Euro je napisao/la:Dakle otvaram leksikon JLZ-a iz 1974-te čiji je direktor bio Miroslav Krleža, a uredilo ga je 30-ak suradnika i čitam ovo:
Allah (arapski) - vrhovno božanstvo u politeističkoj predislamskoj arapskoj religiji.
U strogo monoteističkom islamu, jedini Bog: vječan, nevidljiv, stvoritelj, svemogući i sveznajući.
Toliko o Allahu. Mislim da nema potrebe dalje raspravljati o nastanku riječi Allah.
miroslav krleza i jos 30 saradnika? mogao bih se nasmijati...
ja ti opet kazem: da je istina gore navedena tvrdnja Muhammed a.s ne bi bio kamenovan i ponizavan u Mekki nego bi bio postavljen odmah za nekog poglavara ili vođu i sl...
danas ja mogu da uzmem ulozim neke novce i organizujem tako neko stampanje rijecnika (nebitno jesam li dobar pjesnik ili ne) i da odredjujem znacenja rijeci po svojoj zelji a vremenom bi mozda kroz moja eventualna druga uspjesna knjizevna i pjesnicka djela taj rijecnik postao veoma priznat i svaka rijec u njemu bi postala onakvom kakvom sam je ja opisao iako mozda to ne bi bilo tacno...
necu mnogo da se zadrzavam na raspravljanju oko rijeci Allah i mislim da je cinjenica koju sam naveo dovoljna (ako malo bolje pogledas historiju islama - posebno prve dane božijeg poslanika uvidjeces da za gore navedenu tvrdnju nema ama bas nikakvih osnova upravo iz razloga koje sam ja naveo)
Mekka je bila stjecište svih tadašnjih glinenih i drvenih "bogova" i to je bilo mjesto na koje je svako pleme željelo staviti svoga "boga" i to im je bila čast... da je tačno to što tvrdiš, uopšte ne bi bilo razloga da se Muhammed ne prizna kao poslanik jer je on prije nego je poceo primati objavu Kur,an i prenositi je ljudima bio veoma veoma cijenjen u Mekki i bio je poznat po svojoj povjerljivosti (nikad nije lagao) - ovo dokazuje i cinjenica da je cak i kad je primio islam bio veoma cijenjen od nekih musrika koji su mu cak iako ga nisu voljeli donosili vrijedne stavri na cuvanje jer su znali da je on najpovjerljivija osoba u Mekki
a sad cu da ti objasnim kako moze da bude tacna tvoja tvrdnja
moguce je da je ime Allah bilo poznato predislamskim arapima, gore navedene cinjenice ti dokazuju da masa nije znala za to ime znači moguće je recimo da su neki sveštenici (vjerovatno kršćani - koji su i prvi prepoznali muhameda kao poslanika dok je jos bio dijete po znakovima na tijelu i po oblaku koji ga je pratio u pustinji) znali za ime Allah jer je Allah bio i Isaov a.s. bog i Ibrahimov a.s. bog i sve tako do Adema
eto otkuda je moguce da je nekim predislamskim arapima poznata rijec Allah!
Ne, nego nema smisla raspravljati sa tobom. Zaista sramota.
kako kome...
O mojoj kompetenciji ne možeš suditi, jer o meni ne znaš ništa !!!
tvoju kompetenciju (barem dok smo na forumu) dokazuju tvoji postovi
‘Allah je rekao: ‘Ko se neprijateljski ponese prema
Mome evlij (sticeniku, prijatelju) objavio Sam mu rat. Moj rob Mi se nece pribliziti nicim Meni drazim od izvrsavanja Mojih naredbi (farzova)! Moj rob ce se i dalje Meni priblizavati nafilama (dobrovoljnim ibadetom) sve dok ga ne zavolim, a kad ga zavolim, onda
Sam njegov sluh kojim cuje, vid kojim gleda, ruka kojom radi, noga kojom kroci. Kad od Mene nesto zatrazi, dadnem mu. Kad od Mene zatrazi utociste, pruzim mu ga”
Odlična Muhamedova izjava!!! To je ono što je mističko u Islamu! Dobro si naglasio - ne može svatko postići to stanje jedinstva s Bogom odnosno Allahom !!!
naravno, to se ni ne traži od svakog čovjeka da postiže toliki nivo
no, ne zaboravi, to je bio citat na tvoje pitanje kako ljudi znaju za evlije...