Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Desetak

power_settings_newLogin to reply
+13
jony
No Nick
apostol
Aladin
Ruta
dominik
Darko
laodikejac
Spart
samaritanka
maki
vanja777
kainos
17 posters

descriptionDesetak - Page 5 EmptyRe: Desetak

more_horiz
Dajte mi odgovor na moje pitanje, molim vas!
Desetak od bruta ili neta, glede najamnine i poreza.
Dilema mi još nije riješena, a desetak treba platiti tj. vratiti Bogu!

more_horiz
Kada dobijem platu, dam Bogu desetak od cele, pa onda izmirujem sve obaveze.

Inače, bivalo je u praksi i apsurda. Ljudi koji su se bavili poljoprivredom, pa kada su uložili u proizvodnju, a zemlja nije dobro rodila, kada su stavili prihode na papir, ispalo je da njima Bog još duguje i da ne mogu platiti desetak. TO JE POGREŠNO. Ja plaćam desetak na svaki ulaz u moju kuću ne ovisno od ma čega. Otkako tako radim nemam niti jedan finansijski problem!

Ovo je najednostavnije da nebi ništa komplikovao u odgovoru!

Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
A zašto ne daješ desetak na bruto, jer iz njega plačaš mirovinski fond, pa zdravstveno osgiruganje i što li još ne? Po tvome bih trebao platiti i desetak za mjesečnu kartu što je ulaz, a odmah ju kupim i vozim se cijeli mjesec.
Što ako kupiš auto na kredit i dobiješ kredit u točnom iznosu cijene koštanja auta a nemaš za deseti dio vrijednosti auta?

more_horiz
Bog se sa Izraelom bavio kao sa nacijom a sa Paganima se bavi kao pojedincima, jer On iz pagana uzma pojedince narod za Svoje Ime.

Koliko je tacno, toliko i nije. Svaki pojedinac morao je "muciti dusu svoju pred Bogom", npr., za Dan Pomirenja, ili svakoga dana pojedinac je morao zrtvovati, itd itd itd...Biblija ne pokazuje samo istoriju jev. naroda.

Sa paganima? Naravno, kao pojedinci se spasavamo, pa tako je bilo i u SZ. Medjutim, Bog je dao Njegovu Crkvu, a to je Bozji narod. Izrailj+pagani.

Termini kao Hrišćanska nacija ne postoje u Pismu.

Ali, postoji izrailj, Crkva, "vi", "sveti", "verni"...sve je to mnozina, mnostvo, od pojedinaca.

Inače prva crkva je delovala na bazi samostalnosti lokalne crkve. Kasnije u istoriji su se pojavile službe koje su izdizale sveštenstvo iznad laika, običnih vernika, I TO JE POGREŠNO!

Pa ne znam bas za ovo. OK, slazem se da su svestenici kasnije ucinili svoje, kardinali, pape, ali crkva je funkcionisala i sire od lokalnog nivoa. Ko je bio shef? Nemam pojma, mozda je to za nas i nebitno, cisto da ne bi stvorili pogresnu sliku ili kao smrtni ljudi davali primat bilo kojoj licnosti (kao sto se to uradilo sa Petrom, npr., mada ga neki mrze, neki vole Pavla, itd itd...). Mislim da su postojale Crkve i na sirem nivou od lokalnih. A i da nisu, pa da tadasnji svet je bio mnogo manji, sa mnooogo manje stanovnika, danas je drugacija stvar. Slazem se da Duh deluje unutar zajednice, to je ok.

more_horiz
Brate Darko

Otkako dajem Bogu desetak na sva svoja primanja, nemam potrebe čak ni za kreditom. Jednostavno sve što ulazi u moju kuću trudim se da na to platim desetak, nekad nije lako, i đavo ti svašta govori. Ali iza toga dolazi blagoslov. Hej, pa to je moje iskustvo, kako sam ja to doživeo i kakve posledice je to imalo na moj život, ovog puta pozitivne. Inače, izbegavam kredit koliko god mogu, samo ulazim malo u minus na VISA kartici, ali uvek platim desetak na svoje prihode.

Ovo nisam pisao kao teološki stav već kao svoje iskustvo, kakve posledice je to imalo na moj život, takvo plaćanje desetka.

Brat Aladin

more_horiz
abraham je napisao/la:
Dakle ako po Pismu poštujete suverenitet Svetoga Duha onda možete biti denominacija..No zašto to niste, ako ste Kristovi učenici?Kako ste registrirani?
Pitao sam dobronamjerno u skladu sa principom caru carevo Bogu Božje..
Pitao sam , da li ste registrirani kao crkva ili ne.
Zakon bi trebao štititi slobodu vjeroispovijesti i slobodu svjesti kao prirodno ljudsko pravo.
Da nije bilo američke nacije koja je dala primjer ustava o slobodi vjeroispovijesti povijest crkve bi bila drugačija.No ta zvijer sa dva roga približila se drugoj zvijeri i tu počinje suvremeno proroštvo...koje je u drugoj nđeoskoj poruci - opomeni svijetu upozorila na opsnosti od sjedinjenja crkve i držve.. Kada se to dogodi u Americi a već se događa tada nastupa vrijeme krize koja zahvata svijet preko ujedinjenja protestantizma i katolicizma.. Zato je princip kriterija pravog suvremenog proroštva jedinstvo Zakon-Proroci u Kristovom ispunjenju..Da li smo to jedinstvo pokazali u ljubavi - dajuči sebe za život svijeta - ne mjeri se registracijom .. već onim što smo učinili siromašnima u Njegovo ime Njegovim Duhom proroštva, a ne samo novcem u ljubavi , već ljubavlju Njegovom..

Današnja istina obuhvata Zakon i Proroke.Ne samo Zakon, i ne samo Proroke - već Proroke i Zakon u Kristovoj današnjoj službi u Svetinji nad svetinjom..Pravi proroci to prorokuju a ne protiv sadašnje Kristove službe i paralelizma službe Njegovog naroda na zemlji.Prorok i Svetinja su u vezi..

Zadnja promjena: ; sub 17 oľu 2007, 22:56; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Hvala na iskustvu!
Ja sam vjeran u vraćanju desetka, ali zanimalo me je koje je pravilo po tom pitanju. Kaže se od prihoda daj desetak. Isus kaže caru carevo a Bogu božje. Ako daš porez, tebi ono što ostaje tretira se kao prihod, jer porez nije prihod. Po mom shvaćanju to se desetkuje. Jer pored desetka ostaju darovi i druga davanja.
U svakom slučaju bitna je vjernost i nakana srca, i zato me zanima moje pitanje da ne ispadnem nevjeran Bogu. Netko čak daje dva desetka i s time idu blagoslovi.

more_horiz
Izrazi: sveti, crkva, vi, itd je skup pojedinaca u lokalnoj zajednici a ne nacija. Ogromna većina nacije je uvek u Pismu nevernička strana.

Da, svaki pojedinac u Izraelu, ali ne svaki pojedinac u Srbiji, Hrvatskoj, Nemačkoj, mnogi o tome ne znaju ništa, ali sa Izraelom kao nacijom nije bilo tako.

A da Duh deluje unutar lokalne crkve o tome mi je glupo i da pišem. I. Korinćanima 12, 14, i mnoga druga mesta u Pismu.

more_horiz
Pa ja nisam ni mislio na naciju.

more_horiz
Aladin je napisao/la:
Izrazi: sveti, crkva, vi, itd je skup pojedinaca u lokalnoj zajednici a ne nacija. Ogromna većina nacije je uvek u Pismu nevernička strana.

Da, svaki pojedinac u Izraelu, ali ne svaki pojedinac u Srbiji, Hrvatskoj, Nemačkoj, mnogi o tome ne znaju ništa, ali sa Izraelom kao nacijom nije bilo tako.

A da Duh deluje unutar lokalne crkve o tome mi je glupo i da pišem. I. Korinćanima 12, 14, i mnoga druga mesta u Pismu.

Malahija!

more_horiz
Malahija???

more_horiz
Aladin je napisao/la:
Malahija???

Malahija 3.glava cijela!
Amen,dolazi dan gori kao peć..
Evo tu je !
Amen

more_horiz
Darko ja dajem od neta jer to je moje sa cim ja raspolazem.Ali svako po savjesti.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Ruta je napisao/la:
Darko ja dajem od neta jer to je moje sa cim ja raspolazem.Ali svako po savjesti.

Darko,ovo je dosta opsirno pitanje neto bruto,u tome ti se sastoji cjeli porezni sistem,recimo imas firmu,u toku 2006 godine,tvoj promet je 200.000 E, imas dva radnika,njihova placa ti je 60.000 neto a bruto 90.000 od toga imas ,izdatke za,potrosni materijal,40.000 pred porez,ti je 30.000 i tebi ostane 40.000 0d toga moras sebi platiti sva osiguranja/to moras nije tvoja slobodna volja/ i tebi ostane neto 18.000 E to je novac koga mozes desetkovati,sav ovaj novac ne pripada tebi,ali je presao preko tvoga racuna,ja sam to probala okruglim ziframa malo pojasniti.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Aladin je napisao/la:
Brate Darko

Otkako dajem Bogu desetak na sva svoja primanja, nemam potrebe čak ni za kreditom. Jednostavno sve što ulazi u moju kuću trudim se da na to platim desetak, nekad nije lako, i đavo ti svašta govori. Ali iza toga dolazi blagoslov. Hej, pa to je moje iskustvo, kako sam ja to doživeo i kakve posledice je to imalo na moj život, ovog puta pozitivne. Inače, izbegavam kredit koliko god mogu, samo ulazim malo u minus na VISA kartici, ali uvek platim desetak na svoje prihode.

Ovo nisam pisao kao teološki stav već kao svoje iskustvo, kakve posledice je to imalo na moj život, takvo plaćanje desetka.

Brat Aladin

Amen,to je istina jer imam slično iskustvo.Stvarno kad se daje cjeli desetak ništa ne fali.Mi imamo četvero djece i stvarno obilje u svemu ,ništa nam ne fali i Bog se divno brine za nas.Ljudi se čude kako to da mi imamo toliko puno a puno i djece.Al istina je da Gospodin blagoslovi kad se daje desetak.

more_horiz
Ja nisam nikada vidio ni jednog jedinog coveka koji je osiromasio zbog desetka, pa sto bih ja, pitam se? Smile Hvala Bogu, Bog se brine za sve, ne znam kako, ali brine se.

more_horiz
Da, niko nikada nije propao što je davao Bogu desetak. Ali su mnogi bili izmanipulisani jer njihov novac nije išao na pravo mesto i u prave svrhe. Ali to nije tema. Tema je desetak, i prosto ne mogu shvatiti one koji tvrde da vole Gospoda a nisu spremni izdvojiti ne deseti deo svojih prihoda. Kako bi tek dali sve?

Brat Aladin

more_horiz
Nije na nama da mislimo kako grešni ljudi postupaju sa Božjim novcem. Njih ima u manjini a ionako će jednog dana odgovarati Bogu za to, a Bog će se već sada pobrinuti za njih na ovaj ili onaj način!

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply