logikom...

zašto bi bog izgubio svojstva stvaranjem nečega ako je on sveznajući i svemogući?

znam na ša ciljaš i znam da je sljedeće pitanje:
Pa ako nije izgubio svoja svojstva sveprisutnosti zašto onda kažeš da čovjek nije dio boga?

e pa vidiš čovjek i sve što mi možemo poimati da postoji je stvoreno od boga "svi smo Allahovi i njemu se vraćamo"

ali čovjek je božije stvorenje i on kao takav može da bude samo božiji rob jer ga je bog stvorio i dao mu ograničene mogućnosti (što je uvelike i naučno dokazano a i logično)

znači čovjek kao ograničeno stvorenje koje ima razum (i kao takvo je jedno od najodabranijih božijih stvorenja) ne može da se ravna sa bogom

činjenica da je bog sveprisutan je dovoljna da shvatiš da je čovjek zaista božiji rob i da je bog neovisan od toga da li će mu se čovjek klanjati ili ne te da je klanjanje bogu i pokoravanje njegovim zakonima najviše korisno za samog čovjeka!

shvatiti da bog postoji i da je svuda oko nas ne znači sjediniti se sa bogom!

ja ću tebe sad pitait nešto:
Znaš li šta znači pojam "sjedinjavanje"?

a pošto pretpostavljam logičan odgovor da je to spajanje dvije ili više cjelina u jednu cjelinu onda evo ti narednog pitanja:

Ako se čovjek "sjedini sa bogom" - prema vašoj tvrdnji da li onda smatraš da u tom slučaju čovjek postaje bog?

more_horiz
UČENIK10 je napisao/la:
bbgt 1987 brate daj mi odgovori:

daj mi reci dali imate kakve zapovjedi i koji vam je dan odmora, kako je u kuranu zapisano stvaranje svijeta???
sto kuran kaze o sotoni?

hvala!

izvinjavam se što nisam odmah odgovorio na ovo pitanje (dosta je opširno pisati detaljan odgovor na njega)

upravo sam otvorio zasebnu temu za ovu temu pa sam ti tamo napisao neki sažeti odgovor zbog nedostatka vremena a ako želiš postavi mi neka podpitanja (konkretnija) kako bih sve u detalje objašnjavao

dakle o ovom pitanju koje se tice islama nastavljamo na sljedecoj temi:
https://izaija95.forumcroatian.com/dijalog-s-nekrsaanima-f25/islam-stvaranje-svijeta-i-sotona-iblis-t1075.htm#33613

pozdrav

more_horiz
miroslav krleza i jos 30 saradnika? mogao bih se nasmijati...

Možeš se ti smijati, ali ti suradnici su profesori doktori i više od 50% njih su kasnije postali akademici članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ( HAZU ). I nisu se školovali samo u Hrvatskoj već su doktorate završavali u Njemačkoj, Americi, V. Britaniji, Francuskoj itd.
Njihova logika definitivno nije za drugi razred gimnazije.
A i znanje koje imaju ima itekako duboke temelje.

Osim toga ne radi se o štampanju nikakvog rječnika koji bi i ti mogao napisati, jer niti ti, a niti ja nismo sposobni za tako nešto. Dakle ne radi se o nikakvom rječniku !!!
I zato nemoj pljuvati po nečemu o čemu ne znaš ništa.

Ovo što sam citirao je Leksikon i to Leksikon Jugoslavenskog leksikografskog zavoda iz 1974. A nadam se da koristeći logiku znaš da u svakoj zemlji u svijetu Leksikon debeo preko 1000 stranica sastavljaju ekipe stručnjaka doktora nauka i akademika, a ne ljudi sa srednjom školom ili tek završenim Fakultetom. I svatko od njih je odgovoran za svoje područje iz kojeg je objasnio pojmove.

ja ti opet kazem: da je istina gore navedena tvrdnja Muhammed a.s ne bi bio kamenovan i ponizavan u Mekki nego bi bio postavljen odmah za nekog poglavara ili vođu i sl...

Ma daj malo razmisli. Pa Muhamed je bio kamenovan i ponižavan, jer je vjerovao u drukčijeg Allaha nego predislamski Arapi. Muhamed je za Allaha tvrdio da je Duh čiji se oblik ne smije raditi niti od drveta, niti od kamena, niti od metala, niti od pečene gline !!!
Je li sada ovo jasnije? Njega su skoro ubili, jer je bio protiv idolopoklonstva i htio je da se unište svi idoli ! Pa naravno da nije sa takvim razmišljanjem mogao postati vođa ili poglavar Arapima koji su štovali idole dok je Muhamed htio da se oni unište !!! Njegovo je mišljenje i učenje bilo u totalnoj suprotnosti sa obožavanjem idola predislamskih Arapa.

shvatiti da bog postoji i da je svuda oko nas ne znači sjediniti se sa bogom!

Vidiš to je točno. Svatko može "shvatiti" da Bog postoji npr. učeći iz Biblije, a onda kroz praksu. A ako pak shvatiš da je Bog svuda oko nas onda još nisi shvatio da je Bog i u tebi. No, ono što ti pokušavaš ovdje cijelo vrijeme dokazati je nepostojanje sjedinjenja s Bogom, putem logike iz drugog razreda gimnazije.

Ne može se postojanje Boga dokazati gimnazijskom logikom. Uostalom i dobar dio filozofa logičara su ateisti, premda koriste znanje iz logike naučeno na Fakultetu, a ne samo ono u gimnaziji.

Sjedinjenje s Bogom je transcendentalan ( nadnaravan, onostran ) i mistički doživljaj, koji ja tebi mogu opisati riječima, ali ga ti nećeš doživjeti. Znaš zbog čega?
Zato jer ga ne možeš doživjeti sa svojim fizičkim osjetilima uz sve mentalne i umno-logičke napore!!! Zato se i zove transcendentalan doživljaj.
Za sjedinjenje s Bogom je potrebna potpuna predanost Bogu, a ne logičko pretumbavanje u glavi ima li sjedinjenja s Bogom ili nema.

pozdrav

Euro

more_horiz
Ne zanmima nas ovdje svojstvo covjeka. Kako je stvoren, da li je lijep ili ruzan, plav ili zelen, rob ili gospodar... nego kakav je njegov sustinski odnos s Bogom (Tvorcem).

Ako je Bog sve-prisutan, ako je Bog sve... onda od cega je (ako ne od Samoga Sebe unutar Samoga Sebe) Bog stvorio pojedine tvorevine (kao svoja ogranicena ispoljenja).

Krscani imaju postavku o stvaranju od nista (ex nihile). Bog je od nista stvorio svijet... To podrazumijeva da je prije stvaranja postojao Bog i to "nista" iz cega je stvarao. Nije posve jasan njihov odnos. Da li je nistavilo sustina, a Bog samo njezina stvaralacka sila, ili postoje dva prva nacela. Kakav je stav islama o tome?

A sada da pokusam odgovoriti na tvoje pitanje:

Ako se čovjek "sjedini sa Bogom" - prema vašoj tvrdnji da li onda smatraš da u tom slučaju čovjek postaje bog?

Covjek (i bilo koja druga bozanska tvorevina) jesu uvijek Bog. Za Boga nikada niti nije nastala, niti postojala, razlika. Ne postoje dva Boga. Jedan veliki i jedan mali?! Kao kada covjek u svojoj svijesti zamisli recimo... plavog patuljka. To nije nezavisno i slobodno bice. Taj patuljak je samo zamisljaj, projekcija te iste svijesti koja ga zamislja unutar same sebe. On djeluje, misli, osjeca itd. samo ono sto mu nalaze svijest koja ga zamislja. Traje samo onoliko koliko to zeli volja njegovog tvorca. Ako svijest to zeli, on moze o sebi misliti da je nezavisan, slobodan. Moze se zamisliti i cijeli svijet odnosa u kojima "zivi" taj zamisljeni plavi patuljak. Drustvo mu moze praviti zeleni div, zuta kornjaca i crvena ptica... Svijest moze stosta zamisljati, moze tkati njihove odnose medusobno i svi oni mogu vjerovati da su nezavisna i slobodna bica.

No, u sustini postoji li razlika izmedju njih i svijesti koja ih zamislja svojom vlastitom voljom unutar same sebe? Ovaj je cijeli svijet takva projekcija Najvise svijesti koju religije nazivaju Bog. Kada se miloscu (voljom) Najvise svijesti takvi zamisljaji probude (rijec buddha i znaci probudjen) i spoznaju svoj pravi odnos s Bogom... tada u ekstazi i veselju pjevaju poput Hallaja - ja sam To, ja sam To!!! Zato je Hallaj s radoscu i kretao na pogubljenje, jer je znao da u sustini izmedju Boga i bilo cega drugoga (dobrog ili ruznog) nema nikakve razlike.

more_horiz
@euro:
nemam namjeru dalje nastaviti polemiku oko tvrdnji u vezi postojanja riječi Allah prije Islama u svojstvu imena nekog od idola...

dovoljno sam objasnio u prethodnim odgovorima na tvoje tvrdnje zasnovanim na leksikonu Krleže i vjeruj mi da imam itekako pravo da se nasmijem na to

Krleža je možda bio dobar pisac no daleko su mekka i medina Wink ja sam ti dao činjenice na osnovu kojih je lahko zaključiti da je besmisleno tvrditi to što ti tvrdiš

da je bilo koje idolopokloničko božanstvo tada nosilo ime Allah muhammed bi bio prihvaćen od naroda jer je bio veoma povjerljiva osoba - to nebi mnogo škodilo "drugim bogovima" kako ti tvrdiš jer ipak je taj bio "vrhovni bog", opet prema tvojim tvrdnjama, zar ne?

a vrlo jasno sam ti rekao da mogu vjerovati u činjenicu da je božije ime Allah bilo poznato prije dolaska Muhammeda! Opet ti kažem, Islam uči da je Allah jedan bog, bog Ademov a.s. Ibrahimov a.s. Isaov a.s. i bog svih drugih poslanika od početka svijeta pa do posljednjeg poslanika Muhammeda a.s.

ako gore boldirano sagledas vidjeces da je vrlo lahko da je neki kršćanin sa nekim originalnijim spisima možda poznavao riječ Allah u svojstvu jedinoga boga!

ne želim mlatiti praznu slamu raspravljajući u vezi ovoga svoje sam rekao i mislim da u mom odgovoru ima više logike nego u tvojim tvrdnjama...

što se tiče sjedninjenja sa bogom, pažljivo prati sljedeći post koji ću akobogda napisati pa ako hoćeš pokušaj i ti odgovoriti na pitanje koje postavljam fazliji a pitanje je u vezi sa ovim što si napisao u drugom dijelu zadnjeg posta.

more_horiz
Fazlija je napisao/la:
Ne zanmima nas ovdje svojstvo covjeka. Kako je stvoren, da li je lijep ili ruzan, plav ili zelen, rob ili gospodar... nego kakav je njegov sustinski odnos s Bogom (Tvorcem).

Ako je Bog sve-prisutan, ako je Bog sve... onda od cega je (ako ne od Samoga Sebe unutar Samoga Sebe) Bog stvorio pojedine tvorevine (kao svoja ogranicena ispoljenja).

Krscani imaju postavku o stvaranju od nista (ex nihile). Bog je od nista stvorio svijet... To podrazumijeva da je prije stvaranja postojao Bog i to "nista" iz cega je stvarao. Nije posve jasan njihov odnos. Da li je nistavilo sustina, a Bog samo njezina stvaralacka sila, ili postoje dva prva nacela. Kakav je stav islama o tome?

postoji mala logička zamka koja kasnije prerasta u još veću logičku zamku

to što nas je bog možda stvorio u unutar sebe ne znači da smo mi jednaki sa bogom to znači da smo mi u božijem vlasništvu!

ako pogledas malo onda je jedini sustinski odnos sa bogom jednog takvog bića koje je u apsolutnom vlasništvu Boga jedino da se to biće pokorava bogu koji ga je stvorio i koji upravlja njegovom sudbinom (bilo svojom voljom ili ne!)

bog nema ogranicenja bog je stvorio bica koja imaju ogranicenja!

pitao si kako islam gleda na ovo pa ja ti evo opet citiram bozija svojstva koja su objavljena u kur'anu:

1. BOG ima i postoji (vudžud)
2. BOG je jedan (vahdanijjet)
3. BOG je oduvijek i zauvijek (kidem i beka)
4. BOG nije ničemu sličan (muhalefetun lil havadisi)
5. BOG sam po sebi opstoji (kijamun bi nefsihi)
6. Bog živi svojim životom (hajat)
7. BOG sve zna ('ilm)
8. BOG sve čuje (sem')
9. BOG sve vidi (besar)
10. BOG sve svojom voljom čini (iradet)
11. BOG je svemoćni (kudret)
12. BOG govori svojim božanskim govorom (kelam)
13. BOG sve stvara, održava i rastvara (tekvin)

pogledaj gornja svojstva i reci mi da li su to svojstva boga onakvog kakvog ti zamisljas?

ako su to svojstva boga onakovg kakvog ti zamisljas onda nema potrebe da dalje raspravljamo... jer gornja božija svojstva jasno pobijaju svaku mogućnost o sjedinjavanju čovjeka (i bilo kog drugog božijeg stvorenja) i boga (postavljanju na jednak nivo)

Ako pak, negiraš neko od gore navedenih svojstva boga onda, izvini što ovo moram ovako jednostavno da kažem, ali ako bog kojeg ti zamišljaš nema jedno od gornjih svojstava onda to nije bog...

U kur'anu ima tačno (toliko tačno da kur'an u sebi sadrži mnoga otkrića i objašnjenja koja nauka tek danas otkriva!) opisano stvaranje svijeta i svemira, poprilično detaljno, ako uzmeš u obzir da bog sve može, stvara i rastvara onda (sa vjerskog aspekta) nije mnogo potrebno razmišljati kako je svijet stvoren "iz ničega"

Fazlija je napisao/la:

A sada da pokusam odgovoriti na tvoje pitanje:

Ako se čovjek "sjedini sa Bogom" - prema vašoj tvrdnji da li onda smatraš da u tom slučaju čovjek postaje bog?

Covjek (i bilo koja druga bozanska tvorevina) jesu uvijek Bog. Za Boga nikada niti nije nastala, niti postojala, razlika. Ne postoje dva Boga. Jedan veliki i jedan mali?! Kao kada covjek u svojoj svijesti zamisli recimo... plavog patuljka. To nije nezavisno i slobodno bice. Taj patuljak je samo zamisljaj, projekcija te iste svijesti koja ga zamislja unutar same sebe. On djeluje, misli, osjeca itd. samo ono sto mu nalaze svijest koja ga zamislja. Traje samo onoliko koliko to zeli volja njegovog tvorca. Ako svijest to zeli, on moze o sebi misliti da je nezavisan, slobodan. Moze se zamisliti i cijeli svijet odnosa u kojima "zivi" taj zamisljeni plavi patuljak. Drustvo mu moze praviti zeleni div, zuta kornjaca i crvena ptica... Svijest moze stosta zamisljati, moze tkati njihove odnose medusobno i svi oni mogu vjerovati da su nezavisna i slobodna bica.

a šta ako je taj plavi patuljak, od bića koje ga zamišlja, zamišljen tako da ima ograničenja u svojem razmišljanju? čak tolika ograničenja da i onda kada misli da je nezavistan i slobodan i neogranicen da je tada najograniceniji?

Fazlija je napisao/la:

No, u sustini postoji li razlika izmedju njih i svijesti koja ih zamislja svojom vlastitom voljom unutar same sebe? Ovaj je cijeli svijet takva projekcija Najvise svijesti koju religije nazivaju Bog. Kada se miloscu (voljom) Najvise svijesti takvi zamisljaji probude (rijec buddha i znaci probudjen) i spoznaju svoj pravi odnos s Bogom... tada u ekstazi i veselju pjevaju poput Hallaja - ja sam To, ja sam To!!! Zato je Hallaj s radoscu i kretao na pogubljenje, jer je znao da u sustini izmedju Boga i bilo cega drugoga (dobrog ili ruznog) nema nikakve razlike.

razlika između plavog patuljka i svijestikoja ga zamišlja je toliko velika da se te dvije stvari ne mogu porediti!

plavi patuljak uvijek može prestati postojati ako svijest koja je zamislila postojanje plavog patuljka odluči da zamisli da taj plavi patuljak više ne postoji!!

more_horiz
ne želim mlatiti praznu slamu raspravljajući u
vezi ovoga svoje sam rekao i mislim da u mom odgovoru ima više logike
nego u tvojim tvrdnjama...

Vrlo sam ti logično objasnio i za akademike koji su pisali Leksikon i za to što je Muhammed pojmio Allaha drukčije od predislamskih Arapa. Za njega Allah nije smio biti idol kojemu se klanja već je Allah bio Duh.

Pošto vidim da nisi dobro pročitao moj post i nastavljaš iznositi neistine koje ja nisam rekao, onda nema niti smisla razgovarati i dalje raspravljati s tobom.

Ti si za sebe najpametniji i najlogičniji, a Krleža je jedan običan pisac dok je Euro eto nekako uspio diplomirati na Fakultetu, ima 15 godina staža i sada o islamu "drži lekcije" mladom i nadobudnom Muslimanu koji nije pročitao Kuran, ali ga citira i to onako kako njemu odgovara.

Na takvu razinu gdje ismijavaš svakoga tko nije Musliman, ne želim se spuštati.
Ja sam jedan običan kršćanin koji danas slavi Božić, a za tebe sam pripadnik religije čiji članovi kršćani su, po tebi, skrenuli s pravog puta!!! Samo je malo čudno logički, da su kršćani skrenuli s tvojeg pravog puta, jer je kršćanstvo ipak bilo prije Islama i nastalo je 600 godina prije. Tako da moj logičaru nemoj se ljutiti, ali sa takvim tvojim argumentima se zaista ne želim više baviti.

pozdrav

Euro

more_horiz
Euro je napisao/la:

Vrlo sam ti logično objasnio i za akademike koji su pisali Leksikon i za to što je Muhammed pojmio Allaha drukčije od predislamskih Arapa. Za njega Allah nije smio biti idol kojemu se klanja već je Allah bio Duh.

Pošto vidim da nisi dobro pročitao moj post i nastavljaš iznositi neistine koje ja nisam rekao, onda nema niti smisla razgovarati i dalje raspravljati s tobom.

nikakve neistine ja iznio nisam!
ako i jesam izrekao eventualno neku neistinu onda ona nije nista veca od neistine koju si ti izrekao:!:

Euro je napisao/la:

Ti si za sebe najpametniji i najlogičniji, a Krleža je jedan običan pisac dok je Euro eto nekako uspio diplomirati na Fakultetu, ima 15 godina staža i sada o islamu "drži lekcije" mladom i nadobudnom Muslimanu koji nije pročitao Kuran, ali ga citira i to onako kako njemu odgovara.

koliko je jadno to što pokušavaš vrijednost mojih postova smanjiti time što pominješ (očigledno konstanto - možda te to koči u da budeš uspješniji u raspravi) moju "mladost i neiskustvo" i svoju "starost i iskustvo i diplomu".

jadno je utoliko više što ti o tim stvarima sudiš kroz moj profil na ovom forumu, uzimaš podatke iz mojeg profila i zaključuješ da sam ja neki balavac koji nije dostojan sa tobom raspravljati iako možda nisi pomislio da su ti podaci koji su tu upisani veoma nebitni i da su možda netačni (zadržavam pravo da budu netačni)

znači ti mene kroz cijelu raspravu gledaš sa predrasudama (što se vrlo jasno moževidjeti od tvojeg prvog pa do vogo zadnjeg razgovora sa mnom na ovom forumu) dok zaboravljaš ući u raspravu o suštini onoga o čemu mi ovdje u stvari raspravljamo

ako ćeš se osjećati slobodnije da raspravljaš sa mnom ja sam spreman u polje u kojem sa slučajno upisao neki datim rođenja (mislim da sam bio primoran tako da uradim pri registraciji i namjerno nisam želio da unesem pravi već nasumični datum) upisati neki drugi datum, mogu upisati da sam star 50, 70, 150, 200 godina... nije problem. da li ćeš onda odlučiti da raspravljaš o temi o kojoj raspravljamo ili ćeš i dalje da ubacuješ pitanja nevezana za temu koja su toliko opširna da svako za sebe zahtijeva cijelu studiju i istraživanje, očigledno pokušavajući da me dekocentrišeš i odvedeš sa teme rasprave, a opet sa druge strane me napadaš nekim argumentima koje jedan čovjek "sa diplomom" ne bi nikad smio da upotrijebi jer takvi argumneti u kojima ti mene pokušavaš omalovažiti iznošenjem činjenica u kojima sam ja mlađi od tebe i ne posjedujem diplomu su veoma slabi i mogu ići samo meni u korist.

Euro je napisao/la:

Na takvu razinu gdje ismijavaš svakoga tko nije Musliman, ne želim se spuštati.

ja ovdje ne ismijavam nikoga, nije mi to ni cilj
ako sam rekao da mi je nešto smiješno što si ti ranije rekao onda sam to rekao sa ciljem da ti dočaram koliko je to za mene nelogično

Euro je napisao/la:

Ja sam jedan običan kršćanin koji danas slavi Božić, a za tebe sam pripadnik religije čiji članovi kršćani su, po tebi, skrenuli s pravog puta!!! Samo je malo čudno logički, da su kršćani skrenuli s tvojeg pravog puta, jer je kršćanstvo ipak bilo prije Islama i nastalo je 600 godina prije. Tako da moj logičaru nemoj se ljutiti, ali sa takvim tvojim argumentima se zaista ne želim više baviti.

pozdrav

Euro

to da li si ti kršćanin bog zna najbolje
ja samo o tebi uspio dobiti takvu sliku da podržavaš teorije sjedinjenja sa bogom a opet tvrdiš da si kršćanin - kršćanstvo i teorija sjedinjavanja sa bogom nemaju puno dodirnih tačaka iako je upravo teorija sjedinjavanja sa bogom velika zamka za kršćane koji vjeruju da je Isus bio bog.

Izvini ali ja ako ti kažem da su kršćani skrenuli sa pravog puta tvrdeći da je Isus bog onda ti to ne kažem ja kao osoba, već ti je to stav islama, htio to ti čuti ili ne:!:

pričaš mi o kršćanstvu koje je bilo prije Islama.
ok

ja ću tebi onda da pričam o judaizmu koji je bio prije kršćanstva

reci mi onda, logičaru, kako gledaš na to da je Isus došao ZALUTALIM jevrejima i pozivao ih na pravi put?

kako gledaš na to da su jevreji koji nisu prihvatili isusa ostali na krivom putu?

zašto onda, ako je bilo moguće da Isus bude poslan jevrejima da ih izvede na pravi put, zašto onda nije moguće da je Muhammed a.s. doša i rekao kršćanima da je poslan dad njih i cijeli svijet izvede na pravi put?

ako razmišljaš kao što si gore naveo da je islam mlađi od kršćanstva onda si nepravedan sam prema sebi jer zaboravljaš da je kršćanstvo mleđe od judaizma!
____

opet te pozivam da pročitaš moj zadnji odgovor koji sam napisao fazliji
i da odgovoriš na njega

nemoj me odvlačiti u neke krajne teme jer me time tjeraš da pišem o tome a onda opet se žališ kako ne raspravljam o andanda margi i sjedinjenju sa bogom već sa islamom.
___

iako nisam primijetio da je neko ovdje čestitao bajram ja ću ipak svima koji slave zaželjeti sretan i miran božić

pozdrav

more_horiz

koliko je jadno to što pokušavaš vrijednost
mojih postova smanjiti time što pominješ (očigledno konstanto - možda
te to koči u da budeš uspješniji u raspravi) moju "mladost i
neiskustvo" i svoju "starost i iskustvo i diplomu".

jadno je
utoliko više što ti o tim stvarima sudiš kroz moj profil na ovom
forumu, uzimaš podatke iz mojeg profila i zaključuješ da sam ja neki
balavac koji nije dostojan sa tobom raspravljati iako možda nisi
pomislio da su ti podaci koji su tu upisani veoma nebitni i da su možda
netačni (zadržavam pravo da budu netačni)

Meni su i tvoje rasprave i navodne godine i način razgovora sasvim nebitni. Jer sa tobom ne vidim da mogu voditi ikakav konstruktivni razgovor. Možeš imati i 100 godina, ali sa ovakvim argumentima tipa "ja nisam pročitao Kuran, ali ću vam objasniti sve" bi jako loše prošao u razgovoru sa bilo kojim Muslimanom. Drugim riječima bio bi ismijan.

znači ti mene kroz cijelu raspravu gledaš sa
predrasudama
(što se vrlo jasno moževidjeti od tvojeg prvog pa do vogo
zadnjeg razgovora sa mnom na ovom forumu) dok zaboravljaš ući u
raspravu o suštini onoga o čemu mi ovdje u stvari raspravljamo

Ja ću ti objasniti što je to predrasuda.
Predrasuda je kada ti kažeš da su kršćani skrenuli s pravog puta i to još potvrdiš riječima:

Izvini ali ja ako ti kažem da su kršćani
skrenuli sa pravog puta tvrdeći da je Isus bog onda ti to ne kažem ja
kao osoba, već ti je to stav islama, htio to ti čuti ili ne:!:

Pa upravo je žalosno da kroz prizmu gledanja kako su kršćani skrenuli s puta, jer su "tvrdili i tvrde da je Isus Bog", smatraš kršćane zalutalim ovcama i nekakvim hereticima. Zašto? Zato jer islam tvrdi da Isus nije Bog?

to da li si ti kršćanin bog zna najbolje
ja
samo o tebi uspio dobiti takvu sliku da podržavaš teorije sjedinjenja
sa bogom a opet tvrdiš da si kršćanin - kršćanstvo i teorija
sjedinjavanja sa bogom nemaju puno dodirnih tačaka iako je upravo
teorija sjedinjavanja sa bogom velika zamka za kršćane koji vjeruju da
je Isus bio bog.

Gledaj jednu stvar. Moram ti to reći. Ti si zalutao u raspravu o sjedinjenju s Bogom. Kada bi imao imalo pojma o kršćanstvu onda bi ti bili poznati barem neki od kršćanskih svetaca koji su doživjeli sjedinjenje s Bogom. A ti to ne znaš i još mene prozivaš kakav sam ja to kršćanin koji govori o sjedinjenju!!!

Ja sam kršćanin koji ne govori o sjedinjenju tijelom nego u sjedinjenju u Duhu koji je u Nama. A Duh koji je u nama je Duh Sveti, a Duh Sveti je BOG !!! Da citiram apostola Pavla, naravno ako mi dopustiš:"Vaše je tijelo Hram Božji i Duh Sveti prebiva u Vama".
Da li je i Pavao onda odlutao s kršćanskog puta?

Čovjek koji je doživio sjedinjenje s Bogom ne postaje Stvoritelj!
Kada sam ja imao takvo iskustvo nisam postao Stvoritelj koji stvara Nebo, Sunce, Mjesec, Saturn i Jupiter i zvijezde u Svemiru ili sačuvaj Bože da tvrdim kako sam stvorio druge ljude. To bi bila laž.

Zato se i zove "sjedinjenje", a ne "izjednačenje" s Bogom Stvoriteljem!!! Nije se sa Duhom Svetim sjedinilo tijelo nego Duša!!!
I tu sada nastaju problemi, jer neke kršćanske denominacije ne vjeruju da postoji Duša. Samim tim ne vjeruju u Sjedinjenje Duše i Duha Svetog !!!
Da budem jasniji, mislim da uvijek nastaje nesporazum, jer protivnici sjedinjenja s Bogom misle da je osoba prolupala i počela govoriti kako je "Ona Bog u ljudskom tijelu" i da je "ljudsko tijelo Bog". Drugim riječima, istina je da ne postoji ništa izvan Boga i to je monizam. Ali sjedinjenje s Bogom ima prvenstveno veze sa dostignućem transcendentalne Božanske svijesti, a ne sa nekakvim hodanjem po zemlji i traženjem da se takvoj osobi drugi klanjaju kao Bogu ili npr. Isusu ili proroku Muhamedu.

reci mi onda, logičaru, kako gledaš na to da je Isus došao ZALUTALIM jevrejima i pozivao ih na pravi put?

kako gledaš na to da su jevreji koji nisu prihvatili isusa ostali na krivom putu?

Jevreji ili Židovi će tek primiti spasenje. Možda tebi koji proučavaš Kuran nije to poznato, ali tako stoji zapisano u Bibliji. Nadam se da smijem spominjati Bibliju u kontekstu našeg razgovora. Za ovakva pitanja treba obavezno pročitati knjigu proroka Izaije gdje se proriče tj. Izaija je osobno od Boga primio saznanje da će doći Mesija, kojeg će Židovi ignorirati i na kraju će biti ubijen.
Da li ti je to u Izaiji poznato? Ako nije onda moraš pročitati knjigu Izaijinu.

A sada bi bilo dobro da se vratimo na temu sjedinjenja s Bogom na kojoj ja neću sudjelovati osim ako ne vidim nešto što bi me podstaklo da napišem svoje mišljenje.

pozdrav

Euro

more_horiz
...ako su to svojstva boga onakovg kakvog ti zamisljas onda nema potrebe da dalje raspravljamo...

Mislim da nemamo o cemu bitno raspravljati, jer ja ne pobijam ta Bozja svojstva. Ona su posve ispravna. No, moras shvatiti da ovdje raspravljamo o stvarima koja um ne moze lako dokuciti.

Bica doista jesu posve razlicita od Boga, i Bog doista nicemu stvorenom nije slican, ali... u isto vrijeme bica imaju ta ista svojstva kao svoju najdublju sustinu. Na povrsini su bica, u sustini su jednaka Bogu. O tome govore misticizmi raznih religija, pa isto tako i islama (sufizam).

...a šta ako je taj plavi patuljak, od bića koje ga zamišlja, zamišljen tako da ima ograničenja u svojem razmišljanju? čak tolika ograničenja da i onda kada misli da je nezavistan i slobodan i neogranicen da je tada najograniceniji?

Naravno, dobro primjecujes. Sva svojstva koja ima plavi patuljak (dobra i losa) jesu stvorena od njegovog Tvorca. Tvorac je iznad razine spoznaje stvorenog bica, ali postoji i milost Tvorca kroz koju mu se razotkriva prava sustina postojanja.

Kada mistik u svemu spozna, prepozna Boga, dozivljava sjedinjenje. Zato se kaze da ono sto drugoga veze, upucenog oslobadja. Za upucenog nema razlike, sve je isto - Bog!

...razlika između plavog patuljka i svijestikoja ga zamišlja je toliko velika da se te dvije stvari ne mogu porediti!

Naravno.

...plavi patuljak uvijek može prestati postojati ako svijest koja je zamislila postojanje plavog patuljka odluči da zamisli da taj plavi patuljak više ne postoji!!

Naravno. Tvorac je svemoguc. Zato Isus kaze da dok se ne umre za sebe, nije moguce roditi se u Duhu.

more_horiz
bbgt1987,

Možemo li sada nastaviti jedan normalni nivo razgovora?
Mislim da Fazlija nastoji pisati na jedan takav korektan, logičan i inteligentan način.

pozdrav

Euro

more_horiz
Mozda se bbgt1987 odmara negdje na Jahorini? Javit ce se kada dodje s grudvanja!

more_horiz
Ha...tko to zna. A možda je odlučio konačno pročitati do kraja Kuran tako da nas dotuče svojom logikom i znanjem!!!

Znaš Fazlija...nešto me bbgt1987 podsjeća na onog Justina koji je isto tako rekao da nije pročitao nijednu budističku niti hinduističku knjigu, ali da nam može logički dokazati kako su te dvije religije "u krivu".

Pa ipak ja im obojici želim sve najbolje u Novoj 2008-oj godini.

pozdrav

Euro

more_horiz
Da, bas slici na Justina. No, ako si postavi prava pitanja njegov um ce se postupno razviti iznad sadasnje razine dualistickog poimanja. Najgore je sto se takvi ljudi obicno slijepo drze svojeg razumijevanja vjere da onda pomisle da ih mi uvjeravamo da potpuno napuste vjeru. To je normalno za duse koje su se prvi put susrele s duhovnoscu. Shvate je na svoj krut i jednolican nacin, pa misle ako se toga ostave da se trebaju ostaviti duhovnosti opcenito. Kao djete koje je tek naucilo voziti bicikl, ali jos zna voziti samo ravno. Boji se skrenuti malo lijevo, desno... Boji se da ako skrene da ce pasti, pa se vozi samo ravno... do prvog zida. Nema frke, naucit ce uskoro da se moze voziti na mnoge druge nacine, posjetiti mnoga lijepa mjesta na tom biciklu i mnogo toga saznati vozajuci se kuda god zeli.

U svakom slucaju, dragi Euro, hvala ti na odlicnom drustvu na forumu u ovoj godini! Svima sve najbolje u Novoj godini!

F.

more_horiz
I ja se također pridružujem čestitkama!

Svima sve najbolje u novoj 2008-oj godini!

pozdrav

Euro

more_horiz
Ovih dana sam se nasao u okolnostima koje su me podsjetile na jednu zgodu iz zivota tibetskog yogina Milarepe (11. st.). Zadnjih sam mjeseci dosta meditirao, ulazuci sve vise i vise napora i volje u meditaciju koristeci prije svega i uglavnom osnovnu, prvu meditativnu tehniku Ananda Marga sadhane. Nakon par mjeseci sam dosao u stanje kada moj um nije mogao meditirati dalje. Tada sam se jednog dana nakon (prilicno neuspjesne) meditacije sjetio slicne okolnosti iz zivotopisa Milarepe. Njemu je Marpa, njegov guru, na samrti dao jedan svitak. Rekao mu je da vrijedno meditira, ali ako ikada dodje u kakvu bezizlaznu situaciju nega otvori taj svitak i procita. Nakon toga je Milarepa jos godinama meditirao u spiljama, ali nikako nije mogao napraviti proboj preko odredjene granice sabranosti i uvida. U teskim trenucima je iz postovanja cak drzao svitak na glavi i meditirao dalje, ali ga nije otvarao. Konacno je dosao do zida. Nije mogao dalje. Otvorio je svitak, a u njemu su bile upute za konacnu i krajnju lekciju Naropine yoge u koju ga je Marpa uputio jos za zivota. Milarepa je poceo s primjenom te nove tehnike i uskoro probio granice koje su ga prije sputavale. To mi je proslo kroz glavu i nakon prve meditativne tehnike sam poceo primjenjivati posljednju, zavrsnu tehniku AM sahaja yoge. Naravno, koristio sam je redovito i ranije zajedno sa svim drugim tehnikama sadhane, ali ovaj put sam joj posvetio posebnu paznju. Ostao sam u meditaciji 2 sata, a jedna od spoznaja koja mi se tada pocela buditi jeste uvid da izmedju okova koji nas sputavaju i Boga nema nikakve razlike. To je Njegovo vlastito tijelo, nista razlicito od Njega samog. Izmedju Boga i nasih vlastitih ogranicenja nema razlika. Izmedju oslobodjenja i vezanosti ne postoji nikakva razlika za osobu koja svjedoci duhovnu istinu. Naravno, daleko sam od Milarepe i ljudi koji su tu spoznaju mogli posve jasno osvjedociti u svojim vlastitim uvidima, ali po prvi put mi je pocelo sasvim jasno svitati nesto sto sam do sada samo citao bez istinskog razumijevanja u djelima velikana du'ovnosti.

more_horiz
Fazlija je napisao/la:
...Ostao sam u meditaciji 2 sata, a jedna od spoznaja koja mi se tada pocela buditi jeste uvid da izmedju okova koji nas sputavaju i Boga nema nikakve razlike. To je Njegovo vlastito tijelo, nista razlicito od Njega samog. Izmedju Boga i nasih vlastitih ogranicenja nema razlika. Izmedju oslobodjenja i vezanosti ne postoji nikakva razlika za osobu koja svjedoci duhovnu istinu. Naravno, daleko sam od Milarepe i ljudi koji su tu spoznaju mogli posve jasno osvjedociti u svojim vlastitim uvidima, ali po prvi put mi je pocelo sasvim jasno svitati nesto sto sam do sada samo citao bez istinskog razumijevanja u djelima velikana du'ovnosti.

Na šta točno misliš?
Nisam do sada čuo za nešto ovakvo, čak mi se čini kao čista suprotnost nauci koja govori da je Bog upravo oslobođenje od ograničenja.
Na kakva točno ograničenja misliš i po čemu se ona ne razlikuju od Boga?
Kada se govori o ograničenjima onda se obično misli na "sužavanje stvarnosti", tj. projeciranju viših duhovnih stanja na nešto "konkretnije", ograničenije. Bog je potpuna sloboda, bez ikakvih ograničenja, tamo gdje se koriste forme, oblici, podjele, kalupi... tamo nema Boga.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply